Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Σχετικά με την πρόταση συνεργασίας του κ. Κατσανέβα.

Για όσους ρωτούν σχετικά με την πρόσφατη γραπτή πρόταση εκλογικής συνεργασίας που έλαβε το ΕΠΑΜ από το Κόμμα Δραχμή των 5 αστέρων του κ. Κατσανέβα, έχει ήδη αποσταλεί γραπτή απάντηση από την Πολιτική Γραμματεία του Μετώπου. Θα δημοσιοποιηθεί σύντομα. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, λέμε είναι τα εξής απλά:

Πρώτο: Το κόμμα του κ. Κατσανέβα δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά από τις εκκλήσεις συνεύρεσης και κοινής δράσης που απευθύναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Κάναμε πάνω από 12 εκκλήσεις κοινής δράσης. Δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά δημόσια εκδήλωση διαλόγου κινημάτων και σχηματισμών. Τώρα έρχεται στο "παρά πέντε" των εκλογών και ζητά εκλογική συνεργασία, ενώ γνωρίζει από το συνέδριο του ΕΠΑΜ ότι το Μέτωπο αρνείται εκλογικές συμπράξεις που δεν επιστεγάζουν κοινή δράση στα ποικίλα μέτωπα αγώνα του λαού μας. Το ΕΠΑΜ για να συνεργαστεί με μια δύναμη θα πρέπει πρώτα να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης στο "δρόμο", στους κοινούς αγώνες εναντίον της κατοχής. Με όποιον είναι ανύπαρκτος στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα στην ίδια την μαχόμενη κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμπόρευση. Προτάσεις για εκλογικές συνεργασίες - και μάλιστα στο "παρά πέντε" - χωρίς προηγούμενη καλλιέργεια της συνεργασίας μέσα στους κοινούς αγώνες κρύβουν σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες με τις οποίες το Μέτωπο δεν θέλει να έχει καμιά σχέση.

Δεύτερο: Στο ΕΠΑΜ για τις εκλογικές και άλλες συνεργασίες αποφασίζει το σώμα των μελών του και όχι τα κεντρικά του όργανα. Με τα δεδομένα που είχαμε στις αρχές του έτους, τα κεντρικά όργανα του Μετώπου εισηγήθηκαν στα μέλη του ΕΠΑΜ και αυτά αποφάνθηκαν με συλλογικές διαδικασίες ότι το Μέτωπο οφείλει να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών με αυτόνομη κάθοδο. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αναιρεθεί από τα κεντρικά όργανα του Μετώπου, ούτε μπορούμε εντός ήδη της προεκλογικής περιόδου να ξανατεθεί το θέμα των εκλογικών συνεργασιών στο σώμα των μελών του ΕΠΑΜ.

Τρίτο: Με το κόμμα του κ. Κατσανέβα υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης και για εμάς ουσιαστική διαφορά. Το κόμμα του κ. Κατσανέβα είναι κόμμα της δραχμής, δηλαδή προτάσσει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το ΕΠΑΜ είναι εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που προτάσσει την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής χειραφέτησης του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί αν η Ελλάδα παραμείνει υπόδουλη της ευρωζώνης και της ΕΕ. Το κόμμα του κ. Κατσανέβα αρνείται μεν το ευρώ, αλλά αποδέχεται την ΕΕ καθώς αυτή μετατρέπεται σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που προϋποθέτει την ολοκληρωτική κατάλυση των εθνικών κρατών. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα διαμέσου του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου το ευρώ έχει σχεδόν ταυτιστεί με την πορεία ολόκληρης της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό είναι για μας κορυφαία διαφορά.

Τέταρτο: Το μόνο που μπορεί να δεχθεί το Μέτωπο αυτή την στιγμή είναι να συζητήσει τυχόν ένταξη στο ψηφοδέλτιό του για την ευρωβουλή, το οποίο έτσι ή αλλιώς θα είναι ανοιχτό σε αγωνιστές που μπορεί να μην ανήκουν στο ΕΠΑΜ, αλλά έχουν αποδείξει με την δράση τους ότι στρατεύονται σε ανάλογα πατριωτικά προτάγματα. Σε κάθε περίπτωση, για το ΕΠΑΜ η όποια μελλοντική συνεργασία με σχηματισμούς οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα και δημόσια μέσα στους κοινούς αγώνες όπου μπορούν να οικοδομηθούν ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι το Μέτωπο κατανοεί και αποδέχεται τις εκλογικές συνεργασίες. Αφού φυσικά τις εγκρίνει το σώμα των μελών του ΕΠΑΜ.

37 σχόλια:

  1. Αυτο που με εχει προβΛηματισει ειναι οτι ολο και περισσοτεροι ελληνες νιωθουν οτι δεν υπαρχει ελπιδα και οτι εχουμε τελειωσει. Ισως και γιαυτο βλεπουμε πολυ λιγο κοσμο να κατεβαινει στους δρομους.

    Εχει παραδωσει τα οπλα ο ελληνικος λαος? Περιμενει να ξεσπασει στις επερχομενες εκλογες ?







    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ελληνικός λαός δεν έχει παραδοθεί. Προσπαθεί να βρει από ποιον, από ποια πολιτική δύναμη μπορεί να κρατηθεί για να τραβήξει εμπρός. Προσπαθεί να δει αν υπάρχει κάποια δυναμική που να τον πείθει ότι μπορεί να ξεφορτωθεί αυτό το καθεστώς. Και περιμένει να το δει πάνω στον καμβά των εκλογικών αποτελεσμάτων, όπου θέλει να ξεσπάσει την διαμαρτυρία του. Έτσι έχει μάθει δεκαετίες τώρα. Ο ελληνικός λαός περνά την τελευταία φάση των αυταπατών του. Δοκιμάζει για τελευταία φορά τη γνωστή του ταχτική, του λιγότερου κακού. Να γιατί είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές. Αν δεν αποτυπωθεί με σαφήνεια στα εκλογικά αποτελέσματα μια δυναμική ανατροπής όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά συνολικά του καθεστώτος κατοχής, τότε θα έχουμε έναν λαό σε οπισθοχώρηση. Για φανταστείτε να υπάρξει ένα ποσοστό που θα επιτρέψει στο ΕΠΑΜ να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Τότε τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην και πολύ πλατιές μάζες του λαού θα αρχίσουν στα σοβαρά να φλερτάρουν με την ιδέα και την πρακτική της ανατροπής. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο.

      Διαγραφή
  2. Η ωρα του ΕΠΑΜ δυστυχως δεν εχει ερθει ακομα...

    Μεγάλο μέρος του κόσμου στρέφεται στο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις μπουρδολογίες αυτου του κομματος. Οταν αποδειχτεί τι ειναι και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ανοιξει ο δρομος για το ΕΠΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Πρώτα θα αποδειχτεί τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά θα αποδειχτεί τι είναι η ΧΑ που είναι η επόμενη εφεδρεία του καθεστώτος. Και μετά ας ελπίσουμε πως ο κόσμος θα βάλει μυαλό...

      Διαγραφή
    2. Το τι θα γίνει είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Αρκεί να ξέρουμε από αγώνα και να μην χανόμαστε στους διαδρόμους είτε του κοινοβουλευτικού, είτε του αντικοινοβουλευτικού κρετινισμού.

      Διαγραφή
  3. Αν συνεργαστεί το ε.πα.μ με τον Κατσανέβα,τότε αυτοαναιρείται ως αντισυστημικό και λαικό μέτωπο!Από πού ως πού αυτό το ανδρείκελο-"σωσίβιο"των μεγαλοαπατεώνων τοκογλύφων μπορεί να αναφέρεται στο λαό;Αυτός,όπως κι ο Αλαβάνος είναι οι εφεδρείες-στο βαθμό,που δεν τους παίρνει άλλο με το ευρώ-για να μας πάνε στη δραχμή των ξένων αφεντικών,στη δραχμή της υποδούλωσης!Εξάλλου το δήλωσε δημόσια σε εκπομπή ότι αυτή θα χάσει άμεσα το 50%της αξίας της και μετά θα διολισθαίνει!Καλύτερα να "διολισθαίνει" αυτός και τα αφεντικά του,παρά να καπηλευτεί τον αγώνα τόσων ανθρώπων του κινήματος του ε.πα.μ,για να μας ακυρώσει στην πράξη!Στο βαθμό που το ε.πα.μ συνεργαστεί με τέτοια ύποπτα και φθαρμένα πρόσωπα,είναι σίγουρο ότι θα χάσει κόσμο και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Κατσανεβα δε μας παρατας λεω εγω;;.Τραβα στους φιλους σου να σε προωθησουν για σωτηρα.Ουτως η αλλως υπονομευτης της δραχμης και της εθνικης προσπαθειας εισαι επομενως θα βρεις ανταποκριση στη media

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε τότε πολύ απλά, και εάν ισχύουν όσα λέτε τον τελευταίο καιρό, προσπαθεί να καρπωθεί από την δυναμική του μετώπου που αναπτύσσει τελευταία. Υπάρχει δημοσιοποιημενο κάπου το ευρωψηφοδέλτιό σας; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σαββατοκύριακο το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ για τις ευρωεκλογές και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί.

      Διαγραφή
  6. Τι ακριβώς εκλογική συνεργασία ζήτησε ο Κατσανέβας; Να κατέβει στο ψηφοδέλτιό μας; Να κάνουμε μαζί ένα νέο ψηφοδέλτιο (όπως παλιά); Να μπούμε εμείς στο δικό του; Να προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε κι άλλους για συμπαράταξη; Τι ακριβώς;

    Φυσικά και δεν έχει βρεθεί το ΕΠΑΜ στο δρόμο με τα πενταστέρια. Από την άλλη, έρχεται και χαιρετίζει στα συνέδριά μας, μας αναφέρει που και που στις τιβί που τον καλούνε και τελικά έκανε την κίνηση για συμπαράταξη. Μήπως η άρνησή μας, έρχεται σε αντίθεση με ότι λέμε τόσο καιρό; Όπως μας αρνήθηκαν τη συμπαράταξη αυτοί που έχουμε καλέσει (και με πρωτόκολο), έτσι ακριβώς θα κάνουμε και εμείς τώρα;

    "Με τα δεδομένα που είχαμε στις αρχές του έτους...". Είναι τα ίδια δεδομένα με αυτά που έχουμε τώρα ή με αυτά που θα έχουμε σε ένα μήνα; Η εκλογική συμπαράταξη δεν είναι ένα θέμα κεντρικής πολιτικής γραμμής, αλλά μία τακτική κίνηση σε μια συγκεκριμένη συγκυρία. Άρα μια απόφαση των οργάνων, δεν είναι ένα θέσφατο που δεν αλλάζει από τα ίδια. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, πως πρέπει να αλλάξει ντε και καλά.

    Σαφώς και υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο "επιστροφή στη δραχμή" και στο "μετάβαση σε εθνικό νόμισμα". Μήπως έτσι όμως, πέφτουμε στη λούμπα της ιδεολογικής καθαρότητας σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Με κανέναν δεν θα συμφωνήσουμε παντελώς σε όλα (καθότι κανένας άλλος δεν είναι ΕΠΑΜ, άμα ήταν, θα ήταν μέσα στο ΕΠΑΜ), άρα αποκλείεται κάθε συμπαράταξη, έστω και προσωρινή. Γιατί θα ήταν καλύτερα με το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ; Σύμφωνοι, βρεθήκαμε στο δρόμο με αυτούς, αλλά και αυτοί έχουν τα κολλήματά τους. Όχι ταυτόσημα, αλλά εξίσου λάθος με αυτά του Κατσανέβα, κατά τη γνώμη μου.

    Το τέταρτο κομμάτι της απάντησης που παραθέτει ο Δημήτρης, συγνώμη, αλλά μου θυμίζει απάντηση Καμμένου σε Καζάκη πριν δύο χρόνια και τότε δεν άρεσε σε κανέναν μας.

    Δεν τα γράφω αυτά που έγραψα, για να υπερασπίσω την αντίθετη άποψη (δεν ξέρω αν υπάρχει κιόλας). Απλά θέλω να θέσω επιχειρήματα που καλό είναι να απαντηθούν σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να διαβάζουμε προσεκτικά και προπαντός να ξέρουμε τι αποφάσεις έχει πάρει το ΕΠΑΜ. Ομόφωνα το τελευταίο συνέδριο του ΕΠΑΜ είχε αποφασίσει δυο κύρια πράγματα για τις συνεργασίες: Καμιά συνεργασία, αν δεν δοκιμαστεί πρώτα στους κοινούς αγώνες. Στους κοινούς αγώνες, όχι σε κοινές βεγγέρες. Δεύτερο, τις εκλογικές συνεργασίες τις αποφασίζει το σώμα των μελών του ΕΠΑΜ. Πώς είναι δυνατόν να δεχτεί το κεντρικό όργανο, η ΠΓ, να συζητήσει έστω μια εκλογική συνεργασία που δεν πληροί καμιά από τις προϋποθέσεις που εμείς οι ίδιοι θέσαμε στον εαυτό μας; Εκτός κι αν θέλουμε να είμαστε τυχοδιώκτες και πολιτικάντες.
      Επιτέλους, πότε θα μάθουμε να διαβάζουμε; Πότε και ποιος αρνήθηκε να συζητήσει ακόμη και τις διαφορές σε σχέση με την ΕΕ; Εμείς δεν κάναμε καλέσματα διαρκώς για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συνεργασίας ακόμη και με δεδομένες τις όποιες διαφορές; Ο κ. Κατσανέβας δεν εμφανίστηκε σε καμιά από αυτές. Τώρα έρχεται στο "παρά πέντε" και μας ζητά εκλογική συνεργασία. Δεν πρέπει να του τονίσουμε ότι υπάρχει μια κορυφαία διαφορά αναμεταξύ μας που αρνήθηκε ο ίδιος να θέσει σε συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να δούμε πώς μπορούμε να την υπερβούμε; Ή θα πρέπει να το κάνουμε γαργάρα; Που ακριβώς είδες ότι διεκδικούμε την "καθαρότητα"; Έλεος!!!!
      Τα δεδομένα που είχαμε είναι ότι καμιά από τις δυνάμεις που είχαμε βρεθεί σε συζητήσεις ή κοινές δράσεις δεν ενδιαφερόταν για κοινή κάθοδο μαζί μας. Συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κατσανέβα. Είχαν αποφασίσει και δικαίωμά τους, αυτόνομη κάθοδο, ή άλλες συνεργασίες. Επομένως η ΠΓ του ΕΠΑΜ εισηγήθηκε στο σώμα των μελών του Μετώπου αυτόνομη κάθοδο. Αυτό ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών. Αν θέλεις η ΠΓ να αλλάζει κατά το δοκούν τις δημοψηφισματικές αποφάσεις του σώματος των μελών του Μετώπου, τότε έκανες λάθος πόρτα. Δεν κάνεις για το ΕΠΑΜ. Πήγαινε όπου αλλού θέλεις. Από πολιτικά μαγαζιά αυτού του είδους που περιγράφεις υπάρχουν άπειρα. Το ΕΠΑΜ δεν είναι και δεν θα λειτουργήσει έτσι. Ο πυρήνας και τα μέλη του έχουν κυρίαρχη άποψη μέσα στο ΕΠΑΜ. Και από άποψη καταστατικού και από άποψη αρχής.
      Που ακριβώς είδες την ομοιότητα της απάντησης Καμμένου με το δικό μου σχόλιο; Τι μας ζήτησε ο Καμμένος; Ότι την μόνη μορφή "συνεργασίας" που αναγνωρίζει είναι η ένταξη στο κόμμα του και στο ψηφοδέλτιό του. Και αρνηθήκαμε. Τι λέω στο σχόλιο μου; Ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκλογική συνεργασία με το κόμμα του κ. Κατσανέβα σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση για όλους τους λόγους που αναφέρω. Το μόνο τώρα στο "παρά πέντε" που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι ένταξη στο ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα δεχθούν τα κεντρικά όργανα του Μετώπου μια τέτοια λύση. Επίσης το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει εκλογική συνεργασία με τον κ. Κατσανέβα τώρα, δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν μπορούμε να δοκιμαστούμε σε μια συνεργασία, αρκεί πρώτα να οικοδομηθεί στους δρόμους, σε κοινούς αγώνες και να την αποδεχτεί το σώμα των μελών του ΕΠΑΜ. Είναι το ίδιο μ' αυτό που μας πρότεινε ο Καμμένος; Είμαστε σοβαροί, ή γράφουμε μπαρούφες έτσι για να περάσει η ώρα;
      Καλό είναι να μάθουμε να διαβάζουμε πρώτα, να μάθουμε να κατανοούμε αυτό που διαβάζουμε και ύστερα να βάζουμε το μυαλό μας να λειτουργεί πριν πιάσουμε το πληκτρολόγιο κι όποιον πάρει ο χάρος. Στο κάτω-κάτω της γραφής, γιατί το ΕΠΑΜ δίνει την μάχη των ευρωεκλογών; Για να πάρει ένα καλό ποσοστό και να εκλέξει ευρωβουλευτή; Όχι. Δίνει την μάχη των ευρωεκλογών για να δημιουργήσει μια δυναμική ανατροπής του καθεστώτος κατοχής το ταχύτερο δυνατό. Το αποτέλεσμα για εμάς είναι το πολιτικό εφαλτήριο για να απευθυνθούμε στα πιο πλατιά κοινωνικά στρώματα του λαού με όρους άμεσης ανατροπής του καθεστώτος κατοχής. Με την κατάκτηση ενός εκλογικού ποσοστού που θα επιτρέψει την ανάδειξη του ΕΠΑΜ σε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς την επομένη των εκλογών. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς. Επομένως πώς μπορούμε να συζητάμε εκλογικές συνεργασίες με δυνάμεις ανύπαρκτες στην κοινωνία και τους αγώνες; Σε τι θα μας βοηθήσει;

      Διαγραφή
    2. Ο άνθρωπος έγραψε τη γνώμη του (κι εγώ τη δική μου πιο κάτω, ελπίζω να δημοσιευτεί) και θέτει τροφή για σκέψη και διάλογο. Και του απαντάς "Δεν κάνεις για το ΕΠΑΜ. Πήγαινε όπου αλλού θέλεις." Εϊναι λόγος ενωτικός αυτός;

      Διαγραφή
    3. Αν αυτό κατάλαβες απ' όλα όσα έγραψα, ε, τότε ναι, καμιά ενότητα δεν θέλω μαζί σας. Βρείτε την ενότητα που ψάχνετε σε καμιά ταβέρνα, ή ψιλικατζίδικο της πολιτικής. Η ενότητα για την οποία μιλάμε στο ΕΠΑΜ προϋποθέτει αγωνιστές με καθαρή καρδιά και ανοιχτό νου.

      Διαγραφή
  7. Πάρα πολύ σωστά όλ’ αυτά. Άλλωστε υπάρχει η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία από τον ανεκδιήγητο Παπαθεμελή που μα έκανε να ντρεπόμαστε. Ο παθός μαθός που λέει και ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν εξαιρέσουμε το θεμα της ήδη διεξαχθείσας ψηφοφορίας για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές (το οποίο ίσως και θα μπορούσε να ξανατεθεί σε νέα βάση, εφόσον εκτιμηθεί ότι επαρκεί ο χρόνος), το τέταρτο επιχείρημα πραγματικά με θλίβει. Γιατί θυμάμαι το επεισόδιο με τον κ. Καμμένο που είπε έλα Δημήτρη και πρώτος αν θες (και άσε το ΕΠΑΜ). Κάτι τέτοιο μου θυμίζει αυτο.
    Το τρίτο είναι πραγματικά σημαντικό, αλλά πιστεύω ότι ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει τη διαφορά.΄'Αλλωστε ακόμη σε έχει καταγράψει ως τον αρχηγό της συμμορίας της δραχμής.
    Ελπίζω να μην κάνουμε αυτη τη φορά το λάθος που κάναμε στις βουλευτικές, αλλά από την αντίθετη πλευρά
    Για να μην παρεξηγηθω, το σχόλιο είναι εντελώς καλοπροαίρετα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθε να διαβάζεις και να κατανοείς αυτό που διαβάζεις. Ειλικρινά με θλίβει η αμετροέπεια ορισμένων που έχουν τέτοια κολλήματα που αρνούνται να αντιληφθούν τα προφανή. Πόσο πιο απλά πρέπει να τα γράψω; Πόσο πιο απλά πρέπει να τα πω; Που είδες τον Καμμένο στο δικό μου σχόλιο; Πότε είπαμε στον Κατσανέβα ή σε όποιον άλλον ότι η μόνη "συνεργασία" που αναγνωρίζουμε είναι η ένταξή σας στο δικό μας ψηφοδέλτιο; Αυτό που λέμε είναι με βάση όλους τους λόγους που αναφέρω και κυρίως το γεγονός ότι είναι ανύπαρκτοι στους κοινούς αγώνες και τις κοινές δράσεις, το μόνο που μπορούμε να συζητήσουν τα κεντρικά όργανα του Μετώπου τώρα στο "παρά πέντε" που θυμήθηκαν να κάνουν πρόταση εκλογικής συνεργασίας είναι η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δεχτούν σώνει και καλά κάτι τέτοιο τα όργανα. Κι αν θέλει ειλικρινά την συνεργασία ο κ. Κατσανέβας, τότε επιφυλασόμαστε για μετά τις εκλογές αρκεί να δοκιμαστούμε σε κοινές δράσεις και να αποδεχτούν μια τέτοια συνεργασία τα μέλη του ΕΠΑΜ. Είναι το ίδιο με την πρόταση Καμμένου; Είμαστε σοβαροί, ή να βάλω τις φωνές;

      Διαγραφή
  9. ΠAME OΛOI MAZI "..... ΔEN EITAN ΠOY TA ΣIΔEPA ΣOY KΛEINAN/KΛEBAN TON AΓEPA, EITAN ΠOY TEΛEIΩNE H ZΩH MEPA ME THN HMEPA !!" KAI TΩPA TO AΛΛO ..." ... KAI OΛA ΞEXAΣMENA ΠAPAΠETAMENA TA "AΦHΣA" EXΘEΣ KAI EΓINE H EΛΛAΔA OΠΩΣ TOY ΣΠAΘAPI O ΠAΛIOMΠEPNTEΣ ..." OOOOOΛOI MAZI !!!!! ΞANA OOOOOΛOI MAZI !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι αστρικώς χαζό όνομα που έχει το κόμμα κι αυτού του τηλεμαϊντανού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κύριε Καζακη, μπορείτε να μου πείτε την αποψη σας σχετικά με τι πραγματικά θέλει να πει ο Σόιμπλε οτι η χώρα μας σημειώνει πρόοδο και ότι η οικονομία της αποδίδει πλέον καλύτερα, μιλώντας σε φοιτητές στο Βερολίνο επισημαίνοντας πως: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το ευρώ». Δηλ ακόμα και αν επιλέξουμε να τους γράψουμε εκει που δεν γράφει το μελάνι, το ευρώ (δηλ οι τράπεζες) δεν θα έχει πρόβλημα? ? Που το βασίζει και το λεει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εννοεί αυτό. Εννοεί ότι η Γερμανία και η ΕΕ έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από τον δελφίνο Τσίπρα και δεν φοβάται τυχόν αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Αυτό εννοεί ο Σόϊμπλε.

      Διαγραφή
  12. Και η συνεργασία με τον Παπαθεμελή από το σώμα των μελών του ΕΠΑΜ είχε εγκριθεί; Με συγκινεί η τόση δημοκρατία σας, δεν τη χωράει ο νους μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κατανοητό. Γιατί το περίεργο μεταλλαγμένο είδος σου δεν γνωρίζει από δημοκρατία, αλλά μόνο από ίντριγκες, από αρχολίπαρους και σπουδάρχιδες σαν του λόγου σου. Γι' αυτό και βολοδέρνεις σε παρασιτικά πολιτικά μορφώματα που ούτε την έννοια του συνεδρίου δεν ξέρουν. Έτσι είναι. Αριστερός, ή αναρχικός σήμερα ισοδυναμεί είτε με προβοκάτορα, είτε με αριβίστα. Εύγε!

      Διαγραφή
  13. Πόσο θέλουν να μας τρελάνουν;
    Το “σωτήριον” έτος 2010 με χρέος στο 125% του ΑΕΠ
    αποκλειστήκαμε απ' τις αγορές, δεν συνέφερε δηλ ο δανεισμός λόγω μεγάλων επιτοκίων ούτε μας δάνειζε κανείς. Τελούσαμε υπό πτώχευση. Το ότι επί της ουσίας έχουμε πτωχεύσει απλά σιγοψιθυρίζεται. Το ότι είμαστε σε κώμα, στην εντατική και μας διατηρούν στην ζωή οι διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι “αφιλοκερδώς” βεβαίως-βεβαίως το παραβλέπουν. Το ότι θα ξεπουλήσουμε ότι δημόσια και ιδιωτική περιουσία έχουμε το θεωρούν φυσική εξέλιξη.

    Σήμερα οι κυβερνώντες “σωτήρες” διατυμπανίζουν ότι με χρέος 175% του ΑΕΠ θα βγούμε στις αγορές για δανεισμό και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Θαύμα! Θαύμα! Δεν μπορούσαμε με 125% μπορούμε με 175%.
    Τώρα ποιος κοροϊδεύει ποιον μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. https://www.youtube.com/watch?v=2yokJuO_Iv4
    Πιστευω οτι αυτο ειναι η απαντηση γιατι δεν συνεργαζεται το Επαμ με την ανταρσυα.Αλλοι κοσμοι ,αλλη κουλτουρα ,αλλη τακτικη(Μαζικος αγωνας κ οχι γιουρουσια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάθε κόμμα μόλις αρχίζει να μεγαλώνει τη βάση του, αρχίζει να γίνεται εταιρογενές. Αυτό είναι λογικό. Γιατί έτσι είναι η κοινωνία μας, ένα ψηφιδωτό από ιδέες (και βλακείες) που συνθέτουν το σύνολο. Το ΕΠΑΜ αυτή τη στιγμή έχει ακόμα την "πολυτέλεια" του μικρού κόμματος και όλοι μεταξύ μας συμφωνούμε. Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε πρέπει να συζητήσουμε όπως λέει και ο Δημήτρης.

    Μια βάση συνενόησης πρέπει όμως να υπάρχει. Το ΕΠΑΜ εδώ και πολύ καιρό έχει βάλει 5 προτάγματα. Κύριος, συμφωνείς με αυτά τα 5; Αν ναι, θεωρώ όλα τα άλλα δευτερεύοντα προς το παρόν και πάμε για την απελευθέρωση της χώρας. Όπως έλεγε κι ο Δημήτρης, έλα και μη βγάλεις το σακάκι σου. Προέχει η πατρίδα και όχι του καθενός το παρελθόν.

    Και να, έρχεται κάποιος και χτυπάει την πόρτα. Σε λάθος στιγμή; Ναι, σε λάθος. Με διαφορετικές αφετηρίες; Ναι, με διαφορετικές. Και; Διαφωνεί με κάποιο από τα προτάγματα του ΕΠΑΜ; Αν όχι, τότε αυτοαναιρούμαστε. Τι θα πει: "με συλλογικές διαδικασίες το Μέτωπο [αποφάσισες ότι] οφείλει να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών με αυτόνομη κάθοδο"; Δηλ το ΕΠΑΜ θέτει και 6ο πρόταγμα;

    Οξύ και βάση ίσον άλας και νερό έλεγε ο Χημικός μου στις πανελλήνιες. Όλα τα άλλα είναι φιλολογίες. Αν τα 5 προτάγματα ως βάση συνόησης δεν αρκούν, τότε Δημήτρη να προσθέσουμε ακόμα και τα 4 που μόλις έβαλες και να τα κάνουμε 9. Και μετά 10,20,30 και με το καλό όταν φτάσουμε το 20% να γίνουμε κι εμείς ένα ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΕΠΑΜ σήμερα έχει την πολυτέλεια μιας οργανωμένης βάσης που δεν έχει κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός. Γι' αυτό και τελευταία είναι μια ιδιαίτερα αξιέραστος νύφη για πολλούς. Ιδίως για όσους πέταγαν στα σύννεφα πιστεύοντας στις δημοσκοπήσεις και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα στην κοινωνία.
      Κι επειδή το ΕΠΑΜ είναι ζωντανός οργανισμός και μάλιστα ταχύτατα αναπτυσσόμενος μέσα από αντιθέσεις, αλλά και ετερόκλητα στοιχεία μιας και όλοι μας έχουμε διαφορετική ιδεολογική καταγωγή ή ταυτότητα, έχει διαδικασίες. Διαδικασίες τέτοιες που εξασφαλίζουν την συμπόρευση στα 5 προτάγματα, αλλά και στις αποφάσεις τακτικής που παίρνει το σώμα των μελών του ΕΠΑΜ. Το ΕΠΑΜ δεν θα γίνει ρεμπέτ ασκέρι για να βολεύονται ορισμένοι αρχολίπαροι. Ούτε θα μιμηθεί ότι συμβαίνει σε όλους τους άλλους φορείς και σχηματισμούς. Δεν είναι μόνο θέμα καταστατικού, αλλά και αρχής.
      Οι συλλογικές διαδικασίες του ΕΠΑΜ δεν είναι 6ο πρόταγμα του ΕΠΑΜ, αλλά όρος επιβίωσής του. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει Μέτωπο. Όποιος δεν βολεύεται μ' αυτές ας πάει να βρει κανένα μαγαζί της πολιτικής από τα τόσα που υπάρχουν και λειτουργούν χωρίς συλλογικές διαδικασίες και χωρίς τα όργανα να σέβονται τις αποφάσεις του σώματος των μελών. Για το ΕΠΑΜ πάντως δεν κάνει κι αν ανήκει σ' αυτό, τότε κακώς ανήκει και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό. Τέτοιους δεν χρειάζεται το Μέτωπο. Για όποιον είναι "φιλολογία" η δημοκρατία μέσα στο Μέτωπο και οι αποφάσεις των συνεδρίων και του σώματος των μελών του, τότε είτε έχει παλαιοκομματική αντίληψη και λογική, είτε ντρεσάρεται για επίδοξος επιβήτορας. Και στις δυο περιπτώσεις μας χωρίζει το χάος. Και καλό είναι να χωρίσουμε τα τσανάκια μας. Στο κάτω-κάτω της γραφής από ψοφίμια της πολιτικής έχει πήξει ο τόπος. Θα βρεις κάποιον να καβαλικέψεις.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω τι σε έχει πιάσει από χθες, αλλά μιλάς σαν επαγγελματίας πολιτικός. Σταματάω εδώ, γιατί νομίζω ότι εκτίθεσαι. "Ευχαριστώ" για την προτροπή σου να πάω να καβαλικέψω κάποιο ψοφίμι της πολιτικής. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου απέναντι σε έναν άνθρωπο που είπε τη γνώμη του με την οποία προφανώς (και έχεις κάθε δικαίωμα) διαφωνείς

      Διαγραφή
    3. Έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνείς. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ανήκεις στο ΕΠΑΜ. Αν και μεταξύ μας, βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι δεν ανήκεις. Επαμίτης που δεν σέβεται τις συλλογικές διαδικασίες και την δημοκρατία του Μετώπου δεν υπάρχει. Εξού και η ανωνυμία σου. Όσο για το ποιος είναι επαγγελματίας της πολιτικής, θα σου έλεγα ότι αν όντως ήμουν τότε θα ήμουν υπέρ της συνεργασίας με το είδος μου, δηλαδή με κόμματα τύπου Κατσανέβα, Αλαβάνου και λοιπών αρχολίπαρων. Πάντως καλά κάνει και το σταματάς, γιατί έχει καταντήσει εντελώς βαρετή η συζήτηση με κουφούς. Καλός είναι ο φραπές, αλλά πήγαινε αλλού να τον πιείς.

      Διαγραφή
  16. Ναι, κ.Καζάκη, ένας ανώνυμος είμαι. Η ανωνυμία μου πηγάζει από το ότι δε μου αρέσει το google, wordpress, facebook κλπ, όμως ναι, είμαι ένας τίποτα όπως σωστά λέτε. Φραπέ όμως δεν πίνω, δε μου περισσεύουν.

    Είμαι αυτός που σε προηγούμενο μήνυμα είχα γράψει ότι θα ήθελα να σας δω να μιλάτε στο TED για την παγκόσμια κρίση και ο ίδιος που σε άλλο μήνυμα έγραψα ότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς μερικοί που βλέπουν έναν άνθρωπο να θέτει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό σαν εξωγήινο. Σας έχω παρακολουθήσει σε συγκεντρώσεις στη Γλυφάδα και στην Καλλιθέα. Σας είχα δει και στη Μύκονο όταν είχατε έρθει, αλλά δεν ξέρω αν αυτό σας κάνει να βάλετε το χέρι σας στη φωτιά και να με αποκαλέσετε βολεμένο ή δεν ξέρω τι άλλο. Όποτε δεν είμαι παρών στις ομιλίες σας, σας ακούω στο Εκπομπη ΑΕ, στο youtube και στο Ustream. Πριν λίγες ημέρες διάβασα ξανά τα άρθρα σας που ούτως ή άλλως διαβάζω σε αυτό το blogspot μέσα από το "Μονόδρομος η ανατροπή".

    Ένα τίποτα είμαι. Συγγνώμη που είπα τη γνώμη μου. Από εδώ και πέρα μόνο θα ακούω. Ό,τι μπορεί να ακούσει ένας κουφός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είπες την γνώμη σου. Δεν είχες καμιά διάθεση διαλόγου. Προσπάθησες να περάσεις την λογική σου, χωρίς να κάνεις την παραμικρή προσπάθεια να αντιληφθείς τι λέει ο άλλος. Προσωπικά αμφιβάλω αν διάβασες καν αυτά που γράφηκαν. Αυτό που είπα είναι ότι θεωρώ αδύνατον να είσαι Επαμίτης, γιατί κανείς Επαμίτης δεν αδιαφορεί για τις συλλογικές διαδικασίες και την δημοκρατία. Και το παραδέχεσαι. Μπράβο σου. Το αν είσαι βολεμένος, ή όχι δεν με απασχολεί, ούτε με ενδιαφέρει. Και ναι είσαι κουφός. Παντελώς κουφός. Κουφός είναι εκείνος που πιάνεται από φράσεις, τις αποδίδει όπως θέλει και το παίζει θιγμένος, αδιαφορώντας για το τι λέει ή τι γράφει στ' αλήθεια ο άλλος. Έχεις κάθε δικαίωμα να το παίζεις ριγμένος, ή θιγμένος. Πρόβλημά σου. Αν βολεύεσαι φτιάξε ότι παλαβομάρα θέλεις στο μυαλό σου και χρεώσέ την μου. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος είσαι. Δεν είμαι ψυχοθεραπευτής και ούτε θέλω να γίνω. Ένα ξέρω. Με την κοινωνική ψυχασθένεια ορισμένων είναι αδύνατο να τα βάλω. Αν λοιπόν νιώθεις την ανάγκη να το παίζεις ριγμένος, θιγμένος, βρισμένος, βλαμμένος, ή τέλος πάντων ότι ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σου, κάντο ελεύθερα. Έχω συνηθίσει από ανώνυμους που αντί να εκτονώνονται στην τουαλέτα τους, θεωρούν ότι μπορούν να εκτονωθούν στο διαδίκτυο. Ας είναι. Η κουβέντα δεν έχει νόημα.

      Διαγραφή
    2. Δεν μας παρατας ρε φιλε που θα αρχισουμε τις εκπτωσεις παλι;
      Καναμε μια φορα εκπτωσεις με το Παπαθεμελη. Φτανει.

      Διαγραφή
  17. Προσπαθεί ο άνθρωπος με περισσή ευγένεια κι υπομονή να μας πει ότι είναι θέμα δημοκρατικής διαδικασίας και αρχής για το ε.πα.μ η άρνηση αυτή και κάποιοι είμαστε τόσο παραδόπιστοι,που πιστεύουμε ότι λειτουργεί ανθενωτικά;Είναι γιατί δε μάθαμε ποτέ τι σημαίνει πραγματική δημοκρατία!Το συνέδριο πήρε την απόφαση αυτή και δε μπορεί το Ο.Γ ή ο Δημήτρης να την παραβιάσουν!Άσε που για μένα είναι προσπάθεια του ίδιου του καθεστώτος να μας διεμβολίσει ή να μας ακυρώσει,καθώς δε μπορεί να ελέγξει το ε.πα.μ!Το ποιόν και τον ρόλο του Κατσανέβα ή του Αλαβάνου εύκολα μπορούμε να τον διακρίνουμε και πιστεύω πως το ε.πα.μ δεν έχει λόγο να συνεργάζεται με σχηματισμούς εκ "των άνω"δημιουργημένους σε κλειστές αίθουσες μεταξύ "φθαρμένων"ηγετίσκων ύποπτων και αδιαφανών διαδρομών!Το ε.πα.μ πρέπει να έχει ως στόχο την ενότητα των κινημάτων βάσης,των λαικών κινημάτων,συλλογικοτήτων,πρωτοβουλιών με νέες,άφθαρτες πολιτικές δυνάμεις και καθαρά ανατρεπτικούς στόχους,χωρίς απαραίτητα συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο!Ίσα-ίσα βρίσκω πολύ επιεικές το κείμενο του Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πιστεύω συναγωνιστές πως πρέπει με κάποιο τρόπο να "κλείσει"η λίστα των μελών του ε.πα.μ λίγο πριν τις εκλογές,γιατί αυτοί που είμαστε τώρα μέσα και αγωνιζόμαστε ήδη δοκιμαστήκαμε αρκετά και έχουμε διακρίνει στην πράξη τους πιο "χρήσιμους"από εμάς για την πατρίδα.Αν την επομένη των εκλογών συρρεύσει πλήθος μελών-που είναι ευχής έργον-πόσο καιρό θα μας πάρει πάλι να διακρίνουμε και να ξεχωρίσουμε τους πιο "καθαρούς";Μόνο με όρους υγιείς και "καθαρούς"κερδίζεται αυτή η μάχη των μαχών που βρίσκεται μπροστά μας,και δεν έχουμε χρόνο για άλλες "συγχύσεις",αντιθέσεις και "δοκιμασίες"τέτοιου είδους!Φυσικά θα εισρεύσουν και πολύ ικανά και άξια μέλη,αλλά πόσο χρόνο έχουμε να τα διακρίνουμε και να δοκιμαστούνε στην πράξη;Ισως φανεί απάνθρωπο κι ακραίο αυτό που προτείνω,αλλά με κάποιο τρόπο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;Απλά το θέτω στην κρίση σας,κι εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας,καλό αγώνα και καλή λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε γιατί θα πρέπει να καταθέτεις την άποψη σου για ένα τέτοιο θέμα στο blog του Καζάκη και όχι στον πυρήνα σου (νομίζω έτσι λέγεται, συγνώμη αν κάνω λάθος, δεν είμαι μέλος) στο ΕΠΑΜ;
      Το blog αυτό διαβάζεται από πολύ κόσμο που είναι μέσα, δίπλα, ή έξω από το ΕΠΑΜ. Δεν αποτελεί κομματικό όργανο.
      Προσωπικά δεν είμαι μέλος (συνειδητή απόφαση) αν και αισθάνομαι μάλλον πιο ΕΠΑΜίτης από πολλούς που είναι μέλη. Η παρατήρηση μου ούτε θέλει να σε θίξει ούτε αποτελεί κάποιον "ελιτισμό" - μάλλον να προστατέψει τον χώρο σας θέλει. Και να επισημάνει πως "καθαροί" δεν βρίσκονται μόνο μέσα στο ΕΠΑΜ, αλλά και έξω από αυτό - ελπίζω τα μέλη του ΕΠΑΜ να μην καβαλήσουν κανένα περίεργο καλάμι ότι αποτελούν τον περιούσιο λαό.

      Διαγραφή
    2. Θα τους ΄διωξει΄ το μετωπο κατι τετοιους 'αγωνιστες΄. Να μην ανυσηχεις γι αυτο. Εχουν ερθει κι εχουν φυγει, απο βαλτοι μεχρι βαρεμενοι ενα σωρο. Ετσι γινεται παντα, παντου. Αμα ομως εχεις τον στοχο μπροστα σου
      ξεκαθαρο, δεν κινδυνευεις.

      Διαγραφή
  19. http://www.okde.gr/archives/2563
    Να εκανε κατι παρομοιο το επαμ ετσι ωστε να αποφευγονταν τετοιου ειδους καπηλειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή