Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Μπορούμε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας από ευρωζώνη και ΕΕ;

Το κουβεντολόι για την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα έχει φουντώσει. Λέμε κουβεντολόι γιατί δεν πρόκειται για σοβαρό και τεκμηριωμένο διάλογο. Κανείς δεν θέλει έναν τέτοιο διάλογο. Διότι άλλοι μιλάνε για δραχμή και εννοούν διπλό ή παράλληλο νόμισμα, πρόταση Βαρουφάκη, η οποία στην ουσία της δεν είναι παρά η πρόταση Σόιμπλε. Μάλιστα την πρόταση του Σόιμπλε περί διπλού νομίσματος υπό καθεστώς κατοχής και καθεστώς εξαίρεσης εντός της ΕΕ με αντάλλαγμα το κούρεμα μέρους του χρέους έχουν υιοθετήσει ανοιχτά οι κ. Κατσανέβας και Μιχαλολιάκος με την ελπίδα προφανώς να τους επιλέξουν οι Γερμανοί στη θέση των Τσίπρα-Καμμένου σήμερα.
Άλλοι μιλάνε για την επαναφορά της παλιάς δραχμής υπό καθεστώς υποτιμήσεων για να ξεφτιλιστεί έτι περαιτέρω η εργασία στην Ελλάδα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης (πρόταση Λαμπαβίτσα). Μάλιστα ο κ. Λαμπαβίτσας φαντασιώνεται ένα ειδικό καθεστώς εξαιρέσεων της Ελλάδας εντός της ΕΕ - περίπου όπως το οριοθετεί και στην πρότασή του ο Σόιμπλε - έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί de facto το καθεστώς κατοχής και οι δανειστές να είναι ελεύθεροι να εκβιάζουν χωρίς η χώρα μας να μπορεί να επικαλεστεί εθνικό, διεθνές ή έστω ευρωπαϊκό δίκαιο.

Άλλοι πάλι προτείνουν να πάμε σε μια νέα δραχμή για να ξεχρεώσουμε μέρος του δημόσιου χρέους και να εθνικοποιήσουμε τις τερατώδεις ζημιές των συστημικών τραπεζών (πρόταση Λαφαζάνη). Φυσικά κανείς από τους συντάκτες της εν λόγω πρότασης δεν μας διαφωτίζει σχετικά με τις αντοχές σήμερα του ελληνικού νοικοκυριού, ώστε να μάθουμε επιτέλους πόσους φόρους και πόση λιτότητα αντέχει προκειμένου να εξυπηρετηθεί έστω και 10% του σημερινού δημοσίου χρέους. Ούτε φυσικά κανείς τους μας εξηγεί γιατί θα πρέπει να περάσουν στο δημόσιο οι χρεωκοπημένες και τοκογλυφικές τράπεζες. Τι τις χρειάζεται ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία;
Να γιατί κανείς τους δεν θέλει διάλογο και μάλιστα ανοιχτό και δημόσιο. Προτιμούν τον μονόλογο. Και μάλιστα εκνευρίζονται όταν τους ασκούμε κριτική. Οι λόγοι είναι πολλοί. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που καταθέτουν προτάσεις δραχμής, στην ουσία προλειαίνουν το έδαφος για την επιβολή της πρότασης Σόιμπλε.
Άλλοι πάλι καταθέτουν προτάσεις με σκοπό απλά την εκλογική απήχηση. Θέλουν απλά να έχουν κάτι να πουν προκειμένου να συγκεντρώσουν ψήφους δυσαρέσκειας σε μια εποχή που όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στρέφεται ενάντια στο ευρώ.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο ανοιχτός και δημόσιος πολιτικός διάλογος είναι άκρως επικίνδυνος για τέτοιες προτάσεις. Διότι πολύ απλά δίνει την ευκαιρία στον απλό και αδαή κόσμο να ξεκαθαρίσει την ουσία της πρότασης, που τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτό που δείχνει με την πρώτη ματιά.
Η υπόθεση αυτή είναι παλιά. Από την απαρχή της σημερινής χρεοκοπίας. Πριν καν την επιβολή του πρώτου μνημονίου. Κανείς από τους σημερινούς φερέλπιδες φορείς των προτάσεων περί δραχμής δεν δέχθηκε μια ανοιχτή και δημόσια αναμέτρηση επιχειρημάτων και προτάσεων. Αν το είχαν δεχθεί, πώς κατόπιν θα συμμετείχαν στην οργανωμένη εκστρατεία εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο Τσίπρας και η αριστερά του να αποτελέσουν τον άσσο στο μανίκι των δανειστών και των θεσμών κατοχής της πατρίδας μας προκειμένου να θανατώσουν την ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και να τους οδηγήσουν μαζικά στην αποχή και την παραίτηση;
Σήμερα οι ίδιοι που συμμετείχαν σ' αυτή την επιχείρηση εξαπάτησης, μας λένε ότι ανένηψαν και επιτέλους μετά από 7 ολόκληρα χρόνια έχουν την πρόταση για να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Kαι μάλιστα έχουν την καλύτερη. Ο κ. Λαμπαβίτσας επί παραδείγματι - ενώ αναμασά γνωστές και αποτυχημένες μονεταριστικές συνταγές για το νόμισμα, σχεδόν τις ίδιες που μας οδήγησαν από την παλιά δραχμή στο ευρώ - μας καταπλήττει με τον ισχυρισμό ότι επιτέλους έχει την τέλεια κοστολογημένη πρόταση. Φυσικά και είναι τέλεια. Όλες οι προτάσεις είναι τέλειες, αρκεί να φροντίζουν να μην σκοντάφτουν σε εμπεριστατωμένες κριτικές και να μην εκτίθενται σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο με αναμέτρηση επιχειρημάτων.
Φροντίζει άλλωστε το SKAI των Αλαφούζου-Βαρδινογιάννη και τα άλλα μέσα διαπλοκής με την εξουσία εντός και εκτός Ελλάδας.
Καθώς ο μέσος Έλληνας αλλάζει απόψεις ριζικά για την ΕΕ και το ευρώ, θα πρέπει να κρατηθεί στην απόλυτη σύγχυση σχετικά με το εθνικό νόμισμα προκειμένου να του στήσουν καρτέρι. Όταν το θερμόμετρο χτυπήσει κόκκινο και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα έχει σιχαθεί την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκε στο ευρώ, τότε θα χτυπήσουν οι συμμορίες της δραχμής. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που τον οδήγησαν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 για να ξεπουλήσουν κατόπιν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο όνομα της ενότητας του κόμματος και της αριστερής κυβέρνησης, θα τον πάνε τώρα σ' ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Όταν κρίνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι δεν γίνεται αλλιώς.
Θα στήσουν ένα δημοψήφισμα όπου θα επικρατήσει συντριπτικά το ΟΧΙ στο ευρώ και την επόμενη ακριβώς ημέρα θα πάνε τη χώρα σε διπλό, παράλληλο, εναλλακτικό ή όπως αλλιώς θα το πούνε νόμισμα, το οποίο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βαφτίσουν δραχμή. Άλλωστε δραχμή ονόμαζαν και το κατοχικό νόμισμα που εξέδιδαν οι κατακτητές επί ναζιστικής κατοχής δίπλα στο γερμανικό στρατιωτικό μάρκο, την κατοχική ιταλική λιρέτα και το βουλγαρικό λέβα. Το βασικό είναι να διατηρηθεί η σχέση εξάρτησης και υποτέλειας μέσα από την εξυπηρέτηση του χρέους υπό ειδικό καθεστώς εντός της ΕΕ, όπου το μόνο δίκαιο το οποίο θα ισχύει θα είναι το προϊόν των διαπραγματεύσεων μιας ρημαγμένης χώρας με τους ισχυρούς δανειστές της στο όνομα της αναζήτησης μιας συναινετικής λύσης για το χρέος.
Ας προσέξουμε πολύ καλά για να μην πέσουμε ξανά σε παγίδα. Το εθνικό νόμισμα δεν αποτελεί μαγική λύση δια πάσα νόσο. Αντίθετα συνιστά την αναγκαία, αλλά όχι την ικανή συνθήκη για να ξεφύγει η χώρα από την ολοκληρωτική κατάρρευση. Και φυσικά δεν μιλάμε απλά για δραχμή, αλλά για ένα νέο εθνικό νόμισμα. Δηλαδή ένα νόμισμα που εκδίδεται αποκλειστικά από το επίσημο κράτος, δεν συνδέεται με κανενός είδους χρέη, συνιστά το μοναδικό συναλλακτικό μέσο εντός της εγχώριας οικονομίας και λειτουργεί αποκλειστικά με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι δραχμή παράλληλα με ευρώ ισοδυναμεί με διπλή καταστροφή. Σημαίνουν ότι εθνικό νόμισμα και χρέος ισοδυναμεί με πρόσθετους φόρους στο διηνεκές και περιοριστικές πολιτικές εναντίον των πολιτών. Σημαίνουν ότι εθνικό νόμισμα χωρίς την καταγγελία και ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, δίχως την έξοδο από το ευρώ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως την ακύρωση του συνόλου των πράξεων, νόμων, δεσμεύσεων και γενικά του καθεστώτος κατοχής και χωρίς να ασκηθεί ποινική δίωξη για σφετερισμό εξουσίας και εσχάτη προδοσία εναντίον όλων αυτών που υπέγραψαν την καταδίκη της πατρίδας και του λαού ώστε να ακυρωθούν όλες οι υπογραφές τους, τότε το μόνο που υποδηλώνει η διεκδίκηση της δραχμής δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη συνέχιση της ίδιας σημερινής κατάστασης υπό διαφορετική μορφή.
Δημοσιεύτηκε στην kontranews, 12/2/2017

11 σχόλια:

 1. Δημήτρη θα ήθελα να ρωτήσω αν έχεις άποψη για την πρόταση Μαριά προς Ντράγκι για την αγορά των ομολόγων των μικροομολογιούχων από την ΕΚΤ στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης. Δεδομένου ότι ακόμα και να γίνει, η ΕΚΤ τα αγοράζει στην τιμή αγοράς και αποκομίζει το κέρδος μετά την πώληση, το οποίο υποτίθεται αποδίδει στις κεντρικές τράπεζες (από όσα εγώ καταλαβαίνω τουλάχιστον), μου φαίνεται μούφα. Εν πάση περιπτώσει, νομίζεις ότι, έστω και θεωρητικά, μπορεί να γίνει, υπάρχει τρόπος να αγορασθούν και στην συνέχεια η ΕΚΤ να δώσει στη κεντρική τράπεζα και αυτή στους ομολογιούχους την διαφορά μέχρι το 100%? Προφανώς δεν μιλάει για τα κουρεμένα, μιλάει για τα υφιστάμενα ομόλογα, τα οποία και αυτά σήμερα είναι χαμηλά και θα τα «πάρουμε» πίσω το 2042, στην κηδεία μας...

  Επίσης είχες παλιότερα κάνει κάποιες σοβαρές παρατηρήσεις σχετικά με τον σύλλογο μικροομολογιούχων ενώπιον μας, που λίγοι πρόσεξαν. Έχεις σήμερα καλύτερη εικόνα αν ο Σύλλογος εξαπάτησε τα μέλη του, και αν κάποιοι τελικά κατάφεραν να πάρουν πίσω την χασούρα εις βάρος των κορόιδων? Έχω διαβάσει για κάποιους που αγόρασαν με τα EFSF και τώρα έχουν έρθει στα λεφτά τους, κάτι που οι λοιποί μακακες δεν κάναμε. Δεν χρειάζεται να πεις ονόματα, αρκεί να καταλάβουμε λίγο οι άσχετοι τον τρόπο με τον οποίο έγινε...

  Νομίζεις ότι ακόμα και η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν εξεπίτηδες στημένη ακόμα και στην επιχειρηματολογία του (γνωστού) δικηγόρου για να αποτύχει? Πάντα μου έκανε εντύπωση ότι δεν έγινε στην προσφυγή η παραμικρή επίκληση στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει ότι καμία αναδρομική φορολόγηση ή επιβολή άλλου βάρους δεν μπορεί να γίνει πέραν του προηγούμενου οικονομικού έτους. Προφανώς βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αφενός είναι άσχετος για να καταλάβω τα νομικά, αφετέρου πάλι κάτι θα έβρισκαν για να το απορρίψουν, αλλά έμεινα πάντα με την αίσθηση ότι τους το έκανε ακόμα πιο εύκολο...

  Θα εκτιμούσα πολύ κάποια απάντησή σου, μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα παραπληροφόρησης στον οποίο ζούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω αναφερθεί επανειλλημένα στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης ομολογιούχων από τους εκπροσώπους των σωματείων τους. Κι έχω συγκρουστεί ανοιχτά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η όλη υπόθεση πουλήθηκε για ίδιοτελή συμφέροντα. Όσο για την πρόταση Μαριά, δεν θέλω να την χαρακτηρίσω. Η ΕΚΤ αγοράζει δια της ποσοτικής χαλάρωσης ομόλογα από τις τράπεζες για να τις βοηθήσει. Πώς λοιπόν θα αγοράσει των ομολογιούχων - ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η ΕΚΤ συμφωνεί να το κάνει; Σε τιμή που συμφέρει την τράπεζα και σίγουρα δεν θα είναι μεγαλύτερη της τρέχουσας τιμής του ομολόγου. Τι θα κερδίσει από αυτό ο ομολογιούχος; Τίποτε απολύτως. Μάλιστα αν πουληθούν, θα είναι σαν να αποδέχονται οι ομολογιούχοι το κούρεμά τους και προσπαθούν απλά να πετύχουν καλύτερη τιμή πώλησης. Ποιός θα εισακούσει το αίτημά τους, άμα το κάνουν;

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Μπερδεψα πριν το σχεδιο Μαρια με τη Μαρια στο Γιαννη απευθυνομουν και στον Καζακη , αγνοεις Γιαννη μου οτι ο Καζακης προτινει δραχμη ..

   κι αρα κουρεμα ομολογων , καταθεσων , οτι ακριβως εγινε και με τους ομολογιουχους σημερα με τον τροπο που εγινε .. ειναι δυνατον να απευθυνεσαι σε αυτον ? αφου κι αυτος προτινει ΚΟΥΡΕΜΑ αμα δε το καταλαβες ..

   επισης δεν εχει λογικη ο Καζακης να προστατευει τους ομολογιουχους .. αφου προτινει το κουρεμα τους .. με την προσφυγη σε εθνικο νομισμα υποτιμημενο ΝΤΙΠ !

   διπλωματικη η απαντηση καζακη για τον παραπανω λογο ! Αλλα σκιες οτι στηριζει και τους ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ε παει πολυ πια ..

   Διαγραφή
 2. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο,αλλά όχι αδύνατο.
  Ας μην ξεχνάμε πως η ντόπια διαπλοκή έχει σχέση και με την ξένη...

  http://www.periodista.gr/apokalypseis/article/18429
  Η σχέση του Φερχόφσταντ με τον Μπόμπολα και τη ντόπια διαπλοκή (ΕΓΓΡΑΦΟ)


  Του Μαρίνου Γκασιάμη

  «Είστε ο μόνος που μπορεί να θέσει τέλος σε αυτό το διεφθαρμένο σύστημα στην Ελλάδα».

  Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την παρουσία του τελευταίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Το οικονομικό όμως προφίλ του Γκι Φερχοφστατ, βάζει μια νέα διάσταση στην διασύνδεση του με ντόπια συμφέροντα.

  Ο Γκι είναι μέλος του ΔΣ της, με έδρα το Βέλγιο, επενδυτικής εταιρείας SOFINA SA. Σύμφωνα με το οικονομικό προφίλ της Sofina SA στην ιστοσελίδα του Reuters, η εταιρεία έμμεσα και άμεσα ελέγχει διάφορες εταιρείες σε πολλούς κλάδους.

  Στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών η Sofina SA έχει μεγάλο μερίδιο και στις εταιρείες GDF Suez και την θυγατρική της Suez Environnement.

  Η τελευταία είχε αγαστή συνεργασία με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα στο πλαίσιο της εξαγοράς της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

  Ίσως για αυτό τον λόγο ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων της Ευρώπης να επιμένει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να υπογραφεί μια συμφωνία.

  Την πρώτη αναφορά στην εν λόγω διασύνδεση συμφερόντων είχε κάνει και το thepressproject τον Μάϊο του 2014 αλλά τότε δεν είχε ιδρώσει κανενός το αυτί. Ήταν άλλοι καιροί που προφανώς οι ντόπιοι φιλελεύθεροι δεν ενδιαφέρονταν για τέτοιες "ταπεινές" λεπτομέρειες.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Είχαμε αυταπάτες... Κάναμε λάθη... Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια
  Τι γίνεται όμως όταν οι ελεύθεροι άνθρωποι κρίνουν ότι οι ίδιοι, ελεύθεροι άνθρωποι, ούτε είχαν ούτε έχουν αυταπάτες και γνωρίζουν το ποιος προδίδει και φονεύει την ζωή; Τι γίνεται τότε, ηλίθιε, απατεώνα Μαντά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι πρακτικά αδύνατο να προχωρήσει μια ριζοσπαστική αριστερή πρόταση για έξοδο από ευρώ – ΕΕ φαίνεται σε αυτή την ανάρτηση.
  Δε έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο καθένας μόνος του δεν είναι αρκετός. Όλες οι επιμέρους δυνάμεις δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο όλα αυτά τα χρόνια από το να κατηγορούν η μία την άλλη. Όπως εδώ κατηγορείτε το Λαφαζάνη και το Λαπαβίτσα. Σε αυτό πρωτοστατεί το ΚΚΕ.
  Το βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στα περιεχόμενα των επιμέρους προτάσεων, αλλά στο ποιος πολιτικός φορέας θα τις εφαρμόσει, ποια συνισταμένη δύναμη θα βγει μπροστά. Πως να στηρίξει ο κόσμος τον Καζάκη, όταν βλέπει ότι τον θάβει ο Λαφαζάνης και το αντίστροφο; Τι να πει ο απλός άνθρωπος όταν βλέπει ότι όσοι καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις για εθνικό νόμισμα είναι αδύνατο να καταλήξουν σε μια συμφωνία έστω και στα βασικά (π.χ. στο αν θα υποτιμηθεί το νέο νόμισμα ή όχι);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα ήθελα να ρωτήσω τι άποψη έχετε για τον Κυριάκο Βελόπουλο και το κόμμα που ίδρυσε Ελληνική Λύση. Είναι άλλος ένας του κινήματος της δραχμής που θα οδηγήσει στην καταστροφή μέσω του διπλού νομίσματος, ή είναι πιο κοντά σ' αυτά που λέει το ΕΠΑΜ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειναι πιο κοντα. Στον πλανητη Αρη . Ισως και στον Σειριο. Και παντως, οχι στο λαο αυτο και τα συμφεροντα του.

   Διαγραφή
 6. Αγαπητέ Διονύση ο Βελόπουλος είναι αυτός του Λαος που ψηφισε το μνημόνιο κ τωρα αφού δεν μας έσωσαν η ΕΕ κ υο ΔΝτ θελει να μας βάλει κάτω από την μπότα του καγκεμπίτη συνεταίρου του ερντογκάν ή πρόκειται για συνωνυμία; Αν πρόκειται για αυτόν βράστα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή