Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Κέρδισε η ψήφος τιμωρίας του Τσίπρα.

Οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά στην Ελλάδα είχαν μια σειρά ιδιομορφίες. Αφενός δεν αφορούσαν τόσο την σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, αφετέρου, πήραν περισσότερο παρά χαρακτήρα εκλογικής αναμέτρησης για την εγχώρια διακυβέρνηση.
Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατά την διάρκεια τον ευρωεκλογών δεν ασχολήθηκε στο ελάχιστο με το αίτημα της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που στοίχειωσε τις ευρωεκλογές σε άλλες χώρες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Βρετανία κυριολεκτικά σάρωσε ένα εντελώς νεοσύστατο κόμμα με την επωνυμία Brexit με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ. Συγκέντρωσε πάνω από 30% των ψήφων με το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν να έρχεται 3ο με 13,6% έναντι 24,4% του 2014. Οι Τόρηδες της Μέι καταποντίστηκαν στην 5η θέση με 9,0% έναντι 23,9% του 2014.
Τα εκλογικά αυτά αποτελέσματα προοιωνίζουν μια βαθιά ανατροπή στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Βρετανίας ανάλογη μ’ εκείνη του τέλους του 19ου αιώνα όταν οι πανίσχυρος δικομματισμός των Τόρηδων και των Ουίγων απειλήθηκε από το τότε πρωτοεμφανιζόμενο ριζοσπαστικό Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα. Το κόμμα του Brexit στηρίζεται κυρίως στα παλιά ιστορικά κέντρα της βιομηχανικής εργατικής τάξης, τα οποία υπήρξαν το λίκνο του Εργατικού Κόμματος και ιδιαίτερα της αριστερής ριζοσπαστικής τάσης του. Ταυτόχρονα συγκεντρώνει την υποστήριξη αρκετών μεσαίων στρωμάτων, που μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν τους συντηρητικούς Τόρηδες.
Γι’ αυτό κι αυτή τη φορά το κόμμα αυτό – σε αντίθεση με το πρώην κόμμα του Φάρατζ, UKIP, το οποίο καταποντίστηκε σ’ αυτές τις εκλογές – έχει υιοθετήσει ένα αρκετά ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας του κοινοβουλίου σε βάρος της εκτελεστικής εξουσίας, όπως και μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του κοινωνικού κράτους. Αν και η προγραμματική βάση του κόμματος αυτού είναι ακόμη ρευστή, το σίγουρο είναι ότι για να αποτρέψουν την άνοδό του στη διακυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσουν όσο ποτέ τον εθνικισμό της Σκοτίας και της Ουαλίας, αλλά και το προκλητικά αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα καταμερισμού των εδρών στο κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει σ’ ένα κόμμα με πλειοψηφία ψήφων να αποκτήσει αντίστοιχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ανάλογη κατάσταση είχαμε και στην Ιταλία όπου ο Σαλβίνι με την Lega συγκέντρωσε το 34,3% των ψήφων με μια πλατφόρμα καθαρά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη 2η θέση ήρθε το εντολοδόχο κόμμα των Βρυξελλών (Δημοκρατικό Κόμμα) με 22,7%, ενώ στην 3η θέση ήρθε το Κίνημα των 5 Αστέρων με μόλις 17,1%, το οποίο πληρώνει το τίμημα της δικής του πολιτικής αδράνειας, αλλά και μεσοβέζικης τακτικής σ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ιταλία. Στη 4η θέση βρέθηκε το κόμμα του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia, με 8,8% και θέσεις καθαρά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως και στις υπόλοιπες χώρες είτε υπήρχαν δυνάμεις με λαϊκή αποδοχή, είτε όχι, που έθεταν ως πολιτικός τους πρόταγμα την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζήτημα απασχόλησε σοβαρά τον πολιτικό διάλογο. Ακόμη και στη Γερμανία όπου το AfD, παρά τις προσπάθειες του επίσημου Γερμανικού κράτους, αλλά και της συμμαχίας CDU-CSU να απορροφήσει τις πιο ακροδεξιές φράξιες στο εσωτερικό του, που έλεγχαν στην ηγεσία του, προκειμένου να το διαλύσουν, κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του στο 11% και να αποτελεί οιονεί σημαντική απειλή σε μια χώρα που ένα 25% του πληθυσμού έχει πλέον πειστεί ακράδαντα ότι πρέπει να φύγει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα ζούμε το σύνδρομο της Στοκχόλμης, με βάση το οποίο οι όμηροι φτάνουν στο σημείο να νιώθουν θετικά προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές να υπερασπίζονται και να ταυτίζονται με τους θύτες τους. Έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα με τους Ευρωπαίους θύτες. Πρόκειται για το γνώριμο προϊόν της ανύπαρκτης ζωτικότητας ενός ολόκληρου έθνους που έχει εναποθέσει την επιβίωσή του σε κοσμικές και απόκοσμες εξουσίες, αλλά μιας χώρας που βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ από την εποχή της χρεοκοπίας του 1894.
Καθώς γερνά ο ελληνικός λαός υπό καθεστώς γενοκτονίας, αναπτύσσει αντανακλαστικά ανάλογα μ’ εκείνα ενός ηλικιωμένου, που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Κι έτσι ακόμη και υπό συνθήκες αφόρητου εγκλεισμού σε ίδρυμα, ανέχεται τα πάντα γιατί νιώθει απόλυτα εξαρτημένος απ’ εκείνους που τον κρατούν έστω και τεχνητά στη ζωή.
Θα μου πείτε, όμως, είχε επιλογές ο ελληνικός λαός στις τωρινές εκλογές; Επιλογές ανάλογες μ’ εκείνες στη Βρετανία, ή στην Ιταλία; Είναι αλήθεια πώς δεν είχε. Δεν υπήρξε κανένα σχήμα να αναδείξει με σοβαρότητα την αντίθεσή του με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Έτσι το μόνο που του έμενε είναι να τιμωρήσει τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ για την επιθετική αλαζονεία με όπλο τα ασύστολα ψέματα με την οποία αντιμετώπισε το εκλογικό σώμα. Και η συντριπτική ήττα του κυβερνώντος σχήματος – τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΑΝΕΛ – υπήρξε πιο εκκωφαντική εκλογικά απ’ ότι του κυβερνώντος σχήματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2014.
Κι αυτή την συντριβή τη χρεώνεται πρώτα και κύρια ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να πάρει πάνω του ολόκληρη την προεκλογική επιχείρηση του κόμματός του σε μια ακόμη επίδειξη νοσηρής αλαζονείας. Πίστευε ότι με την μαζική εξαγορά των ψήφων από τους Ρομά, τους Πακιστανούς, τους Ρωσοπόντιους, τους Αλβανούς, τη συνδρομή του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, μαζί με τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και τις παροχές εν είδη επαιτείας κυρίως προς στους συνταξιούχους, θα πετύχαινε μια πολύ λιγότερο οδυνηρή ήττα. Μια μικρή διαφορά από την προπορευόμενη ΝΔ, που θα του επέτρεπε να μείνει στο πολιτικό παιχνίδι της συγκυβέρνησης και κυρίως να διατηρήσει την εύνοια του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Οι δηλώσεις του Τσίπρα το βράδυ των εκλογών δείχνει τουλάχιστον διαταραγμένη προσωπικότητα: «Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα, από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Από τη μάχη να υπερασπιστούμε τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Ήμουν εδώ, είμαι εδώ, θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτήν τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.»
Ποιος έχοντας σώας τα φρένας λέει ότι «δεν πρόκειται να αποδράσω» κι αμέσως μετά δηλώνει ότι θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια ζητώντας πρόωρες εκλογές; Μόνο εκείνος που ξέρει τι έρχεται και επομένως φροντίζει να παραδώσει στον επόμενο για να μην χρεωθεί αυτό που εγκυμονείται για την Ελλάδα.
Ο Τσίπρας επιχειρεί να κάνει το ίδιο με τον Σαμαρά το 2014. Τότε η συγκυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου ήξερε πολύ καλά ότι προετοιμάζεται νέο μνημόνιο μετά την παράταση του 2ου μνημονίου. Το ήξερε και φρόντισε να προετοιμάσει – με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων δανειστών – την «ηρωική έξοδο» της κυβέρνησής του με το πρόσχημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Σαμαράς τότε ήξερε πολύ ότι αν η δική του κυβέρνηση φορτωνόταν και το 3ο μνημόνιο, τότε δεν γλύτωνε από την οργή του κόσμου με μόνο μια απλή εκλογική ήττα. Όσο συντριπτική κι αν ήταν. Έτσι, σε συνεννόηση με τους δανειστές, εμφανίστηκε δήθεν να ετοιμάζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ την ίδια ώρα και πίσω από κλειστές πόρτες οι Ευρωπαίοι συνέτασσαν το 3ο μνημόνιο.
Με τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οι Σαμαροβενιζέλοι παρέδωσαν στον Τσίπρα και τον Καμμένο, προκειμένου να φέρουν το 3ο μνημόνιο, όπως και έκαναν. Μόνο και μόνο για να ισχυριστούν ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μας έβγαζε οριστικά από τα μνημόνια, ενώ ο Τσίπρας μας οδήγησε σε νέο μνημόνιο.
Τώρα ο Τσίπρας ετοιμάζεται να επαναλάβει το ίδιο παιχνίδι. «Δεν κρυφτήκαμε. Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Την αλήθεια θα πούμε και τώρα. Ότι δύο δρόμοι υπάρχουν μονάχα μπροστά μας. Ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, με τους πολλούς στο προσκήνιο. Με τους πολλούς και για τους πολλούς.
Και από την άλλη μεριά, ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, στο σκοτάδι της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Τσίπρας το βράδυ των εκλογών.
Ξεκινά λοιπόν το ίδιο γαϊτανάκι. Ο Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι από το ερχόμενο Eurogroup του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συζητούν τη νομικοπολιτική φόρμουλα με βάση την οποία θα επιβάλουν εκ νέου ένα νέο μνημόνιο στην Ελλάδα στα τέλη του 2019. Όλοι όσοι ξέρουν να διαβάζουν αριθμούς γνωρίζουν πώς το 2019 δεν μπορεί να κλείσει χωρίς εκ νέου δανειακή διευκόλυνση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2019 από τις «αγορές». Αλλά οι μέχρι σήμερα «έξοδοι» στις «αγορές» του Τσίπρα ήταν εξαρχής στημένες κυρίως κοινοπρακτικές εκδόσεις με χαμηλή απόδοση για σχετικά μικρά ποσά.
Ο Τσίπρας από την άλλη έχει ήδη βάλει χέρι στο «μαξιλάρι ρευστότητας» των 15 δις του ΕΣΜ, προκειμένου να διευκολύνει ημετέρους και τράπεζες. Κι έτσι δυο εναλλακτικές μένουν για την κατεχόμενη Ελλάδα: είτε να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές για μεγάλα ποσά, ρισκάροντας υψηλά επιτόκια. Είτε οι Ευρωπαίοι να δώσουν το πράσινο φως για νέα δανειακή διευκόλυνση από τον ΕΣΜ με απαραίτητο συνοδευτικό μνημόνιο προαπαιτούμενων.
Από τον αχό που ξεσηκώνουν οι Ευρωπαίοι και τα γνωστά μέσα χειραγώγησης των αγορών, σχετικά με την «αισιοδοξία» που δήθεν επικρατεί στις χρηματαγορές λόγω της προκήρυξης των εκλογών, αλλά και της επικείμενης αλλαγής της κυβέρνησης, φαίνεται καθαρά ποιανού ήταν η εντολή η προσφυγή στην κάλπη. Οι Ευρωπαίοι θέλουν τον Μητσοτάκη να αναλάβει την έξοδο στις αγορές με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χρεοκοπημένης Ελλάδας, πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νέα δανειακή διευκόλυνση μέσω του ΕΣΜ.
Κι έτσι το νέο σκηνικό στήνεται σιγά-σιγά. Ο Μητσοτάκης ως νέος πρωθυπουργός θα αγωνίζεται να μας βγάλει στις αγορές επιταχύνοντας τις «διαρθρωτικές (αντι)μεταρρυθμίσεις» για να αποκατασταθεί η «αξιοπιστία» της Ελλάδας και προκειμένου να αποφύγουμε το νέο μνημόνιο. Στο βωμό της «αξιοπιστίας» θα τελειώσουμε με ότι έχει απομείνει σε εργασιακά δικαιώματα, θα δούμε «ελλειμματικά» δημόσια ιδρύματα, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια, φορείς κοινωνικής πολιτικής, να ιδιωτικοποιούνται, ολόκληρες περιοχές της χώρας να περνούν σε καθεστώς «ελεύθερης οικονομικής ζώνης» προκειμένου να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις, κοκ.
Κι επειδή ούτε τα μέτρα αυτά – που έτσι ή αλλιώς έχουν ψηφιστεί ήδη από την κυβέρνηση Τσίπρα από την εποχή του Πολυνομοσχεδίου τον Ιούνιο του 2018, αλλά και παλιότερα – δεν θα μπορέσουν να διευκολύνουν την έξοδο στις αγορές, οι Ευρωπαίοι μέχρι τότε θα έχουν βρει τη νομικοπολιτική φόρμουλα να συνδράμουν με νέα δανειακή διευκόλυνση. Χωρίς να είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στα κοινοβούλιά τους προκειμένου να κυρωθεί ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Κι έτσι θα έχουμε τον Μητσοτάκη να χρεώνει στον Τσίπρα την ενδεχόμενη επιστροφή σε νέο μνημόνιο. Αλλά χάρις στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι πιστό σκυλί της Ευρώπης κατάφερε να μας λυπηθούν οι Ευρωπαίοι και να μας επιβάλουν αντί για νέο μνημόνιο, κάτι πιο «αθώο», όπως π.χ. μια Προληπτική Πιστοληπτική Γραμμή σαν εκείνη που συζητούσαν επίσημα επί Γκίκα Χαρδούβελη το 2014.
Από την άλλη θα έχουμε τον Τσίπρα να ουρλιάζει ότι αυτός και το κόμμα του μας έβγαλε από τα μνημόνια, ενώ ο Μητσοτάκης με τους συγκυβερνώντες του μας γύρισαν πίσω. Ξανά μανά τα ίδια.
Οι εκλογές αυτές που προκήρυξε ο Τσίπρας με υποβολείς τους Ευρωπαίους, θέλει να οδηγήσει σε μια ακόμη τετραετία όπου θα ανακυκλωθεί το ίδιο πολιτικό καθεστώς. Όπου θα έχουμε μια από τα ίδια και χειρότερα, καθώς η κατάρρευση της χώρας γίνεται όλο και πιο ολοκληρωτική, αλλά και η κοινωνική κατάσταση του ελληνικού λαού βυθίζεται σε επίπεδα που ποτέ ξανά δεν αντιμετώπισε η Ελλάδα. Τουλάχιστον μεταπολεμικά.
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα νέα εθνική κρίση, ανάλογη μ’ εκείνη του «μακεδονικού». Η Θράκη, το Αιγαίο, η Ήπειρος, η Μακεδονία και φυσικά η Κύπρος βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του εθνικού ακρωτηριασμού. Κι επομένως οι Βρυξέλλες θέλουν και τον Μητσοτάκη στο κόλπο, δηλαδή στην πολιτική διαχείριση των νέων αναθεωρήσεων της εθνικής επικράτειας της Ελλάδας με γνώμονα τις επιλογές και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Και τότε όσοι θεωρούν ότι οι δεξιοί είναι πατριώτες, έναντι των απάτριδων αριστερών, θα διαπιστώσουν στην πράξη πόσο εξαπατήθηκαν από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για το «μακεδονικό», οι οποίοι χρησιμοποίησαν την δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου για να εξιλεωθεί από τον δωσιλογισμό του ο Μητσοτάκης και το κόμμα του. Θα διαπιστώσουν δηλαδή με τον χειρότερο τρόπο ότι η εθελοδουλία και ο δωσιλογισμός είναι σύμφυτος με την εθνικοφροσύνη. Γι' αυτό και οι εθνικόφρονες, από τότε που ιδρύθηκε το Κόμμα των Εθνικοφρόνων το 1865 και εισήγαγε την έννοια της εθνικοφροσύνης στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, δεν υπήρξαν ποτέ πατριώτες.
Ταυτόχρονα στις εκλογές αυτές καταγράφηκε η συντριβή όλων εκείνων των δυνάμεων που διατυμπανίζουν πόσο ριζοσπαστικά αριστερές είναι. Το ΚΚΕ δεν μπόρεσε ούτε καν να εξασφαλίσει τις ψήφους των ευρωεκλογών του 2014, ενώ το εκλογικό άνοιγμα του συγκεκριμένου κόμματος σε απογοητευμένους της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς.
Η αριστερά της μεταπολίτευσης, όπως αυτή εκφυλίστηκε από τη δεκαετία του ’90 και κατόπιν, πνέει τα λοίσθια. Δεν έχει καν τη δυνατότητα να συνδιαλλαγεί με τον κόσμο. Δεν έχει καμιά αξιοπιστία. Είναι καταδικασμένη να φυτοζωεί στο περιθώριο της πολιτικής είτε με όρους γκρουπούσκουλων χωρίς κανένα αντίκρισμα, είτε με όρους επιδοτούμενης πολιτικής θεολογίας όπως ο Περισσός και η Κουμουνδούρου. Κι αυτό για όσο τους χρειάζεται ακόμη το καθεστώς κατοχής.
Η λύση είναι μόνο μία. Η συνεργασία όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και σχημάτων που θέτουν ως κυρίαρχο ζήτημα το εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό καθήκον, που συμπυκνώνεται στο αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, το οποίο σήμερα είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος απέναντι σ’ όλους τους άλλους. Ένας πόλος που να θέτει ως αφετηρία των προτάσεών του την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που αδρανοποιήθηκε ή και καταλύθηκε από τα μνημόνια, με πρώτο μέλημα να καθίσουν στο σκαμνί της δικαιοσύνης όλοι εκείνοι που διέπραξαν εσχάτη προδοσία.
Οι εκλογές που προκήρυξε ο Τσίπρας είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεπεράσουμε όλοι όσοι από εμάς δεν βλέπουμε την πολιτική ως προσωπική καταξίωση, ως βιοπορισμό, είτε ως διατεταγμένη υπηρεσία προς ντόπιους και ξένους αφέντες, όλα αυτά που ιδεολογικά και κομματικά μας χωρίζουν, ώστε να ενωθούμε σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο που να πείθει ως εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης της χώρας έναντι του δωσιλογισμού και των κάθε λογής απατεώνων της πολιτικής. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες μας και να συνδράμουμε άμεσα, ισότιμα και άδολα στην αποτροπή των πολύ χειρότερων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την πατρίδα και το λαό μας. 

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το Πήδημα!

18 σχόλια:

  1. Πρόεδρε το εκλογικό αποτέλεσμα ελπίζω να ξυπνήσει τα πολιτικά
    αντανακλαστικά όλων, ώστε να μην υπάρξουν και άλλες χαμένες ευκαιρίες όπως του Σεπτεμβρίου του 2015.Ας συν αισθανθούν όλοι
    τις ευθύνες τους απέναντι μας. Οι κατάσταση σήμερα κρίνεται με
    όρους επιβίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι κ να λέμε κ. Δημήτρη ο λαός αποφάσισε να βγάζει ευρώ βουλευτές άτομα απ ακροδεξιο χώρο που ψήφισαν μνημόνια κ ήταν με ΛΑ. Ο. Σ. Κ πουλούσαν επιστολες του Ιησού να τους δίνει ένα 4 με 4.5 τοις εκατό. Την εγκληματική οργάνωση χρυσή ναζί να παίρνει ένα χοντρικά 5 τοις εκατό αλλά στα νησιά που βούλιαξαν απ λαθρομετανάστες να παίρνει κάτω απ 4 τοις εκατό μόνο σε ένα πήρε 6.5 τοις εκατό... Ούτε ως αντίδραση δεν ψήφισαν οι νησιώτες πάντως... Χ. Αυγή... Το κόμμα του μέρα νύχτα 25 cm που μας ξεπούλησε με νέα μνημόνια να παίρνει ένα οριακό 3 τοις εκατό το κιναλ κενελ πάσοκ ψασοκ κ επί τα αυτά ένα χοντρικά 10 τοις εκατό η ΝΔ που ψήφισε μνημόνια κ έφερε την Ελλάδα το 2008 2009 ένα βήμα πριν την χρεοκοπία πριν το πασοκ π ψωφισε μνημόνια η ΝΔ κυβερνουσε να παίρνει ένα 33 34 τοις εκατό κ να επιβραβεύει για το 2 ο μνημόνιο της.... Με τον σαμαρά που άνοιξε τα σύνορα το 1993 κ γεμίσαμε ότι λογης λογης αστέρια... Να μην ξεχνιόμαστε κ ο εθνοπροδοτης κ ψευτο αριστερός σύριζα που τσιριζε ότι θα κάνει τις αγορές να χορεύουν μάλλον εννοούσε twerking στα 4.....να επιβραβεύει με ένα ποσοστό που το κατατάσσει σοβαρό σε επίπεδο δικομματισμου σχεδόν 23 24 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΌ... Επιβράβευση για το ξεπούλημα της Μακεδονία το 3 ο μνημόνιο κ την μετατροπή του Αιγαίου σε νησιά με λαθρομετανάστες. Οπότε χοντρικά έχουμε κ λέμε ένα 34 η ΝΔ ένα 23 ο σύριζα ένα 10 το κιναλ ένα χοντρικά 63 με 65 του λαού που πηγε κ ψήφισε μιας κ η αποχή δεν μέτρα ένα 63 με 65 τοις εκατό επι των ατόμων που ψήφισαν να είναι υπέρ μνημονιων εάν βάλουμε κ τκ 1.2 του ΛΑ. Ο. Σ. Κ ένα 3 της μέρας 25 πάμε σε Ποσοστό σχεδόν 70 της εκατό υπερ εε υπέρ ευρώ υπέρ μνημονιων υπέρ καπιταλισμού... Τσάμπα χαλάς το σάλιο σου... Τα ζώα δεν αλλάζουν ακόμα 1.5 έτος μ μένει κ παίρνω βρετανική υπηκοότητα σχεδόν 1 έτος για settle status μονιμότητα... Χεστηκα τα ζώα ζώα μένουν ζώα... Πρόβατα κ γιιδα. Τσάμπα χαλάς το σάλιο σ όταν το πλοίο βουλιάζει φεύγεις το ίδιο έκανε ο Τσε δεν πάλεψε για την Αργεντινή αλλά για την κούβα παλεύει εάν βρεις πρόσφορο έδαφος κ. Καζακη κ αγαπητό επαμ. Εάν δεν βρεις έδαφος την κάνεις..
    Φιλικά Βασίλειος πετροπουλος σας γνωρίζω από 2009νδεν ξυονησα το 2012 2015 2017 να το παίξω επαναστάτης αλλά πολύ πριν το 2008..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..Αν η κυρία Κωσταντοπούλου και ο κ.Λαφαζάνης αρνηθούν και αυτή τη φορά να συμπράξουν σε κοινή κάθοδο στις εκλογές μαζί με το Ε.ΠΑ.Μ με μια στοιχειώδη πολιτική και προγραμματική συμφωνία πάνω σε κάποια βασικά προτάγματα πραγματικά θα είναι υπόλογοι στην ιστορία και στον Ελληνικό λαό...η προσπάθεια για το μέτωπο αυτό πρέπει να συνεχιστεί μέσα στον επόμενο μήνα μέχρι τις εκλογές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ εμε ο Βελόπουλος μπορεί να άγγιξε με τις επιστολές τα όρια του θεομπαιχτη , μπορεί να εχει και μεγάλο ακροδεξιό ακροατήριο και αναφορές αλλά εχει πολλα στοιχεία οπως οτι ειναι κατα των ιδιωτικοποιήσεων και αλλά που τον διαφοροποιούν και απο τον Καρατζαφερη και απο τη Χρυση Αυγη και απο ολα τα αλλά κόμματος του όμορου χώρου... Θελει μελετη το προγραμμα του,αν και δεν ειναι κατι το πρωτοποριακό δεν ειναι το γνωστό προγραμμα τσοντα του μνημονίου του ΛΑΟΣ που τροφοδότησε το Σαμαρα..Φυσικα δεν εμπνέει καμια εμπιστοσύνη για την επόμενη μερα !
    Ο ελληνικος λαός μαλλον δεν εχει καταλάβει τι εστι πατριωτισμός ! Δεν εχει καταλάβει τ ποιος παίρνει τις αποφάσεις σήμερα στην Ελλαδα και τι ειναι κράτος.Δε θεωρώ τυχαίο οτι χωρίς τα δικά μας προβλήματα τα ελεύθερα εθνικα κόμματα στην Ευρώπη θριαμβεύουν ενώ στην Ελλαδα δεν μπορεί να συσταθεί ενα τέτοιο κομμα της προκοπής που να αποτέλεσει εθνικη αντιπολίτευση.Οψομεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. Καζάκη, θα ήθελα θα θίξω το θέμα των συνεργασιών, με το οποίο κλείνετε το άρθρο σας. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο για όλους ότι αν δεν προκύψει κάποιο μέτωπο συμπόρευσης αντιμνημονιακών δυνάμεων το παιχνίδι έχει χαθεί για πάντα… Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος και δεν αναφέρομαι μόνο στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, στα οποία, οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί στο ελάχιστο την εξουσία των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων ξένων και ντόπιων πολυεθνικών, έχει χάσει κάθε έρεισμα στο λαό. Αναφέρομαι στην παντελή απουσία οποιουδήποτε κινήματος και στην εμπέδωση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, όπως επίσης και στην ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση φασιστικών και συντηρητικών ιδεών,που δείχνει ότι όλη η δυσαρέσκεια καρπώνεται απο δυνάμεις που στηρίζουν ακόμα περισσότερο τη υπάρχουσα τάξη πραγμάτων παρόλο που εμφανίζονται ως αντισυστημικες.(Χρυση Αυγη, Ελληνικη λύση, Νεα Δεξια, κτλ) Αναφέρετε στο άρθρο σας, συνεργασία όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και σχημάτων που θέτουν ως κυρίαρχο ζήτημα το εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό καθήκον. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις συγκεκριμένα, μπορείτε να μας πείτε? Εγώ από σο γνωρίζω δυνάμεις που θέτουν αυτά τα ζητήματα και τελωςπάντων συμφωνούν σε ένα μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα του Επάμ υπάρχουν μόνο στην αριστερά η τελοσπάντων στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Γνωρίζω επίσης όμως ότι από όλες αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να συνεργαστεί με το Επάμ. Σας προβληματίζει άραγε αυτό? Το ερμηνεύετε κάπως? Τους θεωρείτε όλους προδότες κτλ.? Γιατί αν ισχύει αυτό πορεύεστε μόνοι σας, και σε μία μετα θάνατον ζωή θα πείσετε τις πλατιές μάζες για την ορθότητα των λόγων σας, που παρεμπιπτόντως είναι μια από τις τεκμηριωμένες προτάσεις, τουλάχιστον το οικονομικό κομμάτι. Αν όμως σας ενδιαφέρει έστω και στο ελάχιστο η αλλαγή του συσχετισμού και πιστεύετε ότι μόνο με συμμαχίες θα γίνει η ανατροπή πρέπει να κάνετε κινήσεις στρατηγικής. Πρέπει να αλλάξετε τον λόγο σας για να μπορούν δυνάμεις με άλλο ιδεολογικό πρόσημο να συνταχθούν μαζί σας. Εσείς θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με μία δύναμη που θα έλεγε πχ. ότι η οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη πατρίδα είναι φασιστική (υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοι χώροι). Πως περιμένετε τότε να συμπορευτούν μαζί σας δυνάμεις, όταν για παράδειγμα έχετε αυτή την τοποθέτηση για την Ανταρσύα. Έχετε πει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση χρηματοδοτείται από τον Soros. Ένας απίστευτα απαξιωτικός χαρακτηρισμός που αποκλείει το Επαμ από οποιαδήποτε συνεργασία με δυνάμεις που συνεργάστηκαν με την Ανταρσυα κατά καιρούς η τελοςπαντων βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι. Αν σας ενδιαφέρει στο ελάχιστο, πάρτε πίσω αυτούς τους εντελώς ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και θα δείτε δυνάμεις από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία να συνδράμουν στον αγώνα σας.(όπως παλαιότερα που υπήρχε μια σχετική πολυφωνία στο Επάμ). Αν έχετε σοβαρές καταγγελίες όσον άφορά το συγκεκριμένο κόμμα, θέστε τες ανοιχτά στο κοινό και σε άλλες οργανώσεις ωστε να συζητηθεί ανοιχτά. Φαντάζομαι ότι αν αποκαλύψετε ένα τέτοιο ζήτημα μόνο καλό μπορείτε να κάνετε στο κίνημα και ευρύτερα στην κοινωνία. .Ένα δεύτερο παράδειγμα η ανακοίνωση του Επαμ για την δολοφονία Κατσίφα. Δε θα μπορούσε να είναι λίγο πιο μετριοπαθής και να αναδεικνύει τους εθνικισμούς και των δύο κρατών και όχι να παρουσιάζει τον συγκεκριμένο άνθρωπο σαν ήρωα.? Έναν άνθρωπο που δεν έκρυψε στιγμή την ιδεολογική του ταυτότητα με αναφορές και post κειμένων του Μεταξά, εσείς γιατί τον παρουσιάζετε σαν ένα απλό παιδί και μαζί με αυτόν ξεπλένετε την χρυσή αυγή που τον έκανε προμετωπίδα στο αγώνα της. Πώς θα συνταχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος μαζί σας, αν διαβάσει αυτή την ανακοίνωση, όταν για αυτόν η Χρυσή Αυγή και κατα συνέπεια ο φασισμός,συμβολίζει ότι πιο σκοταδιστικό έχει γεννήσει ποτέ η ανθρωπότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άγνοια δεν συνιστά επιχείρημα. Ναι υπάρχουν δυνάμεις που δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Τέτοια είναι η φασιστική ακροδεξιά, όπως ΧΑ, Νέα δεξιά και Βελόπουλος. Δεν υπάρχει τίποτε το "αντισυστημικό" σ' αυτές τις δυνάμεις. Επίσης δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή με τα αριστερά εξαπτέρυγα του Σόρος. Ζητάτε αποδείξεις. Συγνώμη, αλλά πώς θα αποκαλούσατε μια δύναμη που είναι μέχρι τα μπούνια ανακατεμένη με ΜΚΟ; Πώς θα την χαρακτηρίζατε αν αυτοπροσδιοριζόταν με τα βασικά συνθήματα του Σόρος, όπως το σύνθημα των "ανοικτών συνόρων"; Πώς θα χαρακτηρίζατε μια τέτοια δύναμη όταν υιοθετεί ως βασικό εχθρό τις ίδιες δυνάμεις που καθορίζουν ως βασικό εχθρό η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι όλα τα άλλα ευαγή ιδρύματα του ιμπεριαλισμού;
      Πατριωτικές, δημοκρατικές δυνάμεις είναι όλες εκείνες, που αναδεικνύουν ως κυρίαρχο αίτημα την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική απελευθέρωση. Κάποιες δυνάμεις μπορεί να έχουν πιο ριζοσπαστική θεώρηση αυτού του τριπλού κυρίαρχου αιτήματος και κάποιες λιγότερο ριζοσπαστική. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πατριωτική και δημοκρατική δύναμη οποιοδήποτε σχήμα δεν υποτάσσει την πολιτική και την δράση στο τριπλό αυτό αίτημα. Τα υπόλοιπα είναι για ανόητους.

      Διαγραφή
  6. Κ. Καζάκη, θα ήθελα θα θίξω το θέμα των συνεργασιών, με το οποίο κλείνετε το άρθρο σας. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο για όλους ότι αν δεν προκύψει κάποιο μέτωπο συμπόρευσης αντιμνημονιακών δυνάμεων το παιχνίδι έχει χαθεί για πάντα… Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος και δεν αναφέρομαι μόνο στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, στα οποία, οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί στο ελάχιστο την εξουσία των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων ξένων και ντόπιων πολυεθνικών, έχει χάσει κάθε έρεισμα στο λαό. Αναφέρομαι στην παντελή απουσία οποιουδήποτε κινήματος και στην εμπέδωση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, όπως επίσης και στην ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση φασιστικών και συντηρητικών ιδεών,που δείχνει ότι όλη η δυσαρέσκεια καρπώνεται απο δυνάμεις που στηρίζουν ακόμα περισσότερο τη υπάρχουσα τάξη πραγμάτων παρόλο που εμφανίζονται ως αντισυστημικες.(Χρυση Αυγη, Ελληνικη λύση, Νεα Δεξια, κτλ) Αναφέρετε στο άρθρο σας, συνεργασία όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και σχημάτων που θέτουν ως κυρίαρχο ζήτημα το εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό καθήκον. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις συγκεκριμένα, μπορείτε να μας πείτε? Εγώ από σο γνωρίζω δυνάμεις που θέτουν αυτά τα ζητήματα και τελωςπάντων συμφωνούν σε ένα μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα του Επάμ υπάρχουν μόνο στην αριστερά η τελοσπάντων στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Γνωρίζω επίσης όμως ότι από όλες αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να συνεργαστεί με το Επάμ. Σας προβληματίζει άραγε αυτό? Το ερμηνεύετε κάπως? Τους θεωρείτε όλους προδότες κτλ.? Γιατί αν ισχύει αυτό πορεύεστε μόνοι σας, και σε μία μετα θάνατον ζωή θα πείσετε τις πλατιές μάζες για την ορθότητα των λόγων σας, που παρεμπιπτόντως είναι μια από τις τεκμηριωμένες προτάσεις, τουλάχιστον το οικονομικό κομμάτι. Αν όμως σας ενδιαφέρει έστω και στο ελάχιστο η αλλαγή του συσχετισμού και πιστεύετε ότι μόνο με συμμαχίες θα γίνει η ανατροπή πρέπει να κάνετε κινήσεις στρατηγικής. Πρέπει να αλλάξετε τον λόγο σας για να μπορούν δυνάμεις με άλλο ιδεολογικό πρόσημο να συνταχθούν μαζί σας. Εσείς θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με μία δύναμη που θα έλεγε πχ. ότι η οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη πατρίδα είναι φασιστική (υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοι χώροι). Πως περιμένετε τότε να συμπορευτούν μαζί σας δυνάμεις, όταν για παράδειγμα έχετε αυτή την τοποθέτηση για την Ανταρσύα. Έχετε πει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση χρηματοδοτείται από τον Soros. Ένας απίστευτα απαξιωτικός χαρακτηρισμός που αποκλείει το Επαμ από οποιαδήποτε συνεργασία με δυνάμεις που συνεργάστηκαν με την Ανταρσυα κατά καιρούς η τελοςπαντων βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι. Αν σας ενδιαφέρει στο ελάχιστο, πάρτε πίσω αυτούς τους εντελώς ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και θα δείτε δυνάμεις από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία να συνδράμουν στον αγώνα σας.(όπως παλαιότερα που υπήρχε μια σχετική πολυφωνία στο Επάμ). Αν έχετε σοβαρές καταγγελίες όσον άφορά το συγκεκριμένο κόμμα, θέστε τες ανοιχτά στο κοινό και σε άλλες οργανώσεις ωστε να συζητηθεί ανοιχτά. Φαντάζομαι ότι αν αποκαλύψετε ένα τέτοιο ζήτημα μόνο καλό μπορείτε να κάνετε στο κίνημα και ευρύτερα στην κοινωνία. .Ένα δεύτερο παράδειγμα η ανακοίνωση του Επαμ για την δολοφονία Κατσίφα. Δε θα μπορούσε να είναι λίγο πιο μετριοπαθής και να αναδεικνύει τους εθνικισμούς και των δύο κρατών και όχι να παρουσιάζει τον συγκεκριμένο άνθρωπο σαν ήρωα.? Έναν άνθρωπο που δεν έκρυψε στιγμή την ιδεολογική του ταυτότητα με αναφορές και post κειμένων του Μεταξά, εσείς γιατί τον παρουσιάζετε σαν ένα απλό παιδί και μαζί με αυτόν ξεπλένετε την χρυσή αυγή που τον έκανε προμετωπίδα στο αγώνα της. Πώς θα συνταχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος μαζί σας, αν διαβάσει αυτή την ανακοίνωση, όταν για αυτόν η Χρυσή Αυγή και κατα συνέπεια ο φασισμός,συμβολίζει ότι πιο σκοταδιστικό έχει γεννήσει ποτέ η ανθρωπότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς την πρόθεση,να παραστήσω την υπεράσπιση του Δ.Κ.,το επιχείρημα "να φέρη αποδείξεις" είναι εντελώς ανυπόστατο.Αποδείξεις σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ΠΟΤΕ.Το συμπέρασμα βγαίνει μόνο στη βάση της λογικής κ των ενδείξεων.Αν πέση κανείς μέσα,κέρδισε.Αν πέση έξω,έχασε.Ωστόσο ανέκαθεν ήταν συνηθισμένο στην αριστερά,να τρυπώνουν "πράχτορες" κ μάλιστα να σκαρφαλώνουν σε ηγετικές θέσεις κ να διαμορφώνουν την πολιτική γραμμή.Και όταν πρόκειται για συμμαχίες,συμπαρασέρνονται κ οι άλλες συμμαχικές οργανώσεις,απλά κ μόνο χάριν της συμμαχίας.Εξ άλλου μπαίνοντας κανείς σε μια οργάνωση κ συμμετέχοντας στις διαδικασίες,δε γνωρίζει ποτέ,τι γίνεται παραμέσα κ παραπάνω.Και αρκετές φορές πέφτει απ' τα σύννεφα μαθαίνοντας (αλήθεια ή ψέματα),ότι ο τάδε ήταν πράχτορας.Όμως εγώ έχω την εντύπωση,ότι το κύριο πρόβλημα στην αποκαλούμενη "αντισυστημική αριστερά" δεν είναι ο χρηματισμός,αλλά η λούφα.Κανείς δε θέλει να ρισκάρη ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για το λαό.Τα πιο διαφορετικά ρεύματα,από τις πιο διαφορετικές αφετηρίες καταλήγουν συστηματικά στην τελική σε δράσεις ανώδυνες για το σύστημα κ άρα ακίνδυνες για τους ίδιους.Στην ίδια περίπτωση υπάγεται κ το ΚΚΕ.Είναι όλοι τους λίγο-πολύ βολεμένοι,κοροϊδεύουν σε ένα βαθμό τους οπαδούς τους καθώς κ τους εαυτούς τους,έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους,να τη βγάνουν έτσι,με το μικρότερο δυνατό κόστος κ με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος,σε κάθε περίσταση,μέχρι κ σε περίπτωση πολέμου ή κ επανάστασης.

      Διαγραφή
    2. Όταν μιλάω για αποδείξεις δεν εννοώ έγγραφα. Εννοώ να ανοίξει μια κουβέντα με επιχειρήματα και όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τις κατηγορίες που έχετε να προσάψετε στο συγκεκριμένο κόμμα και όχι κατηγορίες του ‘’ποδαριού’’ του τύπου <>. Συγνώμη που σας το λέω, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρό συμπέρασμα. Είναι γεγονός ότι οι μ.κ.ο. πέρα από μία απολίτικη και αόριστη ρητορική που έχουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αμφισβητούν το πυρήνα αυτών των αντιδραστικών θεσμών όπως είναι η ευρωπαϊκή ένωση κτλ. Παρόλα αυτά όμως διαθέτουν πόρους που στη παρούσα συγκυρία μπορούν να αξιοποιηθούν από οργανώσεις και κόμματα που η μονή πηγή χρηματοδότησης τους είναι τα μέλη τους. Για παράδειγμα η συγκεκριμένη ομάδα https://g2red.org/el/manolada-watch/ προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες που έπεσαν θύματα ακραίας εκμετάλλευσης όπως στη Μανωλάδα. Διαθέτει νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ, βοήθεια καθόλου ευκαταφρόνητη αν μπορούσαμε έστω να φανταστούμε την κόλαση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Για πιο λόγο δεν πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την βοήθεια για την προσωρινή ανακούφιση αυτών των ανθρώπων μέχρι να ανατρέψουμε τις αντικειμενικές συνθήκες που δημιουργούν την μετανάστευση, τη φτώχεια κτλ. Εν πάση περίπτωση καθίστε και συζητήστε ανοιχτά με πολιτικούς φορείς που δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις (όλη η αριστερά δηλαδή) να δείτε τι έχουν να αντιπαραβάλουν και μην περιορίζεστε σε καφενείακου τύπου συζητήσεις. Τουλάχιστον θα δείξετε έτσι ότι όντως σας ενδιαφέρουν οι συμμαχίες και παλεύετε σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί όπως ξαναείπα σε προηγούμενο σχόλιο μου, το να χρησιμοποιείς τέτοιους χαρακτηρισμούς για μια οργάνωση η οποία γνωρίζεις ότι έχει επαφές και συνεργασίες με τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς είναι σαν να αποκλείεις όλο αυτό το χώρο από τη συνεργασία παρόλο που διακηρύσσεις συνεχώς το αντίθετο.
      Τώρα σε ευρύτερο πλαίσιο, η συνωμοσιολογία ήταν ανέκαθεν το καταφύγιο ανθρώπων που αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα τα οποία καθορίζονται από πολύ σύνθετους κανόνες και συσχετισμούς, συχνά αντιφατικούς. Η ανάλυση μας ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα όπως επίσης απαιτεί και την αξιοποίηση ιστορικών και κοινωνικών φαινομένων, συνδέοντας τα με τη παρούσα συγκυρία.
      Από την άλλη μεριά το να εγκαλείς ως πράκτορά, δωσίλογο, προδότη έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν συμφωνείς με την στρατηγική του, σε γλιτώνει από πολύ κόπο καθώς οποιαδήποτε άλλη κριτική είναι περιττή, εφόσον μιλάμε για κάτι τόσο κατάπτυστο. Η απίστευτη μετάλλαξη του Σύριζα για παράδειγμα δεν έγινε λόγω χρηματισμού της ηγεσίας του αλλά αντανακλά την προσπάθεια επιβίωσης μιας χρεωκοπημένης ρεφορμιστικής αντίληψης που νομοτελειακά θα κατέληγε εκεί όπως πολλοί προέβλεπαν. Όπως και να έχει, αυτό που έχει σημασία να επισημάνουμε είναι ότι η άρχουσα τάξη δεν έχει ανάγκη απλά φερέφωνα τα οποία χρηματοδοτεί, αλλά χρειάζεται κρατική εξουσία με σχετική αυτοτέλεια γιατί πολύ απλά έτσι εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της.
      Τελειώνοντας, όσον αφορά το ιδεολογικό κομμάτι, η άποψη ότι η κυρίαρχη οικονομικά τάξη είναι σε θέση να ελέγξει και να υποκινήσει αγωνιστές, κόμματα, κινήματα, επαναστάσεις, είναι βαθιά συντηρητική γιατί προάγει το σκεπτικό ότι όλοι εν δυνάμει είναι ρουφιάνοι και προδότες οπότε δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δίνει στη κυρίαρχη τάξη μια υπόσταση ΄΄εξωθεσμική΄΄ πάνω από την κοινωνία, με εξωπραγματικές δυνάμεις που κυβερνάει το κόσμο, και μείς ο απλός λαός χορεύουμε στο ρυθμό που μας σφυρίζουν τα σκοτεινά αυτά κέντρα εξουσίας εντελώς ανίσχυροι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ‘’υπερδυνάμεις’’.

      Διαγραφή
    3. Δεν είπα ότι η κυρίαρχη ελίτ μπορεί να ελέγξη αγωνιστές,κινήματα κ επαναστάσεις.Είπα,ότι μπορεί να σπρώξη παντού "βαλτούς".Η προδοσία δεν ελειψε από πουθενά,μέχρι κ απ' τους 12 του Χριστού.Αλλά πέραν απο τους "συνειδητούς" προδότες,υπάρχει κ η έμμεση δωροδοκία.Αυτή η συναλλαγή γίνεται με εξαιρετικό τακτ κ με τρόπο που να επιτρέπη κάθε είδους αυταπάτες,για την ικανοποίηση του υπερεγώ,του τύπου "είναι για καλό σκοπό",ακριβώς όπως το διατυπώνετε κι εσείς στο σχόλιό σας.Ακόμα κ ο Σόρος ασφαλώς είναι πεπεισμένος,ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις - τα καλά κ συμφέροντα -.Το χρήμα ποτέ δε δίνεται ανιδιοτελώς κ χωρίς ανταλλάγματα,είτε σε ΜΚΟ είτε σε πολιτικές οργανώσεις.Εγώ δε διατύπωσα κατηγορίες ή καταγγελίες.Είπα απλά κ μόνο τα δικά μου συμπεράσματα κ γνώμη.Όσο για το Σύριζα,κ βέβαια υπήρξε συνδιαλλαγή.Μου έκαμε τρομερή εντύπωση ένας σχολιαστής σε ανάρτηση της Ίσκρας,σχετική με την ΕΕ,μόλις λίγους μήνες μετά την ανάδειξη του Συριζα σε αξιωματική αντιπολίτευση,(τότε ακόμα δημοσιεύονταν εκεί τα σχόλια),που έλεγε,ότι ο λαός έχασε την ευκαιρία,να στείλη το Συριζα στην κυβέρνηση αιφνιδιαστικά,πριν προλάβουν να γίνουν συμβιβασμοί κ συμφωνίες,είναι πια πολύ αργά κ η πολιτική των Σαμαροβενιζέλων δε θα αλλάξη,είτε με ΝΔ είτε με Συριζα.Και άλλοι αναγνώστες της ιστοσελίδας θα πρέπη να θυμούνται αυτή την άποψη,γιατί ακουγόταν τότε εντελώς εξωπραγματική.Εγώ τη διάβασα,όταν η προφητεία είχε εκπληρωθει,στο πολύ χειρότερο,όπως όλοι είδαμε,κ σχημάτισα την εντύπωση,ότι αυτός ο σχολιαστής ήξερε καλά,τι έλεγε.Επαναλαμβάνω,ότι δεν κάνω καμιά καταγγελία,αλλά εκφράζω τη δική μου αίσθηση.Είναι όμως κρίμα,που δεν κράτησα την ανάρτηση.

      Διαγραφή
    4. Η ελίτ μάλλον διαχειρίζεται και μεταχειρίζεται την κατάθλιψη σαν δίκοπο και τρίκοπο μαχαίρι. Τόσους αιώνες προσπαθούν να μας πείσουν ότι το θρησκευτικό φαινόμενο δεν είναι ένα καθαρά φιλοσοφικό φαινόμενο. Η ελίτ είναι δέσιμο της φιλοσοφικής κόπρου με τους φόνους. Κι ο Καζάκης μας είπε ότι ο Κ. Τσάτσος ήταν στο ΣτΕ επί Χούντας. Ότι και καλά ο φιλόσοφος έκαμε αντίσταση - επειδή ο Καζάκης ωραιοποιεί φιλοσόφους-κοπρίτες. Κι ο μαρξιστής Πατέλης ανακαλύπτει δήθεν τεχνικές της βιοτεχνολογίας ως προς τον καθορισμό του φύλου...για να ξορκίσει την αγραμματοσύνη της φιλοσοφίας ως προς την επιστημονική κατανόηση του φαινομένου της ζωής. Ο αγώνας του ΕΠΑΜ είναι χαμένος από χέρι, επειδή στηρίζεται στα φιλοσοφικά. Αλλά χαμένη από χέρι είναι και η ζωή μας. Κι ας λέμε.

      Διαγραφή
  7. Θα μπορούσατε να μου αντιπαραβάλετε σαν επιχείρημα ότι κολλάω σε λεπτομέρειες και ότι άλλα είναι τα ουσιώδη προβλήματα, στο οποίο δεν διαφωνώ ιδιαίτερά. Για να φτάσουμε όμως να συζητάμε τα ουσιώδη προτάγματα πρέπει πρώτα να φτιάξουμε κάτι ενωτικό,και για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεσή είναι ο λόγος μας και οι θέσεις μας να μη είναι διασπαστικα και προσβλητικα προς άλλες δυνάμεις. Αποδείξτε ότι σας ενδιαφέρει να αλλάξετε την κοινωνία, ρίξτε τον εγωισμό σας παίρνωντας πίσω την λασπολογία σε άλλους αγωνιστές(εκτός αν γνωρίζετε κάτι με αποδείξεις), υιοθετήστε ένα πιο μετριοπαθή λόγο τουλάχιστον στα ζητήματα που είναι κόκκινο πανί όσον άφορά τις συνεργασίες και θα δικαιωθείτε όταν ξεσπάσει κίνημα που θα παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Αλλιως κρατήστε την ιδεολογική σας καθαρότητα, οξύνετε την κόντρα ανάμεσά σε δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή και περιχαρακωθήτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μου υποδείξετε κάποιον "αγωνιστή" τον οποίο λασπολόγησα; Πολύ θα ήθελα να τον μάθω. Κι αν ισχύει έστω και στο ελάχιστο ότι λασπολόγησα, θα ζητήσω ταπεινά συγνώμη και μάλιστα δημόσια.
      Δεύτερο, σε τι ακριβώς εντοπίζεται τις "εμμονές" μου; Συνεργασία δεν σημαίνει φίμωση, ούτε καν έλλειψη κριτικής. Συνεργασία ισότιμη και ειλικρινής σημαίνει ελευθερία άποψης και κριτικής, ακόμη κι ανάμεσα στους συμμάχους. Αν μετριοπάθεια στο λεξικό σας σημαίνει σιωπή και μάλιστα ένοχη, προκειμένου να βολευτούμε όλοι, τότε να με συγχωρείτε δεν με αφορά.
      Τρίτο, γιατί δεν μου υποδεικνύεται κάποιες από τις επαναστατικές σας δυνάμεις που θα σαρώσουν τα πάντα κι άλλα τέτοια τερπνά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει κίνημα και κυρίως τι σημαίνει ξέσπασμα, γι' αυτό θα σας πρότεινα να περιοριστείτε σ' αυτά που όντως ξέρετε.

      Διαγραφή
  8. Το υπουργειο εσωτερικων δινει εκλογικους καταταλογους με πολιτες που εχουν γεννηθει το 1916. Επισης στελνει για εφορευτικη επιτροπη πολιτες που στα κιταπια τους δεν εχουν αλλαξει διευθυνση για 10ετιες ασχετα με ποια διευθυνση, τηλεφωνο και email δηλωνουν στην εφορια. Ετσι αυτοι που δεν παρουσιαστηκαν για εφορευτικη (κυριως στη Θεσσαλονικη αλλα και σε πολλα αν οχι ολα τα εκλογικα τμηματα της επικρατειας), αυτοι δεν παρουσιαστηκαν επειδη δεν ειχαν καν ειδοποιηθει. Προφανως ακομα κι οταν ο φακελος με την ειδοποιηση εφορευτικης γυριζει πισω στο υπουργειο ή στο πρωτοδικειο μιας και δεν βρεθηκε ο παραληπτης, οι υπαλληλοι θεωρουν οτι εκαναν την δουλεια τους επειδη δηθεν ο νομος προβλεπει να ειδοποιουνται και αναπληρωματικοι για εφορευτικη. Μονο που με το 40% να εχει εγκαταλειψει τον ματαιο κοσμο, την πολιτικη, το σπιτι του, ή την χωρα του ειναι σιγουρο οτι δεν θα υπαρχει εφορευτικη. Ακομα το συστημα SRT με το tablet δεν λειτουργει και ισως να μην λειτουργησει ποτε, γιατι επιτρεπει στον δικαστικο να στειλει αποτελεσματα χωρις να συμπληρωσει ολα τα πεδια (εγγυρα, λευκα, κτλ) κι ετσι οσα πεδια ειναι κενα (ακομη κι ολα) μεταφραζονται αυτοματα σε μηδεν στα κεντρικα εν αγνοια του δικαστικου αντιπροσωπου. Το κουλο ειναι οτι ο δικαστικος δεν μπορει να ακυρωσει την αποστολη ή να ξαναστειλει τα αποτελεσματα γιατι μετα την αποστολη το συστημα κλειδωνει και δεν μπορει να ανοιξει για να δεχτει αποτελεσματα ουτε απο τα κεντρικα. Τελικα τα αποτελεσματα μεταδιδονται τηλεφωνικα και στο τελος με τα χειρογραφα οπως παλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη καλημέρα
    Θα κατέβουμε στις εθνικές εκλογές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απόφαση των οργανώσεων είναι να κατέβουμε. Την Κυριακή συνεδριάζει το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο προκειμένου να καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες το ΕΠΑΜ θα δώσει τον εκλογικό αγώνα.

      Διαγραφή
  10. Δεν μπορώ να αξιολογήσω τις ευρωεκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω ποιος κέρδισε και τι. Είμαι από νουκλεοτίδια. Βλέπω όμως ότι το ΕΠΑΜ Βόλου θεωρεί πολύ σημαντικό να ξέρω από πολιτική. Ενώ εγώ απλώς προτιμώ να ξέρω τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Νομίζω ότι το ΕΠΑΜ Βόλου θα μπορούσε να επιμεληθεί το έργο του Εμπειρίκου και να το σκατώσει ισάξια με τον καθηγητή νυν επιμελητή Γιατρομανωλάκη. Η πολιτική είναι βαρετή και σιχαμένη - όπως και αν εκδηλώνεται και αν λέγεται. Δεν θέλω ποτέ να μιλήσω live με ανθρώπους που θα μου ισχυριστούν πόσο σημαντική είναι η πολιτική. Καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή