Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση του ΕΠΑΜ

Η συγχώνευση Alpha-Eurobank αποτελεί μια χαρακτηριστική έκφραση του βαθέματος της κρίσης βιωσιμότητας που διαπερνά ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες τράπεζες επιβιώνουν ήδη εδώ και καιρό στο «κόκκινο». Η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και επιβιώνουν αποκλειστικά χάρις στην επιδότηση από το κράτος και στις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η συγχώνευσή τους επιδεινώνει δραματικά τα δεδομένα της οικονομίας και των τραπεζών:
Πρώτο: Ενισχύει την ολιγοπωλιακή σύνθεση ενός τραπεζικού τομέα, ο οποίος ήδη πάσχει σοβαρά από έναν από τους υψηλότερους δείχτες μονοπωλιακής συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Σ’ έναν τραπεζικό τομέα που λειτουργεί εδώ και χρόνια με «συμφωνίες κυρίων», με πρακτικές καρτέλ και τραστ, προστίθεται ένα ακόμη τραπεζικό μονοπώλιο. Πρόκειται για ένα νέο τραπεζικό μονοπώλιο που θα εντείνει ακόμη περισσότερο τον τοκογλυφικό, σαράφικο και πειρατικό χαρακτήρα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με κύριο σκοπό να εκμεταλλευθεί άμεσα την μονοπωλιακή του θέση για να «παρκάρει» στα ταμεία του περισσότερο ρευστό σε βάρος της οικονομίας, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Δεύτερο: Επιδιώκει να εμφανίσει ότι θα ενισχύσει κεφαλαιακά τους δύο ομίλους ώστε να κάνει ευκολότερη την άντληση ρευστότητας, από την οποία εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά και οι δυο τράπεζες. Στην πραγματικότητα η βελτίωση της εικόνας θα είναι μόνο λογιστική καθότι η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν θα γίνει με ρευστό, αλλά κυρίως με τραπεζικούς τίτλους και ανταλλαγές μετοχών. Στόχος του νέου τραπεζικού ομίλου είναι να αποφύγει ένα «πιστωτικό γεγονός» το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της διόγκωσης των επισφαλειών (κυρίως των μη εξυπηρετήσιμων δανείων) και των χρεών που συσσωρεύουν στα ενεργητικά τους και οι δυο τράπεζες.
Τρίτο: Επενδύει στην δημιουργία τεχνητών προσδοκιών στο χρηματιστήριο, ώστε οι βασικοί μέτοχοι, οι οικογένειες που ελέγχουν τις τράπεζες και τα βασικά στελέχη τους να κερδοσκοπήσουν με την πλασματική άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Η συγχώνευση επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα, έστω πρόσκαιρη, χρηματιστική φούσκα για να κερδοσκοπήσουν οι γνωστοί ημέτεροι. Πρόκειται για την γνωστή τακτική «άρπαξε όσα μπορείς και τρέχα», που σημειώνεται πάντα στις παραμονές μεγάλων καταρρεύσεων.
Τέταρτο: Ενισχύει τις πιθανότητες ενός σοβαρού «πιστωτικού γεγονότος» γιατί η συγχώνευση ενώ δεν βελτιώνει ουσιαστικά την κεφαλαιακή επάρκεια, επιδεινώνει την κατάσταση επισφαλειών, αλλά και της υπερχρέωσης των τραπεζών ιδίως προς την ΕΚΤ. Σκοπός της συγχώνευσης είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερες επιδοτήσεις από το κράτος και χαριστικές παροχές εκβιάζοντας με το μέγεθος του τραπεζικού ομίλου, αλλά και με το επιχείρημα ότι τυχόν κατάρρευσή του θα συμπαρασύρει και την οικονομία. 
Πέμπτο: Ενισχύεται η κερδοσκοπική εξάρτηση από το εξωτερικό με την συμμετοχή του Κατάρ, το οποίο συμβάλει ασήμαντα στην κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου και μάλιστα με την μορφή δανείου. Η συμμετοχή του έχει σαν βασικό στόχο, αφενός, να ενισχυθεί η προστατευμένη διαρροή κεφαλαίων και κερδών προς το εξωτερικό, που ήδη αποτελεί μέγιστη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία, και, αφετέρου, να λειτουργήσει ως μεσάζοντας για να βρεθεί ενδιαφερόμενος για την προίκα του ομίλου με τα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές που διαθέτει στο εξωτερικό και κυρίως στα Βαλκάνια.
Τέλος, ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και ενισχύθηκε από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων – με εξαίρεση το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ – αποδεικνύει την στενή διαπλοκή και ταύτιση του πολιτικού κόσμου με τους τραπεζίτες και τα συμφέροντά τους. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ποιος ενισχύει αυτά τα κόμματα και ποιος τα θέλει στην Βουλή προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

30/8/2011

6 σχόλια:

  1. δημοκριτε, ειτε γραψε κατι, ειτε μη γραφεις τιποτα.!
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΚΙΤΣΑ ΣΑΝ ΜΕΡΙΚΑ 10ΧΡΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΕΜΕΛΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ της Λεηλασίας της Ελλάδας!
    Δυο Τράπεζες που χρωστάν στο Ελληνικό Δημόσιο μερικές δεκάδες φορές τη χρηματιστηριακή τους αξία (ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΕΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ!!!!) ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΥΣ!
    Αυτή είναι μια πράξη που πρέπει ΑΠΟ ΤΩΡΑ να την κηρύξουμε ΑΚΥΡΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ 9 ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΚΑΖΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Link
    http://www.radio9.gr/Media.aspx?a_id=1338&item=2965&prodId=5

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ-ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΩΝ 2 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ !!!!! [Α & EuroBank]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλουμε να αλλάξει η πολιτική κατάσταση πρέπει Όλα, ή σχεδών Όλα τα κόμματα και τα κινήματα που έγιναν αυτόν τον καιρό να ξεκουνηθούν από τις ύποπτα περιχαρακωμένες θέσεις τους και αφού δηλώνουν ότι κόπτονται για την τύχη και την τιμή της χώρας και του λαού, και αφού σχεδόν Όλοι τους δηλώνουν αθεράπευτα Δημοκράτες ας δεσμευτούν στο αυτονόητο, να συνασπιστούν Άπαντες με μόνο έναν σκοπό, να απαιτησούν εδώ και τώρα εκλογές με μοναδική πρόταση την διεξαγωγή άμεσα Δημοψηφίσματος για την αλλαγή ή όχι πολιτεύματος, ας προτείνοντας ο καθένας το δικό του μοντέλο. Αν επιτευχθεί ο στόχος κι ο λαός πει ναι πάμε άμεσα σε συντακτική εθνοσυνέλευση. Κατακερματισμένοι όπως είναι δεν προσφέρουν τίποτα άλλο στο λαό εκτός από μαζική ψυχοθεραπεία. Διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων. Ειδάλλως πολλά από αυτά είναι μούφες, στημένες παραστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-006139+0+DOC+XML+V0//EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
    27 Ιουνίου 2011
    E-006139/2011
    Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
    προς την Επιτροπή
    Άρθρο 117 του Κανονισμού
    Andreas Mölzer (NI)

    Θέμα: Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του
    Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατηγορήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι απέκτησε μια περιουσία εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες για την ελληνική δυσχερή θέση. Κατά το έτος 2009, η συντηρητική κυβέρνηση αγόρασε τις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps) στην αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες πωλήθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον Παπανδρέου με κέρδος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά δεν ήταν γνωστό, ενώ στα παρασκήνια ήδη γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πακέτο ενίσχυσης. Η πώληση των συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, μέσω της οποίας η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή και στη χειρότερη για τον πωλητή. Λόγω των πακέτων στήριξης, αυτές οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης θα αποκτούσαν στο μεταξύ αξία 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ο Παπανδρέου επωφελείται όσο η Ελλάδα δεν εξυγιαίνεται.

    1. Γνωρίζει η Επιτροπή της ΕΕ τις εν λόγω κατηγορίες;

    2. Πώς αντέδρασε ή θα αντιδράσει η Επιτροπή απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες;

    3. Εάν δεν έχει αντιδράσει, ποιες αντιδράσεις προβλέπονται;

    4. Πώς θα αποτραπούν μιμητές σε άλλες χώρες, οι οποίοι από τη θέση ισχύος τους επηρεάζουν σημαντικά τη διαχείριση των χρεών;

    Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: DE

    ΑπάντησηΔιαγραφή