Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Όταν η παγκόσμια οικονομία εγκυμονεί νέα μεγαλύτερα κραχ

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και επιτελείων, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ανάρωση, δηλαδή σε ανάκαμψη από την χρηματιστική κρίση του 2008. Κι όπως συνηθίζουν μετά το τελευταίο κραχ όλες οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών προβλέπουν ότι τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Πρόκειται για την υπόσχεση του τυφλού, ότι του χρόνου θα βλέπει.

Ωστόσο, το πρόβλημα της ανεργίας συνεχίζει να οξύνεται, η ανέχεια ακόμη και στον πρώτο λεγόμενο κόσμο, δηλαδή τις ανεπτυγμένες οικονομίες, καλπάζει με τριτοκοσμικούς ρυθμούς και οι πραγματικές οικονομίες συνεχίζουν να σέρνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από την περίοδο πριν το 2007. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίπεδο επενδύσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες το οποίο συνεχίζει να κατρακυλάει κάτω από το19% του ΑΕΠ. Βρίσκεται δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.


Με κίνητρο όχι το κέρδος, αλλά την κερδοσκοπία.

Το 2013, η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε να διογκώνεται σημαντικά με ρυθμό αύξησης 17% φτάνοντας τα 64,2 τρις δολάρια. Έφθασε και πάλι το επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, πριν την πτώχευση της Lehman Brothers. Αν και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τα χρηματιστήρια το 2013 δεν πλησίασαν καν το επίπεδο του 2008. Το 2013 αντλήθηκαν γύρω στα 701 δις δολάρια, ενώ το 2008 αντλήθηκαν πάνω από 969 δις δολάρια.

Με άλλα λόγια, η εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων δεν είχε σαν βασική κινητήρια δύναμη την άντληση κεφαλαίων από τους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις, αλλά την κερδοσκοπία με τίτλους. Επίσης, το 2013 το σύνολο των χρεογράφων, δηλαδή των τίτλων χρέους, ξεπέρασε τα 100 τρις δολάρια παγκόσμια. Δηλαδή γύρω στο 128% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τι κινεί λοιπόν την παγκόσμια οικονομία; Οι επενδύσεις στην παραγωγή; Τα επιχειρηματικά κέρδη; Ή μήπως η επέκταση της καταναλωτικής δαπάνης στην οικονομία; Τίποτε απ' όλα αυτά. Αυτό που κινεί την παγκόσμια οικονομία είναι η διεθνής χρηματιστική κερδοσκοπία και η διόγκωση των χρηματαγορών πολύ πάνω και πέρα από τα περιθώρια αντοχής και ανοχής της πραγματικής οικονομίας.

Κι ο λόγος είναι απλός. Βασικό κίνητρο της παγκόσμια ιθύνουσας τάξης δεν είναι απλά το ιδιωτικό κέρδος, αλλά η πάση θυσία αύξηση του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού πλούτου, ο οποίος περιλαμβάνει ρευστό διαθέσιμο χρήμα, καταθέσεις, επενδύσεις στην χρηματαγορά και κάθε μορφής χρηματιστικό τίτλο, που διαθέτουν τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών. Ο ιδιωτικός αυτός χρηματοπιστωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 14,6% το 2013 σε σχέση με το 2012 και έφτασε τα 152,0 τρις δολάρια. Σχεδόν το υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ την ίδια χρονιά.

Πόσοι διαθέτουν αυτόν τον πλούτο; Κοντά στα 16,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα, ή στο 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιστοιχεί κοντά στο 50% αυτού του ιδιωτικού πλούτου, ήτοι γύρω στα 72 τρις δολάρια. Δηλαδή όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2012.

Η "φούσκα" διογκώνεται όσο δεν παίρνει...

Το 2007 αυτός ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός πλούτος είχε φτάσει τα 111,7 τρις δολάρια με παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα 56,5 τρις δολάρια. Το 2008 λόγω του κραχ ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός πλούτος υποχώρησε αισθητά, μειώθηκε κατά 11,0% και έφτασε τα 100,0 τρις δολάρια. Με παγκόσμιο ΑΕΠ της τάξης 61,9 τρις δολάρια.

Ύστερα από αυτή την χασούρα ύψους 11,7 τρις δολαρίων, η παγκόσμια ιθύνουσα τάξη βάλθηκε να ανακτήσει ότι έχασε. Έτσι έβαλε το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, αλλά και τα επιτελεία των ευαγών ιδρυμάτων της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αφενός, να εκθέσουν περισσότερο τις οικονομίες τους στις χρηματαγορές και, αφετέρου, να ακολουθήσουν πολιτικές λυντσαρίσματος των λαών τους. Έστω κι αν όλα αυτά θα είχαν δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία παγκόσμια.

Το αποτέλεσμα φάνηκε από τον πρώτο χρόνο μετά το κραχ.  Το 2009 ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός πλούτος έφτασε τα 111,6 τρις δολάρια. Παρά το γεγονός ότι την ίδια χρονιά το παγκόσμιο ΑΕΠ έπεσε στα 58,7 τρις δολάρια. Η διόγκωση προήλθε κατά κύριο λόγο από τις πολιτικές διάσωσης που ακολούθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και η μετατροπή της Κίνας σε προνομιακό πεδίο κερδοσκοπίας για την παγκόσμια οικονομία.

Το 2010 ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός πλούτος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και έφτασε στα 121,8 τρις δολάρια.  Με το παγκόσμιο ΑΕΠ στα 64,3 τρις δολάρια. Το 2011 ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός πλούτος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και έφτασε τα 122,8 τρις δολάρια. Με το παγκόσμιο ΑΕΠ την ίδια χρονιά να φτάνει τα 71,2 τρις δολάρια.

Το 2012 ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός πλούτος εκτινάχθηκε στα 132,7 τρις δολάρια με το παγκόσμιο ΑΕΠ να φτάνει την ίδια χρονιά τα 72,7 τρις δολάρια. Βασικοί μοχλοί της επέκτασης αυτού του πλούτου ήταν για όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως το 2012 και 2013, η εκτίναξη του χρέους και η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να σέρνεται.

Στην πραγματικότητα τα χρόνια μετά το κραχ του 2008 είχαμε μια επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην επέκταση των χρηματαγορών. Και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και μέσα στο 2014.

Ενώ η διόγκωση των διεθνών χρηματαγορών έχει πιάσει πλέον διψήφιους ετήσιους ρυθμούς, το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις, ακόμη και ο ρυθμός ανόδου του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

...ενώ η πραγματική οικονομία υστερεί

Οι παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,5% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Αφρική και η Βόρεια Αμερική παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων από άποψη όγκου, σημειώνοντας 6,0% και 45%, αντίστοιχα. Η υψηλότερη αύξηση των εισαγωγών καταγράφηκε από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με 11,5% και 8,0%, αντίστοιχα. Οι παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων και το ΑΕΠ είχε θετική ανάπτυξη από την οικονομική κρίση του 2009, αλλά τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σταθερά. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων μειώθηκαν από 14,0% σε 2,3% μεταξύ 2010 και 2012, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε από 4,0% σε 2,0% κατά την ίδια περίοδο.

Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων αυξήθηκε 2,1% το 2013 σε όρους όγκου, πολύ κοντά στην αύξηση κατά 2,3% από το προηγούμενο έτος. Η πρόγνωση του εμπορίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το 2014 έχει αναβαθμιστεί σε 4,7% από 4,5%, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο 20 ετών, 5,3% (1983-2013). Μια αύξηση κατά 5,3% στο εμπόριο προβλέπεται για το 2015. Ακόμη όμως κι αν πιάσει αυτή την επίδοση, το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να κάνει χαμηλές πτήσεις σχετικά με την δεκαετία του '90 - την "χρυσή περίοδο" της παγκοσμιοποίησης - και την περίοδο έως το κραχ του 2008.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και με τις παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI). Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) αυξήθηκαν κατά 11% το 2013, σε ένα κατ' εκτίμηση επίπεδο της τάξης των 1,46 τρις δολλαρίων ΗΠΑ. Το επίπεδο αυτό βρίσκεται μόλις κάτω από το μέσο επίπεδο του 2005-2007, το οποίο κυμάνθηκε στα 1,49 τρις δολάρια. Πιο συγκεκριμένα. Το ύψος ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων  παγκόσμια επιτεύχθηκε το 2007 όταν ξεπέρασαν τα 2 τρις δολάρια.

Τη χρονιά του κραχ, το 2008, οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις έπεσαν στα 1,8 τρις δολάρια, ενώ το 2009 υποχώρησαν ακόμη περισσότερο στα 1,22 τρις δολάρια. Το 2010 παρατηρήθηκε μια περιορισμένη αύξηση φτάνωντας λίγο πάνω από τα 1,4 τρις δολάρια. Το 2011 παρατηρήθηκε η σημαντικότερη αύξηση των παγκόσμιων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες έφτασαν στα 1,69 τρις δολάρια.

Ωστόσο, τα δυο επόμενα χρόνια οι παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις βυθίζονται λίγο πάνω από 1,3 τρις δολάρια το 2012, ενώ το 2013 έφτασαν μόλις και μετά βίας τα 1,46 τρις. Οι Ροές FDI στις ανεπτυγμένες χώρες παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό του παγκόσμιου συνόλου (39%) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυξήθηκαν κατά 12% σε 576 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αλλά μόνο στο 44% της μέγιστης τιμής τους το 2007. Οι ΑΞΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αυξήθηκαν, ενώ οι ροές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν την πτώση τους.

Οι ροές ΑΞΕ προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες έφθασαν σε νέα υψηλά από 759 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 52% των παγκόσμιων εισροών ΞΑΕ το 2013. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι ροές προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Αφρική σημείωσαν άνοδο. Οι εισροές ΑΞΕ στις οικονομίες μετάβασης επίσης κατέγραψαν νέο υψηλό από 126 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ - έως 45% από το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας το 9% των παγκόσμιων εισροών ΑΞΕ.

Οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές (M & As) αυξήθηκαν κατά  5% το 2013, ενώ ανακοινωθείσες επενδύσεις σε αναξιοποίητη ζώνη παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2012. Οι M & A στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ανέκαμψαν στο επίπεδο πριν από την κρίση, κυρίως από τις πωλήσεις σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη το 2013 των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν υλοποιήθηκαν καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες διατήρησαν επιφυλακτική στάση. Η αξία των διασυνοριακών M & A αυξήθηκαν μόνο οριακά κατά 5% για να φθάσουν τα 337 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το 2013. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

Η αξία των ανακοινωθέντων νέων σχεδίων επενδύσεων συνέχισαν να μειώνονται το 2013, αν και μόνο ελάχιστα, κατά 1,7% από το προηγούμενο έτος. Λόγω του κραχ, οι πολυεθνικές προσπάθησαν να ανεβάσουν τα νέα σχέδια επενδύσεων, τα οποία ανήλθαν το 2008 σε ύψος ρεκόρ των 1,7 τρις δολάρια. Από την επόμενη χρονιά, όμως, άρχισε η πτώση με αποτέλεσμα το 2013 να μην ξεπερνούν τα 600 δις δολάρια. Κι αυτά αφορούν κυρίως σε χώρες όπως η Νικαράγουα, το Μεξικό, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Μιανμάρ και το Βιετνάμ.

Μια παγκόσμια οικονομία έτοιμη να εκραγεί

Η υπερδιόγκωση των χρηματαγορών μπορεί να συνδέεται με την άνοδο της αξίας των μεγάλων περιουσιών, αλλά δεν μπορεί πια να τροφοδοτήσει την επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας. Ούτε καν με τον τρόπο που το έκανε πριν από το κραχ του 2008. Κι έτσι η παγκόσμια οικονομία έχει εγκλωβιστεί σ' έναν φαύλο κύκλο όπου οι μεγάλες περιουσίες αυξάνουν φορτώνοντας χρέη σε λαούς, οικονομίες και κράτη.

Και καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες βουλιάζουν κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της υπερδιόγκωσης των χρηματαγορών, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μόνο που εκεί για να υπάρξει περιθώριο κερδοφόρας τοποθέτησης για το μέγεθος των κεφαλαίων που αργούν, δεν αρκεί απλά η συμπίεση εργατικών αμοιβών και δικαιωμάτων, αλλά η ισοπέδωση ολόκληρων χωρών.

Να γιατί ο πόλεμος στις μέρες μας έχει μετεξελιχθεί σε ένα ακόμη μέσο οικονομικής επέκτασης και πολιτικής. Οι τρομακτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει μια χώρα, η οποία έχει ισοπεδωθεί από τον πόλεμο, τις εμφύλιες συρράξεις, ή τις φυλετικές συγκρούσεις, αποτελεί στις μέρες μας το προνομιοκώτερο πεδίο επενδύσης ξένων κεφαλαίων. Όσο μεγαλύτερη η καταστροφή, τόσο καλύτερα. Όσο μεγαλύτερος ο εξανδραποδισμός του λαού, ακόμη καλύτερα.

Να γιατί σήμερα το να επιμένει κανείς να περιμένει την "ανάκαμψη" της οικονομίας μέσα από το άνοιγμα στις διεθνείς χρηματαγορές είτε για δανεισμό, είτε για ξένες επενδύσεις, δεν είναι μόνο ουτοπικό. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Είναι σαν να προσκαλεί τον Αρμαγεδώνα στην χώρα του. Καμιά οικονομία που βασίζεται στην εισαγωγή κεφαλαίου, είτε δανειακού, είτε επενδυτικού, δεν θα γλυτώσει την εσωτερική της διάλυση, την κατεδάφισή της, ακόμη και με την φωτιά του πολέμου.

Να είστε σίγουροι για ένα πράγμα. Το 2014 θα είναι η χρονιά όπου ο πόλεμος θα αναδειχθεί όχι απλά ως άσκηση της πολιτικής με άλλα μέσα, όπως έγραφε ο Κλαούζεβιτς, αλλά ως ένας από τους βασικούς μοχλούς που το παγκόσμιο σύστημα επιχειρεί να επανεκκινήσει την οικονομία του. Είναι ο καλύτερος τρόπος γενικευμένης καταστορφής υλικών αξιών, προκειμένου να συνεχίσει να αυξάνεται ο όγκος και η αξία των χρηματοπιστωτικών περιουσιών της παγκόσμιας ιθύνουσας τάξης.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 18/6/2014

32 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη σαν οικονομολόγος θα μπορούσατε να μου σχολιάσετε την παρακάτω είδηση σε σχέση με το τι σημαίνει για την παγκόσμια φούσκα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή παμε με μια ευθεία αντιπαράθεση με το δολλαριο ?


    Α) Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013
    |
    Το κινέζικο γουάν ξεπέρασε το ευρώ και έγινε το δεύτερο πλέον χρησιμοποιούμενο νόμισμα για τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) που παρέχει τα σχετικά στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

    Το γουάν κατέγραψε ένα ποσοστό 8,66% όσον αφορά στις πιστωτικές επιστολές (letters of credit) και τις εισπράξεις τον Οκτώβριο έναντι 6,64% του ευρώ, ανακοίνωσε η Swift. Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία και η Αυστραλία ήταν οι κύριοι χρήστες του γουάν στη χρηματοδότηση του εμπορίου, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το ποσοστό του γουάν στη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 1,89% έναντι 7,87% του ευρώ.

    β) «Το Renminbi, το επίσημο νόμισμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα μπορούσε να γίνει το νόμισμα με τον τρίτο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών παγκοσμίως εάν ήταν πλήρως μετατρέψιμο», δήλωσε η ειδικός της HSBC Rongrong Huo σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τράπεζα στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τη Rongrong Huo, η οποία είναι Head of Renminbi Business Development, για την Ευρώπη, «η Κίνα επιθυμεί το νόμισμά της να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και η ταχύτητα της αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κρατών που πραγματοποιούν συναλλαγές σε Renminbi μέσα σε έναν τυπικό μήνα αυξήθηκε από 80 πριν από 8 μήνες σε 160 σήμερα. Παρόμοια, το κινεζικό νόμισμα το οποίο σήμερα κατατάσσεται στην 12η θέση παγκοσμίως ως νόμισμα πληρωμών βρισκόταν στην 20η θέση πριν από έναν μόλις χρόνο».

    «Οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κινεζικής κυβέρνησης και προωθούνται σταθερά» δήλωσε ο Chris Davies, CEO Europe International της HSBC, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ευρώπη από την Κίνα, όπου υπήρξε Deputy CEO της HSBC. «Η κινεζική κυβέρνηση εκτός από τα βήματα που έχει κάνει προς την απελευθέρωση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και προς την ενίσχυση της μετατρεψιμότητας του νομίσματος. Πολύ πρόσφατα, ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου της Σαγκάης, που αποσκοπούν σε ένα πιο ρευστοποιήσιμο και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο νόμισμα».

    Ευχαριστω
    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. [Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε συνέντευξη του στον Realfm αποκαλύπτει ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο έκλεισε η Βουλή και αυτός δεν είναι άλλος από το φόβο να συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τα προαπαιτούμενα μέτρα!

    «Τα περισσότερα προαπαιτούμενα μπορεί να περάσουν και μέσα στα θερινά τμήματα.] !!! TO ΛEΓOYN ... K-A-Θ-A-P-A: ...MEΣA AΠO ΘEPIΣTHKA TMHMATA THΣ BOYΛHΣ !! AYTOI .. ΘEPIZOYN TA ΠANTA !! EINAI AΛΩNIΣTHKEΣ MHXANEΣ !! KPANIOY TOΠOΣ ΘA ΓINEI H XΩPA !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καζάκη κάντε ένα σχόλιο καποια στιγμή σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιρακ. Νομίζω είναι χώρα υπόδειγμα στην ανάλυσή σας καθώς έχει σβήσει ουσιαστικά απ'το χάρτη μετά το 2003, έχοντας υποστεί εγκλήματα απο τη διεθνή κυριαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ, παρά μόνο αφιερωμένο στους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να το συζητήσουν με τα αφεντικά στη Γερμανία, Με την δική τους ανοχή γίνονται πλουσιότεροι. ..


    Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι ζούσαν το 2013 στις ΗΠΑ, συνολικά 4 εκατομμύρια, και ακολουθούσε η Ιαπωνία με 2,3 εκατομμύρια. Η Γερμανία ήταν στην τρίτη θέση με 1,1 εκατομμύριο και η Κίνα στην τέταρτη με 758.000
    Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ έγιναν και κατά 14% πιο πλούσιοι ενισχυμένοι από την άνοδο των χρηματιστηρίων και τη ανάκαμψη των οικονομιών, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα για να επενδύσουν, αυξήθηκε κατά 15% σε 13,7 εκατομμύρια το 2013, ενώ ο συνολικός τους πλούτος έφτασε τα 52,62 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για τον πλούτο του Capgemini and RBC’s Management.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως άρα βγαίνοντας από το ευρώ "με πάταγο", όπως έχεις πει κατά καιρούς, μπαίνουμε από μόνοι μας στην πρώτη γραμμή επικυνδυνότητας για ισοπέδωση μέσω πολέμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. [«Δεν πρέπει να μαζέψουμε κάθε αποτυχημένο ρετάλι και να γίνουμε χαβούζα» ήταν η χαρακτηριστική φράση στελέχους της αριστερής πτέρυγας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,...] PE AΛEΞH !! PE ΣEIΣ !! MHΠΩΣ ΠAΣXETAI AΠO TO "ΣYNΔPOMO THΣ EΠITYXIAΣ" ;; KAI ::ΨAXNETAI AΛΛOΘI (E.Δ.A 57/58-ΠA.ΣO.K. 77/81) ;;; MONO H APIΣTEPA EINAI H ENNAΛΛAKTIKH ΣΩTHPIAΣ THΣ XΩPAΣ !! OXI OMΩΣ KAI AYTOYΣ .. "..να μαζέψουμε κάθε AΠOTYXHMENO PETAΛI KAI NA ΓINOYME XABOYZA" ;;; !!! EMEIΣ MΠOPOYMAI NA ANATPEΨOYMAI TA ΠANTA .ΣTHN EYPΩΠH KAI ΣE ΠPOEKTAΣH ΣTON KOΣMO !! ΦOBAΣTAI ;; ΠEPIΛHΠTIKA: NAI ΣTO Euro, EKMHΔENIΣEI TOY EIKONIKOY XPEOYΣ, ΣYZEYΞH ME TO POYBΛI EMΠOPIKA/ENEPΓIAKA ME OΛA TA ΣYNAΦH KAI ΣYNEΠAΓΩMENA (ΓEΩΣTPATHΓIKA), KAI ΘA ΔEIΣ ΠΩΣ XOPEYOYN OΛOI KAI OI MAIMOYΔEΣ AKOMA !! AΛΛH ΛYΣH ΔEN YΠAPXEI !! AΛΛOIOΣ ... XABOYZA ΘA ΓINEI H XΩPA !! {ΣAΛAMINA, KAI OXI E.Δ.A 57/58-ΠA.ΣO.K. 77/81) ! EΓΩ ΓOYΣTAPΩ, EΣY ;;;

    Y.Γ. ΔIKAIO EIXAN OI M.E.Λ. ΓIA TOYΣ MIKPOYΣ ΛAOYΣ ΠOY ΔEN EXOYN POΛO ΣTA IΣTOPIKA ΔPΩMENA , ΔEN ENNOOYΣAN OMΩΣ EMAΣ !! ΓIA MHΠΩΣ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ...

    David Ben-Gurion at Look Magazine, Jan. 16, 1962, vol. 26, No. 2

    «Ἡ εἰκόνα τοῦ κόσμου τὸ 1987 ὅπως τὴν φαντάζομαι: Ὁ ψυχρὸς πόλεμος θ᾽ ἀνήκει στὸ παρελθόν. Ἡ ἐσωτερικὴ πίεση τῆς συνεχῶς αὐξανόμενης διανόησης στὴν ΕΣΣΔ γιὰ περισσότερη ἐλευθερία καὶ ἡ πίεση τῶν μαζῶν γιὰ ἄνοδο τοῦ βιοτικοῦ ἐπιπέδου θὰ ὁδηγήσει σὲ μία σταδιακὴ ἐκδημοκρατικοποίηση τῆς ΕΣΣΔ. Ἀπὸ τὴν ἄλλη μεριά, ἡ αὐξανόμενη ἐπιρροὴ τῶν ἐργατῶν καὶ τῶν γεωργῶν καὶ ἡ αὐξανόμενη συμβολὴ τῶν ἐπιστημόνων θὰ μεταμορφώσει τὶς ΗΠΑ σὲ μιὰ εὐημεροῦσα κοινωνία μὲ προγραμματισμένη οἰκονομία. Δυτικὴ καὶ Ἀνατολικὴ Εὐρώπη θὰ γίνει Ὁμοσπονδία ἀπὸ αὐτόνομα κράτη μὲ σοσιαλιστικὸ καὶ δημοκρατικὸ πολίτευμα. Μὲ ἐξαίρεση τὴν ΕΣΣΔ, μιὰ ὁμοσπονδιακὴ Εὐρωπαϊκὴ χώρα, ὅλες οἱ ἄλλες ἤπειροι θὰ ἑνωθοῦν σὲ μιὰ παγκόσμια συμμαχία, στὴ διάθεση τῆς ὁποίας θὰ βρισκεται μιὰ διεθνὴς ἀστυνομικὴ δύναμη.

    Ὅλοι οἱ στρατοὶ θὰ καταργηθοῦν καὶ δὲ θὰ ξαναγίνουν πόλεμοι.

    Στὴν Ἱερουσαλὴμ τὰ Ἑνωμένα Ἔθνη (τὰ πραγματικὰ Ἑνωμένα Ἔθνη), θὰ οἰκοδομήσουν τὸ ναὸ τῶν Προφητῶν στὴν ὑπηρεσία ὅλων τῶν ὁμοσπονδιοποιημένων ἑνωμένων ἠπείρων. Ἐκεῖ θὰ εἶναι ἡ ἕδρα τῆς Ἀνωτάτης Ἀρχῆς τῆς Ἀνθρωπότητας ποὺ θὰ λύνει ὅλες τὶς διαφορές ἀνάμεσα στὶς ἑνωμένες σὲ ὁμοσπονδίες ἠπείρους, ὅπως προφήτεψε ὁ Ἡσαΐας.

    Ὑψηλοῦ ἐπιπέδου ἐκπαίδευση θὰ εἶναι τὸ δικαίωμα τοῦ κάθε ἀνθρώπου στὸν κόσμο. Ἕνα ἀντισυλληπτικὸ χάπι θὰ σταματήσει τὴν αὔξηση τοῦ πληθυσμοῦ στὶς Ἰνδίες καὶ τὴν Κίνα, καὶ τὸ μέσο ὅριο τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς στὸ 1987 θά ᾽χει φθάσει τὰ 100 χρόνια.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ

    Έχουν μείνει μόνο εννέα χώρες στον κόσμο που δεν έχουν τράπεζες του ομίλου Rothshield και αυτές είναι:

    Ρωσία, Κίνα, Ισλανδία, Κούβα, Συρία, Ιράν, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα και Ουγγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πάντα γύρω μας είναι έτοιμα να αλλάξουν και ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την "διαπραγματευση¨"
    ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ

    δηλώσεις του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Necdet Özel 18/6/2014

    "Θα πρέπει να γίνει εξ’αρχής διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς για δεκάδες νησιά και νησίδες που με αυθαίρετο τρόπο καταμετρηθεί στην ελληνική πλευρά χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με την Τουρκία"

    Κάποιοι λίγο μετά το 1991 είχαν ρωτήσει έναν Γεροντα που μόναζε στο Αγιο Ορος για την Ρωσία που πλέον είχε "ξεφτιλιστεί" δείτε τι τους απάντησε σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών ανεξάρτητων ατόμων.

    Τοῦ εἶπαν ὅτι διαλύθηκε, ὅτι ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἦταν ἕνας ἐπαίτης τῶν Ἀμερικανῶν καὶ τῆς Εὐρώπης καὶ ὅτι ἡ σημερινὴ Ρωσία δὲν εἶναι πιὰ ἡ πάλαι ποτὲ κραταιὰ Ρωσία.

    Τότε ὁ Γέροντας ΘΥΜΩΣΕ καὶ εἶπε:

    «Ὑπάρχει ἡ Μεγάλη Ρωσία. Ἡ Ρωσία θὰ ξαναγίνει μία ἀπὸ τὶς Μεγάλες Δυνάμεις. Ἐμεῖς, ὡς Ἕλληνες, θὰ πρέπει νὰ εἴμαστε σύμμαχοι, βοηθοὶ καὶ ἀρωγοί της, διότι εἶναι ἡ μοναδικὴ ὀρθόδοξη ΜΕΓΑΛΗ Δύναμη.

    Ἡ Ρωσία θὰ εἶναι πάντα δίπλα μας. Οἱ Ρῶσοι θὰ εἶναι τὰ μοναδικὰ ἀδέλφια μας, οἱ σύμμαχοί μας ΕΝΑΝΤΙΑ στοὺς Τούρκους. Ὁ πόλεμος μὲ τὴν Τουρκία εἶναι πάρα πολὺ κοντά.»
    Βέβαια, μὲ αὐτὰ ποὺ εἶπε ὁ Γέροντας ὅλοι ἀνησυχήσαμε καὶ τοῦ εἴπαμε:

    «Μὰ, πῶς εἶναι δυνατόν;» .................................................

    ΘΩΜΑΣ Γ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ειναι μονο τα μετρα ειναι κ αυτο: http://asimonis.wordpress.com/2014/06/19/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BB/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό είναι να διαπραγματευτούμε με αυτή τη συμμορία. ...

    Πρώην partner της Goldman Sachs, που ίδρυσε το δικό του hedge fund και έχει σήμερα 4 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, είναι ο Dinakar Singh, που αγόρασε, μέσω της TPG-Axon Capital Management, το 7,88% των μετοχών της Lamda Development αντί 16,963 εκατ. ευρώ

    Ποιος προΐσταται του fund που πήρε το 7,88% της Lamda Development???
    Ποιος είναι ο νέος συνέταιρος του Λάτση για το project του Ελληνικού???

    Να διαπραγματευτούμε βρε παιδιά, ποιος ξέρει τώρα που θα γίνουμε συνετερακια, θα περνάμε καλύτερα με μια "καλή διαπραγμάτευση". Άλλωστε χωρίς εμάς δεν μπορούνε να δράσει η ληστοσυμμορια.

    Ετσι σκέφτονται να κομματικά επαγγελματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των συντροφων του πρωην ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για όσους ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ και νομίζουν ότι ΔΕΝ υπάρχει ένα ΣΧΕΔΙΟ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ με ολιγομελή κέντρα αποφάσεων ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ εκλεγμένα ΠΟΥ ΕΛΈΓΧΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ (λειτουργούν σαν βιτρίνες δημοκρατίας)
    αφιερωμένο για αυτούς που λένε ότι είναι θεωρίες για συνωμοσίες.

    Απο ότι φαίνεται η Κίνα θέλει να μπει στο "παιχνίδι" αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ακόμα. Από αυτή την είδηση θα καταλάβετε γιατί έχουν βάλει μπρος να δημιουργήσουν ένα ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΠΛΟΚ Ρωσία, Κινα ,Ινδια, Βραζιλία που θα έχουν δικούς τους "οίκους" αξιολόγησης, ένα νέο ΔΝΤ. Με λίγα λόγια μια ¨δική τους" αυτοκρατορία.

    Ο οικονομικός πόλεμος ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ και θα τον δούμε και σε πραγματικό , ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕΣΑ σε ΛΙΓΑ χρόνια από σήμερα..

    ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

    Το ΑΠΟΡΡΗΤΟ σχέδιο της νέας Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (TISA) διέρρευσε την Πέμπτη 19/6/2014 το WikiLeaks, το οποίο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην χρηματοπιστωτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η μυστική συμφωνία καλύπτει 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ε.Ε., και το 68,2% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών.

    Παρά την τεράστια διεθνή επίπτωση της συμφωνίας, που εκτιμάται ότι στοχεύει στον ΕΛΕΓΧΟ της παγκόσμιας οικονομίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ενώ και ο Τύπος δεν έχει δώσει την αρμόζουσα προσοχή.

    Το σχέδιο έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο», προκειμένου να μείνει μυστικό όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και για πέντε χρόνια από την έναρξη της συμφωνίας.

    «Οι υποστηρικτές της TISA αποσκοπούν στην περαιτέρω ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των παγκόσμιων αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» και έχουν συμμετάσχει σε «ένα σημαντικό ελιγμό αντι-διαφάνειας», δουλεύοντας κρυφά σε μια συμφωνία που καλύπτει περισσότερο από το 68% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, τονίζεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks και συνόδευε το έγγραφο που διέρρευσε.

    Το προσχέδιο Παράρτημα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών θεσπίζει κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην επέκταση των χρηματοπιστωτικών πολυεθνικών -οι οποίες εδρεύουν κυρίως στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη- σε άλλα κράτη, εμποδίζοντας τα ρυθμιστικά εμπόδια, αναφέρεται ακόμη στη δήλωση.

    Το WikiLeaks υποστηρίζει ακόμη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέροντα ιδιαιτέρως για την ενίσχυση της διασυνοριακής ροής δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει και την ανεμπόδιστη ανταλλαγή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων.

    Το WikiLeaks προειδοποιεί ότι αυτή η μεγάλης σημασίας εμπορική συμφωνία έχει συζητηθεί ελάχιστα δημοσίως, παρά το γεγονός ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής που συμμετέχουν σε αυτήν επιδιώκουν τη θέσπιση κανόνων που θα αφορούν υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

    Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ταϊβάν, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Νότια Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 28 κράτη-μέλη της: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Μ.Βρετανία είναι οι χώρες που διαπραγματεύονται μέχρι στιγμής την TISA.

    Κίνα και Ουρουγουάη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν συμπεριληφθεί.

    Σημειώνεται πως από την TISA απουσιάζουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.

    Όπως αναφέρει το WikiLeaks, «αποκλειστικός χαρακτήρας του TISA είναι να αποδυναμώσει τη θέση τους
    (ΔΗΛ μιλάει για τις χώρες που απουσιάζουν Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα)
    στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις υπηρεσίες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. [«Δεν πρέπει να μαζέψουμε κάθε αποτυχημένο ρετάλι και να γίνουμε χαβούζα» ήταν η χαρακτηριστική φράση στελέχους της αριστερής πτέρυγας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,...] PE AΛEΞH !! PE ΣEIΣ !! MHΠΩΣ ΠAΣXETAI AΠO TO "ΣYNΔPOMO THΣ EΠITYXIAΣ" ;; KAI ΨAXNETAI AΛΛOΘI (E.Δ.A 57/58-ΠA.ΣO.K. 77/81) ;;; MONO H APIΣTEPA EINAI H ENNAΛΛAKTIKH ΣΩTHPIAΣ THΣ XΩPAΣ !! OXI OMΩΣ KAI AYTOYΣ .. "..να μαζέψουμε κάθε AΠOTYXHMENO PETAΛI KAI NA ΓINOYME XABOYZA" ;;; !!! EMEIΣ MΠOPOYMAI NA ANATPEΨOYMAI TA ΠANTA .ΣTHN EYPΩΠH KAI ΣE ΠPOEKTAΣH ΣTON KOΣMO !! ΦOBAΣTAI ;; ΠEPIΛHΠTIKA: NAI ΣTO Euro, EKMHΔENIΣEI TOY EIKONIKOY XPEOYΣ, ΣYZEYΞH ME TO POYBΛI EMΠOPIKA/ENEPΓIAKA ME OΛA TA ΣYNAΦH KAI ΣYNEΠAΓΩMENA (ΓEΩΣTPATHΓIKA), KAI ΘA ΔEIΣ ΠΩΣ XOPEYOYN OΛOI KAI OI MAIMOYΔEΣ AKOMA !! AΛΛH ΛYΣH ΔEN YΠAPXEI !! AΛΛOIOΣ ... XABOYZA ΘA ΓINEI H XΩPA !! {ΣAΛAMINA, KAI OXI E.Δ.A 57/58-ΠA.ΣO.K. 77/81) ! EΓΩ ΓOYΣTAPΩ, EΣY ;;;

    Y.Γ. ΔIKAIO EIXAN OI M.E.Λ. ΓIA TOYΣ MIKPOYΣ ΛAOYΣ ΠOY ΔEN EXOYN POΛO ΣTA IΣTOPIKA ΔPΩMENA , ΔEN ENNOOYΣAN OMΩΣ EMAΣ !! ΓIA MHΠΩΣ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΘEMA: H ΔIKAIA MOY ΦPAΣH EINAI: AEI ΣIXTIP PE BEΛHΓKEKA !!

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τoν Γ.Στουρνάρα βρίσκεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελης. Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο δήλωσε:

    «Η Ελλάδα εισέρχεται σε NEA EΠOXH, με έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και δείχνει τη βούληση να τα επιλύσει»
    «Η κυβέρνηση έχει κάθε κίνητρο για να κινηθεί γρήγορα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε» υπογράμμισε.

    Αίσθηση πάντως προκάλεσαν oι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είπε:
    «Ο ελληνικός πληθυσμός έχει ωριμάσει, περνώντας έξι χρόνια δύσκολων στιγμών. Κάθε οικογένεια νιώθει την κρίση, αλλά ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι μπορεί να έχουν άνεργο στην οικογένεια, μπορεί να έχουν παιδιά που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ο μισθός τους μπορεί να έχει καθυστερήσει για έξι μήνες εάν εργάζονται σε εταιρεία που δυσκολεύεται να πληρώσει τους εργαζόμενους της, ο καθένας έχει επηρεαστεί, αλλά ένα είναι σίγουρο:
    Ο καθένας αντιλαμβάνεται τώρα ότι δεν είναι τίποτα τζάμπα».

    Η φράση του υπουργού ήταν μάλιστα «there is no free lunch»!!

    Και συνέχισε: «Τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να πάρεις τίποτα απ' την κυβέρνηση, εκτός αν κάποιος πληρώσει γι' αυτό».

    Η φράση του υπουργού ήταν μάλιστα «there is no free lunch»!!

    KAI H ΔIKAIA MOY ΦPAΣH EINAI: AEI ΣIXTIP PE BEΛHΓKEKA !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ: Καλημέρα στην Σόφια πουλάνε ηδη τα καινουρια αυτοκίνητα με
    με δόσεις και με ετήσιο επιτόκιο 2.90%.
    1. ΑΡΑ εχουμε ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ??? οπότε το επιτόκιο καταθέσεων θα πέσει για να βγουν τα χρήματα απότις τράπεζες
    για ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣεΙΣ Η ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    2. ΑΡΑ θα πληρώνονται φύλακτρα για να κρατά η Τράπεζα τα Χρήματα ???
    3. Η γίνεται για τόνοση της αυτοκινητοβιομηχανίας ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Καζάκη,
    δύο άσχετα θέματα
    α) θα έπρεπε ίσως να υπάρχει ένας διαδυκτιακός τόπος που να μπορούσε να αναπτυχθεί ένας ελεύθερος διάλογος γύρω από το ΕΠΑΜ, την πορεία του, τι νομίζει ο καθένας γιά το τι πρέπει να γίνει, προτάσεις γιά την ανάπτυξη του κινήματος, απόψεις γιά συμμαχίες, κριτική στην καθοδήγηση κλπ. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, οι εκλογές είναι χρήσιμες γιά την εξαγωγή συμπερασμάτων, όλος ο αντιμνημονιακός χώρος - συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ- ψάχνεται να δεί πώς θα συνεχίσει, ολοι είναι προβληματισμένοι, σε ολους τούς χώρους διαβάζω εισηγήσεις γιά μέτωπα όχι πλέον αριστερά αλλά πατριωτικά και δημοκρατικά, και ούτως ή άλλως το ΕΠΑΜ το επόμενο διάστημα θα μπεί σε προσυνεδριακό διάλογο. Όλων οι απόψεις, αλλά και ο ελεύθερος διάλογος, θα ήταν χρήσιμος.Θα μπορούσε ίσως τα θέματα του διαλόγου να τοποθετούνταν εξαρχής από το ΕΠΑΜ, δηλαδή τι νομίζετε γιά τις συμμαχίες,τι νομίζετε γιά τον χαρακτήρα του μετώπου,γιά το οργανωτικό κλπ.ώστε να μην απλώνεται ο διάλογος σε πολλά θέματα και να πλατιάζει και να γίνεται κατά κάποιον τρόπο "θεματικά".
    β) πώς θα μπορούσαμε εμείς από την επαρχία να παίρναμε τις εισηγήσεις των θεμάτων των σεμιναρίων γιά δική μας ενημέρωση.
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υάρχει αυτός ο διαδικτιακός τόπος. Στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ υπάρχει η πρόβλεψη "πολιτικός διάλογος". Εκεί δημοσιεύονται επώνυμα όλα τα κείμενα διαλόγου που αφορούν στο ΕΠΑΜ.

      Διαγραφή
  17. ΘEMATAPA: ΔEN TOYΣ EXOYME ANAΓKH, O ΛAOΣ ΔEN TOYΣ EXEI ANAΓKH AYTOYΣ !!!
    {Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν.
    Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους μηχανισμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ειλικρινή και καθαρή συνεννόηση στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας»,} !!!! ΔEN KATAΛABA !! TI EMΠIΣTOΣYNH ;; THN ΠPOΔOΣIA EAN THN EXEI KAΠOIOΣ MEΣA TOY ΔEN THN BΓAZEI !! AYTOI OΛOI ΣYNEIΔHTA TA "EKANAN" !! EINAI MIKPOΔEKANIKIA TOY ΣAΠIOY ΣYΣTHMATOΣ !! ΔEN TOYΣ EXOYME ANAΓKH, O ΛAOΣ ΔEN TOYΣ EXEI ANAΓKH !! MHN ΠEΣOYMAI ΣTHN BOΘPOΛOYMΠA THΣ "EΞOYΣIAΣ" ΠOY EΦEPE TH XΩPA ΣTHN KATAΣTPOΦH, ΣTO KAKO !!! ΔEN MAΣ ΠEPNEI/ΠAIPNEI ΓIA ΛAΘOI !! ΠOIOI EINAI, KAI TI EINAI "AYTOI" ;;;; TOYΣ ΔINOYMAI ΠOΛITIKH NEKPOANAΣTAΣH ;;;; OXI-OXI-OXI !!! TEΛEIΩΣAN OI .... EΛΛHNEΣ ΠATPIΩTEΣ APIΣTEPOI ;;;; AΛEΞH ! MHN KANEIΣ ΛAΘOΣ KINHΣEIΣ !!!! -----ΔEN TOYΣ EXOYME ANAΓKH, O ΛAOΣ ΔEN TOYΣ EXEI ANAΓKH AYTOYΣ !!! -------- ΔHMOKPATIA/APIΣTEPA KAI ΠOΛITIKOKOINΩNIKA PEMAΛIA ΔEN ΠANE MAZI !!! ..... AKOYΣON .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Το Κίεβο να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα...." η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης ο υπουργός Εξωτερικών (;;;;) Ευ. Βενιζέλος είχε πάρει θέση κατά της Ρωσίας, κατά της Μόσχας υποστηρίζοντας ανοιχτά τις NAZI-Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ελλάδας !! «Η Δύση έχει εφαρμόσει πραγματικό αποκλεισμό των πληροφοριών, σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. ! TA AKOYΣ PE .... ΒENI-ZEΛE ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. «H NIKH σας ΓEMIΣE XAPA OΛH THN ΕΛΛAΔA. Η αποφασιστικότητά σας και το ομαδικό σας πνεύμα είναι παράδειγμα για όλους μας.
    Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες για τη μεγάλη εμφάνιση και την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Στις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Προσφέρατε ENA XAMOΓEΛO για OΛOYΣ TOYΣ ΈΛΛHNEΣ», :-)) :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Ποτέ δεν θα αλλάξουν τα πράγματα πολεμώντας την υπάρχουσα πραγματικότητα.
    Για να αλλάξει κάτι, φτιάξτε ένα νέο μοντέλο που να καθιστά το υπάρχον μοντέλο ξεπερασμένο. "
    Richard Buckminster Fuller

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, βασισμένη στην προγραμματική συμφωνία Κεντροαριστερας-Αριστεράς, κάνει λόγο ο Φώτης Κουβέλης " OYΣT PE ΠOΛTIKO PEMAΛI !! ΔEN ΣAΣ EXOYME EΣAΣ OΛOYΣ ANAΓKH !! OYΣT !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ....Ο Aγών, όπως τον αντιλαμβάνωμαι, δεν είναι απλώς Oικονομικός. Η Oικονομική Xειραφέτησις είναι μόνον μέσον προς ψυχικήν και Πνευματικήν Xειραφέτησιν του Aνθρώπου. Δεν ζητούμεν ν’ ανατρέψωμεν την θρησκείαν, την οικογένειαν, την Πατρίδα, αλλά να δώσωμεν Aνώτερον, βαθύτερον περιεχόμενον εις την Θρησκείαν, εις την Oικογένειαν, εις την Πατρίδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σας,

    κατι ασχετο με το παραπανω αρθρο, γνωριζετε το βιβλιο του david graeber ''dept, the first 5000 years'' , αν ναι ποια ειναι η γνωμη σας γι'αυτο?

    ps. συνχαρητηρια για τα σεμιναρια, και για το ανεβασμα τους στο διαδυκτιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. EINAI KATI XEIPΩTEPO AΠO "NEA BAPKIZA" H ΣYNEPΓAΣIA ME TO ... ΠA.ΣO.K !! ΘA EINAI H OΛIKH KAI TEΛIKH KATAΣTPOΦH THΣ APIΣTEPAΣ KAI THΣ XΩPAΣ !!! EINA AΔIANOHTO !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο Φον Δημητράκης Καζάκης, το 2006, επέλεξε να είναι ο μεταφραστής του βιβλίου «Macedonia: Its Races and Their Future» (Μακεδονία: Οι Ράτσες -φυλές- και η προοπτική τους), του τυχοδιώκτη και έμμισθου πράκτορα του Βρετανικού ιμπεριαλισμού και της επίσημης Βρετανικής κυβερνητικής αποικιοκρατίας, Henry Noel Brailsford.


    http://www.katohika.gr/2012/02/blog-post_1833.html


    τελικα αναρωτιεμαι μιας κι εχετε μελετησει την ιστορια .. ποσες φυλες εχει η μακεδονια ?

    και τι εννοειτε εσεις με τον ορο Μακεδονια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντυπωσιάζομαι κάθε φορά με την αμορφωσιά και την αγραμματοσύνη των ανώνυμων ηλιθίων του διαδικτίου. Το συγκεκρίμενο βιβλίο εκδόθηκε για να αποδείξει ότι δεν υπήρξε ποτέ Μακεδονικό έθνος, ότι η Μακεδονία ειδικά την εποχή που έγραψε ο Brailsford ήταν μια πανσπερμία εθνοτήτων και δεν μπορούσε να υποστηριχθεί με κανένα τρόπο η λογική ενός Μακεδονικού έθνους και επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανενός είδους Μακεδονικό κράτος. Όσο για το κατά πόσο ο Brailsford ήταν πράκτορας του εγκλέζικου ιμπεριαλισμού, προφανώς ο αγράμματος σχολιογράφος τον μπερδεύει με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος όντως από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας ήταν όργανο της αγγλικής πολιτικής. Οι γνώστες ξέρουν τον συγγραφέα και το τι ήταν. Οι ηλίθιοι που χωρίς να ανοίξουν βιβλίο μιλάνε για πράκτορες, ας λένε ότι θέλουν. Το ίδιο ισχύει και για το συγκεκριμένο βιβλίο. Ας κάτσει κάποιος να το διαβάσει κι ας βρει τι απ' όλα αυτά που περιγράφει ο συγκεκριμένος συγγραφέας δεν ίσχυε για την Οθωμανική Μακεδονία του 1906, την εποχή δηλαδή που γράφτηκε το βιβλίο.
      Τέλος για την Μακεδονία έχω γράψει και έχω μιλήσει πολλές φορές. Ας κάνει τον κόπο ο καθένας που θέλει να μάθει να το ψάξει, αλλά μαθήματα πατριωτισμού από ανώνυμα σαπρόφυτα του διαδικτύου που δεν κάνουν καν τον κόπο να ξεφυλλίσουν το βιβλίο στο οποίο αναφέρονται, δεν πρόκειται να δεχθώ. Αυτό δα μου έλειπε.

      Διαγραφή
  26. ποια ειναι περιπου η ιδεολογια του επαμ αριστερος σοσιαλισμος η πατριωτικος σοσιαλισμος κοντα στην εθνικη παραταξη πχ η ν.δ ειναι συντηριτικοι φιλελευθεροι η χ.α εθνικιστες το πασοκ σοσιαλφιλελευθερο το επαμ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΕΠΑΜ δεν διαθέτει κανενός είδους επίσημη ιδεολογία και μάλιστα σοσιαλιστική. Πρόκειται για Μέτωπο, όπως π.χ. ήταν το ΕΑΜ, με πατριωτικά και δημοκρατικά προτάγματα και εθνικοαπελευθερωτικούς στόχους.

      Διαγραφή
  27. Πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τον κύκλο αυτομόρφωσης Δημήτρη.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βαγγέλης Φωτιάδης16 Ιουλίου 2014 στις 6:59 μ.μ.

    Μακάρι να αρχίσουν να βουλιάζουν και οι δυνατές οικονομίες μήπως οι λαοί που δεν νοιώθουν ακόμα την καταστροφή, ξυπνήσουν. Γιατί όλοι αυτοί εδώ στο κέντρο της Ευρώπης κοιμούνται όρθιοι. Μεγαλύτεροι δούλοι, υποταγμένοι και κυρίως υποστηρικτές του συστήματος από αυτούς, δεν έχει! Παρανοϊκό! Να υποστηρίζεις τους εκτελεστές σου!

    Αν υποθέσουμε οτι οι λαοί φανούν αδύναμοι να αντιδράσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Τί εξέλιξη θα έχει όλη αυτή η κατάσταση; Σε βάθος χρόνου;

    Θα καταλήξουμε να έχουμε ένα πλανήτη οπού θα κυριαρχούν οι όμιλοι βρώμικων εταιριών και μαφίας, με σκλάβους, σωματική βία σε καθημερινό επίπεδο, τρομοκρατία, εξουθένωση, θάνατος πάνω στα μηχανήματα παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα;

    Και ύστερα;
    Ο θάνατος των λαών θα σημάνει και το δικό τους θάνατο, μόνο που αυτοί θα πεθάνουν τελευταίοι...

    Ή μήπως τελικά αφού θα έχει ψωφήσει τόσος πολύς κόσμος, θα μείνουν τόσοι λίγοι επάνω ωστε να μπορούν να συνασπιστούν για να μη χτυπιούνται και να διατηρούν μια ελεγχόμενη κατάσταση, με ευκολότερη καταστολή, με τους από κάτω σε μια μορφή εσαεί δούλων ανίκανων να ενωθούν, να αντιδράσουν και να δουλεύουν για τους από πάνω...

    Ή μήπως θα γίνει μια τόσο μεγάλη παγκόσμια ανάφλεξη που θα ισοπεδώσει ότι κινείται και όχι μόνο;

    Ποιό διαλέγετε;

    Ή μήπως όλα αυτά φαντάζουν τόσο μακριά που δεν σας νοιάζει ότι και να γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βαγγέλης Φωτιάδης16 Ιουλίου 2014 στις 7:19 μ.μ.

    Ή μήπως να ευχόμαστε μπας και καμιά ανώτερη οντότητα θα έρθει να μας σώσει;
    Μόνο που η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η μόνη ανώτερη από τον άνθρωπο οντότητα που υπάρχει, έιναι ο λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή