Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Γιατί κανείς δεν μιλά για την ανύπαρκτη αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος;

Κι όμως είναι αληθινό. Χρειάστηκαν 4 ολόκληρες ημέρες για να έχουμε τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Παγκόσμια πρωτιά! Ιδίως για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας υπό συνθήκες ειρήνης. Χθες Πέμπτη 30/5 και ώρα 19:22 μπόρεσαν τελικά να ενσωματωθεί το σύνολο των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας και να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι οι καταμετρήσεις της ευρωκάλπης είχαν ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, κοκ. Και μάλιστα στις άλλες πολύ μεγαλύτερες σε εκλογικά σώματα και εκλογικές περιφέρειες χώρες τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν έως το μεσημέρι της Δευτέρας το αργότερο.
Τι δείχνει το γεγονός αυτό; Το προφανές. Έχουμε ίσως το πιο διαβλητό και αναξιόπιστο σύστημα εκλογικής καταμέτρησης της Ευρώπης και πιθανά της υφηλίου. Μόνο σε χώρες με το παρατσούκλι «δημοκρατίες της μπανάνας» της Λατινικής Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα, κοινώς μπανανίες, συνέβαιναν τέτοιου είδους εκλογικές καταμετρήσεις.
Το συμπέρασμα; Δεν υπάρχει κανενός είδους εγγύηση για το ακριβές του εκλογικού αποτελέσματος. Κι αυτό είναι κορυφαίο πρόβλημα.
Από τη δεκαετία του 1990 το σύστημα καταμέτρησης ιδιωτικοποιήθηκε και ουσιαστικά παραδόθηκε στο έλεος ιδιωτικών συμφερόντων κατά παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και του εκλογικού νόμου. Κανείς – εκτός ίσως από την εκάστοτε κυβέρνηση – δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο καταμέτρησης και παρουσίασης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεν υπάρχει καν παράλληλη καταμέτρηση από τις κρατικές υπηρεσίες, για να ελέγχεται η ηλεκτρονική καταγραφή των αποτελεσμάτων.
Και φανταστείτε παρακαλώ ότι η κύρια δικαιολογία με βάση την οποία παραδόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η όλη διαδικασία καταμέτρησης ήταν για να έχουμε δήθεν πιο έγκαιρα και πιο έγκυρα τα αποτελέσματα με ηλεκτρονικό τρόπο. Βέβαια, κανείς ποτέ δεν απάντησε στο εύλογο ερώτημα του γιατί θα πρέπει να αναλάβει το έργο αυτό μια ιδιωτική εταιρεία αντί της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες με τη συνδρομή των πανεπιστημίων της χώρας, υπό τον άμεσο έλεγχο της εκλογικής επιτροπής όσων συμμετέχουν στις εκάστοτε εκλογές;
Η απάντηση πιστεύουμε είναι αυτονόητη. Ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία για να γίνουν πιο απρόσιτα τα εκλογικά αποτελέσματα έναντι οιονδήποτε πιθανού ελέγχου. Είτε από τις ίδιες τις υπηρεσίες του δημοσίου, είτε από τους ενδιαφερόμενους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές.
Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς και το τραγικό υψηλό κόστος επανακαταμέτρησης για οποιοδήποτε κόμμα ή συνδυασμό χωρίς βαθιές τσέπες και προϋπολογισμούς εκατομμυρίων, τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η πιθανότητα χειραγώγησης και αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, γίνεται βεβαιότητα. Αρκεί να μετακινηθούν μερικές χιλιάδες ψήφοι από κάποια κόμματα με κατάλληλη διασπορά σε εκλογικά τμήματα ώστε κάτι τέτοιο να μην γίνει εύκολα αντιληπτό. Κι έτσι έχουμε κόμματα να προμοτάρονται έναντι άλλων, ενώ για λίγους σχετικά ψήφους άλλοι να εκλέγονται κι άλλοι να μην εκλέγονται.
Σ’ αυτές μάλιστα τις εκλογές όχι μόνο ξεπέρασε κάθε όριο λογικής η καθυστέρηση ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις ευρωεκλογές, αλλά είχαμε και το εξής εκκωφαντικό περιστατικό. Να εμφανίζεται νωρίς το βράδυ της Κυριακής εκπρόσωπος της εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας, που έχει το μονοπώλιο της καταγραφής και παρουσίασης των εκλογικών αποτελεσμάτων, να προφητεύει με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του κ. Βαρουφάκη δεν πρόκειται να εκλέξει ευρωβουλευτή. H προφητεία αυτή έγινε με ενσωμάτωση του 10% των εκλογικών τμημάτων και ώρα 21.25 το βράδυ της Κυριακής! https://www.youtube.com/watch…
Κι όντως έτσι έγινε. Μετά από τρεις ημέρες φαινομενικής ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Βαρουφάκης έχασε την έδρα στην ευρωβουλή σχεδόν για 570 ψήφους! Το γεγονός αυτό θα πρέπει να καταγραφεί στα παγκόσμια μαθηματικά χρονικά ως άθλος. Κι αυτοί που μπόρεσαν να προβλέψουν με τέτοια ακρίβεια και βεβαιότητα ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, με αναγωγές από ένα τυχαίο δείγμα της τάξης του 10% του εκλογικού σώματος θα πρέπει να προταθούν τουλάχιστον να Νόμπελ μαθηματικών!
Η αλήθεια είναι ότι τα μαθηματικά και η στατιστική ανάλυση ως επιστήμη δεν γνωρίζει κανένα μοντέλο αναγωγής, κανένα υπόδειγμα που να μπορεί να προβλέπει εκλογικό αποτέλεσμα με τέτοια ακρίβεια. Η βέλτιστη θεωρητική απόκλιση της καλύτερης δυνατής αναγωγής είναι της τάξης του 0,5%. Με άλλα λόγια δηλαδή οποιαδήποτε αναγωγή κι αν επιχειρήσει κανείς διαθέτοντας μόλις το 10% του εκλογικού σώματος, θα έχει απόκλιση της τάξης των 28 χιλιάδων ψήφων για όλα τα κόμματα, αλλά και για τον Βαρουφάκη ειδικότερα ελάχιστη απόκλιση της τάξης των 850 ψήφων!
Παρ’ όλα αυτά οι κύριοι της ιδιωτικής εταιρείας ήταν βέβαιοι για το εκλογικό αποτέλεσμα ενός συνδυασμού που έχασε την έδρα για 570 ψήφους, δηλαδή για πολύ λιγότερους ψήφους από την βέλτιστη δυνατή απόκλιση οποιασδήποτε αναγωγής. Προφανώς οι κύριοι της εν λόγω εταιρείας μας δουλεύουν χοντρά.
Δεν ξέρω για ποιόν λόγο εκτέθηκαν με τόσο προκλητικό τρόπο βγαίνοντας τόσο σίγουροι ότι ο Βαρουφάκης δεν πρόκειται να βγάλει έδρα στην ευρωβουλή. Το έκαναν από υπερβολική αλαζονεία γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν ολόκληρο το σύστημα καταμέτρησης υπό τον απόλυτο έλεγχό τους και κανείς – εκτός ίσως από την κυβέρνηση – δεν μπορεί πρακτικά να τους ελέγξει, αλλά ούτε μπορεί να κινηθεί εναντίον τους; Το έκαναν για να στείλουν μήνυμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις ότι το από εδώ κι εμπρός άλλο θα ψηφίζουν οι πολίτες κι άλλο θα εμφανίζεται στις οθόνες των υπολογιστών της εταιρείας;
Δεν γνωρίζουμε.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι περνάμε πλέον σε μια νέα φάση ξεδιάντροπης και εντελώς απροκάλυπτης πιθανής αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Κι αυτό είναι σίγουρο ότι μπορεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη των καθεστωτικών κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς – γι’ αυτό άλλωστε και ούτε καν έθεσαν το ζήτημα – αλλά οι εντολές έρχονται έξωθεν. Στο κάτω-κάτω της γραφής η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί από όλους τους «ακροδεξιούς» και «λαϊκιστές», που έχουν το θράσος να αμφισβητούν τα θεμέλια της απολυταρχικής υπερδομής της, όπως ακριβώς παλιότερα επί ψυχρού πολέμου προστατεύτηκε με τη βία και νοθεία από όσους χαρακτήριζε ως «αναρχοκομμουνιστές».
Πάντως αυτό που στ’ αλήθεια με συγκλονίζει είναι το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα, ακόμη κι αυτά που φαίνεται να υπέστησαν μια πιθανή αλλοίωση του εκλογικού τους αποτελέσματος, δεν θέτουν το θεσμικό ζήτημα. Δηλαδή, δεν θέτουν το απλό και αυτονόητο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστο και ανόθευτο εκλογικό αποτέλεσμα όσο το σύστημα καταμέτρησης και παρουσίασης έχει παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα και σε διαδικασίες χωρίς δυνατότητα ελέγχου.
Αν οι πολιτικές δυνάμεις είχαν ενωθεί γύρω από αυτό το απλό και αυτονόητο αίτημα, που συνιστά – εκτός όλων των άλλων – και συνταγματική επιταγή, να είστε σίγουροι ότι ούτε ιδιωτική εταιρεία θα υπήρχε να διαχειρίζεται εν κρυπτώ και παραβύστω τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και εγγυήσεις θα υπήρχαν για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια.
Η στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι σ’ αυτό το τόσο απλό και αυτονόητο ζήτημα δείχνει όχι μόνο τη δημοκρατική της ευαισθησία, αλλά και το πόσο διαθέσιμη είναι για δούναι-λαβείν στο παρασκήνιο.
Από την οπτική αυτή κάνει ακόμη πιο αισχρή την στάση ορισμένων «ζεν πρεμιέ» της επίσημης πολιτικής πρόζας, οι οποίοι μπορεί να μιλούν για δημοκρατία, αλλά δεν διαθέτουν ούτε καν την πιο στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία για να θέσουμε από κοινού και όλοι μαζί το κορυφαίο, αν και αυτονόητο, αυτό ζήτημα.
Όταν εκτός από το γνωστό σύνδρομο του Γιαχβέ, πάσχει κανείς τόσο έκδηλα επίσης κι από το πολύ γνωστό σύνδρομο του Μεσσία, όπου ως άλλος Ιησούς καλεί τους πάντες – όχι σε ισότιμη συνεργασία – αλλά με το γνωστό βιβλικό «όστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν», τότε είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες ανόητες λεπτομέρειες. Η δημοκρατία είναι καλή μόνο για εκλογικό σύνθημα προς εξαπάτηση των ανόητων, αλλά ποτέ για να την παλέψουν στην πράξη.

9 σχόλια:

  1. Γεια σας κύριε Καζάκη, σας παρακολουθώ και μπορώ να πω ότι συμφωνώ με πολλές από τις θέσεις σας. Εχω παρακολουθήσει και αρκετές από τις εκπομπές που κάνετε στο μικρόφωνο. Πέρα από τα οικονομικά θέματα που θέτετε νομίζω θα ήταν σκόπιμο να αφιερώσετε μια εκπομπή στο μεταναστευτικό ή μάλλον να πω στο εισβολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δίνοντας βάση στο πρακτικό του ζητήματος δηλαδή πέσε ότι είστε κυβέρνηση τι μέτρα θα παίρνατε για να σταματήσουν αυτές οι ροές προς τη χώρα μας; Εχω παρακολουθήσει διάφορες παλιότερες εκπομπές που βασίζεστε πολύ στον ΟΗΕ. Μα ο ΟΗΕ είναι μέσα στο παιχνίδι, εδώ έφερε σύμφωνο για τη μονιμοποίηση της λαθρομετανάστευσης, είναι δυνατόν να λύσει κανένα πρόβλημα; Επίσης λέτε ότι πρέπει να πάνε στι χώρες που επιθυμούν. Πρώτον η πλειψηφία δεν είναι πρόσφυγες, είναι οικονομικοί μετανάστες και δεύτερον τι θα γίνει αν πουν θέλω να μείνω στην Ελλάδα, δε θέλω να πάω αλλού; Συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο αλλά είναι πολύ σημαντικό θέμα και μιας και έρχονται εκλογές θα ήταν καλό να ξανατοποθετηθείτε πιστεύω.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κύριε Καζάκη. Είμαι μέλος του ΕΠΑΜ στη Μεσσηνία. Πότε θα έρθετε στο νομό για ομιλία σας ή για μια συνάντηση αν είστε διαθέσιμος? Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κατάσταση στα εκλογικά τμήματα ήταν δραματική. Πολλά εκλογικά τμήματα δεν είχαν καν εφορευτική επιτροπή. Στην καλύτερη περίπτωση όπως στο δικό μας είμασταν μόνο εγώ και ένας ακόμη. Είμασταν στις Δημοτικές εκλογές. Την πρώτη Κυριακή είμασταν συνεχώς (με μικρά διαλλείματα) από την 6 π.μ. έως την 3 π.μ. της επόμενης ημέρας.
    Χωρίς να φροντίσει κανείς για πρόγευμα, για φαγητό. Όλα έγιναν με δικά μας έξοδα. Το ίδιο γινόταν και στις ευρωεκλογές. Όσο η εφορευτική επιτροπή δεν πληρώνεται ούτε ένα ευρώ, πιστέψτε με, θα δούμε πολύ χειρότερα. Πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι έφεραν συγγενείς τους (παράτυπα, χωρίς κανένα διορισμό από το Πρωτοδικείο) για να τους βοηθήσουν.
    Όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας των εκλογικών αποτελεσμάτων θα βοηθούσε πολύ στο θέμα της διαφάνειας αν το Υπουργείο Εσωτερικών είχε πλήρη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από το συνολικό αποτέλεσμα Επικράτεια-Περιφέρεια-Δήμος-Δημοτικό Διαμέρισμα-Εκλογικό Τμήμα και όχι μόνο τα συνολικά χωρίς να περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα, θέμα το οποίο το έχει μεταθέσει στις κατά τόπους Περιφέρειες της Ελλάδας, οι οποίες εμφανίζουν χωριστά τα συνολικά αποτελέσματα και χωριστά ανά εκλογικό Τμήμα, χωρίς να μπορεί ο πολίτης να πληροφορηθεί εάν το σύνολο αυτό συμφωνεί με το άθροισμα των αποτελεσμάτων των επιμέρους εκλογικών τμημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ε.Π.Α.Μ δεν χρειάζεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη νοθεία, οι πολίτες δεν το ψηφίζουν, 8 χρόνια αμετανόητης πίστης σε έναν πιστό λαό είναι επιεικώς αφελές, η λύση του Ε.Π.Α.Μ απαξιώθηκε σε παρακμιακό αφήγημα.
    Το «όστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν» αφορά την ελεύθερη επιλογή να ακολουθήσεις ότι σε εκφράζει, αυτό μπορείς να το κάνεις υπηρετώντας τις αξίες της γενεσιουργού αίτιας από την οποία απορρέουν, με εξαίρεση τους Μεσσίες που αναγκαστικά βρίσκονται μπροστά ώστε να καθοδηγούν όσους αποζητούν η χρήζουν καθοδήγησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου διαφεύγει ότι το ΕΠΑΜ δεν πιστεύει απλά, προσπαθεί και ότι ο πολίτης δεν μπορεί να επιλέξει αν δεν έχει γνώση των επιλογών του, όπως και το ότι η ενημέρωση άρα και η επιλογή του πολίτη εμποδίζονται και χειραγωγούνται από το σύστημα, γι' αυτό και έφτασες στο παράλογο συμπέρασμα ότι απαξιώθηκε η λύση του ΕΠΑΜ, λες και η λύση σε ένα πρόβλημα απαξιώνεται όταν κάποιος δεν την γνωρίζει!

      Διαγραφή
  5. Κε Καζάκη
    Είμαι έτοιμος να δώσω μεγάλη μάχη
    υπέρ του ΕΠΑΜ στις επικείμενες εκλογες,
    ωστόσο για να μην έχω κάποιους
    ενδοιασμούς και επειδή η ηλικία μου
    αλλά και η πατρίδα μας σήμερα
    απαιτούν καθαρές κουβέντες σας μιλώ
    εντελώς ανοιχτά για το τι μου
    κακοφαινεται απέναντι σας και
    περιμένω καλοπροαίρετα τυχόν
    εξηγήσεις σας.
    Πρώτον. Η εχθρική σας στάση απέναντι
    στο Ισραήλ. Πριν μερικά χρόνια θα
    συμφωνούσα απόλυτα μαζί σας. Σήμερα
    πιστεύω ότι στις παρούσες συνθήκες
    και κάτω από την σοβαρή απειλή της
    Τουρκίας, η συμμαχία με το Ισραήλ
    ίσως είναι ευλογία για Ελλάδα και
    Κύπρο.
    Δεύτερον. Πέρυσι σας είχα ρωτήσει τι
    μπορούμε να περιμένουμε από τα
    κοιτάσματα Φ.Α. και μου απαντήσατε
    ότι δεν υπάρχει τίποτα και καλύτερα
    που δεν υπάρχει γιατί θα μας είχαν
    σαν τις υποσαχαριες χώρες.
    Σήμερα συνεχίζετε να έχετε την ίδια
    άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως ο Βελόπουλος όλες τις σωστές και ζωολογικώς τίμιες θέσεις σου, για την οικονομία, τις έχει ξεσηκώσει. Ξέρει για τον υπουργό συντονισμού Μ και τον Γέρο της Δημοκρατίας που αναγνώρισαν το 64 τα σουλτανικά χρέη - αν θυμάμαι καλά. Μαθαίνει ο αχυράνθρωπος! Και ο Φυρερ λέει ότι ο Καζάκης ζητάει "οικονομική λύση" ενώ "εγώ πολιτική". ΕΕ και δημοκρατία δεν κάνουν καλή παρέα. Η ΕΕ δεν μας λέει τίποτα. Μάλλον από κάποια συνήθεια βασανιστική οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές μετέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δημοσιεύονται τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα και σε έντυπη μορφή (ανάρτηση σε πίνακες το κάθε σχολείο-εκλογικό κέντρο) και διαδικτυακά. Ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να δει αν το άθροισμα των μερικών συμφωνεί με το ολικό. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της σύνταξης των εκλογικών καταλόγων, τι γίνεται με αυτό;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι κ να λέμε κ. Δημήτρη ο λαός αποφάσισε να βγάζει ευρώ βουλευτές άτομα απ ακροδεξιο χώρο που ψήφισαν μνημόνια κ ήταν με ΛΑ. Ο. Σ. Κ πουλούσαν επιστολες του Ιησού να τους δίνει ένα 4 με 4.5 τοις εκατό. Την εγκληματική οργάνωση χρυσή ναζί να παίρνει ένα χοντρικά 5 τοις εκατό αλλά στα νησιά που βούλιαξαν απ λαθρομετανάστες να παίρνει κάτω απ 4 τοις εκατό μόνο σε ένα πήρε 6.5 τοις εκατό... Ούτε ως αντίδραση δεν ψήφισαν οι νησιώτες πάντως... Χ. Αυγή... Το κόμμα του μέρα νύχτα 25 cm που μας ξεπούλησε με νέα μνημόνια να παίρνει ένα οριακό 3 τοις εκατό το κιναλ κενελ πάσοκ ψασοκ κ επί τα αυτά ένα χοντρικά 10 τοις εκατό η ΝΔ που ψήφισε μνημόνια κ έφερε την Ελλάδα το 2008 2009 ένα βήμα πριν την χρεοκοπία πριν το πασοκ π ψωφισε μνημόνια η ΝΔ κυβερνουσε να παίρνει ένα 33 34 τοις εκατό κ να επιβραβεύει για το 2 ο μνημόνιο της.... Με τον σαμαρά που άνοιξε τα σύνορα το 1993 κ γεμίσαμε ότι λογης λογης αστέρια... Να μην ξεχνιόμαστε κ ο εθνοπροδοτης κ ψευτο αριστερός σύριζα που τσιριζε ότι θα κάνει τις αγορές να χορεύουν μάλλον εννοούσε twerking στα 4.....να επιβραβεύει με ένα ποσοστό που το κατατάσσει σοβαρό σε επίπεδο δικομματισμου σχεδόν 23 24 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΌ... Επιβράβευση για το ξεπούλημα της Μακεδονία το 3 ο μνημόνιο κ την μετατροπή του Αιγαίου σε νησιά με λαθρομετανάστες. Οπότε χοντρικά έχουμε κ λέμε ένα 34 η ΝΔ ένα 23 ο σύριζα ένα 10 το κιναλ ένα χοντρικά 63 με 65 του λαού που πηγε κ ψήφισε μιας κ η αποχή δεν μέτρα ένα 63 με 65 τοις εκατό επι των ατόμων που ψήφισαν να είναι υπέρ μνημονιων εάν βάλουμε κ τκ 1.2 του ΛΑ. Ο. Σ. Κ ένα 3 της μέρας 25 πάμε σε Ποσοστό σχεδόν 70 της εκατό υπερ εε υπέρ ευρώ υπέρ μνημονιων υπέρ καπιταλισμού... Τσάμπα χαλάς το σάλιο σου... Τα ζώα δεν αλλάζουν ακόμα 1.5 έτος μ μένει κ παίρνω βρετανική υπηκοότητα σχεδόν 1 έτος για settle status μονιμότητα... Χεστηκα τα ζώα ζώα μένουν ζώα... Πρόβατα κ γιιδα. Τσάμπα χαλάς το σάλιο σ όταν το πλοίο βουλιάζει φεύγεις το ίδιο έκανε ο Τσε δεν πάλεψε για την Αργεντινή αλλά για την κούβα παλεύει εάν βρεις πρόσφορο έδαφος κ. Καζακη κ αγαπητό επαμ. Εάν δεν βρεις έδαφος την κάνεις..
    Φιλικά Βασίλειος πετροπουλος σας γνωρίζω από 2009νδεν ξυονησα το 2012 2015 2017 να το παίξω επαναστάτης αλλά πολύ πριν το 2008..

    ΑπάντησηΔιαγραφή