Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Να εθνικοποιηθούν εδώ και τώρα τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής και να εκδιωχθεί η Ελληνικός Χρυσός.

Το άγος της λεγόμενης επένδυσης χρυσού από την Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική έχει πάρει νέα τροπή. Με τις πλάτες της κυβέρνησης και προκειμένου να συγκαλυφθούν οι υπόγειες διασυνδέσεις με τα κυκλώματα που νέμονται τα μεταλλεία στις Σκουριές, ο κόσμος στην Χαλκιδική οδηγείται σε εμφύλια σύρραξη. Έτσι εκτός από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν αναλάβει εργολαβικά την φύλαξη των ιδιωτικών συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός, εμφανίστηκαν μαζί τους και ομάδες "εργαζομένων" της εταιρείας να συγκρούονται με κατοίκους που αντιδρούν στη λεγόμενη επένδυση.

Πρόκειται για ένα περίεργο είδος "εργαζομένων" με φόρμες παραλλαγής, σφεντόνες και μάσκες , οι οποίοι με μένος συγκρούονταν με τους κατοίκους της περιοχής. Φυσικά, τα κανάλια του κυκλώματος που εμπλέκεται στα μεταλλεία, φρόντισαν να εμφανίσουν αυτούς τους περίεργους "εργαζόμενους" ως θύματα της τρομοκρατίας των κατοίκων που παλαίβουν για την ίδια τη ζωή τους στη Χαλκιδική.

Κουβέντα για την τρομοκρατία των απρόσωπων δυνάμεων καταστολής. Εκείνων με τις μαύρες στολές και τον πολεμικό οπλισμό που εισέβαλλαν με το έτσι θέλω στα σπίτια όσων αντιδρούσαν και προσήγαγαν με όλους τους κανόνες εμπλοκής μισθοφόρων στο Ιράκ μέχρι και ανήλικα παιδιά. Αλήθεια, τι θα κάνει η κυβέρνηση γι' αυτούς; Θα μάθουμε ποιοι κρύβονταν πίσω από τις μάσκες; Θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη - έστω σ' αυτή που υπάρχει - όσοι έδωσαν διαταγή για την άσκηση τρομοκρατίας σε βάρος πολιτών;

Δεν θα ασχοληθούμε με τις προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα και Καμμένου στους δύσμοιρους κατοίκους της περιοχής. Αυτές ήταν για άγρα ψήφων και δεν αξίζει ούτε καν να αναφερθούμε. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Με ποιό δικαίωμα υφίσταται ακόμη η λεγόμενη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός; Σε τι συνεισφέρει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία μια τέτοια επένδυση;

Η οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί ήδη η Χαλκιδική είναι τεράστια. Το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή, το προϊόν του οποίου συνιστά το 72% του ΑΕΠ της Χαλκιδικής, είναι επίσης τεράστιο. Μόνο από το πλήγμα στον τουρισμό χάνονται κάθε χρόνο περίπου οι διπλάσιες θέσεις απασχόλησης, από το σύνολο των απασχολουμένων στην Ελληνικός Χρυσός. Ενώ μόνο από την συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι χάνει σε έσοδα πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ ετήσια.

Από την άλλη τι έχει προσφέρει η Ελληνικός Χρυσός; Μια τεράστια και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί. Με εξαίρεση τις χορηγίες εξαγοράς σε τοπικούς φορείς, η Ελληνικός Χρυσός δεν συνεισφέρει σε τίποτε στην τοπική οικονομία. Η ίδια μιλά για 500 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αλλά η απόδοσή τους σε θέσεις εργασίας και προστιθέμενης αξίας δεν φτάνει ούτε το 1/10 της απόδοσης αντίστοιχου ύψους επενδύσεων σε τουριστικές και άλλες υποδομές της Χαλκιδικής.

Επίσης, η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται όλα αυτά τα χρόνια άκρως ζημιογόνα. Για παράδειγμα το 2011, οι ζημιές της εταιρείας ήταν σχεδόν 5,3 εκατ. ευρώ, το 2012 ανέρχονταν σε 13 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 σε 17,8 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τρία χρόνια οι ισολογιστικές ζημιές της εταιρείας ανέρχονταν σε 36,1 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πολλές εταιρείες να συνεχίζουν συσσωρεύοντας διαρκώς ζημιές χρόνο με το χρόνο; Ξέρετε πολλές εταιρείες αυτού του μεγέθους που συσσωρεύουν ζημιές χωρίς να επεμβαίνει ο εισαγγελέας, ή να μην τίθενται σε αναγκαστική εκκαθάριση όπως προβλέπει ο νόμος; Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πληρώνει ευρώ τσακιστό σε φόρους, αλλά είναι πιθανό ότι λειτουργεί ως βιτρίνα για άλλες δουλειές πολύ πιο περίεργες.

Συνεπώς γιατί να υπάρχει η Ελληνικός Χρυσός και η αποκαλούμενη επένδυσή της; Αν απαλλαγεί η Χαλκιδική από αυτό το άγος, από αυτή την κακοφορμισμένη πληγή, θα μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπημένη αναβάθμιση της περιοχής με κυρίως δημόσιες επενδύσεις υποδομών, που θα αποδώσουν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ θα μετατρέψουν το φυσικό κάλλος της περιοχής με την κατάλληλη ανάδειξη σε βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Χαλκιδικής. Ας τελειώνουμε πια μια και καλή με την Ελληνικός Χρυσός και με όλες αυτού του είδους τις τριτοκοσμικές επενδύσεις, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.

26 σχόλια:

  1. * Το 100% των ακινήτων και των 317.000 στρεμμάτων των Οριστικών Παραχωρήσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι καταχωρημένα στη μερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
    * Το καταστατικό/σύσταση εταιρείας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει τροποποιηθεί από το αρχικό του 2003 που ήδη αναφέραμε. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στη EUROPEAN GOLDFIELDS που κατέχει (;) το 95% των μετοχών…
    * Νέα ακίνητα που αγοράστηκαν το 2006 και το 2007 στην περιοχή Στρατονίκης-Στρατωνίου, αγοράστηκαν με το ίδιο καταστατικό και έχουν μεταγραφεί στην αυτή μερίδα.



    Η μπάλα μεταβιβάσθηκε φαλτσαριστά σε δυο κατά 100% θυγατρικές της EUROPEAN GOLDFIELDS: την EG MINING (Netherlands) B.V. και την EG GREECE B.V.

    Οι δυο θυγατρικές, Ολλανδική και Ελληνική, στήθηκαν για δυο λόγους:

    1. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται στη Χαλκιδική και η Χαλκιδική είναι χαρακτηρισμένη «παραμεθόριος περιοχή». Η EG είναι Καναδική εταιρεία και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ακινήτων και Οριστικών Παραχωρήσεων Μεταλλείων σε παραμεθόριο περιοχή, παρά μόνο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    2. Η EG ως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρεία δεν μπορεί να πάρει ενισχύσεις ή επιδοτήσεις ή να έχει ευεργετήματα αναπτυξιακών προγραμμάτων, Ελληνικών και Ευρωπαϊκών.

    Επισημαίνεται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 1995 κατά τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην επίσης Καναδική TVX GOLD. Η σύμβαση μεταβίβασης είχε γίνει εικονικά στο όνομα μιας άλλης Ολλανδικής εταιρείας, της MUYSKEN HOLDINGS Β.V. Όμως τότε η Ολλανδική εταιρεία ήταν εξ’αρχής μέρος της σύμβασης, η συμμετοχή της είχε κυρωθεί με το νόμο 2436/1995 και ήταν από την αρχή στη μερίδα της TVX HELLAS στο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού. Για εκείνη τη μεταβίβαση, το 1995, δεν είχαν πληρωθεί φόροι και αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων, επειδή τη σύμβαση είχε υπογράψει εκ τρίτου και το Ελληνικό Δημόσιο ως «δικονομικός εγγυητής».

    Προφανώς το ίδιο κόλπο πήγε να επαναληφθεί και το 2003, αλλά σε δεύτερο στάδιο. Σε πρώτο στάδιο η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πήρε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από το Δημόσιο και τα μετέγραψε σε δική της μερίδα στο Υποθηκοφυλακείο. Στη συνέχεια τα πούλησε σε κάποια θυγατρική-φάντασμα της EG. Όμως η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας και Οριστικών Παραχωρήσεων από μια ιδιωτική εταιρεία σε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς να πάρει το μερίδιό του σε φόρους και το Ελληνικό Δημόσιο. Συμβόλαια μεταβίβασης δεν έγιναν, γιατί αν είχαν γίνει θα υπήρχε αντίστοιχη μερίδα στο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού.

    ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Με την ιδιοκτησία να είναι κυριολεκτικά στον αέρα, πώς νομιμοποιείται η Καναδική εταιρεία να καρπώνεται όχι μόνο τα κέρδη από τη λειτουργία του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, αλλά και τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων;

    Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πώληση των 300.000 τόνων του στοκ αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας με περιεχόμενο χρυσό 200.000 ουγγιές (περίπου 6 τόνους) χρυσού. Το στοκ αυτό που είχε παραχθεί από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. στο διάστημα 1976-1995, είχε εξαιρεθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX το 1995. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε θελήσει να παραχωρήσει στην ξένη εταιρεία το πολύτιμο αυτό υλικό, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ, άμεσα εισπράξιμα με απλή πώληση.

    Δέκα χρόνια αργότερα, ο αρσενοπυρίτης XAΡΙΣΤΗΚΕ στους Κούτρα-Μπόμπολα που σήμερα τον πουλάνε με ταχύτατους ρυθμούς για να παρουσιάζει κέρδη στους μετόχους της η EUROPEAN GOLDFIELDS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατάλαβα καλά και φοροφυγάς η εταιρεία E G και "υπεράνω υποψίας" οι εμπλεκόμενοι πάροχοι των όποιων κερδών. Αλλά προκύπτουν και κάποια ερωτήματα : Αν εθνικοποιηθούν τα κοιτάσματα, αυτό θα γίνει για να τα εκμεταλλευτεί το ελληνικό κράτος άμεσα ή στο απώτερο μέλλον ; Θα τα αναθέσει σε άλλη εταιρεία με επικερδέστερους όρους; Θα γίνεται εξόρυξη με ήπια παραδοσιακά μέσα, που θα προκαλούν μικρότερη ζημιά , προκειμένου να σωθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας; θα τα αφήσει αναξιοποίητα προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων και την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος; (Προσωπικά αυτή η λύση θα ευχόμουν να προκριθεί και να πεισθούν οι κάτοικοι που αντιδρούν ότι η υγεία τους προέχει. Υπάρχει και το παράδειγμα της Ρουμανίας, για να πεισθούν, εφόσον υπάρχει βούληση και κρίση).Αφού δεν ισχύει ο κανόνας του χρυσού, για το χρήμα που κυκλοφορεί, γιατί ισχυρές χώρες επιμένουν να τον συγκεντρώνουν; Γιατί πρέπει να εξορυχθεί και να τοποθετηθεί στα υπόγεια των τραπεζών, ως αντίκρισμα για την κοπή νομίσματος; Αν μείνει στα ορυχεία αναξιοποίητος και ακατέργαστος στη γή όπου ανήκει, δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ίδιο σκοπό; Η λογική του Μίδα ήθελε ότι άγγιζε να γίνεται χρυσός . Όταν με τέτοιες τακτικές ερημοποιηθεί η γη , ποια αξία θα έχει αυτό το "πολύτιμο" υλικό για τον άνθρωπο της ερήμου; Συγγνώμη για τα αφελή μου ερωτήματα, αλλά ας απαντήσουν οι γνωρίζοντες περισσότερα ή πιο υποψιασμένοι.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Καζάκη θέλω νας σας πω κάτι άσχετο με τα ορυχεία της Χαλκιδικής αλλά επειδή αναφέρατε το Σύριζα και την έλλειψη δραστικών μέτρων.Αυτές τις μέρες που όλα τα ΜΜΕ μιλάνε για τους Σομαλούς μετανάστες και μετά που βγήκε η κυρια του Σύριζα η Χριστοδουλοπούλου που πάσχει απο τροτσκιστική ηλιθιότητα και βγήκε και είπε ότι όλοι λιάζονται απλά στην Ομόνοια και δεν περιφέρονται άστεγοι εκεί σαν τις άδικες κατάρες.Φαγώθηκαν να καταργήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καλά έκαναν κατά τη γνώμη μου και ο ανθρωπισμός τους φτάνει στο να τους παρατήσουν ελεύθερους ζώντας σε παγκάκια και πλατείες γυρω απο την ομόνοια δημιουργώντας πρόβλημα και στους ίδιους και στους έλληνες πολίτες. Τέλος πάντων ,για να μην πολυλογώ χθες στην εκπομπή του κυρίου Λιάτσου είχε καλεσμένους και δύο διανοητικά καθυστερημένους απο την εφημερίδα συντακτών που τώρα το παίζει φιλοσυριζαίικη αλλά διατηρώντας τον κοσμοπολιτισμό του εκσυγχρονισμού του σημίτη καθώς απο κει προέρχονται, συζητούσαν για τη λύση του μεταναστευτικού και έβγαζαν ένα μένος για τους έλληνες άλλο πράγμα.Του έλεγε ένας από το θεμα προτάσεις για τη λύση του προβλήματος και εκείνος ως εμετικός που ήταν το μόνο που έλεγε ήταν ότι οι έλληνες εχουν μπαστραδεμένο DNA και ότι όλοι οι ήρωες τις επανάστασης ήταν αλβανόφωνοι.Άκρως ρατσιστικό και έλεγε τα κάνω στο όνομα του ανθρωπισμού όλα αυτά. Τελικά ο κοσμοπολιτισμός και ο ακραίος εθνικισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος εκεί έχω καταλήξει εγώ και δυστυχώς μεγάλη μερίδα της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς όχι αυτή του σύριζα που ναι κατ'όνομα γενικά έχει υιοθετήσει τον κοσμοπολιτισμό του Στίνα και του Καστοριάδη που προσέφεραν έμμεση βοήθεια στους ναζί την κατοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε για τον Καστοριάδη είσαι άδικος πιστεύω.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σου Γιώργο Κ. Στο βαθμό που οι φιλόσοφοι χαιδεύουν εξουσίες για ιδιοτελε'ις σκοπούς , μπορούμε να τους κρίνουμε, εφ όσον η επιρροή τους υπήρξε καταστροφική για το λαό. Οι πολιτικοί όμως έχουν την ευθύνη και μάλιστα οι έχοντες εξουσία που τους έδωσε ο λαός . Ο κοσμοπολιτισμός δεν είναι κακός , οταν σκοπό έχει να "μεταλλάξει" τους λύκους σε πρόβατα, για να μην υπάρχει κίνδυνος σπαραγμού των αδυνάτων . Οι φιλόσοφοι διανοητές- του διαμετρήματος ενός Καστοριάδη οραματίζονται έναν κόσμο χωρίς πολέμους, με ειρηνική συνύπαρξη των λαών, παιδεία , ανεξιθρησκία και δίκαιη κατανομή του πλούτου. Μιλούν τη γλώσσα της παιδείας (διαχρονικά ) και μακάρι να την κατανοούσαν πολίτες και πολιτικοί . Θα έβλεπαν αλλιώς και τον κόσμο και τον εφήμερο άπληστο εαυτούλη τους.

      Διαγραφή
    3. Διαβάστε λίγο ιστορία και θα μάθετε πολύ καλά τι έκανε ο Καστοριάδης με το Στίνα στην κατοχή. Και εγώ ακράδαντα είμαι της άποψης ότι ο κοσμοπολιτισμός είναι εχθρός των λαών όπως και ο ακραίος εθνικισμός.Και να σας πω και κάτι άλλο μπουχτίσαμε από αυτήν την ελίτ των διαννοούμενων στη χωρά που μόνο λόγια λόγια και όταν ο λαός τους χρειάζεται αυτοί μένουν στις φαντασίες τους και τις φιλοσοφίες τους.

      Διαγραφή
    4. Αυτοί φίλε είναι στα ψιλά γράμματα της ιστορίας . Δεν υπήρξαν καν καθοδηγητές πολιτικών, που κρατούσαν τα ηνία και καθόριζαν τότε τις τύχες μας. Φαντάζoμαι ότι εννοείς την αποστασιοποίηση των αρχειομαρξιστών από τον πόλεμο. Κάτι λίγα έχω διαβάσει και εγώ, αλλά από τον Καστοριάδη κρατώ τη φιλοφοφική του θεώρηση του κόσμου και νομίζω ότι δικαιώνεται, όσο περνούν τα χρόνια. Κάποιοι θερμοκέφαλοι μετά τη μικρασιατική καταστροφή θεώρησαν υπεύθυνους τους έλληνες κομμουνιστές, που επηρέαζαν αρνητικά τους στρατευμένους στο μικρασιατικό μέτωπο. Τι ποσοστό κομμουνιστών υπήρχε , ώστε να μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο στρατό; Και εν τέλει και εκείνος ο πόλεμος και κάθε πόλεμος υποκινείται από οικονομικά συμφέροντα. Ο Αριστοτέλης (φιλόσοφος και αυτός ) ήταν ενάντιος των πολέμων και δεχόταν μόνο τους αμυντικούς , γι αυτό δυσαρεστήθηκε για την εκστρατεία του μαθητή του Μ. Αλέξανδρου .
      Πάντως τα μεγάλα αφεντικά του κόσμου καλλιεργούν αντιθέσεις και φανατισμούς (πολιτικούς, θρησκευτικούς , ιδεολογικούς), για το γνωστό σε όλους «διαίρει και βασίλευε». Οι πόλεμοι μόνο ηττημένους έχουν , αν λογαριάσεις τις ζωές που χάνονται. Και οι νικητές έχουν θύματα .Αυτό οφείλουν να υποστηρίζουν οι διανοητές του καιρού μας. Το ζητούμενο των φιλοσόφων είναι η ελευθερία. Ελευθερία του ατόμου μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων. Γιατί εκτός κοινωνίας , γίνεσαι και θηρίο και θεός ,αν βρεις προσκυνητές . Εντός κοινωνίας είναι δύσκολο να είσαι ελεύθερος , χωρίς να παραβιάζεις την ελευθερία των υπολοίπων ανθρώπων .Λοιπόν , φίλε ,ο Καστοριάδης συνέδεσε την ελευθερία του ατόμου με την «αυτονομία» και τον «αυτοπεριορισμό». Είναι πολύ σπουδαίο να είναι δικός σου ο νόμος και να σου καθορίζει ο εαυτός σου τα όριά σου. Δες πως κατάντησε ο κόσμος μας στα χέρια των λύκων και των σφαγέων και ρίξε την ευθύνη στον Καστοριάδη.
      Δε σου κρύβω ότι κι εγώ διέκρινα σε μια αποστροφή του Καστοριάδη ελιτισμό και νευρίασα πολύ , γιατί δεν κατάλαβα τι ήθελε να πεί ο «ποιητής» . Όταν το κατάλαβα όμως, θύμωσα με τον εαυτό μου. Λέει λοιπόν ο Καστοριάδης: «Ακόμα και ένας μόνο άνθρωπος να θελήσει να αλλάξει τον κόσμο, ο κόσμος θα αλλάξει» . Αν εσύ κι εγώ κι άλλοι σαν εμάς ή διαφορετικοί από μας- παρά τις καλές μας προθέσεις- δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο (εννοείται όχι με πόλεμο και σφαγή ή καταστροφή) , ο λόγος είναι ένας . Δεν είμαστε ακόμη άνθρωποι. Ούτε το πλήρες του εγκεφάλου μας δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει. Όσο για τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, μάλλον ετεροκατευθύνεται. Δεν μπορώ να σου γράψω περισσότερα για τον Καστοριάδη.( Για το Στίνα ξέρω ελάχιστα). Φιλομαθής είσαι . Ψάξε και ψάξου .

      Διαγραφή
  3. Τελικά, δεν έχω καταλάβει. 1) Η εξόρυξη χρυσού, ως παραγωγική διαδικασία, μπορεί να υπάρξει δίχως καταστροφή του υποκείμενου και υπερκείμενου "περιβάλλοντος", ναι ή όχι? Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να δοθεί μόνο από μηχανικούς περιβάλλοντος, μεταλλειολόγους και λοιπές σχετικές ειδικότητες επιστημόνων. Σίγουρα όχι από δημοσιολογούντες και ανθρώπους, όπως εγώ, που κάθομαι στην άνεση του Η/Υ μου και γράφω ό,τι θέλω..2) Υπάρχει παράδειγμα ανάλογης εξορυκτικής διαδικασίας παγκοσμίως κατά την οποία δεν έχει υπάρξει κάποια αντίστοιχη ή - ορθότερα - ανάλογη οικολογική καταστροφή? 3) Η διαφωνία του κ. Καζάκη και άλλων, έγκειται στην οικολογική καταστροφή ή στο ποιος (το δημόσιο ή κάποιος ιδιώτης) καρπώνεται τα οικονομικά οφέλη της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης? Διότι εύκολα κανείς βλέπει ότι αυτά τα δύο "επιχειρήματα" στο δημόσιο λόγο και τη δημόσια γραφή, εύκολα συνδέονται ή, καλύτερα, συγχέονται. Ελπίζω όχι σκοπίμως. 4) Εσείς κ. Καζάκη είσαστε εκ προοιμίου εναντίον της εξόρυξης χρυσού ως παραγωγικής διαδικασίας που καταστρέφει το περιβάλλον, εναντίον της εξόρυξης από μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία ή εναντίον της εξόρυξης από τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για ποιό λογο είναι ο Καζάκης ενάντιος στην εξόρυξη, αλλά εγώ είμαι ενάντιος και για τους δυο λόγους. ΚΑΙ διότι μπορούμε να βγάλουμε τον χρυσο για την πάρτη μας, αλλα ΚΑΙ για να μη καταλήξει ο χώρος μετα την εξόρυξη σε χαβούζα πυρηνικών και αλλων τοξικών αποβλήτων όπως πολύ πιθανόν να κανει η Eldorado Gold. Το έχει κανει ηδη σε αλλες περιοχές. Γιατί να μη το κανουν και στην Ελλάδα;
      Η Eldorado Gold έχει θυγατρικές ή η ίδια είναι μητρική εταιρεια, κάποιων αλλων εταιρειών που ασχολούνται με την διαχείρηση πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων.

      Διαγραφή
    2. Αντί να τα οικονομήσουν οι καναδοί, καλυτερα να τα οικονομησουμε εμείς. Χρησιμοποιώντας την πιο ήπια μέθοδο εξωρυξης κι ας είναι αυτή πιο κοστοβορα, παλι κερδισμένοι θα είμαστε, αφού θα κραταμε το 100% του χρυσού.
      Και στο τέλος, αντί να παρακαλάμε τους καναδους που θα έχουν γίνει Λούηδες να αποκαταστήσουν το περιβαλλον, θα μπορούμε να το κάνουμε εμείς με τον καλυτερο τροπο χρησιμοποιώντας τους ίδιους εργαζόμενους των ορυχείων.
      Έτσι, θα ειναι δικο μας όλο το κέρδος και απο την πώληση του χρυσού στις διεθνεις αγορές αλλά και απο την εξασφάλιση εργασίας στους κατοικους της περιοχής.

      Διαγραφή
    3. Και γιατί να μην τον αφήσουμε εκεί που είναι κάτω από τα όμορφα δέντρα με τις οξιές, ως προίκα για τις επόμενες γενιές; Όλα εμείς θα τα φάμε; Οι χρυσές μασέλες είναι ντεμοντέ και απ ' ότι ξέρω η ειδωλολατρία που απαιτούσε χρυσελεφάντινα ομοιώματα ζώων και θεών κι αυτή παρωχημένη είναι. Τι να τον κάνουμε τον χρυσό στις υπόγειες αποθήκες των τραπεζών; Και μη μου πεις "για αντίκρισμα στην κοπή νομίσματος" . Κι αυτό σαν παραμύθι μοιάζει με όλο αυτό το πλαστικό - εικονικό χρήμα που καταδυναστεύει τον πλανήτη. Και κάτι άλλο . Αν εργάζονται 200 άνθρωποι στα πετρέλαια του Πρίνου , οι υπόλοιποι κάτοικοι του απέναντι νησιού τον μαύρο χρυσό τον αγοράζουν πιο χρυσό από το χρυσό. Σκέψου και λίγο ποιος κερδίζει απ΄ όλα αυτά τα πολύτιμα κοιτάσματα . Πόλεμος συμφερόντων μυρίζει ,αν κατάλαβες, φίλε Unknown . ( Δες Ιρακ ,Ιραν, Αραβια, Λιβύη κλπ, κλπ )

      Διαγραφή
  4. Πρέπει πρώτα να τελειώσεις με το κυβερνητικό σύστημα πριν οτιδήποτε άλλο. Οι πατρόνοι αυτών των εταιρειών είναι εξουσιαστές της δυναστείας ΣΥΡΙΖΑ (2015 μχ - ), με έδρα το κυβερνείο του Μεγάρου. Πρώτα ξεκινάς από τους πατρόνους. Ξέρεις κάτι όμως, πριν τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τις ευρώπες και όλους αυτούς, είναι η μαλακία του λαού. Λαός φιλόξενος, άκακος, άκλεφτος, αλλά όση είναι η φιλοξενία του και το φιλότιμο άλλη τόση είναι η βλακεία του. Στα παλιά χρόνια έβλεπες λαούς να τους τρώει η φτώχεια, είτε γιατί δεν είχαν τα πολεμικά μέσα να αμυνθούν, είτε γιατί ήταν σκατά η γη τους, είτε λόγω κακοτυχιών, είτε λόγω στυγνής εκμετάλλευσης. Το δυστύχημα σήμερα είναι ότι το φτωχό μυαλό συνδέεται άμεσα με την φτωχή τσέπη. Ζούμε το παλαβό φαινόμενο του να γινόμαστε φτωχοί στην τσέπη επειδή πολύ απλά κουβαλάμε φτωχό μυαλό, χωρίς να χρειάζεται καν κάποιος να μας ρίξει μίση σφαίρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στυγνή εκμετάλλευση , φίλε Κοσμά, ΓΙΑΤΙ ¨Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι" ή κατά Σοφοκλή ,( που προηγήθηκε του χριστιανισμού), "Το κακό φαντάζει καλό στο νου εκείνου που κάποιος θεός στη συμφορά τον πάει κι έξω από συμφορές για λίγο χρόνο χαίρεται" . (Για τους μεταλλωρύχους, που θεωρούν μεγάλο προνόμιο(καλό ) τη δουλεία(κακό) στις υπόγειες στοές). Γιατί όμως συνδέεις το φτωχό μυαλό με τη φτωχή τσέπη;;. Ξέρεις πόσα φωτεινά μυαλά έζησαν χωρίς καν τσέπη; Ξέρεις πόσοι διεστραμμένοι χρυσοθήρες κατέστρεψαν λαούς και πολιτισμούς; . Δεν είναι καιρός να αναθεωρήσουμε αυτόν τον συσχετισμό φτωχής τσέπης και φτωχού μυαλού; Και τον Θαλή τον Μιλήσιο τον κορόιδευαν οι συμπολίτες του ότι -δήθεν- κοιτώντας τον ουρανό πέφτει στις λακκούβες. Όταν όμως θα τους έπνιγε ο Μαίανδρος, ο Θαλής τους έσωσε. Επίσης οι αρχαίοι κυνικοί απέρριπταν τον πλούτο και υπεράνω όλων τοποθετούσαν τη γνώση . Οι άνθρωποι κατ' επέκτασιν αυτών, πρέπει να δουλεύουν όσο χρειάζεται για να ζούν και όχι να ζουν, για να δουλεύουν. Αν δουλεύουν για να ζουν , ζουν . Αν ζουν για να δουλεύουν δε θα προλάβουν να γίνουν άνθρωποι. Και τη μωρία τους, ίσως να μην την καταλάβουν. Σήμερα τα πονηρά αφεντικά του κόσμου απαιτούν να ζούμε, για να δουλεύουμε για τις δικές τους τσέπες. Εμείς τα χαιβάνια δεν το καταλαβαίνουμε. Αν σταματήσουμε να δουλεύουμε γι αυτούς, με μύριους τρόπους μας σκοτώνουν , για να αραιώνει και ο πλανήτης από τους παρείσακτους. Να μην επεκταθώ και γίνω κουραστική.

      Διαγραφή
    2. Διαφωνώ, το φτωχό μυαλό μπορεί να μην συνδεέται απόλυτα με την φτωχή τσέπη, αλλά το ένα επηρεάζει το άλλο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό ισχυεί περισσότερο στις μέρες μας παρά ποτέ άλλοτε. Υπάρχει τόση μεγάλη γνώση γύρω μας που οι πιο πολλοί από έμας αδιαφορούμε και στο τέλος καταντούμε αγράμματοι με απολυτήρια λυκείου, πτυχία, μεταπτυχιακά και δοκτοράτα. Δεν χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να αποκτήσουμε γνώσεις στα πολιτικά και οικονομικά θέματα που αφορούν άμεσα τις ζωές μας. Το κακό πάει πάρα πέρα με την καταστροφή της κριτικής και ελεύθερης σκέψης. Ο άνθρωπος έμαθε να βλέπει τον κόσμο σε μαύρο και άσπρο, 0 και 1 και να κατακρίνει ότι διαφορετικό δεν του έμαθαν τα ΜΜΕ και το σύστημα εκπαίδευσης. Κάνε μία πιο αναλυτική παρατήρηση στην κοινωνία και ξανασκέψου το κατά πόσο το φτωχό μυαλό συνδεέται ή όχι με την φτώχη τσέπη. Ζούμε σε έναν πλανήτη με τεράστιο φυσικό πλούτο αλλά στο τέλος πάντα καταφέρνουμε να στερούμαστε τα αγαθά του πλούτου αυτού και να υποσιτιζόμαστε. Φταίει ο πλανήτης Γη ή το φτωχό μυαλό;

      Διαγραφή
  5. Δράκοι, πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται ως απειλητική την δράση σας, πώς μπορεί να αντιδράσει σε αυτή την περίπτωση; ένα παράδειγμα:

    ECB President Mario Draghi Attacked By Protester Screaming "End ECB Dick-tatorship"
    http://www.zerohedge.com/news/2015-04-15/dratghi-attacked-protester-ecb-press-conference

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι μονο ο ορυκτος πλουτος, αλλα ολα τα φυσικα μονοπωλια θα επρεπε να ειναι υπο εθνικο ελεγχο. Αλλα αυτο φανταζει σεναριο επιστημονικης φαντασιας στο σημερινο καθεστως ευρω-αποικιας που εχει καταντησει η Ελλαδα με κυβερνησεις "δεξιων" και "Αριστερων" μαριονετων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε Καζακη,
    αν και σε ασχετη αναρτηση, θα ηθελα τη γνωμη σας σχετικα με αυτο που φημολογειται οτι ετοιμαζει η Ισλανδικη κυβερνηση: την καταργηση του fractional reserve συστηματος στην εκδοση χρηματος. Υπαρχει και σχετικο σημερινο αρθρο του Δελαστικ στο Εθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. στις Σκουριες αγωνιζόμαστε για το Αυτονόητο! Αποχαρακτηρισμός της ΒΑ Χαλκιδικής από μεταλλευτικής περιοχής.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτονόητο , φίλε Νικο.!!! Αν δεν ύπάρχει όμως στοιχειώδης νοημοσύνη, ούτε στους κατοικους της περιοχής;;;;;;

      Διαγραφή
  9. http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/65457/diadilosan-stin-athina-ergazomenoi-tis-ellinikos-hrysos
    Δεν ειναι περιεργη η σταση του ΚΚΕ στο θεμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://prin.gr/?p=6579 πάρε μία δόση ευτυχώς υπάρχουν πολύ που αντιλαμβάνονται το βρώμικο ρόλο του ψευτοκκε. Και έχω να σου στείλω και από άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστερας για πράγματα που λένε για το κκε που μεταξύ μας λίγο διαφερουν απο αυτα που λέει ο κ. καζακης .

      Διαγραφή
  10. Ανεύθυνη η στάση σας. Θα ταίσετε εσείς τους μεταλλωρύχους; Με κάτι τέτοιες κουκουεδίστικες αντιλήψεις είναι που δεν πατάει ξένος επενδυτής σ αυτή τη χώρα και πάνε όλοι δίπλα στους Βούλγαρους και τους Τούρκους. Μόλις πάει ν ανοίξει ένα φουγάρο αμέσως να το κλείσετε. Ζητάτε δημόσιες επενδύσεις για τη Χαλκιδική. Δηλαδή να πληρώνω φόρους εγώ για να χει ψωμί ο Χαλκιδικιώτης αντί να βγάζει τίμια το ψωμί του χτυπώντας κασμά στον ιδιώτη εργοδότη. Αυτά είναι αφύσικα πράγματα. Κατά βάση παραμένετε κουκουές όπως στα νιάτα σας. Θέλετε να δείτε τους μεσοαστούς με τη βαλίτσα στο χέρι μετανάστες στην Τουρκία όπως έρχονταν εδώ οι Αλβανοί στις αρχές της δεκαετίας του 90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν ,φίλε Λογισμικάριε, έχω ένα πηγάδι και με το νερό μου ποτίζω τα ζώα μου τον κήπο μου τα δέντρα μου και έρχεσαι εσύ ο επενδυτής δίπλα μου και κατασκευάζεις μια ανεξέλεγκτη ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη χωματερή για τα σκουπίδια και τα απόβλητά της επένδυσής σου ,πολύ γρήγορα το πηγάδι μου θα είναι ακατάλληλο για χρήση. Πώς θα με αποζημιώσει ο επενδυτής που ήρθε στη χώρα μου για αρπαχτή; Το κράτος, αν είναι κράτος δικαίου , μεριμνά για την εργασία και την υγεία όλων των πολιτών. Αν ενδώσει σε αυτή την καταστροφή , με τί μούτρα θα με πείσει εμένα τον πολίτη για τις υποχρεώσεις μου στο περιβάλλον, για την ανακύκλωση και τόσα άλλα που προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους, για να ζήσουν σε αρμονία με τη φύση; Δηλαδή φτιάχνεις ένα εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών φιαλών και δίνεις εργασία σε ανθρώπους, ενώ ξέρεις ότι το πλαστικό είναι ρυπογόνο και μετά νουθετείς τους πολίτες να μαζεύουν αυτό το ρυπογόνο υλικό για ανακύκλωση. Αρνούμαι να γίνω σκουπιδιάρης του καπιταλισμού. Είναι κουκουεδίστικη αντίληψη , να αρνούμαι την εκμετάλλευση και καταλήστευση των φυσικών πόρων του τόπου μου, για να έχει μέλλον το κάθε παιδί στον τόπο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ,φίλε Λογισμικάριε, έχω ένα πηγάδι και με το νερό μου ποτίζω τα ζώα μου τον κήπο μου τα δέντρα μου και έρχεσαι εσύ ο επενδυτής δίπλα μου και κατασκευάζεις μια ανεξέλεγκτη ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη χωματερή για τα σκουπίδια και τα απόβλητά της επένδυσής σου ,πολύ γρήγορα το πηγάδι μου θα είναι ακατάλληλο για χρήση. Πώς θα με αποζημιώσει ο επενδυτής που ήρθε στη χώρα μου για αρπαχτή; Το κράτος, αν είναι κράτος δικαίου , μεριμνά για την εργασία και την υγεία όλων των πολιτών. Αν ενδώσει σε αυτή την καταστροφή , με τί μούτρα θα με πείσει εμένα τον πολίτη για τις υποχρεώσεις μου στο περιβάλλον, για την ανακύκλωση και τόσα άλλα που προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους, για να ζήσουν σε αρμονία με τη φύση; Δηλαδή φτιάχνεις ένα εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών φιαλών και δίνεις εργασία σε ανθρώπους, ενώ ξέρεις ότι το πλαστικό είναι ρυπογόνο και μετά νουθετείς τους πολίτες να μαζεύουν αυτό το ρυπογόνο υλικό για ανακύκλωση. Αρνούμαι να γίνω σκουπιδιάρης του καπιταλισμού. Είναι κουκουεδίστικη αντίληψη , να αρνούμαι την εκμετάλλευση και καταλήστευση των φυσικών πόρων του τόπου μου, για να έχει μέλλον το κάθε παιδί στον τόπο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανένας δεν χρωστάει σε κανένα.
    Επίσης έχεις την ευθύνη για το δικό σου σύμπαν μόνο.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ἡ τελευταία ἐπιτυχημένη ἐθνικοποίησις ἦταν τὰ μεταλλεία Λαυρίου στὴν Ἀρχαία Ἀθήνα. Τελείως ἄλλοι ἄνθρωποι οἱ ἀρχαῖοι ἡμῶν πρόγονοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή