Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το χρέος;

Τελικά η όλη φασαρία έγινε μόνο και μόνο για να ομολογήσει η κυβέρνηση ότι ο περίφημος μηχανισμός του δημοσιονομικού κόφτη δεν αφορά μόνο τις ποικίλες τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά και τις δαπάνες για τις συντάξεις. Θυμάστε που η κυβέρνηση ορκιζόταν ότι ο κόφτης δεν αφορά τις δαπάνες για υγεία, παιδεία και συντάξεις. Ξεχάστε τα. Όλα αυτά last year.
Η κυβέρνηση έστησε ένα ολόκληρο παιχνίδι με τους συνταξιούχους, το περίφημο επίδομα εξαθλίωσης το οποίο ονόμασε "13η σύνταξη", μόνο και μόνο για να αποκαλύψει αυτό που θα ισχύει από το 2017. Ο κόφτης θα λειτουργεί για όλες τις δαπάνες του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων. Όχι μόνο των τρεχουσών, αλλά και των παρελθουσών.

Από πού προκύπτει αυτό; Από την επιστολή Τσακαλώτου. Δείτε τι λέει η επίμαχη περικοπή: "Οι ελληνικές αρχές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες να συνεχίσει τη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία που βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα με στόχους 0,5, 1,75 και 3,5% του ΑΕΠ το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό, όπως τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως προβλέπεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία εκτέλεσης επικυρωμένα από την Eurostat δείχνουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν επιτεύχθηκαν. Ειδικότερα, σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2016 δεν πληροί το συμφωνημένο στόχο, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του αποτελέσματος και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016."
Το πρώτο που ξεκαθαρίζει είναι ότι το επίδομα, ή φιλοδώρημα φιλανθρωπίας, που δόθηκε στους μισούς περίπου συνταξιούχους, έγινε ως άλλοθι για την λειτουργία του έκτακτου δημοσιονομικού μηχανισμού, δηλαδή του κόφτη, ακόμη και για τις συντάξεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση δέχεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, θα προχωρήσει ακόμη και σε "αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις". Τι θα κάνει δηλαδή; Όχι μόνο θα προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων που προβλέπονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα φροντίσει να πάρει πίσω ακόμη και το επίδομα που έδωσε.
Τελικά να δείτε ότι το επίδομα όχι μόνο θα το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα όσοι το πήραν, αλλά και όσοι από τους συνταξιούχους δεν κρίθηκαν τόσο "χαμηλοσυνταξιούχοι" για να το πάρουν. Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Ας θυμηθούμε την αναδρομική επιστροφή του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, απ' όσους συνταξιούχους οι δανειστές έκριναν ότι δεν έπρεπε να το πάρουν. Άλλη μια κατάκτηση του success story της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η πράξη της κυβέρνησης απέδειξε πόσο χαμηλά έχει πέσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Μπορεί τώρα να ωρύεται η ΝΔ για εξευτελισμό της κυβέρνησης, αλλά κι αυτή έκανε ακριβώς τα ίδια. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη ΧΑ τι να πει κανείς; Πήγαν και ψήφισαν την εικονική παροχή της κυβέρνησης για να την διευκολύνουν στην προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων και μη, ενώ τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους με όλη την υποκρισία που τους διακρίνει. Δεν μπορούν να κρύψουν πόσο ταυτίζονται όλοι τους στον τρόπο αντιμετώπισης των συνταξιούχων και γενικά των εργαζομένων.
Κι όλα αυτά γιατί; Διότι, έτσι μας λένε, θα επανεκκινήσει η συζήτηση για τον περιορισμό του χρέους. Μας το είπε δια του twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ποιά είναι αυτά τα περίφημα μέτρα ανακούφισης του χρέους; Στην ουσία πρόκειται για μια νέα επιμήκυνση των δανείων του μηχανισμού στήριξης.
Όλοι τους όμως θέλουν να ξεχνάνε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε περίοδο μορατόριουμ πληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο 2017, πέρα από την ετήσια αναχρηματοδότηση του βραχυχρόνιου δανεισμού της κυβέρνησης - η οποία έχει ξεφύγει από κάθε όριο ξεπερνώντας τα 550 δις ευρώ - το ελληνικό κράτος καλείται να πληρώσει μόνο ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ, που εξαιρέθηκαν από το PSI του 2012. Το ίδιο και το 2018, που τελειώνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM.
Η εξυπηρέτηση των δανείων του μηχανισμού, ξεκινά από τον Ιούνιο του 2020 με τα διακρατικά δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης ύψους 53 δις ευρώ. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 και κατόπιν θα ξεκινήσουν επίσης και οι πληρωμές των δανείων EFSF/ESM.
Τι νόημα έχει λοιπόν η νέα επιμήκυνση, η οποία θα αφορά τα δάνεια του EFSF/ESM που θα αρχίσει το ελληνικό κράτος να εξυπηρετεί από το 2023 και μετά; Και μέχρι τότε τι γίνεται; Η απάτη θα συνεχίζεται μέχρις ότου ο ελληνικός λαός σταθεί στο ύψος του, αποφασίσει επιτέλους να ξεφορτωθεί το καθεστώς κατοχής της πατρίδας του, ξαποστείλει τους δοσίλογους απατεώνες που τον κυβερνάνε και επιβάλει την καταγγελία του χρέους με βάση τα διεθνώς νόμιμα.

2 σχόλια:

 1. Διαγραφή καταθέσεων με ταυτόχρονη διαγραφή χρέους για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες...
  http://www.analyst.gr/2017/01/01/tha-xipnisoun-oi-ithageneis-to-2017/
  άρχισε ένας διάλογος,προς ποια κατεύθυνση όμως...;

  Χρόνια Πολλά καλή Χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Αναλυτης Βασίλης Βιλιάρδος στις 26/11/2016 εγραψε στο αρθρο του.
  http://www.analyst.gr/2016/11/26/o-enoxos-tis-xreokopias/

  Ο ένοχος της χρεοκοπίας

  ‘’Ο πολιτικός που τοποθέτησε την ταφόπλακα στη χώρα είναι αυτός που υπέγραψε την υπαγωγή των ομολόγων της στο Αγγλικό δίκαιο, καθώς επίσης την απαγόρευση μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα – υποθηκεύοντας παράλληλα ολόκληρη τη δημόσια περιουσία.’’

  ‘’Το ΔΝΤ με το μανδύα της Τρόικα εκτέλεσε εν ψυχρώ την Ελλάδα – με την επιβολή των εγκληματικών μνημονίων, με τους εσφαλμένους συντελεστές κοκ. Δυστυχώς δε τα ΜΜΕ της χώρας συνηγόρησαν στο έγκλημα, πείθοντας έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων πως επρόκειτο για ένα πικρό μεν αλλά απαραίτητο φάρμακο που θα βοηθούσε στην εξυγίανση της οικονομίας – κάτι που φυσικά διαψεύσθηκε παταγωδώς.

  Εν τούτοις, όσες ευθύνες και αν προσάψει κανείς στον τότε πρωθυπουργό, (Παπανδρεου) οφείλει να αναγνωρίσει πως κάποια στιγμή κατάλαβε τα τεράστια λάθη του – κρίνοντας από την προσπάθεια του να τα διορθώσει, όταν ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα, πριν την υπογραφή της θανατικής καταδίκης της Ελλάδας.

  Δυστυχώς τότε είμαστε σχεδόν οι μόνοι που το υποστηρίξαμε, γνωρίζοντας πως τα ανταλλάγματα που θα απαιτούνταν έναντι της διαγραφής (άρα της χρεοκοπίας για τις αγορές), καθώς επίσης το κόστος της για την Ελλάδα (τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί, ομολογιούχοι κοκ.), θα ήταν τρομακτικό – όπως άλλωστε φάνηκε αργότερα.

  Ακόμη χειρότερα, ο πρωθυπουργός ανατράπηκε μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν εκ μέρους της γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς επίσης του Γάλλου προέδρου – ενώ ο «Βρούτος» ήταν ο τότε υπουργός οικονομικών του, ο οποίος έβαλλε ουσιαστικά την ταφόπλακα στην Ελλάδα.

  Εν προκειμένω ο άνθρωπος αυτός, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια γιατί έκανε το αποτρόπαιο έγκλημα, υπεξαίρεσε την εξουσία και συμμάχησε με τους δανειστές – υπογράφοντας την υπαγωγή των ομολόγων της χώρας στο αγγλικό δίκαιο, την απαγόρευση της μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα, καθώς επίσης την υποθήκευση ολόκληρης της Ελλάδας. Όλα αυτά σε μία χρονική στιγμή που οι δανειστές φοβόντουσαν όσο τίποτα άλλο μία ελληνική χρεοκοπία – η οποία μπορεί μεν να ήταν επώδυνη, αλλά θα οδηγούσε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενδεχομένως με ένα δικό της εθνικό νόμισμα.’’

  Ποια ειναι η γνωμη σου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή