Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ο Καλαματιανός που επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ - Επικεφαλής του ΕΠΑΜ
συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

Γέννημα θρέμμα Καλαματιανός ο Δημήτρης Καζάκης, επικεφαλής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ). Επιμένει ότι σωτηρία για το λαό και τη χώρα δεν υπάρχει όσο παραμένουμε στην ευρωζώνη. Είναι, άλλωστε, από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Προσθέτει, όμως, ότι ταυτόχρονα με την έξοδο από το ευρώ η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέο Σύνταγμα και ο λαός να επιβάλλει την εφαρμογή της αυθεντικής δημοκρατίας, με άμεσα ανακλητούς εκπροσώπους των πολιτών και με υποχρεωτική λογοδοσία.

Ο Δημήτρης Καζάκης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει για τους δεσμούς του με την Καλαμάτα, παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του ΕΠΑΜ, υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και πως τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός…


-Η συγκυβέρνηση και τα κανάλια λένε ότι έρχεται η ανάκαμψη. Εσείς βλέπετε δείγματα ανάκαμψης;
Εμείς βλέπουμε δείγματα διάλυσης του πολιτικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί να αρπαχτεί από οπουδήποτε. Αυτή τη στιγμή τα κόμματα του κοινοβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, καταρρέουν, διότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους πολίτες. Οπότε, τι κάνουν; Προσπαθούν να οικοδομήσουν πελατειακές σχέσεις με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.
Η αλήθεια είναι ότι η ευρωζώνη βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση, οπότε οι επιτροπές και οι αξιωματούχοι της, μαζί με την τρόικα, γίνονται πολύ πιο αδίστακτοι και στις προτάσεις πολιτικής, αλλά και στην εφαρμογή της.
Αυτό που έκαναν στην Κύπρο είναι εντυπωσιακό. Προκάλεσαν τη συντριβή μιας ολόκληρης χώρας μέσα σε ένα μερόνυχτο. Και φυσικά, κάτι ανάλογο μπορούμε να περιμένουμε και εμείς στην Ελλάδα. Αν διαλύσανε με τέτοιον τρόπο μια οικονομία που ήταν από τις πιο εύρωστες της ευρωζώνης, καταλαβαίνετε τι έχουν να κάνουν με εμάς.

-Δηλαδή, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Έλληνες πολιτικοί δε μας λένε την αλήθεια;
Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ευρωζώνη είναι ένα λίκνο της αγοράς πολιτικού προσωπικού. Διότι δεν είναι μόνο το δικό μας πολιτικό προσωπικό που πούλησε τη χώρα και το λαό μπιρ παρά. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει και στην Κύπρο.
Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε μια αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει ο λαϊκός παράγοντας, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση, να αντιδράσει. Αλλιώς βλέπω δραματικές εξελίξεις για τη χώρα.

-Η πρόταση του ΕΠΑΜ ποια είναι;
Εμείς από την αρχή έχουμε προτείνει τρεις βασικές θέσεις για μια καινούργια αφετηρία και μια διαφορετική πορεία.
Πρώτα πρώτα λέμε ότι το μοναδικό πράγμα στο οποίο έχει δίκιο το υπάρχον καθεστώς και το πολιτικό του προσωπικό είναι ότι εντός ευρώ δεν μπορείς να έχεις άλλη επιλογή. Με το ευρώ δεν μπορείς να εφαρμόσεις μια άλλη πολιτική για την αναδιανομή εισοδήματος και τη μείωση των χρεών, διότι ζούμε σε καθεστώς τραπεζοκρατίας και καρτέλ.
Άρα, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε; Το πρώτο είναι να διαγράψουμε μονομερώς τα χρέη, αφήνοντας τις τράπεζες –στις οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δώσει 360 δισεκατομμύρια- να χρεοκοπήσουν. Αυτό δε θα προκαλέσει τη χρεοκοπία του κράτους, όπως λένε, αλλά των δανειστών του.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακοινώσουμε την έξοδό μας από την ευρωζώνη, με σκοπό την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Για να μπούμε σε εθνικό νόμισμα χρειάζονται έξι ως οκτώ μήνες.
Το τρίτο που χρειάζεται είναι δημοκρατία. Να φτιάξουμε ένα πολιτικό και πολιτειακό καθεστώς, όπου θα μετράει η ψήφος και δε θα είναι λευκή επιταγή στα χέρια όποιου εκλέγεται ώστε να κάνει ό,τι του καπνίσει εναντίον του λαού.

-Εάν γίνουν αυτά που λέτε θα έχουμε να φάμε, θα έχουμε φάρμακα, θα μας δίνουν πετρέλαιο;
Τότε θα έχουμε να φάμε, διότι πολύ απλά θα μπορείς να χρηματοδοτήσεις χωρίς χρέος την οικονομία σου. Αυτό είναι το θεμελιώδες που κάνεις όταν έχεις οικονομική δυσπραγία, προσπαθείς να χρηματοδοτήσεις την οικονομία σου χωρίς να συσσωρεύεις χρέος. Αυτή τη στιγμή και αδυναμία χρηματοδότησης έχουμε και τεράστια χρέη συσσωρεύονται.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χρηματοδοτήσεις χωρίς χρέος την οικονομία σου, το εθνικό νόμισμα.

-Μα πώς θα συνεχίσει ο Γερμανός να σου δίνει ιατρικά μηχανήματα, για παράδειγμα, εάν διαγράψεις μονομερώς το χρέος σου προς αυτόν;
Κατ’ αρχήν, δε χρειάζεται να αγοράζεις ιατρικά μηχανήματα από το Γερμανό. Μπορείς να τα παίρνεις από οπουδήποτε αλλού, αρκεί το κράτος να κλείσει μια συμφέρουσα συμφωνία. Αυτό μπορεί γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή κανιβαλίζει χώρες, το ίδιο κάνει και με την Ελλάδα. Ή θα το υποστούμε ή θα το αποτινάξουμε.
-Βασική προϋπόθεση για μια νέα κατεύθυνση είπατε ότι είναι η δημοκρατία. Δημοκρατία, κοινοβουλευτική, δεν είναι αυτό που έχουμε;
Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου παραπαίει, για να μην πω ότι εξωθείται σε απόγνωση.

-Προτείνετε ένα άλλο πολιτικό σύστημα δηλαδή;
Ναι. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, όπου ο ίδιος ο λαός, αυτοπροσώπως όπως λένε οι νομοδιδάσκαλοι, να φτιάξει ένα νέο Σύνταγμα. Το νέο Σύνταγμα αυτό θα πρέπει να κατοχυρώνει τις ελευθερίες του λαού, αυτές που έχουν καταπατηθεί όλο αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα να βάλει νέες δικλείδες ασφαλείας, ούτως ώστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις καταπατά.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να φτιάξουμε μια δημοκρατία στην οποία να υπάρχει το δικαίωμα της ανακλητότητας. Όταν ψηφίζουμε κάποιον και διαπιστωθεί ότι δε μας κάνει, να μπορούμε να τον καλέσουμε πίσω, χωρίς να περιμένουμε να ξανάρθουν οι εκλογές και να ολοκληρωθεί η καταστροφή. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική λογοδοσία, να μας εξηγούν οι πολιτικοί τι κάνουν, γιατί ψηφίζουν το ένα ή το άλλο. Αυτή είναι η αυθεντική δημοκρατία και όχι αυτό που κάνουν σήμερα οι πολιτικοί, που εμφανίζονται στο λαό μόνο μέσα από τα προστατευόμενα τηλεοπτικά πάνελ.

-Υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο το ΕΠΑΜ να βρίσκεται κοντά ως προς τις πολιτικές του θέσεις;
Αυτή τη στιγμή όχι. Δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι κοντά στις θέσεις του ΕΠΑΜ, με εξαίρεση κινήματα βάσης, δηλαδή πρωτοβουλίες πολιτών όπως το Κίνημα δεν Πληρώνω.
Ο λόγος που δεν είμαστε κοντά δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ζητούν διαγραφή του χρέους. Εμάς δε μας ενδιαφέρει μόνο αυτό, μας ενδιαφέρει και η διαδικασία επιβολής του. Η επιδίωξή μας είναι να ενωθεί ο λαός και να επιβάλλει αυτός τη διαγραφή του χρέους και όχι κάποιος κόκκινος, πράσινος, κίτρινος, μπλε πατερούλης στο όνομα του λαού.

-Ο λαός, όμως, δε φαίνεται να κινητοποιείται…
Η δική μας προσπάθεια, πάντως, αυτή είναι…

-Είστε αισιόδοξος ότι θα κινητοποιηθεί ο λαός;
Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει και άλλη επιλογή ο λαός. Αργά η γρήγορα θα αντιδράσει. Εμείς δουλεύουμε, ώστε αυτή η αντίδραση να είναι οργανωμένη, συντεταγμένη και με συγκεκριμένο στόχο. Διαφορετικά, θα είναι αντίδραση βίαιης απόγνωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ άσχημα αποτελέσματα.

-Για το φασισμό και το ρατσισμό στην Ελλάδα τι άποψη έχετε;
Εμείς παλεύουμε για τη δημοκρατία και, άρα, δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση με οποιαδήποτε φασιστική οργάνωση. Αλλά ο βασικός φασισμός είναι αυτό που συμβαίνει στις μέρες. Με το έτσι γουστάρω, με μία μονοκονδυλιά, έχουν διαγραφτεί κατακτήσεις αιώνων του ανθρώπινου πολιτισμού και της δημοκρατίας. Έχουμε ξαναγυρίσει στη νεοφεουδαρχία του μεσαίωνα. Στην ευρωζώνη οικοδομείται απολυταρχία. Αυτός είναι ο φασισμός ο σημερινός.
Βεβαίως, για να μπορούν να πλασάρονται ως δημοκράτες αυτοί που εκταμιεύουν το φασισμό στην καθημερινή τους πολιτική πρακτική, χρειάζονται και κόμματα σαν τη Χρυσή Αυγή.
Γι’ αυτό την έχουν τη Χρυσή Αυγή, για να σου λένε «αυτοί είναι φασίστες και εμείς είμαστε δημοκράτες».

-Συμφωνείτε με τη θέση ότι η Χρυσή Αυγή είναι στήριγμα του συστήματος δηλαδή;
Απόλυτα. Η Χρυσή Αυγή έχει εκτραφεί, έχει ενισχυθεί, έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από αυτή την ιστορία και, φυσικά, την καλύπτουν. Είναι, για παράδειγμα, τυχαίο το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος αθωώθηκε από το δικαστήριο για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα; Οποιονδήποτε άλλο πολίτη κανονικά θα τον είχανε χώσει μέσα…

-Οι δεσμοί σας με την Καλαμάτα ποιοι είναι;
Είμαι γέννημα- θρέμμα Καλαματιανός. Έχω κάνει μέχρι την Α’ Δημοτικού εδώ. Οι γονείς μου αναγκάστηκαν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, φύγαμε από την Καλαμάτα για την Αθήνα, για να βρουν δουλειά.
Εκείνη η εποχή μοιάζει πολύ με τη σημερινή. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά: Τότε δούλευες, σκοτωνόσουν, πάλευες, αλλά αργά και βασανιστικά έβλεπες να έρχεται μια καλύτερη μέρα. Τώρα δουλεύεις, σκοτώνεσαι, πεθαίνεις, αιμορραγείς, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει συνέχεια.

Flash της Μεσσηνίας, ΤΕΥΧΟΣ 287-288 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013


21 σχόλια:

  1. ερωτησεις
    1.Οταν λες ο λαος θα αποφασισει για το συνταγμα του
    πως θα γινει αυτο δεν θα πρεπει να εκλεξει με εκλογες αντιπροσωπους.
    2.αν χρεωκοπησουν οι τραπεζες οι μικροκαταθετες θα χασουν-- οσοι εχουν-- τις αποταμιευσεις που μπορει να ειναι κοπος και ιδρωτας μιας ζωης και θελουν να τα χρησιμοποιησουν για τα γεραματα μια και οι συνταξεις θα ειναι πεινας πλεον ή να βοηθησουν τα παιδια τους,και μη μου πεις να τα βαλουν στα στρωματα
    3.η γερμανια ειπες δεν θα μας δινει ιατρικα μηχανηματα πχ ,νομιζεις οτι και οι περισσοτερες αναπτυγμενες χωρες δεν θα ακολουθησουν την ιδια γραμμη ???
    4.τι θα γινει με τα στεγαστικα ή και τα αλλα δανεια θα διαγραφουν αν χρεοκοπησουν οι τραπεζες?
    5.ολοι συμφωνουμε να χαρισουμε τα χρεη μας στους δανειστες,αλλα ειμαι σιγουρος η εισβολη των τουρκων υποκινουμενη απο ξενο δακτυλο θα ειναι θεμα ημερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Η εκλογή της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι η τελευταία πράξη μιας ολόκληρης διαδικασίας όπου προέχει η διαμόρφωση και η συζήτηση του νέου Συντάγματος. Εκεί ο λαός απευθείας - διαμέσου συνελεύσεων, ανοιχτών συζητήσεων, διαδικτύου, κοκ - θα επεξεργαστεί τις προτάσεις για το νέο Σύνταγμα με βάση τις οποίες θα επιλέξει "παραστάτες" για την Εθνοσυνέλευση. Τυχόν διαφωνίες ή αμφιλεγόμενες διατάξεις μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα στον ίδιο το λαό, όπως επίσης και το τελικό αποτέλεσμα της Εθνοσυνέλευσης.

      2. Όταν χρεοκοπούν οι τράπεζες οι καταθέσεις δεν χάνονται γιατί τις εγγυάται το κράτος. Πουθενά όπου χρεοκόπησαν οι τράπεζες δεν χάθηκαν οι καταθέσεις. Αρκεί το κράτος να βρίσκεται στα χέρια του λαού. Με την χρεοκοπία των τραπεζών, αντίθετα, σβήνουν τα ιδιωτικά δάνεια.

      3. Σε μια παγκόσμια οικονομία σαν την σημερινή με την διεθνοποίηση της παραγωγής που υπάρχει είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεις ότι χρειάζεσαι από εναλλακτικές πηγές. Δεν υπάρχει τίποτε που να το κατέχει μονοπωλιακά ένα κράτος. Αν και η πιθανότητα να προχωρήσουν οι λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες σε άτυπο ή τυπικό εμπάργκο κατά της χώρας μας είναι ανύπαρκτη. Δεν έγινε ποτέ και για καμιά χώρα που προχώρησε μονομερώς σε διαγραφή χρέους. Ούτε καν για την Αργεντινή. Μάλιστα η Αργεντινή βελτίωσε σημαντικά τους όρους διεθνούς εμπορίου της μετά την διαγραφή του χρέους της και το διώξιμο του ΔΝΤ.

      4. Με την χρεοκοπία των τραπεζών διαγράφονται όλες οι οφειλές προς αυτές.

      5. Τυχόν επέμβαση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας είναι ένας μύθος που στερείται πραγματικής βάσης. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως στην τηλεόραση. Μπορεί η Τουρκία να αντέξει εκτεταμένες πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας; Ούτε κατά διάνοια. Ούτε η κοινωνία της - ο λαός της Τουρκίας είναι ήδη στους δρόμους - ούτε η οικονομία της είναι σε θέση για να υποστηρίξουν τέτοια επέμβαση.

      Διαγραφή
    2. 4. Στην ουσία, η χρεοκοπία των τραπεζών αποτελεί τη σύγχρονη έκδοση της σεισάχθειας.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει κάποιο προσχέδιο του προτεινόμενου συντάγματος;
      Ίσως σε προηγούμενη ανάρτηση;

      Διαγραφή
    4. Παρά το γεγονός ότι τους αγωνιστές του ΕΠΑΜ και εμένα προσωπικά μας έχει απασχολήσει σοβαρά το ζήτημα του Συντάγματος, δεν έχουμε προχωρήσει σε διατύπωση κάποιου προσχεδίου. Ο λόγος είναι απλός. Το νέο Σύνταγμα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε εκ προοιμίου θετική εξέλιξη αν δεν συνδεθεί οργανικά με τον αγώνα για την δημοκρατία. Η βασική μας αγωνία είναι να διευκρινιστεί τι δημοκρατία θέλουμε και πώς θα την πετύχουμε. Και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια να συζητήσουμε και για το Σύνταγμα.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Καζάκη τελικά οι φόβοι σας για ενδεχόμενη νόθευση των εκλογών επιβεβαιώθηκαν!Σας στέλνω την μήνυση που κατέθεσε στον εισαγγελέα η κ.Γεριτσίδου όπου αποδεικνύει το πώς με τα επίσημα στοιχεία του κράτους καταδεικνύεται η τεράστια απάτη που παίχτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού: http://crimesagainstgreeks.com/el/2012-11-26-19-42-04/39-2012-09-06-17-24-36/67-2012-10-10-18-22-06

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρακαλω την γνωμη σας
    εχω στεγαστικο πρωτης κατοικιας 2/3 της αντικειμενικης (120000) μου εχουν απομεινει
    τις δοσεις με δυσκολια καταφερνω να τις πληρωνω,με μεγαλες οικογενειακες περικοπες,πχ διακοπες καλοκαιριου .
    Μηπως θα ηταν καλο να μην ξαναπληρωσω ,και να περναω πιο ανετα στην ζωη μου με 800 ευρω περισσοτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος και τη δέσμευση των καταθέσεων και στην Ελλάδα,
    1. οι θυρίδες σε κάποια Ελληνική τράπεζα, τι ασφάλεια προσφέρουν ;
    2. Οι καταθέσεις σε ξένες τράπεζες σε υποκατάστημα της χώρα μας, που δεν συμμετείχαν στην ανακεφαλαίωση είναι περισσότερο ασφαλής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Θεωρητικά οι τραπεζικές θυρίδες είναι ότι πιο ασφαλές διαθέτει το τραπεζικό σύστημα. Πάλι θεωρητικά δεν ανοίγουν με τίποτε, εκτός κι αν υπάρχει εντολή εισαγγελέα που βασίζεται σε βάσιμες υποψίες ότι εκεί βρίσκονται κλοπιμαία, ή άλλα προϊόντα εγκλήματος. Λέω θεωρητικά, γιατί μέσα στην ευρωζώνη και υπό καθεστώς τέτοιας κατοχής, όλα είναι δυνατά. Ακόμη και το αυθαίρετο άνοιγμα των θυρίδων. Κάτι που δεν τόλμησαν ούτε καν οι ναζί στην πρώτη κατοχή.

      2. Σε περίπτωση "κουρέματος" καταθέσεων, καμιά τράπεζα και κανένας λογαριασμός εντός Ελλάδος δεν είναι ασφαλής. Είτε είναι σε άλλο νόμισμα, είτε βρίσκεται σε ξένη τράπεζα εντός Ελλάδας.

      Διαγραφή
  5. Είναι απαραίτητος ένας ελάχιστος τόκος στην οικονομία και αν υπάρχουν παραδείγματα χωρών σήμερα ή κάποια περίοδο που τυπώνουν χρήμα χωρίς ή με ελάχιστο τόκο όπως προτείνεται εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εθνικό κρατικό νόμισμα τυπώνεται και παρέχεται στην οικονομία δίχως τόκο. Ο τραπεζικός τόκος δεν είναι απαραίτητος σε όλες τις μορφές δανεισμού. Π.χ. όταν πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο, θα μπορούσε το δάνειο να αποπληρωθεί από μερίδιο των κερδών. Το θέμα είναι τι τράπεζες θέλουμε. Θέλουμε τράπεζες που αποτελούν βιομηχανία πίστης και πιστωτικών προιόντων, ή τράπεζες που διεκπαιρεώνουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην οικονομία και διευκολύνουν συναλλαγές και επενδύσεις; Αν θέλουμε τον δεύτερο τύπο τραπεζών, τότε ο τόκος μπορεί απλά να αναπληρώνει το κόστος χρήματος στην αγορά με βάση τις όποιες πιθανές πληθωριστικές πιέσεις. Κι αυτό πάλι με ποικίλους τρόπους.

      Διαγραφή
  6. Εάν ήσασταν από του πρώτους που δημοσίως αμφισβήτησαν την εισαγωγή του ΕΥΡΩ στην ελληνική οικονομία ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κόλμερ πρέπει να ήταν ο πρώτος. Εάν και αυτό δεν έχει και πολύ ή καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία ότι και εάν "δεξιός" υποστηρίζει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα με το ΕΠΑΜ. Δηλαδή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, μονομερής στάσης πληρωμών, νέο σύνταγμα πρωτογενώς από τα κάτω, από τον λαό. Ελπίζω να τον ερμηνεύω σωστά. Μήπως θα ήταν χρήσιμο, είναι μια ιδέα, με την επανάληψη της ΕΚΠΟΜΠΗΣ Α.Ε. από τον Σεπτέμβριο να τον καλούσατε στην εκπομπή σας. Νομίζω ότι είναι ένας ακόμα τρόπος να καταδειχτεί ότι οι λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας δεν έχουν αριστερό ή δεξιό πρόσημο αλλά αφορούν την κοινή λογική, την ανιδιοτέλεια και το πατριωτικό καθήκον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Re Blog http://thepartiesover.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3988.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήθελα κι εγώ να προτείνω κάτι ,που το σκέφτομαι καιρό.Θα πρέπει να "διαφημιστεί" πιο πολύ η πρόταση για σεισάχθεια,όπως και αυτή της επιστροφής των μισθών στο ύψος προ του μνημονίου.Ακόμα θα έπρεπε να κάνουμε πιο σαφές ότι εμείς θέλουμε να συμμετέχουν στη λαική κυβέρνηση άνθρωποι με διάθεση προσφοράς στην κοινωνία,προτείνοντας ο μισθός τους να μη ξεπερνά το μέσο μισθό.Αυτά "ηχούν"πρωτοποριακά σε μια κοινωνία που σπαράσσεται από την καχυποψία και δε μπορεί να δει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης από αυτό που χρόνια της "φορέσανε".Ακόμα θα ήθελα να προτείνω να μην υπάρχει υπουργός,αλλά ομάδα ανθρώπων ειδικών σε κάθε τομέα,οι οποίοι να επιλέγουν μεταξύ τους τον πιο άξιο ως επικεφαλής...Γιατί στ'αλήθεια δε συγκροτούμε μια "σκιώδη"ή επαναστατική κυβέρνηση με ειδικούς τομείς,οι οποίοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα και θα τους ξεμπροστιάζουν;Τι καλά θα ήταν να μπορούσαμε να κόψουμε και δικό μας νόμισμα...Τότε θα βλέπαμε ποια κυβέρνηση θα αναγνώριζε ο λαός ως νόμιμη και ποια όχι...Συγχωρέστε με για την αμετροέπεια και τους "ευσεβείς πόθους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ας υποθεσουμε οτι ξαναγυρναμε στη δραχμη αλλα το χρεος παραμενει ως εχει...δεν εχουμε καταφερει τιποτα....ας υποθεσουμε τωρα οτι παραμενουμε στο ευρω οσο μπορουμε....αλλα διαγραφουμε ολο το απεχθες χρεος.... τοτε δεν θαχουμε προβλημα...αρα το προβλημα δεν ειναι το νομισμα αλλα το χρεος.
    επισης δεν θαπρεπε στον αγονα για την διαγραφη ναχουν προβλημα να συνεργαστουν απο χα εως και κκε μαζι με ολους τους ενδιαμεσους συμπεριλαμβανομενου και εσας ......δυστηχως ομως βλεπω οτι κανενας δεν θελει να συνεργαστει με κανενανν...γιατι αραγε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεος ρε φιλε! Τιποτα δεν εχεις καταλαβει; Ευρω και διαγραφη χρεους δεν υπαρχει ως πιθανοτητα, που να συμφερει το λαο. Ακομα να το χαμπαριασουμε; Παραμονη στο Ε σημαινει αυτοματη συσωρρευση χρεους. Εθνικο νομισμα, ολικη διαγραφη χρεους και φιλολαικη πολιτικη ειναι ο μονος συνδιασμος. Ολα τ αλλα ειναι παραμυθια.

      Διαγραφή
    2. Μήπως γιατί είναι αδύνατη η συνεργασία; Το σκεφτήκατε αυτό; Γιατί είναι αδύνατη η συνεργασία; Μήπως γιατί οι πολιτικές δυνάμεις δεν διεκδικούν τα ίδια; Λέω εγώ τώρα. Καλή η χριστιανική προσέγγιση στην πολιτική, αλλά εκτός τόπου και χρόνου. Το ΕΠΑΜ καλεί όλες τις δυνάμεις να στρατευθούν στα αιτήματα εκείνα που είναι αναγκαία για τον λαό και την χώρα ώστε να σωθούν από την ολοκληρωτική καταστροφή και το ξεπούλημα. Έχει προσδιορίσει τα αιτήματα και έχει - στο μέτρο του δυνατού - αναλύσει το περιεχόμενο και τα "γιατί". Τι πρέπει να κάνει; Να περιμένει πότε οι ηγεσίες των κομμάτων θα ανανύψουν πατριωτικά, δημοκρατικά, ταξικά και θα προσχωρήσουν στον κοινό αγώνα, ή να προχωρήσει και να απευθυνθεί απευθείας και πρωτογενώς στον ίδιο τον λαό; Η πρώτη εναλλακτική είναι η λογική του καναπέ και το άλλοθι του ρίψασπη: Ε, μιας και δεν μπορούν να ενωθούνε, τότε δεν γίνεται τίποτε... Ψέμμα. Η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν συμβάλει άμεσα και πρακτικά στην ενότητα του λαού, τότε αυτός είτε θα αποροφηθεί από το επίσημο καθεστώς, όπως γίνεται σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, είτε θα συντριφτεί. Η επιλογή για όποιον ξέρει το καθήκον του είναι ξεκάθαρη: στράτευση στον αγώνα για την μαχητική ενότητα του λαού με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος. Και στράτευση δεν νοείται παρά μόνο σ' έναν πολιτικό σχηματισμό με αληθινά παλλαικά χαρακτηριστικά. Κι αυτός είναι μόνο ένας: το ΕΠΑΜ

      Διαγραφή
  10. Σύμφωνα με τις δικές μου προτιμήσεις, τα περισσότερα απ' όσα λες Ανώνυμε 26 Αυγούστου 2013 - 1:51 π.μ είναι οι πιο πρακτικές ιδέες προς την σωστή κατεύθυνση.
    Θα ήθελα να υπενθυμίσω την κατεύθυνση της σωστής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις δικές μου προτιμήσεις: Όλοι πλούσιοι και όλοι ελεύθεροι, πρωτίστως ελεύθεροι. Κοινωνία μπορεί να υπάρξει μόνο όταν όλοι είναι πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
    και ο καλύτερος τρόπος κατά την γνώμη μου για να ακολουθηθεί η παραπάνω κατεύθυνση είναι η αξιοκρατία με κριτήρια τις ικανότητες για συγκεκριμένα πράγματα, όπως και σύ λες, στην υπηρεσία της σωστής κατεύθυνσης υπέρ όλων.

    Οι υγιείς άνθρωποι υποστηρίζουν τα ιδανικά τους και τις αξίες τους και ταυτοχρόνως αποδέχονται το διαφορετικό των άλλων. Και αποδοχή των άλλων και αποδοχή του εαυτού.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυτη την στιγμη αυτο που λειπει ειναι ο συντονισμος....πολλοι λενε αντιδραστε αλλα δεν λενε το πως και κυριως το ποτε...και ολοι περιμενουν ματαια να κανουν οι αλλοι κατι ενω οι ιδιοι τιποτα... θα πρωτεινω λοιπων κατι..οσοι πεινανε και υποφερουν να πανε εμπρος απο τις εφοριες με το πανο να γραφει να φυγουν οι κλεφτες....το παραπανο συνθημα δεν πρεπει να προσβαλει κανεναν τιμιο βουλευτη η υπουργο αφου δεν λεει να φυγουν ολοι αλλα μονο οι κλεφτες...αν λοιπον συγκεντρωθει αρκετος αριθμος πινασμενων μπροστα σε ολες τις εφοριες και παραμεινει εκει οσο χρειαστει τοτε το προβλημα θαχει ληθει.....γιατι μην ξεχνατε ο πολεμος γινετε με τα χρηματα...οσο για το ποτε νομιζω οτι η πρωτη του σεπτεμβρη ειναι μια καλη ημερομινια. π[ιστευω οτι 30 μερες θανε αρκετες....τιπωστε το μηνημα και ριχτετο στους δρομους ....εκατο αντιτιπα ο καθενας μας ....και θα δειτε αν θαχει αποτελεσμα η οχι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αξιοκρατία είναι εκ των ουκ άνευ σε μια κοινωνία που θα λειτουργεί στη βάση του κοινού μας καλού, για να υπάρξει η εσωτερική και κοινωνική ισορροπία...Το θέμα είναι να συνειδητοποιηθούμε πολιτικά όσο πιο βαθιά γίνεται και επιτέλους να δείξουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον.Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε 'θαύματα"και να ζήσουμε αρμονικά με τον εαυτό μας και τους άλλους...Αν αποβάλλουμε την 'αρρώστια"της εγωπάθειας,όπως και τη "λογική"της αρπαγής...Η αληθινή χαρά βρίσκεται στη δημιουργική προσφορά και στην αγάπη.Τίποτα δεν κάνει πιο χαρούμενο καιισορροπημένο τον άνθρωπο από το να δείχνει στον άλλον εμπιστοσύνη κι αγάπη,γιατί ό,τι προσφέρεις,το εισπράττεις κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή