Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Από πού κι ως πού είναι καλό να βγούμε στις αγορές;

Άνθρακες ο θησαυρός για μια ακόμη φορά. Οι φήμες που το ίδιο το Μαξίμου άφησε να διοχετεύονται στα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές τις παραμονές της επίσκεψης της Μέρκελ στο οικόπεδό της, διαψεύστηκαν από το υπουργείο οικονομικών μόλις χθες. Σύμφωνα με Υπουργείο Οικονομικών «η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί.» Δηλαδή ματαιώθηκε μια ακόμη φάρσα του success story Σαμαρά. Ίσως μια άλλη φορά.

Το παιχνίδι είναι καλά στημένο

Βέβαια, η έξοδος αυτή στις αγορές προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες. Από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Σαμαράς πήγε σε πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με την ομάδα κερδοσκόπων του Μανχάταν που παίζουν κατά κύριο λόγο με την χρεοκοπία της χώρας. Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια σαν του Πόλσον, του Σόρος, κ.ά..


Ο Σαμαράς τους διαβεβαίωσε ότι τα κέρδη τους είναι διασφαλισμένα και τους παρακάλεσε να βοηθήσουν, ανάμεσα στα άλλα, σε μια θεαματική έξοδο της Ελλάδας προς τις αγορές για το πιστωθεί ο ίδιος. Αυτοί συμφώνησαν με την προϋπόθεση να πέσει αρκετό κρατικό χρήμα στις τράπεζες, ώστε να κερδοσκοπήσουν μ’ αυτές, να ανοίξει το χρηματιστήριο ακόμη και στις αδόκιμες διεθνώς πρακτικές κερδοσκοπίας και πρωτίστως να διασφαλιστούν τα χρήματά τους με εμπράγματες εγγυήσεις.

Η όλη επιχείρηση αναβάθμισης της κερδοσκοπικής αξιοπιστίας του ελληνικού χρέους έχουν αναλάβει κυρίως η Goldman Sachs, γνωστή μας από παλιά, καθώς και η J P Morgan, το ειδικό κεφάλαιο που διαθέτει για «επενδύσεις» στις αναδυόμενες αγορές, όπως έχει χαρακτηριστεί και η Ελλάδα. Μαζί τους συνεργάζεται και η περίφημη «παρέα» του Λονδίνου από γνωστούς χρηματιστές και επενδυτικά κεφάλαια, που από την εποχή Σημίτη κερδοσκοπεί ασύστολα με το δημόσιο χρέος της χώρας (δομημένα ομόλογα, swaps, παράγωγα, κοκ), ενώ διασυνδέεται με τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι μόνο.

Με κρατικά λεφτά η έξοδος στις αγορές

Κι όλα αυτά για μια κακού γούστου θεατρική παράσταση που θέλει δήθεν την Ελλάδα να ανακτά την «χαμένη αξιοπιστία της στις αγορές». Μάλιστα. Δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς με το γεγονός ότι η όλη θεατρική παράσταση «έξοδος στις αγορές» αφορά μόλις 2-3 δις ευρώ έναντι τριετών ή πενταετών τίτλων, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Είναι αστείο να το συζητά κανείς. Η κυβέρνηση κυριολεκτικά χάρισε στις «συστημικές» τράπεζες μόνο μέσα στο 2013 κοντά 7 δις ευρώ μόνο και μόνο για το «χρηματοδοτικό κενό» τους. Χώρια η ανακεφαλαιοποίησή τους με άλλα 25 δις ευρώ. Από πού τα χάρισε; Από το δημόσιο ταμείο, από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Τους χάρισε, δηλαδή, πάνω από 32 δις ευρώ και τους ζητά να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για 2-3 δις ευρώ, ώστε να φανεί η περιβόητη «έξοδος στις αγορές». Μόνο που οι τραπεζίτες και τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν συμπράξει μαζί τους, δεν είναι έτοιμοι ακόμη. Θέλουν κι άλλα. Θυμηθείτε ότι εκκρεμεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, της οποίας το μπουγιουρντί αναμένεται για μετά τις ευρωεκλογές. Αφού πρώτα γίνουν τα απαιτούμενα stress test των τραπεζών, τα οποία συνιστούν το «φύλλο συκής» προκειμένου η ΕΚΤ και η ΕΕ να δικαιολογήσουν την προκλητική ενίσχυση με ρευστό των μεγάλων χρεοκοπημένων τραπεζών της ευρωζώνης.

Κι έτσι η περίφημος «έξοδος στις αγορές» ανεβληθεί. Ίσως για μετά τις εκλογές. Οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι θέλουν να εξασφαλίσουν πρώτα τις θέσεις τους και το επιπλέον μετρητό από τον κρατικό κορβανά και ύστερα βλέπουμε.

Γιατί θέλουν την έξοδο στις αγορές;

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει: Γιατί είναι καλό να βγούμε στις αγορές; Από πού κι ως πού; Γιατί το να συνεχίσει κανείς την πρακτική που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία, είναι καλό για την χώρα και τον λαό; Το γιατί είναι καλό για τους τοκογλύφους και τους κερδοσκόπους είναι απολύτως κατανοητό. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται εσαεί για να τους πληρώνει. Μέχρι τελικής πτώσεως.

Και κάτι ακόμα. Πώς γίνεται η Ελλάδα με 129% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος στις 31/12/2009 και με ρυθμούς ύφεσης της τάξης 2-3% ετησίως σε τρέχουσες τιμές, να μην έχει «αξιοπιστία» στις αγορές, ενώ σήμερα με 178% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος στις 31/12/2013 και ρυθμούς ύφεσης 6-7% ετησίως σε τρέχουσες τιμές, να ανακτά ως δια μαγείας την «αξιοπιστία» της στις αγορές; Το σκέφτεστε; Πώς είναι δυνατόν;

Μήπως γιατί η χώρα έχει μετατραπεί σε οικόπεδο, ξέφραγο αμπέλι, χωρίς καμιά ασυλία και μαζί με τον λαό της έχει παραδοθεί «άνευ όρων και αμετάκλητα» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δανειακές συμβάσεις με το ευρωσύστημα – στους δανειστές της; Όχι μόνο. Το χρέος που μας έχει φορτώσει το ευρωσύστημα και το ΔΝΤ, κοντά στα 240 δις ευρώ, δεν στέκεται καλά στα πόδια του. Είναι προϊόν κατάφωρων εκβιασμών, παραβίασης κάθε έννοιας δίκαιης μεταχείρισης εταίρου με βάση του κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και των Συνθηκών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε έντιμη κυβέρνηση της Ελλάδας που σκέφτεται έστω στο ελάχιστο το λαό αυτής της χώρας και θέλει να στηριχθεί στη νομιμότητα – δηλαδή, στο θεσπισμένο δικό τους νόμο και δίκαιο – μπορεί να το αρνηθεί ως παράνομο και καταχρηστικό. Κι αν το κάνει τι θα συμβεί; Οι αγορές δεν θα χιμήξουν στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία. Γιατί είναι ο μεγαλύτερο εγγυητής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Βλέπετε, η Ελλάδα δεν έχει πάρει τα 240 δις ευρώ απευθείας από τις αγορές, ούτε απευθείας από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Τα χρωστά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος με τη σειρά του τα έχει δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με εγγύηση της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

Αν λοιπόν στην Ελλάδα βρεθεί μια κυβέρνηση που ξέρει να τηρεί το νόμο και το σύνταγμα, μπορεί με μεγάλη άνεση να αρνηθεί να πληρώσει το συγκεκριμένο χρέος προς το ευρωσύστημα. Τότε, οι αγορές θα ζητήσουν τα ρέστα όχι από την Ελλάδα, μιας και δεν την έχουν δανείσει, αλλά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και κυρίως από εκείνους τους εγγυητές με την μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. Δηλαδή πρωτίστως την Γερμανία.

Με άλλα λόγια η Ελλάδα κρατά μια ατομική βόμβα στα χέρια της. Μια ατομική βόμβα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ΕΕ. Να γιατί βιάζονται οι Ευρωπαίοι να βγάλουν την Ελλάδα στις αγορές. Για να την ξεφορτωθούν. Για να περάσει το ταχύτερο δυνατόν το χρέος της στα χέρια των διεθνών αγορών και να απεγκλωβιστούν τα κράτη εγγυητές του μηχανισμού με πρώτη την Γερμανία. Να γιατί δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου πριν ολοκληρώσει την αποστολή που της έχουν αναθέσει. Πριν βάλει και τις τελευταίες υπογραφές στο ξεπούλημα της Ελλάδας.

20 σχόλια:

  1. καλημέρα Δημήτρη,
    αν έχω καταλάβει καλά,αρχικά -το 2010- χρωστούσαμε σε ιδιώτες,στη συνέχεια πέρασε το χρέος στις χώρες της ΕΕ και στη Γερμανία και τώρα θέλουν να ξαναπεράσει στους ιδιώτες-διεθνείς αγορές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό πάει να γίνει, αφού πρώτα βάλουν χέρι στη δημόσια περιουσία και την μεταβιβάσουν στο σύνολό της στον ΕΜΣ.

      Διαγραφή
  2. Διοχέτευση από το υπουργείο Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σοβαρό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel του πεντασέλιδου εγγράφου με τίτλο «Έγγραφο θέσεων για την Ελλάδα», όπου υποστηρίζεται ότι πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο «βοήθειας» προς τη χώρα μας ύψους 10-20 δις ευρώ ΠΡΙΝ από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου !!!!

    Ειναι αληθεια αυτο κυριε Καζακη? ή το λένε για άλλους λόγους?
    Αυτη η κωμωδία να μαζεψεουμε χρηματα απο τις αγορες, μαλλον ειναι ψιχουλα τα ποσά ετσι δεν είναι ?

    Πάντως αν ειναι αληθεια αυτό, τότε αυτό σημαίνει πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί οριστικά «ξοφλημένη» την κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό θα βάλει τους ηγέτες τους να υπογράψουν ένα πολιτικά και εκλογικά αυτοκαταστροφικό για τους ίδιους Μνημόνιο προκειμένου να δεσμεύσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπως καταγράφεται απο τις πραγματικές και κρυφές δημοσκοπήσεις...

    Να δω τι περιθώρια κινήσεων για "απαναδιαπραγματευση εντος του Ευρω" θα εχει η νεα κυβερνηση. ??? ΚΑΝΕΝΑ, ΜΗΔΕΝ

    Κατά την αποψη μου θέλουν να την φέρουν στο επίμαχο σημείο 0, δηλ να δει την αλήθεια κατάματα συνειδητοποιώντας οτι δεν υπάρχει "απαναδιαπραγματευση εντός του Ευρω". Εκει πιστεύουν (κατά την άποψη μου βέβαια πάντα) οτι θα την κάνουν να διασπαστεί (ίσως και σε περισσότερα από δυο κομμάτια) και να αλλάξει ο χαρτης συσχετισμών με στόχο να προκύψουν νέες δυνάμεις που θα συνεχίσουν την καταστροφική πορεία εξάλειψης της Ελλαδας σε οικονομικές ζωνες , αυστηρά διοικούμενες από διεθνή "επιχειρηματικά-τραπεζικά¨ κέντρα και πολυεθνικές, όπως στην Αφρική(πολύ πλούσιες χώρες σε πλούτο κάτω απο το έδαφος τους αλλά πάμφτωχες για τους πολίτες της)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σίγουρο ότι πάμε για "τρίτο πακέτο", απλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινωθεί πριν τις εκλογές της 25ης Μαίου. Εκτός κι αν συνδυαστεί με εκλογικό αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, ώστε να εμφανίσει το "τρίτο πακέτο" ως την μέγιστη ευκαιρία για την Ελλάδα.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Δημήτρη

    Γράφεις λίγο πιο πάνω ότι θα βγάλουν την Ελλάδα στις αγορές για να "περάσει το ταχύτερο δυνατόν το χρέος της στα χέρια των διεθνών αγορών και να απεγκλωβιστούν τα κράτη εγγυητές του μηχανισμού με πρώτη την Γερμανία."
    Με σκοπό να ξεφορτωθούν τα ελληνικά χαρτιά που έχουν στα χέρια τους,δε θα μπορούσαν απλά να τα μεταπωλήσουν στη δευτερογενή;
    Επίσης αναφέρεις ότι ο ΕΜΣ δανείζεται με εγγύηση των ευρωπαϊκών κρατών για τη στήριξη των χρεοκοπημένων χωρών. Πώς μπορεί να ελέγξει κανείς από ποιούς και με τι όρους δανείζεται ο ΕΜΣ; Δεν έχει το δικαίωμα ο κάθε ευρωπαίος πολίτης να γνωρίζει τι συναλλαγές γίνονται στα πλαίσια της ΕΕ και δε θα πρεπε να έχει πραγματική δυνατότητα παρέμβασης;
    Θα ήθελα επίσης να πεις δυο κουβέντες για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την τραπεζική ενοποίηση. Η απευθείας στήριξη των τραπεζών χωρίς την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών δεν είναι, έστω και οιωνεί, μια ανάσα για τους λαούς;

    Ευχαριστώ για το χρόνο σου,
    Παναής απ' τα Μέγαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θα μπορούσαν να τα μεταπωλήσουν στη δευτερογενή και πιθανόν να το κάνουν αφού περάσει η δημόσια περιουσία της Ελλάδας στην κυριότητα του ΕΜΣ προκειμένου να αυξήσουν την δευτερογενή αξία των χαρτιών.
      Ο Ευρωπαίος πολίτης έχει τυπικά το δικαίωμα να γνωρίζει, αλλά πρακτικά δεν προβλέπεται, ούτε υπάρχει διαδικασία.
      Η τραπεζική ένωση δεν αφορά καθόλου την στήριξη των τραπεζών χωρίς την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους. Ποιος θα δανείζεται για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες; Αναγκαστικά στα κράτη, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω του μηχανισμού. Το κλειδί στην τραπεζική ένωση, είναι οι μηχανισμοί της ΕΕ αφαιρούν το δικαίωμα απόφασης για το τι θα γίνει με τις "συστημικές" τράπεζες από τα κράτη-μέλη και παραδίδεται στην ΕΚΤ. Απλά τα κράτη, οι καταθέτες και οι οφειλέτες θα καλούνται να πληρώσουν χωρίς να έχουν καν λόγο. Στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης, το πιθανότερο να μην μπορούν να εφαρμοστούν για τις "συστημικές" τράπεζες, ούτε καν οι αποφάσεις ρύθμισης δανείων που εκδίδουν τα δικαστήρια.

      Διαγραφή
  4. Νιώθω τόση ευγνωμοσύνη που υπάρχεις Δημήτρη-επιτρέψτε με να το εκφράσω ανώνυμα λόγω αιδούς-και κάθε μέρα παρακαλάω να είσαι όσο πιο καλά γίνεται και να έχεις τη δύναμη-πιο πολλή από ποτέ-να κάνεις με όλους τους γνήσιους επαμίτες το "θαύμα",που η πατρίδα μας χρειάζεται!Το σίγουρο είναι ότι η νίκη των "καθαρών"είναι πια αναπότρεπτη,καθώς όλα πια συντείνουν λόγω της ίδιας της ανάγκης ζωής,επιβίωσης σε αυτό!Μια μικρή παράκληση,να μη μιλάτε τόσο πολύ για νούμερα,αλλά τονίζεται το αυτονόητο,αυτό που η κοινή λογική επιτάσσει.Ακόμα,επειδή η συνειδητοποίηση του Έλληνα είναι σε χαμηλό επίπεδο και συνηθίζει να ακολουθεί εύκολες λύσεις και το θυμικό του,απευθυνθείτε όσο γίνεται,στο θυμικό με αυτονόητες αλήθειες,απλό -σχεδόν "λαικό"λόγο,για να πιάσει πιο πολύ τόπο!Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ο λόγος μας να πιάσει τόπο.Άρχισαν να μας ακούνε,ενώ πριν είχαν κλειστά αυτιά!Ευελπιστώ ότι ήρθε η ώρα ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΓΛΩΣΣΑ!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΝΗΝ ΣΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημητρη

    Μπορεις σε παρακαλω να μου λυσεις μια απορια.....

    Ειναι δυνατον και μπορει η Ελλαδα, παραμενοντας εντος της ΕΕ και της Ευροζωνης, Να εκδωσει και να χρησιμοποιει στο Εσωτερικο μονον, δικο της Εθνικο νομισμα;

    Απλουστατα θα εχει, (μια και το εχει ηδη,) το ΕΥΡΩ για εξωτερικες συναλλαγες και εντος της χωρας τις συναλλαγες θα τις κανει αποκλειστικα με το νεο Εθνικο Νομισμα.

    Ειναι δυνατον να το κανει, συμφωνα και μετα απο ολες τις συνθηκες και τις Δανειακες Συμβασεις που εχει υπογραψει;

    Ελπιζω να με ενημερωσεις απ'αυτου. Ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να γίνει, αν το αποφασίσει η ευρωζώνη, αρκεί όλες οι ροές κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία να παραμείνουν σε "σκληρό" ευρώ. Το εσωτερικό νόμισμα θα είναι μόνο γι εσωτερικές συναλλαγές. Το καθεστώς περιορισμών που έχουν επιβάλλει στην Κύπρο είναι ιδανικό για την εισαγωγή "διπλού" ευρώ, διπλού νομίσματος.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση. Απο οτι καταλαβαινω ΠΡΕΠΕΙ να παρουμε ΠΡΩΤΑ την εγκριση απο την ΕΥΡΩΖΩΝΗ, μονοι μας δεν μπορουμε να το κανουμε.

      Σου εκανα την ερωτηση διοτι διαβασα στο Ολυμπια μια παλαια αναρτηση ενος Χρηστου Αποστολιδη, και αρχισα να διερωταμε:

      ΑΦΟΥ εχουμε υπογραψει τις συνθηκες Μααστριχ και Λισσαβωνας Που υποχρεωνουν την χωρα μας και ολες τις αλλες χωρες μελη, να κανουν πληρη ανοιγμα της Ενεργιακης αγορας. σε ολη την Ευρωπη
      ΠΩΣ εμεις μπορουμε να κρατησουμε ακεραια την ΔΕΗ και να προχωρησουμε στο σχεδιο του “Νεου Εσωτερικου Νομισματος” που προτεινει ο σχολιαστης; Αυτα λεει ....

      Να μην γυρισουμε στην δραχμή.. να τιτλοποιήσει η ΔΕΗ τον λιγνίτη αξίας 180-240 δις και να κυκλοφορήσει παράλληλο νόμισμα με κλειδωμένη ισοτιμία σε κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Όποιος πιστεύει οτι παραμένοντας στο ευρώ προστατεύεται κάτι τις από τα υπολλειματα πλούτου της ελληνικής κοινωνίας γελιέται.

      Το επίφοβο είναι ότι μια νέα δραχμή με το ίδιο σύστημα που φέρνει τα αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων. Ένα νέο νομισματικό σύστημα όμως με σταθερή αξία και ικανή “κάλυψη” είναι ουσιαστική λύση σε όλα τα σημερινά προβλήματα.

      Σκεφτείτε το.. νέο νόμισμα η κιλοβατώρα. έκδοση καλυμένη με το στρατηγικό απόθεμα λιγνίτη της χώρας (3,2 δις τόννοι, 450 εκατομύρια τόνοι ισοδύναμο πετρελαίου, 2,25 δις βαρέλια)….. η αντικατάσταση του ρευστού της χώρας με ένα τέτοιο νόμισμα, ΧΩΡΙΣ καμία μεταβολή στη ευρωζώνη και με το έτσι θέλω, αποδοχή του νομίσματος στις συναλλαγές, με αποκλειστική χρήση του στις συναλλαγές με τις ΔΕΚΟ και το ταμείο του κράτους.

      Όχι απόσυρση του ευρώ και αντικατάστασή του.. αλλά η παράλληλη κυκλοφορία ενός αξιακού νομίσματος με υπερ-ικανή κάλυψη. Αυτόματα αποκαθιστώνται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, το κράτος αποκτά ρευστότητα, η ΔΕΗ εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων που τώρα βρίσκονται σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και τα διατηρεί σαν αποθεματικό ενώ με το ρευστό που θα εξαγοράσει μπορεί πλέον να κάνει τεράστιες επενδύσεις για την ανάπτυξη ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ενεργειακών σταθμών από ΑΠΕ στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας και τα νησιά μειώνοντας τις απώλειες.

      Μεταβάλει δεν την δομή της παραγωγής της ώστε με ίδια μέσα και χωρίς χρέος να μετατραπεί σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας.. ενώ παράλληλα μπορεί και διατηρεί την τιμή της κιλοβατώρας σε σταθερά χαμηλή τιμή βοηθόντας έτσι την ανάπτυξη της χώρας. .. ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ Η ΧΛΕΥΑΣΕΤΕ…

      Και κανει μεγαλυτερη αναλυση στο επομενο σχολιο του, απαντωντας σε καποιον Φερωνυμο!

      http://olympia.gr/2011/10/11/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5/comment-page-1/#comment-352978

      Δεν το αντιγραφω εδω διοτι ειναι αρκετα μεγαλο. Συγνωμη.

      Κανε μου την χαρη και σχολιασε οτι λεει ο Κος Αποστολιδης διοτι θα αρχισουμε να τρελενομαστε, εαν τα πραγματα ηταν τοσο απλα και οι Δοσιλογοι που μας κυβερνουν..... αφησαν τετοια ευκαιρια να παει χαμενη..... και γνωριζουν μονο το ξεπουλημα.

      Διοτι εαν αυτο ητανε ή ειναι εφικτο ..... τοτε θα πρεπει να ανοιξουν η Γυαρος και ολα τα αλλα νησακια και να τους ξεχασουμε ... οταν τελικα γινει η ανατροπη!

      Ευχαριστω και παλι.

      Διαγραφή
    3. Αυτά που λέει ο κ. Αποστολίδης δεν είναι σοβαρά. Η προσπάθεια, η όποια προσπάθεια, να συμπληρωθεί το ευρώ με κάποια άλλη μορφή νομίσματος, ή ακόμη χειρότερα, χρεόγραφου (ομόλογου ή άλλου) θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό και καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Η λογική αυτή έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει αποτύχει παταγωδώς. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει διπλή ή πολλαπλή νομισματική κυκλοφορία. Όποτε δοκιμάστηκε η οικονομία κατέρρευσε παταγωδώς.

      Διαγραφή
  7. Άσχετο με το θεμα, αλλά σημαντικό για να δείτε πως και πότε ξεκίνησε η αποδόμηση του κράτους σε δυνάμεις οικογενειοκρατίας ή κομματοκρατίας μεταγενέστερα.

    https://www.youtube.com/watch?v=pOxxG6Urzv0

    Απόσπασμα από την εκπομπή "Η μηχανή του χρόνου" (Χρίστος Βασιλόπουλος-ΝΕΤ) που μεταδόθηκε στις 17/11/2012 με θέμα το φασισμό και τα ρουσφέτια της χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακολούθησέ το ολόκληρο στο https://www.youtube.com/watch?v=x0lVB0-Cl8s (Μηχανή του χρόνου S05E05).

      Για να δείτε τι σημαίνει οικογενειοκρατία, κοματοκρατία - πελατειακό κράτος, να ζεις με τον φόβο-τρομοκρατημένος στην περίοδο της χούντας (σήμερα είναι ο φόβος του να χάσεις την δουλειάς σου εντός του ευρω με συνέπεια ναμην βρεις ξανά νέα δουλειά ή ο φόβος να βγεις εκτός και να πας σε εθνικό νόμισμα, φόβος ότι είσαι μικρός και θα επικρατήσει αναρχία και θα χάσεις την περιουσία σου?!!)
      Φόβος να μη σε κατατάξουν στο αντίπαλο στρατόπεδο και δεν μπορείς να βρεις δουλειά αν δεν έχεις το κατάλληλο πιστοποιητικό,
      (σήμερα δεν μπορείς να βρεις δουλειά αν είσαι αυτός που επιδιώκει να έχει μισθό πάνω από το ελάχιστο κόστος επιβίωσης, τότε θεωρείσαι αντι-παραγωγικός, ασύμφορος και θα πρέπει να προσαρμοστείς ή να πεθάνεις ή να γίνεις κλέφτης-απατεώνας)
      Παρακολουθήστε ποιος αύξησε τους αντιπαραγωνικούς δημόσιους υπαλλήλους, ποιος αύξησε τους μισθούς των δημόσιων υπάλληλων εις βάρος άλλων. Ποιος δημιουρησε την ατιμωρισία των υπουργών με νομους.
      Θα δείτε συμβάσεις με πολυεθνικές που ζημιώνουν το δημόσιο χωρίς να υπάρχει τιμωρία για τους υπεύθυνους. Θα δείτε πως λίγες οικογένειες έκαναν πολλά λεφτααααα
      Πως κάνεις νόμους που ευνοούν τους δικούς σου και δίνεις δημόσια έργα στους δικούς σου. Πως καταστράφηκε η παραγωγική δομή των αγροτικών συνεταιρισμών και μετατράπηκε σε παρασιτική δομή

      Πως έπαιρναν τραπεζικά δάνεια οι κολλητοί και δεν τα επέστρεφαν ποτέ....

      Σας ΘΥΜΙΖΟΥΝ κάτι αυτά σε σχέση με το ΣΗΜΕΡΑ?

      Αν το δείτε θα καταλάβετε για όσους θέλουν να επιλέγουν ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗ κόμματα (του τύπου είμαι ο αρχηγός και λόγο κομματικής γραμμής θα κάνετε αυτό που εγώ λέω(-τι διαφορά έχει από έναν ΒΑΣΙΛΙΑ δεν ξέρω-) ή ατάκες του τύπου "σηκωθείτε μπαίνει ο αρχηγός και υπακούστε τυφλά ή το λέει η κεντρική επιτροπή του κόμματος ή ο γραμματέας του (και όχι οι περισσότεροι πολίτες) του τάδε κόμματος και είναι ο νόμος), όλοι αυτοί λοιπόν ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ συνειδητά ή ασυνείδητα την καταστροφή των παιδιών τους και του Ελληνικού Εθνους σε ξένες δυνάμεις κατοχής με τελικό αποτέλεσμα και την καταστροφή των ίδιων μακροπρόθεσμα....

      Δείτε επίσης και τι είπε ο κ.Σαμαράς για τα παραπάνω θέματα έχει πολύ ενδιαφέρον και θα καταλάβετε πολλά ....
      είπε "Διορίσαμε στην ΕΡΤ και εμείς και το ΠΑΣΟΚ. 'Όμως και οι δύο διορίσαμε κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς", είπε αναφερόμενος στο λουκέτο της ΕΡΤ. Οι σύνεδροι που τον άκουγαν -και αφού καθυστέρησαν λίγο μέχρι να το συνειδητοποιήσουν- ξέσπασαν σε χειροκροτήματα !!!


      Δείτε επίσης και το καλό (κατά την γνώμη μου)

      https://www.youtube.com/watch?v=rbRtm-1ifTg

      από τη σειρά του Στέλιου Κούλογλου, "Η Άγνωστη Αντίσταση κατά της Δικτατορίας", στο πλαίσιο της εκπομπής "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα". Τα επεισόδια:
      1. Η συνωμοσία των συνταγματαρχών
      2. Η Ελλάδα στο γύψο
      3. Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών
      4. Η κατάρρευση

      Διαγραφή
  8. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μεγαλομέτοχος των εγχώριων "συστημικών" τραπεζών είναι το κράτος σε ποσοστό που κυμαίνεται από 80-90% του μετοχικού κεφαλαίου.

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα κ. Καζακη. Υποστηριζετε οτι μοναδικη λυση για την απεξαρτηση της χωρας απο τους δανειστες και τους κερδοσκοπους ειναι η επιστροφη σε εθνικο νομισμα. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν εισαχθει εθνικο νομισμα οι κερδοσκοποι δεν θα κερδοσκοπησουν εναντι αυτου και αρα δεν θα υποτιμηθει; Και κατι ακομα, πιστευετε οτι το εθνικο νομισμα πρεπει να συνδεθει με τον χρυσο η οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε αφενός άμεση διαγραφή του χρέους κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μονομερώς με βάση του κανόνες του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αφετέρου, έξοδος από το ευρώ και μετάβαση σε μια εθνικοποιημένη οικονομία με βάση εθνικό κρατικό νόμισμα. Ρωτάτε ότι "αν εισαχθει εθνικο νομισμα οι κερδοσκοποι δεν θα κερδοσκοπησουν εναντι αυτου και αρα δεν θα υποτιμηθει;" Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι κερδοσκόποι της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος να έχουν στα χέρια του αρκετά μεγάλες ποσότητες του νέου εθνικού κρατικού νομίσματος της Ελλάδας. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να το ρίξουν μαζικά στην αγορά για να επιφέρουν ραγδαία υποτίμηση. Το ερώτημα είναι: που θα το βρουν για να το κάνουν; Θέλω να πω ότι το νέο εθνικό κρατικό νόμισμα, θα είναι ένα παντελώς καινούργιο νόμισμα. Όχι η παλιά δραχμή. Επομένως πρέπει να το αγοράσουν πρώτα οι κερδοσκόποι πριν αρχίσουν να πιέζουν με υποτιμητική κερδοσκοπία. Από που θα μπορούν να το αγοράσουν; Μόνο από μια πηγή: την εθνικοποιημένη κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Κι αν εμείς πούμε ότι για την πρώτη πενταετία η κεντρική μας τράπεζα απαγορεύεται να πουλήσει στο εξωτερικό το νέο εθνικό μας νόμισμα, τότε που θα το βρουν οι κερδοσκόποι; Πουθενά, γιατί το νέο εθνικό νόμισμα δεν θα χρησιμοποιείται για εξωτερικές συναλλαγές, αλλά αποκλειστικά για εσωτερικές. Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα εθνικά νομίσματα που ταυτόχρονα δεν είναι και παγκόσμια συναλλακτικά ή αποθεματικά μέσα, όπως π.χ. είναι το δολάριο.
      Το νέο εθνικό κρατικό νόμισμα δεν έχει ανάγκη να αντιστοιχεί σε χρυσό. Μπορεί να σταθεροποιηθεί χάρις στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και κυρίως χάρις στην επένδυση στην ζωντανή εργασία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Μία επιπλέον ερώτηση. Θεωρείτε ότι η νέα κρατικοποιημένη εθνική τράπεζα που θα προκύψει πρέπει να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας;

      Διαγραφή
    3. Όχι, θεωρώ ότι η νέα κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί ως αμιγώς κρατικό ίδρυμα υπό κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο.

      Διαγραφή