Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η Pfizer, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το σκάνδαλο διαφθοράς των 35 δισ. Ευρώ.*

Το μάθατε; Φαντάζομαι πώς όχι, διότι τα ευαγή και πάντα φιλαλήθη Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης της Ελλάδας, δεν θεωρούν την είδηση αρμόζουσα για το φιλοθεάμον κοινό της χώρας. Η πρόεδρος της Κομισιόν και μια σειρά στελέχη της αυτοκρατορικής αρχής της ΕΕ, ερευνώνται για εξαγορά, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Pfizer.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τις αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ρόλο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι υποτίθεται ανεξάρτητος φορέας της ΕΕ, και αρμόδιος για τη διερεύνηση και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς.

Στην ανακοίνωσή του το όργανο δεν διευκρίνισε ποιος ερευνάται, ούτε ποιες συμβάσεις αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας. Ωστόσο, δύο άλλες υπηρεσίες εποπτείας της ΕΕ έχουν ήδη επιστήσει την προσοχή στη συμφωνία κ. φον ντερ Λάιεν και Pfizer. «Αυτή η εξαιρετική επιβεβαίωση έρχεται μετά το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον. Δεν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο», ανέφερε η EPPO.

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά την ύπαρξη μιας σειράς ενοχοποιητικών μηνυμάτων που αντάλλαξαν η von der Leyen και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ενόψει της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ — για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer. Η συμφωνία ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές των εμβολίων που διέρρευσαν.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ κατηγόρησε την Επιτροπή για κακοδιοίκηση επειδή δεν αναζήτησε τα γραπτά μηνύματα ως απάντηση σε αίτημα για ελευθερία πληροφόρησης. Χωρίς να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των κειμένων, η Επιτροπή υποστήριξε στην απάντησή της ότι «δεν τηρούνται βραχύβια, εφήμερα έγγραφα». Είπε ότι μια αναζήτηση για τα μηνύματα κειμένου δεν είχε δώσει κανένα αποτέλεσμα.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε την έκθεση του στην οποία είπε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε τη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες του προσωπικού ρόλου της κ. φον ντερ Λάιεν στη σύμβαση της Pfizer.

Σε ίδια έκθεση, η υπηρεσία εποπτείας του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ διέπραξε απάτη προκειμένου να συνάψει προσωπικά μια προκαταρκτική συμφωνία με την Pfizer, αντί να βασίζεται σε κοινές διαπραγματευτικές ομάδες.

«Είναι το σκάνδαλο που δεν θα εξαφανιστεί - και παράγει περισσότερη ίντριγκα παρά απαντήσεις,» αναφέρει η Politico στις 19 Οκτωβρίου.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν πρόσβαση στα κείμενα, αλλά τους είπαν ότι δεν υπήρχε καταγραφή τέτοιων μηνυμάτων. Ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ αργότερα αποκάλυψε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ ρητά από την ομάδα της φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα κείμενα, καθώς δεν τα θεώρησε «έγγραφα» που άξιζαν να διατηρηθούν. Σε μια έκθεση σχετικά με τα ευρήματά του, ο Διαμεσολαβητής χαρακτήρισε την προσέγγιση ως «κακοδιοίκηση».

Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν είναι άγνωστη στον κόσμο των φαρμακευτικών. Ο σύζυγός της, Heiko, είναι διευθυντής στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Orgenesis και κατηγορείται ότι με μια σειρά «παράθετες εταιρείες» έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από αποφάσεις της συζύγου του, οι οποίες επιβλήθηκαν ως «οδηγίες» στα κράτη της ΕΕ. Ειδικά όσον αφορά την «πράσινη ανάπτυξη».

Βέβαια, το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων είναι το γεγονός ότι οι συμβάσεις με την Pfizer, όσο και με τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Η Κομισιόν τις «διαπραγματεύθηκε» πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες και σε άγνοια του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των πολιτών των κρατών-μελών της Ένωσης.

Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αιτήματα – σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς διαφάνειας, που υποχρεώνουν την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει εντός ρητής προθεσμίας που δεν ξεπερνά την διάρκεια του μήνα – για να δοθούν οι συμβάσεις στη δημοσιότητα, η κ. φον ντερ Λάιεν και το όργανο όπου προεδρεύει, ποτέ δεν συμμορφώθηκε.

Γιατί άραγε; Μήπως γιατί – εκτός όλων των άλλων – στις συμβάσεις προβλέπεται ότι «ο Αγοραστής αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο και τα υλικά που σχετίζονται μ’ αυτό, όπως και τα συστατικά υλικά, αναπτύσσονται ταχέως λόγω των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της πανδημίας και θα συνεχίσουν να μελετώνται μετά την παροχή του εμβολίου…». Αυτό π.χ. προβλέπεται στη σύμβαση της Pfizer με την Αλβανία, η οποία διοχετεύτηκε στη δημοσιότητα.

Στο ίδιο άρθρο (5.5) συνεχίζει: «Ο Αγοραστής αναγνωρίζει επίσης ότι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι προς το παρόν γνωστές και ότι ενδέχεται να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις του εμβολίου που δεν είναι επί του παρόντος γνωστές.»

Με άλλα λόγια η Κομισιόν προαγόρασε – με το αζημίωτο πάντα για όσους διαπλέκονται με την υπόθεση – ένα «εμβόλιο» που κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσμάτικότητα, αλλά και την ασφάλειά του για όσους καταφύγουν σ’ αυτό.

Τι έπεται;

Μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται να δείτε την κ. φον ντερ Λάιεν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ούτε βέβαια το συνεταίρο της στην εν λόγω απάτη κ. Μπουρλά. Άλλωστε τον τελευταίο το παρασημοφόρησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, ενώ οι επικεφαλείς της μονκοματικής βουλής των έξι κομμάτων, το θεωρούν «σωτήρα» και εκφραστή της μίας και μόνης επιστήμης. Με το αζημίωτο πάντα.

Έστω κι αν οδήγησαν πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγαλύτερη και βαθύτερη υγειονομική κρίση τουλάχιστον στην μεταπολεμική ιστορία τους.

* Δημοσιεύτηκε στην Πένα, Νοέμβριος 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου