Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Χάσαμε για μια ακόμη φορά στη μοιρασιά του Χότζα

Είναι απίστευτη η κοροϊδία που συνεχίζεται σε βάρος του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα στις 19/3 διαβάζουμε τα εξής: «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο. Αν και από αυτές τις καλύτερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα. Οι αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.»

Να τι πέτυχε η κυβέρνηση. Να βγει μια πολιτική δήλωση της τρόικας, η οποία να υποστηρίζει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, ενώ η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα τα έδωσε όλα. Και νέα «εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα», κυρίως φορολογικά. Κι όχι μόνο. «Έχουν δεσμευτεί [οι αρχές] να υλοποιήσουν πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και τέλος, να μειώσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους περιττούς φόρους. Παρά τις καθυστερήσεις σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό. Οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014. Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, οι αρχές συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που θα εξασφαλίσουν αναγκαία χρηματοδότηση για το κράτος, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των επενδύσεων.»

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε: «Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πέτυχε να της αναγνωρίσουν ένα ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να τάξει λαγούς με πετραχήλια σε διάφορα κοινωνικά στρώματα και έδωσε όλα τα άλλα. Νέες φορολογικές επιδρομές εναντίον των νοικοκυριών, άνοιγμα των εγχώριων αγορών στην αυθαιρεσία, στα χαμηλού κόστους και ποιότητας προϊόντα των πολυεθνικών, διάλυση σε ότι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία, το τσάκισμα της ΔΕΗ και της αγοράς ενέργειας έτσι ώστε η χώρα να πάψει να διαθέτει ενιαίο σύστημα παραγωγής και διακίνησης ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικά του ξεπουλήματος κάθε λογής περιουσιακών στοιχείων και φυσικά συνέχιση της χρηματοδότησης των «συστημικών» τράπεζες από τον κρατικό κορβανά κατά πώς κρίνει το ευρωσύστημα.  

Για άλλη μια φορά χάσαμε στην μοιρασιά του Χότζα. Η κυβέρνηση παρέδωσε τα πάντα στην τρόικα και κράτησε το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα ήθελα, ειλικρινά, να δω πώς θα εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης, όταν επίσημα η Eurostat και η ΕΚΤ στα πρώτα τρία τρίμηνα εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 17 δις ευρώ, ή 12,4% του ΑΕΠ για το 2013, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης της ίδιας περιόδου ανέρχεται σε 22,6 δις ευρώ, ή 16,5% του ΑΕΠ. Πώς είναι δυνατόν να εξαφανίσουν τα ελλείμματα αυτά στο τέταρτο τρίμηνο; Μόνο με μαγικά.

Ξέρουμε πολύ καλά πόσο μεγάλοι απατεώνες είναι, αλλά αυτό ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η στάση της κυβέρνησης θυμίζει την αποστροφή του Τζορτζ Χόρτον, προξένου των ΗΠΑ στη Σμύρνη την εποχή της καταστροφής που διαπίστωνε μια διαχρονική αλήθεια για το ελληνικό πολιτικό σύστημα: «Είναι απίστευτο – αδιανόητο θα έλεγα – μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες πολιτικοί για να διατηρήσουν το κόμμα τους στην εξουσία έστω και μία εβδομάδα παραπάνω: μπορούν να θυσιάσουν την πατρίδα τους ή και ανθρώπινες ζωές προκειμένου να κρατηθούν στην κυβέρνηση.»[1]

Φανταστείτε λοιπόν τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι κυβερνώντες σήμερα προκειμένου να μην υποστούν την συντριβή που έρχεται. Μην πιστεύεται τις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ υστερεί ήδη 15 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η ψαλίδα μεγαλώνει. Μόλις και μετά βίας πιάνει το 15%. Όσο για το ΠΑΣΟΚ ξεχάστε το. Φανταστείτε λοιπόν τι είναι ικανή να κάνει η συμμορία που κυβερνά προκειμένου να μην χάσει την εξουσία. Τι είναι ικανή να αποδεχτεί και να προσυπογράψει προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, έστω και με ανοιχτό πραξικόπημα. Με τις πλάτες πάντα του εξωτερικού παράγοντα.

Η ιδιοτέλεια των κυβερνώντων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την εθελοδουλία τους απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις αποτέλεσε ανέκαθεν ένα εκρηκτικό μείγμα που καταδίκασε την χώρα στην οπισθοδρόμηση και σε καθεστώς προτεκτοράτου. Παλιά μας στοίχισε μια μικρασιατική καταστροφή, σήμερα θα μας στοιχίσει πολύ περισσότερα. Την ίδια την πατρίδα μας.




[1] Τζορτζ Χόρτον, Αναφορικά με την Τουρκία, Αθήνα, 1992, σ. 33.

57 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Δημήτρη,

    Δεν σε εκτιμώ απλώς, αλλά είμαι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνος με τις θέσεις σου.

    Επίτρεψέ μου όμως να σε ρωτήσω πού στηρίζεις τον ισχυρισμό σου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφενός, στις εκτιμήσεις που κάνουμε εμείς οι ίδιοι σ' ολόκληρη την Ελλάδα και, αφετέρου, στις κρυφές δημοσκοπήσεις που γίνονται τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν δημοσιοποιούνται για να μην "χαλαρώσει" η ψήφος και χαθεί η πόλωση. Αυτή την εποχή έχουμε την χειρότερη προσπάθεια εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, αφενός, με στημένες δημοσκοπήσεις όπου δείχνουν "τσίμα-τσίμα" ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, δυνάμεις ανύπαρκτες όπως το "ποτάμι" με ποσοστά που δεν υφίστανται ούτε κατά διάνοια.

      Διαγραφή
    2. Σωστά τα λες Δημήτρη. Άλλωστε, αυτή η προσπάθεια εξαπάτησης και χειραγώγησης μέσω των στημένων δημοσκοπήσεων είναι επαναλαμβανόμενη και συνεχής. Να θυμηθούμε π.χ. το 2004 που μέχρι δυο βδομάδες πριν τις εκλογές μάς έλεγαν για ντέρμπι και μάχη σώμα με σώμα, και τελικά η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων άγγιξε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Σαπίλα

      Διαγραφή
    3. ξέρεις Δημήτρη τι ποσοστό δίνουν στο επαμ αυτές οι δημοσκοπήσεις; Μου έκανε πάντως εντύπωση που στη δημοσκοπηση της ζουγκλας (παροτι δεν τις εμπιστευομαι αφου ανεβαζουν τη χ.α και το ποταμι αφυσικα) το επαμ φανηκε να εχει περίπο 5%...Επισης στην τελευταια δημοσκοπηση Πανά το επαμ φανηκε να ειναι εκεινο το κομμα που εχει τις περισσοτερες πιθανοτητες απο τα κομματα εκτος βουληςν αεισελθει στο ευρωκοινοβούλιο...

      Διαγραφή
    4. Γνωρίζω, τι δίνουν στο ΕΠΑΜ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Στους δρόμους κερδίζεται η μάχη κι όχι στις δημοσκοπήσεις. Η σημασία είναι στην στράτευση.

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη καλησπέρα. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα όσα γίνονται και πολύ σωστά περιγράφεις αλλά θα ήθελα να βρεις χρόνο να σχολιάσεις όσο πιο γίνεται αναλυτικά τις καινούργιες προτάσεις της τράπεζας Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια. Ήμαστε πολλοί οι κατεστραμμένοι. Ευχαριστώ και μην σταματάς να γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα γράψω αναλυτικότερα, αλλά οι προτάσεις να ξέρεις πρόκειται για παγίδα πρώτης τάξης. Θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση και από την Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης του ΕΠΑΜ.

      Διαγραφή
  3. Δημήτρη, το κομμάτι της ανακοίνωσης "Αν και από αυτές τις καλύτερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014" τι σημαίνει; Ότι εκτιμούν πως δε θα υπάρξει τέτοιο πλεόνασμα το 2014;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμούν ότι από το εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ένα μικρό μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, ώστε να βοηθήσει στο να υπάρξει ξανά πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, αυτό που υπονοεί η ανακοίνωση είναι ότι το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 πρέπει να επιτευχθεί με πρόσθετα πρωτογενή δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές και αυξήσεις φόρων) κι όχι με μεταφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 στον επόμενο χρόνο.

      Διαγραφή
  4. H κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι το Τρίτο Ράιχ με Στεροειδή EINAI YBPIΣ Καμία Kυβέρνηση στην Iστορία της Aνθρωπότητας δε μπορεί να πλησιάσει την Yποκρισία και την Mοχθηρία της Ουάσιγκτον. Οπλισμένη με ΠYPHNIKA OΠΛA και με το Στρατιωτικό δόγμα του Προληπτικού Πρώτου Πυρηνικού Xτυπήματος (Π.Π.Π.X.), η USA/Ουάσιγκτον KAI MONO AYTH, στέκεται, KAI EINAI H Aπειλή KAI KATA THΣ ZΩHΣ ΣTHN ΓH !!! AYTO EINAI YBPIΣ ΣTHN ZΩH !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «ΕMEIΣ, H APIΣTEPA, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε Περήφανοι για Aλλα Πλεονάσματα. Για το Πλεόνασμα μας σε Aγώνες. Για το Πλεόνασμά μας σε Aγωνιστές που Eδωσαν AKOMA και τη Zωή τους για την Yπόθεση TOY ΛAOY. Για το Πλεόνασμά μας σε Aλήθειες. Για το Πλεόνασμά Mας στις Mάχες KATA των Mνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη Xώρα μας, Nτόπιους και ξένους».

    Αυτό Aνέφερε ο Aρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης !!! ETΣI EINAI KAI OXI AΛΛOIΩΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
    Πίσω απ΄τη μάντρα ,σπασμένα γυαλιά,/ σπασμένες στάμνες και κονσερβοκούτια,/ τα λυπημένα σκυλιά, οι άγριες γάτες, / πλήθος τσουκνίδες κι ανάμεσά τους/ ένα μικρό λουλούδι κίτρινο,/ σαν άστρο παραμελημένο,/ έχει αναλάβει να πληρώσει όλα τα σπασμένα./ Μαζί κι εγώ.

    Να είσαι πάντα καλά Μητσάρα και σ 'ευχαριστώ που μου άνοιξες την καρδιά , το μυαλό και με έμαθες να αγαπώ την ελευθερία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καζάκη, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το πώς βλέπετε να καταλήγει η ιστορία με την φαρσοκωμωδία του ΣΥΡΙΣΑ. Από ότι δηλώνουν τα στελέχη του (ας υποθέσουμε πως έχουν ενιαία γραμμή) θα κάνουν την δική τους εσωτερική πολιτική αγνοώντας ότι η διαχείριση του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας είναι στα χέρια της ΕΚΤ. Πως βλέπετε να εξελίσσετε η κατάσταση? Αν ήσασταν στην θέση των δανειστών εσείς, τι θα κάνατε για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα σας? Πως θα αντιδράσει η Ε.Κ.Τ?
    Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την οδήγηση του αμαξιού (την διαχείριση της εθνικής οικονομίας) χωρίς να έχουν μπει στην θέση του οδηγού!! (κρατικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και τον απόλυτο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής) δηλ οι άνθρωποι είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ κλέφτες και σφετεριστές της εξουσίας. Προσπαθούν να κάνουν το κόσμο να ονειρευτεί, να πιστέψει σε επιχειρήματα του τύπου «λεφτά υπάρχουν» ώστε να πάρουν ψηφαλάκια και μετά να πουν ότι είπε ο αντιμνημονιακός Αντωνάκης στην «προϊστάμενο» του κ. Μερκελ με την περίφημη δήλωσή του «ουδείς αναμάρτητος», ότι έκανε λάθος όταν πήγαινε στο Ζάππειο και έλεγε διάφορα κατά του μνημονίου και της τρόικας. Και διαβεβαίωσε τη καγκελάριο ότι αναλαμβάνει να υλοποιήσει πλήρως τη συνταγή του Βερολίνου καλύτερα και γρηγορότερα από τον Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά πιστεύω ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, δεν ξέρει τι λέει και, αφετέρου, πιστεύει ειλικρινά ότι θα της δώσουν τα περιθώρια οι Ευρωπαίοι δανειστές να "πασαλείψει" την κατάσταση ώστε να ησυχάσει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί είναι το εξής: οι δανειστές θα έχουν πάρει όσα είναι να πάρουν σε υπογραφές και δεσμεύσεις από την κυβερνώσα συμμορία και μ' αυτά σαν όπλα θα αρχίσουν από "μηδενικής βάσης" τις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί ούτε να εφαρμόσει στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης, ανάσας, δίχως να έρθει σε ευθεία ρήξη με τους δανειστές. Τι θα μπορεί να κάνει όταν η δημόσια περιουσία διαμέσου του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει περάσει στην κυριότητα του ΕΜΣ με έδρα το Λουξεμβούργο; Όταν οι "συστημικές" τράπεζες θα ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ διαμέσου της τραπεζικής ένωσης; Όταν το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράξει ούτε ευρώ, λόγω της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και εισοδημάτων προς το εξωτερικό; Τους πρώτους μήνες μάλιστα ενδέχεται να αντιμετωπίσει μέχρι και πολεμική προβοκάτσια στα βόρεια χερσαία σύνορα της χώρας, ή και στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Πώς θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά; Έχει έστω κι έναν που να είναι σε θέση να διατυπώσει σχέδιο διεξόδου και διαχείρισης εθνικής κρίσης; Κι ο κόσμος; Τι θα κάνει ο κόσμος;
      Δεν ξέρω αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει συνειδητά να οδηγηθεί η χώρα και ο λαός σε τέτοια κατάσταση. Πιστεύω ότι οι αντιλήψεις της την οδηγούν αναπόφευκτα σε παγίδα. Κι ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχουν δυνάμεις, όπως το ΕΠΑΜ, αρκετά ισχυρές και οργανωμένες που να ξέρουν τι να κάνουν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να γλυτώσουμε όλοι μας την Γιουγκοσλαβοποίηση της Ελλάδας. Αλλιώς θα ζήσουμε την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία της νεώτερης ιστορίας μας.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή ετοιμάζουν τουρκική εισβολή σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ???

      Οι συριζαιοι όμως δεν είναι ρατσιστές, θα υποδεχτούν με ροδοπέταλα τους τούρκους στρατιώτες

      Διαγραφή
  8. Αφού είναι τόσο ξεκάθαρο πως το πρωτογενές έλλειμα είναι 17 δις στο τέλος του τρίτου τριμήνου, γιατί διάολε δεν το λέει ούτε ένας εκτός του Καζάκη; Γιατί οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί δεν το αναφέρουν καν; Είναι τόσο ξεπουλημένοι; Ακόμα και ο Δελαστίκ το κάνει γαργάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν αντιπολίτευση επί του πραγματικού. Κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Άσε που κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο απλό και εύκολο από το να σκοτίζονται με νούμερα, που συνήθως αδυνατούν να καταλάβουν.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καζάκη διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω καταλάβει τα εξής:
      Το "πρωτογενές πλεόνασμα" που αναφέρει η κυβέρνηση και τα κανάλια, δεν είναι αυτό που απλοϊκά νομίζει ότι αντιλαμβάνεται ως πλεόνασμα ο μέσος πολίτης. Δεν είναι αυτό που δήθεν εκλαϊκευτικά φροντίζει η κυβερνητική προπαγάνδα και οι λαϊκιστές υπουργοί τύπου Άδωνι να παρουσιάσουν στον κόσμο ως την δήθεν διαφορά εσόδων - εξόδων, κάνοντας τους πολίτες να φαντασιώνονται ένα τάχα υπαρκτό κρατικό ταμείο στο οποίο στο τέλος του χρόνου περίσσεψαν πραγματικά χρήματα, τα οποία ο καλός "πρωθυπουργός" θα μας τα μοιράσει (!) μάλιστα ως ελεημοσύνη.
      Το ψέμμα δεν είναι καν η επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους που από μόνη της εξαϋλώνει τις λαϊκές φαντασιώσεις για λεφτά στο συρτάρι - αυτό τάχα το λένε, αν και το ξεχνούν στο λαϊκίστικο μοντέλο του νοικοκυρέματος και των περισσευούμενων χρημάτων με το οποίο ταϊζουν τον κόσμο.
      Αυτό που δεν (πολυ)λένε είναι πως εκτός από δημιουργική λογιστική, οι σοφοί μας έχουν περάσει και στην δημιουργική ασάφεια, καθώς το τεχνητό μέγεθος που υπολογίζουν και βγάζει πλεόνασμα είναι ένα μπάσταρδο τροϊκανό δημιούργημα-ορισμός που εξαιρεί από τον υπολογισμό του αποτελέσματος την δαπάνη για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα:
      "Main differences between programme and EDP definition are the exclusion from the program definition of ANFA and SMP profit transfers, most sales of non-financial assets, and costs related to bank resolutions and
      recapitalisations."
      (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/presentation_el_convergence_report_17_may_2013_en.pdf, slide 5)
      Όπως το αντιλαμβάνομαι, κάποια συν και κάποια πλην έχουν εξαιρεθεί από το τελικό αποτέλεσμα, με τη μερίδα του λέοντος όμως να ανήκει στις δαπάνες ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Αν δεν κάνω λάθος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ.Οικ. η δαπάνη αυτή σε ετήσια βάση θα είναι περ. 19,5 δις και νομίζω κλείνει το κενό ανάμεσα στα 2 δις πλεόνασμα και τα -17δις έλλειμμα για να καταλαβαίνουμε τι λένε τα νούμερα και ποιός μας κοροϊδεύει.
      Δεν ξερω λοιπόν αν υπάρχει "πλεόνασμα" - λεφτά πάντως είναι φανερό πως δεν υπάρχουν!
      Παρακαλώ το σχόλιο σας.

      Διαγραφή
    3. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τα τακτικά έσοδα είναι παραπάνω από τα τακτικά έξοδα του κράτους. Σ' αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η εξυπηρέτηση του χρέους. Τώρα η κυβέρνηση παίζει με δυο έννοιες: το πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Κυβέρνησης και το πρωτογενές της Γενικής. Μαγειρεύει προσθαφαιρώντας αυθαίρετα έσοδα και δαπάνες στο πρωτογενές του κρατικού προϋπολογισμού και εμφανίζει πλεόνασμα χωρίς να συνυπολογίζει ούτε την επιβάρυνση λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των "συστημικών" τραπεζών που ανήλθε περίπου στα 25 δις ευρώ μέσα στο 2013, ούτε βέβαια την εξυπηρέτηση του χρέους που απορρόφησε μόνο για τόκους γύρω στα 7,5 δις ευρώ. Να γιατί η Eurostat επίσημα βγάζει πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης τριών τριμήνων του 2013 της τάξης των 17 δις ευρώ.

      Διαγραφή
  9. Το κείμενό σου με λύπησε διότι σε είχα για σοβαρότερο άνθρωπο. Διαβάζοντάς το είδα πως έχεις διαστρεβλώσει πολλά και έχεις γράψει ακόμη και ψέματα, προφανώς για να κάνεις αντιπολίτευση. Η γνώμη μου είναι πως αυτός είναι επαρκής λόγος για να ξεφτιλίζεται κανείς γράφοντας ανοησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ είχα εσένα για σοβαρό άνθρωπο, αλλά αποδείχτηκες μεγάλος καραγκιόζης. Συμβαίνουν αυτά στη ζωή.

      Διαγραφή
    2. Για πες μας και μας τα ψεμματα και τις διαστρευλωσεις που εγραψε;
      Ο Καζακης λεει μειον 17 Δις συμφωνα με τα στοιχεια της γιουροστατ.
      Που ειναι το ψεμα και η διαστρευλωση;
      Αν δεν πιστευεις, πηγαινε στη σελιδα της Γιουροστατ και δες τα μονος σου.
      Αντε, πες μας, ποιος λεει κατ εσε την αληθεια;

      Διαγραφή
    3. "Διαβάζοντάς το είδα πως έχεις διαστρεβλώσει πολλά και έχεις γράψει ακόμη και ψέματα,"Μήπως θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμενος;Να ενημερωθούμε και εμείς επιτέλους για τα ψέματα του κ.Καζάκη και τις αλήθειες της κυβέρνησης.

      Διαγραφή
    4. Για πες ρε σοβαρε ανθρωπε λοιπον. Που ειναι τα ψεματα του Καζακη και τι ειναι διαστρεβλωμενο; Οχι να πεταμε μια ατακα και να φυγουμε. Στοιχεια.

      Διαγραφή
    5. ...και εγώ θα ήθελα μία εξήγηση για τι πράγμα είπε ο Καζάκης ψέματα. Διαφορετικά μπορώ και εγώ να υποστηρίξω ότι ο Καζάκης είναι εξωγήϊνος αλλά άντε να με πιστέψει κανείς χωρίς αποδείξεις.

      Διαγραφή
  10. ΦIΛE ! "Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ....ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ...."
    Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014
    -----
    AΠΛA ΠPAΓMATA: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Όχι για να κάνει διαχείριση, ούτε για να αναπαράγει το παλιό μοντέλο άσκησης της εξουσίας. Θα είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο λαός θα αποφασίσει να γίνει ισχυρός και να ανατρέψει το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς». EINAI TOΣO AΠΛA, KAI EΛΛHNIKA, TI ΔEN KATAΛABAIENETAI ;;; ... IΔEAΛΩΣ KAΘAPIZΩ EΓΩ ΓIA ΠAPTI ΣAΣ !!!! .... ANTE NTE ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν νομίζεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει το σύστημα που μας έφερε εως εδω, χωρίς να έχει μια ελάχιστη βάση δράσης (παράδειγμα Α) ανάκτηση της νομισματικής πολιτικής και με εξουσία στην Κρατική Εθνική Τράπεζα για να δει τα εμβάσματα προς φορολογικούς παραδείσους και οχι να παρακαλάει την Ελβετία να του δώσει στοιχεία, Β) Ανάκτηση νομισματικής κυκλοφορίας Γ) Διώξεις προς κάθε πολιυικο η συνδικαλιστικό η επιχειρηματικό πρόσωπο που απο τα στοιχεία που θα προκύψουν έχει βγαλει μαύρα χρημστα, διαφθοράς με συνέπεια να καταγγελθεί το παράνομο και καταχρηστικο χρεος εις βσρος των πολλών Γ) Νεο Σύνταγμα και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διμερης κρατικές συμφωνίες με κρατη που θα τα ενδιέφερε να συμαχησουν με την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Δ) Ανασυγκρότηση του ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ εις βάρος του καθαρά καταναλωτικού απο μηδενικη βασξ
      με νεες δομές στην κρατική μηχανή και τελείωμα των διεφθαρμένων συνδικάτων που ζούνε παρασιτικα. Αν τα παραπανω ΕΛΑΧΙΣΤΑ και ΒΑΣΙΚΆ δεν γίνουν μη περιμένεις Φως μακροπρόθεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει μόνο για εύκολες λύσεις με κάψιμο των συμβάσεων αλλά δεν λέει τίποτα για την διαπλοκή του ΕΥΡΩ. Ειναι ενάντια σε Εθνικές επιλογές ισως γιατί κατά βάθος βλέπει το μέγεθος της διαφθορά και επιλέγει της εξωτερικές (την δυναμη του ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ) δυνάμεις για να συμμαχήσει. Κοντός ψαλμός Αλληλούια καστε και θα δεις Τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση. Θα διασπαστεί σε χρόνο dt σε δύο κόμματα. .. ΘΑ ΣΟΥ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΚΛΑΠΕΤΟ φιλε μου...

      Διαγραφή
    2. Οποιος το πιστεύει αυτό, είτε είναι ψυχασθενές κομματόσκυλο, είτε αδαής που έχει ονειρώξεις .

      Διαγραφή
  11. Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε σε καμία μοιρασιά, όσο είμαστε αυτό που θέλουν να μοιράσουν. Από τη στιγμή που έχουμε συνθηκολογήσει με τα "μνημόνια", είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσουμε. Με την υπάρχουσα κυβέρνηση τουλάχιστον.
    Φυσικά τα μόνα δικαιώματα που έχουμε με την κυβέρνηση αυτή, είναι όσα δικαιώματα μπορεί να έχει ένας αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
    Παρόλα αυτά ο αιχμάλωτος έχει και ένα καθήκον: Να δραπετεύσει από το στρατόπεδο πριν είναι πολύ αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι, βεβαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μισο και ΒΑΛΕ ΠΑΣΟΚ ενσωματωμενο εντος του πλεον θα..ανατρεψει το συστημα διαπλοκης και διαφθορας...Και υστερα ξυπνησες.και ησουνα και ιδρωμενος κακομοιρη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τόσο δύσκολο είναι Δημήτρη να επισυνάψεις τον σύνδεσμο με τη eurostat για να δουμε το πρωτογεννές έλλειμα που λές ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να ξεστραβωθούμε μόνοι μας και μάθουμε να ψάχνουμε. Ειδικά αν θέλουμε στα σοβαρά να αμφισβητήσουμε κάτι. Όσο για τους συνδέσμους, τους έχω ξαναναρτίσει:

      Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013 βγαίνει -22,6 δις ευρώ μπορεί να το βρει κανείς: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do;jsessionid=9ea7d07e30da0584a06cf5634a2f9997c436ff5cddc3.e34MbxeSahmMa40LbNiMbxaMc3qMe0?tab=table&plugin=1&pcode=teina205&language=en

      Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013 είναι -17,0 δις ευρώ βρίσκεται στο: http://sdw.ecb.europa.eu/browseTable.do?REF_AREA=168&node=9485586&FREQ=Q&sfl2=4&sfl1=3&sfl4=4&DATASET=0&DATASET=1&SERIES_KEY=121.GST.Q.GR.N.D1300.PDF.D0000.C

      Διαγραφή
    2. Μπήκα στο σύνδεσμο που έδωσες και εμφανίζει στα μέσα Μαίου του 2013 έλλειμα πρωτογεννές 12 δις αλλά εως τα μέσα Αυγούστου πλεόνασμα 800 εκατομ.Τελικά τι γίνεται ????

      Διαγραφή
    3. Για να βρεις το συνολικό έλλειμμα των τριών τριμήνων προσθέτεις τα επιμέρους αποτελέσματα ανά τρίμηνο.

      Διαγραφή
    4. The data correspond to quarterly non-financial accounts for the general government sector ... more

      2011Q1 -4.403,00
      2011Q2 -7.233,00
      2011Q3 -5.560,00
      2011Q4 -2.802,00 -19.998,00

      2012Q1 -3.969,00
      2012Q2 -3.808,00
      2012Q3 -6.403,00
      2012Q4 -3.296,00 -17.476,00

      2013Q1 -7.378,00
      2013Q2 -14.071,00
      2013Q3 -1.167,00 -22.616,00

      Διαγραφή
    5. Greece - Primary deficit or surplus - All sectors/ unspecified/ not applicable (ESA95) - EUR - General government (ESA95)-EUR - Non-financial flows current prices - Euro, irrevocable conversion rate - Neither seasonally nor working day adjusted
      (Millions of Euro)


      2013Q3, 631
      2013Q2, -12.142
      2013Q1, -5.515

      Σύνολο -17.026

      Διαγραφή
  14. Παλι χθες ειχαμε ενα ρεσιταλ στην τηλεοραση. Δε θελω να γινομαι κακος, αλλα ας ξεκινησουμε απο το μεγκα. Απο τη μια ειχαμε τη λιανα κανελη , η οποια ισχυριζοταν με μενος (δικαιως) οτι η χρυση αυγη πρεπει δια του ποινικου κωδικα να ανασχεθει η δραση της, απο την αλλη ο εκπροσωπος της ΝΔ (Μιχελακης) οτι δεν πρεπει να απαγορευεται η δραση ενος πολιτικου σχηματισμου. Η ΝΔ διαχωριζοντας τη χρυση αυγη σε υγιη και μη υγιη, προσπαθωντας να αποσπασει ψηφαλακια απο οπου μπορει, στην ουσια ομολογει οτι η Δεξια με οποιαδηποτε μορφη, δεν ειναι τιποτε αλλο παρα ο φασισμος με κοστουμι, η για να το πω γενικα, ο φιλελευθερισμος της ΝΔ γεννα το αυταρχικο κρατος απο μεσα του ως αυτοολοκληρωση, Απο την αλλη η κανελη εστιαζοντας με τοσο μενος στη χρυση αυγη και απομονωνοντας τη σα στοχο, χανει το γενικο, που ειναι οτι οποιος δεν θελει να μιλα για τον καπιταλισμο καλα θα κανει να σωπαινει και για το φασισμο. Εγω αυτο που ειδα ειναι οτι καθενας προσπαθουσε να κερδισει το κομματι που του αναλογει. Η Κανελη προσπαθουσε να διατηρησει το κομματι που της αναλογει απο την αριστερα, κρατωντας μαλιστα μια χλιαρη σταση απεναντι στο Μιχελακη, ο Μιχελακης να κερδισει το κομματι της ΧΑ που που παραδοσιακα ανηκει στη ΝΔ. Πιστευω οτι η στοχευση αποκλειστικα στη ΧΑ αποπροσανατολιζει απο το προβλημα. Δεν μπορεις να καθεσαι στο ιδιο πανελ, στο ναο της προπαγανδας (μεγκα) με το βασικο εχθρο σου και να πυροβολεις το λυκοσκυλο του (Κασιδιαρη) και οχι τον αφεντη του σκυλου (τη ΝΔ). Μου θυμισε ποκερ, ποιος θα κερδισει περισσοτερα στη μοιρασια. Η αλλοιως "ελα να τα βρουμε παρε εσυ πεντε απο τη χρυση αυγη, να παρω εγω αλλα πεντε απο την αριστερα". Αν το θεμα ειναι μονο η χρυση αυγη, οκ ας την απαγορευσουμε δια ροπαλου, να τελειωνουμε. Ειναι ομως μονο αυτη το προβλημα?Το ιδιο το συστημα γεννα την χρυση αυγη απο μεσα του. Το να ασχολεισαι με την τελικη εκδηλωση της αρρωστειας μονο και οχι με το τερας που το δημιουργησε νομιζω οτι δεν λυνει τιποτα. Τωρα για τον Αδωνι στο αλλο καναλι, τι να πω. Ειναι δυνατον δημοσιογραφοι που ασχολουνται με την υγεια χρονια να ειναι τοσο απροετοιμαστοι απεναντι του, κανοντας τον να δικαιωνεται σε ολα τα επιπεδα? ειναι δυνατον γιατροι και ολοι οι εκπροσωποι των συντεχνιων εκει μεσα να εμφανιζονται τοσο αδαεις ωστε ο Αδωνις να δικαιωνεται σε ολα τα επιπεδα? Δηλαδη αρχιζω να υποψιαζομαι οτι επιτηδες φερνουν τετοιους ανθρωπους στο πανελ ωστε ο Αδωνις να εμφανιζεται ως η μονη λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχει πλάκα που ενώ υπάρχουν άνθρωποι που ξεβολεύονται ή αρνούνται τις προσφερόμενες ανετοτατες καρέκλες (υπάρχει αλήθεια ένας που πιστεύει ότι ο Καζάκης δε θα μπορούσε να είναι στην Βουλή ή σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής ή σε μεγάλες τράπεζες απλώς εκδηλώνοντας την επιθυμία του;), είμαστε αυστηροί και καχύποπτοι απέναντι τους, καθότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι δύναται να υπάρχει άνθρωπος που να προκρίνει το συλλογικό έναντι του ατομικού του συμφέροντος. Δημήτρη, είσαι πολύς για μερικούς. Πάρα πολύς. Κόψε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν μπορώ να καταλάβω από τους πίνακες ποιό το πρωτογενές έλλειμμα Q1, Q2, Q3 αν δε λάβουμε υπόψη το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ελλείμματος. Αυτό που κάνεις είναι να προσθέσεις τα επιμέρους ελλείμματα των τριμήνων προκειμένου να βρεις το άθροισμα.

      Διαγραφή
    2. Όπως τα λέτε όμως, με κόστος ανακεφαλαιοποίησης 19 δις το 2013, μαλλον υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα (οκ μη βιώσιμο, τρώμε από τις σάρκες μας κλπ, καμια αντίρρηση εδώ)

      Διαγραφή
  17. αν μπορει καποιος να μου πει γιατι η ΕΚΤ,ΔΝΤ θελουν να γινει ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων της Ελλαδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μπορούν να προχωρήσουν στην απαλλοτρίωση της περιουσίας των οφειλετών που έχει μπει είτε ως εγγύηση των δανείων που έχουν συναφθεί, είτε διεκδικούν οι τράπεζες ως "κάλυψη" των δανείων. Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση αναγκαστικά οι τράπεζες θα πτωχεύσουν κι επομένως δεν θα μπορούν να εισπραχθούν τα δάνεια προς τους ιδιώτες.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα κε Καζάκη.

    Είπατε στην ομιλία σας στην Κυπαρισσία ότι σύμφωνα με την ΕΕ στην Ελλάδα υπάρχουν 17 πληθυσμιακές οντότητες.
    Έχετε κάποια πηγή γι΄αυτό; Γιατί είναι πολύ σημαντικό. Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

    Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν είναι πολύς. Όλοι έχουμε και περισσότερο και πιο ελεύθερα να σκεφτόμαστε και περισσότερο να εξηγούμε και να προσπαθούμε γι' αυτά. Κανένας μας δεν πέφτει πολύς ή λίγος και σε κανέναν. Ας πούμε, υπάρχει τρόπος να ξεκλειδώσεις όποιον προπαγανδιστή των οικονομικών δολοφόνων. Αλλά, κι ακόμα το κάνεις, η εκμετάλλευση αναπαράγεται ασταμάτητα, φημολογεί και επιβάλει σαν χαμένη τη μαζεμένη πείρα, την καθαρή λογική, σε βάζουν ξανά στον λαβύρινθο, ξεκινώντας από πολύ περιστατικές αιτιάσεις πάντα, όποιος κι αν είσαι. Οπότε ανάγκη να υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι άνθρωποι που θα προσπαθούν να παραμένουν στην άσπιλη ελευθερία τους και να επιμένουν στην καθαρή λογική της φύσης. Βέβαια η φύση την οργάνωση της οικονομίας των κοινωνιών μας την βλέπει σαν πράξη που γίνεται από εμάς. Και όχι σαν νόμο της φύσης. Θα ήθελα να είμαι στην ΕΣΣΔ, να βιώνω κομουνισμό με εκμετάλλευση, να πω αυτή την αλήθεια και να με εκτελέσουν οι φανατισμένοι τύπου Μητσοτάκ και Τσίπρας και Κουτσούμπας, που θα κουμάνταραν και εκεί, όπως παντού. Ο Καζάκης δεν είναι πολύς. Είναι ο πιο απελπιστικά ανθρώπινος από όλο το τηλεσκυλολόι των δημόσιων και των πολιτικών βημάτων όλων των εποχών της νέας ελλάδας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εμένα μου φαίνεται σαν εραστής ή ερωμένος του Κουτσούμπα - κάθε φορά που βλέπω στην τηλεόραση το σκυλολόι δηλαδή. Και, εξ αφορμής τηλεόρασεως, νιώθω σαν να θέλω να σημειώσω στο χαρτί τις ερωτικές περιπέτειες Δημητρίου Κουτσούμπα και Ελευθερίου Βενιζέλου, μέσα στον Μεγάλο Ανατολικό του Μεγάλου Ανδρέα Εμπειρίκου, από το Λιβερπουλ στη Νέα Υόρκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ειδατε τι ειπε ο Δραγατσης χθες και σημερα βγηκε και φωναζει ο Τρανγκας και τα σερνει στους προδοτες του Συριζα??????

    Τους κραζει Λογοθετες, προδοτες, ψευτες και νεο ΠΑΣΟΚ......και λεει οτι ο Δραγασκης και Τσιπρας μιλανε την Γλωσσα του Αδωνι....

    Δημητρη ηρθε η Ωρα να τους ξευτιλισεις ΔΗΜΟΣΙΑ με τελευταιο αρθρο .....αυτους τους απατεωνες........ Τσιπρας, Δραγασακης, Σταθακης, Μηλιος και σια.. και ολα τε ρεντικολα του ΣΥΡΙΖΑ......

    Τωρα ειναι η ωρα να χτυπηθουν καιρια τα πουλημενα τομαρια.....

    Ο Τρανγκας εβαλε την βαση σημερα για να τους ξεβρακωσετε πληρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δημήτρη ξέρεις σε τι τιμές έχουν αγοράσει οι άλλες ευρωπαικές χώρες το ελληνικό χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας κινδυνεύει άμεσα, ειδικά η Μακεδονία και τα νησιά μας..Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές ιδεολογίες στην Ελλάδα (θεμιτό και δημοκρατικό) αλλά οι εκφραστές των ιδεολογιών αυτών είναι καραγκιόζηδες...Πάντα ήταν και είναι και γι' αυτό κινδυνεύουμε να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, την θρησκεία μας(χαρακτηριστικά που μας ένωναν).Φανατιζόμαστε υπέρ του ενός και κατά του άλλου χωρίς καν να μπούμε στον κόπο και την λογική να ακούσουμε τι λέει...Κύριε Καζάκη μένω στην Θεσσαλονίκη και δεν σας κρύβω ότι άνησυχώ πολύ για το αν θα συνεχίσω να μένω στον τόπο που γεννήθηκα...Η προπαγάνδα που γίνεται εδώ είναι απίστευτη....και άκρως επικίνδυνη...Το πρόβλημα εκτός από την οικονομική ανέχεια πλέον έχει πάρει προαγωγή και σε εθνικό.Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος..Πιστεύετε ότι ίσως να έχουμε εξελίξεις με το Μακεδονικό ζήτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε πολεμική προβοκάτσια σε Μακεδονία ή Θράκη, άμα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σημερινή κατρακύλα και διάλυση της χώρας από την ΕΕ και τους δοσίλογους.

      Διαγραφή
  23. Φίλε μου, συγγνώμη, αλλά με Google translate την έφτιαξες την παράγραφο αυτή; Όλες οι φτάσεις σου συντακτικά είναι λάθος. Μπορείς να το ξαναπείς με σωστά ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΠOIOΣ EINAI AYTOΣ ΠOY TPIΓYPNA TO BPAΔI ΣTA ΣTENA, KAI ΣTO XEPI TOY KPATEI BAΓΓEΛIO KAI ΣΠAΘI ;;; ....... (ΠOIOΣ ;;;) TA ΠAPAΘEIPIA OPΘANOIXTA ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εκείνο που ενοχλεί ρε παιδιά είναι η εμμονή μας σε επιμέρους ιδεολογήματα-ιδεοληψίες,την ώρα που κρίνεται η ίδια η επιβίωσή μας ως φυσικών υποστάσεων κι η ίδια η ύπαρξή μας ως έθνους ή λαού!Μήπως ψάχνουμε δικαιολογίες για να μην απαγκιστρωθούμε από τις εμμονές μας,που σαν δαίμονες μας εγκλωβίζουν σε στενόχωρες λογικές,που κάθε άλλο παρά απελευθερώνουν τις δημιουργικές και υγιείς δυνάμεις ,που μέσα μας όλοι μας κρύβουμε!Εδώ και τώρα επιτέλους ας κομίσει ο καθένας ό,τι καλό στον κοινό μας αγώνα!Τώρα έχουμε πιο πολύ από ποτέ ο ένας τον άλλον,αλλά ας κάνουμε πρώτα την κάθαρση μέσα μας,για να δούμε με άλλο "μάτι"τις διαφορές μας!Οι διαφορές μας είναι πλούτος,αλλά η διάθεση ενωτικής πάλης είναι εκ των ουκ άνευ,όπως κι η καλοσύνη κι η ανοχή της διαφορετικότητας!Τώρα σώζουμε όλοι μαζί τον τόπο και τις ζωές μας,που είναι πάνω από όλα!Στράτευση για τον κοινό σκοπό της απελευθέρωσης είναι η ιστορική πρόκληση!Εμείς είμαστε οι μόνοι εγγυητές γι'αυτό,κι επιτέλους ας κάνουμε την υπέρβαση που πρέπει,πριν είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δημητρη ποτε θα ερθης και στην Ηπειρο αρκετος κοσμος σε περιμενει η καμια περιοδεια απο τα μελη της γραμματειας του ΕΠΑΜ
    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΛΑΣΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το καλύτερο πιστεύω είναι να επικεντρώσετε την δράση σας για να κερδίσετε κόσμο στην Αθήνα.Εκεί έτσι κι'αλλιώς θα δωθεί η τελική μάχη.Δ.Λαγοπάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή