Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τι είναι και τι δεν είναι γκρουπούσκουλο...

Έστω κι αν μείνει ένας μόνος του ΕΠΑΜίτης δεν πρόκειται να γίνει γκρουπούσκουλο όσο ξέρει να μιλά και να αναφέρεται στον λαό, όσο ξέρει να μην ξεχωρίζει από αυτόν και να αναδεικνύει τα αιτήματα της εποχής, όχι ως προιόντα της δικής του προσωπικής ιδεολογίας, αλλά σαν απόρροια των πιο ζωτικών συμφερόντων του ίδιου του λαού. 

Ο Μαρίνος Αντύπας δεν θα μπορούσε ποτέ να ήταν φορέας ιδεών γκρουπούσκουλου, έστω κι αν έμεινε μόνος του μέχρι την δολοφονία του. Ο Ρήγας το ίδιο. Πάσχιζε να διαφωτίσει έναν ολόκληρο λαό, όχι όπως οι πεφωτισμένοι δάσκαλοι του γένους, αλλά μέσα από την δική του ιδιαίτερη λαική γλώσσα, με τον τρόπο που μπορούσε να αντιληφθεί ο ίδιος ο λαός και μάλιστα τα πιο χαμηλά του στρώματα, οι αγράμματοι χωρικοί. Γι' αυτό και ο Ρήγας που έμεινε χωρίς πλατιά μαζική οργάνωση έγινε το σύμβολο της επανάστασης αμέσως μόλις αυτή ξέσπασε. 

Οι Φιλικοί με την αποστολική δράση της οργάνωσής τους δεν θα μπορούσαν να είναι γκρουπούσκουλο, ακόμη κι όταν ήταν μόνο τρεις, Σκουφάς, Ξάνθος, Τσακάλωφ, γιατί πάσχιζαν να ξεσηκώσουν ένα ολόκληρο γένος όχι "απ' έξω", ή "αφ' υψηλού", αλλά με αποστολική δράση μέσα στις τάξεις του ίδιου του γένους. Το ίδιο έγινε και με το ΕΑΜ που αν έμενε μόνο στην αρχική συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων θα μετατρεπόταν σε γκρουπούσκουλο της αντίστασης, όπως δεκάδες άλλα. Αντίθετα το ΕΑΜ υιοθέτησε την αποστολική δράση της Φιλικής στις νέες συνθήκες. Άνοιξε τις πόρτες της οργάνωσής του και όρμησε μέσα ο ίδιος ο λαός για να το οικοδομήσει σύμφωνα με τις δικές του άμεσες ανάγκες. Κανείς δεν ήταν πιο κέρβερος στην διαφύλαξη των εθνικοαπελευθερωτικών καθηκόντων του ΕΑΜ από τους ίδιους τους κομμουνιστές. Όποιος το ξεχνούσε στο όνομα της ιδεολογίας του, τότε αποβαλόταν από τις γραμμές του ΕΑΜ και του κόμματος και ενίοτε αντιμετώπιζε ακόμη και το απόσπασμα, όταν ένιωθαν ότι η ιδεολογική καθαρότητα απειλούσε τον λαό και την αντίσταση.

Δείτε την διαφορά. Όσο ξέρεις να δουλεύεις μέσα στον λαό, εκεί που κατοικεί, εκεί που δουλεύει, εκεί όπου αγωνίζεται, με τον τρόπο που καταλαβαίνει τα προβλήματα και τις λύσεις τους, μιλώντας την γλώσσα του χωρίς να τον διαχωρίζεις σε αριστερό ή δεξιό, τότε δεν κινδυνεύεις να γίνεις γκρουπούσκουλο, ακόμη κι αν είσαι οργάνωση του ενός! Άλλωστε, το αντίπαλο δέος στο σημερινό επίσημο σύστημα, η σημερινή "ασύμμετρη απειλή" -- όπως την χαρακτηρίζουν τα όχι ιδιαιτέρως ευφυή επιτελεία τους -- στο καθεστώς, είναι η "συμμορία της δραχμής", όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι πιο χυδαίοι από τους επίσημους παπαγάλους της εξουσίας. Ποιος την αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο; Η αντικαπιταλιστική αριστερά, ή το ΕΠΑΜ και η δουλιά που προηγήθηκε σε πλατείες και γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα από άτομα σαν την αφεντομουτσουνάρα μου; Ποιος είναι λοιπόν γκρουπούσκουλο;

Για παράδειγμα: Κάποιοι μαζεύονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αρχιτεκτονική για να μιλήσουν μαζί με τον Αλαβάνο και ότι γκρουπούσκουλο κυκλοφορεί στην αντικαπιταλιστική αριστερά προκειμένου να βρουν τρόπο να κάνουν αυτό που κάνει εδώ και μήνες το ΕΠΑΜ. Μπράβο τους! Ανακάλυψαν τον τροχό στα λόγια. Γαιτί στην πράξη μερικοί απ' αυτούς που πέρασαν ως διάττοντες αστέρες μέσα από το ΕΠΑΜ, μόνο στην διάλυση αποδείχτηκαν εξαιρετικά ικανοί. Αρχηγίσκοι εκ πεποιθήσεως και ανίκανοι στην πράξη για ένα δράμι πρακτικής δουλιάς, παράγοντες και παραγοντίσκοι εξ επαγγέλματος (πανεπιστημιακοί καθηγητές όντες) θεώρησαν ευατόν ξεχωριστή περίπτωση και καθώς το ΕΠΑΜ ήταν, το θέλει, δεν το θέλει κανείς, αυθεντικά λαική οργάνωση, ξεβράστηκαν. Δεν τους διέγραψε κανείς, μια ανοιχτή δημοκρατική οργάνωση με αναφορά στον λαό δεν χρειάζεται να κάνει διαγραφές παρά μόνο σε πολύ έκτακτες και επείγουσες συνθήκες. Έχει το μεγαλείο να απομονώνει αφεαυτού της και να ξεβράζει από τις γραμμές της, όταν τα μέλη της καταλάβουν την απειλή που συνιστούν για την δράση της μέσα στον λαό οι πρακτικές ορισμένων ελέω "επαναστατικής θεωρίας" φωστήρων. Κι όσο οι οργανώσεις παραμένουν ανοιχτές στον λαό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τέτοιους εισοδισμούς. Μόνο σε ψυχική και ηθική φθορά κοστίζουν.

Έτσι όλοι αυτοί που δέχτηκαν την ατίμωση και την ταπείνωση της περιφρόνησης των πιο μάχημων συναγωνιστών τους, κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και αποχωορύν εκτοξεύοντας μύδρους για την οργάνωση όπου συμμετείχαν. Χωρίς αυτούς το ΕΠΑΜ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα προσωποπαγές φασιστικό μόρφωμα. Έτσι λένε. Αυτοί και μόνο αυτοί, η πολιτική τους ανανδρεία, η ανικανότητά τους, η εμπάθειά τους και η απίστευτη προσωπική βλακεία που δυστυχώς κληρονόμησαν από το ιδεολογικό τους περιβάλλον, αποτελούσαν την εγγύηση για το ΕΠΑΜ. Και μόλις έφυγαν, το ΕΠΑΜ, έπαψε να είναι ΕΠΑΜ και αυτοί ως άλλοι Ιζνογκουντ οφείλουν να φτιάξουν ένα άλλο ΕΠΑΜ, το αυθεντικό ΕΠΑΜ, αποκαθαρμένο απ' όλες τις λαικές του αναφορές, προκειμένου να στήσουν καινούργιο γιορντάνι με την περίφημη για τις (ανύπαρκτες) επιτυχίες της αντικαπιταλιστική αριστερά.

Και τώρα την τόσο πολύτιμη εμπειρία τους στην διάλυση, στους σκυλοκαυγάδες, στις προσωπικές αντιδικίες, στο κατινίστικο κουτσομπολιό, στην διπλοπροσωπεία, στο γλύψιμο όταν είναι να πετύχουν τον σκοπό τους και σε τόσες άλλες πολύτιμες αρετές που για μήνες φάγαμε στην μάπα μέσα στο ΕΠΑΜ, επιχειρούν να μεταλαμπαδεύσουν στο δικό τους Μέτωπο. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουν. Άλλωστε ο χώρος της λεγόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των κάθε λογής απογοητευμένων πρώην, προσφέρεται ιδιαίτερα για τέτοιου είδους αρετές. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία, αλλά θα τους παρακαλούσαμε να μας αφήσουν ήσυχους. Αυτοί ας συνεχίσουν να συζητάνε για να ανακαλύψουν τι είναι το Μέτωπο. Αλήθεια, μην είν' οι κάμποι, μην είν' τα βουνά, μην είν' η θάλλασσα που χρυσολάμπει... Με τα μυαλά που κουβαλούν, ίσως! Όμως και μόνο το γεγονός ότι ξεκινάνε από τα πάνω, από τους φωστήρες της "επαναστατικής θεωρίας" που δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα γιώτα συνεισφοράς στις θέσεις και τις αναλύσεις της συγκυρίας, αλλά και τους γνωστούς εκπροσώπους αποτυχημένων αριστερών εκτρώσεων, υποκείμενοι στον ποινικό κώδικα της ιστορίας, όπως έλεγε κι ο Γκράμσι, δεν θέλει και πολύ σκέψη για το που θα καταλήξει η όλη ιστορία...

Εμείς, απ' την άλλη, στη δουλιά μας. Ένα αυθεντικό παλλαικό μέτωπο δεν οικοδομείται με λόγια ασυτόκλητων φωστήρων και αποτυχημένων αρχηγών απο το παρελθόν, αλλά στην πράξη, κερδίζοντας πρώτα το προνόμιο να σε ακούει ο ίδιος ο λαός, να σε ακούει σαν δικό του, καρδιακό φίλο ή συντροφο που σου απευθύνεται με το μικρό, νιώθοντας ότι μπορεί να σου εξομολογηθεί τον πόνο του, το πρόβλημά του και ότι εσύ μπορείς να τον καταλάβεις, με μια κουβέντα σου μπορείς να τον βοηθήσεις, ή έστω να τον καθησυχάσεις ότι όλα θα πάνε καλά τελικά. Πόσοι σήμερα από όλους τους δήθεν επαναστάτες καριέρας έχουν την ύψιστη τιμή να τους απευθύνεται έτσι ο απλός λαός; Πόσοι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του, ανεξάρτητα ιδεολογίας ή κομματικής τοποθέτησης; Και πόσοι μπορούν να μετατρέψουν αυτή την εμπιστοσύνη σε οργάνωση αυθεντικά παλλαική συγκροτημένη σε κάθε γειτονιά και χωριό; 

Δεν κάνουν όλοι γι' αυτή την δουλιά. Δεν κάνει όποιος επιμένει στα δικά του ιδεολογικά κολλήματα, αριστερά ή δεξιά. Πόσες και πόσες φορές δεν αντιμετωπίσαμε ανθρώπους που έκριναν τους άλλους και μάλιστα τους συναγωνιστές του με κριτήρια και πρότυπα της δικής τους ιδεολογίας ή πίστης. Όποιος ήταν αρκετά θρησκόληπτος με την ιδεολογία ή με την πίστη του, ώστε να μην επιτρέπει σε όποιονδήποτε "αλλόθρησκο" να αγωνιστεί στο πλάι του, έκανε απίστευτη ζημιά στην οργάνωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα για μια οργάνωση που θέλει να οικδομηθεί ως παλλαικό μέτωπο. Θυμάμαι ότι στην ιδρυτική του ΕΠΑΜ σηκώθηκε σε μια στιγμή μια γυναίκα από την αρχική ομάδα που έβγαλε το κάλεσμα για την ίδρυση του ΕΠΑΜ και κάλεσε τους μισούς και πάνω συμμετέχοντες να αποχωρήσουν γιατί τους θεωρούσε πράκτορες! Οι τοτινοί πράκτορες αποδείχτηκαν με την πάροδο του χρόνου πολύ πιο συνεπείς και αφοσιωμένοι μαχητές του λαού από εκείνη που τους κάλεσε να αποχωρήσουν. Οι ομοιδεάτες της δυστυχώς αποδείχτηκαν αρκετά συχνά πράκτορες μέσα στις γραμμές του ΕΠΑΜ.


Δεν κάνει γι' αυτή την δουλειά όποιος δεν έχει την, σισύφεια αν χρειαστεί, υπομονή να δουλεύει μέσα στον ίδιο τον λαό. Δεν μπορεί να προσεγγίσει τον λαό όποιος δεν τον αγαπά με τον πιο άδολο τρόπο, γνωρίζοντας όλα τα αβάσταχτα ελαττώματα και τα καπρίτσια του. Δεν κάνει γι' αυτή την δουλειά όποιος θεωρεί ότι ο λαός τον πρόδωσε, ή ότι είναι αχάριστος, ή ότι είναι τελειωμένος αν δεν ακολουθήσει τις δικές του ματαιοδοξίες. Δεν κάνει γι' αυτή την δουλιά όποιος δεν αγαπά την πατρίδα του με τον τρόπο που βρίσκει κανείς μόνο στις πιο γνήσιες λαικές παραδόσεις. Δεν κάνει γι' αυτή την δουλιά όποιος δεν μπορεί να υποτάξει το μικροαστικό του εγώ στην συλλογικότητα του εμείς, όποιος δεν κάνει προσωπική του υπόθεση την συλλογική επιτυχία και με το παραμικρό, με τον στραβομουτσούνιασμα κάποιου, ή για λόγους προσωπικής αντιδικίας αποχωρεί ή αποστρατεύεται.


Θα μου πείτε, που υπάρχουν τέτοιοι αγωνιστές; Πουθενά, σε καμιά από τις υπάρχουσες οργανώσεις της αριστεράς. Όχι γιατί δεν υπάρχουν ειλικρινείς και τίμιοι αγωνιστές, αλλά γιατι ο κομματικός πατριωτισμός της ιδεολογίας τους, τους έχει κάνει ανίκανους να δουλέψουν μέσα στο λαό. Μόνο απευθείας μέσα από τον ίδιο τον λαό μπορούν να γεννηθούν σήμερα τέτοιοι πρωτοπόροι λαικοί αγωνιστές. Όσο δύσκολο κι αν είναι. Αρκεί να υπάρχει μια οργάνωση η οποία θα λειτουργεί ως φυτώριο για τέτοιου είδους αγωνιστές, αποβάλλοντας την βλακεία, την ανεντιμότητα, την χυδαιότητα και την έλλειψη στοιχειώδους ανατροφής που στοιχιώνουν την σημερινή κοινωνία. Τέτοια οργάνωση φιλοδοξεί να είναι το ΕΠΑΜ μέσα από όλες τις αντιξοότητες και τις αδυναμίες που ενδογενώς το διακρίνουν σαν ένα αυθεντικό παλλαϊκό σχήμα.

Γι' αυτό και υπήρξαν και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αρκετοί που θα λυγίσουν κάτω από το βάρος μιας τέτοιας δουλειάς. Οι πιο έντιμοι από αυτούς αποχώρησαν απλά, χωρίς σκυλοκαυγάδες και προστυχιές, χωρίς να θέλουν να κάνουν ζημιά. Είναι σίγουρο ότι μ' αυτούς δεν πρόκειται να χαθούμε στους δρόμους του αγώνα. Οι πόρτες του ΕΠΑΜ θα είναι πάντα ανοιχτές για όσους βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να γυρίσουν για να συμβάλουν στον κοινό σκοπό. Μόνο αγωνιστές που ξέρουν να κάνουν αυτή την δουλιά μπορούν να οικοδομήσουν μια αυθεντικά παλλαική μετωπική οργάνωση. Κι αυτή η δρακογενιά αγωνιστών οικοδομείται σήμερα μέσα στο ΕΠΑΜ. Για παράδειγμα δεν έχει παρά να παρακολουθήσει κανείς τα σεμινάρια της Σχολής του ΕΠΑΜ κάθε σαββατοκύριακο για να εντυπωσιαστεί πώς 70-80 άτομα με εντελώς διαοφορετικό επίπεδο μόρφωσης και πολιτικής εμπειρίας, με ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές καταγωγές και αφετηρίες, μπορούν να κάθονται με συνέπεια και επιμέλεια που θα ζήλευαν όλοι για 7-8 ώρες σερί μέσα στη ζέστη για να κερδίσουν το κάτι επιπλέον που θα τους διευκολύνει στην δουλιά τους μέσα στον λαό.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με όλες τις πολυποίκιλες διαλέξεις, ομιλίες, συνάξεις που έχουν κάνει και πρόκειται να κάνουν όλοι οι επίδοξοι μιμητές του ΕΠΑΜ. Εδώ δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι σε μια περίοδο όπου η χώρα ολόκληρη τεμαχίζεται και ξεπουλιέται σε υπερεθνικά συμφέροντα και κεφάλαια, όπου ο ιμπεριαλισμός επιβάλει καθεστώς ημιαποικίας και δουλοπαροικίας ολόκληρου του λαού, η πάλη για την εθνική ανεξαρτησία δεν είναι μόνο κορυφαίο εθνικό καθήκον, αλλά συνιστά και υπέρτατο ταξικό αίτημα. Κι αυτό γιατί κανένας εργάτης ή εργαζόμενος δεν θέλει, ούτε είναι προς το συμφέρον του να μεταβληθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό μετανάστη. Αν οι εργαζόμενοι χάσουν την χώρα τους, χάνουν κάθε δυνατότητα διεκδίκησης ή πάλης υπέρ των συμφερόντων τους, χάνουν κάθε δυνατότητα να συγκροτηθούν σε τάξη. 

Κι επομένως δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πεδίο συνενόησης ή συνεργασίας με καμιά δύναμη, ή αντίληψη που αρνείται, ή εξορκίζει τα σημερινά εθνικά καθήκοντα του κινήματος. Εκτός ίσως από επιμέρους μέτωπα πάλης και πάλι με μεγάλη προσοχή γιατί όλοι αυτοί έχουν αποδείξει τον διαλυτικό τους ρόλο. Εδώ δεν πρόφτασε να φτιαχτεί το Θαλείν και οι επαμίτες που πρωτοστούν σ' αυτό πήραν γεύση από την πικρόχολη πρακτική όλων αυτών που αποχώρησαν από το ΕΠΑΜ γιατί δεν τους έκανε η δημοκρατία του και η "δεξιά" χρειά του. Με το που αντιλήφθηκαν την λαική απήχηση της ενέργειας, άρχισαν να το πλησιάζουν, όπως ο καρχαρίας το θύμα του. Άρχισαν την αήθη γνωστή πρακτική, κουτσομπολιό, διαβολή, λάσπη για να ξεφορτωθούν τους πρωτεργάτες και να ελέγξουν τον συνεταιρισμό. Κι αν δεν το κατορθώσουν, απλά να τον διαλύσουν. Έτσι δούλεψαν και μέσα στο ΕΠΑΜ, έτσι έχουν μάθει να δουλεύουν από την ιδεολογία τους.

Αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του γκρουπούσκουλου από μια οργάνωση που παλεύει για την συγκρότηση παλλαικού μετώπου, όπως είναι το ΕΠΑΜ, είναι όσοι μιλούν για την "εργατική τάξη" με τον ίδιο τρόπο που οι ναζί μιλούν για τον Volk, τον Λαό, ο οποίος έχει νόημα μόνο σαν υποχείριο του Φύρερ. Όλοι αυτοί μιλούν απαξιωτικά για τις λαικές μάζες που τις θεωρούν ανίκανες ανεξάρτητης κοινωνικοπολιτικής δράσης χωρίς την διαμεσολάβηση της αντικαπιταλιστικής ιδεολογίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το πρώτο κόμμα στην ιστορία το οποίο διακήρυξε ότι είναι κόμμα-αντί, είναι το φασιστικό του Μουσολίνι, αντικαπιταλιστικό, αντιφεουδαρχικό, αντιμοναρχικό, αντιδημοκρατικό, κοκ. Οι σύγχρονοι αντικαπιταλιστές της αριστεράς εκθειάζουν την "εργατική τάξη", όχι την αληθινή, όπως υπάρχει και σκέφτεται στην πράξη, αλλά αυτήν που υπάρχει στα δικά τους εγχειρίδια και κομματικά εικονίσματα. Γι' αυτό και θεωρούν ότι δεν είχε καμιά άλλη κωλοκαούρα ο εργάτης, ή ο εργαζόμενος γενικά από το να αποστηθίσει τα δικά τους ιδεολογικά προτάγματα προκειμένου να παλέψει για τα αυτονόητα.

43 σχόλια:

  1. γράψατε στο κείμενό σας


    Όποιος το ξεχνούσε στο όνομα της ιδεολογίας του, τότε αποβαλόταν από τις γραμμές του ΕΑΜ και του κόμματος και ενίοτε αντιμετώπιζε ακόμη και το απόσπασμα, όταν ένιωθαν ότι η ιδεολογική καθαρότητα απειλούσε τον λαό και την αντίσταση.΅΅


    λαμπρά

    αυτό εκφράζει πλήρως τις ιδέες σας

    καμμιά χιλιάδα - εδολοφονήθηκαν από ο ΚΚΕ και φυσικά δεν ήταν τροτσκιστές ...

    αυτά να ξέρει ο Ελληνικός λαός για το τι πρεσβέευτε...

    ξέρω ότι τα γράφετε από κεκτημένη ταχύτητα - ή όχι?? - σταματείστε να απειλείτε....

    έλεος πλέον

    οι ποταμοί αίματος τα προγκρόμ πρέπει να είναι παρελθόν...

    σαφώς και θα υπάρχουν απώλειες αν κάποιος προδώσει μυστικά ή αν αντιτεθεί ένοπλα αλλά από εκει ως το κάθε διαφωνών να εκτελείτε υπάρχει χάσμα....

    στα άλλα που γράφετε για τα γκρουπούσκουλα με τους φιλικούς συμφωνώ απόλυτα

    μάθετε τέλος να κατανοείτε ότι κάποιος μπορεί να σας εκτιμά χωρίς να αποδέχετε πλήρως τις απόψεις σας.

    και το έχετε κατανοήσει ότι σε πολλά σας εκτιμώ
    όχι σε όλα φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @akrat

      Πατριώτη, όπως το διατυπώνεις στο σχόλιό σου είναι σαν να έβγαλες το συμπέρασμα πως το ΕΠΑΜ, ή ο Καζάκης έστω, μας ζητάει σήμερα, ΤΩΡΑ, να εκτελούμε όλους εκείνους που προδίνουν την εθνική κυριαρχία. Ενώ ολοφάνερα πρόκειται για μια ιστορική αναφορά που κάνει ο Καζάκης για να δείξει πως ιεραρχούσε τις πολιτικές αξίες το ΕΑΜ την περίοδο της αντίστασης. Απλώς για να καταδείξει τι είναι το πρωτεύον και το πιο σπουδαίο.

      Είναι δηλαδή σαν να κάνω εγώ μια αναφορά στο "φωτιά και τσεκούρι στου προσκυνημένους" του Κολοκοτρώνη και συ να βγάζεις το συμπέρασμα πως πρότασή μου είναι να βρούμε ΤΩΡΑ και να περάσουμε από "φωτιά και τσεκούρι" όλους εκείνους που μας πρόδωσαν και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

      Είναι τόσο βαθύ το λογικό χάσμα που κάνεις, που αν πέσεις μέσα (στο χάσμα) δεν θα βρεθεί τόσο μακρύ σκοινί για να σε βγάλουμε πάλι απάνω (λολ).

      Εγώ μια εμπάθεια βλέπω στο σχόλιό σου. Που δεν βγάζει κιόλας κάπου. Αν είσαι κοντά στο ΕΠΑΜ, θα ξέρεις πως το ΕΠΑΜ δεν θέλει μόνο τους δεξιούς ή μόνο τους αριστερούς. Τους θέλει όλους. Θέλει όλο το λαό.

      Γι' αυτό αυτή η πως-να-την-πω εμμονή σε αυτά τα τραυματικά του παρελθόντος μας, με το παραμικρό, και η εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων ("αυτά να ξέρει ο Ελληνικός λαός για το τι πρεσβέευτε"), δεν πάνε μαζί με κάποιον ο οποίος ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το καλό του λαού. Και που είναι λαός και ο ίδιος.

      Εγώ σκέφτομαι να πάω στο ΕΠΑΜ. Αμα είσαι από Θεσσαλονίκη στείλε μου ένα μέηλ και πάμε μαζί. Αλλά άμα είναι να τσακωνόμαστε έτσι με το παραμικρό και να κάνουμε τέτοιες "ελαφρές" παρερμηνείες όπως αυτήν εδώ που κάνεις τώρα, καλύτερα να μην πάμε καθόλου και να κάτσουμε στ' αυγά μας. Μόνο κακό θα κάνουμε.

      Τουλάχιστον αυτοί στο ΕΠΑΜ το παλεύουν.

      Θραξ Αναρμόδιος

      Διαγραφή
    2. που ειναι τα λαικ να σου κανω 5-6 αδερφε

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ.

    Το λάθος των γκρουπούσκουλων, είναι πως εστιάζουν την προσοχή τους σε revolution manuals με αποτέλεσμα να απομακρύνονται απ τα προβλήματα-αιτήματα του λαού, χωρίς να μπορούν να τον εκφράσουν και εύλογα να περνούν στην ανυποληψία και την περιφρόνηση.

    Υ.γ: το ΕΠΑΜ έχει ορθές θέσεις σ αυτά τα θέματα και γενικότερα είναι καίρια τοποθετημένο ως προς το καταστατικό του, σε θέματα επικοινωνίας υστερεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α και με αφήνει παγερά αδιάφορο ο κος Αλαβάνος ο οποίος είναι ανεκδιήγητος ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό που για μένα είναι απόλυτα καθοριστικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AKRAT, DIAVASA TO EN LOGO ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ (ΕΛΕΟΣ). ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΑΝΤΙΛΗΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ.... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ. Η ΑΜΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΣΤΑΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλύτερα να αφαιρείται τις παρωπίδες, ή όταν προσπαθείτε να διαβάσετε κάτι, κάντε μια προσπάθεια να το κατανοήσετε, όσο δύσκολο κι αν σας είναι...
    Στο απόσπασμα βρέθηκαν αρκετοί την εποχή της κατοχής. Άλλοι δίκαια, άλλοι άδικα. Μην ξεχνάτε ότι ήταν πόλεμος. Υπήρχαν περιπτώσεις όπως του Μανωλέα, του Τυρίμου και άλλων που αντιπαράθεταν στο ΕΑΜ με την αντικαπιταλιστική λογική και επιχειρηματολογία των σημερινών γκρουπούσκουλων της αριστεράς. Πέρασαν από ανταρτοδικίο και εκτελέστηκαν. Βέβαια, αυτοί η σεσημασμένοι πράκτορες της κομμαντατούρ. Υπήρξαν όμως και άλλοι που με την ίδια λογική κατάγγελναν το ΕΑΜ ως πράκτορες των βρετανών και ως οπαδοί της συμφιλίωσης με τον καταχτητή σύμφωνα με την λογική Στίνα, έδειναν δημόσια οργανώσεις και μαχητές του ΕΑΜ, του εφεδρικού ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, κοκ. Πολλοί απ' αυτούς οδηγήθηκαν στο απόσπασμα, ή εκτελέστηκαν από την ΟΠΛΑ, έστω κι αν δεν ήταν σεσημανσμένοι πράκτορες της γκεστάπο. Είχε άδικο το κίνημα αντίσταση; Η γνώμη μου είναι ότι δεν είχε. Σε καιρό πολέμου, όταν το όπλο της κριτικής έχει αντικαταστήσει η κριτική των όπλων, τότε αναπόφευκτα πολλές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές θα λυθούν κι έτσι. Είναι το ίδιο επικίνδυνος με πληρωμένο χαφιέ κι εκείνος που λόγω ιδεολογικής διαφωνείας καταγγέλει δημόσια τις κρυψώνες υλικού και αγωνιστών της αντίστασης. Κι αυτό έγινε πολλές φορές από ορισμένους επαναστάτες αριστερούς σαν τους σημερινούς.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και άδικες τέτοιες πρακτικές, που κόστισαν σε ζωές αληθινών αγωνιστών μόνο και μόνο γιατί χαρακτηρίζονταν "τροτσκιστές", έστω κι αν δεν ήταν. Το γεγονός όμως αυτό δεν αναιρεί αυτό που αναφέρω και την λογική που θέλω να υπογραμμίσω. Τουλάχιστον αν κάποιος διατηρεί στοιχειωδώς την καλή του προαίρεση και ανοιχτό το μυαλό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γράψατε...

    ΅¨Καλύτερα να αφαιρείται τις παρωπίδες, ή όταν προσπαθείτε να διαβάσετε κάτι, κάντε μια προσπάθεια να το κατανοήσετε, όσο δύσκολο κι αν σας είναι..¨¨¨

    τι άλλο να πω....

    έχετε περάσει από την καλή.... σχολή όπου όποιος σας αντιπαρατίθεται αμέσως τον κατηγορείτε ...

    λαμπρά...

    είμαστε και χαζοί λοιπόν.... πολύ καλά εύχομαι να βρείτε τους φωστήρες που σας κατανοούν εκεί ψηλά στα ύψη της απόλυτης αλήθειας σας....

    το παρακάτω κείμενο σας ακυρώνεται μόνο από την εισαγωγή σας...

    χα διαβάζω και το τέλος... λαμπρό και δαύτο

    αλλά με τρώει και θα πω ότι σας κατανοούμαι και πολύ καλά...

    δεν συμφωνούμαι όμως κε Καζάκη αλλά ούτε ανώριμο σας είπε κανείς ούτε καθυστερημένο ούτε χαζό.

    τέλος στην μάχη αυτή είναι απόλυτα βαρετή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο Καζακης κυριε ειναι ο μονος πολιτευομενος που μετα τις εκλογες ανελαβε ευθυνη πρωσοπικη για το εκλογικο αποτελεσμα αλλα και για στρατηγικα λαθη που εγιναν στην πορεια του ΕΠΑΜ μεχρι τωρα.Μπορεις να μου πεις ποιος αλλος το εχει κανει αυτο,και πως προσπαθει να το διορθωσει στην πραξη;ποιος το παιζε αλανθαστος και φωτισμενος

      Διαγραφή
  8. Έχεις σοβαρό πρόβλημα είναι φανερό. Διαβάζεις τα κείμενα όχι με τα μάτια και το μυαλό σου, αλλά με την διαστροφή των ιδεολογημάτων που σε διακατέχουν. Γι' αυτό λυπάμαι πολύ που ασχολήθηκα μαζί σου. Ότι και να σου πει κανείς θα το ερμηνεύσεις σύμφωνα με τα κολλήματά σου. Τελειώνω εδώ και δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Δεν μπορεί να προσεγγίσει τον λαό όποιος δεν τον αγαπά με τον πιο άδολο τρόπο, γνωρίζοντας όλα τα αβάσταχτα ελαττώματα και τα καπρίτσια του. Δεν κάνει γι' αυτή την δουλειά όποιος θεωρεί ότι ο λαός τον πρόδωσε, ή ότι είναι αχάριστος, ή ότι είναι τελειωμένος αν δεν ακολουθήσει τις δικές του ματαιοδοξίες. Δεν κάνει γι' αυτή την δουλιά όποιος δεν αγαπά την πατρίδα του με τον τρόπο που βρίσκει κανείς μόνο στις πιο γνήσιες λαικές παραδόσεις. "

    Ακριβώς.

    Η διαφορά ανάμεσα στην ομαδούλα και στην λαϊκή οργάνωση είναι πως:

    Η ομαδούλα είναι μια σύμπραξη επίδοξων αρχηγίσκων, οι οποίοι στην ουσία περιφρονούν βαθιά τον λαό, δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τι είναι λαός, πως πονά και πως χαίρεται, πότε μεγαλουργεί και πότε ηττάται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συγκροτήσουν μια εξουσιαστική ομάδα, που θα "αντιπροσωπεύει" αυτό που πιστεύουν πως "χρειάζεται ο λαός", να βγάλουν και μια δυο ανακοινώσεις στον τύπο και στο διαδίκτυο και μετά, σαν τον καλό μαγαζάτορα, να περιμένουν τον πελάτη, δηλαδή τον λαό, δηλαδή τις ψήφους του.

    Η λαϊκή οργάνωση, αντίθετα, ζει εκεί που ζει ο λαός. Μιλάει μαζί του στην πλατεία, στην γειτονιά, στο καφενείο. Στο τετ-α-τετ. Με τον λαό μιλάει. Με ανθρώπους σαν κι εμάς και τους γειτόνους μας στα διπλανά διαμερίσματα. Οχι με τις "λαϊκές δυνάμεις", δηλαδή κάτι αιώνιους συνδικαλιστές και κάτι παρόμοιους οι οποίοι πριν είχαν "μεγαλουργήσει" σε κάποιο "γκρουπούσκουλο".

    Η λαϊκή οργάνωση έχει δια ζώσης επαφή με τον λαό και όχι μέσω ανακοινώσεων. Πιάνει κουβέντα και μουχαμπέτι με τον λαό. Μυρίζει τη μυρωδιά του και το χνώτο του. Και κυρίως ΜΑΘΑΙΝΕΙ από τον λαό. ΜΑΘΑΙΝΕΙ. Δεν διαφωτίζει μόνο. Δεν δίνει στον εαυτό της τον ρόλο της αυθεντίας της πολιτικής. Αλλά και του μαθητή.

    Η διαφορά λοιπόν ανάμεσα στο γκρουπούσκουλο και στην λαϊκή οργάνωση είναι η διαφορά ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον δημοκράτη.

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το παραπάνω κείμενο είναι τεράστιας σημασίας. Θέτει ξανά πρωτογενή πολιτικά ερωτήματα δόμησης κοινωνίας.
    Δηλαδή πιο αναλύτικά.
    1. Για να δομήσεις κοινωνία χρειάζεσαι αξιακό κώδικα που ξεκινά απο την ελευθερία ισότητα και δικαιο. Οδηγείσαι στην ανάγκη να πεις οτι πρέπει να ζεις με τον διπλανό σου και κατάλήγεις στην χαρά μαζί του.
    Στην χαρα να δημιουργείς.
    2. Θετει ξανά την γνώση της ιστορίας ως βασικό εργαλείο δομησης του μέλλοντος.
    3. Σκύβει στην ενοια λαός χωρίς να την θεωρεί εκ προημίου κάτι άγιο και δικαιολογεί καθε βαρβαρότητα του αλλα δείχνει πως ο εξευγενισμός με την γνωση κάνει τον λαό να δημιουργεί.
    4. Ξαναβάζει την ένοια της πατρίδας στην σωστή της τιμημένη θέση και την σηκώνει απο τα βαραθρα που έχει πέσει από κάθε είδος εθνικισμό και άισθημα μειονεξίας.
    5. Ξεκαθαρίζει ότι η δόμηση της κοινωνίας με βάση αναλείωτες αξίες είναι πάνω απο οικονομικές θεωρήσεις που κάνουν γαργάρα τις κοινωνικές σχέσεις αλλά και την σχέση με την εξουσία.
    Ευγε..Μπραβο...Διαβάζουμε και ξεδιψαμε
    Με βαθύτατη εκτίμηση
    Κ.Ι.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυριε Καζακη,

    Το μεγαλο στοιχημα για το ΕΠΑΜ, κατα την ταπεινη μου γνωμη, ειναι να αποσυνδεθει απο το προσωπο σας. Τοτε θα φανει αν θα μπορεσει, παλι κατα την ταπεινη μου γνωμη, να αρθει απο το σταδιο που βρισκεται τωρα και να κατακτησει το επιπεδο μια πλατειας λαικης οργανωσης χωρις αναφορα σε συγκεκριμμενα προσωπα.

    Καλως η κακως (μαλλον κακως) οι περισσοτεροι γνωρισαν το ΕΠΑΜ απο μια πρωτη επαφη με το (σημαντικο) λογο σας ειτε τηλεοπτικο, ειτε ραδιοφωνικο ειτε γραπτο. Η επιροη που ασκειτε στο ΕΠΑΜ ειναι μεγαλη, τεραστια και δεν το αφηνει να αναπτυχθει. Η πορεια του ΕΠΑΜ καταδεικνυει ενα προσωποπαγες σχημα, οσο και αν οι προθεσεις μπορει να ειναι εντελως αντιθετες.

    Δεν χρειαζεται να υπαρχει αρχηγικη δομη η καθετη ιεραρχικη οργανωση για να εμφανιστει το προβλημα. Ακομα και οι πιο αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες να εχουν θεσπιστει, οταν η αναφορικοτητα τ ΕΠΑΜ στο προσωπο σας ειναι τετοια σαν και αυτη που βλεπουμε σημερα, θεωρω οτι ακομα και στις πιο απλες αποφασεις της οργανωσης, θα ειναι δυσκολο ο κοσμος που ενταχθηκε να υπερνικησει την ψυχολογικη εξαρτηση απο τον ιδρυτη, τον αρχηγο, τον ηγετη του και να μπορεσει να διαφωνησει μαζι του απελευθερωνοντας το δυναμικο που κρυβει μια τετοια οργανωση..

    Φιλικα,
    Θ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάθε φιλική διάθεση να μου επιτρέψεις να σου πω πώς το μεγάλο πρόβλημα μιας οργάνωσης είναι αν έχει δομές και διαδικασίες τέτοιες που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να γίνει καλύτερος και επιφανέστερος από τον όποιο "αρχηγό".
      Η αναφορικότητα στο πρόσωπό μου δεν είναι δοτή. Ούτε μπορώ εγώ, ή το ΕΠΑΜ να κατέβει στο επίπεδο της χρυσής μετριότητας για να αισθάνονται όλοι ίσοι. Δυστυχώς κάποιοι ταυτίζουν το ίσος με το ίδιος. Ίσοι πρέπει να είμαστε, ίδιοι δεν γίνεται. Για να σταματήσει η εξάρτηση του ΕΠΑΜ από το πρόσωπό μου θα πρέπει να υπάρξουν εντός ή εκτός του Μετώπου άνθρωποι που να κάνουν καλύτερα και περισσότερα από εμένα. Μακάρι να υπάρξουν. Το ΕΠΑΜ έχει συγκροτηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αλλά αυτό δεν γίνεται διοικητικά μέτρα, με απαγορεύσεις και ισοπεδώσεις. Χρειάζεται δουλειά σκληρή, συνεχής και συνεπής.
      Εμπόδισε ποτέ το ΕΠΑΜ την διαφωνία να εκδηλωθεί; Κάθε άλλο. Το γιατί επικρατούν οι απόψεις μου μέσα στο ΕΠΑΜ - στο βαθμό που επικρατούν - είναι για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ο απλός κόσμος γνωρίζει περισσότερο εμένα και όχι κάποιον άλλο. Δημοκρατία δεν σημαίνει ισοπέδωση, αλλά προνομιακό πεδίο ανάδειξης του κύρους εκείνου που το κατακτά στην πράξη και με τη δουλειά του. Και να μου επιτρέψεις αλλά το όποιο κύρος έχω στο ΕΠΑΜ δεν το κατάκτησα γιατί είμαι ιδρυτικό μέλος, αλλά γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ να πάω να μιλήσω σε πλατείες, καφενεία, σπίτια, κοκ, με τον απλό κόσμο. Δεν φοβήθηκα ποτέ τον λαό μου. Δεν φοβήθηκα ποτέ να βρεθώ μαζί του και ν' ακούσω τα παράπονα, τις ανησυχίες, τους φόβους του, αλλά και τις ελπίδες του, χωρίς να του ασκώ κριτική αφ' υψηλού, ούτε να του δείχνω πόσο ανώτερος είμαι εγώ από αυτόν.
      Ορισμένοι πιστεύουν ότι η όποια αναγνωρισιμότητα έχω στα λαϊκά στρώματα είναι λόγω επιπέδου γνώσεων, δυνατότητας εκλαΐκευσης και δυνατής κράσης. Όχι. Ο βασικός, ο πιο καίριος λόγος είναι γιατί ξέρω να ακούω. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο έχει ανάγκη ο απλός άνθρωπος του λαού, ιδίως σήμερα, να τον ακούσει κάποιος. Να τον ακούσει με προσοχή και να τον καταλάβει. Χωρίς δασκαλίστικες τσιριμόνιες και διδαχές με προεξέχων δάχτυλο. Δεν έχει βρεθεί άνθρωπος που να μου ζήτησε βοήθεια, ή συμβουλή που να μην ανταποκρίθηκα πάντα με προθυμία. Δεν με ενδιέφερε ποτέ τι χρώμα ιδεολογίας κουβαλάει, τι ψηφίζει, ή τι θα ψηφίσει, κοκ.
      Προσωπικά, αν έχω ένα προσόν, αυτό είναι ότι δεν με κουράζει ποτέ να ακούω και να μιλάω με τον απλό κόσμο στη γλώσσα του. Να τον ακούω χωρίς διάθεση να τον επικρίνω, αλλά σαν απλός συνάνθρωπος και συμπατριώτης. Να τον δέχομαι όπως ακριβώς είναι χωρίς ωραιοποιήσεις ή καλλωπισμούς. Να προσπαθώ να τον καταλάβω όχι για να του τη βγω στην στροφή και να τον πείσω γι' αυτά που πιστεύω. Τον ακούω, όχι για να του απαντήσω, αλλά γιατί έχω να μάθω τόσα πολλά απ' αυτόν. Ακόμη και ο πιο απλός λαϊκός άνθρωπος κρύβει μέσα του μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια σοφίας και λαϊκής εμπειρίας, που ξεπερνά, για όποιον έχει την υπομονή και την φροντίδα να την ξεφυλλίσει, όλες τις επιφυλλίδες γνώσης που έχουν γραφτεί. Κι εγώ προσωπικά λατρεύω να την "ξεφυλλίζω".
      Όμως, κανείς δεν θα σου επιτρέψει να το κάνεις αν δεν του κερδίσεις πρώτα τον σεβασμό και την εκτίμηση. Και πώς το κάνεις αυτό; Δείχνοντας πρώτα εσύ πόσο πολύ τον σέβεσαι και τον εκτιμάς, όχι με όρους σαβουάρ βιβρ και συγκαταβατικότητας, αλλά γιατί είσαι ένα μ' αυτόν, γιατί δεν διαφέρεις σε τίποτε απ' αυτόν, γιατί τον πονάς, ίσως, περισσότερο απ’ ότι πονά ο ίδιος τον εαυτό του.
      Όσο πιο αδιάλλακτος και ανελέητος εμφανίζομαι αρκετές φορές με όλα αυτά τα τσόκαρα της αριστεράς και της δεξιάς που σκοπό έχουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση του λαού, τόσο πιο διαλλακτικός και ανοιχτός είμαι με τον απλό κόσμο, τον λαό. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό που εκτιμούν και σέβονται σε μένα τόσο οι συναγωνιστές μου, όσο και ο απλός κόσμος που με έχει γνωρίσει, είναι ακριβώς αυτό. Γι' αυτό και μου κάνουν την τιμή να αναφέρονται σε μένα. Όχι γιατί με θεωρούν και με δοξάζουν σαν αρχηγό, αλλά γιατί με εκτιμούν και σέβονται αυτό που κάνω οργώνοντας την Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Καζακη,

      Καταρχην, δεν υποτιμω ουτε τον αγωνα, ουτε τη δουλεια, ουτε τις αποψεις σας - με τις περισσοτερες απο τις οποιες συμφωνω.
      Και σε καμια περιπτωση δεν υπενοησα οτι ειστε 'δοτος' ηγετης και οτι δεν αναδειχθηκατε με δικες σας μονο προσπαθειες, με αγωνα και θαρρος.
      Ουτε ειπα οτι δεν σεβεστε και δεν εκριματε το λαο.
      Δεν εξεταζω το ποσο αξιζει η προσωπικοτητα σας, αλλα το γεγονος της εξαρτησης του σωματος του ΕΠΑΜ απο εσας. Αλλα και εσεις ο ιδιος δεν νομιζετε οτι αυτη η εξαρτηση λειτουργει πλεον ανασχεστικα στο ολο εγχειρημα;
      Αν κρινω απο την απαντηση σας μαλλον οχι..


      Προφανως και Δημοκρατια δεν ειναι η ισοπεδωση της διαφορετικοτητας, αλλα η αναδειξη της. Πως ομως αυτη αναδεικνυεται αυτη τη στιγμη απο το ΕΠΑΜ;
      Μιλατε για χρυση μετριοτητα απο τη μια και απο την αλλη για αναδειξη νεων προσωπων, κυρος, για 'περισσοτερα και καλυτερα'. Πως αληθεια ομως οριζονται ολα αυτα;
      Ειναι η μονο η ικανοτητα να ακους τον πονο του αλλου; Μαλλον οχι, γιατι αυτη την διαθετει ο απλος κοσμος που στελεχωνει το ΕΠΑΜ αλλα δεν εχει αναδειχθει εως τωρα.
      Μιλαμε δηλαδη για κατι αλλο. Για καποιες αλλες ικανοτητες που μπορουν εν δυναμει να απαπτυχθουν απο το λαο, αλλα δεν εχουν ως τωρα; Και αν ειναι ετσι, δεν υποπιπτουμε στη λογικη των 'πεφωτισμενων ηγεσιων' εστω και δν ειναι δοτες, αν αναδεικυονται μεσα απο δουλεια και αγωνα.
      Αυτο δεν αντιβαινει στην εννοια του μετωπου ως αυτοτελες υποκειμενο του λαου; Ο λαος ο ιδιος οπως ειναι σημερα, στη χρυση του μετριοτητα οπως λετε, δεν μπορει να αποφασιζει για τον εαυτο του, δεν γνωριζει τι ειναι καλυτερο για αυτον, τι πρεπει να πραξει;


      Λετε 'Το γιατί επικρατούν οι απόψεις μου μέσα στο ΕΠΑΜ - στο βαθμό που επικρατούν - είναι για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ο απλός κόσμος γνωρίζει περισσότερο εμένα και όχι κάποιον άλλο' .
      Εκει εγκειται το προβλημα, κατα την ταπεινη μου γνωμη. Προφανως δεν εμποδιστηκαν οι διαφωνιες, ειναι ψυχολογικη η εξαρτηση του κοσμου απο εσας, δεν εχει επιβληθει με καποια μορφη βιας, ισως ειναι η ανταμοιβη σας για ολα οσα κανετε οπως λετε.
      Παρολαυτα, παραμενει εξαρτηση..

      Δοκιμασατε να απομακρυνθειτε σκοπιμα για καποιο διαστημα, ωστε να δειτε πως θα αντιδρασει το ΕΠΑΜ;
      Δοκιμασατε να μην εκφρασετε τις αποψεις σας σε κομβικα ζητηματα αποφασεων, ωστε να δειτε αν οντως το ΕΠΑΜ θα δικαιωσει τις αποψεις σας απαλλαγμενο απο την ψυχολογικη εξαρτηση προς το προσωπο σας;
      Πως αλλιως μονο θα φανει αν το ΕΠΑΜ θα μπορεσει να γινει αυτο που προοριστηκε; Αν παραμεινει προσκολλημενο σε εσας, εκτος του οτι δεν θα γινει μετωπο,ειναι πολυ ευκολο οι παμπολλοι εχθροι του να το εξοντωσουν, χτυπωντας τον εγκεφαλο του σωματος -δηλαδη εσας..


      Ισως κατι δεν εχω καταλαβει καλα.
      Ολα τα παραπανω ειναι προσωπικοι προβληματισμοι, γιατι και εγω ο ιδιος θελω το ΕΠΑΜ να πετυχει, ειναι ενα μεγαλο στοιχημα για την κοινωνια.
      Παντα Φιλικα,
      Θ.Σ.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς δεν έχετε βιώσει πώς λειτουργεί το ΕΠΑΜ. Λέτε π.χ. "Δοκιμασατε να απομακρυνθειτε σκοπιμα για καποιο διαστημα, ωστε να δειτε πως θα αντιδρασει το ΕΠΑΜ;
      Δοκιμασατε να μην εκφρασετε τις αποψεις σας σε κομβικα ζητηματα αποφασεων, ωστε να δειτε αν οντως το ΕΠΑΜ θα δικαιωσει τις αποψεις σας απαλλαγμενο απο την ψυχολογικη εξαρτηση προς το προσωπο σας;
      Πως αλλιως μονο θα φανει αν το ΕΠΑΜ θα μπορεσει να γινει αυτο που προοριστηκε; Αν παραμεινει προσκολλημενο σε εσας, εκτος του οτι δεν θα γινει μετωπο,ειναι πολυ ευκολο οι παμπολλοι εχθροι του να το εξοντωσουν, χτυπωντας τον εγκεφαλο του σωματος -δηλαδη εσας.."
      Αν ξέρατε από μέσα τα πράγματα θα γνωρίζατε ότι τα κάνουμε όλα αυτά και μάλιστα καμιά φορά σε υπερβολικό βαθμό. Ένα από τα συνεχή παράπανω πολλών πυρήνων είναι γιατί δεν υπάρχει σαφής καθοδήγηση από τα πάνω. Δηλαδή να τους πούμε τι και πώς πρέπει να λειτουργού... Αν νομίζετε ότι τα πάντα κινούνται γιατί περνάνε από εμένα, ή ότι εγώ κρατώ τα ηνία του ΕΠΑΜ θα σας έλεγα ότι δεν θα μπορούσατε να πέσετε περισσότερο έξω... Τα κεντρικά όργανα του ΕΠΑΜ λειτουργούν και παίρνουν αποφάσεις ή προχωρούν στη δουλιά τους χωρίς πολλές φορές την δική μου προσωπική συμμετοχή.
      Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι κρούεται ανοιχτές θύρες... Το πρόβλημα δεν είναι η εξάρτηση του ΕΠΑΜ από το πρόσωπό μου, αλλά αν έχει στηθεί ως οργάνωση που αναδεικνύονται οι ικανότεροι και οι καλύτεροι. Έχετε κάτι να προτείνετε συγκεκριμένο που δεν κάνουμε για να καλυτερέψουμε την απόδοση του ΕΠΑΜ; Αν ναι, ειλικρινά θα θέλαμε όλοι μας να το ακούσουμε και να το βάλουμε στην πράξη. Αλλά όπως λέει κι ο λαός μας: δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Το ότι είμαι η αιχμη του δόρατος σε μια προσπάθεια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε για αρχηγισμούς και άλλα τινά. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι. Το πώς το δουλεύουμε μέσα στο ΕΠΑΜ. Αν συμμετείχατε στις διαδικασίες θα το γνωρίζατε

      Διαγραφή
    4. Κυριε Καζακη,

      Δεν μπορω να αμφισβητησω αυτα που λετε, δεν γνωριζω απο μεσα τα πραγματα στο ΕΠΑΜ. Δεν ηταν δυνατο αλλωστε καθοτι βρισκομαι πολλα χιλιομετρα μακρυα..

      Παρολα αυτα, η εικονα που δινεται σε καποιον που παρακολουθει τις εξελιξεις απο εξω, ειναι οτι ολες οι κομβικες -πολιτικες και εσωτερικες- αποφασεις παιρνονται απο εσας. Οχι με τη μορφη επιβολης και αρχηγικης δομης προφανως, αλλα μαλλον εξαιτιας της ψυχολογικης εξαρτησης που ανεφερα.
      Και προφανως δεν αναφερομαι σε δευτερευοντα ζητηματα πρακτικης φυσης. Δηλαδη θα ηθελα να ηξερα αν αυτο που γραφετε: 'Τα κεντρικά όργανα του ΕΠΑΜ λειτουργούν και παίρνουν αποφάσεις ή προχωρούν στη δουλιά τους χωρίς πολλές φορές την δική μου προσωπική συμμετοχή.' αφορα τετοια ζητηματα η τις κομβικες αποφασεις της οργανωσης.
      Αν αφορα το δευτερο, τοτε ναι κανω λαθος και ζητω συγγνωμη.

      Η εντυπωση μου ειναι οτι σε ολα τα σημαντικα ζητημα εως τωρα, η αποψη σας εχει επικρατησει και θα ηθελα να δω να συμβαινει το αντιθετο καποιες φορες.

      Η κριτικη μου ειναι καλοπιστη και δεν εχθρευομαι το ΕΠΑΜ, ισα ισα το αντιθετο.

      Φιλικα,
      Θ. Σ.

      Διαγραφή
  12. πάντως η επιθετικότητα στους συνομιλητές με άλλη άποψη είναι φανερή ..τι φοβίζει δημητρακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που την είδες την επιθετικότητα... Νικολάκη;

      Διαγραφή
    2. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας θυμίζει όλο και περισσότερο τις καπιταλιστικές αγορές.
      Πολιτικά μικρομάγαζα απορροφώνται από μεγαλύτερα ,άλλα συγχωνεύονται με αποκλειστικό σκοπό τη νομή εξουσίας,προς ίδιο όφελος ,χωρίς ουσιαστικές προτάσεις για την έξοδο της ελληνικής κοινωνίας από τη σκλαβιά των μνημονίων και τη βαρβαρότητα των,κατ ευφημισμό αποκαλούμενων, διαρθρωτικών αλλαγών.
      Στο χώρο της αυτοαποκαλούμενης αριστεράς η συγκυριακή εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζεται σαν αυταξία ,ικανή να ανατρέψει από μόνη της τη προδιαγραμμένη από τα μνημόνια πορεία των συμπολιτών μας προς τον βιολογκό και ηθικό αφανισμό.
      Ολα τα πολιτικά μορφώματα και παραμορφώματα που πουλάν τη ψυχή τους για λίγα ψυχία εξουσίας αδιαφορούν πλήρως για τη πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στα θεματα της καταγγελίας των μνημονίων ,των δανειακών συμβάσεων,της άρνησης του χρέους ,ενώ διακηρύττουν πως η έξοδος από ευρώ και ΕΕ δεν είναι πλέον στις προτεραιότητές τους (Αλαβάνος,ΚΟΕ),χωρίς να μας πουν πιο είναι το "ισοδύναμο" μέτρο που έχουν ανακαλύψει,για να γίνουν εφικτές οι κοινωνικοποιήσεις που υπόσχεται ο Τσίπρας ,οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων,η άνοδος των μισθών και των συντάξεων,μέσα στην Ε.Ε.της συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας.
      Εχοντας αποικίσει ως παρασιτικοί οργανισμοί το χώρο της αριστεράς ,υπεύθυνοι σε κακουργηματικό βαθμό για τη κρίση της,αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους και να χαθούν μέσα στο πλήθος,αναγνωρίζοντας την πρωτοφανή ανεπάρκεια και ανικανότητά τους ,αφού έτυχε επί των ημερών τους να χάσει η κοινωνία ό,τι είχε κατακτήσει με αίμα τα τελευταία 100 χρόνια,έχουν το θράσος και την αναίδεια να θέλουν να κυβερνήσουν τη κοινωνία που απέτυχαν να προστατευσουν από την επέλαση των ορδών του νεοφιλευθερου παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.
      Εμπνεόμενοι από τους συντρόφους τους της Ευρωπαικής αριστεράς -που στη περίπτωση της Ιταλίας έφθασαν να συγκυβερνήσουν με το νεοφιλελεύθερο κτήνος τον Μάριο Πρόντι (υποστήριξη του κόμματος του Πρόντι "L OLIVIER" από τους σουπερμαν της "κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης" )υπερψηφίζοντας το 1996 εξοντωτικά φορολογικά μέτρα ,που είχαν στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ για να μπει η Ιταλία στο Ευρώ (όλα για το ευρώ ,σας θυμίζει κάτι;)-ακολουθούν την ίδια στρατηγική εγκλωβισμού της λαικής οργής μέσα σε ακίνδυνες καταγγελίες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ,ή σε οράματα για τη δευτέρα παρουσία του κομμουνισμού ,όπου ένας κόσμος χωρίς μνημόνια και αυτοκτοτονίες είναι εφικτός....
      Υπάρχει άμεση ανάγκη η κοινωνική οργή και απελπισία (που θα ενταθεί από τον επόμενο χειμώνα) να εκφραστεί μέσα από τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα έχει βραχυπρόθεσμους ,αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους.
      Μακρυά και ενάντια σε όλους αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν το νέο δικομματισμό που θα βυθίσει ακόμη περισσότερο τη κοινωνία στην απελπισία και τις ατομικές λύσεις.
      Αν θέλουμε το μέλλον μας να είναι η αυτοεξορία ,ο εξανδραποδισμός,η επιβίωση μέσω συμμοριών,η εξαθλίωση ,η μείωση του προσδόκιμου ζωής, τότε μπορούμε να εφησυχάζουμε και να τους εμπιστευόμαστε,έχοντας τη τύχη που θα μας αξίζει.

      Διαγραφή
  13. Κρίμα οι γνώσεις σας να μη συμβαδίζουν με χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατόν να μη σας έχει γίνει ποτέ κριτική πάνω σ' αυτό το θέμα. Σας ρωτάει για παράδειγμα ο akrat κάτι, έστω και χαζό, αλλά με σεβασμό. Η απάντησή σας είναι παράλογα επιθετική και προσβλητική. Έτσι ακούτε εσείς το λαό σας; Έτσι μαθαίνετε απ' αυτόν;

    Επίσης πρέπει να προσέξετε την ορθογραφία σας. Κάνετε πάρα πολλά λάθη που υπονομεύουν το περιεχόμενο.

    Δημήτρης Φωκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχετε το χάρισμα να κρίνετε έναν χαρακτήρα από το τι γράφει σ' ένα Blog, τότε υποκλίνομαι στην μεγαλοφυία σας... Προσωπικά το θεωρώ άκρως υποτιμητικό να κρίνω τον χαρακτήρα κάποιου από αυτά που γράφει στο διαδίκτυο. Και ακόμη πιο υποτιμητικό και τρισάθλιο να δέχομαι προσωπικές συμβουλές δια του διαδικτίου... Δείχνει επίπεδο τραγικά χαμηλό και εντελώς αναξιοπρεπές. Αυτά και μην ξαναγράψετε επί προσωπικού, γιατί πολύ απλά από εδώ και μπρος δεν θα αφήσω κανέναν να εκτονόνεται στο Blog μου, όπως εκτονώνεται στην τουαλέτα του...

      Διαγραφή
    2. Θεωρώ τις απόψεις σας για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σωστές και γι' αυτό σας παρακολουθώ. Γι' αυτό το λόγο και θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω κάποιες παρατηρήσεις κυρίως για την οξύτητα με την οποία κάποιες φορές απαντάτε σε σχόλια που δεν είναι απαραιτήτως πάντα κακοπροαίρετα. Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς από το διαδίκτυο το πνεύμα με το οποίο γράφει κάποιος. Το (δημόσιο) σχόλιό μου για την ορθογραφία παραδέχομαι ότι ήταν προσβλητικό και λάθος και ζητάω συγγνώμη γι' αυτό.

      Διαγραφή
  14. Μια μικρή επισήμανση για την ευταξία του πράγματος.
    Το σχόλιό μου με χρόνο ανάρτησης 12.09 μπήκε πριν από σχόλιο με χρόνο αναρτησης 12.02
    Αν αυτή η ανατροπή στη χρονολογική σειρά των σχολίων ενοχλεί και τον διαχειριστή της ιστοσελίδας ,όσο και εμένα,τότε θα έπρεπε να διορθωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγω ενας λογος που γουσταρω τον Καζακη περαν των πολλων αλλων προσοντων του ειναι οτι ενω ξερει οτι το να κατεβεις για αντιπαρατεθεις με εναν που ξερει δυο τρια κολυβογραμματα και ειναι και εγκαθετος,δεν φαινεται επικοινωνιακα σωστο για ενα αρχηγο κομματος ετσι οπως εχει εντυπωθει στο μυαλο μας τοσα χρονια,αυτος το παραβλεπει και αντιπαρατιθεται και μαλιστα με το πιο λαικο τροπο οπου θεωρει αυτος οτι χρειαζεται.Αυτο ειναι στοιχειο του χαρακτηρα του,που αλλους ξενιζει εμενα παντως μ αρεσει γιατι ειναι γνησιο και επειδη δεν κανει πισω για να σμιλεχει το επικοινωνιακο του προφιλ.Γουσταρω αφανταστα οταν εκνευριζεται και βγαινει απ τα ρουχα ξεπερνωντας τα ορια καμια φορα το σαβουαρ βιβρ του πολιτικου της στημενης ευπρεπειας.Ειναι ενα κοινο χαρακτηριστικο με το Μαρξ ο οποιος ξεπερνουσε τα ορια προκειμενου να αναδειξει την αληθεια της θεωριας του.Τι να κανουμε καποια στιγμη θα συνηθισουμε να ακουμε με τ αυτια κι οχι με το στομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πλειοψηφία κοιμάται, με την έννοια ότι αντιδράει σαν μηχανή από το πρόγραμμά της αντί να δρά ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα.

    Το πρόγραμμα είναι οι πεποιθήσεις, οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες, οι θεωρίες, τα ιδανικά, οι ετικέτες, που ο καθένας από μας ταυτίζεται, ξεχνώντας τον εαυτό του και την πραγματικότητα.

    Ο πολιτικός που αγαπάει τον λαό τον αφήνει βασικά ήσυχο να ζήσει, η μόνη απαίτηση που έχει από αυτόν, είναι η τήρηση της ισότητας απέναντι στην ελευθερία του κάθε πολίτη.

    Στον βαθμό που κάποιος υποστηρίζει την παραπάνω πολιτική, πρέπει να υποστηρίζετε.

    Παράδειγμα εφαρμογής της παραπάνω ιδέας είναι το σχολείο τού A.S Neill, Summerhill

    http://www.summerhillschool.co.uk/

    "Το ατελές είναι το τέλειο"

    Ηλίας Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να καταλάβω αγαπητέ Δημήτρη. Η επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο έγκειται στο γεγονός ότι θα ήταν συνομιλητής του Δημήτρη Πατέλη στην Αρχιτεκτονική; Ε, εάν θες να κάνεις Παλλαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να μην έχεις προσωπικές καντρίλιες με κανέναν. Πάντως ο Αλέκος Αλαβάνος πέρα από τα λάθη του αξίζει συγχαρητήρια. Γιατί εγκατέλειψε το χώρο του, στηρίζει σήμερα σθεναρά την έξοδο από την ευρωζώνη με αποτέλεσμα ο ίδιος ο χώρος που ανήκε να είναι εχθρικός απέναντί του και εάν παρακολουθήσεις όλες του τις τοποθετήσεις -ξέρω ότι τις παρακολουθείς - τα τελευταία δυομιση χρόνια θα δεις ότι πάντα ήταν 10 πολιτικά βήματα μπροστά. Από τότε που ζήτησε στην 3η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σύγκρουση με τον ευρωπαϊσμό και το σύμφωνο σταθεότητας μέχρι τότε που είπε ότι η Πλατεία Συντάγματος θα πρέπει να γίνει Πλατεία Ταχρίρ και έγινε. Η Αριστερά - και το ξέρεις- έχει λίγους Αλέκους Αλαβάνους. Αυτούς πρέπει να ψάξουμε να κάνουμε το Μέτωπο και όχι τους Παπαθεμελήδες. Γιατί ο Αλέκος Αλαβάνος θα μπορούσε σήμερα να είχε μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως να ήταν και πρωθυπουργός. Γιατί θα έπαιρνε 40% και όχι 27% που έφτασε μόνο ο Τσίπρας. Και ξέρςις ότι και τη γραμμή για το ευρώ θα γύρναγε στον ΣΥΡΙΖΑ - έχει τη δύναμη και την πολιτική σκέψη -όπως έκανε και την αριστερή στροφή το 2006 με τις μεγάλες κινητοπιήσεις για το άρθρο 16. Οταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγινε θεσμικός, όπως σήμερα που δίνει τη μάχη του ευρώ και δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη. Το καλύτερο είναι να μπεις στις συζητήσεις και εσύ γιατί διαλύεται η χώρα. Παλλαϊκό Μέτωπο τώρα για τη Σωτηρία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι ότι διαβάζεις με τις πατούσες σου... Ο Αλαβάνος είναι τελειωμένη υπόθεση εδώ και χρόνια. Όχι γιατί δεν έχει καλές θέσεις, αν και με μεγάλο κόπό και πολύ αργά για να τις κάνει κτήμα του... Είναι τελειωμένη υπόθεση γιατί πολύ απλά δεν ξέρει να προσεγγίζει τον λαό αδιαμεσολάβητα. Πρώτα ήθελε να τον κερδίσει διαμέσου της ανανεωτικής λεγόμενης αριστεράς, τώρα διαμέσου της ριζοσπαστικής και πάει λέγοντας... Αδυνατεί να καταλάβει ότι για να κερδίσεις τον λαό οφείλεις να απευθυνθείς σ' αυτόν απευθείας χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίας. Παλλαικό Μέτωπο δεν μπορεί να φτιαχτεί ως συνάθροιση αριστερών γκρουπούσκουλων ή σχημάτων. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο. Ο Αλαβάνος και οι άλλοι που σήμερα μετά από δυο χρόνια κρίσης και χρεοκοπίας αντιλήφθηκαν αυτό που προσωπικά τους τόνιζα από την πρώτη στιγμή για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ μαζί με διαγραφή του χρέους, αρνούνται ακόμη να καταλάβουν το πώς: μόνο μ' ένα νέο ΕΑΜ. Ένα ΕΑΜ που δεν στήθηκε από μια πολιτική παράταξη, αλλά ανοιχτό σ' όλον τον λαό και στην δική του αυτοοργάνωση.
      Ολόκληρο το 2010 πέρασαν απίστευτες ώρες σε προσωπικές συζητήσεις με τον Αλέκο Αλαβάνο, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους προσπαθώντας να τους δώσω να καταλάβουν την σημασία των θέσεων για άμεση έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ μαζί με ταυτόχρονη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους. Χρειάστηκε ένας επιπλέον χρόνος για να τα κατανοήσουν και να τα υιοθετήσουν. Μπράβο τους. Μπορεί να άργησαν, αλλά έστω και αργά τα κατάφεραν να κατανοήσουν τα αυτονόητα. Τώρα, πόσα χρόνια λες να τους πάρει για να καταλάβουν την ανάγκη για Παλλαικό Μέτωπο, ένα νέο ΕΑΜ, με το οποίο τους πιλάτευα να κατανοήσουν από τις αρχές του 2010; Μέχρι στιγμής εμφανίζονται ως ανεπίδεχτοι μαθήσεως. Υπάρχουν δυο επιλογές: Είτε να σταματήσουμε τα πάντα και να περιμένουμε πότε με το καλό θα το καταλάβουν κι αυτό. Είτε να περιπλανηθούμε μαζί τους στις αυταπάτες τους επλπίζοντας για το καλύτερο...
      Όποιος θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, ευχαρίστως είναι ελεύθερος... Όποιος όμως προτάσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα όχι της όποιας αριστεράς, αλλά του λαού και της χώρας, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να χασομερά με ανοησίες, με τα ίδια και τα ίδια. Προχωρά μπροστά και επιχειρεί να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στην αφύπνιση, την κινητοποίηση και την πάλη του λαού...
      Αν κάποτε ξυπνήσει ο Αλέκος και όποιος άλλος μαζί του από τον βαρύ λήθαργο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που λέει ότι μόνο η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να δώσει λύση και συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέσα στον λαό και μόνο μέσα από την αυτοοργάνωση του ίδιου του λαού χωρίς διαχωρισμούς δεξιού-αριστερού, αλλά στην βάση των εθνικοαπελευθερωτικών προταγμάτων της συγκυρίας, τότε εδώ είμαστε εμείς. Μέχρι τότε ας δοκιμάζουν εκείνοι τις αποτυχημένες συνταγές τους και εμείς τη δική μας πορεία μέσα στον λαό.
      Η κόντρα δεν είναι προσωπική. Ιδίως με τον Αλέκο Αλαβάνο. Μπορεί η κριτική μου να είναι ανελέητη πολλές φορές, αλλά, όποιοι με γνωρίζουν, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν αφορά το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, αλλά στις απόψεις και τις πρακτικές. Άλλωστε, χωρίς αυτού του τύπου την κριτική και κυρίως χωρίς την δουλιά διαφώτισης του λαού κυρίως με το ΕΠΑΜ, δεν νομίζω ότι θα υπήρχαν οι μετατοπίσεις θέσεων που υπάρχουν σήμερα.
      Τέλος, μιλάς για Παπαθεμελή. Δεν θα μείνω στο κόλλημα, απλά θα ρωτήσω: μπορείς να εξηγήσεις γιατί κανένας δεν απάντησε στις συνεχείς εκκλήσεις μας για συνεργασία από τον Οκτώβριο του 2011; Γαιτί δεν απάντησε ο Αλαβάνος και το Μέτωπό του; Γιατί δεν απάντησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Το γιατί δεν απάντησε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι ευκόλως εννοούμενο. Αντί να παπαγαλίζεις τον Παπαθεμελή, γιατί δεν ρωτάς όλους αυτούς γιατί δεν δέχτηκαν να καθίσουμε σ' ένα τραπέζι να δούμε αν μπορούμε να τα βρούμε; Οι προσπάθειες μας ήταν ανελλιπείς και συνεχείς επί μήνες πριν την προεκλογική περίοδο. Ρώτα τους για να δεις τι ψέματα θα σου πούν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελαν κανενός είδους σχέση ή συνάντηση μαζί μας γιατί το ΕΠΑΜ δεν είναι της λογικής των γκρουπούσκουλων. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Δημήτρη δεν νομίζω ότι λες όλη της αλήθεια. Σε παραπέμπω στην πρώτη ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στο Σπόρτινγκ στις 27 Μαΐου του 2010:
      "Μας λένε « Μεγαλοπιάνεστε, μιλάτε για νέο ΕΑΜ».
      Κάθε ιστορική λαϊκή πρωτοβουλία επηρεάζει τα πράγματα της εποχής της και δημιουργεί ένα παράδειγμα για τις γενιές που έρχονται. Εμείς οι μικροί και ασήμαντοι εμπνεόμαστε από τους μεγάλους που συγκρότησαν το ΕΑΜ, που πριν ήταν κι αυτοί μικροί : καραβοτσακισμένοι κομμουνιστές από την Ακροναυπλία, δηλωσίες, καταδιωγμένες ή καχεκτικές οργανώσεις της αριστεράς. Το ΕΑΜ δεν είναι για τον τεχνητό φωτισμό της βιτρίνας του Μουσείου της Αριστεράς.
      Μια μικρή Αριστερά που γνωρίζει από πού να εμπνευστεί και πώς να ονειρεύεται, που εκφράζει τα μεγάλα οράματα άλλων τόπων κι άλλων χρόνων μπορεί να γίνει μεγάλη. Αυτό δεν είναι φυγή από την πραγματικότητα αλλά όρκος ζωής για την αλλαγή της".
      Ολόκληρη η ομιλία εδω: http://radicaldesire.blogspot.gr/2010/05/275.html. Ωστοσο υπάρχουν και πολλές συνεντέυσεις του Αλέκου τότε, από το 2010 που μίλαγε για την ανάγκη για ένα νέο ΕΑΜ στις σύγχρονες συνθήκες.
      Με τον Αλέκο υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα που δεν πρέπει να διαιωνίζεται. Λασπώθηκε τόσο πολύ από το δικό του χώρο και πότισαν με δηλητήριο συνειδήσεις απλών αριστερών ανθρώπων αυτοί οι τύποι των μηχανισμών της Κουμουνδούρου. Ας μην τους βοηθάμε γιατί επιμένω ότι Αλαβάνους η Αριστερά δεν έχει πολλούς.
      Αρα επιμένω ότι η πατρίδα κινδυνεύει και χρειάζονται όλοι. Ακόμη και με τα κουσούρια τους, αλλά το θέμα είναι στη σημερινή συγκυρία να λένε αυτό που πρέπει.

      Διαγραφή
    3. Αλαβανος
      Μια μικρή Αριστερά που γνωρίζει από πού να εμπνευστεί και πώς να ονειρεύεται, που εκφράζει τα μεγάλα οράματα άλλων τόπων κι άλλων χρόνων μπορεί να γίνει μεγάλη.


      Καζακης.
      Παλλαικό Μέτωπο δεν μπορεί να φτιαχτεί ως συνάθροιση αριστερών γκρουπούσκουλων ή σχημάτων.

      Συμπερασμα.
      Διαφορετικα τα ζητουμενα!!!

      Διαγραφή
    4. Χατζηδάκης υπουργός Ανάπτυξης
      «Ο χρόνος τρέχει εναντίον της Ελλάδας και αν δεν είμαστε αποφασιστικοί θα τρέξει και εναντίον της κυβέρνησης»

      συμπερασμα
      Το ζητουμενο ειναι το μεγαλο ζητημα :)

      Διαγραφή
    5. Το "νέο ΕΑΜ" του Αλαβάνου το 2010 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια συνάθροιση της τότε αριστεράς. Από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ και ίσως τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ίδιο "νέο ΕΑΜ" επικαλέστηκε κι ο Τσίπρας, όταν ήθελε να πείσει τον Θεοδωράκη να μπει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα τέτοιο "νέο ΕΑΜ" με την ανάγκη ενός αληθινού Παλλαϊκού Μετώπου;
      Ο Αλαβάνος και κάθε Αλαβάνος μπορεί να παίξει θετικό ρόλο μόνο αν ξεμπερδέψει με τις ανοησίες περί συνεύρεσης της αριστεράς. Το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ η ενότητα της όποιας αριστεράς, αλλά η ενότητα του λαού. Πότε θα το καταλάβουμε; Και η ενότητα του λαού πρέπει αναγκαστικά να οικοδομηθεί από τον ίδιο με όρους αυτοοργάνωσης και υπέρβασης διαχωρισμών αριστερού-δεξιού στη βάση κεντρικών εθνικοαπελευθερωτικών στόχων. Αυτό ήταν το ΕΑΜ, αυτό πρέπει να είναι και το νέο ΕΑΜ.
      Αυτό το έλεγα και το ξαναέλεγα τότε και στον ίδιο τον Αλαβάνο και σε άλλους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Μόνο κλισέ αναφορές στο νέο ΕΑΜ ήξεραν να κάνουν όποτε τους βόλευε, δίνοντας το περιεχόμενο που τους βόλευε. Όσο συνεχίζουν το ίδιο βιολί είναι παντελώς χαμένοι για το κίνημα και τον αγώνα. Και ο Αλαβάνος, αλλά και όσοι ακολουθούν αυτές τις λογικές.

      Διαγραφή
  18. Δημητρη εισαι πολυ αληθινος, για να σε καταλαβουν οι idiots. Συνεχισε , γιατι σ,εχουμε πολυ αναγκη σ,αυτη την χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μετά απο πολύ καιρο ανάγνωσης του κ.Καζάκη έχω να πω το εξής...Σ'αυτή τη χωρα είναι πολύ δύσκολο να σας καταλάβουν...συνεχίστε τον αγώνα και θα είμαστε δίπλα σας όπως μπορούμε.:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κε Καζακη

    Ειναι φανερο, σου αρεσει ή οχι, το ΕΠΑΜ ειναι ενα μετωπο πολυ νεαρο στην ηλικια. Αυτο εχει σαν συνεπεια, λογω το μεγαλου και θαυμασιου εργου για την διαφωτηση του Ελληνικου λαου, που εσεις προσωπικα κανατε και συνεχιζεται να κανετε, αυτην την περιοδο να στηριζεται (στο μεγαλυτερο μερος) στις δικες συμβουλες, γνωμη και ενεργειες ωστε να παει μπροστα, να απλωθει και να αποκτησει μεγαλη δυναμη στα λαικα στρωματα.

    Φυσικα εμεις που σας παρακολουθουμε και υποστηριζουμε το μεγιστο μερος των αποψεων σας, αντιλαμβανομεθα οτι ειναι αναποφευκτο μικροπροβλημα κατα την διαρκεια που το ΕΠΑΜ προσπαθει να εδραιωθει στον Ελληνικο λαο.

    Εκεινο που θελω να σας ρωτησω, κατα την γνωμη σας, ποσος καιρος θα χρειαστει ωστε να αναδειχθουν μεσα απο τα μελη του ΕΠΑΜ και αλλα ηγετικα στελεχη που θα ανδρωσουν την ηγεσια του κινηματος;

    Οπως καλα γνωριζεται ο χρονος που μεγαλα γεγονοτα για τον Ελληνικο λαο θα συμβουν, ειναι πολυ μετρημενος και το ΕΠΑΜ εχει πολυ λιγο χρονο στα χερια του να πετυχει το σκοπο του!

    Οσο για αυτους που κανουν κριτικη με δογματικα στοιχεια απο αλλες γωνιες, καλο θα ειναι να διαβαζουν και αντιλαμβανονται καλυτερα τα γραφομενα σας. Οσο για αυτους που σας κανουν παρατηρηση για γραμματικα λαθη ειναι αστειοι, διοτι δεν εχουν να προσφερουν τιποτα θετικωτερο, εκτος απο βλακωδη τιαυτη κριτικη, απο οτι εσεις προσφερετε και ετσι προσβαλουν την νοημοσυνη των ανθρωπων που ακολουθουν και διαβαζουν τα κειμενα σας.

    Προτου κανενας πεταχθει και αρχισει να γραφει οτι ειμαι τσιρακι του Καζακη, ας γνωριζουν οτι ενω μπορει να υποστηριζω τις θεσεις του Κου Καζακη αυτο δεν θα πει οτι ασπαζομαι τα παντα που λεει και φυσικα εχουμε ηδη ανταλαξει διαφορετικες αποψεις. Δεν παιρνουμε τα πραγματα και λεγομενα το Κου Καζακη σαν λογια του Ευαγγελιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η προσπάθεια να αναδειχθούν αναγνωρίσιμα ηγετικά στελέχη του ΕΠΑΜ εξαρτάται από την ίδια την δουλιά του Μετώπου. Όσο πιο ενεργητική και πιο στενή σχέση διαμορφώνει με τον λαό σε κάθε περιοχή, όσο πιο ανοιχτή είναι η οργάνωση, όσο πιο πειθαρχημένη και στοχοπροσηλωμένη είναι η δουλιά μας, τόσο αυξάνεται η κρίσιμη μάζα των στελεχών που έχουν το ταλέντο και τις δυνατότητες να βγουν μπροστά.
      Σήμερα το ΕΠΑΜ, κλείνοντας ένα χρόνο από την ίδρυσή του, έχει ωριμάσει και συγκεντρώνει στις τάξεις του εξαιρετικά αξιόλογους ανθρώπους από όλα τα μονοπάτια της ζωής. Υπάρχει τέτοιο "υλικό" ικανό, ειλικρινά το λέω, να κυβερνήσει την Ελλάδα, αν και όταν χρειαστεί. Δεν είναι ακόμη γνωστοί σε πολύ πλατιούς κύκλους γιατί δεν χρειάστηκε. Προκειμένου όμως να αναλάβουν την δημόσια εικόνα και τον δημόσιο λόγο του ΕΠΑΜ, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με εμένα, δημιουργήσαμε ένα κύκλο σεμιναρίων με κύριο σκοπό να εκπαιδευτούν στον τρόπο που πρέπει να μιλάνε στον κόσμο. Αυτός ο κύκλος σεμιναρίων που ολοκληρώνεται σε δυο σαββατοκύριακα έχει φέρει ήδη αποτελέσματα που θα φανούν από Σεπτέμβρη.

      Διαγραφή
  22. Ποιό κάτω υλικό για μελέτη, ίσως μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και εμείς μιά πραγματικά λαϊκή τράπεζα. Ίσως.

    Ηλίας Λυμπέρης




    Ellen Brown is a civil litigation attorney who has written 11 books on health and the politics of health, including the Web of Debt: The Shocking Truth About Our Money System (which focuses on the money and banking system itself), and Forbidden Medicine, which traces the suppression of natural health treatment back to the corrupting influences of our financial system.

    In the course of writing her books, Brown was asked to join the legal team of Jimmy Keller, an alternative cancer therapist in Tijuana, who was jailed for, as she puts it, “the alleged crime of representing that he had a high rate of cure for cancer.”

    “He always showed the movie World Without Cancer to his patients, which is by Ed Griffin,” she says, “so I read the book World Without Cancer, and it linked the cancer industry—the cancer cartel, basically—with the banking cartel. It showed they had the same roots.

    It went back to the Rockefeller-Morgan cartel at the turn of the 20th century. Rockefeller, Morgan, and Carnegie supported drugs, funded the medical schools, and basically got the homeopathic schools shut down. (In the 19th century, the homeopathic schools were the leading health treatment.)

    ... I realized in the course of that that if you wanted to get to crux of the problem, you had to deal with banking, because that was actually where they got their power. They got their power from the power to create money.”
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Surprising Links: How Big Banks Manipulate and Influence Your Health
      http://goo.gl/qGTYg

      Διαγραφή
    2. An Alternative Banking Plan that Could Save America, and the World

      Brown is also the president of The Public Banking Institute, which stands poised to serve as a powerful part of the solution to the financial debacle we’re currently in, not just in the US, but worldwide. From her research, she came to the conclusion that the main problem plaguing our financial system is the massive interest going into private coffers, and the remedy for that is to replace the privately owned banking system with a public one. She explains:

      “After the whole system collapsed in the fall of 2008,... I became aware that there was one state that actually escaped the credit crisis, and that was the only state that had a publicly owned bank—North Dakota. The Bank of North Dakota is owned by the state. They’ve had this bank in place since 1919.

      ... The private banks are always siphoning off this extra money in interest that they don’t create as principal when they make loans. But if you have a public system—if banking [and]... credit were a public utility just like water should be, or electricity or highways… these are all blood systems of the economy—if money and credit were considered public utility, owned by the public, then the interest would go back to the public.

      That is a sustainable system.

      The original model is Benjamin Franklin’s Colony of Pennsylvania, which owned its own bank. The government both printed money, the way all the colonies did... [and] it had a bank. So the bank lent the money, and the money came back to the government. The interest was sufficient to fund the government. During that period, the colonists paid no taxes, they had no government debt, and prices did not inflate. It was a sustainable model.”

      From that idea, the Public Banking Institute developed the Return to Prosperity Plan.

      It sounds incredible, but 40 percent of the cost of everything we buy is interest, according to research by Margrit Kennedy, a German researcher. This interest is entirely hidden, so you don’t know you’re paying it. This is because at every stage of development of a product, interest is paid, again and again. For example, a business must typically take out a loan in order to pay for raw materials and the workforce before it can have a final product to sell. The same goes for each of the businesses in the supply chain, and for each and every retailer.

      “If the state owned the bank... then the people get the interest back...” Brown explains. “For example, in North Dakota, the state’s revenues, by law, go into the Bank of North Dakota, so they have a huge deposit base and a huge capital base....

      That means the state could save 40 percent on its projects, which means we could either cut taxes by 40 percent, or we could have 40 percent more services provided with the same amount of taxes that we pay now. We just have to change bankers. Instead of banking with Wall Street, we should be banking in our own bank (where we get the profits) or cooperative system (where it all comes back). Banking, instead of feeding off the economy, should feed the economy. And it could be a sustainable system.”

      Διαγραφή
    3. More Information

      According to Brown, 18 states have now introduced bills of one sort or another for state-owned banks. And the Public Banking Institute, which is run entirely by volunteers, is continuing to work on furthering this plan.

      “We have a very active group,” she says. “People get really excited about this idea. We’ve got representatives all over the country and groups you can join if you want.”

      To learn more, please refer to their web site:
      http://www.publicbankinginstitute.org/

      Διαγραφή
  23. How Banks Create Money out of Thin Air

    http://www.youtube.com/watch?v=Zx0vrR2BFp8

    ΑπάντησηΔιαγραφή