Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Αναμνήσεις από το κοντινό μας μέλλον...

Απρόσμενες αυξήσεις τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 700%, επαναλαμβανόμενες διακοπές και "μπλακ άουτ", αυστηρός περιορισμός της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ανά νοικοκυριό, ή επιχείρηση διότι το δίκτυο δεν επαρκεί, επιβολή ορίων κατανάλωσης, πρόστιμα, ή προσαυξήσεις για κατανάλωση πέραν των ορίων, αυτόματη διακοπή συνδέσεων λόγω καθυστέρησης στην πληρωμή λογαριασμών, χαράτσι επανσύνδεσης, κοκ. Αυτά μας υπόσχονται όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


Δεν έχει παρά να δει κανείς τι συμβαίνει στην γειτονική μας Βουλγαρία, όπου έχει επέλθει η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έχει παρά να δει κανείς τι συμβαίνει στη Βρετανία, όπου ο κατακερματισμός του ενιαίου δικτύου και η πώλησή του σε ιδιώτες παρώχους, έχει μετατρέψει το ηλεκτρικό σε είδος εν ανεπαρκεία. Ιδίως για τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Μετά την ιδιωτικοποίηση ολόκληρο το δίκτυο από την παραγωγή έως την κατανάλωση, λειτουργεί πάντα στα όρια. Έτσι κάθε φορά που ο χειμώνας είναι λίγο πιο βαρύς από το συνηθισμένο, ή το καλοκαίρι λίγο πιο ζεστό, αρχίζουν οι διακοπές και τα μπλακ άουτ. Αυτός είναι ο κανόνας όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά ακόμη και για τις ΗΠΑ, όπου ο εφιάλτης της Enron στοιχειώνει ακόμη πολιτείες όπως της Νέας Υόρκης.

Κι όλα αυτά γιατί; Για τα υπερκέρδη πολύ συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την μονοπωλιακή θέση που κατέχει η ηλεκτρική ενέργεια για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος.

Ολοταχώς πίσω...

Άλλωστε το τι σημαίνει ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, το γνωρίζει πολύ καλά η ίδια η Ελλάδα. Μέχρι το 1955 η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν αποκλειστικά στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα ξένων εταιρειών. Ήταν η εποχή των ιδιωτικών ηλεκτρικών εταιρειών που υποστήριζαν τα δίκτυα κυρίως των αστικών κέντρων.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ιδιωτική Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών και Πειραιά, η οποία ιδρύθηκε το 1925 από αγγλοαμερικανικά κεφάλαια. Το αποτέλεσμα ήταν  το ηλεκτρικό ρεύμα να συνιστά είδος πολυτελείας όχι μόνο για τα λαικά νοικοκυριά, αλλά και για τις περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το κόστος του ηλεκτρικού ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε όχι μόνο την επέκταση της οικιακής κατανάλωσης, αλλά ούτε καν την ανάπτυξη βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής.

Κι όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο καθένας, ο ιδιώτης πάροχος ενός τόσο κρίσιμου κοινωνικού αγαθού, είχε στα χέρια του ένα σαρωτικό μέσο εκβιασμού. Έτσι οι άνοδοι της τιμής του ρεύματος και οι εκβιασμοί με μπλακ άουτ ήταν συνεχείς με κύριο σκοπό να αποσπούν από την εκάστοτε κυβέρνηση πλουσιοπάροχες κρατικές επιδοτήσεις με πρόσχημα τον "εκσυγχρονισμό" της ηλεκτρικής υποδομής.

Ήδη από την εποχή του μεσοπολέμου είχε αναδειχθεί σαν αίτημα η εθνικοποίηση των ηλεκτρικών εταιρειών, αφενός, για να πάψει η ασυδοσία και οι εκβιασμοί του ιδιώτη παρόχου και, αφετέρου, για να επιτευχθεί επιτέλους ο εξηλεκτρισμός της χώρας. Την εποχή των ιδιωτικών ηλεκτρικών εταιρειών έως την εποχή που τις απορόφησε η ΔΕΗ, μόλις το ένα στα τρία νοικοκυριά διέθετε μόνιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ολόκληρη η επαρχία ζούσε στο σκοτάδι με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μετά την απελευθέρωση και εν μέσω μιας απόλυτα κατεστραμμένης χώρας, η σημασία του εξηλεκτρισμού για την ανοικοδόμηση, αλλά και η απελευθέρωση του ηλεκτρικού από τα δεσμά των ιδιωτών παρόχων, αναδείχθηκε σε παλλαϊκό αίτημα αιχμής. Τα κυρίως ξένα συμφέροντα που έλεγχαν τις ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες συνέχιζαν τον χαβά τους. Εκβιασμοί για νέες επιδοτήσεις, συνεχισείς αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, διακοπές ηλεκτροδότησης σε φτωχογειτονιές και βιοτεχνικές περιοχές, κοκ.

Η δικτατορία των ξένων εταιρειών

Να τι έγραφε η εφημερίδα Ελευθερία στις 7/9/1948: "Ο αγών, τον οποίον ο υπουργός μεταφορών κ. Καραμανλής μετά θάρρους ανέλαβε προς απαλλαγήν της ελληνικής οικονομίας από την δικτατορίαν των ξένων εταιρειών, είναι άξιος παντός επαίνου και πάσης υποστηρίξεως. Ειδικώς προκειμένου περί της Ηλεκτρικής Εταιρείας, η οποία γίνεται πρόξενος συνεχών και σοβαρότατων ζημιών εις βάρος της παραγωγής, πρέπει να ληφθούν σύντονα και σύντομα μέτρα."

Ο Καραμανλής της εποχής εκείνης είχε κάνει σημαία του να απαλλάξει την οικονομία από την δικτατορία της διαβόητης Πάουερς και των άλλων ξένων εταιρειών που εκμεταλλεύονταν "φυσικά μονοπώλια", όπως ήταν η ηλεκτροδότηση, το νερό και οι τηλεπικοινωνίες. Το καθεστώς αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Αποτελούσε τροχοπέδη ακόμη και στην ίδια την ιδέα της ανοικοδόμησης.

Υπό καθεστώς ιδιωτικών ηλεκτρικών εταιρειών η ρευματοκλοπή είχε πάρει διαστάσεις μάστιγας. Κάθε τρεις και λίγο η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιά εξέδιδε δημόσιες αυστηρές διακοινώσεις με απειλές για όσους τολμούν να κλέψουν από το δίκτυό της. Το ίδιο συμβαίνει και στις λαϊκές συνοικίες των μεγαλουπόλεων, όπως της Νέας Υόρκης, ή του Λονδίνου, όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 Όμως κάτι τέτοιο ήταν και είναι απόλυτα φυσιολογικό επακόλουθο της κατάστασης πανάκριβου ρεύματος που η ίδια η Ηλεκτρική Εταιρεία είχε δημιουργήσει προκειμένου ο ιδιώτης πάροχος να προσπορίζεται μονοπωλιακά υπερκέρδη.  Ενώ κάθε φορά που εκτιμούσε ότι χρειαζόταν έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση, ο ιδιώτης πάροχος ξεκινούσε τις διακοπές ρεύματος. Η δικαιολογία ήταν πάντα η ανάγκη "εκσυγχρονισμού" του δικτύου ή της ηλεκτροπαραγωγής και πάντα με κρατικά χρήματα.

Η λύτρωση με την ΔΕΗ...

Η ΔΕΗ με νόμο άρχισε να εξαγοράζει τις ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες το 1955 και να δημιουργεί ένα ενιαίο σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης  ηλεκτρικού ρεύματος σε πανεθνικό επίπεδο. Μόνο από τις οικονομίες κλίμακας μιας τέτοιας προσπάθειας έδωσε την δυνατότητα στην ΔΕΗ από το 1956 να εφαρμόσει για πρώτη φορά το ενιαίο τιμολόγιο και να ρίξει την τιμή ρεύματος στο 10% από το επίπεδο που το κρατούσαν οι ιδιώτες πάροχοι.

Με την ΔΕΗ εξηλεκτρίστικε η Ελλάδα. Όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στις πόλεις. Πάνω από το 60% των νοικοκυριών της χώρας απέκτησε σταθερή σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος χάρις στην ΔΕΗ. Ταυτόχρονα με το πανεθνικό της δίκτυο και τα έργα υποδομής, μπόρεσε να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής και διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε αληθινό δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους.

Χωρίς ενιαία κρατική ΔΕΗ εξηλεκτρισμός δεν θα υπήρχε, ούτε θα μπορούσε να αναπτυχθεί η παραγωγή στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ έως το 2001, διατηρούσε γύρω στους 33 χιλιάδες μόνιμο τακτικό προσωπικό, σχεδόν το διπλάσιο απ' ότι σήμερα, με παραγωγικότητα υψηλότερη τουλάχιστον κατά 20% από οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία στη βιομηχανία και με τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μόλις στο 1/3 του σημερινού ήταν πάντα πλεονασματική. Λέμε πλεονασματική γιατί το αν η επιχείρηση παρουσίαζε κέρδη ή όχι εξαρτιόταν αποκλειστικά από την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μετά το 2001 όταν ο πρύτανης της διαπλοκής Κ. Σημίτης άρχισε την ιδιωτικοποίησή της με πρώτη πράξη την μετοχοποίησή της και την απαρχή του κατακερματισμού της, η τιμή άρχισε να καλπάζει και η σκόπιμη απαξίωση του δικτύου, αλλά και οι πολιτικές των διοικήσεων έκαναν τις διακοπές ρεύματος μέρος της καθημερινότητας του έλληνα πολίτη.

Φυσικά η ΔΕΗ, όπως και όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκε ως βιτρίνα ασύδοτου χρηματισμού, κομματισμού, άκρατου δανεισμού για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, κοκ. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Τέτοιες κυβερνήσεις είχαμε και έχουμε, οι οποίες ανέκαθεν θεωρούσαν το κράτος, το ταμείο και την περιουσία του, ως δικό τους ιδιωτικό φέουδο.


Κι αφού αυτές οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν όσο δεν έπαιρνε τις δημόσιες επιχειρήσεις, μαζί και την ΔΕΗ, τώρα θέλουν να επιστρέψουν την Ελλάδα πίσω στην κατάσταση των ιδιωτικών παρόχων, των ιδιωτικών ηλεκτρικών εταιρειών. Να παραδώσουν δηλαδή την χώρα και τον λαό της στη δικτατορία των ιδιωτικών μονοπωλίων. Βαφτίζουν την οπισθοδρόμηση, πρόοδο και μας υπόσχονται την επιστροφή στην Ελλάδα του μεσοπολέμου όπου το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν αγαθό πολυτελείας. Ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά.

22 σχόλια:

 1. Στα μονοπάτια του ελέγχου της ενέργειας, η Δ.Ε.Η. είναι άλλο ένα σκαλοπάτι. Το τι πραγματικά παίζεται εκτός της τιμής του ρεύματος μας το λέει η "ίδια" η Δ.Ε.Η. στη σελίδα της: http://www.dei.gr/el/i-dei/enimerwsi-ependutwn στην ενημέρωση των επενδυτών.
  Όπου σε μια παράγραφο αναφέρουν πως: "...Διαθέτει μια μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Με εγκατεστημένη ισχύ 12,9GW κατέχει περίπου το 65% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίπου το 68% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, καθιστώντας τη ΔΕΗ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση..."

  Άμα ήσουν ένα άπληστος πλουτοκράτης δεν θα σου έτρεχαν τα σάλια από αυτήν την "τούρτα"; Και μετά δεν θα έπαιρνες τους υπαλλήλους σου πολιτικούς να σου σερβίρουν ένα κομμάτι; Φυσικά για να μην σε πάρουν χαμπάρι, τριάντα αργύρια είναι αρκετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλα τα δεδομένα για τη δική μου προσωπική σταδιοδρομία έχουν δημοσιοποιηθεί και με το παραπάνω. Αν δεν σας ικανοποιούν πρόβλημά σας. Δεν είμαι είδος προς αξιολόγηση από ενδιαφερόμενους αγοραστές της πολιτικής. Είμαι πολίτης και ως τέτοιος έχω εκτεθεί. Είναι προσωπική προσβολή να ζητάτε προσωπικά μου στοιχεία, όπως ζητάτε την ταυτότητα ενός προίοντος. Αν δεν έχετε την ικανότητα, ή τη διάθεση να αξιολογήσετε αυτά που λέω, τότε είναι δικό σας πρόβλημα. Κι αν το πρόβλημά σας με την Ρεπούση είναι το αν έχει πτυχίο ιστορίας ή όχι, τότε σας λυπάμαι γιατί το επίπεδό σας είναι τραγικά χαμηλό. Όχι κύριε ο λαός δεν είναι κυρίαρχος, γι' αυτό είμαστε σ' αυτή την κατάντια. Κι επιπλέον κάτι. Εγώ δεν είμαι κι ούτε πρόκειται να γίνω επαγγελματίας της πολιτικής. Το αν εκτέθηκα στην πολιτική είναι για να υποστηρίξω συγκεκριμένες προτάσεις. Τίποτε περισσότερο. Δεν εκτείθεμαι για να με προσλάβει κανείς. Δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες, ούτε αντιλαμβάνομαι την πολιτική με τόσο χυδαίο τρόπο. Όποιος την αντιλαμβάνεται έτσι, πρόβλημά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δημήτρη, σε σχέση με την αναφορά σου για τα blackout στις ΗΠΑ όπου όπως γράφεις ο εφιάλτης της Enron στοιχειώνει ακόμα πολιτείες όπως της Νέας Υόρκης, ρώτησα σχετικά γνωστό μου πρόσωπο που μένει εκεί, για να μου απαντήσει τα εξής:

  “Όχι, από το 1998 που είμαι εγώ εδώ δεν είχε ποτέ black out. Το 2003 είχε black out ο Καναδάς και κάποιες από τις πολιτείες της Αμερικής. Αυτό το προκάλεσε ένα software bug στο alarm system στο σταθμό του Ohio. Το άλλο ήταν το 2001, δύο μέρες μετά την πτώση των διδύμων και προκάλεσε προβλήματα όχι μόνο με το ρεύμα αλλά και με το γκάζι, τις τηλεφωνικές γραμμές κλπ. Περισσότερο συνέπειες δηλαδή, αλλά ποτέ λόγω της Enron.”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν τα ξέρει καλά. Φέτος τον χειμώνα τα περισσότερα προάστια της Νέας Υόρκης, αλλά και οι πολιτείες των μεσοδυτικών ΗΠΑ υπέφεραν από διακοπές ρεύματος, αλλά και γκαζιού. Είπαν ότι οφείλεται στον άσχημο καιρό. Το ίδιο και πέρυσι, όπου σχεδόν ολόκληρο το Long Island υπέφερε από διακοπές ρεύματος κάθε φορά που εντεινόταν η βροχοπτωση. Προσωπικά δεν γνωρίζω χρονιά που περιοχές της Νέας Υόρκης, του New Jersey, αλλά και άλλων πολιτειών να μην υποφέρουν από διακοπές ρεύματος, λόγω "έκτακτων καιρικών συνθηκών", όπως λένε επίσημα. Η αλήθεια είναι ότι οι υποδομές δικτύων τόσο του ηλεκτρικού, όσο και του γκαζιού έχουν δημιουργηθεί με πρόβλεψη το χαμηλό κόστος κι έτσι κάθε φορά που ο καιρός δείχνει τα δόντια του, ολόκληρες περιοχές υποφέρουν. Φυσικά οι ηλεκτρικές εταιρείες φροντίζουν να τροφοδοτούν το Μανχάταν, αλλά οι περιοχές των προαστίων και των φτωχωγειτονιών κυριολεκτικά υποφέρουν. Κι αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο. Οι πάροχοι προτιμούν να αντιμετωπίζουν ζημιές στα δίκτυα, παρά να τα κατασκευάζουν με τις προδιαγραφές που επιβάλουν οι εντάσεις των καιρικών συνθηκών. Άλλωστε τις ζημιές τις επιδοτεί το κράτος.

   Διαγραφή
  2. Με σεβασμό στο φίλο Μανώλη, είχε γίνει θέμα και σε ντοκυμαντέρ η απάτη με την ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ και οι διακοπές ρεύματος.
   Τη δεκαετία του '70 κάποιοι είχαν μιλησει για "τον τρίτο κόσμο στη καρδιά του πρώτου" και νομίζω περιγράφει πολύ καλά τη κατάσταση στις προηγμένες χώρες πίσω απο το ομοιογενές πέπλο της "middle- class".
   Γιώργος Κ.

   Διαγραφή
 4. Ανωνυμε ο Βενιζέλος ήταν ο νεότερος καθηγητης συνταγματικού δικαίου στην Ελλάδα.
  Καταξιωμένος και με πτυχίο λοιπόν,
  ψήφισε τον
  Ο Βορίδης και ο Λοβερδος καταξιωμένοι μαχομενοι δικηγοροι
  Ψηφισε τους.
  Ο Γεωργιάδης πτυχιουχος Ιστορίας και ιδιοκτήτης επιτυχημενου εκδοτικου οικου ειδικευομενου στο "πατριωτισμό" και το μεγαλείο των προγόνων σου. Ειναι και νοικοκύρης με γυναικα και παιδιά.
  Ψήφισε αυτόν και ολους τους κοστουμαρισμενους γιατρους/δικηγορους/καθηγητες που καθονται στα εδρανα της βουλής, άκρως καταξιωμένοι στις σπουδες και τον βίο τους.
  Μήπως πρέπει να αλλάξεις κριτήρια ;

  Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ - Αναμνήσεις από το κοντινό μας μέλλον...

  http://dimitriskazakis.blogspot.co.uk/2014/07/blog-post.html

  Σε γενικες γραμμες το αθρο ειναι σωστο αλλα υπαρχουν ωρισμενες λεπτομερειες οπου γραφονται ανακριβειες.

  Το θεμα της ENRON στις ΗΠΑ (Καλιφορνια ειδικωτερα) δημιουργηθηκε εξ αιτιας της ιδιωτικοποιησης παροχης ηλεκτρικης ενεργειας και ολα οσα συναιβησαν ηταν αποτελεσμα εγκληματικων ενεργειων εκ μερους των εταιριων παροχων ηλεκτρικης ενεργειας για να αυξανουν το κοστος πωλησης τις ωρες της μεγαλης ζητησης. Το συστημα ηταν ικανο για κανονικη μεταφορα και διανομη της Ηλεκρικης ενεργειας κατω απο κανονικες συνθηκες, αλλα ΕΝΡΟΝ και οι αλλες εταιριες βαζανε ο δακτυλοτος ωστε να κερδοσκοπουν και ετσι γινονταν διακοπες.

  ΔΕΙΤΕαυτο το βιντεο.

  CATASTROIKA για τη ΔΕΗ - Electricity Privatisation Scandals

  https://www.youtube.com/watch?v=eYgnq_JF460

  Οσο για την Μ. Βρεττανια μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι ποτε δεν ειχαμε καμμια διακοπη απο οταν αποκρατικοποιηθηκε η ελεκτρικη ενεργεια. Το συστημα εχει 3 σκελη.
  Παραγωγη – Μεταφορα – Διανομη. Η Μεταφορα (Πυλωνες) ειναι πολυ καλα κατασκευασμενο αλλα φυσικα λογω τρομερων καιρικων συνθηκων, ωρισμενες χρονιες, καταστραφηκαν ωρισμενα δικτυα, ειδικωτερα στην Σκωτια.. Η Διανομη γινεται με υπογεια καλωδια και η πιθανοτητα διακοπων τρομερα ελαχιστη. Αρα αυτα που γραφεις ειναι ανακριβη περι ποιοτητας δικτυων ..... και σωστο ειναι μονο η αναφορα στο μεγαλο κοστος παροχης ενεργειας και υπαρχουν 16 εταιριες Παροχων. Η αληθεια ειναι οτι σημερα αντι ενος κρατικου μονοπωλειου ..... εχουμε 3-4 Ιδιωτικα μονοπωλεια. Φυσικα η κυβερνηση δινει καθε χρονο επιδομα σε συνταξιουχους 250 λιρες .... για τον χειλωνα και καθε μερα που η θερμοκρασια εινα κατω του μηδενος 25 λιρες. Καθε χρονο και αναλογα με τα κερδη που δηλωνουν οι εταιριες η κυβενηση τους υποχρεωνει και μας επιστρεφουν 10-12 % το γενικου ετησιου λογαρισμου. Εμενα μου στειλανε 175 λιρες τον περασμενο Δεκεμβρη.

  Διαβαστε αυτη την Ιστορια για την ΔΕΗ.

  ΗΑΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

  https://docs.google.com/file/d/0B_lIPE_QyzC6ckhQTGpNRTJ6ZGc/edit?pli=1

  Τελος αφου εβαλες υποψηφιοτητα για Ευρωβολευτης......τοτε εισαι δημοσιο προσωπο και φυσικα ο κοσμος θελει να μαθει για το βιγραφικο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Blackout Britain? National Grid warns risk of power ...
   www.dailymail.co.uk/.../Blackout-Britain-National-Grid-warns-risk-powe...
   o
   o
   Oct 7, 2013 - Our risk of blackouts this winter is at its highest for six years becauseBritain's reserves of electricity have halved in 12 months, National Grid ...
   2. Britain 'could have winter power cut' | Mail Online - Daily Mail
   www.dailymail.co.uk/news/article-192597/Britain-winter-power-cut.html
   o
   o
   Britain could suffer a big blackout similar to America's as early as this winter, ... "I have come to the conclusion there is a 20% chance of power cuts next winter," ...
   3. BBC News - Warning of future UK power shortages - BBC.com
   www.bbc.com/news/business-24560196
   o
   o
   Oct 16, 2013 - The UK power system is likely to be stretched "close to its limits" in the coming years, a new report warns.
   4. Crisis ahead: Britain to be hit by blackouts and power ...
   www.express.co.uk › News › UK
   o
   o
   o
   by Nathan Rao - Nov 7, 2013 - BRITAIN'S risk of blackouts and power shortages this winter has been massively underestimated, experts have warned.
   5. Green Rules Shutting Power Plants Threaten U.K. Shortage ...
   www.bloomberg.com/.../green-rules-shutting-power-plants-threaten-u-k-...
   o
   o
   o
   Mar 19, 2014 - The U.K. risks power shortages because utilities may react to Europe's toughest carbon- emissions rules by closing plants without replacing ...
   6. UK faces winter power rationing as risk of blackouts rises ...
   www.independent.co.uk › News › UK › Home News
   o
   o
   o
   by Oliver wright - Oct 7, 2013 - The risk of electricity shortages this winter is at its highest level for nearly 10 years, National Grid warned today, with the situation likely to get ...
   7. Blackout Britain: Ofgem warns danger of power shortages ...
   www.independent.co.uk › News › UK › Home News
   o
   o
   o
   Jun 27, 2013 - The energy regulator Ofgem has warned that the risk of Britain suffering a major power blackout will rise significantly towards the middle of the ...
   8. Power crisis risk 'worse than feared' this winter, SSE warns ...
   www.telegraph.co.uk › Finance › News by Sector › Energy
   o
   o
   by Emily Gosden - Nov 5, 2013 - Energy giant SSE warns Britain may see power shortages causing price spikes and factory outages.
   9. Will the U.S. Follow the U.K. Into Power Shortages?
   oilprice.com › Alternative Energy › Nuclear Power
   o
   o
   o
   Feb 20, 2014 - Britain endeavors to build new nuclear power plants to avert an electriccrisis in 20 years. The question arises whether the United States.
   10. Blackout Britain: Electricity shortages predicted within two ...
   www.mirror.co.uk/.../uk.../blackout-britain-electricity-shortages-predicte...
   o
   o
   o
   Jun 27, 2013 - The regulator Ofgem said more investment in power generation was needed ... Worrying electricity shortages could cause blackouts in the UK ...

   Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες επί σελίδων με αναφορές του βρετανικού τύπου με επίσημες ανακοινώσεις επικείμενων διακοπών και black out. Κάθε φορά το ίδιο βιολί.Δήθεν η αναμονή ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών. Η αλήθεια είναι ότι το δίκτυο δουλεύει στο όριο και η παραμικρή δραστική μεταβολή του καιρού δοκιμάζει το δίκτυο στο έπακρο. Έτσι η επίσημη πολιτική είναι να εθίζεται ο καταναλωτής στην ιδέα της διακοπής ή του πιθανού black out από "φυσικά αίτια". Φέτος στη Βρετανία πολλές περιοχές του Λονδίνου, κυρίως οι φτωχογειτονιές του Τότεναμ και αλλού, δοκιμάστηκαν από διακοπές λόγω "καιρού". Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε το δίκτυο παροχής.

   Διαγραφή
  2. Tο Εθνικο συστημα μεταφορας της Βρεττανιας ειναι ενωμενο με το πανευρωπαικο συστημα οπως ακριβως και η Ελλαδα, μεσω Ιταλιας, Βουλγαριας και Σερβιας.

   Ολα αυτα που μου αναφερεις ειναι γνωστες πληρωμενες δημοσιευσεις που κανουν οι διαφορες εταιριες.......πριν κανουν αυξηση των τιμων.

   Η Αληθεια ειναι απο οτι γνωριζω και θυμαμαι δεν ειχαμε καμμια διακοπη τα τελευταια 10 χρονια .... λογω καιρου. Οσο για φτωχογειτονιές του Τότεναμ και αλλού ..... ισχυει το ιδιο. Δεν ακουσα τιποτα.

   Το τι μπορει η πιθανον συμβει στην Βρεττανια δεν εχει μεγαλη σημασια διοτι εω τα πραγματα εινα ωργανωμενα.

   Με την ΔΕΗ τι θα γινει, αυτο εχει σημασια;

   Η άτακτη υποχώρηση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να κηρύξει την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, και η άμεση άρση των κινητοποιήσεών τους, ήταν αν μη τι άλλο πρωτοφανής.

   Πρωτοφανής, γιατί άπαντες είχαν προεξοφλήσει ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ήταν αποφασισμένοι να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα, και ότι ήταν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Αντ’ αυτού είδαμε να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια με τον πρώτο πυροβολισμό.

   Ακόμη και αν η ΓΕΝΟΠ υπάκουσε στις εντολές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει τους δικούς του λόγους να σταματήσει προσωρινώς η απεργία για να μην εξαγριωθεί η κοινωνία από τις διακοπές ρεύματος, τόσο η ουσία, όσο και οι εντυπώσεις παραμένουν.

   Η άλλοτε κραταιά ΓΕΝΟΠ υποχώρησε ατάκτως.

   Διαγραφή
  3. At a university in midlesex we got powercuts maybe once a year or so. I don't think i told any of my friends though cause we have better things to talk about

   Διαγραφή
 6. Κύριε Καζάκη, στο μάθημα αυτομόρφωσης για τα ζητήματα χρέους αναφέρατε το πόρισμα του βρετανικου κοινοβουλίου για τον χαρακτήρα του χρεους στα 1880. Ειπατε πόσο θεμελιώδες ειναι στην αντίληψή μας οτι πρόκειται για πολιτικό και όχι λογιστικό ζήτημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω πουθενά αυτό το πόρισμα, ούτε στον καταλογο των επιτροπών του Κοινοβουλίου που υπάρχει στο ιντερνετ ούτε στο διαδίκτυο γενικά.
  Επειδή είναι πολύ σημαντικό, υπάρχει σε κάποιο βιβλίο της βιβλιογραφίας που έδωσες η αναφορά στο γεγονός και αν ναι ποιο;
  Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τα μαθήματα που ηταν εξαιρετικά.

  Β.Π

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρόκειται για την Select Committee on Loans to Foreign States του House of Commons, Ιούλιος 1875.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Μια απορία που μου άφησε ο κύκλος -τον παρακολούθησα διαδικτυακα, δεν μπόρεσα να σε ρωτήσω απο κοντά- είναι η εξής: εξήγησες χοντρικά τη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους δύο αιώνες ως ενα αέναο κυνήγι του μέσου πόσοστού κέρδους (εκτός αν κατάλαβα τελείως λάθος). Πώς εξηγέιται όμως η άνοδος του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων στη δύση μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν αποτέλεσμα της ταξικής πάλης των λαών ή του μετασχηματισμού τους σε "καταναλωτές" απο παραγωγούς; Ή υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα δύο;
   Εαν βρεις χρόνο για μια απάντηση σ 'ευχαριστώ πολύ.

   Β.Π.

   Διαγραφή
  3. Πρέπει να έχεις υπόψη σου τη συνολική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πρώτες δεκαετίες μετά το πόλεμο σημαδεύτηκαν από την όξυνση της ταξικής πάλης. Οι λαοί διεκδικούσαν και κερδιζαν δικαιώματα. Βέβαια, το σύστημα ξέρει να εκμαυλίζει τις κατακτήσεις, όσο αυτές δεν αποτελούν εφαλτήριο για νέες πιο προωημένες διεκδικήσεις από το λαικό και εργατικό κίνημα. Η επικράτηση της σοσιαλδημοκρατίας και η ενσωμάτωση του κομμουνιστικού κινήματος δεν επέτρεψε στα κινήματα να προχωρήσουν μπροστά. Θάφτηκαν στο "κοινωνικό συμβόλαιο" που πέτυχαν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
   Μετά τον πόλεμο οι ΗΠΑ απέχτησαν μια τέτοια υπεροχή που πάνω τους στηρίχθηκε η άνοδος της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Κυρίως στην ορμητική επέκταση των αμερικάνικων πολυεθνικών. Αυτές έδοσαν ώθηση στο μέσο ποσοστό κέρδους παγκόσμια. Η εξόρμηση αυτή ολοκληρώθηκε με την κρίση του 1973-1990. Εξαντλήθηκε η δυναμική των ποσοστών κέρδους που πετύχαιναν παγκόσμια οι πολυεθνικές. Κι έτσι τέθηκε εν μέσω της κρίσης το ζήτημα της "κοινωνικής ρεβάνς" όπως ονομάστηκε. Δηλαδή τέθηκε ως ζωτική ανάγκη η ισοπέδωση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζόμενων μαζών.

   Διαγραφή
 7. Σχετικά με τον ανώνυμο φίλο πιο πάνω (8 Ιουλίου 2:31) που επιμένει σε ζητήματα βιογραφικού, διαφάνειας, προσωπικών δεδομένων, ακαδημαϊκών τίτλων κλπ, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τα εξής.
  Εάν υπάρχει ένας ορισμός της διαφάνειας, είναι να βγαίνεις να μιλάς δημοσίως, να μη φοβάσαι να συζητάς, και να εκτίθεσαι δια ζώσης στον κόσμο. Και ειδικά σήμερα, αν είσαι πολιτικός να κυκλοφορείς χωρίς μπράβους.
  Εάν υπάρχει ένας ορισμός του Δασκάλου είναι να δίνει φωνή και σχήμα στις ιδέες και τις σκέψεις όλων εκείνων που είναι αρκετά υπερήφανοι και αξιοπρεπείς για να αποδεχτούν ως τετελεσμένο το “μαζί τα φάγαμε”.
  Εάν υπάρχει ένας ορισμός του πόσο κάποιος αξίζει να σε εκπροσωπεί, είναι το γεγονός ότι δε λυπάται κόπο, χρόνο (συμπεριλαμβανομένου του να απαντά στον κάθε ανώνυμο όπως εγώ), προσωπική ζωή, προκειμένου να καταφέρει να ραγίσει έστω λίγο το γυαλί πάνω στο οποίο κοιμάται ο κοιμώμενος γίγαντας που λέγεται ελληνικός λαός.
  Εάν υπάρχει ένας ορισμός του επιστήμονα, είναι το να μη μπαίνει στον πειρασμό να εκφέρει άποψη χωρίς να γνωρίζει καλά κάτι (επίσταμαι = γνωρίζω καλά) και πολύ περισσότερο όταν αυτός θέτει στην υπηρεσία του κοινού καλού τις γνώσεις του.
  Εάν υπάρχει ένας ορισμός του επαναστάτη, είναι να θέτει εαυτόν και να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για την επίτευξη του σκοπού της κοινωνικής απελευθέρωσης, να έχει ατσάλινη θέληση να αντιπαρέλθει τη λάσπη των αντιπάλων του, να μετατρέπει την κάθε λογής “ήττα” σε εργαλείο της τελικής αποστολής του, να ενισχύει το ηθικό του λαού εκεί όπου δε διαφαίνεται καμιά ελπίδα, να μετουσιώνει τις γνώσεις του σε πολιτική πράξη, να αναγνωρίζει και να αξιοποιεί τα σύμβολα ενότητας του λαού πάνω από τις όποιες επιμέρους διαχωριστικές γραμμές.
  Δεν ξέρω αν ο Δημήτρης τα έχει όλα αυτά, αν όμως δεν τα έχει, δε μπορώ να σκεφτώ κάποιον τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα που να τα έχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν δεν αντιμετωπίσουμε κατάματα φίλε 2.31 την αλήθεια μας,αν δεν αναθεωρήσουμε την άποψή μας περί πολιτικής,πάμε χαμένοι.Αν αυτό το καθεστώς του εξανδραποδισμού το θεωρούμε πολιτική,τότε είμαστε βαθιά νυχτωμένοι!Αν βάζουμε στο ίδιο κάδρο και το ε.πα.μ ως κίνημα πολιτών και τον κ.Καζάκη,είμαστε κολλημένοι σε νοητικά σχήματα-στερεότυπα,που μας "τυφλώνουν"κι είναι αδύνατο να δούμε το "φως".Αυτοί υπάρχουν για να υπηρετούν τους εχθρούς της κοινωνίας,τους λίγους και "ισχυρούς"ενώ το ε.πα.μ επιδιώκει την πολιτική προσφορά των πολιτών για το κοινό καλό όλων μας.Αν δεν νιώθουμε ακόμα ότι μόνο με τις προτάσεις αυτές ,την άλλη "λογική"μπορούμε να βγούμε από την άβυσσο της απελπισίας,όπου μας έριξαν,είμαστε τουλάχιστον λιγόψυχοι,αν όχι στενόμυαλοι-όπως μας θέλουν.Και μόνο το γεγονός ότι προσπαθεί το μέτωπο να ενώσει το λαό πέρα από ιδεολογήματα και αγκυλώσεις,που χρόνια "αφαιρούσαν" τη δύναμή του,είναι ένδειξη της άλλης"λογικής",που μέσα από τη συνειδητοποίηση αυτής της αναγκαιότητας μόνο μπορούμε να αναγεννηθούμε ως κυρίαρχο έθνος και λαός με όρους δημοκρατίας,ανθρωπιάς,ισότητας και αλληλοσεβασμού.Φοβάμαι ότι αυτή η στενόχωρη και μικροπρεπής "λογική"που μας μάθανε χρόνια,η δυσπιστία κι η ανικανότητα διάκρισης,κρύβει τη δική μας δειλία και ανανδρία για αλλαγή και υπέρβαση...Ας ψάξουμε μέσα μας το πρόβλημα πρώτα..κι ίσως έτσι βρούμε τον τρόπο να διακρίνουμε επιτέλους τον τρόπο και το δρόμο ,που μπορεί να μας γλιτώσει από τον όλεθρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. καζακη δεν σε ξερω προσωπικα και δεν με ξερεισ.μεγαλυτερο μυαλο απο σενα τα χρονια αυτα δεν βλεπω σε ολο αυτο το συστημα που ακουμε για να πληροφορουμαστε κ δυστυχωσ απο ολουσ δεν ακουω λυσεισ.ακουω λυσεισ σε ολα τα θεματα απο το καζακη μονο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σε σχεση με τη ΔΕΗ ,

  Το γεγονος οτι ειμαστε κατα της ιδιωτικοποιησεως αυτης , της περαιτερου ,

  δε σημαινει οτι πρεπει να ειμαστε υπερ του κατεστημενου της ΔΕΗ ενος ρουσφετολογικου καθαρα οργανισμου που κομματοσκυλα μετα κυβερνησεων μας αρμεξαν προς ιδιον οφελος ,

  Γεγονος που και το Επαμ δε τολμα να αναφερει για κομματικο ψηφοθηρικο οφελος !
  Οπως εκαμε κι για την ΕΡΤ !

  Μονον η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ειπε τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη δηλαδη ενα κομμα που μπορει να χαρακτηριστει το περισσοτερο εως και ενα νενοναζιστικο μορφωμα ! πραγματικα τραγικο ! κι υστερα απορειτε που ο κοσμος τους ψηφιζει !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς δεν ασχολείσαι με το να μάθεις τις λέει το ΕΠΑΜ. Ούτε το ποιος έρχεται στην πράξη σε αντιπαράθεση με τους κατεστημένους μηχανισμούς του συνδικαλισμού και των κομμάτων, τόσο στην ΕΡΤ, όσο και στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ΧΑ είναι υπέρ του ξεπουλήματος, αρκεί να γίνεται υπέρ των αφεντικών της ντόπιων ολιγαρχών. Άλλωστε την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και γενικά των υποδομών της χώρας την επιχείρησε η χούντα, αλλά δεν της βγήκε. Έπεσε πριν προλάβει να υλοποιήσει τις συμβάσεις με Γερμανούς και Αμερικανούς που είχε υπογράψει.
   Το τραγικό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τόσο τραγικά χαμηλό επίπεδο, που να ισχυρίζονται ότι η ΧΑ λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Με τέτοιους σαν κι εσένα η Ουκρανοποίηση της Ελλάδας είναι το λιγότερο που μας αξίζει.

   Διαγραφή
 11. Δεν ξέρω ποια στοιχεία θα ήθελε καποιος να ξερει για το δημητρη...εγω στο συντομο βιογραφικο του στη σελιδα skepsouepam.gr διαβασα οτι ο δημητρης ειναι αποφοιτος της ασοεε...Τι αλλο θελουμε να ξερουμε δηλαδη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που γράφτηκε το άρθρο και φαίνεται σαν προφητικό. Προς μεγάλη έκπληξη πάντων ενώ απελευθερώθηκε από το μονοπώλιο της ΔΕΗ η αγορά στο ρεύμα από το 2007, οι τιμές αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν! Σύμφωνα με το έγκυρο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα υπάρχουν πάνω από 15 εταιρείες ρεύματος οι οποίες προσπαθούν να αρπάξουν ότι προλάβουν από την πίτα της ΔΕΗ. Και ενώ συμβαίνουν απίστευτες απάτες από τους προμηθευτές ρεύματος ακόμα και σήμερα ουδείς δεν μιλάει... Τελικά μου φαίνεται πως είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή