Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Στουρνάρας και Καραϊσκάκης...

Ξέρετε ποιός ήταν ο Νικόλαος Στουρνάρας ή Στορνάρης; Ήταν οπλαρχηγός από τα Στουρναρέϊκα της Αιτωλοακαρνανίας. Παλικάρι με προσφορά - αν και υπήρξε κι αυτός θύμα των πολιτικάντηδων της ξεπούλας τύπου Α. Μαυροκορδάτου - έπεσε εντέλει υπέρ πατρίδος στην έξοδο του Μεσολογγίου το 1826.
Που να ήξερε ο δύσμοιρος ότι το όνομά του θα το διασύρει σήμερα ένας άλλος Στουρνάρας, ονόματι Ιωάννης, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο σύγχρονος επίγονος κάθε λογής επιτηδείων της ξεπούλας, βγήκε από τις στήλες της Καθημερινής για να επιδείξει μια ακόμη φορά την απίστευτη κακοήθεια και το προσβλητικά χαμηλό επίπεδο που διαθέτει.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει καμιά πολύ μακρινή συγγένεια ανάμεσα στους δυο. Αν υπάρχει, τότε θα πρόκειται για ιστορική διαστροφή. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Η συνέντευξη του σύγχρονου Στουρνάρα στην Κυριακάτικη Καθημερινή μου έφερε στο νου - λόγω και της εθνικής επετείου - έναν διάλογο ανάμεσα στον παλιό οπλαρχηγό και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Στη συνέντευξη του νεότερου Στουρνάρα να είστε σίγουροι θα ξαναγυρίσουμε. Προς το παρών ας αρκεστούμε στο παλιό εξαιρετικά διδακτικό περιστατικό ανάμεσα Στουρνάρα και Καραϊσκάκη.
Όταν ο Νικόλαος Στουρνάρας ξεγελάστηκε να εκστρατεύσει στην Άρτα υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, πήγε μαζί με το Νότη Μπότσαρη να συμβουλευθεί τον άρρωστο και κατάκοιτο Καραϊσκάκη. Ο "γιός της Καλογριάς" τους ρωτά γιατί αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Μαυροκορδάτο. Κι αυτοί του απαντούν:
«Και ημείς δεν ηξεύρομεν. Πηγαίνουμε εις τον Μαχαλάν και όπου μας διορίση η Κυβέρνησις, εκεί θέλει εκστρατεύσωμεν.»
Τότε ο αθυρόστομος Καραϊσκάκης, που δεν μασούσε τα λόγια του, τους ανταπαντά:
«Ποια Κυβέρνησις; Το τζιογλάνι του Ρείζ – έφέντη ό τεσσερομάτης; [Έτσι αποκαλούσε o Καραϊσκάκης τον διοπτροφόρο Μαυροκορδάτο]. Ποιοι τον έκαμαν Κυβέρνηση; Εγώ κι άλλοι δεν τον γνωρίζομεν! Ή σύναξεν δέκα ανόητους και τον υπέγραψαν δια τας ιδιοτέλειας των; Ιδού ποιοι τον υπέγραψαν: Πρώτον εσύ, όπου όλα τα πράγ¬ματα θέλεις να έρχονται με το ζουρνά, ο Σκαλτζάς, όπου δεν είναι άλλο παρά καμπάνα μπαγκ – μπαγκ, ό Μακρής ό μακρολαίμης όπου μόνον το κεφάλι ηξεύρει να ταράζη, ο Μήτζιος Κοντογιάννης, η που¬τάνα, όπου αν ήταν γυναίκα, δεν εχόρταινεν μέ 80.000 φορές την ώραν, ο ξυνόγαλος Γιώργος Τσιόγκας, όπου στραβώνει τα χείλια του με το τζιμπούκι και δεν ηξεύρει τι του γίνεται και ο αδελφός μου ο Στορνάρης, ο ψεύτης. Δεν τον υπέγραψεν ο μπούτζος μου και να ιδώ την εκστρατείαν σας.»
Η εκστρατεία είχε την κατάληξη που πρόβλεψε ο Καραϊσκάκης. Το τζιογλάνι τεσσερομάτης είχε κάνει τη δουλειά του. Όπως ακριβώς κάνουν τη δουλειά τους και τα σημερινά Τζογλάνια της Μέρκελ και της Ευρώπης.
Όσο για την τότε κυβέρνηση, ισχύει ότι και για τις σημερινές. Να γιατί η απάντηση του Καραϊσκάκη ισχύει περισσότερο σήμερα και για τον σύγχρονο Στουρνάρα. Και σαν υπογραφή, ας τους δηλητηριάσουμε την βεβαιότητα ότι θα την σκαπουλάρουν από την οργή ενός ολόκληρου έθνους, με την ίδια υπόσχεση που έδινε ο Καραϊσκάκης σ' αυτούς που έτρεχαν να ξεπουλήσουν το γένος των ραγιάδων.

1 σχόλιο:

  1. Εδώ ανάρτηση αποσπάσματος από ομιλία σας, με πολλά σχόλια αναγνωστών
    http://infognomonpolitics.blogspot.co.at/2017/03/blog-post_568.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή