Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Συνεχίζουν οι κύκλοι αυτομόρφωσης και αυτό το καλοκαίρι.

Οι κύκλοι αυτομόρφωσης συνεχίζουν κι αυτό το καλοκαίρι για τον μήνα Ιούνιο. Αφορούν στην μελέτη ζητημάτων οικονομικής λογικής, πολιτικής προβληματικής και κοινωνικών κινημάτων στην ιστορία. Ξεκινούν το Σάββατο, 7/6/2014 και θα συνεχίσουν για ολόκληρο τον μήνα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερώσει στο dimitriskazakis@gmail.com, είτε να βρίσκεται στις 7/6 στις 11:00 π.μ. στην Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) 4, Καλλιθέα, 4ος όροφος (γραφεία ΕΠΑΜ).

Ενδεικτικά θέματα:

Η μετάλλαξη του παγκόσμιου συστήματος της οικονομίας.

Τα νομισματικά συστήματα στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων.

Το δίκαιο της ανάγκης και η απολυταρχία της εκτελεστικής εξουσίας.

Φασισμός και εμφύλιος πόλεμος χθες και σήμερα.

Η δημοκρατία ως κυρίαρχο αίτημα των κοινωνικών αγώνων.

Σέχτες και μαζικά κινήματα στην ιστορία.

16 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κύριε Καζάκη,
    Θέλω να σας ρωτήσω κάτι άσχετο με την δημοσίευση σας.
    Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με την μορφή κινούμενων σχεδίων με τίτλο ''the american dream'' αν και κατά πόσον βασίζεται στην πραγματικότητα. Πάντως είναι πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρον
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ περιγράφει τον ρόλο που διαδραμάτισε το τραπεζικό σύστημα από την αρχαιότητα έως και σήμερα και αποκαλύπτει τον τρόπο που λειτουργεί η ομοσπονδιακή τράπεζας της Αμερικής.
      δίνω και ένα λινκ για όποιον ενδιαφέρεται:
      https://www.youtube.com/watch?v=NUxC1BZrQ34

      Διαγραφή
  2. Κύριε Καζάκη περίμενα να τελειώσουν οι εκλογές για να σας θέσω το παρακάτω ερώτημα το οποίο την προηγούμενη περίοδο ίσως να παρεξηγούνταν και ώς προβοκατόρικο.Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω μετά τα γεγονότα της υπόθεσης Τράγκα,ο οποίος βρέθηκε να έχει αφήσει αδήλωτα μερικά εκατομύρια ευρώ,αν θεωρείτε πως υπάρχει καμία τηλεπερσόνα στα κανάλια,όπως π.χ αυτήν του Παπαδάκη,η οποία να υπηρετεί την μεγαλύτερη μαφία της χώρας και ταυτοχρόνως να είναι και αδιάφθορη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κύκλοι αυτομόρφωσης είναι ανοιχτοί και σε ανθρώπους που δεν είναι μέλη του ΕΠΑΜ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολοι αυτοί που ψηφισαν ΠΟΤΑΜΙΑ, ΕΛΙΑ, ΝΔ δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην Ευρώπη με τα κόμματα που ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ. Τόσο κομματικοποιημενος είναι ο ψυχισμός από το αριστερός δεξιός κατάλοιπο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ που κοιμάται με τα τσαρούχια και δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει εξαφάνιση του ΕΘΝΟΥΣ για χάρη μιας παγκόσμιας οικονομίας με ένα ολιγαρχικό καθεστώς. .

    Δηλωση της Μαρίν Λε Πεν, στο περιοδικό «Der Spiegel» στην οποία η Γαλλίδα πολιτικός προειδοποιεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην συνεχίσει την πολιτική λιτότητας και τονίζει ότι «αν δεν βλέπει τα βάσανα στα οποία υποβάλλονται οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, η Γερμανία θα καταστήσει τον εαυτό της μισητό». Κάνει δε λόγο για τον κίνδυνο «να εκραγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Η Ανγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται μια πολιτική, η οποία είναι πλεονεκτική για τη Γερμανία, (ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ , ΓΙΟΥΣΑΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ μαζι με τα ΜΜ.Αποπροσανατολισμου προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτός είναι ο δρόμος για την "αναπτυξη" μας)

    αλλά ζημιογόνα για όλες τις άλλες χώρες. /// «Νομίζει ότι μπορεί κανείς να κάνει πολιτική εναντίον των λαών. ////// Αυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει η Μαρί Λε Πεν και προσθέτει ότι δεν καταλογίζει στη Γερμανίδα καγκελάριο την ευθύνη επειδή θέλει να διατηρήσει ένα ισχυρό ευρώ.

    «Απευθύνω τις κατηγορίες εναντίον των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ηγετών, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας. Ένα ισχυρό ευρώ καταστρέφει τη χώρα μας» τονίζει.


    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ, ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ και τον κρυφοΣΥΡΙΖΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακούστε μια ενδιαφέρουσα είδηση. ..

    Ο 43χρονος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί βρέθηκε πολύ γρήγορα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς, το βιβλί του «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» έχει προκαλέσει πραγματικό πάταγο στους οικονομικούς κύκλους.
    Γράφει γκρεμίζοντας έναν από τους αγαπημένους μύθους του καπιταλισμού: την αντίληψη ότι ζούμε μια αξιοκρατία, στην οποία ο βαθύς πλούτος κερδίζεται και αποτελεί δικαίωμα!
    Ο Πικετί, υπέρμαχος της αναδιανομής του πλούτου, ανέπτυξε με επιχειρήματα την άποψη ότι ο κόσμος επιστρέφει στον καπιταλισμό των κληρονομωμένων περιουσιών και στη λογική του «ο νικητής τα παίρνει όλα», επισημαίνοντας ότι οι ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.
    Η θεωρία του αυτή, βέβαια, συγκέντρωσε κατευθείαν τα πυρά μεγάλων οικονομικών εφημερίδων, όπως η Wall Street Journal και οι Financial Times, που αμφισβήτησαν τα στοιχεία που χρησιμοποίησε.
    «Τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποιώ χρήζουν βελτίωσης. Ακόμη όμως και αν υπάρχουν κάποια λάθη, το τελικό συμπέρασμα δεν αλλάζει», ήταν η απάντηση του Τομά Πικετί στους επικριτές του, υπενθυμίζοντας ότι και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανισότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

    Τι αναφέρει στο βιβλίο του
    Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο η παγκόσμια οικονομία καθοδηγείται από τον κληρονομημένο πλούτο, όπως, ακριβώς συνέβαινε και πριν από το Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στις δυτικές κοινωνίες κυριαρχούσε μια ολιγαρχία πλουσίων που είχε κληρονομήσει τα πλούτη της.

    Για τον Πικετί η μόνη «Χρυσή Εποχή» κατά την οποία ανατράπηκε η αναλογία απόδοσης κεφαλαίων/ανάπτυξης υπέρ της ανάπτυξης ήταν μέχρι τη δεκαετία του '70, ενώ έκτοτε οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν υποχωρήσει και οι αποδόσεις κεφαλαίων επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΙΑΣ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ΝΔ και Ψευτοαντιμνημονιακου ΣΥΡΙΖΑ για αυξάνεται η ανισότητα μέχρι να πεθάνετε κορόιδα. .....

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα αίτια και πάλι δεν τα εντοπίζει,σιγά την διαπίστωση που κάνει "ανέπτυξε
    με επιχειρήματα
    την άποψη ότι ο
    κόσμος επιστρέφει
    στον καπιταλισμό
    των
    κληρονομωμένων
    περιουσιών και
    στη λογική του «ο
    νικητής τα παίρνει
    όλα»".Την πιο βαθυστόχαστη θεωρητική επεξεργασία και ανάλυση για την "ουσία" και τον "πυρήνα" του καπιταλισμού την έχει κάνει ο Μαρξ.Να η οπτική και η ανάλυση(συνοπτικά) που με βρίσκει σύμφωνο. www.rebelnet.gr/articles/view/History-and-the-Critique-of-Capitalism

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τομά Πικετί έγραψε ένα βιβλίο που μπορεί να μην βαθαίνει στην "ουσία" και στον "πυρήνα" του καπιταλισμού, αλλά εντοπίζει σημαντικές σύγχρονες τάσεις που χαρακτηρίζουν την πορεία και τον τρόπο αναπαραγωγής του κεφαλαίου στις μέρες μας. Ούτε βέβαια το βιβλίο του μπορεί να θεωρήθεί ισάξιο του Κεφαλαίου του Μαρξ, όπως γράφτηκε. Ο άνθρωπος δεν είναι καν Μαρξιστής, ούτε καν με την έννοια της καθομιλουμένης.
      Αυτό που εντοπίζει και ονομάζει "καπιταλισμό κληρονομημένων περιουσιών" έχει πολύ ενδιαφέρον και δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς εύκολα εκτός κι αν πάσχει από τον δογματισμό της ορθοδοξίας. Της ίδιας ορθοδοξίας που άλλοι την χαρακτηρίζουν νεοφιλελευθερισμό κι άλλοι μαρξισμό. Έστω κι αν στην γνωσιοθεωρητική ουσία τους πρόκειται για ταυτόσιμες ιδεολογίες με αντιθετικά πρόσημα.
      Γι' αυτό και το να αντιπαρέρχεται κάποιος στο όνομα του Μαρξ τα δεδομένα και την ανάλυσή τους στο βιβλίο του Πικετί, ειναι δείγμα θρσκοληψίας και πνευματικής κώφωσης. Καλό είναι να μην βιάζουμε τον Μαρξ, ούτε να τον χρησιμοποιούμε ως άλλοθι, κάθε φορά που θέλουμε να επιδείξουμε την ανικανότητά μας να βαθύνουμε στην ζωντανή πραγματικότητα και αρκουμαστε σε ρετσέτες εγχειριδίου και μάλιστα χειρίστης διαλογής.

      Διαγραφή
  7. Όλα τα ζώα επιβιώνουν επειδή έχουν ζωτικό χώρο, ακόμα και η ύπαρξη βίας στην ζωή των ζώων αποτελεί και αυτή εξισορροπητικός παράγοντας που είναι απαραίτητος για την διαιώνιση όλων των ειδών.
    Έχουμε όλοι ζωτικό χώρο; ακόμα κι αν έχουμε όλοι αρκετά χρήματα αρκεί; η ύπαρξη ζωτικού χώρου για τον καθένα δίνει πιό ουσιαστική ελευθερία και λιγότερη εξάρτηση από μεσάζοντες.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή τι το σημαντικό διαπιστώνει(χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο του),ότι υπάρχει αστικό δίκαιο και ότι το κεφάλαιο και η συσσωρευσή του έχει περάσει μετά το 70 σε άλλη φάση ισοπεδώνοτας και τα κράτοι πρόνοιας(σύμφωνα με το σχόλιο και ότι κατάλαβα από αυτό);Πολύ λίγο μου ακούγεται για να κάνει "πάταγο".Δεν είναι το θέμα μου αν υπήρξαν ή υπάρχουν σημαντικοί οικονομολόγου,με σημαντικό έργο.Που υπήρξαν και υπάρχουν φυσικά.Απλά τόνισα ότι με το θέμα της δυναμικής του κεφαλαίου και όλης σύγχρονης κοινωνίας την καλύτερη ανάλυση,κατά την γνώμη μου,την έχει κάνει ο Μαρξ και ότι το βιβλίο δεν βλέπω να αξίζει,όσο γράφεται στο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντοπίζει το γεγονός ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά που προσιδίαζαν στην φειυδαρχία, ή έστω στην μεταβατική περίοδο προς τον καπιταλισμό. Η κυριαρχία των μεγάλων κληρονομιών, που ελαχιστοποιούν την κινητικότητα του κεφαλαίου, αλλά και την κινητικότητα ανάμεσα στις τάξεις του καπιταλισμού με αποτέλεσμα την τρομακτική κοινωνική και ταξική πόλωση σε ακραίο πλουτισμό και ακραία φτώχεια, όπου οι μεσαίες τάξεις εξαλείφονται, δεν υπήρχε πριν. Επιπλέον, ο όγκος της υπεραξίας που αντλείται από την παραγωγή συνιστά ένα όλο και μικρότερο μέρος της συνολικής κερδοφορίας και απόδοσης του κεφαλαίου παγκόσμια. Οι τεράστιες περιουσίες κατά 60-70% αποτελούνται σήμερα από τίτλους χρεωστικούς και άλλους που αξιοποιούνται πρωτίστως μέσω των χρηματαγορών. Ο τόκος με ποικίλες μορφές αποτελεί σήμερα την κυρίαρχη μορφή καπιταλιστικού κέρδους. Κι επομένως το μονοπώλιο του χρήματος έχει εν πολλοίς αντικαταστήσει το μονοπώλιο των μέσων παραγωγής από το κεφάλαιο σε σημασία και πρωταρχικότητα. Κι όπως η γαιοπρόσοδος ήταν η ανταμοιβή για το μονοπώλιο της γης από τους φεουδάρχες, έτσι κι ο τόκος και η εκμετάλλευση κάθε προσόδου σήμερα είναι ανταμοιβή για το μονοπώλιο του χρήματος που κατέχουν οι τράπεζες. Όλα αυτά είναι καινούργια δεδομένα για τον καπιταλισμό. Ο Πικετί δίνει πολλά στοιχεία σχετικά, αλλά δεν μπορεί να ερμηνεύσει το γιατί και το πώς. Συμφωνώ ότι ο Μαρξ έχει δώσει την καλύτερη ανάλυση του καπιταλισμού, αλλά θα την γνωρίσει κανείς μόνο αν κάνει τον κόπο και μελετήσει με προσοχή το Κεφάλαιο και κυρίως τον τρίτο τόμο του. Ωστόσο. είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι τα απάντησε όλα και πολύ περισσότερο ότι τα πρόβλεψε όλα.

      Διαγραφή
  9. Οκ,ευχαριστώ για τον χρόνο σας.Δεν διαφωνώ καθόλου με τα όσα είπατε.Και πάνω-κάτω κατάλαβα που κινείται το συγκεκριμένο βιβλίο.Πάντως εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση που έχει γίνει τόσος ντόρος γι'αυτό.Τέλος πάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο αποτελεί μια καλή συλλογή στοιχείων. Στοιχείων που δεν βρίσκονται εύκολα, ενώ αγνοούνται επιδεικτικά ακόμη και από τους mainstream οικονομολόγους. Τα στοιχεία από μόνα τους καταρίπτουν όλους τους μύθους του σύγχρονου φιλελευθερισμού των αγορών. Αυτό εξηγεί κάπως τον ντόρο, μιας και όλα τα μέσα των θρσηκευτικών της οικονομίας της αγοράς βάλθηκαν να του "απαντήσουν", είτε αμφισβητώντας τα στοιχεία που παραθέτει, είτε λέγοντας ότι ωραία όλα αυτά, αλλά δεν προσφέρει διέξοδο (Economist). Η αντιπαράθεση αυτή έκανε πολλούς να ανακαλύψουν τη νέα βίβλο τους, έστω κι αν απο αυστηρά επιστημονική άποψη το βιβλίο του Πικετί είναι μετρίου επιπέδου.

      Διαγραφή
  10. Κύριε Καζάκη είμαι άνεργος αλλά θα ήθελα να παρακολουθήσω τα σεμινάρια αυτομόρφωσης. Έναν καρδιακό φίλο μαγαζάτορα που χρωστάει σε ΟΑΕΕ τον έπεισα να ακολουθήσει. Πες μας το κόστος για φωτοτυπίες κτλ και αν μπορούμε να πάρουμε την ύλη από όσα σεμινάρια έχεις ήδη κάνει.
    Νομίζω πως πρέπει να φτιαχτούν δέκα και είκοσι σαν εσένα για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις γνώσεις σου παντού.

    Δημήτρης Βουλινός
    Κολιάτσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση. Η βιβλιογραφία δίνεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να μην χρειαστεί να την αγοράσει κανείς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να έρθετε το Σάββατο στις 21/6 στα γραφεία του ΕΠΑΜ στην Καλλιθέα (Ελευθερίου Βενιζέλου 4, 4ος) στις 11:00 π.μ..

      Διαγραφή