Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Μας κυβερνά το κρατικά οργανωμένο έγκλημα.*

Με την άνοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 είχαμε δημόσια διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχουμε μια βαθιά ποιοτική αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Μια βαθιά ποιοτική αλλαγή που την εγκυμονούσε όλη η προηγούμενη περίοδος και προετοιμαζόταν βήμα το βήμα από το καθεστώς μνημονιακής κατοχής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβίβασε την διακυβέρνηση της απόλυτης διαπλοκής και διαφθοράς που βασίλευε στο ελληνικό κράτος ελέω όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδίως της εποχής των μνημονίων, σε διακυβέρνηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και πιο συγκεκριμένα σε διακυβέρνηση του κρατικά οργανωμένου εγκλήματος.

Τι σημαίνει όμως «κρατικά οργανωμένο έγκλημα». Ο όρος αυτός εισήχθη στην εγκληματολογία τη δεκαετία του 1980 από μια ηρωική μορφή της επιστήμης, τον Ουίλιαμ Τσάμπλις. Πώς ορίζεται το «κρατικά οργανωμένο έγκλημα»; Ας αφήσουμε τον ίδιο να εξηγήσει:

«Το πιο σημαντικό είδος εγκληματικότητας που οργανώνεται από το κράτος αποτελείται από πράξεις που ορίζονται από το νόμο ως εγκληματικές και διαπράττονται από κρατικούς αξιωματούχους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως εκπρόσωποι του κράτους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη συνενοχή ενός κράτους στην πειρατεία, το λαθρεμπόριο, τις δολοφονίες, τις εγκληματικές συνωμοσίες, το να ενεργεί ως συνένοχος πριν, ή μετά την πράξη, καθώς και την παραβίαση νόμων που περιορίζουν το πεδίο των αρμοδιοτήτων τους. Στην τελευταία κατηγορία θα μπορούσε να περιληφθεί η χρήση παράνομων μεθόδων κατασκοπείας σε βάρος των πολιτών, η εκτροπή πόρων με τρόπους που απαγορεύονται από το νόμο (π.χ. παράνομες εισφορές σε πολιτικές εκστρατείες, πώληση όπλων σε χώρες που απαγορεύονται από το νόμο και υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων). Το κρατικά οργανωμένο έγκλημα δεν περιλαμβάνει εγκληματικές πράξεις που ωφελούν μόνο μεμονωμένους αξιωματούχους, όπως η αποδοχή δωροδοκιών ή η παράνομη χρήση βίας από την αστυνομία κατά ατόμων, εκτός εάν τέτοιες πράξεις παραβιάζουν το ισχύον ποινικό δίκαιο και αποτελούν επίσημη πολιτική.»1

Η μεταβολή του κράτους στην Ελλάδα και των μηχανισμών του σε μοχλό εγκλήματος, ονομάστηκε στην επίσημη πολιτική αργκό, «επιτελικό κράτος». Πρόκειται για όρο της επίσημης Οργουελικής Νέας Ομιλίας και Διπλής Σκέψης, η οποία κυριαρχεί πλέον στην Ελλάδα σε δεξιά και αριστερά. Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η άγνοια είναι ελευθερία. Η Ελευθερία είναι υποταγή. Η εθελοδουλία υπεύθυνη στάση. Η αμφισβήτηση είναι παραπληροφόρηση. Η παλιανθρωπιά είναι αρετή. Το έγκλημα είναι νόμος. Κι ο σφετερισμός της εξουσίας είναι κράτος δικαίου.

Τελευταία πράξη του κρατικά οργανωμένου εγκλήματος που μας κυβερνά, είναι η κατάσχεση του φορτίου ιρανικού πετρελαίου, ενός πλοίου υπό ρωσική σημαία και την μετάγγισή του σε δεξαμενόπλοια – ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων – για να το μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε στις 19 Απριλίου με απόφαση της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 21 Απριλίου, το δεξαμενόπλοιο αφέθηκε ελεύθερο, αφού από τα έγγραφα του πληρώματος προέκυψε ότι στις 17 Μαρτίου, δηλαδή πριν από τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του σε «Lana» και είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία Transmorflot, που δεν υπόκειται όμως σε κυρώσεις. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε βέβαια τις ελληνικές αρχές να διαπράξουν το έγκλημα της κλοπής του φορτίου, το οποίο μεταγγίστηκε προκειμένου να μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Η πράξη αυτή χαρακτηρίζεται κρατική πειρατεία με βάση το διεθνές δίκαιο και τιμωρείται ως έγκλημα πολέμου. Ιδίως όταν πρόκειται για σκόπιμα εχθρική ενέργεια εναντίον άλλου κράτους με το οποίο δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι Ιρανοί προέβησαν σε ρηματική διακοίνωση εναντίον της Ελλάδας, προχωρώντας σε κατασχέσεις φορτίων και απαγόρευση του διάπλου των στενών του Ορμούζ. Αυτά παθαίνει όποιος ασκεί κρατική πειρατεία.

Φυσικά όλα έγιναν κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ. Καταλάβατε τώρα γιατί ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Οίκο του κ. Μπαϊντενόπουλου, ή Μπαϊντενάκη, υποβίβασε την Ελλάδα σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ; Κάτι δηλαδή σαν το Πουέρτο Ρίκο. Μα, προς δόξα του κρατικά οργανωμένου εγκλήματος που μας κυβερνά.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα, ιδίως απ’ αυτά που έχουν μετατρέψει την ενημέρωση του ελληνικού λαού σε φέουδό τους, βγάζουν τεράστια κέρδη από την κρατική πειρατεία εναντίον της Ρωσίας. Μεταφέρουν παράνομα ρωσικό πετρέλαιο με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, το οποίο είτε το νομιμοποιούν στο ιδιωτικό καρτέλ διυλιστηρίων της Ελλάδας προκειμένου να το μεταπουλήσουν. Είτε το μεταφέρουν στο Γιβραλτάρ όπου μεταγγίζεται σε άλλα τάνκερ μεγαλύτερης χωρητικότητας, τα οποία κατόπιν βάζουν ρότα για τις ΗΠΑ. Με τον Λευκό Οίκο να μεταπουλά μέρος του στους υποταχτικούς της Ευρώπης.

Τα κέρδη είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει έγκλημα που δεν θα διαπράξουν τα κυκλώματα αυτά υπό την κάλυψη της κυβέρνησης και των οργάνων του κράτους. Άλλωστε η Ελλάδα φημίζεται ακόμη και για το γεγονός ότι καμιά οργανωμένη δολοφονία υψηλού προφίλ, ποτέ, μα ποτέ δεν εξιχνιάστηκε.

 

1. W J Chambliss, «State-Organized Crime: The American Society of Criminology, 1988 Presidential Address». Criminology. Volume: 27 Issue: 2 (May 1989), 184.


*Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πέννα, τεύχος Ιουνίου 2022

2 σχόλια:

  1. Φυσικά ο απόλυτος συνένοχος είναι η διεφθαρμένη δικαιοσύνη.
    Θα ήταν φύσει αδύνατον να θριαμβεύσει το οργανωμένο κρατικό έγκλημα με μια δικαιοσύνη υγιή. Το πρώτο πράγμα που κάνει το κράτος λοιπόν, είναι να διαφθείρει,να εξαγοράσει, ή να απειλήσει με ταλαιπωρίες την δικαιοσύνη, η οποία με την πάροδο των ετών ενσωματώνει την διαφθορά στο DNA της, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει καν. Κατά συνέπεια μια ευέλπιστη αλλαγή, πρέπει να αφορά ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ταυτόχρονα! Δεν μπορεί να ιαθεί μόνο το ένα και το άλλο να μείνει άρρωστο. Το άρρωστο μοιραία θα εμποδίσει το καλό, και το καλό θα δυσλειτουργήσει εξ' αιτίας του αρρώστου. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί θυμίζει κατά κάποιον τρόπο μια ανίατη ασθένεια που αφέθηκε ανεμπόδιστη εξ' αιτίας του ασθενούς. Στην περίπτωση ασθενούς ανθρώπου όμως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γιατί ο χρόνος ζωής είναι λίγος, και στην περίπτωση μιας ασθενούς κρατικής οντότητας, κοντεύει να μην υπάρξει ελπίδα ή τα πράγματα ωθούνται προς τα κει. Και αυτή η διαφορά οφείλεται στο ότι η ζωή μιας κρατικής οντότητας είναι συνεχής και πολύ μακρόχρονη, απλά εναλλάσσεται η ίδια συμφορά που χωλαίνει τα πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Στην πραγματικότητα είμαστε άρρωστη χώρα για
    πάρα πολλά χρόνια. Αν η χώρα ήταν άνθρωπος, θα είχε πεθάνει 100 φορές!!
    Αφήσαμε το κακό πολλά χρόνια, και τώρα έβγαλε ρίζες βαθιές. Και θέλει γερό εργαλείο να το ξεριζώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας, για κρυστάλλινη απεικόνιση της τραγικής μας πραγματικότητας..
    Εύχομαι, τα άρθρα σας να τα διαβάζουν όλο και πιό πολλοί,
    μπας και αλλάξουμε κάποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή