Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ποιος ευθύνεται για τις δολοφονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία;

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 περισσότεροι τραυματίστηκαν σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που σάρωσε την κεντρικής Πορτογαλίας χθες 18 Ιουνίου 2017.
Οι περισσότεροι πέθαναν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την περιοχή Pedrogao Grande, νοτιοανατολικά της Coimbra, με τα αυτοκίνητά τους. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανενός είδους οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης πολιτών. Οι πολίτες αφέθηκαν στην τύχη τους.
Θυμάστε φαντάζομαι τι συνέβη στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Είχαν στοιχίσει πάνω από 160 νεκρούς. Διότι πολύ απλά το κράτος ήταν ανύπαρκτο. Κανείς δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις καταστροφές και τους νεκρούς. Κανείς δεν διώχθηκε, για να μην αποκαλυφθεί πόσο γυμνό ήταν το κράτος και οι υπηρεσίες του. Την ίδια ώρα που δίνονταν δεκάδες δις ευρώ σε τράπεζες και ημέτερους. Και μάλιστα με δανεικά, που φορτώνονταν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.

Και κάτι έτσι για να θυμόμαστε. Το ταμείο Μολυβιάτη που συγκέντρωνε τις συνεισφορές ιδιωτών για την αποκατάσταση των πυροπαθών, από τότε αγνοείται. Κανείς, μα κανείς δεν αναζήτησε τι έγιναν τα χρήματα από τις δωρεές. Βλέπετε έχουν ανάγκες τα κόμματα εξουσίας, οι οποίες προέχουν των αναγκών των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
Στην Πορτογαλία πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς λόγω καταιγίδων μετά από καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από 40 ° C σε ορισμένες περιοχές. Κάτι που υποδηλώνει ότι οι περιοχές αυτές έχουν χρόνια να συντηρηθούν από τις κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να καθαριστούν από ξερά χόρτα και ότι άλλο μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό της φωτιάς.
Οι αρχές όμως κήρυξαν τρεις ημέρες εθνικού πένθους και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επικρότησε τη γενναιότητα των πυροσβεστών.
Ποιος φταίει; Προφανώς ο άτιμος ο καιρός, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το El Ninio, οι Ελοχίμ, οι Νεφελίμ και πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες. Για να μην πούμε, αυτό που λέγανε σε μας το 2007: η επέλαση σκοτεινών «πυροτρομοκρατών».
Λίγο έλειψε τότε ο Καραμανλής με πρόφαση την «πυροτρομοκρατία» να κηρύξει την Ελλάδα υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, αλλά ευτυχώς αρνήθηκαν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων. Αλλιώς θα είχαμε καθεστώς κατοχής υπέρ των τραπεζών και των τοκογλύφων στην πατρίδα μας από τότε.
Μόλις τρεις ημέρες πριν τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πορτογαλία, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2015 οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκλεισαν τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για την Πορτογαλία και την Κροατία, αφού οι δύο χώρες μείωσαν το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ. Οι διαδικασίες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2009 για την Πορτογαλία και τον Ιανουάριο του 2014 για την Κροατία. Τέσσερις χώρες - η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - παραμένουν στη διαδικασία, από 24 χώρες το 2010-11.
Κανείς όμως δεν είπε ότι η Πορτογαλία πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αφού εκτόξευσε το κρατικό χρέος της από 83,6% του ΑΕΠ το 2009, σε 130,4% του ΑΕΠ το 2016. Ενώ αν προσθέσει κανείς σ’ αυτό κανείς και το «ενδοκυβερνητικό χρέος», πού δεν μετρά το Μάαστριχτ, τότε το συνολικό κρατικό χρέος εκτοξεύεται άνω του 150% του ΑΕΠ με ρυθμούς ανοδικούς.
Η Πορτογαλία αγωνίζεται να αποφύγει την επίσημη χρεοκοπία εξυπηρετώντας το χρέος της με δανεισμό απευθείας από τις αγορές. Και ταυτόχρονα με όλο και πιο αιματηρή λιτότητα στις δαπάνες του κράτους. Κάθε χρόνο πιο σκληρή και πιο αιματηρή από τον προηγούμενο. Σήμερα η λιτότητα που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία είναι πολύ πιο σκληρή, από την εποχή που επίσημα η χώρα ήταν υπό καθεστώς μνημονίου.
Μια από τις πρώτες δαπάνες που υπέστησαν καθίζηση ήταν εκείνες των υποδομών. Ιδίως των υποδομών για τη συντήρηση των δασών και της υπαίθρου. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα υποδομών για συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος έπεσε από το 1,1% του ΑΕΠ το 2009 στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ουσιαστικά οι δαπάνες του Πορτογαλικού κράτους για τη αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση εκτεταμένων πυρκαγιών, όπως αυτές που ξέσπασαν χθες, είναι μηδενική.
Αν σ’ αυτό προσθέσετε και την καθίζηση σε απολαβές και δαπάνες εξοπλισμού προς όλες τις υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος, τότε φαντάζομαι μπορεί ο καθένας μας να αντιληφθεί ποιος ευθύνεται για την έκταση των φαινομένων και τα δεκάδες θύματα. Η δουλειά του πυροσβέστη έχει γίνει πλέον συνώνυμη της αυτοκτονίας.
Ευτυχώς, όμως που ο Γιουνγκέρ εκθείασε τη γενναιότητα των πυροσβεστών των οποίων ο ίδιος έχει κάνει τη δουλειά και τη ζωή αβίωτη. Είχαν βλέπετε μια σκασίλα. Ανάλογη με εκείνη των δικών μας πυροσβεστών, οι οποίοι είναι στα ίδια και χειρότερα χάλια.
Αλλά μην ανησυχείτε καθόλου. Η Πορτογαλία έχει βγει από τα μνημόνια και συνεχίζει να έχει ευρώ, δανειζόμενη από τις αγορές προς δόξα των τοκογλύφων εντός και εκτός ΕΕ. Άλλο ένα πετυχημένο παράδειγμα εξόδου από τα μνημόνια, όπως μας υπόσχονται κυβερνώντες και μνημονιακοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου