Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελλάδα συνθλίβεται κάτω από το βάρος του χρέους


Μπορεί να μην το ξέρετε, ούτε να το βιώνετε, αλλά πάμε καλά. Τόσο καλά που είναι ακατανόητη η επιμονή της Τρόικας στην αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό μας αποκαλύπτει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (12/9). Χαρές και πανηγύρια. Πρόκειται για την ίδια Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών που έχει υποστηρίξει κατά καιρούς τα πιο αλλοπρόσαλλα συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και άλλα πολλά. Αν πιστεύαμε το τι λέει η συγκεκριμένη Διεύθυνση, τότε η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να είχε απογειωθεί ήδη από τις αρχές του 2011, χάρις στην βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή των μνημονίων. Δεν έγινε έτσι, αλλά μην στεναχωριέστε κάποτε θα γίνει. Όταν οι έλληνες θα έχουν μείνει οι μισοί, τότε θα δείτε πόσο καλά θα περνάμε. Δεν βλέπετε πώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα καθώς προχωρά η μαζική εξολόθρευση των ελλήνων εργαζομένων;

Ένας από τους πιο φημισμένους τραπεζικούς θεωρητικούς των αρχών του 19ου αιώνα, ο Τζίλμπαρτ, είχε πει ότι όσο περισσότερο απλώνονται οι τραπεζικές συναλλαγές τόσο πιο δύσκολα διαχωρίζονται από την κερδοσκοπία και την αγυρτεία. Το ίδιο χάνεται και η διαφορά ανάμεσα στον τραπεζίτη και τον αγύρτη. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη αυτού του συμπεράσματος από τα «πορίσματα» της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών. Δουλειά τους είναι να στραμπουλίξουν τόσο πολύ την πραγματικότητα, ώστε να συνάγουν όποιο συμπέρασμα θέλουν.
Για να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα. Η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει στο ναδίρ ακόμη και με τους δείκτες που χρησιμοποιούν οι αγορές. Ένας από τους πιο γνωστούς σύνθετους δείκτες που μετρά την κατάταξη των χωρών παγκόσμια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, είναι αυτός με βάση τον οποίο εκδίδεται κάθε χρόνο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) του Νταβός η ετήσια έκθεση με τίτλο Global Competiveness Report (Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα). Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη, ο οποίος απαρτίζεται από διάφορες παραμέτρους σχετικά με την κατάσταση 144 χωρών του πλανήτη. Από επιστημονική άποψη θα μπορούσε κανείς να φέρει μια αρκετές σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο που συγκροτείται ο συγκεκριμένος δείκτης, αλλά και για τον τρόπο που εκτιμάται ή σταθμίζεται κάθε ξεχωριστή παράμετρος. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας δείκτης που τα διεθνή επιτελεία των αγορών, τον παίρνουν σοβαρά.
Πίνακας 1: Θέση ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε 144 χώρες.
2011
96
2010
83
2009
71
2008
67
2007
65
2006
47
2005
47
2004
37
2003
35
2002
31
2001
31
WEF, Global Competiveness Report, αντίστοιχα έτη.
Τι μας δείχνει για την Ελλάδα; Ο πίνακας 1 αφορά στην παγκόσμια θέση της Ελλάδας με όρους ανταγωνιστικότητας από την εποχή που πρωτοεκδόθηκε η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2001. Η βουτιά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο ολοφάνερη, αλλά και εντυπωσιακή. Από την 31η θέση που κατείχε η Ελλάδα ανάμεσα σε 144 χώρες με όρους ανταγωνιστικότητας το 2001 και 2002, έως το 2008 είχε κατρακυλήσει στην 67η θέση. Ζήτω το ευρώ! Το 2009 η Ελλάδα πέφτει στην 71η θέση παγκόσμια και κατόπιν χάρις στην επιλογή των κυβερνήσεων της χώρας να καταφύγουν στον μηχανισμό της τρόικας, η Ελλάδα βούτηξε στην 96η θέση ανάμεσα σε 144 χώρες. Αυτό θα πει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όπως υποστήριζε, αν θυμάστε, ο αλήστου μνήμης δοτός πρωθυπουργός ονόματι Παπαδήμος και όπως συνεχίζει να υποστηρίζει ο σημερινός υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας (όνομα και πράμα), αλλά και οι Διευθύνσεις Οικονομικών Μελετών των τραπεζών.
Αφού λοιπόν η τρόικα κατόρθωσε να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση ανταγωνιστικότητας χειρότερη από την Ουκρανία (η οποία κατέχει την 73η θέση σύμφωνα με το ΠΟΦ, το 2011), το Βιετνάμ (75η θέση το 2011), τη Ρουμανία (78η θέση το 2011), την Μποτσουάνα (79η θέση το 2011), τα Σκόπια (80η θέση το 2011), την Αλβανία (89η θέση το 2011), κοκ, έχει θέσει ανοιχτά το ερώτημα: γιατί οι μισθοί, οι συντάξεις και η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας να βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο απ’ αυτές τις χώρες; Δεν μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται π.χ. 23 θέσεις κάτω από την Ουκρανία και οι μισθοί της να είναι 3 φορές μεγαλύτεροι και οι εργαζόμενοι να απαιτούν ανελαστικές συνθήκες και όρους εργασίας. Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από τα απανωτά πακέτα μειώσεων και περικοπών που θα συνεχιστούν προκειμένου η ελληνική κοινωνία να οδηγηθεί σε επίπεδο ανάλογο της διεθνούς θέσης ανταγωνιστικότητας στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα.
Όμως, μην ανησυχείτε. Τον Αύγουστο που μας πέρασε έχουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Ω, τι ανακούφιση! «Ωστόσο,» μας λένε οι «μελετητές» της Alpha Bank, «όλα αυτά θυσιάζονται στο βωμό μιας άγονης αντιπαράθεσης που δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Ο μόνος λόγος που επιβάλλεται η λήψη μέτρων € 11,5 δις είναι για να αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της Ελλάδος διεθνώς και για να δημιουργηθεί δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας έτσι ώστε η μετάβαση σε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σήμερα, όμως, είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα μπορούσαν να μετριασθούν. Εκτός και εάν η οικονομία οδηγηθεί σε νέα κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ και το 2013 και το 2014, που δεν είναι απίθανο εάν συνεχισθούν οι καθυστερήσεις στην λήψη μέτρων αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας. Το μόνο βέβαιο στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι η κάθε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας με την Τρόικα για τα όποια νέα μέτρα από το 2013, στην ολοκλήρωση της Έκθεσης της Τρόικας για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και στην αποκατάσταση συνθηκών ικανοποιητικής χρηματοδότησης της οικονομίας θέτουν ουσιαστικά εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας που είναι σήμερα το κύριο ζητούμενο. Επιπλέον, θέτουν εμπόδια στην ίδια τη δημοσιονομική προσαρμογή και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ήδη προωθείται δυναμικά από την νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.»
Τι μας λένε τα καλά παιδιά; Ότι τα 11,5 δις ευρώ απαιτούνται χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό λόγο, αλλά μόνο και μόνο για λόγους «αξιοπιστίας» και για να «δημιουργηθεί δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας έτσι ώστε η μετάβαση σε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση.» Το τελευταίο θα πρέπει να εκληφθεί μόνο ως ανέκδοτο. Διότι σε συνθήκες ύφεσης το να μιλά κανείς για «βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» και για «απόθεμα ασφαλείας» είτε δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα, είτε πολύ απλά είναι ο άλλος τρόπος για να πει κανείς ότι πρέπει να πεθάνει κόσμος προκειμένου να υπάρξει εικονικό «πρωτογενές πλεόνασμα». Άλλωστε η δήθεν βελτιωμένη εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται στην περικοπή 2,4 δις ευρώ πρωτογενών δαπανών στο οκτάμηνο αυτού του χρόνου. Το αποτέλεσμα; Σχολεία, σχολές και νοσοκομεία υπό γενική διάλυση, για να μην πούμε υπό γενική κατεδάφιση. Το ίδιο και η δημόσια διοίκηση.
Αυτό το κυνήγι του πρωτογενούς ελλείμματος μοιάζει εν πολλοίς με το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα που προσπαθούσε να μάθει τον γάιδαρο του να μην τρώει γιατί του κόστιζε πολλά. Του έκοβε σταδιακά την τροφή, ώστε να συνηθίσει ο γάιδαρος να δουλεύει χωρίς να τρώει. Σε κάποια στιγμή ο κακομοίρης ο γάιδαρος τα τίναξε από το λίγο φαγητό και την σκληρή δουλειά. Τότε ο Χότζας είπε, «μόλις έμαθε να δουλεύει χωρίς να τρώει, και πέθανε. Τι κρίμα!»  
Όμως, τα καλόπαιδα του Κωστόπουλου δεν νοιάζονται για το ποιος ζει και ποιος πεθαίνει με τέτοιες πολιτικές. Αυτό που τους καίει είναι άλλο. «Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση από την πλευρά της θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής με ταυτόχρονη ανάκαμψη της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την ζημιογόνο πολιτική του τύπου "δεν θα απολυθεί κανείς στο δημόσιο τομέα". Αν δεν απολυθεί κανείς τότε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τόσο πολύ που πολλοί εργαζόμενοι θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους. Η διαφορά θα είναι ότι, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη περίπτωση θα φύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι σε θέση να βρουν εργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.»
Αναρωτιέται κανείς που ζουν αυτοί οι τύποι. Σε μια Ελλάδα όπου ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει θέσεις εργασίας στους καλύτερους, αλλά και το να εξαναγκαστεί κανείς να φύγει στο εξωτερικό δεν πειράζει. Κι έτσι σ’ αυτήν την φανταστική Ελλάδα οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, ούτε βέβαια θα βαθύνουν την ύφεση. Θα περάσουν απαρατήρητες. Μόνο και μόνο γιατί το θέλει η τρόικα και τα κοράκια που συνωστίζονται προκειμένου να λεηλατήσουν τα τιμαλφή του δημόσιου τομέα. Προσωπικά, τους μόνους που ειλικρινά θα ήθελα να δω στην ουρά της ανεργίας να αγωνιούν με το επίδομα όπως έχει καταντήσει, είναι όλους αυτούς τους τύπους που το παίζουν «τεχνοκράτες» και συντάσσουν τέτοια Δελτία Οικονομικών Εξελίξεων. Γιατί, πώς να το κάνουμε, μπορεί η σκοπιμότητα των συμφερόντων της τράπεζας να επιβάλει σε μια κατ’ ευφημισμό Διεύθυνση Μελετών να ισχυρίζεται ανοησίες, αλλά όλα έχουν το όριό τους.
Φυσικά αυτό που μονίμως διαφεύγει τον ορίζοντα τέτοιων «αναλύσεων» είναι η πορεία του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους (Νο. 66, Ιούνιος 2012) το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουνίου 2011 έφτασε τα 303,5 δις ευρώ. Αυξήθηκε κατά 23,2 δις ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από αυτά τα πρόσθετα 23,2 δις ευρώ, τα 18 δις ευρώ πήγαν στις εγχώριες τράπεζες με την μορφή ανακεφαλαιοποίησης ενώ τα υπόλοιπα σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων ομολόγων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα λήξης χρέους της κεντρικής διοίκησης υποδηλώνει ότι μέχρι το τέλος τις 31/12/2012, το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει 14,9 δις ευρώ σε βραχυπρόθεσμους τίτλους και 3,6 δις ευρώ σε ομόλογα και δάνεια. Σύνολο 18,5 δις ευρώ ληξιπρόθεσμοι τίτλοι χρέους έως το τέλος του 2012.
Αν προσθέσουμε και την εκτιμώμενη πληρωμή τόκων αξίας 13 δις ευρώ έως το τέλος του 2012, το συνολικό άνοιγμα ανέρχεται στα 31,5 δις ευρώ. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό και το εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που υπολογίζεται σε 1,1 δις ευρώ. Τότε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 πρέπει να βρεθούν 32,6 δις ευρώ σε δάνεια για να καλυφθεί το άνοιγμα. Πάντως η νέα δόση των 31 δις ευρώ που προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο, δεν έχει καμιά σχέση με την κάλυψη αυτών των δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου. Τα 27 από αυτά προορίζονται για νέα ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να καλύψουν ανοίγματα των εγχώριων τραπεζών προς την ΕΚΤ που έχει καλύψει το ελληνικό δημόσιο με δικές του εγγυήσεις.
Προσέξτε τα νούμερα: το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 14 δις ευρώ στα τέλη του 2012 και οι τροϊκανοί με τους ντόπιους ομολόγους τους ψάχνουν για 11,6 δις ευρώ για την επόμενη διετία. Μαζί με τα ληξιπρόθεσμα θα φτάσει τα 32,6 δις ευρώ το άνοιγμα του ελληνικού δημοσίου στο τέλος του 2012. Θέλει μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι είτε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα περικοπών και μειώσεων, είτε θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι δανεισμού του ελληνικού κράτους; Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τα τέλη Ιουνίου είχε τροφοδοτήσει με δάνεια την Ελλάδα αξίας 107,9 δις ευρώ και έχει προγραμματίσει άλλα 71,7 δις ευρώ. Σύνολο 179,6 δις ευρώ νέο χρέος για την Ελλάδα. Από αυτά μόνο 61,1 προορίζονται για τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του δημοσίου, δηλαδή για πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Αν σκεφτεί κανείς ότι την επόμενη διετία 2013-2014 το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει 28 δις ευρώ σε τόκους και 38 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Εκτός βέβαια από τα 32,6 δις ευρώ που πρέπει να πληρωθούν φέτος. Αν τα βάλουμε κάτω, τότε στα τέλη του 2014 το συνολικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να ανέρχεται στα 497,5 δις ευρώ, το οποίο θα είναι πάνω από 200% επί του ΑΕΠ. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν πρωτογενή ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.
Δεν πρέπει όμως να ανησυχείτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιβιώσει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία μέχρι τότε. Στο βαθμό βέβαια που θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο ίδιος μονόδρομος. Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε ανακαλύψει την χαρά μιας άλλης ζωής είτε εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, είτε σε κάποια άλλη μακρινή χωρά απ’ όπου θα μαθαίνουμε τα δεινά των δουλοπάροικων που θα έχουν απομείνει σ’ αυτόν τον τόπο που κάποτε κατοικούσε ένας υπερήφανος λαός, όπως σήμερα ακούμε για τα στρατόπεδα δούλων στην Νιγηρία ή στη Γκαμπόν.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 16/9/2012

15 σχόλια:

  1. Σαφως και το χρεος της χωρας ειναι δυσθεωρητο και εξαιρετικα δυσκολα να αποπληρωθεί.
    αλλα οι αριστερες λυσεις τυπου καζακη για πληρη αρνηση του χρεους ειναι εξωπραγματικες και μη εφαρμοσιμες.Τα περαδειγματα που φερνει περι βολιβιας και αλλων χωρων ουδεμια σχεση εχουν με την περιπτωση της Ελλαδος.Και τα χρεη ήταν πολυ μικροτερα και η διαγραφη αυτων ποτε δεν εγινε 100%,ουτε και οι απαιτησεις των δανειστων δεν διαγραφηκαν ολοκληρωτικα.
    Η ακροαριστερη λυση καζακη ειναι μη εφαρμοσιμη εξυπηρετει αλλα συμφεροντα και σαφως το επονομαζομενο λομπυ της δραχμης,και επενδυει στο ολοκληρωτικο ολοκαυτωμα της χωρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και η ηλιθιότητα έχει τα όριά της κ. Γεωργιάδη που μέσα στον πολιτικό σας αυτισμό δεν τολμάτε να γράψετε ούτε καν με το ονοματεπώνυμό σας. Σας συμβουλεύω να κοιταχτείτε σε ψυχίατρο, αν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τον οδηγήσετε κι αυτόν σε αυτοκτονία, όπως έγινε δυστυχώς και με τον ψυχίατρο του Νετανάχιου.

      Διαγραφή
    2. Όταν λέμε Γεωργιάδη εννοούμε αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι;

      Διαγραφή
    3. Ιάκωβος Χρυσομαλλίδης19 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:20 μ.μ.

      Αν είστε όντως ο κος Γεωργιάδης σας λυπάμαι. Αν δεν είστε πάλι σας λυπάμαι, γιατί η νοημοσύνη σας είναι πιο μικρή από μίας στρουθοκαμήλου. Όχι μόνο δεν έχετε καταλάβει τίποτα, αλλά πιστεύετε ότι έχετε καταλάβει κιόλας. Σας συμβουλεύω αν όχι έναν ψυχοθεραπευτή, τουλάχιστον καμία επίσκεψη σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη. Όσο υπάρχουν ακόμα.

      Διαγραφή
    4. Αφού δεν σου αρέσει η λύση καζάκη Ανώνυμε 9.47 για πρότεινε μας κάτι καλύτερο. Όχι πομπώδη λόγια και γενικολογίες που αναφέρουν συνεχώς οι όμοιοι σου αλλά λύσεις οι οποίες θα μας απαλλάξουν από αυτό το χρέος.

      Διαγραφή
    5. kai diladi kirie kazaki sovara an kanoume afta pou lete ola kala kai meta tha viwsoume ton xriso aiwna?

      Διαγραφή
  2. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό. Το οικονομικό είναι ο Δούρειος Ίππος για την κατάκτηση, εξάρτηση, απομύζηση των πόρων της, έλεγχος και ισοπέδωση της χώρας μας.
    Οικονομικοί οι στόχοι σίγουρα (και όχι μόνο), αλλά χρειάζονται αυτό το πολιτικό εργαλείο (δωσίλογοι κ.λ.π.).
    Ακούγεται απίστευτο;
    Ας δούμε κατά πόσο απίστευτο είναι.
    Στις 17-09-2012 ανακοινώθηκε η συμφωνία διευθέτησης του χρέους της Πιονγιάνγκ με τη Ρωσία. Πολιτική λύση, ενός οικονομικού προβλήματος.

    "Το γερμανικό θαύμα οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών μετά από δύο Παγκόσμιους πολέμους", σχολιάζει ο Γερμανός ιστορικός και καθηγητής Άλμπρεχτ Ρίτσλ.
    Οι Η.Π.Α. χρειάζονταν την Δυτική Γερμανία στον Ψυχρό Πόλεμο που είχαν με την τότε Σοβιετική Ένωση. Έδωσαν μια πολιτική λύση, δηλαδή, σε ένα οικονομικό πρόβλημα.

    Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για εμάς. Επειδή όμως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, για κάποιους "λόγους", δεν θα λυθεί το πρόβλημα αλλά θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, έτσι όπως μας τα παρουσιάζει ο Δ.Καζάκης.

    Οι Ιταλοί (μαζί με τους Γερμανούς), το 1940 με το τελεσίγραφο τους που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεων του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Η απάντηση ήταν πολιτική (στρατιωτική: η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα). "ΟΧΙ"
    Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε πως το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Ακόμα και αν δεν "στέκει" ως πρόβλημα, σίγουρα είναι και η μόνη λύση. Η πολιτική λύση, για δυνατούς "παίχτες".


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιάκωβος Χρυσομαλλίδης19 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:07 π.μ.

    Μα φυσικά κε Καζάκη. Κάποια στιγμή θα πρέπει απλώς να πάψουμε να χρησιμοποιούμε και ευφημισμούς και να λέμε ακόμα πιο ωμά τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι.

    Εσείς βέβαια το κάνετε εδώ και χρόνια, αλλά ακόμα και τώρα, υπάρχουν πολλοί που ή τυφλοί είναι ή τους έχουν αποτυφλώσει ή απλώς δεν έχουν πρόσβαση στην ελεύθερη πληροφορία. Το ένα προφανώς δεν αναιρεί το άλλο.

    Ο όρος Ελλάδα θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο "Πρώην ελληνική δημοκρατία της Ευρώπης" ή καλύτερα "Ελληνική δουλοπαροικία της Ευρώπης" ή μήπως "Τραπεζική δουλοπαροικία της Ευρώπης- Νότιος τομέας";...
    Η φαντασία δεν έχει όρια. Ούτε ο πάτος του βαρελιού. Μέχρι να "εξαφανιστούν" όντως οι μισοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουμε ακόμα ίσως 2-3 χρόνια.

    Α, και που είστε: Θα καταργηθεί το ελληνικό κράτος και επίσημα κάποια στιγμή, μεταξύ μας τώρα. Ήδη το ακρωτηριάζουν σιγά σιγά, μέχρις ώτου να μην υπάρχει τίποτα από αυτό πια. Απλώς θα ανήκουμε, θα ανήκετε στις τράπεζες και στους διθνείς "εργοδότες" μας. Έτσι δεν θα υπάρχει πια και δημόσιο χρέος. Ίσως μάλιστα το προτείνουν και σαν λύση: Του τύπου: "Διαλυμένη οικονομία, διαλυμένος δημόσιος τομέας, δημόσιο με χρεός 500 δις ευρώ, τί μένει; Καταργήστε το. Κλείστε το" Δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα; Ε, θα είναι η πρώτη φορά. Έτσι κι αλλιώς η πρώτη φορά είναι παγκόσμια που ένα κράτος παραδίδει αμετάκλητα και ανευ όρων την εθνική του κυριαρχία, με την υπογραφή των συνανθρώπων μας κου Παπακωνσταντίνου και κου Παπανδρέου.

    Θα καταργηθεί το κράτος μας (αλήθεια ξέρουν οι αναγνώστες τί σημαίνει "κράτος";) και θα το προβάλλουν σαν λύση, ακόμα και για το χρέος. Απλώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αγορασθεί, σκοτωθεί, διεκπεραιωθεί, κατασχεθεί, ξεπουληθεί, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, και ό,τι δεν μπορεί.

    Και μία γενοκτονιούλα περισσότερη στην ιστορία του πλανήτη δεν θα κάνει τη διαφορά. Ίσως κάποια βιβλία στο μέλλον να την αναφέρουν, ίσως και όχι.

    Απλά πράγματα. Και αν κάποιος δεν τα πιστεύει, να τα ξαναδιαβάσει το 2014, όταν θα συμβαίνουν πια έξω από το παράθυρό του, μπροστά στα μάτια του. Και δεν θα είναι ένας εφιάλτης, αλλά κάθε του μέρα.

    Ζούμε σε υπέροχους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχουμε ξαναγράψει.

    Ο Ελληνικός λαός δεν έχει οικονομική παιδεία και δεν καταλαβαίνει στοιχεία και αναλύσεις.

    Δημήτρη πολύ σωστά τα γράφεις αλλά όλοι απλώς σχολιάζουν χωρίς το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ δηλ το αποτέλεσμα.

    Το αποτέλεσμα γνωστό. ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.

    ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ)

    Επιπλέον γράψε τι συμβαίνει με τις Τράπεζες. Γιατί τρώνε τόσα χρήματα ?? Πόσες εγγυητικές επιστολές του Δημοσίου έχουν ????

    Και αφού δεν υπάρχουν ΛΕΦΤΑ και παίρνουμε από το ΔΝΤ τότε που βρεθήκανε τα ΛΕΦΤΑ και η κυβέρνηση πλήρωσε ως εγγυητής το ομόλογο (εξαιρέθηκε από το PSI) 190 εκατομμύρια ευρώ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ??

    Τέλος κάνε μια ανάλυση για τον Ν.3869/2010 και πως έχει σχεδιαστεί η πτώχευση Φυσικού Προσώπου ??

    Ελληνες Ξυπνήστε !!!! Σας πήραν την ΓΗ σας, σας πήραν την Πατρίδα σας.

    Αυτοεξόριστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 60 ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

    Αποκτήστε υπομονή για να καθίστε και διαβάστε τι είναι υποχρεωμένη να κάνει άμεσα στην Ελλάδα, η νέα Ελληνική κυβέρνηση που έχει σχέση με τους Πολίτες αυτής της Χώρας και με εμάς. Και πρέπει να τα κάνει όλα αυτά, ψάχνοντας να βρει χρήματα για τους αμέσως επόμενους μισθούς και συντάξεις.


    Για όλα αυτά μην νομίσετε ότι φταίει το Μνημόνιο 1 και το Μνημόνιο 2.


    Για όλα αυτά έχουμε συμφωνήσει και συνυπογράψει από τότε που μπήκανε στην Ευρωπαϊκή ένωση, δηλ. από το 1981.


    Απλά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα υλοποίησαν από τον Ελληνικό οχαδελφισμό, τον διάσπαρτο ζαμανφουτισμό, τον ανεγκέφαλο κομματισμό. κ.α


    Όλες οι Ελληνικές υποχρεώσεις συνοψίζονται σε μερικές δεκάδες φράσεις με ημερομηνίες λήξεως, κόστος και συνέπειες :

    Βλέπετε όλοι ΑΝ πρέπει να δώσουμε πίστωση χρόνου στους νέους ανεπάγγελτους υπουργούς, γιατί υπάρχουν αμέτρητα, άμεσα, επείγοντα πράγματα που πρέπει να γίνουν, ή να Προσληφθούν Στελέχη από την Αγορά εργασίας.


    Το Ελληνικό Δημόσιο και η Κυβέρνηση έχει ανάγκη από Managers και ΟΧΙ από κατόχους ΜΒΑ.

    http://gavanozis.blogspot.com/2012/08/60.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά.

    Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δε θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν.

    Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά, την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους.
    Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει».

    «Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σε όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια.

    Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

    Ενώ εμείς το μόνο που διαθέτουμε είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας.

    Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει οπού βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

    Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του;

    Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;

    Όταν έξαφνα στα 1929-31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης πού μάστιζε τότε τη χώρα μας, να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν.

    Να, λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους!

    Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν δίνονται τα οικονομικά τους συμφέροντα.

    Αυτοί, λοιπόν, οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και τη διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία».


    "Αθανάσιος Κλάρας, Μεσούντα Νόμου Αρτας"


    Όλα τα παραπάνω φαίνεται να υποδεικνύουν όχι απλά το τέλος μιας εποχής, αλλά μάλλον το τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου για τη σύγχρονη Ελλάδα και την Ευρώπη.


    Ομως στο βαλκανικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς», το τάβλι ακολουθεί ακόμη τον φραπέ και η ζέστη είναι πάντα μια καλή δικαιολογία.

    Chris Gavan
    http://gavanozis.blogspot.gr/
    http://gavanozis.webnode.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοι οι ΑΝΩΝΥΜΟΙ που κανουν εναντια σχολια, παραπανω, στα σχολια και τοις λυσεις που δινει ο κος Καζακης, ειναι φανερο οτι ειναι τσιρακια, της Συγγρου, του Σαχλαμαρα και της εσωτερικης τροικας και δεν εχουν μεγαλα μπαλονια να τα κανουν ΕΠΩΝΥΜΑ διοτι εντολη και σκοπο εχουν να παραδωσουν πληρως την χωρα στην Γερμανοκρατουμενη Ευρωπη και να διαλυσουν πληρως την Ελλαδα, ξεπουλωντας για ενα κομματι ψωμι τα ασημικα του κρατους. Η Ελλαδα ειναι γεματη απο τετοιους εφιαλτες και εχει ελαχιστους πραγματικους πατριωτες.

    Ο κος Καζακης κανει σχολια και δινει εμπεριστατωμενα την γνωμη του, εδω και 3 χρονια, στα κυρια και επειγοντα θεματα και για την οικονομικη καταστασταση της χωρας. Εκτος απο τον κο Καζακη υπαρχουν και πολλοι αλλοι οικονομολογοι που εκφερουν τις ιδιες αποψεις και προσφερουν την ιδια λυση στα οικονομικα και κοινωνικα προβληματα της χωρας.

    Σημερα ειναι φανερο οτι οι υπαλληλοι του Γερμανικου προτεκτορατου που υποτιθεται οτι κυβερνουν αυτον τον τοπο σε συνεργασια με τα λαμογια ιδιοκτητες των μεγαλων τηλεοπτικων καναλιων εχουν αποκλεισει τον κο Καζακη και σχεδον ολους τους αλλους που εκφερουν διαφορετικες οικονομικες αποψεις και λυσεις που δεν εξυπηρετουν τα συμφεροντα της ξενης ληστοσυμμοριας των διεθνων τοκογλυφων και ετσι απομειναμε με τον δεξιο (οπως λεει ο ιδιος) Τρανγκα να τους τα χωνει απο το Ρεαλ ΦΜ και απο το Κοντρα καναλι, με τα ηχητικα του μεγαφωνα. Δυστυχως ουτε και αυτος δεν μπορει να ξυπνησει και να ξεσηκωσει τα Ζομπι της πολυθρονας και του φραπε αποδεικνυοντας οτι πετυχε η προπαγαντα καιτ το παιχνιδι το Σοκ που κανουνε τα δυο τελευταια χρονια οι εσωτερικοι προδοτες και δοσιλογοι με την βοηθεια της ληστρικης συμμοριας του ΝεοΝαζι Γερμανικου Ραιχ και των διεθνων τοκογλυφων.

    Αληθεια γνωριζεται γιατι ο Σαχλαμαρας βιαζεται να κλεισει μεχρι την Δευτερα, τα τελευταια καταστροφικα μετρα για τον λαο και την πατριδα μας?

    Ο Σαχλαμαρας μαζι με το Στουρναρα ειναι το τελευταιο χαρτι και οι τελευταιοι εκτελεστες των σχεδιων των διεθνων τοκογλυφων και της Γερμανικης εποπτειας του προτεκτορατου, προτου οι μεγαλες πολιτικες και οικονομικες αλλαγες γεινουν στην ΕΕ., ξυπνησουν οι εξαθλιωμενοι Ελληνες, σταματησουν να πληρωνουν τα επαχθει δανεια, γυρισουν στην Δραχμη και χαλασουν το μεγαλο τους σχεδιο, του πληρους πολιτικου και οικονομικου ελεγχου ολων των κρατων της ΕΕ απο το Ναζιστικο Δ’ Ραιχ της Μερκελ.

    Ποτε θα λαβει χωρα η μεγαλη συνδιασκεψης της ΕΕ???????

    Γιαννης Παπαιωαννου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιλούσα με έναν οπαδό αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, και ανακάλυψα ότι στο μόνο πράγμα που επενδύουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι στο ότι ελπίζουν, κάποιος από την Ευρώπη να μας λυπηθεί και να μας διαγράψει μεγάλο μέρος, η το σύνολο του χρέους. Ελπίζουν δηλαδή ότι μένωντας "μέσα στο παιχνίδι" η Ελλάδα θα επωφεληθεί κάποιας μελλοντικής "ρύθμισης" που θα αφορά το σύνολο του Νότου.

    Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι διαφορετικά το πρόγραμμα "δεν βγαίνει".

    Ομως, πουλώντας γη και ύδωρ στο μεταξύ, κερδίζουμε χρόνο αφενός, και αφετέρου αυτό θα γίνει μοχλός ανάπτυξης αν και εφόσον πραγματοποιηθεί η πρώτη προυπόθεση (διαγραφή χρεους).

    Και φυσικά έχω μείνει κάγκελο , ρωτώντας τον εαυτό μου, πως γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που τζογάρουν τυφλά πάνω στις διαθέσεις τρίτων, το μέλλον της πατρίδας τους. Με την απλή, και για μένα αυθαίρετη υπόθεση, ότι κάποιος θα μας σώσει στο τέλος.

    Δεν μπορείς να φανταστείς Δημήτρη πόσος "πατριωτικός κατιμάς" υπάρχει εκεί έξω. Είναι απίστευτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να κάνω μια δώρθοση ,οχι, ότι αλλάζει τίποτα το χρέος για το 2014 βγαίνει402,1δις€ όχι 497,5!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου ρε Καζάκη που μου άνοιξες τα μάτια . Σε ευχαριστώ .Απο Αλίαρτο Βοιωτίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή