Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Με των θυμάτων τα κόλλυβα θέλουν να δικαιολογήσουν το έγκλημα.

Όσο περνούν οι μέρες τόσο ξεκαθαρίζει το τοπίο των ευθυνών για την εκατόμβη των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Το ερώτημα που συγκλονίζει τους πάντες είναι γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι πολίτες για να απομακρυνθούν από την περιοχή;
Όσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει το ερώτημα, τόσο θα επανέρχεται αμείλικτο. Ειδικά όταν ξένες κυβερνήσεις μέσω των πρεσβειών τους στην Ελλάδα, ειδοποίησαν έγκαιρα τους πολίτες τους που βρίσκονταν στην περιοχή να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατό. Περίπου στις 14:00 η πρεσβεία των ΗΠΑ έστειλε μαζικά email σε Αμερικανούς πολίτες, που ήξερε ότι είτε κατοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα. Κάποια απ’ αυτά τα email τα είδα ιδίοις όμμασι.
Το ίδιο έκαναν κι αρκετές άλλες πρεσβείες, όπως αναφέρει ο ξένος τύπος. Οι ξένοι επισκέπτες, ή κάτοικοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άρχισαν να εκκενώνουν την περιοχή από τη Ραφήνα έως τον Μαραθώνα ήδη από τις 14:00 έως τις 15:00. Με προτροπή των δικών τους πρεσβευτικών αρχών. Όσοι επικοινωνούσαν για να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν ήδη από το πρώτο ξέσπασμα της φωτιάς, οι πρεσβείες τους έλεγαν να εκκενώσουν την περιοχή, αν θέλουν να είναι ασφαλείς.

Γύρω στις 15:00 εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις και λίγο αργότερα οι εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο, τους κατοίκους και τους παραθεριστές δεν θέλησε κανένας να τους ειδοποιήσει το ίδιο έγκαιρα. Αν το είχαν κάνει την ίδια περίπου ώρα που οι ξένες πρεσβείες καλούσαν σε εκκένωση τους δικούς τους πολίτες και επίσης εκκενώνονταν παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και ένοπλες δυνάμεις, τότε είναι σίγουρο ότι η εκατόμβη των θυμάτων δεν θα είχε συμβεί.
Και μάλιστα, αν είχαν ειδοποιήσει κατοίκους και παραθεριστές έγκαιρα, η εκκένωση θα μπορούσε να γίνει με ίδια μέσα. Υπήρχε αρκετός χρόνος, αρκεί η τροχαία και οι αστυνομικές αρχές να κάνανε τη δουλειά τους για να απομακρυνθεί ο κόσμος από το διάβα της φωτιάς.
Γιατί δεν έγινε; Όπως πληροφορούμαστε από στελέχη της πυροσβεστικής τόσο στο αρχηγείο του Σώματος, όσο και από τη διοίκηση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη και το Νέο Βουτζά, η σύσταση για εκκένωση της περιοχής από Ραφήνα έως Μαραθώνα δόθηκε προς την πολιτική ηγεσία πριν καν αρχίσει να ξεφεύγει η πυρκαγιά από κάθε έλεγχο στο Νταού Πεντέλης. Πριν καν φτάσει ο κ. Τσίπρας στο κέντρο επιχειρήσεων η ηγεσία της πυροσβεστικής είχε ήδη εισηγηθεί την εκκένωση της περιοχής.
Απορρίφθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αλλά και τους καθ’ ύλην υπουργούς για λόγους αποτροπής ενός πιθανού πανικού. Πίστευαν ότι ο μεγάλος κίνδυνος για θύματα δεν προερχόταν από την πυρκαγιά, αλλά από την πρόκληση πανικού από μια άστοχη ειδοποίηση για εκκένωση του πληθυσμού. Η ηγεσία της πυροσβεστικής, όπως πληροφορούμαστε έσωθεν, απλά πειθάρχησε στην πολιτική εντολή, χωρίς ούτε καν να διαμαρτυρηθεί, ή να απειλήσει με παραιτήσεις.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη του κ. Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων, η οποία επί της ουσίας ήταν για τις κάμερες, άρχισαν να βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στελέχη της κυβέρνησης με πρώτο και καλύτερο τον κ. Πολάκη, οι οποίοι κατακεραύνωναν όποιον μιλούσε για πιθανό κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές. Όλες οι κραυγές απελπισίας και απόγνωσης από τον όλεθρο που άρχιζε να αποδεκατίζει ανθρώπινες ζωές καταγγέλθηκαν ως βρώμικη προπαγάνδα εναντίον της αριστερής κυβέρνησης.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στο καθ’ αυτό μέτωπο της φωτιάς.
Όταν η πυρκαγιά έφτασε στην Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά, οι επικεφαλής των κλιμακίων της πυροσβεστικής ενημέρωσαν τους υπεύθυνους αντιπεριφερειάρχες, που βρισκόταν στην περιοχή. Οι αντιπεριφερειάρχες δήλωσαν στους επικεφαλής της πυροσβεστικής ότι ούτε η Περιφέρεια, αλλά ούτε και οι οικείοι Δήμοι δεν διέθεταν σχέδια εκκένωσης των περιοχών. Οι επικεφαλής αντέτειναν ότι αρκεί μια ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, γιατί ακόμη υπήρχε χρόνος εκκένωσης με ίδια μέσα.
Οι αντιπεριφερειάρχες ειδοποίησαν την κ. Δούρου, η οποία κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου, έδωσε εντολή να μην πανικοβάλουν τον κόσμο με άσκοπες ειδοποιήσεις. Κι έτσι καμιά ειδοποίηση δεν εκδόθηκε στον κόσμο για εκκένωση της περιοχής.
Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι ταιριάζουν με τα γεγονότα. Οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν γιατί πρωτίστως η πολιτική ηγεσία σκεφτόταν με όρους επικοινωνιακού παιχνιδιού.
Αν είχαμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη και δικαστές με ανάστημα, θα έλεγα ότι όλα αυτά οφείλουν να εξιχνιαστούν από τις δικαστικές αρχές. Αν είχαμε όντως δικαιοσύνη που σέβεται τον εαυτό της και τον έντιμο πολίτη, που υποτίθεται ότι πρωτίστως έχει καθήκον να προστατεύει, θα είχε εκδώσει ήδη εντολές σύλληψης όλων των υπευθύνων πολιτικής προστασίας τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Δήμων, τουλάχιστον για εγκληματική αμέλεια με κόστος ανθρώπινες ζωές.
Με πρώτους την Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής, γιατί αυτοί σύμφωνα με το νόμο φέρουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για την ενεργοποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Κι αυτό γιατί κανένας τους δεν εφάρμοσε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που οφείλουν οι φορείς αυτοί να έχουν σε ανάλογες περιπτώσεις επ' ωφελεία των πολιτών.
Θα έπρεπε να είχε εκδώσει εντολές σύλληψης τόσο των υπευθύνων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όσο και της ηγεσίας των Σωμάτων και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Και τότε να είστε σίγουροι, θα μαθαίναμε τουλάχιστον την αλήθεια για το έγκλημα αυτό. Αλλά μην περιμένετε να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της. Αν την έκανε τόσα χρόνια, δεν θα ήμασταν σ’ αυτό το απαράδεκτο χάλι σαν πολιτεία και σαν κοινωνία. Δεν θα ήμασταν καν υπό καθεστώς κατοχής των Ευρωπαίων με το Σύνταγμα της χώρας κουρέλι.
Αντί γι’ αυτό, χαιρόμαστε ως άλλοι εξωνημένοι Ρωμαίοι πολίτες τον άρτο και το θέαμα από τις απίστευτες κοκορομαχίες των παλιών ενόχων της σωρείας των εγκλημάτων που μας έφτασαν έως εδώ, με τους νέους ενόχους. Τους παρακολουθούμε να μαλλιοτραβιούνται στις αρένες της τηλεθέασης για το ποιος ευθύνεται περισσότερο. Οι πρώην, ή οι νυν; Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος!

5 σχόλια:

 1. Η πραγματική κυβέρνηση και ο επικεφαλής μίστερ Πάιατ έκαναν το
  χρέος τους. Με την ευκαιρία πήραν και επίσημα, κατόπιν προσκλήσεως, τον έλεγχο
  του εναέριου χώρου, ενώ οι εκπρόσωποι των ιθαγενών έχουν άλλες προτεραιότητες, όπως ξεπούλημα, μίζες κλπ. Εμπρός για το επόμενο οικόπεδο!
  http://lakonikos.gr/epikairothta/item/135948-zitimata-tis-peloponnisou-sti-synantisi-tatoyli-me-ton-amerikano-presvi-foto

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ....αν υπήρχε δικαιοσύνη θα είχαμε και καλύτερες κυβερνήσεις όντως...ούτε μνημόνια θα είχαμε...το πολίτευμά μας ενώ δεν πάσχει ως σύστημα κανόνων δικαίου, είναι πλήρες ως νομικό σύστημα , χαρακτηρίζεται από έλλειψη ηθικής και συνείδησης καθήκοντος από αυτούς που το εκπροσωπούν στις διακριτές κατά στο σύνταγμα εξουσίες, δυστυχώς και στη δικαστική εξουσία κυρίως στην ανώτατη...τυπικά η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη..ουσιαστικά δεν είναι, όταν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων ορίζονται από την κυβέρνηση αυτό πρέπει να αλλάξει..η δικαιοσύνη πρέπει να τολμά να τα βάζει και με πρωθυπουργούς όταν αυτοί παραβιάζουν το νόμο...ευτυχώς που υπάρχουν και οι εκλογές τουλάχιστον ακόμα.!! την πολιτική τιμωρία δεν την αποφεύγουν...και μακάρι αυτή η τιμωρία να είναι προς όλο το πολιτικό σύστημα που στήριξε το μνημονιακό καθεστώς και όχι να επιλέξουμε και πάλι την πεπατημένη..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Καζάκη, τον ισχυρισμό σας περί ειδοποιήσεων από ξένες πρεσβείες αρχικά δεν μπόρεσα να τον επιβεβαιώσω από καμία διαθέσιμη δημόσια πηγή, ενώ στη συνέχεια διαπίστωσα ότι τα ελληνικά hoaxes το κατατάσσουν στη συνωμοσιολογία.
  http://ellinikahoaxes.gr/2018/07/31/kazakis-us-embassy-emails-debunked/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτον, μίλησα εξαρχής για προσωπικά email alert προς Αμερικανούς πολίτες. Το συγκεκριμένο σάιτ των τζανακόπουλων προσπαθεί να μου χρεώσει δημοσίευμα της Achaia News, που αναρτά το Alert της επόμενης ημέρας στην επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ. Φυσικά δεν κάνουν ούτε καν τον κόπο να διαβάσουν τι δημοσιεύουν. Απλά ο στόχος τους είμαι εγώ. Και από πού παρακαλώ αντλούν τη σιγουριά τους ότι δεν υπήρξαν τέτοια email alert; Από πουθενά. Ούτε καν από επίσημη διάψευση. Αρκούνται στις δικές τους σκοπιμότητες και το δικό τους μαγείρεμα για να μου χρεώσουν ανάρτηση που δεν είναι δική μου. Βαφτίζουν ελληνιστί hoax, κάτι για το οποίο δεν έχουν κανένα ενάντιο στοιχείο. Ή μήπως θέλουν να δημοσιοποιούμε τις πηγές των καταγγελιών, για να μπορεί το παρακράτος να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολα; Το συγκεκριμένο σάιτ έχει τόση αξιοπιστία όσο οι εκάστοτε κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

   Διαγραφή
  2. Πόσο ανόητη αλήθεια ή Αμερικανική πρεσβεία; Έστειλε alert την επόμενη ημέρα!! Μπραβο"hoaxes" αυτό θα πει αξιοπιστεία του χαφιέ!!

   Διαγραφή