Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ένα δημοψήφισμα που τρέμουν όλοι, ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή ουσιαστικά σε μια εβδομάδα, για το "τελεσίγραφο" όπως αποκάλεσε τις τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών. Δεν διευκρίνησε όμως τι θα γίνει αν μέσα στο σαββατοκύριακο αποσύρουν οι δανειστές το τελεσίγραφο και επαναφέρουν την προταση της ίδιας της κυβέρνησης των 47 σελίδων με μέτρα κοινωνικής σφαγής και ύφεσης. 

Ούτε διευκρίνησε τι θα γίνει αν επικρατήσει το ΟΧΙ, που και ο ίδιος φαίνεται να υποστηρίζει. Θα συνεχίσει την ίδια πορεία "διαπραγμάτευσης" μέχρις ολοκλήρωτικής εξόντωσης της ελληνικής οικονομίας κάτω από το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους και του ευρώ; Ή θα δρομολογηθεί η έξοδος από το ευρώ και η καταγγελία του χρέους;

Προσωπικά δεν μας έπεισε η εξαγγελία του κ. Τσίπρα. Δεν μας έπεισε ότι θέλει πραγματικά δημοψήφισμα. Αν το ήθελε πραγματικά δεν θα έστελνε εκτάκτως χθες το βράδυ τους Δραγασάκη και Τσακαλώτο στον Ντράγκι. Αν το ήθελε θα έδινε τη δυνατότητα αληθινού πολιτικού διαλόγου για να ξεκαθαριστεί το βασικό ερώτημα που θα κριθεί στο δημοψήφισμα. Αν το ήθελε δεν θα το πρότεινε εντός μιας εβδομάδας, όταν ξέρει πολύ καλά ότι με μεγάλη δυσκολία μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός με στήσιμο κάλπης, κοκ.

Αν πραγματικά το ήθελε αυτός και οι δικοί του, συμπεριλαμβανομένης και της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, θα παρουσίαζαν εναλλακτικές προτάσεις στον ελληνικό λαό. Εναλλακτικές της λογικής των μνημονιων και της εξάρτησης από το ευρώ. Όχι εναλλακτικά μνημόνια, το ένα χειρότερο από το άλλο, που έχει έως σήμερα παρουσιάσει η κυβέρνησή του.

Πάντως εμείς του λέμε να το τολμήσει. Να μην το κάνει όπως ο Γ. Παπανδρέου όταν για ξεκάρφωμα πρότεινε δημοψήφισμα στις 31/10/2011. Ας το τολμήσει. Ας δώσει τη δυνατότητα επιτέλους ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου στον ελληνικό λαό. Ας κάνει αληθινό δημοψήφισμα αφού πρώτα ενημερωθεί ο λαός για τις εναλλακτικές. Ας κάνει δημοψήφισμα για το βασικό και θεμελιώδες: Θελει ο ελληνικός λαός να συνεχίσει με όρους μαζικής εξόντωσης στο ευρώ και με την εξυπηρέτηση του χρέους, ή όχι;

Αυτό είναι το μοναδικό αληθινά δημοκρατικό δημοψήφισμα που οφείλει να γίνει τώρα. Γιατί δεν θέτει αυτό το ερώτημα - που ήδη συζητά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία; Τι φοβάται; Μήπως κι ο ελληνικός λαός παρά την τρομοκρατία και την παραπληροφόρηση δώσει εντολή να καταγγελθεί το χρέος και να φύγουμε από το ευρώ;

Τέλος, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας για να προστατεύσει τη χώρα από τις εχθρικές ενέργειες του Ντράγκι και του τραπεζικού καρτέλ; Τι θα κάνει για να μην κλείσουν οι τράπεζες την Δευτέρα; Τι θα κάνει για να μην γενικευτεί το bank run; Τι θα κάνει για να μη προσχωρήσουν οι τράπεζες σε στάση πληρωμών προς το εσωτερικό για να εκβιάσουν καταστάσεις; Ή μήπως είναι κάτι που επιθυμεί κι ο ίδιος για να τρομοκρατηθεί ο κοσμάκης; Τσιμουδιά για όλα αυτά.


Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ακόμη και με τις λογικές που εισηγείται το δημοψήφισμα ο Τσίπρας, όσο κι αν θέλει να παραπλανήσει τον κόσμο, το σίγουρο είναι πώς αν τελικά έχουμε δημοψήφισμα αυτό που θα κυριαρχήσει είναι το ΝΑΙ στην υποδούλωση της Ελλάδας, ή ΌΧΙ στο νέο Ράιχ, το χρέος και το ευρώ. Κάντε το λοιπόν κ. Τσίπρα αν τολμάτε. Εμείς πάντως, όπως και την εποχή της πρότασης Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, το υποστηρίζουμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΟΧΙ δεν θα αφορά μόνο ή απλά τα τελεσίγραφα των δανειστών, αλλά και τη δική σας, κ. Τσίπρα, ενδοτική πολιτική της υποτέλειας στην αποικιοκρατική Ευρώπη.

24 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δημήτρη,

    νομίζω πως ανεξάρτητα από το εάν θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα ή όχι, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Όλο αυτό είναι ένα καλοστημμένο παιχνίδι για να περάσουν τα μέτρα τμηματικά και όχι εξ ολοκλήρου. Και στο τέλος θα παρουσιαστούν και ως ήρωες που κατάφεραν να αναγκάσουν την Τρόικα να υποταχθεί στη θέλησή μας.

    Στην εκπομπή της 27ης Μαΐου παρουσίασες κάποια αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά ενεργητικά και παθητικά του ελληνικού δημοσίου το 2013 και 2014. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν μια βάρβαρη λεϋλασία εις βάρος του δημοσίου η οποία νομίζω πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή. Θα ήθελα να αναρτήσω τα στοιχεία αυτά σε προσωπικές μου σελίδες αλλά όχι χωρίς links προς τις πηγές τους. Έψαξα στο site της ΤτΕ και του γενικού λογιστηρίου του κράτους καθώς και στον ισολογισμό του 2013-2014 αλλά δεν κατάφερα να εντοπίσω τα στοιχεία. Όποια tips μπορείς να μου δώσεις είναι καλοδεχούμενα.

    Με εκτίμηση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τσίπρας μας ζητάει να πούμε ΟΧΙ στην πρόταση της Ευρωζώνης.
    Μήπως υπονοεί ότι θα είναι ένα ΝΑΙ στην δική του πρόταση ;
    Δείτε εδώ πόσο μειοδοτική και καταστροφική είναι η δική του: 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα σε 4 χρόνια !!!
    Άλλη μια συμπαιγνία με τους "θεσμούς" ;
    Να δεις που στις 5 Ιουλίου και τα τσιράκια της Μέρκελ ΟΧΙ θα ψηφίσουν !
    Βαράτε με κι' ας κλαίω δηλαδή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μας ανοίξουν πόλεμο οι τραπεζίτες, ο λαός θα τρομοκρατηθεί και θα μπλοκαριστεί σε μεγάλη πλειοψηφία. Ο χρόνος είναι ελάχιστος και λίγοι θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Η διαπραγμάτευση που γινόταν ουδόλως διέφερε από "γύφτικο παζάρι", με όλη τη γραφικότητα και φαιδρότητα που διακρίνει ένα τέτοιο παζάρι (και να με συγχωρούν οι συμπαθείς κατά τα άλλα γύφτοι). Προσωπικά πιστεύω ότι ο Τσίπρας έκανε αυτή την κίνηση για να συσπειρώσει τη δική του μεριά, που τις τελευταίες μέρες ήταν άνω κάτω. Στο βάθος του μυαλού τους ξέρουν όλοι -και οι Συριζαίοι και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις- ότι μόνο έξω από το ευρώ υπάρχει διέξοδος. Δύσκολη εδώ που φτάσαμε, αλλά μονόδρομος. Και να διαγραφεί το χρέος θα δημιουργηθεί καινούριο χρέος εντός ευρώ, αυτό είναι βέβαιο. Η άλλη πλευρά είναι ιδιοτελής και αναζητεί συνενόχους. Αν ο δοσιλογισμός και η προδοσία ξεφορτωθεί στους ώμους του Συριζα θα φαντάζουν "αθώες περιστερές". Θα ήταν καλό να ξεθολώσει το τοπίο με ξεκάθαρο το ερώτημα. Αν ψηφίσει ο κόσμος "νοερά", δίνοντας κατ ουσίαν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται από μέσα και από έξω, πολύ γρήγορα θα μετανιώσει και θα ξαναβγεί στα κάγκελα. Και οι ψηφίσαντες Ναι και οι ψηφίσαντες Όχι. Όσο τα συστημικά ΜΜΕ κινδυνολογούν και οι Συριζαίοι απαντούν πατριωτικά μεν, αλλά φλου, δε βγαίνει άκρη. Αν αποσύρουν οι "θεσμοί " την πρότασή τους , όπως ακούστηκε ,γνώμη μου είναι ότι και ο Συριζα πρέπει να αποσύρει τη δική του. Και μακάρι να το κάνουν και οι θεσμοί και ο Τσίπρας άμεσα. Και πολύ καλύτερο θα ήταν να απέσυρε πρώτος ο Τσίπρας τη δική του επώδυνη πρόταση.
    Τότε θα είναι καθαρή η λαική εντολή που θα πάρει με το δημοψήφισμα, αν δεν αποσυρθεί , όπως…. το προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο κ. Καζάκη για την ψυχραιμία, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά σας. Συγχαρητήρια για τον αγώνα που δίνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρωτον - Αν αποσυρουν το τελεσιγραφο πιθανον να ακυρωσει το δημοψηφισμα
    Δευτερον - Υποστηρηξε οτι θα σεβαστει το ΟΧΙ η το ΝΑΙ του Ελληνικου λαου αλλα μεσα στο Ευρω.
    Τριτον - Δεν νομιζω οτι το δημοψηφισμα γινετε για να εκφραστει ο λαος αλλα για να κανει καποιου τυπο εκβιασμου στους δανειστες.
    Τεταρτον - Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας για να προστατεύσει τη χώρα από τις εχθρικές ενέργειες του Ντράγκι και του τραπεζικού καρτέλ? << μαλλον τιποτα τους θεωρει φιλους του...>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ειμαστε ρεαλιστες. Ηδη οι Δανειστες απερριψαν την παραταση του προγραμματος των μνημονιων που ΟΛΟΙ γνωριζουμε που μας οδηγουν και σφιγγουν τον κλοιο, ωστε να πεσει η κυβερνηση. Αυτη η κακη κυβερνηση με τα οποια λαθη της. Γνωμη μου φτωχη ειναι ομως, οτι τωρα οφειλουμε ΟΛΟΙ οι υγιως σκεπτομενοι με τις οποιες αντρρησεις μας, να υποστηριξουμε σε τουτη τη φαση αυτην την κυβερνηση να βγουμε οσο πιο αλωβητοι απο το οικονομικο αδιεξοδο που κακα τα ψεμματα αλλοι μας οδηγησαν με ασφαλεια ολο και πιο βαθεια στη μεγγενη των δανειστων μας. Θεωρω οτι μια χρεωκοπια εντος Ευρωζωνης ειναι κατι που φοβουνται οι σκληροι Γερμανοι και που εμεις εχουμε σαν plan B ειναι η φτωχη μου γνωμη. Εν κατακλειδι : Από το να φυτοζωουμε, καλυτερα ας πεθανουμε ορθιοι. Προσοχη ομως στην παγιδα Εθνικου διχασμου ! Ειμαστε ολοι Ελληνες ! Κλεινω με τα λογια του Γιάννη Μακρυγιάννη: "Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν" ! Ενας ανεργος πολυτεκνος με 3 ανεργους στην οικογενεια απο Βολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σας! Θέλω να δηλώσω ότι μπήκα στη σελίδα σας γιατί με ενδιέφερε η άποψη σας πάνω στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο διαβάζοντας τα σχόλια σας μπερδεύτηκα περισσότερο. Σε ποιο τρίτο Ράιχ αναφέρεστε; Εσείς δεν αποθαρρύνετε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει "όχι " με αυτά που γράφετε; Τι μας προτείνετε να κάνουμε στις 5 Ιουλίου μπροστά στην κάλπη, τι πρέπει να μας φοβίζει περισσότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσείς τι προτείνετε στον ελληνικό λαό να κάνει στις 5 Ιουλίου, τι πρέπει να μας φοβίζει περισσότερο; Γιατί και αυτά που γράφετε αποθαρρυντικά είναι για μας που σκεφτόμαστε να ψηφίσουμε "όχι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εμείς πάντως, όπως και την εποχή της πρότασης Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, το υποστηρίζουμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΟΧΙ δεν θα αφορά μόνο ή απλά τα τελεσίγραφα των δανειστών, αλλά και τη δική σας, κ. Τσίπρα, ενδοτική πολιτική της υποτέλειας στην αποικιοκρατική Ευρώπη."

      Διαγραφή
    2. "Εμείς πάντως, όπως και την εποχή της πρότασης Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, το υποστηρίζουμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΟΧΙ δεν θα αφορά μόνο ή απλά τα τελεσίγραφα των δανειστών, αλλά και τη δική σας, κ. Τσίπρα, ενδοτική πολιτική της υποτέλειας στην αποικιοκρατική Ευρώπη.". Ξεκάθαρο δεν ειναι;

      Διαγραφή
  9. Δημητρη

    Πρεπει ο Τσιπρας να πληρωσει και αν μπορει να παρει δανειο απο την ΤτΕ το ΔΝΤ?

    Πιστευεις οτι ο Τσιπρας ειναι τοσο βλακας ωστε να αυτοκτονησει πολιτικα?

    Η αποφαση για το δημοψηφισμα πιστευεις οτι μπορει να ειναι κολπο του Τσιπρα ωστε, αφου ψηφισθει ΟΧΙ με καλη πληοψηφια, μετα θα εχει τον λογο να κανει την συγκρουση στηριζομενος στο ΟΧΙ.

    Τελος νομιζεις οτι μπορει να κανει σκετο εκβιασμο, μια και καταλαβε οτι μεχρι τωρα δεν πετυχαν τιποτα απο τις υποσχεσεις τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα Δημητρη.

    Μολις διαβασα ενα εμετικο αρθρο που σου ριχνει λασπη με ενα σωρο ηλιθια επιχειρηματα που δειχνουν οτι ο αρθρογραφος, πρωτον, δεν σε παρακολουθησε σχεσον ποτε, και δευτερον, δεν νιωθει να καταλαβει τι λες.
    Δες εδω http://nea.allnewz.gr/?p=15104

    Δεν ξερω αν θες να απαντησεις σε αυτη τη γυναικα, ειτε προσωπικα ειτε δημοσια, αλλα ηθελα να σ'το δειξω και μετα κανεις ο,τι θελεις.

    Καλη δυναμη, οπως παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κε Καζάκη,

    Σας εκτιμώ ιδιαίτερα, διότι είστε ο μόνος που εξήγησε πώς και τί συνέβη σ’ αυτό τον τόπο (μέσω των βίντεό σας στο youtube), και αναφέρθηκε σε εναλλακτικές λύσεις. Δεν τάσσομαι πουθενά (κομματικά) και στο διάστημα 2000-2012 δεν ψήφιζα καν, θεωρώντας το πολίτευμα, όχι κοινοβουλευτική, αλλά κυρίως τηλεκατευθυνόμενη δημοκρατία. Συνομιλώ όμως συχνά με πολύ καλό φίλο, εντός Σύριζα (όχι κυβερνητικό στέλεχος), και αυτή είναι η άποψη που του παρέθεσα προ ολίγου μέσω email:

    Δυστυχώς “και η πίττα ολόκληρη, και ο σκύλος χορτάτος” δεν γίνεται. Κατανοώ πως ο Σύριζα είχε αυτή τη πρόθεση, υπολογίζοντας τη λαική -τηλεκατευθυνόμενη- βούληση, η οποία ήθελε “αξιοπρεπή λύση εντός ευρωζώνης”. Όφειλαν όμως να γνωρίζουν εξαρχής ότι πάνε να διαπραγματευτούν με βρυκόλακες, όχι με ανθρώπους. Ή μήπως το γνώριζαν; Πριν 2 περίπου μήνες, μια γυναίκα πλησίασε τον Βαρουφάκη και του είπε κάτι του τύπου “σας αγαπάμε”. Εκείνος απάντησε “να μας αγαπάτε και μετά τη ρήξη”. Άρα κάτι γνώριζαν. Στο λαό όμως δεν ήταν ξεκάθαροι.
    Όσον αφορά την αποψινή συνεδρίαση στη βουλή, αποδεικνείεται ότι κερδίζουν αυτοί με τις καθαρές θέσεις. Η ΝΔ είχε και έχει καθαρή θέση υπέρ της εξόντωσης του λαού και εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και δημόσιας περιουσίας, το δε ΚΚΕ καθαρή θέση υπέρ της ρήξης με την ευρώπη των τραπεζών, των πλουσίων και των τεχνοκρατών.
    Ο Σύριζα τί ακριβώς ψάχνει τώρα; Το δημοψήφισμα με τη διατύπωση αυτή δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο. Να ψηφίσει ο λαός αν θέλει (ή όχι) μια συμφωνία η οποία έχει αποσυρθεί;
    Κι αυτό όμως θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί, διότι μιλούσαμε για “τελεσίγραφο” το οποίο θα έληγε μέσα στο Σ/Κ. Είναι σαν να σου λέει η γυναίκα σου σήμερα “ή αλλάζεις ή αύριο χωρίζουμε”, και μια βδομάδα αργότερα να πηγαίνεις ο ίδιος και να της λες “δεν σε θέλω έτσι όπως είσαι”. Αστεία πράγματα. Το δε επιχείρημα ότι το πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα (ψήφο δηλ στο “όχι”) θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό μέσο, είναι μάλλον ακόμα πιο τραγικό.
    Λύσεις; Δεν ξέρω. Λογικά θα πρέπει να επιλεχθεί είτε ο σκύλος, είτε η πίττα (ως “γραμμή”). Και επειδή το επικοινωνιακό κομμάτι είναι -δυστυχώς- σημαντικό στις μέρες μας, θα πρέπει να σερβιριστεί και σωστά.
    Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, ο δε Τσίπρας κουρασμένος (φάνηκε και στην ομιλία του), και η παράταξη με τη πλάτη στο τοίχο, όχι μόνο λόγω του πολέμου από τους έξω βρυκόλακες, αλλά και λόγω των έσω δοσιλόγων. Είναι σαφές ότι ο Σαμαράς γνώριζε πως θα γίνει eurogroup χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας, και πιθανόν να προέκυψε και κατόπιν συννενοήσεως (δικό τους παιδί, δεν θα το στηρίξουν ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια κατοχής της χώρας; ).
    Τη δική μου θέση την ξέρεις. Συμπίπτει με αυτή του Καζάκη* (κ άλλων). Η θέση όμως του Σύριζα (συνολικά), δεν είναι ξεκάθαρη, τουλάχιστον όχι σε μένα. Προγράμματα με μέτρα μνημονιακά από τον ίδιο τον Σύριζα (!) προκειμένου να βρεθεί "κοινός τόπος" με τους βρυκόλακες, μέτρα από τους βρυκόλακες (που ίσως δεν απέχουν και πολύ από το…47σέλιδο του Σύριζα) τα οποία δεν είναι αποδεκτά (ορθώς), δημοψήφισμα με άγνωστες τις βουλές σε περίπτωση “ναι” (εκλογές, και πιθανόν "αριστερή παρένθεση"; ), και ακόμα πιο άγνωστες σε περίπτωση “όχι” (δεν μας βγάζουν από το ευρώ; δεν χρειάζεται. απλώς μας αφήνουν και σαπίζουμε…εντός ευρώ).
    Για μένα το 5μηνο που χάθηκε, δεν αφορά τη διαπραγμάτευση (όπως -κακώς- λενε διάφοροι, οι οποίοι -όλως τυχαίως- δεν κόπτονται για τα 5 χρόνια χαμένων θυσιών), αλλά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους πως εκτός ευρωζώνης υπάρχει μια ελπίδα, ενώ εντός της απολύτως καμία. Άντε τώρα να μαζέψεις τους τρομοκρατημένους από τα ΑΤΜ και τα σουπερ μάρκετ για να τους εξηγήσεις… 

    * Δεν είχα διαβάσει τότε ακόμα την άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα (μιλούσα γενικά). Διαβάζοντάς τη όμως τώρα, βλέπω πως δεν απέχει ιδιαίτερα.

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ερωτημα του δημοψηφισματος ειναι για τα πανηγυρια.
    Ενα ΝΑΙ θα σημαινει οτι ο Ελληνικος λαος επικυρωνει και νομιμοποιει την μεχρι τωρα κακοποιηση του συνταγματος, την παραχωρηση της εθνικης κυριαρχιας, την υποθηκευση της χωρας και επιθυμει την συνεχιση της καταστροφης των τελευταιων πεντε ετων.
    Ενα ΟΧΙ κανεις δεν ξερει τι σημαινει.
    Θα μπορουσε καποιος να υποθεσει οτι σημαινει ΝΑΙ στο μνημονιο των 8 δις που προτεινε η κυβερνηση, αλλα αυτο εξαρταται κι απο την αποδοχη των τοκογλυφων, που αν την ειχε δεν θα εκανε δημοψηφισμα..
    Επομενως, τι θα κανει η κυβερνηση;
    Δυστυχως ειναι αγνωστο και επειδη ως γνωστον "οποιος δεν θελει να ζυμωσει δεκα μερες κοσκινιζει", ειναι και επικινδυνο να μας παει σε "ρηξη" μια κυβερνηση που δεν πιστευει σ αυτην.
    Προσωπικα θα ριξω το μεγαλυτερο ΟΧΙ που θα βρω, μονο για να δηλωσω την αντιθεση μου στο ξεπουλημα της χωρας μου και με την ελπιδα οτι εκει που απετυχε η "δημιουργικη ασαφεια" του Μπαρουφακη, μπορει να πετυχει ενα "δημιουργικο ατυχημα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΟΧΙ που θα είναι τεράστιο, θα εμπεριέχει μια τεράστια δυναμική που θα ξεφεύγει από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό πρέπει να το στηρίξουμε. Μετά θα πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και πάει λέγοντας. Πάντως, το δημοψήφισμα κάνει τον χρόνο πολύ πυκνό πλέον. Και δημιουργεί καταστάσεις μάλλον ανεξέλεγκτες από όλους τους ξεπουλημένους.

      ΥΓ. Σε είχα ρωτήσει παλαιότερα για την άποψη της ΧΑ επί του εθνικού νομίσματος. Μετά από αυτά που είπε ο Μιχαλολιάκος προχθές (ξεκάθαρα και κρυστάλλινα υπέρ του ευρώ), μήπως το ξανασκέφτηκες;

      Διαγραφή
  13. Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι πάντοτε αποτέλεσμα των δράσεων και αντιδράσεων μιας μεγάλης σειράς επιμέρους παραγόντων, διαφορετικών επιδιώξεων και αφετηριών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους χωρίς να προκαθορίζονται. Οι μόνες δύο αντιλήψεις που διαφωνούν με την προσέγγιση αυτή είναι αφενός η μοιρολατρική υπερφυσική αντίληψη πως όλα είναι προκαθορισμένα από ένα υπερβατικό κέντρο και η συνομωσιολογική αντίληψη που τοποθετεί το κέντρο αυτό σε εξίσου φαντασιακό αλλά γήινο πάντως επίπεδο (εντάξει ως αίρεση της δεύτερης γραμμή «σκέψης» υπάρχουν και οι .. εξωγήινες συνομωσίες).
    Στα μάτια και το μυαλό λοιπόν καθενός έντιμου, σκεπτόμενου και μαχόμενου πολίτη, το «γιατί» εμφανίστηκε μια εξέλιξη στην οποία θα πρέπει να λάβει θέση, αποτελεί ταυτόχρονα αφορμή ανάλυσης για την αποκάλυψη του κυρίως υποκειμένου και των προθέσεων του αλλά παράλληλα και την κατανόηση της ύπαρξης των λοιπών συνιστωσών που οδήγησαν στο να εμφανιστεί αυτή, καθώς και της όποιας δυναμικής αυτή εμπεριέχει. Με τον τρόπο αυτό, η αντίδραση σε αυτήν την εξέλιξη, θα αποτελέσει τα δεδομένα εισόδου για την επόμενη φάση των κοινωνικών εξελίξεων κλείνοντας τον κύκλο (σπείρα καλύτερα) του μοντέλου αιτιοκρατίας που ανέφερα στην αρχή. Αν το υποκείμενο-πολίτης αποστρέψει το πρόσωπο και αδρανήσει, είτε γιατί θεωρεί ότι δεν έχει σημασία η αντίδραση του (μοιρολατρία) είτε γιατί έχει εκ προοιμίου ριζωμένη την αντίληψη ότι «όλα είναι στημένα» (υπερβάλλουσα συνομωσιολογία), το πιθανότερο είναι να ακυρώνει απλά την ύπαρξη του ως κοινωνικό υποκείμενο και να εκχωρεί τις όποιες δυνατότητες του να αγωνιστεί και να παρέμβει.
    Το δημοψήφισμα προκηρύχτηκε εν μέσω πολλών διαφορετικών και σκοτεινών επιδιώξεων από πολλούς. Στην Ελλάδα που «γέννησε τη δημοκρατία», η προσφυγή στη λαϊκή βούληση μία φορά στα 40 χρόνια, έστω και με την ασαφή μορφή που τίθεται, θεωρείται από τους αστούς «δημοκράτες» κάτι σαν πραξικόπημα, και εμείς που βιώνουμε πέντε χρόνια καταστροφής μπαίνουμε στο δίλλημα τι να κάνουμε!
    Αναρωτιούνται κάποιοι: Να ψηφίσουμε ΟΧΙ μετά από το οποίο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει; Θέλω να τους απευθύνω ένα ερώτημα: Τι ακριβώς σημαίνει το ΝΑΙ σε μια τέτοια περίπτωση; Ότι δίνουν λευκή επιταγή στην (όποια) κυβέρνηση να προσκυνήσει σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ χαρτί συμφωνίας της τρίψουν οι τοκογλύφοι; Αν μετά το δημοψήφισμα οι δανειστές σε κάθε κύκλο επαφών προσθέτουν νέα μέτρα, ποια κυβέρνηση που κουβαλά ένα ΝΑΙ θα μπορεί να αρνηθεί την υπογραφή; Καταλαβαίνετε γιατί μιλάμε; Και πώς θα εκληφθεί η αποχή; Ως πλήρη αδιαφορία ή ως αποδοκιμασία της διαδικασίας ως παράνομης; Χειρότερο το ένα από το άλλο!
    Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα κείμενα που έδειξε ο Τσίπρας. Το πραγματικό ερώτημα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΡΗΞΗ με τους δανειστές αλλά και την ΡΗΞΗ με τους ντόπιους ολιγάρχες και το πολιτικό τους προσωπικό. Το δίλλημα είναι αν θέλουμε εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια ή αν τα εκχωρούμε με την βούληση μας στους δυνάστες μας. Γιατί θα πρέπει να λείψουμε από αυτή την ευκαιρία να εκφράσουμε την αντίθεση μας στα σενάρια συμφωνίας που θέλει η τρόικα; Το περήφανο ΟΧΙ μας δεν αθροίζεται με τα δήθεν-όχι των όποιων πολιτικάντηδων ευρωλιγούρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει όμως την Κυριακή (αν γίνει τελικά το δημοψήφισμα) η Ελλάδα να στείλει το περήφανο μήνυμα του ΟΧΙ στους λαούς όλης της Ευρώπης και όλου του Κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Harry Deja, τα πουλημένα ΜΜΕ συνεχίζουν να εκμαυλίζουν τους θεατές τους με δώρα, προσφορές σε θέαμα και σε είδος. Ακόμα και τα "κατινάδικα" ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα και προβάλουν τους τηλεαστέρες του ΝΑΙ. Συμφωνώ με το ΟΧΙ , θα το ήθελα όμως λιγότερο φλού. Θα ήθελα επίσης στη φάση που βρισκόμαστε να μη συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, εφόσον ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Θα ήθελα επίσης ο Τσίπρας να μείνει σταθερός και "δεμένος στο κατάρτι" και σαν Οδυσσέας να εμπιστευτεί τον "κωπηλάτη" λαό του, κωφεύοντας στις σειρήνες. Όμως, αν με τούτα και με κείνα και με το λαό φερόμενο και αγόμενο γίνει το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι ΝΑΙ , τί θα λέμε τη Δευτέρα; Έλεγα σε προηγούμενο σχόλιο ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος έγινε, για να συσπειρώσει το Σύριζα που τελευταία ήταν άνω κάτω. Συμπληρώνω ότι έγινε και για μας για τον ίδιο λόγο. Να αποδείξουμε ως λαός ότι αξίζουμε το βαρύ μας όνομα. Μπορούμε να μη γκρινιάζουμε για το κλείσιμο των τραπεζών; Ποια χρήματα θα μας φάνε; Αυτά που δεν έχουμε; Τα ψίχουλα που μας άφησαν ; Ε, ας τα φάνε , να σκάσουν και να ξεκουμπιστούν. Βλέποντας τις ουρές στα ΑΤΜ στα μάτια μου έρχεται άλλη εικόνα . Εκείνων που δεν έχουν να λαβαίνουν, ούτε από ΑΤΜ, ούτε από εργοδότες, ούτε από γονιούς . Εκείνων που αφήνουν το παράθυρο του υπόγειου σπιτιού τους ανοιχτό, για να τους αφήσει η «αλληλεγγύη» το συσσίτιο. Εγώ γι αυτούς και για τα άνεργα παιδιά μου θα πω OXI και αλίμονό τους, αν το όχι μου το διαβάσουν ως ναι στη συνέχεια αυτής της ξευτίλας Η εποικοδομητική γκρίνια είναι καλή και πολλές φορές και δημιουργική. Πολλά είπαμε και γράψαμε . Αν τώρα συμπεριφερθούμε ως πρόβατα ή ως βόδια, η τύχη μας θα είναι χειρότερη από την τύχη ενός γαιδάρου , που τον καβαλάνε και τον φορτώνουν τα αφεντικά του. Αργά ή γρήγορα στο σφαγείο θα μας οδηγήσουν και δε θα προλάβουμε ούτε να βελάξουμε ούτε να μουγκρίσουμε .

      Διαγραφή
  14. Ο Τσιπρας καταλαβαίνει ότι τελειώνει και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αλλά είναι καμμένο χαρτί σε 2-3 εβδομάδες θα πρέπει να πάρει θέση ακόμα κι αν κερδίσει πανηγιρικά το δημοψήφισμα και τότε θα φέρει μια υφεσιακή πάλι συμφωνία που δε θα περνάει οι ελιγμοί χωρίς στρατηγικό στόχο είναι απλά μια φιγούρα πριν την ήττα! Ετοιμαστείτε για εξελίξεις ταχείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κ. Καζάκη απαντήστε μου σας παρακαλώ εδώ: Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει υπό προϋποθέσεις στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε ανοιχτοί για νέες προτάσεις των θεσμών» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι εάν βελτιωθούν, τότε μπορούμε να «αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν».

    Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απευθυνθεί στους πολίτες για να τους εξηγήσει τη δική της, απορριπτική στάση στην πρόταση των θεσμών, αλλά να τους αφήσει την επιλογή.

    «Οι θεσμοί δεν έχουν καμία εντολή να συνδυάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μια έξυπνη πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν είναι φτιαγμένοι για πολιτικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

    Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «εάν η Ευρώπη επιτρέψει μια τόσο τρομακτική εξέλιξη, μόνο και μόνο για να εξευτελίσει την κυβέρνησή μας, τότε πρέπει οι Ευρωπαίοι να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα, το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε σε ό,τι αφορά την θεαματική αποτυχία στο θέμα των προσφύγων: «θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη»;

    Μήπως πρόκειτε για δημοψήφισμα ΠΑΓΙΔΑ να μας τα πάρουν όλα με την συννένεση του λαού;;; (Λέω εγώ)
    Μήπως πρόκειτε για ένα θέατρο που έστεισαν οι, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και Τσίπρας;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mε μια εβδομαδα κλειστες τραπεζες κ τετοια προπαγανδα βλεπω τον ΝΑΙ να κερδιζει ανετα.Εκτος κ αν βγουμε στους δρομους να παρει να εμψυχωσουμε τον λαο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΙ 47 ΣΕΛΙΔΕΣ (ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΑΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ PLAN B.τώρα...... γιατί το κάνει η κυβέρνηση ,τι παιχνίδια παίζονται.....μετά τη Κυριακή αυτά δεν αφορούν το τώρά ούτε φαίνεται να θέλουν να αλάξουν το ερώτημα ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπαρχή σκέψη να γίνει κάποια κεντρική εκδήλωση του ΕΠΑΜ αναφορικά με το δημοψήφισμα στην Αθήνα;
    Ευχαριστώ.
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καζακη

    Η κατασταση πλεον ειναι καθαρη για μια λαικη επανασταση, τυπου Ισλανδιας.

    Οι Τσιπρας, Μπαρουφακης και Συριζα ειναι καμμενα χαρτια. Πολλοι απο εμας, νομιζαμε οτι ο Τσιπρας ειχε τις πλατες των Αμερικανων και για αυτο βγηκε τοσο κοντρα στου τοκογλυφους της καινουργιας ΕΕΣΣΡ με ηγετιδα την ΝΕο-Ναζιστικη Γερμανια, αλλα καναμε λαθος.

    Το μονο που απομενει στην κυβερνηση ειναι να αλλαξει την ερωτηση στο δημοψηφισμα και να βαλει θεμα:

    ΕΥΡΩ ... Η ΔΡΑΧΜΗ?

    Τι απομενει να κανουμε πλεον εμεις για να σωθει ... καποια μερα συντομα η χωρα?

    Τωρα ειναι η ωρα να γινει εξεργεσης του λαου, προτου κανουν επανασταση οι υπαλληλοι και παρακτορες της CIA.

    Tο ΕΠΑΜ πρεπει να ειναι πρωτεργατης μιας λαικης εξεγερσης που θα ριξει τους ανικανους και με την Ελληνικη σημαια Λαβαρο να ηγηθει του Λαου.

    Καλο κουραγιο και πιστη στον δικαιο αγωνα του λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή