Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τι θα γίνει επιτέλους με τις τράπεζες;

Ο Τσακαλώτος αναμένει, όπως δήλωσε στην Financial Times χθες, η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. “Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους”, είπε, προσθέτοντας: “Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016”.

Όχι μην γελάτε. Τα λέει σοβαρά. Και με την ΕΛΣΤΑΤ υπό καθεστώς κράτους εν κράτει, όλα είναι δυνατά. Ακόμη και το να εμφανιστεί με θετικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ποιός νοιάζεται;


Αυτό που δεν μας απαντά ο κ. Τσακαλώτος είναι γιατί δεν συνέβη το ίδιο τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως δεν είχαμε τις αναγκαίες θετικές αξιολογήσεις από τους δανειστές; Μάτσο. Μήπως δεν έγινε "κούρεμα" χρέους και μάλιστα κοντά στο 56% της ονομαστικής του αξίας; Και βέβαια έγινε, αλλά χάρις στις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ σήμερα.

Μήπως δεν έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Και βέβαια έγινε. Σχεδόν 40 δις ευρώ διοχετεύθηκαν σ' αυτές με τον έλληνα φορολογούμενο να τα φορτώνεται ως δημόσιο χρέος. Αν θυμάστε μάλιστα μας είπαν το φθινόπωρο του 2014 ότι υπεβλήθησαν σε τεστ αντοχής και όλες βρέθηκαν εντάξει. Και τι απέγινε; Μέσα σ' ένα χρόνο χρειάζονται άλλα 25 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίηση, που θα χρεωθούν πάλι στον έλληνα φορολογούμενο. Και μην ανησυχείτε δεν θα τελειώσει εκεί.

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες τελούν υπό capital control με σκοπό να εγκλωβιστεί στα ταμεία τους όσο περισσότερο ζεστό χρήμα προερχόμενο από την πραγματική οικονομία. Κι αν ασφυκτιά η ιδιωτική οικονομία, τι πειράζει; Ποιός νοιάζεται;

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες γιατί υποτίθεται ο Ντράγκι έκλεισε την κάνουλα έκτακτων χορηγήσεων ELA. Σήμερα μετά από τρεις σχεδόν μήνες κι ενώ οι δανειακές ανάγκες των τραπεζών από την ΕΚΤ έχουν πέσει, γιατί η κυβέρνηση κρατά τα capital controls; Και φυσικά κανένας δεν δίνει αναφορά τι απέγιναν τα δις της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης. Ούτε κανένας δίνει αναφορά τι απέγιναν τα πάνω από 100 δις ευρώ που συνεχίζουν - με εγγύηση του έλληνα φορολογούμενου - να χρωστάνε οι "συστημικές" τράπεζες στην ΕΚΤ.

Ο Έλληνας φορολογούμενος, ο Έλληνας επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ο αγρότης, καλείται να πληρώσει χωρίς να ξέρει που πάνε, τι γίνονται τα δεκάδες δις που χρεώνεται. Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται αληθινή επιδρομή εναντίον του με πλειστηριασμούς εξπρές και μέσω διαδικτίου για δάνεια, που αδυνατεί εξ αντικειμένου να εξυπηρετήσει.

Κι ενώ η Ελλάδα έχει επίσημα μεταβληθεί σε Ελ Ντοράντο για τραπεζίτες, μαύρο τραπεζικό χρήμα, κερδοσκόπους και δανειστές, οι αρχές ανταγωνισμού της Ελβετίας ανακοίνωσαν μια έρευνα σχετικά με ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της HSBC Holdings Plc, με την υποψία ότι συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν τις τιμές του χρυσού, ασημιούν και άλλων πολύτιμων μετάλλων.

Οι UBS Group AG, Deutsche Bank AG, η Barclays Plc, η Morgan Stanley, Julius Baer Group Ltd αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γνωστή ως Weko, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα. Στην Ελλάδα φυσικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Αντίθετα οι  εγχώριες τράπεζες χρησιμοποιούνται ως τοποθετήσεις ασφαλείας των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών για να ξεπλένεται το μαύρο τραπεζικό χρήμα από τις χειραγωγήσεις.

Γι' αυτό άλλωστε και κανείς δεν αναρωτιέται πώς γίνεται κι ένα τραπεζικό σύστημα μιας τόσο μικρής οικονομίας σαν της Ελλάδας, έχει τόσο μεγάλες ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΚΤ και το κράτος. Κι αυτό εν μέσω της χειρότερης συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τον Δεκέμβριο του 2013, οκτώ χρηματοοικονομικοί οίκοι - οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες - συμφώνησαν σε διακανονισμό με την ΕΕ να καταβάλουν συνολικό ποσό των € 1,7 δις για σύμπραξη επί παραγώγων που συνδέονται με τα διατραπεζικά επιτόκια του Λονδίνου (Libor) και του ευρώ (Euribor). Η HSBC παραμένει υπό έρευνα για την χειραγώγηση του Euribor μετά την άρνησή του να ενταχθεί στην συμφωνία.

Αν καταλάβατε καλά οι μεγάλες τράπεζες ομολόγησαν ότι χειραγωγούσαν το Euribor, με βάση το οποίο συνάφθηκαν όλα σχεδόν τα ιδιωτικά δάνεια στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη, πλήρωσαν ένα πρόστιμο και έκλεισε η έρευνα. Και οι δανειολήπτες με τα χειραγωγούμενα επιτόκια; Je m' en fous!

Μήπως το σκάνδαλο αυτό πυροδότησε κάποιου είδους έρευνα στις εγχώριες "συστημικές" τράπεζες; Ούτε κατά διάνοια. Έστω κι αν αποδείχθηκε ότι χορηγούσαν δάνεια με χειραγωγούμενο διατραπεζικό επιτόκιο. Η Ελλάδα, αν θυμάστε, βρίσκεται από το 2013 στην τροχιά του success story. Πρώτα με τους Σαμαροβενιζέλους και τώρα με τηνΤσιπροκαμμένους.

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια ασυδοσία των τραπεζών. Όπως και πουθενά αλλού δεν υπήρξε ξανά ένα τόσο εξαγορασμένο, τόσο πουλημένο πολιτικό προσωπικό. Η οικονομική και πολιτική τάξη της Ελλάδας διαθέτει αυτά τα εύσημα εξ ιδρύσεως νεοελληνικού κράτους.

9 σχόλια:

 1. πυρηνικά από απόσταση. ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετική η χθεσινή σας παρουσία στην εκπομπή του Λιάτσου.
  Εξ όσων άκουσα (ξανά) είστε σχεδόν βέβαιος ότι θα γίνει κούρεμα καταθέσεων.
  Επειδή σας διέκοπτε συχνά, θα'θελα να αναπτυχθείτε λίγο περισσότερο σ'αυτό...
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. από 31/12 δεν θα επιτρέπονται πλέον bail out, οι τράπεζες είναι τρύπιες, πάλι θα χρειαστούνε πακτωλούς δισεκατομμυρίων οι οποίοι πλέον θα προέρχονται από bail ins. δηλαδή μέτοχοι καταθέτες.
   αν δεν κάνω λάθος.

   Διαγραφή
 3. Σε συνεδριο οικονομολογων τον προηγουμενο μηνα στελεχος της Bundesbank ανεφερε οτι οι εποπτικες αρχες δεν πρεπει ν αποκαλυπτουν ολη την αληθεια για την υγεια των τραπεζων κ τα stresstest θα πρεπει να χρησιμοποιουνται ωστε οι καταθετες να μην προχωρουν σε αναληψεις μετρητων.Η ΕΚΤ αρνηθηκε να σχολιασει.Πριν απο δυο,οσοι σοβαροι ειχαν απομεινει ειχαν πεθανει στα γελια με τα αποτελεσματα των stresstest της ΕΚΤ.Πλεον και θα ψευδονται με την υπογραφη των...ανεξαρτητων εκτιμητων κ αν δεν πιασει το ψεμα θα κουρευουν τις καταθεσεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κε Καζάκη,πιστευετε οτι μια πραγματικη επανασταση στον Ελληνικο τραπεζικο τομεα θα ηταν η δημιουργια πιστωτικων συνεταιρισμων σε καθε πολη ή κωμοπολη,συμφωνα με τα προτυπα των Γερμανικων κ Κυπριακων αναπτυξιακων τραπεζων;Με αμεση μειωση των κεφαλαιων που απαιτωνται για την ιδρυση τους απο τα...6 εκ.€ που ειναι τωρα (λες κ ειμαστε Ελβετια) στις 100.000€ κ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.Τραπεζες που να ανηκουν στον λαο ωστε να δημιουργηθει:1)παραγωγικη ανασυγκροτηση,2)καταναλωτικη παιδεια,3)αυξηση καταναλωσης Ελληνικης παραγωγης,4)επιτελους Εθνικη Αστικη ταξη απο εκεινους τους μικρομεγαλους παραγωγους,βιοτεχνες κ βιομηχανους που θα επωφεληθουν απο την στηριξη της δικης τους παραγωγης.
  Ειναι γνωστο πια σε ολους τους...γραφικους οικονομολογους οτι ακομη κι αν λυθουν ολα τα προβληματα των τραπεζων η οικονομια δεν θα επανακαμψει κ η αιτια ειναι το ρυθμιστικο πλαισιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ασφαλέστερη ληστεία είναι η νόμιμη

  Ο νόμος που ανεξαρτοποιεί την , συμπεριλαμβάνει διάταξη προβλέπει ότι η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να παίρνει στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.
  Γιατί άραγε;
  Διότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να είναι αλοιωμένα και ψεύτικα, αφού σύμφωνα με το Καταστατικό της, τα βιβλία της δεν μπορεί να τα ελέγξει, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε στο Κεντρικό Κατάστημα ούτε στα υποκαταστήματά της, δηλαδή η εφορεία δεν μπορεί να ελέξει τα βιβλία της, άρα μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να δίνει ψεύτικα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ και να μην κινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Καταλαβαίνετε γιατί η υπόθεση του κ. Καζάκη για αλλοιωμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, μπορεί να γίνει εκ του ασφαλούς, αφού νομοθετικά απαγορεύτεται ο έλεγχος των βιβλίων της Τράπεζας της Ελλαδος.
  Ο αρχηγός της Μαφίας έλεγε ότι η ασφαλέστερη ληστεία είναι η νόμιμη, δηλαδή αυτή που γίνεται με φηφισμένους νόμους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κυριε καζακη καλησπερα θα ηθελα να μου απαντησετε αν δε σας ειναι κοπος.Μπορειτε να μου πειτε γιατι δε λετε ποτε ποιος θα χει την εξουσια σε αυτο το προγραμμα που θελει το μετωπο σας.Το προγραμμα σας εμενε μου θυμιζει αρκετα τη διακυρηξη του πασοκ της 3 3 σεπτεμβριου αν δεν κανω λαθος.Μια κουφια σοσιαλδημοκρατια θελετε ή ενα κεντρικο σχεδιασ μο της οικονομιας με πιο αμεσοδημοκρατικους ορους και το λαο στην εξουσια.Ειστε οικονομολογος ωραια αλλα να παμε λιγο παραπανω απο επιστημονικες διατριβες για το εθνικο νομισμα και μιλησουμε για την εξουσια τι θα γινει....Αυτα τα ολιγα.. .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την εξουσία αγαπητέ Θοδωρή Μεγκ θα την έχει ο Κουτσούμπας. Ο Καζάκης αποφεύγει να το πει αλλά αποφάσισα να σου το αποκαλύψω το κρυφό σχέδιο του ΕΠΑΜ για να μην έχεις απορίες. Αυτά τα ολίγα.

   Διαγραφή