Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Δώστε, ρε παιδιά, μια ακόμη ευκαιρία στο παιδί!

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Που θα πάει κι αυτή η δόση; Μα φυσικά στο χρέος. Ποιός θα την χρωστάει; Μα φυσικά όλοι εμείς. Τα γνωστά υποζύγια.

Ε, και; Τι μας νοιάζει; Αρκεί που στο παιδί, σ' αυτό το γλυκό παιδί της αριστεράς μαζί με τον Καμμένο Έλληνα, δώσαμε ακόμη μια ευκαιρία. Άλλωστε φροντίσαμε όλοι εμείς που θεωρούμε όλους το ίδιο, να έχει την καλύτερη συμπολίτευση και αντιπολίτευση που θα επιθυμούσε.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο από μια ολόκληρη σειρά ανάλογων νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούν οι δανειστές. Και προβλέπει τα εξής βασικά:


Από 1/1/2016 αύξηση φορολογίας: Σε εισόδημα από ενοίκια:

•          Εισόδημα έως 12.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 11%)
•          Εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ: Φόρος 35% (από 33%)
•          Αναδρομικός φόρος: Σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015)
•          Θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη για 1 ευρώ φόρο: Προηγούμενο όριο 5 ευρώ
•          Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ: Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα

Κατασχέσεις για φοροδιαφυγή-ανακριβείς δηλώσεις:

•          50% καταθέσεων
•          50% μετρητών σε θυρίδες
•          100% περιεχομένου θυρίδων (κοσμήματα, έργα τέχνης κτλ.)
•          Φυλάκιση 1 έως 3 έτη για μη υποβολή δηλώσεων, ΦΠΑ, απόκρυψη στοιχείων
•          Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Ρύθμιση 100 δόσεων:

•          Λιγότερες δόσεις όταν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα
•          Χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν μέσα σε 30 μέρες τα νέα χρέη τους

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

•          Επιβάλλονται ίδιες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
•          Καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης επαγγελματιών με χρέη στα ταμεία έως 25.000 ευρώ
•          Καταργείται η μείωση έως και 2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους
•          Καταργείται η επαναχορήγηση συντάξεις ΟΓΑ 360 € σε ανασφάλιστους υπερήλικες
•          Δίδεται η κατώτερη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία (67% και άνω)

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο.»

Δεν χαίρεστε; Δεν αισθάνεσταε εθνικά υπερήφανοι που οι δανειστές μέσα στη μεγαθυμία τους, επιτρέπουν στο κατοχικό κοινοβούλιο της χώρας μας να συζητήσει - χωρίς κανένα αντίκρυσμα, χωρίς κανένα νόημα γιατί όλα έχουν προσυμφωνηθεί - για μερικές μέρες. Κι έτσι θα μας επιτρέψουν να χαρούμε κοινοβουλευτική πρόζα με πρωταγωνιστές το καλό παιδί Τσίπρα, τον Βαγγέλα, τον "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία" Μιχαλολιάκο, τον "για όλα φταίει ο καπιταλισμός" Κουτσούμπας και φυσικά το τρίο Στούτζες, Λεβέντης, Φώφη, Σταύρος. Θα χαρούμε πολιτικό διάλογο.

Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στην Ελλάδα με μέσο εισόδημα και χωρίς ανήλικο τέκνο έχασε την περίοδο 2010-2014 από το ετήσιο εισόδημά του μετά τους φόρους πάνω από 3.400 ευρώ. Ένα μέσο νοικοκυριό με 2 ανήλικα τέκνα και 2 εργαζόμενους με τον ένα να παίρνει το μέσο εισόδημα και ο άλλος το 67% του μέσου εισοδήματος, έχασε στην ίδια περίοδο 6.200.

Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν χάσει ακόμη 1.000 με 1.200 ευρώ από το ετήσιο εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ίσα-ίσα θα τα βγάζει πέρα με 14.000 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα μετά τους φόρους. Ενώ το νοικοκυριό με 2 εργαζόμενους γονείς και 2 ανήλικα τέκνα θα χρειάζονται επιπλέον 7.000 ευρώ ετήσια για να ισοφαρίσουν το επίσημο όριο φτώχειας.

Ε, καί; Το ευρώ να είναι καλά και οι δανειστές μας. Άλλωστε έχουμε εναλλακτικές. Θα τους τσακίσει η αντιπολίτευση. Θα τους δείξει η ΧΑ και προπαντός το ΚΚΕ. Τους βλέπετε πώς ιδρώνουν μόνο με την σκέψη ότι έχουν να αντιμετωπίσουν Μιχαλολιάκο και Κουτσούμπα.

Δεν βλέπετε επίσης το οργίλο ύφος των Χατζηνικολάου της στημένης ενημέρωσης; Δεν πάει άλλο, φωνάζουν αυτοί που έκαναν το παν να οδηγηθεί η χώρα και οι πολίτες της σ' αυτό το αδιέξοδο. Αλλά αυτοί ξέρουν να λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της οργής του κόσμο, για να τους στήσουν την εναλλακτική. Αυτή είναι η δουλειά τους. Τζιτζικώστας θα λέγεται; Λεβέντης; Ε, όλο και κάποιον θα βρουν. Από υπόκοσμο αυτή η χώρα, άλλο τίποτε. Κι ο χειρότερος βρίσκεται ήδη στην επαγγελματική πολιτική, ή προσπαθεί να μπει σ' αυτήν.

Και τέλος πάντων, τι άλλο θέλετε; Όλοι ίδιοι είναι και δεν υπάρχει εναλλακτική. Τα κεφάλια λοιπόν μέσα και βιώστε το χειρότερο μνημόνιο που έχει εφαρμοστεί σ' αυτή την χώρα. Ίσως και παγκόσμια. Κι όποιος αποκτήσει επιτέλους προσωπική αξιοπρέπεια και μάθει αυτό που για αιώνες διδάσκει η ιστορία, ότι όποιος υποχωρεί γιατί φοβάται τα χειρότερα είναι απολύτως σίγουρο ότι θα τα ζήσει. Και συχνά τη στερνή του γνώση την αποκτά με κόστος την ίδια τη ζωή του, τη ζωή των δικών του και σίγουρα της πατρίδας του. Πάντως, όπως και νάχει, εδώ είμαστε εμείς.


Το Σχόλιο της Ημέρας, 13/10/2015, dimitriskazakis.blogspot.com

16 σχόλια:

  1. Αναρωτιούνταν ο κυνικός ο Διογένης : Γιατί ο κόσμος ελεεί τους τυφλούς, τους κουτσούς, τους κουφούς και δεν ελεεί και τους φτωχούς φιλοσόφους; Απάντηση: Γιατί όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να τυφλωθούν , να κουτσαθούν , να κουφαθούν , αλλά κανένας δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει φιλόσοφος. Βγάλτε το συμπέρασμα και για τη σύνθεση της Βουλής.
    Ωστόσο, οι «έξω» όταν μπουν «μέσα» ξεχνούν τους απέξω. Σπρώχνουν να μπουν στο ¨"λεωφορείο" και στρογγυλοκάθονται κοιτώντας αδιάφορα από το παράθυρο. Ούτε μισό βήμα δεν κάνουν , για να μπουν και οι άλλοι που έμειναν απ έξω. Να μην τα ξαναπώ. Οι μέσα είναι διακοσμητικοί. Εμάς τους απέξω μας φοβούνται περισσότερο. Μην ανησυχείτε ... θα αρχίσουν και τα όργανα !Περιχαρής ο Κουτσούμπας, για την αναμετάδοση της ζεμπεκιάς του. Αναρωτήθηκε κανείς, γιατί από όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στο φεστιβάλ της ΚΝΕ , το σημαντικότερο ήταν η περίφημη ζεμπεκιά; Με τέτοιου είδους κόλπα πουλούν και αγοράζουν και ηγέτες και υποτακτικούς. Μόνο ΤΡΙΑ πράγματα να επισημάνω: 1. Να ασκηθούμε να διαβάζουμε ή να ακούμε τις ειδήσεις ανάποδα. 2. Τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά τους , όμως το ΕΑΜ δεν αναδείχτηκε , ούτε από το κατεχόμενο ραδιόφωνο , ούτε από την ανύπαρκτη τηλεόραση. 3. Όταν ,κ. Καζάκη, αυτός ο λαός θα πει το ψωμί ψωμάκι, θα πει και τη δραχμή δραχμούλα, και δε θα χρειάζεται καμιά ανάλυση και καμιά οικονομική θεωρία. Η οικονομία της πραγματικής ανάγκης για αναπνοή και ξεδίψασμα θα κυριαρχήσει. Δεν ξέρουμε τι όνομα και τι χρώμα σημαία θα έχει αυτό το κίνημα, αλλά τα προτάγματά του θα είναι φαρμάκι και βάλσαμο μαζί. Προς το παρόν,μετά τη σημερινή διαδήλωση, πάλι για καφέ πήγαν οι περισσότεροι. Τέλος ,κάτι περισσότερο ξέρετε από μας και σας το αναγνωρίζουμε , όμως η απογοήτευση είναι κοινή. Την κριτική στον Τσίπρα και την παρέα πρώτος την ξεκινήσατε ,τότε που οι περισσότεροι νανουρίζονταν με την "ελπίδα"που ήρθε. Κάποιοι απ αυτούς που δε θέλουν να πιστέψουν ότι η ελπίδα έφυγε , του ΄δωσαν ακόμα μια ευκαιρία . Κάποιοι άλλοι που κατάλαβαν το στημένο φονικό δίπορτο (Τσίπρα – Μειμαράκη) και τον ανιστόρητο κατακερματισμό των αντιμνημονιακών δυνάμεων απείχαν συνειδητά. Εύχομαι και ελπίζω ο θυμός μας να βρεί τον πραγματικό στόχο, αφού εμψυχώσουμε τους απελπισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ελληνες δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν το αξίζουν. Από τα αρχαία χρόνια, οι αριστοι καταδιωκονταν και οι μετριοτητες πριμοδοτουνταν. Δες Θεμιστοκλη, Κολοκοτρώνη κτλ κτλ κτλ. Εδώ ο Αλεξαρας θα μας δώσει το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικου στο χέρι (παχύ εντερο ή κωλαντερο στην καθιμιλουμενη)και εμείς του δίνουμε 2η ευκαιρία. Ίσως γιατί έμειναν κάποιοι πρωκτοι αβαμητοι και θέλουμε να ξεπατωθουν και αυτοί. Αλλά τι να πεις για έναν λαό που έστειλε έναν Θεμιστοκλη στην εξορια και δολοφονησε έναν Καποδίστρια;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Καποδίστρια δεν τον δολοφόνησε ένας λαός ανόητε. Ήταν συγκεκριμένοι άνθρωποι, υποστηριζόμενοι από συγκεκριμένες δυνάμεις. Έλεος με τις γενικεύσεις! Δεν είσαι καλύτερος από τους "όλοι ίδιοι είναι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη, μήπως μετά από αυτό ακολουθεί το Διπλό Νόμισμα; Το λέω επειδή συμφέρει στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει διπλό νομισμά αντί να ρίξει κι άλλα μέτρα τα οποία θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον του. Το κομματικό συμφέρον που λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Δημήτρη, θα ηθελα μια γνωμη γι' αυτό το κειμενο: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=43457

    "Το 1997 ο καθηγητής Γιάννης Σπράος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Σημίτη, συνέταξε μία μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ογκώδης, αλλά με ιδιαίτερα προσιτό ύφος, η μελέτη, έκανε υποθέσεις που σήμερα βιώνουμε ως πραγματικότητα. Μάλιστα ανατρέχει σε αντίστοιχες εργασίες που έγιναν στη δεκαετία του '50 και επισήμαναν τις παθογένειες στην κοινωνική ασφάλιση. Ειδικά για το ασφαλιστικό, δεν ευθύνεται μόνο η μεταπολίτευση. Φυσήξτε δυνατά, να φτάσουν οι μομφές και εξήντα χρόνια πίσω.

    Τι έλεγε, λοιπόν, ο Σπράος; Με δυο λόγια, εκτιμούσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων. Εννοείται ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση και τις υφεσιακές επιπτώσεις στη διάρθρωση και λειτουργία της ασφάλισης. «Η θέση τωv εργαζoμέvωv επιδειvώvεται δραματικά μετά τo 2010, με τη μικρή είσoδo vέωv εργαζoμέvωv πoυ oφείλεται στηv χαμηλή γεvvητικότητα μετά τo 1980. Τo 2030 θα αvτιστoιχoύv μόvo 1,26 εργαζόμεvoι σε κάθε άτoμo άvω τωv oρίωv τoυ IΚΑ.» Σήμερα αυτές οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί ή επιβεβαιωθεί προς το δυσμενέστερο. Ο Σπράος πρότεινε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπή των πολλαπλών συντάξεων, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
    Η έκθεση του υιοθετεί ιδέες για ένα πιο ελαστικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις επιλογές της χώρας. Για παράδειγμα, μια βασική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από το κράτος, μια υποχρεωτική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και μια προαιρετική πρόσθετη σύνταξη χρηματοδοτούμενη από ατομικές εισφορές, στο πρότυπο της ιδιωτικής ασφάλισης."

    Ισχύει ότι αν ανέβαιναν τα όρια συνταξιοδότησης δε θα έφταναν τα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτή την κατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Σπράος επιλέχθηκε από τον Σημίτη και τον Παπανδρέου ως "σοφός" για να υποστηρίξει την άγρια λιτότητα του 85. Μετά προχώρησε στην αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα βασικά προβλήματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν από τότε δύο θεμελιώδη: (α) Η ληστεία των αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων των ταμείων. Τελείως τυχαία οι "μελέτες" των "σοφών" ξεχνούν αυτή τη ληστεία. Σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ εκείνη την εποχή, η ληστεία των αποθεματικών από τη δεκαετία του 60 ανερχόταν σε 27 τρις δραχμές. Κανένας δεν αγχώθηκε μ' αυτό το νούμερο.
      (β) Η καθήλωση των αμοιβών των εργαζομένων, η οποία θα μπορούσε να αναπληρωθεί με την είσοδο περισσότερων νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, αλλά λόγω της δημογραφικής κρίσης δεν γινόταν. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εξαρτάται πρωτίστως από τον αριθμό των νέων ασφαλισμένων, αλλά το ύψος των αμοιβών. Υψηλότερες αμοιβές, μεγαλύτερες αποδόσεις και για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Αλλα με τις διαρκείς λιτότητες και συμπίεσης του "εργατικού κόστους", δεν επέτρεπαν στην κοινωνική ασφάλιση να ανακάμψει.
      Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης έχει αποδειχθεί ότι έχει δυο άμεσες συνέπειες στην αγορά εργασίας. Χαμηλότερες απολαβές, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης ειδικά των νέων στην αγορά εργασίας.

      Διαγραφή
    2. Κε Καζακη μπραβο σας. Ειστε απο τους ελαχιστους που λετε τα πραγματα με το ονομα τους σε σχεση με το 'ασφαλιστικό' - την τεράστια μακροχρόνια καταλήστευση των ασφαλιστικών εισφορών των ελλήνων εργαζομένων και επιχειρησεων απο την ελληνική πολιτικο-οικονομική ελιτ και τις τραπεζες - ιδιαιτερα την Τραπεζα Ελλάδος. Κάνανε ΠΑΡΤΥ τα λαμόγια απο το 60 και δωθε. Πότε θα υπαρξει δικαιοσύνη για αυτο το έγκλημα? Πότε αυτος ο λαός θα μάθει την αλήθεια? Η λεγομενη κριση του ασφαλιστικού ειναι ενας μυθος για να συγκαλυφθει πισω του αυτη η τερατώδης ληστεία.

      Διαγραφή
  7. φιλε δημητρη μονο με συνταγματικη εθνοσυνελευση οπως λες πολυ σωστα γλυτωνουμε για εξηγησε μου την διαδικασια την κινει ο προεδδρος της δημοκκρατιας? και αν δεν θελει τι κανουμε? ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεις να μου πεις την γνωμη σου για αυτο: "Societal Complexity and Collapse"
    http://omegataupodcast.net/2015/10/184-societal-complexity-and-collapse/#t=54:01.522

    Εχει καποιο δικιο ή ειναι μια ακομα φοβιστικη προπαγανδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη χρόνια πολλά, υγεία, καλή δύναμη και μακάρι οι κόποι σου να δικαιωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Καζάκη, ακούγεται για παράλληλο τραπεζικό σύστημα... λέω μήπως είναι η ώρα του διπλού νομίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην ψάχνουμε για λύσεις νομίζοντας ότι δεν μπορούν να βρουν αυτοί λύσεις. Ξέρουν τι κάνουν. Δεν θέλουν λύσεις. Διαλύσεις θέλουν. Αυτές προωθούν. Έχουμε κατοχή και η Ελλάδα είναι, επίσημα πλέον, αποικία. Στο μέλλον, φοβάμαι, θα ξαναεμφανιστεί το φαινόμενο κλέφτες και αρματολοί (θα διαφέρουν οι κατακτητές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή