Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή οδεύει νομοσχέδιο για «bail in» των τραπεζών, όπως στην Κύπρο.

Προστατεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων. Με αυτόν τον παραπειστικό τίτλο διοχετεύεται στα μέσα μαζικής προπαγάνδας η είδηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η οδηγία της ΕΕ, που επιτρέπει στις τράπεζες το bail in όπως συνέβη στην Κύπρο.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και με το οποίο μεταφέρεται στο εθνικό Δίκαιο η Οδηγία 2014/59/ΕΕ για τη θέσπιση πλαισίου για την "ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων."  Η Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) ουσιαστικά προβλέπει πως από το επόμενο έτος η διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ή των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών θα γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). 

Η Οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους και στους πιστωτές του χρηματοοικονομικού ιδρύματος οι οποίοι επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο (π.χ. οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης) και προστατεύει μόνο και αποκλειστικά τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις ταμιευτηρίου έως 100 χιλιάδες ευρώ.

Με άλλα λόγια η εν λόγω Οδηγία επιτρέπει πρωτίστως στις συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν σε "κούρεμα" των υποχρεώσεών τους σε δανειστές, ομολογιούχους και καταθέτες. Κι όλα αυτά με απόφαση της Τραπεζικής Ένωσης, που ισχύει ήδη από 1/1/2015, ερήμην των εθνικών αρχών και της κυβέρνησης του κράτους μέλους.


Μπορεί να είναι αδιανόητο το "κούρεμα", ή η διαγραφή του χρέους όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της δουλειάς της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Όμως όταν πρόκειται για την προστασία των τραπεζών και ειδικά των τραπεζιτών, τότε το "κούρεμα" και η διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεών τους είναι κάτι το αυτονόητο.

10 σχόλια:

  1. Καζάκη, δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά όταν έγινε το κουρέμα στην Κύπρο, άκουσα μαρτυρίες ανθρώπων για αυτοκτονίες που έγιναν λόγω του κουρέματος και τα ΜΜΕ δεν είπαν το παραμικρό. Αιωνία η μνήμη των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο βωμό του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Αλλά ας μην ξεχνάμε και αυτούς που είδαν ολόκληρες περιουσίες να εξαφανίζονται. Κρίμα τον τόπο τον ξεσκίσανε Άγγλοι, Τούρκοι, Γερμανοί UNέδες και Ευρώπες. Μιλάμε για ωμό βιασμό ενός μικρού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως θα έπρεπε να γίνει ένα πιστωτικό επεισόδιο ή αλλιώς κάτι που
    να ταρακουνήσει την κοινωνία μας μήπως και καταλάβουμε ποιος είναι
    ο εχθρός, μήπως και αδερφοθούμε πάλι σαν λαός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας ολόκληρος λαός υποφέρει για να μη χάσουν μερικοί τύποι τα πολύτιμα ευρώ τους που νομίζουν ότι έχουν στην τράπεζα. Φυσικά, δε νοιάζονται για το ότι γύρω τους πεθαίνει ο κόσμος σαν τις μύγες, τους νοιάζει μόνο να μη χάσουν την κατάθεση. Το μόνο καλό που θα έχει κάνει αυτή η κατοχή (που οι ίδιοι στηρίζουν), θα είναι να τους πάρει τα ευρουλάκια τους και να τους στείλει στο διάολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτοι που το οργανωσαν ολο αυτο το σχεδιο δεν νοιαζονται για τα λεφτα. εχουν μαζεψει ηδη το 50% και πανω του παγκοσμιου πλουτου. το μονο πλεον που τους νοιαζει ειναι η εξουσια. πανω σε λαους και κρατη ολοκληρα. και κατ` επεκταση η παγκοσμια εξουσια.

      Διαγραφή
    2. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς φίλε μου. Μιλάω για τους δικούς μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που έχουν καταθέσεις από 50.000 € μέχρι 500.000 € και με το φόβο ότι θα χάσουν τα ευρουλάκια τους αν πάμε στη δραχμή, ψηφίζουν και στηρίζουν ΝΔ. Αυτοί και οι φοβισμένοι συνταξιούχοι, είναι η μεγαλύτερη εκλογική πελατεία για τους δωσίλογους.

      Διαγραφή
  4. Πρώτη ήταν η κ. Βαλαβάνη η οποία μας είπε ότι είναι πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων (ακόμα και εκείνων που αντικειμενικά δεν μπορούν) να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα, ο κ. Κούλογλου (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) επανέρχεται στο θέμα του πατριωτισμού και προτείνει με άρθρο του στο tvxs: «αφού οι Έλληνες δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερήφανοι και θέλουν να βοηθήσουν, να γίνει έκκληση στον πατριωτισμό τους: να επαναφέρουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα και τις τράπεζες». Τώρα αν πέσει κανένα κουρεματάκι με την ψιλή δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Οι τράπεζες να είναι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το τελευταιο σχολιο σου ειναι το καιριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://monopressgr.wordpress.com/2012/03/27/apokalypsi-tameia/

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης νεος CEO στην Eθνικη, υποπτος για τα δομημενα ομολογα (διαβαστε και το σχολιο)


    http://dakepekoz.blogspot.gr/2012/03/blog-post_5424.html

    εδω φαινονται καλυτερα οι φωτοτυπιες



    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF_%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

    είχε δωσει και καταθεση για τα δομημενα ομολογα.

    ------------------------------------------- (το σχολιο στο 1ο λινκ)-----------------------------------------

    Είναι σκάνδαλο κυβερνητικό και διακομματικό. Ενεργούσαν με βάση τη νομοθεσία

    Σχετικά με την ανταλλαγή των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών με νέα ελληνικά ομόλογα είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη μερικά γεγονότα, τα οποία αποσιωπούνταν από τους τραπεζίτες, το κράτος και τους συνδικαλιστές.

    Καταρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. νοσοκομεία, πανεπιστήμια κτλ.) από τα ομόλογα των επενδυτών και κοινώς των κερδοσκόπων. Σύμφωνα με τους κανόνες του δημοσιονομικού δικαίου τα δημόσια δάνεια διαχωρίζονται σε αναγκαστικά και εκούσια. Αναγκαστικό είναι ένα δάνειο, όταν το κράτος επιβάλλει με νόμο στο εσωτερικό του την αγορά ομολόγων. Εκούσιο είναι ένα δάνειο όταν ένας επενδυτής αγοράζει με ελεύθερη θέληση σύμφωνα με το συμφέρον του ομόλογα από ένα κράτος – δανειολήπτη.

    Κατά τη νομοθεσία που αρχίζει να ισχύει από το 1950 τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και του κάθε δημόσιου φορέα μεταφέρονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Κεντρική Τράπεζα ενεργώντας ως διαχειριστικό όργανο ΕΠΕΝΔΥΕΙ τα αποθεματικά σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου της επιλογής των εκάστοτε υπουργών οικονομικών και κοινωνικής ασφάλισης. Όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων φορέων αποτελούν ένα κοινό κεφάλαιο, το οποίο επενδύεται από την ΤτΕ σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου είτε υπάρχουν στην πρωτογενή αγορά δηλαδή τα αγοράζει άμεσα από το ελληνικό δημόσιο είτε υπάρχουν στην δευτερογενή αγορά δηλαδή τα αγοράζει από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν αγοράσει απευθείας από το ελληνικό δημόσιο. Με άλλα λόγια τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων φορέων μετατρέπονται σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου με την εφαρμογή και την επιβολή του νόμου χωρίς να ρωτηθούν και να συμπράξουν. Σημειώνεται εδώ ότι η ΤτΕ καρπώνεται και αμοιβή από το κοινό κεφάλαιο των αποθεματικών για αυτήν την «εργασία ή υπηρεσία» που «προσφέρει» (π.χ. το 2005 καρπώθηκε 1,5 % ).

    Σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο που θεσπίζει την ανταλλαγή των ομολόγων και επιβάλλει τα μέτρα της Ε.Ε. στην χώρα, χορηγείται η εξουσία στην Τράπεζα της Ελλάδας να ανταλλάξει τα ομόλογα των ταμείων και των δημόσιων φορέων με νέα ελληνικά ομόλογα χωρίς τη σύμπραξη των ταμείων.

    Από όλη τη νομοθεσία προκύπτει, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιοι φορείς ουδέποτε είχαν την δυνατότητα να κρίνουν για την τύχη των αποθεματικών τους, αλλά αυτά διαχειρίζονταν από τους Τραπεζίτες και την εκάστοτε κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με τη βοήθεια της σιωπής των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Επομένως ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ που σχηματίζονταν από τη δουλειά των εργαζόμενων. Τα αναγκαστικά δάνεια σύμφωνα με τη θεωρία του δημοσιονομικού δικαίου θεωρούνται επίταξη. Σύμφωνα με το σύνταγμα όταν υπάρχει επίταξη περιουσίας αυτή αποδίδεται αυτούσια, δηλαδή όπως ακριβώς ήταν όταν επιτάχθηκε.

    Τελικό συμπέρασμα : τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων φορέων ΔΕΝ μπορούν να «ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ», αλλά πρέπει να ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣΙΑ όπως ήταν το αρχικό κεφάλαιο τους σε ρευστό.

    Οι μειώσεις των συντάξεων και οι περικοπές στις παροχές των ταμείων υγείας οφείλονται στην ληστεία των αποθεματικών με νόμο, διότι τα αποθεματικά των ταμείων εξυπηρετούσαν τις υποχρεώσεις των ταμείων προς τους ασφαλισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καζάκη καλησπέρα σας.Ποιά η θέση σας για τις τραπεζικές θυρίδες την δεδομένη χρονική στιγμή?Επίσης θεωρείτε το όριο των 100.000 ρεαλιστικό για το σημερινό τραπεζικό σύστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή