Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Με τροπολογία η κυβέρνηση θα μπορεί να δεσμεύσει το σύνολο των κεφαλαίων των ΑΦ και ΝΠΔΔ.

Στο νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση", που υποβαθμίζει τον εξαθλιωμένο στο επίπεδο του επαίτη, του ζητιάνου κρατικής ελεημοσύνης, κατατέθηκε τροπολογία στις 10/3 η οποία προβλέπει τα εξής: "Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ΑΦ στην Τράπεζα της Ελλάδας σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy back). Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ΑΦ που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου."


Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε αντικατάσταση της υποπαραγράφου (ζ), της παραγράφου 11, του άρθρου 14 του νόμου 2469/1997. Τι έλεγε η υποπαράγραφος που τώρα αντικαθίσταται;  "Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου, είτε αυτοτελώς είτε προς αναπλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους λογαριασμούς διαθέσιμων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.. Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, καθώς και η κατανομή των αποδόσεων στους δικαιούχους θα γίνεται κατά τρόπο ανάλογο εκείνου των Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.."

Προσέξτε τις διαφορές. Με την τροπολογία θα μπορεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΤτΕ και χωρίς ούτε καν την ενημέρωση των ΔΣ των Ασφαλιστικών Φορέων, αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, να χρησιμοποιεί αυθαίρετα το σύνολο - καλά καταλάβατε, το σύνολο - των διαθεσίμων κεφαλαίων τους για το χρέος και τις άλλες υποχρεώσεις της. Χωρίς ούτε καν να εξασφαλίζεται η επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων στους ΑΦ και ΝΠΔΔ. Δίχως δηλαδή να εξασφαλίζεται αν θα μπορούν οι ΑΦ και τα ΝΠΔΔ να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Κάτι που τυπικά έστω προβλεπόταν από την προηγούμενη διάταξη. Κι έτσι έδινε τη δυνατότητα - θεωρητικά έστω - στα ΔΣ των ΑΦ και ΝΠΔΔ να προσβάλουν την λεηλασία των κεφαλαίων τους με το επιχείρημα ότι δεν εξασφαλίζεται η ταμειακή επάρκεια των φορέων. Ακόμη κι όταν η κυβέρνηση προχώρησε με το PSI και "κούρεψε" το 77% της αξίας των ομολόγων που διέθεταν οι φορείς αυτοί ελέω ΤτΕ, μπορούσαν να προσβάλουν την απόφαση αυτή τα ΔΣ στη βάση του γεγονότος ότι υπονόμευσε δραστικά την ταμειακή επάρκεια των φορέων.

Με την τροπολογία τώρα η κυβέρνηση με την ΤτΕ μπορούν να δεσμεύσουν το σύνολο των κεφαλαίων των φορέων, χωρίς να υποχρεούνται να εξασφαλίσουν την ταμειακή τους επάρκεια. Κι έτσι αφαιρείται από τους φορείς και το τελευταίο έννομο επιχείρημα για να αποτρέψουν την λεηλασία των κεφαλαίων τους.

Μάλιστα, τα λαμόγια της κυβέρνησης που σκαρφίστηκαν αυτή την τροπολογία, λένε σ' όλους τους τόνους ότι έτσι ευνοούνται οι φορείς, ΑΦ και ΝΠΔΔ, γιατί θα μπορούν να δανείζονται - μιας και σχεδόν κανένας δεν διαθέτει πια ταμειακή επάρκεια μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας των κεφαλαίων τους με χαριστική βολή το PSI - με επιτόκιο χαμηλότερο απ' αυτό με το οποίο θα τους πουλά ομόλογα η κυβέρνηση. Έτσι οι ΑΦ και τα ΝΠΔΔ μετατρέπονται σε "επενδυτικά κεφάλαια", που θα δανείζονται για να δανείζουν κατόπιν την κυβέρνηση με άλλοθι την μεγαλύτερη απόδοση.

Κι αν χάσουν τα κεφάλαιά τους, τότε θα μπορούν να απαιτήσουν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Φέξε μου και γλίστρησα. Τι θα γίνει όμως αν οι ΑΦ δεν θα μπορούν να πληρώσουν συντάξεις; Αν τα νοσοκομεία και τα άλλα ΝΠΔΔ δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί το σύνολο των κεφαλαίων τους θα έχουν δεσμευθεί από την κυβέρνηση για να πληρωθεί το χρέος; Τίποτε. Δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε. Ίσα-ίσα θα δοθεί η ευκαιρία για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των χρεοκοπημένων ΑΦ και ΝΠΔΔ. Είναι σαν να ακούω από τώρα τη δικαιολογία: Ε, μια και δεν υπάρχουν λεφτά στους ΑΦ και τα ΝΠΔΔ ας έρθουν οι ιδιώτες για να τα εξυγιάνουν!


12 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη, πως εξηγείτε ότι ο Σόιμπλε πρότεινε στο Βαρουφάκη ότι θα μας βοηθήσει να βγούμε από το ευρώ;(σε περίπτωση που το θέλουμε) Θέλουν όμως οι Γερμανοί να βγούμε στα αλήθεια από το ευρώ ή είναι και αυτό μέρος της μαύρης τους προπαγάνδας;;; - παρακαλώ βοήθεια, ταχω χαμένα..τα λέμε στο σύνταγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γ.Βαρουφάκης καταγγέλλει τα γερμανικά δημοσιεύματα: "Ποτέ δεν μου είπε ο Σόιμπλε να βγούμε από το ευρώ"

      http://bit.ly/1x5M2ke

      Διαγραφή
  2. «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σταθερή, ισχυρή, σοβαρή και μυαλωμένη. Ασφαλώς και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. Δεν έχουμε εντολή ρήξης και επιστροφής στη δραχμή. Έχουμε εντολή διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς λύσης εντός της Ευρωζώνης» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω παλι πως θυμαμαι κατι τυπους, μελη τοπικων συριζα να μας λενε πονηρα κλεινοντας το ματι, οτι αμα χρειαστει ο Τσιπρας θα μας βγαλει κι απο το Ε, απλα δεν το λεει για να μην τρομαξει τους νοικοκυραιους.
      Δεν ελεγε πριν τις εκλογες αυτες τις παπαριες για εντιμο συμβιβασμο και αμοιβαια επωφελη λυση, τωρα μας τα ξεφουρνισανε.

      Διαγραφή
  3. Τραγούδι της 1 Απρίλιου του 1955 της ΕΟΚΑ η γιορτή

    https://www.youtube.com/watch?v=bGaQe9kwVfM

    .... Μούσκος, Δράκος, Πατάτσος και Καραολής δώσανε με τόσους άλλους την αιώνια ζωή.

    Όπως έφυγαν οι Εγγλέζοι το 59 από την Κύπρο, έτσι να φύγουν και οι Γερμανοί το 2015 που έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Υπουργος Μπαρουφακης παντως ειναι πολυ απασχολημενος και ποζαρει στο Paris Match δειχνοντας το σπιτι του και τρωγοντας σαλατες και ψαρικα με τη γυναικα του

    http://www.zougla.gr/parapolitiki/article/to-zevgos-varoufaki-anikse-to-spiti-tou-stin-a8ina-gia-to-paris-match

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη καλημέρα. Please SOS! Μέχρι χτες νόμιζα ότι το μεγαλύτερο TROLL στην κυβέρνηση Σ-ΑΝΕΛ ήταν ο Μπαρούφ, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει άλλο, μεγαλύτερο και είναι ο κ. Λαπαβίτσας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Jacobin (12/3/2015) (https://www.jacobinmag.com/2015/03/lapavitsas-varoufakis-grexit-syriza/) αναφέρθηκε στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη όπου είπε απίστευτα πράγματα: «Θα υπάρξει το θέμα του επαναπροσδιορισμού των πάντων στο νέο νόμισμα... θα χρειαστεί ένας στρατός δικηγόρων... τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά» «καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα... θα χρειαστούν ενεργή παρέμβαση... δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος... μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο» «οι ελλείψεις θα είναι στις μεταφορές και εκεί το δελτίο θα είναι αναγκαίο.»

    Όπως καταλαβαίνεις, έδωσε ήδη (άθελά του; από άγνοια; σκόπιμα;) τρομερή τροφή για αρνητικά σχόλια και κυρίως στο εσωτερικό από site τύπου capital.gr όπου ο κ. Σκυλακάκης (http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4966812&nid=2255316) αναφέρει τα εξής: «Οι “Ιακωβίνοι” οικονομολόγοι, λόγω άγνοιας ή (το πιθανότερο) αδιαφορίας για την λειτουργία μιας σύγχρονης δυτικής οικονομίας, δεν έχουν υπολογίσει το πώς πρόκειται να αντιδράσει η πραγματική οικονομία σε ένα τέτοιο ακραίο σοκ. Τη δημιουργία μιας δεύτερης (μαύρης) αγοράς σε ευρώ. Την μαζική αποχώρηση επιχειρήσεων. Την καταστροφή των επιχειρήσεων που θα βρεθούν με οφειλές σε ξένο νόμισμα που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν. Το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της χρεοκοπίας και των πάσης φύσεως παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων που συνεπάγεται το σχέδιο αυτό. Τα αντίποινα των ανοησιών (κωδικός «τζιχαντιστές με διαβατήρια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη»), με την έξοδό μας από την Σέγκεν, που μπορούν να εξουθενώσουν τον ελληνικό τουρισμό κ.λπ.».

    Δημήτρη, είναι σημαντικό να υπάρξει ανταπάντηση με στοχευμένη επιχειρηματολογία απέναντι σε αυτά που είπε ο κ Λαπαβίτσας γιατί, είναι προφανές ότι, τέτοιου είδους δηλώσεις κάνουν τους ευρωλάγνους να αισθάνονται σχεδόν δικαιωμένοι για την επιλογή του ευρώ ως μοναδική λύση και να πανηγυρίζουν. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο κ. σκυλακάκης που έβγαλε μισό μύριο έξω το 12; περί αυτού ο λόγος;

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ κε Καζάκη,
    θα μπορούσατε να κοινοποιήσετε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την "ανθρωπιστική κρίση" ή που είναι αναρτημένο;

    Βασίλης Σταθόπουλος
    Μέλος Δ.Ε. ΤΣΑΥ & ΕΤΑΑ
    Μέλος Δ.Σ. Ο.Σ.Α. & Ε.Ο.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα βρείτε όλα στην εξής διεύθυνση: http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=65cc459d-46da-48b3-a4d7-a4500148fbea

      Νομοσχέδιο και τροπολογίες.

      Διαγραφή
  7. Κ. Καζάκη στο άρθρο σας αναφέρατε¨"Προσέξτε τις διαφορές. Με την τροπολογία θα μπορεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΤτΕ και χωρίς ούτε καν την ενημέρωση των ΔΣ των Ασφαλιστικών Φορέων, αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, να χρησιμοποιεί αυθαίρετα το σύνολο - καλά καταλάβατε, το σύνολο - των διαθεσίμων κεφαλαίων τους για το χρέος και τις άλλες υποχρεώσεις της."

    Όμως, στην τροπολογία για τα ταμειακά διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων αναφέρεται μεταξύ των άλλων:
    "Δεν υποχρεώνονται τα Ταμεία και οι φορείς να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στην ΤτΕ, απλώς αν το επιλέξουν θα έχουν την διασφάλιση του Ελληνικού Δημοσίου".
    (Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/53940/tropologia-gia-ta-tameiaka-diathesima-ton-asfalistikon-tameion)

    Δηλ. βάσει των παραπάνω, μόνο εάν η διοίκηση του κάθε ΝΠΔΔ ή ΑΦ αποφασίζει, θα διαθέτει στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα, βέβαια χωρίς την ρήτρα για την ταμειακή επάρκεια.

    Από ότι κατάλαβα, οι ασφ. φορείς δεν θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ, αλλά κατόπιν δικής τους επιλογής.


    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείτε, αλλά πρόκειται για αυθαίρετη ερμηνεία. Το κείμενο της τροπολογίας τροποποιεί μόνο το άρθρο 14, παράγραφο 11, υποπαράγραφο ζ του νόμου 2469/1997. Ο συγκεκριμένος νόμος υποχρεώνει τους ΑΦ και τα ΝΠΔΔ να καταθέτουν τα κεφάλαιά τους στην ΤτΕ και η τελευταία να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν χωρίς καν να ενημερώνει τους φορείς. Που το είδατε το "δεν υποχρεώνται"; Πουθενά δεν υπάρχει κανενός είδους τέτοια τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου. Ακόμη και ο συντάκτης της είδησης που επικαλήστε αναφέρει: "όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας". Η αιτιολογική έκθεση μπορεί να λέει ότι θέλει. Η τροπολογία όμως δεν τροποποιεί το νόμο ως προς αυτό το σημείο. Συνεχίζει να ισχύει ότι ίσχυε και παλιά με την ΤτΕ να μπορεί αυθαίρετα να βάζει χέρι στα κεφάλαια των φορέων, χωρίς να υποχρεούται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

      Διαγραφή