Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η υπόθεση Σφακιανάκη και το αληθινό πρόβλημα

Η υπόθεση μετάθεσης του κ. Σφακιανάκη και ο ντόρος που ξεσήκωσε αποδεικνύει, πόσο διαπλεκόμενη είναι η ηγεσία της αστυνομίας με την εκτελεστική εξουσία και γενικά με το σύστημα διαπλοκής της εξουσίας. Ο λόγος είναι απλός. Η κυβέρνηση δια του Τόσκα επιχείρησε να τοποθετήσει δικό της έμπιστο πρόσωπο στη θέση του κ. Σφακιανάκη. Μόλις το προσπάθησε άρχισε ένας ολόκληρος πόλεμος από τα μέσα μαζικής εξαχρείωσης για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
Είναι εντυπωσιακό πόσο κοινότυπα τα περισσότερα μέσα σε επαρχία και κέντρο πήραν το πλευρό του κ. Σφακιανάκη. Και μάλιστα με επιχειρήματα τόσο ταυτόσημα, που είναι σίγουρο ότι προέρχονταν από ένα συγκεκριμένο κέντρο. «Μα, να μεταθέσουν τον υποστράτηγο κ. Σφακιανάκη;» Έλεγαν και ξαναέλεγαν. «Αυτόν που έσωσε τόσους από την αυτοκτονία, έσωσε τόσα παιδιά από την παιδεραστία,…» και ούτως ειπείν.

Άκουσα τις ίδιες ατάκες τόσες πολλές φορές, που κυριολεκτικά ντράπηκα για λογαριασμό τους. Πόσο φερέφωνο μπορεί να είναι κανείς; Από την άλλη, όλα αυτά τα καλά, μόνος του τα έκανε ο κ. Σφακιανάκης; Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος τι έκαναν; Μήπως είναι ακούσια εργαλεία στα χέρια του κ. Σφακιανάκη; Τόσο πολύ τους υποτιμούν όσοι διαπλεκόμενοι θέλουν τον κ. Σφακιανάκη να παραμείνει στη θέση του;
Και τι έγινε δηλαδή αν ο κ. Σφακιανάκης φύγει από τη συγκεκριμένη θέση; Θα καταρρεύσει ολόκληρη η διεύθυνση; Από τον κ. Σφακιανάκη εξαρτάται η απόδοση της διεύθυνσης; Αυτό θέλουν να πιστέψουμε τα φερέφωνα της δημοσιογραφίας. Μόνο πού αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ο κ. Σφακιανάκης είναι παντελώς ανίκανος να οργανώσει μια διεύθυνση που να ξέρει να λειτουργεί άρτια ακόμη και χωρίς αυτόν.
Και γιατί ο συγκεκριμένος υποστράτηγος αντέδρασε τόσο πολύ στη πιθανότητα μετάθεσής του; Είναι ικανός μόνο γι’ αυτή τη θέση; Δεν υπάρχει κανένας από τους υφισταμένους του, που να μην μπορεί να τον διαδεχθεί επάξια; Τι σόι υπηρεσία διοικεί ο κ. Σφακιανάκης, που χωρίς αυτόν δεν μπορεί να λειτουργήσει άρτια; Ή μήπως τελικά αλλού είναι το ζήτημα.
Όλο αυτό το πανηγύρι απέδειξε ότι οι ηγετικές θέσεις της αστυνομίας είναι καθαρά προϊόν διαπλοκής, τόσο με την εκτελεστική εξουσία, όσο και με κυκλώματα στα παρασκήνια της εξουσίας. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η αστυνομία έχει μετατραπεί όσο ποτέ άλλοτε από την εποχή της χούντας, σε πολιτική αστυνομία στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας και σε δύναμη αδίστακτης καταστολής του λαού.
Η δημοκρατία και η αξιοκρατία που οφείλει να διακρίνει το σώμα, ώστε να αναδεικνύονται οι αξιότεροι στην υπηρεσία της έννομης τάξης, του λαού και της πατρίδας, είναι ανύπαρκτη. Οι νέες γενιές στελεχών του σώματος ζουν υπό διπλό ζυγό. Αφενός, τη δικτατορία της διαπλοκής στα υψηλά κλιμάκια, την ηγεσία, όπου ο μόνος νόμος είναι το συμφέρον του συστήματος εξουσίας, των ντόπιων και ξένων στυλοβατών του. Αφετέρου, η δικτατορία της πιο απόλυτης αυθαιρεσίας στην αντιμετώπιση του πολίτη, ειδικά από τις δυνάμεις καταστολής.
Για να διορθωθεί η κατάσταση, οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την κατάλυση του υπουργείου δημόσιας τάξης ή «προστασίας του πολίτη», όπως υποκριτικά ονομάζεται. Το σώμα της αστυνομίας οφείλει να έχει τη δική του αποκλειστικά φυσική ηγεσία και να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βουλής. Κανενός υπουργού. Καμιάς κυβέρνησης.
Στο σώμα αυτό οφείλει να υπηρετεί μόνο όποιος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και αντίστοιχη παιδεία. Δηλαδή, να προέρχεται τουλάχιστον από τις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας. Αφού βέβαια εκδημοκρατιστούν και το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρουν αντιστοιχισθεί στο επίπεδο υπηρεσιών που οφείλει να προσφέρει στη κοινωνία και τον πολίτη το σώμα.
Οι προαγωγές και οι μεταθέσεις οφείλουν να είναι υπόθεση αποκλειστικά του σώματος. Καμιάς κυβέρνησης, κανενός υπουργού. Με βάση τις αποστολές που έχει αναλάβει το στέλεχος που κρίνεται, τα προσόντα, την εμπειρία, τις επιτυχίες, ή τις αποτυχίες, αλλά και τις κρίσεις γι’ αυτόν προϊσταμένων και υφισταμένων. Μόνο όποιος έχει κερδίσει στην πράξη την αποδοχή των προϊσταμένων του, αλλά και των υφισταμένων του είναι άξιος για θέσεις διοίκησης.
Οι αμοιβές των στελεχών του σώματος θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να αποτρέπουν τη δεύτερη απασχόληση, ή τη γοητεία του χρηματισμού. Το στέλεχος της αστυνομίας, από τον απλό αστυφύλακα έως τον αρχηγό του σώματος, οφείλει να έχει απολαβές αντίστοιχες του λειτουργήματός του, αλλά και του επιπέδου υπηρεσιών που έχει απαίτηση απ’ αυτόν η κοινωνία και ο πολίτης.
Οφείλουν να καταργηθούν όλες οι ειδικές δυνάμεις καταστολής. Μια δημοκρατική αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη δεν χρειάζεται ούτε ΕΚΑΜ, ούτε ΜΑΤ, ούτε κουκουλοφόρους σαν κι αυτούς που βλέπουμε στις διαδηλώσεις, ή άλλες περιστάσεις σε ρόλο «μπαχαλάκηδων». Θα πρέπει σε όλα τα επίπεδα να διαρραγούν οι όποιες διαπλοκές με το βαθύ κράτος, τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και το έγκλημα.
Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα σώμα αστυνομίας που θα μπορεί επάξια να υπηρετεί όχι την εξουσία και την διαπλοκή της με αλλότρια συμφέροντα, αλλά την έννομη τάξη, την κοινωνία και τον πολίτη.

10 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι αδικείτε τον κ. Σφακιανάκη, κ. Καζάκη.

    Θεωρώ ότι είναι λάθος και αδικία να αναφέρεστε εμμέσως πλην σαφώς (πιθανώς) σε "καρεκλοκενταύρους", "βολεμένους", "σωτήρες", για ανθρώπους σαν τον κ. Σφακιανάκη.

    Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες των στελεχών της υπηρεσίας. Χωρίς αυτά, η Υπηρεσία δεν θα είχε το αξιόμαχο που έχει σήμερα, ούτε θα ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι άρτια μορφωμένα άτομα και "παίζουν στα δάκτυλα" αυτό που κάνουν.

    Όμως και η ηγεσία της υπηρεσίας (εν προκειμένω ο κ. Σφακιανάκης) έχει προσφέρει σημαντικό έργο. Η υπηρεσία χρειάζεται οργάνωση, φροντίδα και άτομα που να νοιάζονται και να φροντίζουν γι' αυτήν, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να μην είναι ποτέ ικανοποιημένοι με αυτό, παρά να προσπαθούν συνεχώς να το βελτιώνουν. Τέτοιος άνθρωπος θεωρώ ότι είναι ο κ. Σφακιανάκης.

    Πράγματι, σίγουρα υπάρχουν και άλλα στελέχη που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξηλώνονται αλλά ικανά στελέχη, εκτός και αν δεν αρκούν για την δουλειά αυτήν.

    Εν προκειμένω, εαν, φερ' ειπείν, ο κ. Σφακιανάκης ήταν αδύνατον να παρακολουθεί την τεχνολογία, άρα και να προσαρμόζεται ο ίδιος στα νέα δεδομένα, συνεπώς να προσπαθεί το ίδιο και για την υπηρεσία του, θα ήταν σαφώς ανεπαρκής, ακόμη και με 100 διδακτορικά.

    Παρ' όλα αυτά, είναι εμφανής η όρεξη του ανθρώπου να προσφέρει. Δεν προκαλεί ποτέ, ούτε επιδεικνύει τον βαθμό του υποστρατήγου καθώς δεν φορά ποτέ στολή, ούτε και είναι τηλεμαϊντανός, όπως ισχυρίζεται ο κ. (;) Τόσκας (μήπως για τον ίδιο μιλούσε;)

    Θυμάμαι, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν βρίσκονταν σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που έτυχε να παρακολουθώ, θυμάμαι που ο παρουσιαστής τον αποκάλεσε Στρατηγό, ενώ ήταν Αστυνομικός Διευθυντής. Μάλιστα το τόνισε αυτό, προς τιμήν του. Αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω, καθώς διέκρινα μία "μπηχτή" στην μεσημεριανή εκπομπή σχετικά με τον βαθμό.

    Φαίνεται ότι ο βαθμός δεν τον ενδιαφέρει, άλλωστε δεν είναι "καθαρόαιμος "αστυνομικός.

    Πάντως και ο πατέρας μου, όντας Αστυνομικός ε.α. εδώ και μερικά χρόνια συναιρίζεται την ίδια άποψη. Φαντάζομαι ότι θα είχε και κάποια εμπειρία επ' αυτού.

    Θα ήθελα όμως να μην εκλάβετε το παρόν ως επίθεση, παρά ως κριτική από έναν υποστηρικτή, εδώ και λίγο καιρό, της ιδέας του Μετώπου. Άλλωστε η Δημοκρατία δεν θα ήταν δυνατόν να ασκηθεί σε άλλη περίπτωση.

    Πάντως, φρονώ ότι βρισκόμαστε σε ένα δίλημμα αντίστοιχο -στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν να γίνει αντικείμενο σύγκρισης- με την περίπτωση Βενιζέλου. Από την μία έχεις την περίπτωση ενός χαρισματικού ηγέτη, που αν και έκανε λάθη, θυσίασε πολλά για την πατρίδα. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η αδυναμία ικανών να αναδειχθούν την περίοδο αυτήν. Καθετί έχει δύο πλευρές. Διαλέγουμε και παίρνουμε αναλόγως.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν, που είδατε τους χαρακτηρισμούς που μου αποδίδετε; Δεν μίλησα για "καρεκλοκενταύρους", "βολεμένους", "σωτήρες". Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση πού τους βρήκατε αυτούς τους χαρακτηρισμούς στο δικό μου κείμενο. Όσο για τον κ. Σφακιανάκη βάζω ερωτηματικά. Να με συγχωρείτε, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ποιοί τον διόρισαν στη θέση αυτή και - ακόμη χειρότερα - είδα ποιοί ξεσηκώθηκαν να τον υπερασπιστούν και μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο. Συγνώμη, αλλά όταν ολόκληρο το σύστημα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ κάνει "ήρωα" τον κ. Σφακιανάκη, προσωπικά με κάνει και αναρωτιέμαι. Όμως το βασικό δεν είναι αυτό. Το βασικό είναι τι σόι σώμα αστυνομίας θέλουμε. Τι σόι αστυνομία μπορεί να υπηρετεί σήμερα την κοινωνία και τον πολιτική με όρους δημοκρατίας και αξιοκρατίας.

      Διαγραφή
    2. βαγγέλα, έλα διάβασε που αδικείται ο σφακιανάκης...
      http://www.thepressproject.gr/article/89519/Apokaluptika-stoixeia-gia-ton-Manoli-Sfakianaki
      κελεπούρι από τα λίγα το γουρούνι

      Διαγραφή
    3. Καταρχάς, να λείπουν οι ειρωνικοί τόνοι. Δεν είμαστε εδώ για να εχθρευόμαστε ο ένας τον άλλο, όταν υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα. Επιπλέον, το όνομά μου είναι ΒΑΓΓΕΛΗΣ, το έχω έτσι για να με αποκαλείς ΒΑΓΓΕΛΗ (εν αντιθέσει με εσένα που μάλλον δεν είναι το πραγματικό σου όνομα) και όχι ΒΑΓΓΕΛΑ. Δεν είμαι ο Μεϊμαράκης με το μουστάκι μπατανόβουρτσα, κατάλαβες; Οπότε κομμένα αυτά, δεν μίλησα ποτέ με τέτοιον τόνο και απαιτώ αντίστοιχη μεταχείρηση, όπως για παράδειγμα η απάντηση του κ. Καζάκη.

      Στο δια ταύτα, πράγματι, στην ιστοσελίδα υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες. Το θέμα όμως είναι ότι μένει στις καταγγελίες. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην τις αποδεκτώ, διότι δεν είμαι δογματικός, όπως άλλωστε είπα και στον κύριο Καζάκη.

      Από εδώ και πέρα, θα παρακολουθώ την κατάσταση με μία νότα επιφύλαξης, ώστε να το επιβεβαιώσω ιδίοις όμασι. Οψόμεθα εις Φιλίππους, λοιπόν.

      Διαγραφή
  2. "Θεωρώ ότι είναι λάθος και αδικία να αναφέρεστε εμμέσως πλην σαφώς (πιθανώς) σε "καρεκλοκενταύρους", "βολεμένους", "σωτήρες", για ανθρώπους σαν τον κ. Σφακιανάκη."

    Δεν είπα ότι αυτό γράψατε, είπα ότι (ΜΠΟΡΕΙ) ΝΑ ΕΝΝΟΥΣΑΤΕ αυτό. Είμαι σίγουρος ότι για εσάς κάτι από αυτά θα ισχύει, από την στιγμή που τον κατηγορείτε. Δεν το λέω απαραίτητα για κακό, αλλά δεν θα τον χαρακτηρίζατε θετικά εάν δεν τον επιθυμείτε, έτσι δεν είναι;

    Εάν πράγματι έχετε στοιχεία -ή έστω οφθαλμοφανείς ενδείξεις- επί των κατηγοριών σας, ευχαρίστως θα ανακαλέσω.

    Το γεγονός ότι τον υπερασπίστηκαν διάφοροι διεφθαρμένοι των Μ.Μ.Α. (Μέσων Μαζικής Αποβλακώσεως, αυτός ο χαρακτηρισμός τούς αξίζει), θεωρώ ότι έχει να κάνει με το πώς χειρίστηκε η αντιπολίτευση το όλο θέμα. Φαντάζομαι ότι την προτιμούν περισσότερο απ' ότι την κυβέρνηση, αν και κατά βάθος είναι ίδιοι, οπότε δεν καταλαβαίνω αυτήν την προτίμηση.

    Στο τελευταίο σκέλος του μηνύματός σας βεβαίως και συμφωνώ, νομίζω όλοι συμφωνούν ότι η αστυνομία θέλει μία επανεκκίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ΕΚΑΜ γιατί να καταργηθούν ? Εγκληματίες τύπου Πάσσαρη δηλαδή να τους αντιμετωπίζουν οι απλοί αστυνομικοί και να έχουμε περιστατικά οδού Νιόβης ? Τα ΕΚΑΜ χρειάζονται και όλες οι αστυνομίες έχουν ειδικές μονάδες.Τα ΜΑΤ είναι άλλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα ΕΚΑΜ ειναι χειροτερα απ τα ΜΑΤ..Αυτα κι αν τρομοκρατουν τον πολιτη...Πρεπει να ανασυσταθει αυτη η δυναμη αν θελουμε οπωσδηποτε τετοιου τυπου ειδικες μοναδες..Γιατι τα ΕΚΑΜ λειτουργουν σημερα ως μισθοφοροι κι οχι ως μοναδα του εθνους

      Διαγραφή
  4. Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον Μανώλη Σφακιανάκη

    Στην εκπομπή ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ του The Press Project με τον Κώστα Εφήμερο και τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, η οποία μεταδόθηκε από την συχνότητα του Κόκκινου 105,5 παρουσιάστηκαν στοιχεία για την δράση του Μανώλη Σφακιανάκη κατά την διάρκεια της θητείας του στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Κώστας Εφήμερος - Ραδιοφωνικό αφιέρωμα: «Υποκλοπές»

    http://www.thepressproject.gr/podcast/2016-02-18%20entos%20ektos.mp3

    Στην εκπομπή αποκαλύφθηκε πως το 2015 είχε γίνει ξανά απόπειρα απομάκρυνσης του Μανώλη Σφακιανάκη από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία όμως δεν έγινε τότε γνωστή. Όμως, μετά από αντιδράσεις παρόμοιου βεληνεκούς με αυτές των τελευταίων ημερών, η απομάκρυνση του Διοικητή της υπηρεσίας δεν προχώρησε.

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.kar.org.gr/2016/02/19/apokalyptika-stichia-gia-ton-manoli-sfakianaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι υπηρεσίες που παρακολουθούν το διαδίκτυο δεν είναι καλές εκ των προτέρων ! Η και καλά υπηρεσία τους στην αποτροπή αυτοκτονιών και παιδεραστών είναι για τις νοικοκυρές που βλέπουν τις χαζοεκπομπές της τηλεόρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή