Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Viure Catalunya! Ζήτω η Καταλονία!

Εποχή Φράνκο αναβιώνει στην Καταλονία. Η ισπανική εθνοφυλακή εισέβαλε σε κυβερνητικά κτήρια συνέλαβε αξιωματούχους και κατάσχεσε ψηφοδέλτια για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, πού είχε προκηρυχθεί για την 1η Οκτωβρίου. Ανήμερα του δημοψηφίσματος, η εθνοφυλακή κατέλαβε με τη βία πολλά εκλογικά τμήματα και κατάσχεσε τις κάλπες. Την ίδια ώρα χρησιμοποίησε έως και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Πάνω από 800 αναφέρονται τα θύματα της καταστολής.
Η Guardia Civil, που η κυβέρνηση Ραχόι ξαμόλησε εναντίον των Καταλανών, δεν είναι ένα απλό σώμα αστυνομικής καταστολής. Στην πραγματικότητα είναι ένα παραστρατιωτικό σώμα. Είναι η παλαιότερη υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Ισπανία και συνδέεται ιστορικά με την προστασία του θρόνου και της μοναρχίας. Πρόκειται επί της ουσίας για στρατιωτική δύναμη επιφορτισμένη με αστυνομικά καθήκοντα υπό την εξουσία τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Υπουργείου Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο το σώμα αυτό διακρίθηκε ως σύμβολο της φασιστικής καταστολής του καθεστώτος. Η Βαρκελώνη και η Καταλονία γενικότερα γεύτηκε ιδιαίτερα τη δράση αυτού του σώματος επί Φράνκο, όπου το φασιστικό καθεστώς επέβαλε αιματηρές μαζικές εκκαθαρίσεις προκειμένου να κατασταλεί το δημοκρατικό φρόνημα, αλλά και το εθνικό συναίσθημα των Καταλανών.

Μετά τη λεγόμενη «μετάβαση στη δημοκρατία» το 1978, το σώμα αυτό αναδιοργανώθηκε και διατηρήθηκε ως πραιτοριανοί της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν άλλο θεσμό εκτός κυβέρνησης, ούτε ελέγχεται από κανέναν άλλο, εκτός από τα υπουργεία άμυνας και εσωτερικών. Η δράση του, αλλά και η συγκρότησή του είναι απόρρητα ακόμη και από την επίσημη βουλή της Ισπανίας.
Το ποιόν αυτού του παραστρατιωτικού σώματος γίνεται φανερό αν θυμηθεί κανείς ότι στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο Antonio Tejero Molina, συνταγματάρχης της Guardia Civil, ηγήθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα εκείνης της εποχής. Μαζί με 200 μέλη της Guardia Civil, κατέλαβε το κτήριο των Cortes (ισπανική βουλή) σε ζωντανή μετάδοσή από την Ισπανική τηλεόραση. Το πραξικόπημα υποτίθεται ότι κατέρρευσε εντός λίγων ωρών ύστερα από τηλεοπτικό διάγγελμα του βασιλιά Juan Carlos, ο οποίος εμφανίστηκε να καταγγέλλει ρητά το πραξικόπημα.
Ήταν το απαραίτητο προοίμιο έτσι ώστε η Ισπανία να προσχωρήσει στην τότε ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου 1986 μαζί με την Πορτογαλία. Η ΕΟΚ τότε έγινε η «Ευρώπη των Δώδεκα» και άρχισε να ετοιμάζεται για ΟΝΕ. Η διαδικασία προσχώρησης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν πιο μακρά και δύσκολη από αυτή της Ελλάδας όχι μόνο λόγω των σημαντικών οικονομικών συμφερόντων και της βαρύτητας της ισπανικής οικονομίας, αλλά και των κοινωνικών αντιστάσεων. Χάρις στην επιχείρηση του πραξικοπήματος από την Guardia Civil, η Ισπανία τέθηκε σε τροχιά ένταξης προκειμένου να «προστατευτεί η δημοκρατία» εντός της ΕΟΚ.
Από τότε ο πολιτικός ρόλος της Guardia Civil έχει αλλάξει ελάχιστα επί της ουσίας. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του είναι επιβολή του νόμου σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια, εξαιρουμένων των πόλεων άνω των 20.000 κατοίκων. Τώρα πώς γίνεται και επενέβη στην Βαρκελώνη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Καταλονίας, ρωτήστε τον κ. Ραχόι. Ταυτόχρονα διαθέτει μονάδα υψηλού κινδύνου και ειδικών αποστολών (UEI), που αναλαμβάνει ειδικές αποστολές όχι μόνο εντός Ισπανίας, αλλά και εκτός στα πλαίσια στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, αλλά και χωρίς.
Η κυβέρνηση Ραχόι είχε προειδοποιήσει τους Καταλανούς ότι δεν θα επιτρέψει το δημοψήφισμα. Έβαλε μάλιστα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να το κηρύξει παράνομο με βάση το Σύνταγμα του 1978 και προετοίμασε την καταστολή με τα μέσα και τον τρόπο που εφαρμοζόταν πάντα στην Ισπανία. Ειδικά όταν η κεντρική εξουσία αντιμετώπιζε τις εθνικές διεκδικήσεις της Καταλονίας, της Βασκίας, της Γαλικίας.
«Σταματήστε αυτή την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυπακοής για πάντα», ανέφερε ο Ραχόι σε τηλεοπτική δήλωση την Τετάρτη 20/9 καθώς οι διαδηλωτές στην Καταλονία απαντούσαν με τεράστιες σε όγκο διαδηλώσεις στην επέμβαση της εθνοφυλακής. Ριζοσπαστισμός και ανυπακοή; Ο Ραχόι μίλησε ως τυπικός εκπρόσωπος του κατακτητή της Καταλονίας.
Επιβεβαίωσε δηλαδή με τα λόγια και έργα του ότι η Καταλονία θεωρείται κτήση του Ισπανικού στέμματος, του Ισπανικού κράτους. Κι έτσι αντιμετωπίζεται.
Έχει το δικαίωμα η Καταλονία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ελεύθερα ο λαός της για το αν θα αποσπαστεί από την Ισπανία ή όχι; Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας, όχι, το οποίο καθορίζει ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη. Έστω κι αν αναγνωρίζει στην Καταλονία, αλλά και σε άλλες εθνικές περιοχές της Ισπανίας το καθεστώς της «αυτονομίας».
Το 1979 ιδρύεται η αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας. Το 2006, η Καταλονία αναγνωρίστηκε επίσημα ως "έθνος" και έλαβε το ίδιο επίπεδο φορολογικής ευθύνης με την ισπανική κεντρική κυβέρνηση. Χαράς ευαγγέλια για την πολιτική και οικονομική ελίτ της Καταλονίας, η οποία έτσι αποκτούσε ειδικά προνόμια έναντι του πληθυσμού της Καταλονίας.
Όμως, το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας περιόρισε σημαντικά μέρη αυτού του καθεστώτος αυτονομίας το 2010, προκειμένου να ενισχυθεί ο δημοσιονομικός ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης για να προχωρήσει στη διάσωση των τραπεζών και του ευρώ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε η κεντρική κυβέρνηση να επιβάλλει το καθεστώς μνημονίων από την Ευρωζώνη, χωρίς να μπορεί η Καταλονία να αρνηθεί την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων άγριας λιτότητας υπέρ των τραπεζών;
Έτσι το συνταγματικό δικαστήριο υποβάθμισε τους Καταλανούς από «έθνος» σε «εθνότητα» και επομένως η Καταλονία δεν συνιστούσε, από μόνη της, «έθνος».
Έχουν σημασία όλα αυτά; Και βέβαια έχουν. Πρώτα-πρώτα το ίδιο το επίσημο κράτος της Ισπανίας έχει αναγνωρίσει τους Καταλανούς ως συγκροτημένο έθνος ή εθνικότητα. Του έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα στην «αυτονομία», αλλά όχι στην εθνική αυτοδιάθεση, που συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα στην απόσχιση. Γιατί; Διότι θεωρεί ότι οι Καταλανοί είναι κατακτημένο έθνος από τους Ισπανούς κι επομένως δεν έχουν δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης.
Αυτό στην ουσία επικαλείται και η κυβέρνηση Ραχόι. Το ιστορικό δικαίωμα της κατάκτησης ενός συγκροτημένου έθνους ή εθνότητας, το οποίο κατάγεται από την εποχή της επιβολής της απόλυτης μοναρχίας στην Ιβηρική χερσόνησο τον 12ο αιώνα. Να γιατί διατηρείται ακόμη και σήμερα ο θρόνος και ο βασιλιάς στην Ισπανία ως εκπρόσωπος της ενότητας του έθνους. Το γεγονός ότι το ιστορικό δικαίωμα αυτό έχει αποκτήσει και συνταγματική κατοχύρωση με το Σύνταγμα του 1978, δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτε απολύτως.
Αν λοιπόν έχει δίκιο η κυβέρνηση της Μαδρίτης, τότε γιατί είχε άδικο η αυτοκρατορική κυβέρνηση της Αυστρο-Ουγγαρίας όταν αρνιόταν το δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης στις εθνότητες και τα έθνη υπό την κυριαρχία της; Μιλάμε για την Αυστρο-Ουγγαρία γιατί είχε κι αυτή αναγνωρίσει καθεστώς «αυτονομίας» στις εθνότητες και τα έθνη της αυτοκρατορίας της.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όλες τις αυτοκρατορίες του μεσοπολέμου, όπου, ακόμη και η Κοινωνία των Εθνών, αναγνώρισε το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης στα συγκροτημένα έθνη και εθνότητες προκειμένου να συγκροτήσουν τα δικά τους κράτη. Όπως επίσης το ίδιο ισχύει και για τις αποικιακές αυτοκρατορίες μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην αναγνώριση του δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης εθνών, εθνοτήτων και λαών με τη συγκρότηση δικών τους κρατών, ακόμη κι αν οι μητροπόλεις τους είχαν αναγνωρίσει καθεστώς «αυτονομίας» ή home rule;
Καταρχάς, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες έννοιες. Τι είναι αυτό το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης, το οποίο μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο απέκτησε καθεστώς jus cogens στο διεθνές δίκαιο ως αφετηρία όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Η αυτοδιάθεση των λαών συνεπάγεται το δικαίωμα μονομερώς για αλλαγή του καθεστώτος μιας επικράτειας μέσω μιας πράξης βούλησης του πληθυσμού ολόκληρης αυτής της επικράτειας.
Με αυτό τον τρόπο, η αυτοδιάθεση των λαών διαφέρει από το δικαίωμα ενός πληθυσμού να συν-καθορίσει το μέλλον ενός τμήματος της επικράτειας μέσω ενός δημοψηφίσματος που σημειώθηκε παραπάνω. Αυτός ο τελευταίος τύπος «αυτοδιάθεσης» είναι επικουρικός σε μια απόφαση των κρατών να πραγματοποιήσουν αλλαγές επί της επικράτειας. Ένας πληθυσμός απορρίπτει ή επικυρώνει την απόφαση των εμπλεκόμενων κρατών. Η αυτοδιάθεση των λαών, από την άλλη πλευρά, είναι ένα πρωτότυπο, πρωτογενές δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται στον «λαό». Το αν το εμπλεκόμενο κράτος ευνοεί κάθε είδους τέτοια εδαφική αλλαγή είναι ασήμαντο, είναι εντελώς δευτερεύον. Η ελεύθερη άσκηση της θέλησης του «λαού» όπως αυτός ορίστηκε είναι αποφασιστική και ως δικαίωμα αναπαλλοτρίωτη.
Επομένως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης είναι «…το δικαίωμα να αποφασίζει για την πολιτική του κατάσταση ένας λαός και τη θέση του στη διεθνή κοινότητα σε σχέση με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της απόσχισης από την υπάρχουσα κατάσταση της οποίας η ομάδα είναι ένα μέρος και της δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου κράτους.» Έτσι όρισε το δικαίωμα η UNESCO το 1998.(1)
Στον πυρήνα της, η αυτοδιάθεση σημαίνει απλώς ότι οι άνθρωποι, ατομικά και ως ομάδες, θα πρέπει να ελέγχουν τις δικές τους τύχες και ότι θα πρέπει οι ίδιοι να αποφασίζουν ελεύθερα τους θεσμούς της δικής τους διακυβέρνησης. Η αυτοδιάθεση έχει τις ρίζες της και εξακολουθεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κεντρική έννοια της δημοκρατίας, που σημαίνει ότι κάθε «λαός» έχει το δικαίωμα να επιλέγει το ποιος θέλει να τον κυβερνά και να συμμετέχει άμεσα στη λήψη αποφάσεων. Με αυτή την έννοια, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ταυτόχρονα δικαίωμα επιλογής και δικαίωμα συμμετοχής. Αλλά η άσκηση αυτοδιάθεσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την επιλογή ενός λαού να κυβερνάται από τους ηγέτες της δικής του κοινότητας, είτε μέσα στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος κράτους, είτε εκτός αυτού (δικαίωμα της απόσχισης).
Πότε ένας «λαός» δικαιούται να θέσει ζήτημα αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας; Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει ευρεία συναίνεση στον ορισμό της έννοιας αυτής. «Ένας λαός, ως ομάδα που μπορεί να κατέχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπάρχει μόνο όταν ζει σε μια διακριτή επικράτεια, όπου συνιστά την πλειοψηφία και όπου είναι ικανός να μιλά τη γλώσσα του, να αναπτύξει την κουλτούρα του, να καλλιεργήσει τις παραδόσεις του, ή να ασκήσει το ιδιαίτερο θρήσκευμά του.»(2)
Η UNESCO το 1989 σε συνάντηση ειδικών στο Παρίσι έδωσε τον παρακάτω ορισμό στην έννοια «λαός» από την σκοπιά του δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης. Μια ομάδα μπορεί να αποκληθεί «λαός» με δικαίωμα αυτοδιάθεσης όταν διαθέτει τα παρακάτω γνωρίσματα:
α) κοινή ιστορική παράδοση ·
β) φυλετική ή εθνική ταυτότητα ·
γ) πολιτιστική ομοιογένεια ·
δ) γλωσσική ενότητα ·
ε) θρησκευτική ή ιδεολογική συγγένεια ·
στ) εδαφική σύνδεση ·
ζ) κοινή οικονομική ζωή ·
2. Η ομάδα πρέπει να είναι ενός ορισμένου αριθμού που δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος (π.χ. οι άνθρωποι των μικρών κρατών) αλλά πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ένωση ατόμων μέσα σε ένα κράτος.
3. Η ομάδα ως σύνολο πρέπει να έχει τη βούληση να αναγνωρίζεται ως λαός ή να έχει συνείδηση ότι είναι λαός - επιτρέποντας σε ομάδες ή κάποια μέλη τέτοιας ανατροφής, αν και μοιράζονται τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, να μην έχουν αυτή τη βούληση, τη συνείδηση, ή τη δυνατότητα.
4. Η ομάδα πρέπει να διαθέτει θεσμικά όργανα ή άλλα μέσα για να εκφράσει τα κοινά χαρακτηριστικά και τη θέλησή της για ταυτότητα.(3)
Αν θα θέλαμε λοιπόν να δώσουμε συμπυκνωμένα τα κυρίαρχα κοινά χαρακτηριστικά μιας ομάδας πληθυσμού, που της επιτρέπει να προσδιορίζεται ως «λαός» ή έθνος, θα λέγαμε πώς είναι τα εξής:
1. Κοινή εδαφική επικράτεια, όπου συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία.
2. Κοινή επικρατούσα γλώσσα.
3. Κοινή οικονομική ζωή.
4. Κοινή εθνική κουλτούρα και ταυτότητα.
Τα γνωρίσματα αυτά δεν αποκλείουν την ύπαρξη στα πλαίσια του συγκεκριμένου λαού ή έθους, μειονοτήτων, θρησκευτικών ή άλλων, αλλά και εθνοτήτων διάσπαρτων στην εδαφική επικράτεια. Στην περίπτωση αυτών των μειονοτήτων ή εθνοτήτων δεν ισχύει το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης, αλλά ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους που αφορά στο σεβασμό από το κυρίαρχο έθνος των μειονοτικών γλωσσών, ή διαλέκτων, των παραδόσεων, των εθίμων και ηθών τους.
Πώς λοιπόν μπορεί να αρνείται το επίσημο κράτος σ’ ένα συγκροτημένο έθνος – με τα γνωρίσματα που αναφέραμε - το δικαίωμα αυτοδιάθεσης; Ή μήπως οι Καταλανοί δεν διαθέτουν τα παραπάνω γνωρίσματα στο σύνολό τους; Κάθε άλλο. Μάλιστα οι Καταλανοί είναι από τους πρώτους στην Ιβηρική χερσόνησο, που φρόντισαν να εκδηλώσουν το εθνικό τους συναίσθημα. Πολύ πριν τους ίδιους τους ίδιους τους Ισπανούς.
Στους Ισπανούς το εθνικό συναίσθημα άρχισε να συγκροτείται και να εκδηλώνεται έμπρακτα στους πολέμους εναντίον της Ναπολεόντειας κατάκτησης της Ισπανίας, αρχές του 19ου αιώνα. Αντίθετα, οι Καταλανοί διεκδικούν την εθνική τους ανεξαρτησία τουλάχιστον από τις αρχές του 17ου αιώνα με τις απανωτές εξεγέρσεις των αγροτών εναντίον της Ισπανικής μοναρχίας και φεουδαρχίας.
Οι Ισπανοί δεν κατόρθωσαν να ενοποιήσουν το έθνος τους στην εδαφική τους επικράτεια. Κι έτσι να ενσωματώσουν με τη θέλησή τους τα έθνη και τις εθνότητες που προσάρτησε ως κτήσεις η μοναρχία και η Καθολική εκκλησία. Η τελευταία ευκαιρία δόθηκε στους Ισπανούς με την επικράτηση της δημοκρατίας το 1931 και τον Ισπανικό εμφύλιο. Η επικράτηση του φασίστα Φράνκο αναίρεσε την πορεία ολοκλήρωσης του Ισπανικού έθνους. Κι έτσι το έθνος μετατράπηκε από υπόθεση του λαού σε αποκλειστική υπόθεση της απολυταρχικής εξουσίας με τη μορφή της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτή καλείται να διαφυλάξει την «ενότητα της Ισπανίας», η οποία επί της ουσίας είναι η ενότητα των κτήσεων της παλιάς Ισπανικής μοναρχίας.
Πότε δόθηκε η δυνατότητα στους Καταλανούς να εκφραστούν ελεύθερα για το εθνικό τους ζήτημα; Η τελευταία φορά ήταν με την επικράτηση της δημοκρατίας το 1931 με την αναβίωση της Generalitat de Catalunya, δηλαδή της εθνικής συνέλευσης των Καταλανών. Τότε οι Καταλανοί είχαν αποφασίσει υπέρ της αυτονομίας εντός μιας δημοκρατικής Ισπανίας.
Όμως, ο Φράνκο κατέλυσε τη δημοκρατία στην Ισπανία με τα όπλα. Κι αυτό που εμφανίστηκε ως «μετάβαση στη δημοκρατία» μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, δεν είναι παρά η μετάβαση σε μια μορφή «κοινοβουλευτικής μοναρχίας» - όπως ορίζει το Σύνταγμα του 1978 – που μόνο κατ’ όνομα μοιάζει επί της ουσίας με τη δημοκρατία του 1936.
Επομένως, ούτε ιστορικά, ούτε εθνικά, ούτε πολιτικά, ούτε συνταγματικά έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση της Μαδρίτης να αντιταχθεί στο αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν ελεύθερα το αν θέλουν, ή δεν θέλουν να παραμείνουν μέρους του υφιστάμενου Ισπανικού κράτους. Και το δικαίωμα αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους καταστολής από την κεντρική εξουσία.
Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της όλης διεκδίκησης της ανεξαρτησίας σήμερα από την σκοπιά της επίσημης τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας. Δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για την ικανοποίηση ενός ιστορικού αιτήματος των Καταλανών. Ούτε θέλει στην πράξη την απόσχιση της Καταλονίας. Απλά εκμεταλλεύεται το εθνικό αίτημα των Καταλανών για να διεκδικήσει περισσότερα προνόμια από την κεντρική κυβέρνηση για την ίδια και τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.
Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Καταλανών μπορεί να το εκφράσει μόνο μια αληθινά δημοκρατική δύναμη, η οποία θα το διεκδικήσει έως το τέλος. Έως και την απόσχιση. Όχι μόνο την τυπική, αλλά και την ουσιαστική, που θα επιτρέψει στην Καταλονία και το λαό της να απαλλαγεί από τα δεσμά της υποδούλωσης στις τράπεζες, το ευρώ και τους εξαγορασμένους, ή εξαγοράσιμους πολιτικούς τους.
Σημειώσεις:
(1). The implementation of the right to self-determination as a contribution to conflict prevention, Report of the international conference of experts organized by the UNESCO Division of Human Rights, Democracy and Peace and the UNESCO Centre of Catalonia (21-27 11 1998, Barcelona).
(2). Modern law and self-determination, edited by Christian Tomuschat, Springer, 1993, σ. 27.
(3) International Meeting of Experts on further study of the concept of the rights of peoples, Unesco, Paris, 27-30 November 1989

40 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφετε για το θέμα..παρατήρησα όμως ότι παραλείψατε να αναφέρετε τη Σοβιετική Ένωση ως παράδειγμα πολυεθνικού κράτους που όταν τέθηκαν ζητήματα αυτοδιάθεσης δεν άφηνε τα έθνη που την αποτελούσαν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους παρόλο που στη διακήρυξη για τη σύσταση της Σοβ.Ενωσης γίνεται αναφορά στην ελευθερία των εθνών που την απαρτίζουν, όλοι γνωρίζουμε ότι η ενότητά της βασιζόταν στο φόβο.....πιστεύετε ότι η Σ.Ενωση είναι διαφορετική περίπτωση σε σύγκριση με την Αυστροουγκρική αυτοκρατορία η την Ισπανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και η υπόθεση της Σοβιετικής Ένωσης είναι όντως διαφορετική, ωστόσο, ισχύουν και σ' αυτή όσα γενικά αναφέρω για το όλο θέμα. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις έθνος από τα πάνω, με το βούρδουλα, με την ισχύ της εξουσίας. Ούτε στον καπιταλισμό, ούτε πολύ περισσότερο στο σοσιαλισμό. Αργά ή γρήγορα ένα πολυεθνικό κράτος θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση και το εθνικό ζήτημα - με τη μια ή την άλλη μορφή του - θα αναγεννηθεί στο εσωτερικό του. Ανεξάρτητα αν το εκμεταλλευτούν ξένες δυνάμεις ή όχι.

      Διαγραφή
    2. Όντως το Σοβιετικό σύνταγμα του 1977 κάνει αναφορά στον Σοβιετικό Λαό υπονοώντας ότι υπήρχε ενιαία σοβιετική συνείδηση ...ίσως αυτό υπήρξε σε μερίδα του πληθυσμού..αλλά δεν ήταν αρκετό για να αλλοιώσει την εθνική συνείδηση κάθε λαού...αυτό δε σημαίνει ότι η μετάβαση δεν θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους για τους λαούς όρους..γιατί τα τραγικά αποτελέσματα τα είδαμε και περιγράφονται πολύ καλά μέσα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες στο Τέλος του Κοκκινου Ανθρώπου...ένα καταπληκτικό βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς..σας το προτείνω να το διαβάσετε..

      Διαγραφή
  2. Παράξενο: "Η επικράτηση του φασίστα Φράνκο αναίρεσε την πορεία ολοκλήρωσης του Ισπανικού έθνους". Αν το έθνος είναι πράγμα της ζωής, αν είναι απαραίτητο, σημερινό, γιατί παραμένει στο ίδιο παρελθόν που παραμένει και η νεκρή χούντα του Φράνκου (αναιρεμένο);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έθνος δεν είναι πράγμα. Δεν διαθέτει οντολογική υπόσταση. Δεν συγκροτείται, ούτε εμφανίζεται σε κάποια χρονική στιγμή και μετά διατηρείται αναλοίωτο εσαεί. Το έθνος γεννιέται ως συγκεκριμένη ιστορικά κατάσταση κοινωνικών και ταξικών σχέσεων. Κι επομένως υφίσταται στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δύναμης εντός του. Αν λοιπόν ένα έθνος δεν μπορέσει να γίνει υπόθεση του λαού, των κοινωνικών και ταξικών του δυνάμεων και μείνει στα χέρια της εξουσίας - μιας εξουσίας ξένης και εχθρικής προς το λαό - τότε το ίδιο το έθνος μένει απλά σαν ανάμνηση, σαν κρατική σφραγίδα, σαν κρατική υπηκοότητα, όπως ήταν την εποχή της απόλυτης μοναρχίας. Το ισπανικό έθνος με την επικράτηση του Φράνκο έχασε τη δυνατότητα να γίνει υπόθεση όλου του λαού της Ισπανίας, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής και ταυτότητας. Αυτό δεν ξεπεράστηκε με τη "μετάβαση στη δημοκρατία" το 1978. Κι ο λόγος είναι απλός. Μόνο η δημοκρατία που θεμελιώνεται στο ενιαίο κι αδιαίρετο της λαϊκής κυριαρχίας μπορεί να ενώσει εθνικά διαφορετικά έθνη και εθνότητες στην ίδια εδαφική επικράτεια.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει. Εγώ με το "ιστορικά" από την πρόταση σου "Το έθνος γεννιέται ως συγκεκριμένη ιστορικά κατάσταση κοινωνικών και ταξικών σχέσεων" δυσφορώ - μα η σκέψη σου είναι σε εμένα τίμια. Η Ιστορία πάει να παγώσει κάτι που ζει στους 25 βαθμούς. Και με το "ον" διαφωνώ. Δεν είναι -ένας οργανισμός- κάτι που υπάρχει απλώς. Ζει! Υπάρχει διαφορά. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα να πω ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό μετέχω περισσότερο στους ταξικούς αγώνες από όσο μετέχω στην αναπνοή μου και στις ανάγκες της ζωής του οργανισμού μου. Και σε ποιον θα πάω να πω τις ωραίες και μαγκιόρες σκέψεις σου εδώ; Υποψιάζομαι ότι αν τις υιοθετήσω και πάω να τις πω θα έχουν κάποιοι ανακαλύψει τον τρόπο να με αφανίσουν μέσα στην λεγόμενη (διαιώνια) "Σκέψη" που ίσως και αδιέξοδη να είναι - δεν το ξέρω.

      Διαγραφή
    3. ΟΙ 2 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ:

      1) Για την Δεξιά το Έθνος είναι κάτι το ιδεαλιστικό. Δηλαδή είναι ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα, είναι μία κοινωνιολογικό στοιχείο που προκύπτει από τον πνευματικό κόσμο. Είναι μία μεταφυσική αντίληψη. Πιστεύουν ότι το έθνος υπάρχει έξω από τον λαό/υλικό κόσμο.

      2) Για την αριστερά, το έθνος είναι κάτι που γεννάται στα σπλάχνα του λαού, δηλαδή μέσα στον υλικό κόσμο. Εδώ έχουμε υλιστική αντίληψη του τι είναι έθνος. Το έθνος είναι ιστορικό προϊόν διαλεκτικής/σταδιακής εξέλιξης της υλικής δομής του κόσμου. Δεν είναι προϊόν μίας πρωτογενής/παρθενογεννημένης ιδέας αλλά μίας υλικής διεργασίας, βλέπε γεωμορφολογία, κλίμα, μέσα παραγωγής, πρώτες ύλες,πολέμοι, τεχνολογία κτλ κτλ.

      Αυτό που προσπαθεί να σου πει ο κύριος Καζάκης είναι το έθνος δεν είναι ένα κατασκεύασμα του νου, της διάνοιας αλλά κάτι το ζωντανό, κάτι που γεννήθηκε στα σπλάχνα του λαού άρα και την ίδια ώρα δημοκρατικό.

      Διαγραφή
    4. Σχολιαστής 3 Οκτωβρίου 2017 - 9:58 μ.μ. Λέμε ότι η επιστήμη της Βιολογίας μπορεί καλύτερα να μιλήσει για τις ανάγκες της ζωής. Χρειάζεται όμως τους ζωντανότερους ανθρώπους από τους φιλοσοφικούς (Μαρξ, Καντ με φούστα-μπλούζα, Ράμφον, τον ξεκ. Δουζίνα) που θα εκφράσουν τις σκέψεις των αυτοί. Π.χ. είναι λάθος που οι ερευνητές στα αμερικάνικα εργαστήρια αγχώνονται για τις χρηματοδοτήσεις και ξεχνούν ότι πρέπει να αποκαλύψουν τις προϋποθέσεις διατήρησης της ζωής στην άγρια, νεφελώδη Γη. Κι όταν αυτές οι μηδαμινές ερευνήτριες κότες -και όρνιθες- παραλείπουν το σπουδαιότερο καθήκον τους, εγώ θα ηττιέμαι κατά κράτος από τα φιλοσοφικά καθάρματα. Οπότε τώρα τι να μου κάνει εμένα η (φιλοσοφούσα, μελανότατη, μηδενική) Αριστερά, όταν οι πρωτοπόροι της ζωής χαζεύουν, σέρνονται, φυτοζωοούν. Ο Μαρξ δεν ήξερε τι είναι ένα νουκλεοτίδιο. Δεν μπορούμε να τον εμπιστευόμαστε. Θα μας πουλήσει στον Ράμφο για τρία μάινα.

      Διαγραφή
  3. Αν είμαστε υπέρ της απόσχισης, θα το χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι στην Βόρεια Κύπρο και τη Δυτική Θράκη. Τι απαντάτε σε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς δεν είμαστε υπέρ της απόσχισης, αλλά υπέρ του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματος ενός λαού στην εθνική του αυτοδιάθεση. Μια αυτοδιάθεση που επίσημα τα χρόνια των μνημονίων έχει στερηθεί παντελώς ο ελληνικός λαός. Για να ασκηθεί λοιπόν το δικαίωμα αυτό οφείλει πρώτα-πρώτα να υπάρχει "λαός". Στο κείμενο αναφέρω τα κριτήρια, ή γνωρίσματα με βάση το διεθνές δίκαιο. Ισχύουν για τη ελληνική Θράκη; Και βέβαια όχι. Υπάρχει μόνο μια θρησκευτική μειονότητα, η οποία δεν έχει καν την ίδια εθνολογική ταυτότητα, διάσπαρτη εντός του πληθυσμού της ελληνικής Θράκης. Επομένως δεν ισχύει γι' αυτή τη μειονότητα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ως "λαού".
      Στην Κύπρο έχουμε κατοχή μέρους του εδάφους της από ξένη δύναμη. Κι επομένως δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής αυτοδιάθεσης. Άλλωστε, η επίκληση της εθνικής μειονότητας των τουρκοκυπρίων το επικαλέστηκαν οι ξένες δυνάμεις για να αφαιρέσουν το δικαίωμα από τον Κυπριακό λαό να ασκήσει ελεύθερα το δικαίωμα της εθνικής του αυτοδιάθεσης και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει: Να συγκροτήσει δικό του κράτος; Να παραμείνει υπό αποικιακή κηδεμονία; Ή να ενωθεί με την Ελλάδα; Στο δημοψήφισμα της Κύπρου το 1950 με σχεδόν καθολική συμμετοχή των Κυπρίων (ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) ψηφίστηκε με συντριπτικά ποσοστά η ένωση με την Ελλάδα. Ψήφισαν υπέρ ακόμη και η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων τότε. Ήταν η φυσιολογική κατάληξη του δικαίωματος της αυτοδιάθεσης των Κυπρίων, που καμιά από τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις δεν αναγνώρισε και οδήγησαν το νησί στη διχόνοια, την σφαγή, τον πόλεμο και την διχοτόμηση.

      Διαγραφή
    2. Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι η εξής:
      Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι συγκροτήμενη πληθυσμιακά μόνο και όχι γεωγραφικά. Εάν κοιτάξεις χάρτες με την κατανομή του πληθυσμού θα βρεις τουρκοκυπριακούς πληθυσμούς από την Πάφο μέχρι την Αμμόχωστο.

      Η Καταλονία δεν είναι απλά ένα συγκροτημένο κοινωνικό σύνολο διάσπαρτο στην Ισπανία. Είναι συνδεδεμένη, ριζωμένη σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια. Αυτή είναι η διαφορά.

      Διαγραφή
    3. ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ:

      Ότι η τ/κ κοινότητα είναι οργανωμένη μόνο πληθυσμιακά και όχι γεωγραφικά. Οι τ/κ είναι διάσπαρτοι στο νησί. Η Καταλονία όμως δεν είναι απλά μία οργανωμένη πληθυσμιακή οντότητα, αλλά ένας ολόκληρος λαός ριζωμένος/δεμένος/οργανωμένος σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια.

      Διαγραφή
  4. Δημήτρη, πολύ ενδιαφέροντα τα όσα έγραψες και εστιάζω σε αυτό:

    "Τα γνωρίσματα αυτά δεν αποκλείουν την ύπαρξη στα πλαίσια του συγκεκριμένου λαού ή έθους, μειονοτήτων, θρησκευτικών ή άλλων, αλλά και εθνοτήτων διάσπαρτων στην εδαφική επικράτεια. Στην περίπτωση αυτών των μειονοτήτων ή εθνοτήτων δεν ισχύει το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης, αλλά ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους που αφορά στο σεβασμό από το κυρίαρχο έθνος των μειονοτικών γλωσσών, ή διαλέκτων, των παραδόσεων, των εθίμων και ηθών τους."

    Η (καλοπροαίρετη) απορία μου: Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, εφόσον έχουν (αν ΄κατάλαβα καλά)τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η UNESCO για να διεκδικήσουν εθνική αυτοδιάθεση, και εφόσον δεν είναι διάσπαρτοι στην Ελληνική επικράτεια, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μέσω δημοψηφίσματος που θα οργανώσουν οι ίδιοι, μέχρι και την απόσχισή τους;
    Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα-πρώτα οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι μια μειοψηφία ακόμη και στην ίδια την περιοχή.
      Δεύτερο, δεν πληρούν σχεδόν κανένα από τα κριτήρια του λαού, του έθνους, ή της εθνότητας. Δεν είναι πλειοψηφία στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έχουν κοινή γλώσσα, μιας και η πομάκικη γλώσσα δεν έχει καμιά σχέση με τα τούρκικα. Δεν έχουν κοινή (ως μουσουλμανική κοινότητα) οικονομική ζωή. Δεν διαθέτουν κοινή εθνική κουλτούρα. Επομένως δεν συνιστούν ούτε "λαό" με βάση το διεθνές δίκαιο, ούτε έθνος, ούτε καν εθνότητα. Κι επομένως δεν διαθέτουν το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν το δικαίωμα στη γλώσσα τους, στο θρήσκευμά τους, στην κουλτούρα τους, τα οποία οφείλει να εγγυάται το κυρίαρχο έθνος, δηλαδή το ελληνικό.
      Ο εκτουρκισμός της μειονότητας στην Θράκη είναι έργο των ελληνικών κυβερνήσεων και της εθελοδουλείας τους. Με τον τρόπο αυτό επέτρεψε στην Τουρκία να αναστήσει την παλιά "αρχή των μειονοτήτων", που ίσχυε επί κοινωνίας των εθνών στο μεσοπόλεμο και επέτρεψε στον Χίτλερ να βρει την αφορμή για να επέμβει και να διαλύσει συγκροτημένα κράτη έθνη, όπως την Αυστρία, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία.

      Διαγραφή
    2. Οι τουρκογενείς της Θράκης ΔΕΝ πληρούν κανέναν όρο αφού από μόνοι τους δεν αποτελούν πλειοψηφία στην περιοχή αυτή.
      Πομάκοι και Αθίγγανοι μαζί, είναι πολύ περισσότεροι των τουρκογενών.
      Ο κίνδυνος που υπάρχει με την αναγνώρισή τους ως "τουρκική" μειονότητα είναι να δημιουργήσουν στην συνέχεια τουρκικό κόμμα κάτι που δεν μπορούν να κάνουν σήμερα.
      Μετά θα ζητήσουν αναγνώριση της τούρκικης γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στην Ελλάδα έτσι που να την χρησιμοποιούν στην βουλή και αλλού και πάει λέγοντας αλυσιδωτά μέχρι του σημείου να κάνουν δημοψήφισμα για να προκαλέσουν με αυτό αναταραχή με επέμβαση των ελληνικών αρχών ώστε να καλέσουν σε βοήθεια την Τουρκία.

      Πάντως λύση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας υπάρχει με την Τουρκία να μη μπορεί να αντιδράσει.
      Αν σε πρώτη φάση μεταφέρουν μαζικά τα πολιτικά τους δικαιώματα στις πόλεις και στα χωριά τους οι καταγόμενοι από την Θράκη και σε δεύτερη φάση οποιοιδήποτε άλλοι Ελληνες από Ελλάδα ή εξωτερικό το θελήσουν, οι τουρκογενείς σε σύντομο διάστημα θα αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ούτε έναν βουλευτή.

      Λύσεις υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι οι πατριωτικές κυβερνήσεις να τις εφαρμόσουν.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη, παρατηρώ ότι με το παρόν άρθρο αναθεωρείτε, μερικώς τουλάχιστον, την ακόλουθη ανάρτηση, με τίτλο "ΟΙ ΕΥΡΩ-ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ή Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ":
    https://el-gr.facebook.com/dimitris.kazakis.5/posts/348134665326861

    Τότε θεωρούσατε το αίτημα της ανεξάρτητης Καταλωνίας ως κομμάτι του σχεδίου εκείνου σύμφωνα με το οποίο "τα συγκροτημένα Έθνη πρέπει πάση θυσία να διαλυθούν είτε με βίαια μέσα είτε με «soft power» μέσω αποσχιστικών τάσεων, μέσω αναμόχλευσης ιστορικών παθών, υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της έννοιας του κράτους-έθνους ή εν ανάγκη όπως στην περίπτωση της Ελλάδας μέσω γενοκτονίας".

    Θεωρείτε ότι χρειάζεται διόρθωση και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα της Σκωτίας ή των Βάσκων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, μάλλον δεν πρόσεξες ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι δικό μου, αλλά του François Asselineau από το Union Populaire Républicaine της Γαλλίας σε μετάφραση του τομέα διεθνών σχέσεων του ΕΠΑΜ. Πρόκειται για μια οργάνωση που το ΕΠΑΜ είχε κι έχει πολιτικές σχέσεις, αλλά δεν ταυτίζεται σ' όλα τα θέματα. Στο FB ενίοτε αναρτώ κείμενα που προέρχονται από διάφορους τομείς του ΕΠΑΜ, αλλά δεν σημαίνει ότι πάντα ταυτίζομαι μαζί τους. Τα αναρτώ για προβληματισμό και φυσικά από πολιτική υποχρέωση, όπως π.χ. ήταν η συγκεκριμένη ανάρτηση.
      Προσωπικά δεν είχα ποτέ μια τόσο απλοϊκή άποψη για το όλο ζήτημα. Μπορείτε να ψάξετε το blog μου και θα το διαπιστώσετε. Γενικά, πάντως, συνηθίζω να μην παίρνω θέση, αν πρώτα δεν μελετήσω σε βάθος ένα θέμα και δεν πιεστώ πρώτα εγώ για την αναγκαιότητα να πάρω θέση.
      Η άποψη του François Asselineau είναι μια παραδοσιακή αστική (γκωλική) άποψη, η οποία θεωρεί ως φορέα του έθνους, το κράτος. Εγώ πάλι δεν συμφωνώ. Τα έθνη και οι εδαφικές επικράτειες είναι υπόθεση πρώτα και κύρια των λαών. Αν ένας λαός εναποθέσει τις τύχες του έθνους του στο κράτος, όποιο κι αν είναι αυτό, τότε τίθεται υπό αίρεση. Τόσο από εθνική, κοινωνική και πολιτική σκοπιά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την απάντηση, η αλήθεια είναι ότι το είχα παρατηρήσει, αλλά υπέθεσα πως σας εξέφραζε. Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, ο κ. Μάρδας επανεμφανίστηκε, μάλλον με αφορμή την Καταλονία, δημοσιεύοντας το παρακάτω άρθρο του: http://capital.gr/forum/thread/6150020?messageId=6150020

      Ενδιαφέρουσα η κατάληξή του, με τη μορφή ερωτήματος: "Η "θεωρία της Προστασίας" μέσω δασμών και μέτρων μη δασμολογικού χαρακτήρα, προτάσσει τη δύναμη των κυβερνήσεων στον χώρο του διεθνούς εμπορίου, εις βάρος των ανοιχτών αγορών, απ’ όπου πηγάζει η δύναμη του 0,7%. Μήπως η εν λόγω θεωρία, με τα όσα προτείνει, αποτελεί απαραίτητη έκφραση της κυριαρχίας της πολιτικής επί της οικονομίας;". Περίεργη τοποθέτηση για Μάρδα.

      Βέβαια, όλο το άρθρο ερμηνεύει την ανοχή των λαών στην ακραία ανισοκατανομή πλούτου με τις "αυτονομιστικές και αποσχιστικές κινήσεις", όπου ανακατεύει λαϊκά αιτήματα εθνικής ανεξαρτησίας με τον τεμαχισμό κρατών και λαών, όπως συνέβη στην ενιαία Γιουγκοσλαβία.

      Διαγραφή
  6. πραγματι η επίσημη τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας δεν ενδιαφέρεται με το δημοψηφισμα ουτε στο ελάχιστο για την ικανοποίηση ενός ιστορικού αιτήματος των Καταλανών ουτε εχει
    σκοπο δηθεν να διεκδικήσει περισσότερα προνόμια απο την κεντρικη κυβερνηση . το δημοψηφισμα γινεται οπως και στην ελλαδα για την σφυγμομετρηση του φρονηματος και των οριων που φτανει η γνωστη απο τον εμφυλιο αγωνιστικοτητα των καταλανων. μη ξεχναμε την αναρχικη συνδικαλιστικη σνομοσπονδια με εδρα την βαρκελωνη με πανω απο ενα εκατομμυρια μελη κυριως καταλανους. Ακομη ας θυμηθουμε τον σκοτωμενο αναρχικο ηγετη ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΙ,τα μεικτα αντιφασιστικα ταγματα αναρχικων και δημοκρατων και τους ελευθερους αγροτικους συνεταιρισμους στα κοινωνικοποιημενα εκκλησιαστικα κτηματα το 1936. Ετσι οι Βρυξελες ψηλαφουν με δημοψηφισματα το φρονημα τριων λαων με περγαμηνες αγωνιστικοτητας
    για ελευθερια και αυτοδιαθεση οπως οι ελληνες οι καταλανοι και οι σκωτσεζοι. Τα δηθεν αναρχικα συνθηματα που βλεπουμε στους τοιχους της αθηνας οπως ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ /ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ/κ.λ.π υποβαλλονται για να φερουν συγχιση προφανως με υποδειξη σκοτεινων κυκλων των ΒΡΥΞΕΛΩΝ και απο οργανωσεις χρηματοδοτουμενες απο αγννωστες πηγες αναλογες των Μ.Κ.Ο. Οι ελληνες δεν υπηρξαν αποικιοκρατες και γιαυτο ποτε ρατσιστες,αλλα οποτε χρειαστηκε υπερασπησαν τα συνορα της χωρας οπως και τωρα ελπιζουμε να διατηρησουν υψηλο φρονημα και να βρουν τροπους να υπερασπιστουν τα σπιτια τους απο τους επερχομενους πλειστηριασμους ιδιωτικης περιουσιας, τον πιο μοντερνο τροπο κατακτησης μιας χωρας. Και μην ξεχναμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημητρη

    Πρωτα σου ευχομαι καλη υγεια και δυναμη. Μας ελειψες!

    Eλπιζω να μην εχεις αντιρηση να μεταφραζω στα Αγγλικα διαφορα ενδιαφεροντα θεματα που γραφεις και να τα ανεβαζω σε δικο μου ιστολογιο με τα σχετικα Backlinks - λινκς στο ιστολογιο σου. Ευχαριστω προκαταβολικα.

    wiz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Ισπανική κυβέρνηση με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είχε κηρύξει το δημοψήφισμα άκυρο εκ των προτέρων. Δεν χρειαζόταν να πολώσει την κατάσταση. Σίγουρα η πόλωση ενισχύει την ομοφωνία μεταξύ των Καταλάνων.
    Γιατί λοιπόν το καρτέλ ΝΤΠ των Βρυξελλών ενθάρρυνε τον Ραχόι να φερθεί τόσο ηλίθια ; Είναι γνωστή η πολιτική ¨διαίρει και βασίλευε" του καρτέλ. Βλέπε Βαλκάνια π.χ Μήπως λοιπόν επιδιώκεται ακριβώς η απόσχηση των Καταλάνων και υποκρίνονται για το αντίθετο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξάλλου όπως αναλύει εδώ ο Καζάκης η άρχουσα κατάσταση στην Καταλωνία το ίδιο ευρωκαπιταλιστές είναι με τον Ραχόι.
    Να μείνει κιαυτός πιο απερίσπαστος στον δρόμο της ευρωχούντας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, την οποία παρουσίασε πριν από 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Καζάκη δεν μας ενδιαφέρει το αν έχει δικαίωμα ο λαός της Καταλονίας να αυτονομηθεί ή όχι.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στο τι ακριβώς θα συμβεί στην περίπτωση που οι δυο πλευρές κλιμακώσουν την κατάσταση.

    Τι θα σήμαινε π.χ. για την ευρωπαική ένωση,ένας εμφύλιος στην Ισπανία;
    Τι θα σήμαινε μια κοινωνική-οικονομική αστάθεια της Ισπανίας για την παγκόσμια οικονομία;

    Η Ισπανία δεν είναι Συρία,ούτε Μέση Ανατολή για να μην μας αγγίζει το θέμα.

    Η Ισπανία είναι η ίδια η Ευρώπη.Οπότε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση σε μια περιοχή της Ευρώπης και δη σε μια μεγάλη οικονομία της ευρωπαικής ένωσης πως θα επηρέαζε την ζωή μας;

    Ποιος θα έδινε σημασία στην χρεοκοπημένη Ελλάδα όταν η Ισπανία θα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει όχι μόνο ως οικονομία αλλά ως κράτος.

    Μήπως,λέω,μήπως η Καταλονία αποτελεί το πρώτο ντόμινο για την κατάρρευση της ευρωπαικής ένωσης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα;

    Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος μήπως ήταν τα προεόρτια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου;Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;

    Μήπως κύριε Καζάκη τώρα που τελειώνει η σαπουνόπερα του εμφυλίου πολέμου στην Συρία,ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια άλλη μεγαλύτερη εμφύλια σαπουνόπερα στα σπλάχνα της Ευρώπης;

    Μεγαλύτερη όχι απο την πλευρά των θανάτων απο στρατιωτικές συγκρούσεις,αλλά απο την πλευρά των οικονομικών απωλειών-καταρρεύσεων.Καλύτερα να σε βομβαρδίζουν παρά να σε χτυπούν οικονομικά.Σωστά;

    Όπως λέγατε,οι τράπεζες στην Συρία δεν έκλεισαν και δεν είχαν capital control παρά τον πόλεμο


    "Οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της ιστορίας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς τίθεται το θέμα αρχής: Ποιός έχει και οφείλει να έχει τον πρώτο και κύριο λόγο; Οι λαοί ή οι ελίτ; Για μένα και για όποιον έχει στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, η απάντηση στο ζήτημα αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη. Η λαοί είναι εκείνοι που ελεύθερα οφείλουν να αποφασίζουν για ότι τους αφορά άμεσα και καθορίζει τη ζωή τους. Ακόμη κι αν η απόφασή τους δεν μας αρέσει.
      Δεύτερο, μια πιθανή απόσχιση της Καταλανίας είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ίδια την Ισπανία. Η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί κι αυτή την φορά με όρους εθνικής ανεξαρτησίας. Ιδίως των μικρών κρατών της Ευρώπης. Κι αυτό συμφέρει πρώτα και κύρια την Ελλάδα.
      Το εθνικό ζήτημα θα τεθεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτή την φορά δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί, ούτε να ξεγελάσει κανέναν. Θα τεθεί επίσης και στα κράτη που έχουν άλυτα εθνικά ζητήματα, όπως είναι το Βέλγιο. Γιατί όχι;
      Εν ολίγοις, το εθνικό συναίσθημα, η εθνική αφύπνιση στους λαούς της Ευρώπης γεννήθηκε ως αντίδραση στην Imperium Universalis του Ναπολέοντα. Έτσι γίνεται πάντα. Όταν οι ισχυροί πάνε να οικοδομήσουν αυτοκρατορίες στην Ευρώπη, οι λαοί αυθόρμητα απαντούν με όρους εθνικού συναισθήματος, εθνικής ανάταξης. Αυτό είναι νομοτέλεια. Κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει. Κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει. Όσο θα βαθαίνει η "ολοκλήρωση" της ΕΕ αποσπώντας εξουσίες από τα κράτη-μέλη, τόσο οι λαοί θα αισθάνονται καταπιεσμένοι και απόκληροι. Κι επομένως από τα σπλάχνα τους θα γεννιέται ανάγκη να επανατοποθετεί το ερώτημα που γέννησε τα σύγχρονα έθνη: ποιος κάνει κουμάντο στον τόπο μου;

      Διαγραφή
    2. Αν πω αυτά που λέει ο Καζάκης να τα πω σε έναν 55αρη φιλόσοφον-εργαζόμενο θα μου πει ως συνήθως το "τίποτα αγόρι μου τίποτα"...και θα αρχίσει έναν δεκάρικο. Ωραία και λυτρωτική και αποτελεσματική και χρήσιμη η λογική...κυρίως η λογική που αναγνωρίζει και σέβεται το φαινόμενο της ζωής...μα δεν την πιστεύουν.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Καζάκη πολύ ωραία η απαντησή σας στα πλαίσια μιας έκθεσης ιδεών και του πολιτικού λόγου.

      Καλές οι επαναστάσεις,καλές οι εθνικές ανεξαρτησίες καλές και οι ερωτήσεις του τύπου "ποιος κάνει κουμάντο στον τόπο μου;"

      Αλλά όταν θα σκάσει η ευρωπαική ένωση διότι όλοι οι λαοί θα την δουν ξαφνικά υπερπατριώτες ζητώντας ανεξαρτησία,τότε μπορείτε να μου πείτε
      πως θα είναι η καθημερινότητα στην ελληνική κοινωνία;

      Όταν θα γκρεμίζονται τα διεθνή χρηματιστήρια,εμείς εδώ θα κάνουμε πάρτυ γιατί θα έχουμε απελευθερωθεί απο τον ζυγό της ευρωπαικής ένωσης;

      Η στοιχειώδη λογική κύριε Καζάκη λέει πως όταν βλέπεις και φουντώνει ο εθνικισμός στην ψυχολογία των λαών,τότε απο πίσω ακολουθεί παγκόσμιος πόλεμος.

      Πως γίνεται ξαφνικά να την δουν όλοι σκλαβωμένοι και να αρχίσουν να επιζητούν αυτονομίες και ανεξαρτησίες;

      Γιατί τώρα; Τι έχει αυτό το τώρα που κάνει ιδανική την ξαφνική "επανάσταση" των λαών έναντι της ελίτ-αυτοκρατορίας κύριε Καζάκη;

      Εξάλλου,οι Καταλανοί δεν εξεγέρθηκαν έναντι κάποιας αυτοκρατορίας και κάποιας ελιτ.

      Η Θεσσαλονίκη (Βαρκελώνη) μάλωσε με την Αθήνα (Μαδρίτη) για το πως θα γίνεται η διαχείριση των οικονομικών πόρων και επειδή η Θεσσαλονίκη(Βαρκελώνη) απο μόνη της αποτελούσε το 19% του ελληνικού ΑΕΠ ζήτησε αυτονομία ανακυρήσσοντας την Μακεδονία ως ανεξάρτητο κράτος

      That's all! Αυτό που γίνεται στην Καταλονία μπορεί να συμβεί σε κάθε πόλη ή περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας.

      Μπορεί π.χ. να ξυπνήσουν οι Κρητικοί ένα πρωί και έχοντας την βοήθεια μιας ξένης δύναμης να ζητήσουν ανεξαρτησία.Σου λένε,γιατί να πληρώνω το κράτος των Αθηνών;

      Έχουμε ένα πλούσιο νησί (κοιτασματα φυσικού αερίου-πετρελαίου,τουρισμό,κορυφαία αγροτικά προιόντα,τέλειες κλιματολογικές συνθήκες,άψογη γεωστρατηγική θέση),κάνουμε μια ανεξαρτησία,βάζουμε και μια ξένη δύναμη ως προστάτη μας με το αζημείωτο βέβαια (συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων) και την περνάμε φίνα.

      Αν γουστάρει κύριε Καζάκη ο κρητικός λαός να ζητήσει ανεξαρτήσια ποιος θα του στερήσει το δικαίωμα;Λαός δεν είναι;Αυτός δεν διοικεί τον τόπο του;Αυτός δεν πρέπει να κάνει κουμάντο;

      Άρα; Βλέπετε κύριε Καζάκη πως μας παρουσιάζετε την μια όψη του νομίσματος,αποκρύπτωντας την άσχημη πλευρά;

      Υποθέτουμε οτι στις επόμενες εκλογές το ΕΠΑΜ αποκτα την πλειοψηφία και την αυτοδυναμία και γίνεται κυβέρνηση μόνο του χωρίς συνεργασίες.

      Εσείς γίνεστε πρωθυπουργός και την επομένη μέρα πραγματοποιείται το σενάριο που σας περιέγραψα με την Κρήτη.

      Θέλω να μου πείτε τι θα πράττατε.Θα δείχνατε αυτην την δημοκρατική ευαισθησία και θα παρείχατε το δικαίωμα στον κρητικό λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του ή θα στέλνατε την αστυνομία και τον στρατο στο νησί για να τους υπενθυμίσετε οτι είναι Έλληνες πολίτες και όχι κρητικοί πολίτες;

      Πόσο χαζός πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός για να επιτρέψει σε μια κοινωνία να αποσχισθεί απο το κράτος όταν η αποσχισθείσα περιοχή είναι νευραλγικής σημασίας σε πολλά θέματα;

      ΤΙ ΛΕΓΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ; ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΙΣΩ.

      Πότε το λέγατε αυτό;Ήταν τότε που φοβόσασταν οτι θα γινόταν κάποιο θερμό επεισόδιο στην Θράκη

      https://www.youtube.com/watch?v=niyW3Y6WCLA


      Νομίζω,λοιπόν,πως απάντησα στο πως θα πράττατε σε περίπτωση που βρισκόσασταν στην πρωθυπουργική καρέκλα και ο κρητικός λαός επιθημούσε αυτονομία-ανεξαρτησία.

      Δεν μιλάω για σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά για σενάρια στα οποία ήδη υπάρχει το υπόβαθρο
      για την πραγματοποιησή τους.

      Και η σημαία υπάρχει και το σλόγκαν

      "Θέλω να ζω ανεξάρτητος μόνο με νόμους Κρήτης
      να μην λογούμε Έλληναςμα κρητικός πολίτης"

      Σημείωση:Τα κεφαλαία γράμματα τα έγραψα για να σας τονίσω οτι θυμάμαι έντονα τα λόγια σας όταν λέγατε πως είναι δύσκολο να πάρεις πίσω χαμένα εδάφη

      Διαγραφή
    4. Η άγνοια δεν αποτελεί επιχείρημα. Ότι αγνοείται δεν σημαίνει ότι είναι "έκθεση ιδεών". Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αρχές. Συγνώμη είναι ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας. Δεν είμαι γιουσουφάκι να τρέμω μήπως και οι αφέντες μου τα βρουν σκούρα. Αν εσείς είστε αυτής της φιλοσοφίας, δικό σας πρόβλημα. Αλλά η ανθρωπότητα προόδευσε χάρις σ' αυτές τις "εκθέσεις ιδεών". Διαφορετικά θα ζούσαμε υπό ανατολικό δεσποτισμό ακόμη και σήμερα.
      Πολύ περισσότερο όταν δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε. Και το χειρότερο; Δεν κάνετε ούτε καν τον κόπο να διαβάσετε αυτό που σχολιάζετε. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, αγαπητέ κύριε, δεν γεννήθηκαν από τους εθνικισμούς, αλλά από τις παγκόσμιες χρηματαγορές και τις ιθύνουσες τάξεις που ήθελαν με κάθε μέσο να αναχαιτίσουν τις ανάγκες και τους αγώνες των λαών για εθνική αυτοδιάθεση, ελευθερία, δημοκρατία. Το γεγονός ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επικαλέστηκαν το ΄"έθνος" για να ματοκυλίσουν τον κόσμο, το έκαναν για τον ίδιο λόγο που οι προκάτοχοί τους ξεκινούσαν πολέμους και σφαγές στο όνομα του Θεού και της ορθής πίστης.
      Τι θα γίνει αν διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και γκρεμιστουν οι χρηματαγορές; Θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα από την αρχή. Και τότε οι λαοί είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν την ελευθερία τους από την δικτατορία των αγορών και των ευρωκρατών.
      Κάθε φορά στην ιστορία που η ίδια η ανάγκη έσπρωχνε τις αυτοκρατορίες στην κατάρρευση και την ανατροπή, πάντα υπήρχαν άνθρωποι σαν κι εσάς να λένε τα ίδια που λέτε εσείς σήμερα. Ευτυχώς η ιστορία κινείται μπρος απ' αυτούς που πιστεύουν σε "εκθέσεις ιδεών".

      Διαγραφή
    5. Μα καλά δεν ντρέπεστε να εκφράζετε άποψη για πράγματα που δεν έχετε ιδέα; Δεν έχετε τσίπα; Από πότε η σχέση Βαρκελώνης με Μαδρίτη, είναι η ίδια μ' εκείνη της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα; Πού τα βρήκατε αυτά; Η Βρακελώνη είναι το ιστορικό κέντρο ενός συγκροτημένου έθνους, που έχει ιστορική πορεία αιώνων. Με δική του γλώσσα τελείως διάφορη από την ισπανική. Με δική του κουλτούρα και πολιτισμό ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και καλλιεργημένο. Και πολύ περισσότερο το ίδιο το ισπανικό κράτος αναγνωρίζει επίσημα του Καταλανούς ως ξεχωριστό έθνος ή εθνότητα. Γι' αυτό και τους έχει παραχωρήσει περιορισμένη αυτονομία. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα; Ειλικρινά μένω άφωνος με τις συγκρίσεις. Απ' ότι φαίνεται κάτι σαν κι εσάς είχε υπόψη του ο ευαγγελιστής όταν έγραφε: "Και περιήγεν ο Ιησούς τας πόλεις πάσας και τας κώμας, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν!"

      Διαγραφή
    6. Κύριε Καζάκη νόμιζω πως έχετε μπερδευτεί.Αντι να οικονομολογείτε,εσείς φιλολογείτε.

      Δεν θέλω να μου κάνετε φιλολογικά μαθήματα περί εθνών,δημοκρατίας,ελευθερίας κ.τ.λ.


      Γιατί οι ισπανικές τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες την κοπανούν απο την Βαρκελώνη αφού ο ισπανικός λαός εναντιώνεται εις την ελίτ;

      Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών βγήκαν στην Βαρκελώνη και διαδήλωσαν εναντίον της ανεξαρτησίας;

      Αν κλιμακωθεί η κατάσταση οι Καταλανοί θα μετατραπούν σε φτωχαδάκια;

      Τι σημαίνει θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα αν γκρεμιστούν οι χρηματαγορές και η ευρωπαική ένωση;

      Τι τζογαδόρικοι όροι είναι αυτοί τους οποίους δεν μπορεί να καταλάβει ο μέσος κοινός πολίτης αυτής της χώρας;

      Πείτε μας με απλά ελληνικά.Αν γκρεμιστούν οι παγκόσμιες χρηματογορές,ο Έλλην πολίτης θα αποκτήσει διπλάσιο μηναίο μισθό,Θα αυξηθούν οι συντάξεις.Θα μπορούν να αποπληρωθούν τα δάνεια.

      Γιατί δεν τολμάτε να μιλήσετε ως οικονομολόγος για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ισπανία και ομιλείτε ως τζογαδόρος και ως φιλόλογος;

      Για το παράδειγμα που σας ανέφερα για την Κρήτη έχετε να μας πείτε τίποτα;Αν επι πρωθυπουργία σας οι κρητικοί ζητούσαν ανεξαρτησία τι θα κάνατε;

      Θα τους πλακώνατε στις φάπες ή θα τους αφήνατε να αποσχισθούν;

      Γιατί μου τα μασάτε;Νομίζω οτι ομιλώ απλά ελληνικά και ο παραλληλισμός Αθήνα-Θεσσαλονίκη έγινε για να σας τονίσω πως οι λαοί της Ισπανίας αλληλοφαγώνονται και όχι πως εναντιώνονται στην ελίτ και στις αυτοκρατορίες

      Διαγραφή
    7. Έχει δίκιο που σκέπτεται ότι:
      1. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, αγαπητέ κύριε, δεν γεννήθηκαν από τους εθνικισμούς, αλλά από τις παγκόσμιες χρηματαγορές και τις ιθύνουσες τάξεις που ήθελαν με κάθε μέσο να αναχαιτίσουν τις ανάγκες και τους αγώνες των λαών για εθνική αυτοδιάθεση, ελευθερία, δημοκρατία. Το γεγονός ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επικαλέστηκαν το ΄"έθνος" για να ματοκυλίσουν τον κόσμο, το έκαναν για τον ίδιο λόγο που οι προκάτοχοί τους ξεκινούσαν πολέμους και σφαγές στο όνομα του Θεού και της ορθής πίστης.
      Τι θα γίνει αν διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και γκρεμιστουν οι χρηματαγορές; Θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα από την αρχή. Και τότε οι λαοί είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν την ελευθερία τους από την δικτατορία των αγορών και των ευρωκρατών.
      Αυτά είναι λόγια που τα σκεπτόμαστε και τα βιώνουμε αλλά πολλές φορές δεν μπορούμε να τα πούμε. Λέει ότι ο μέσος άνθρωπος -εγώ- δεν αποφασίζω διάφορους πολέμους (καθημερινούς και άλλους πολέμους) που φθείρουν ψυχές και σώματα και ότι αυτή η διαπίστωση αρκεί για να ξέρω ποιος είμαι σε αυτή τη ζωή και ποιοι είναι οι εχθροί μου. Ας τα πουν αυτά τα λόγια του Καζάκη και οι πολιτικάντηδες. Δεν μπορούν. Η ΕΕ είναι κακό πραγματάκι - αφού δεν την επινόησα εγώ! Δεν είναι σκέψεις για τα σκουπίδια...

      Διαγραφή
    8. Ανοιξες άλλον ένα λογαριασμό πριν 4 ημέρες (ως γιαννης μελας αυτή τη φορά) για να τρολάρεις όπως κάνεις τον τελευταίο καιρό σχεδόν σε όλα τα βίντεο στο γιουτιουμπ που αφορούν το επαμ.
      Για να τρολάρεις πας να μας το παίξεις Μαλάκας, κάτι που τελικά ΕΙΣΑΙ, αφού η ανικανότητά σου ακόμα και ως τρολ είναι εμφανής!

      Τόσοι νοματαίοι και δεν βρήκαν να αναθέσουν την "αποστολή" σε κάποιον καλύτερο Μαλάκα από εσένα;

      Να πας και στη Θεσσαλονίκη να τους πεις ότι δεν είναι Ελληνες (εσύ ως φασίστας τους θεωρείς ...Βούλγαρους) και ότι πρέπει να ζητήσουν την ...ανεξαρτησία τους. Θα μαζέψεις τόσες μπουγάτσες (σε κλωτσιές) που θα έχεις να τρως για τον υπόλοιπο θλιβερό βίο σου.
      Η να το πεις στους κρητικούς που είναι και πιό μερακλήδες!!!

      (παρακαλώ τον διαχειριστή του μπλογκ να μην διαγράφει τέτοια σχόλια σαν του γιαννης μελάς. Να ευθυμήσουμε και λίγο...)

      Διαγραφή
    9. Θα έλεγα,να παραιτήση κανείς ήσυχους τους Κρητικούς,γιατί ο κρητικός λαός είναι ελληνικός.Οι Κρητικοί χύσανε το αίμα τους στη Μακεδονία και στην Ήπειρο,για την Ελλάδα.Καμιά σχέση δεν έχει η περίπτωσηψτης Κρήτης με αυτή της Κατσλωνίας.

      Διαγραφή
  12. Υπονοείς ότι το άτομο είναι αδύναμο, για αυτό θες λαό, έθνος, πλειοψηφίες, κράτος ή άλλα άτομα έξω από το άτομο να κατευθύνει την ζωή του; Ο άνθρωπος δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια ερωτήματα, αλλά κάποιοι έχουν αρχίσει όμως συνειδητά να επεξεργάζονται απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Δεν υπάρχει σύνολο δίχως άτομα. Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Καζάκη ως πολύ καλός γνώστης της ιστορίας οφείλετε να μεταλαμπαδεύσετε τις ιστορικές σας γνώσεις στους ανιστόρητους οπαδούς του ΕΠΑΜ

    Στο wikipedia διαβάζουμε

    Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης ήταν προσωρινή, επαναστατική κυβέρνηση που ήλεγχε το λεγόμενο Κράτος της Θεσσαλονίκης (τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη) από τις 16 Σεπτεμβρίου 1916 κατόπιν της επικράτησης του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης, ενώ η νόμιμη συνταγματικά και επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας (με έλεγχο της Νότιας Ελλάδας) ήταν η Κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου 1916.

    Την κυβέρνηση αυτή σχημάτισε στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη των όπλων της Αντάντ - μονάδες της οποίας είχαν αποβιβαστεί εκεί προηγουμένως χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία αλλά και την ουδετερότητα της χώρας - ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και με υπουργούς τους


    https://el.wikipedia.org/wiki/Κυβέρνηση_Εθνικής_Αμύνης


    Στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου διαβάζουμε

    Το φαινόμενο ονομάστηκε Εθνικός Διχασμός, αποτυπώθηκε γεωγραφικά στη διάσπαση σε «κράτος των Αθηνών» υπό τον Κωνσταντίνο και «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Βενιζέλο και υπήρξε, ουσιαστικά, η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/522,1915/

    Όσο κύριοι και να σας φαίνεται απίστευτο,όσο ο κύριος Καζάκης και να σας στο αποκρύπτει σκόπιμα,υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αντιπαράθεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης (δυο κυβερνήσεις-δυο "κράτη").

    Νομίζω οτι κάποιοι μεταλάσσονται απο οικονομολόγοι σε παπατζήδες για αυτό και αρέσκονται να μιλούν με όρους χαρτοπαιγνίων και να αποκρύπτουν εσωτερικές εμφύλιες διαμάχες του παρελθόντος που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα απο την εμφύλια διαμάχη που βιώνει σήμερα η Ισπανία.

    Δεν τους έπιασε ο πόνος τους Καταλανούς για την φυλή τους και ζητούν απόσχιση,αλλά για την τσέπη τους διότι δεν γουστάρουν να πληρώνουν νταβατζιλίκι στην Μαδρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιο τίμια κατάσταση μου στη ζωή είναι να είμαι ανιστόρητος. Εν τη πραγματικότητι όλη η περασμένη ιστορία και η ψευδοπειραματική επιστήμη των φόνων και του αίματος που είναι η Ιστορία, δεν επαληθεύονται στην βιόσφαιρα. Είναι σφάλματα αυτά. Η συζήτηση είναι αν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε τι σημαίνει κατάθλιψη επί του homo. Χωρίς βέβαια να μετέχουμε στους φόνους ή να συγκαλύπτουμε.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σου.Όπως έχω γράψει σε ένα προηγούμενο σχόλιο,η άγνοια είναι ευδαιμονία.

      Αν ήξερες οτι ο Διονύσιος Σολωμός δεν ήταν Έλληνας,αν ήξερες οτι η ελληνική σημαία είναι κοπιαρισμένη σε σχέδιο της σημαίας της Βρετανικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών και σε χρώμα της σημαίας της Βαυαρίας.

      Αν ήξερες πως οι αγωνιστές του 1821 μιλούσαν αλβανικά και ήταν αρβανίτες (μη γηγενείς κάτοικοι,αλλά άποικοι της ελληνικής επικράτειας)

      Αν ήξερες οτι π.χ. τα Σπάτα φέρουν το όνομα ενός Αλβανού πολέμαρχου,αν,αν,αν... τώρα θα άκουγες τον όρο "ελληνικός λαός" και θα έφτηνες τον κόρφο σου.

      Διάβασε και για τους αρβανίτες Ιταλούς που έχουν δικιά τους σημαία και δηλώνουν Αλβανοί

      https://en.wikipedia.org/wiki/Arbëreshë_people

      Οι αρβανίτες στην Ελλάδα έχουν αφομοιωθεί,ενώ στην Ιταλία όχι.

      Το ξέρεις οτι στην Ελβετία κατοικούν Βλάχοι; Γιατί όλοι ή σχεδόν όλοι οι ευεργέτες του έθνους ήταν Βλάχοι;

      Ποιοι λαοί και ποιες ιστορίες για αγρίους.Οι λαοί είναι χαρμάνια φυλών που όταν τα λεφτά είναι πολλά και η εξουσιά γλυκιά οδηγούνται σε εμφυλίους.

      Η μάζα δεν έχει κριτική ικανότητα.Η μάζα χειραγωγείται και καθοδηγείται άλλοτε στην ακμή και άλλοτε στην παρακμή.

      Ζωή και Θάνατος.Το νεοελληνικό κρατίδιο γεννήθηκε το 1831 και σήμερα οδεύει προς τον θανατό του.

      Ζούμε την εποχή που περιέγραφε ο Λιαντίνης το 1995
      https://www.youtube.com/watch?v=qUKn2n7q8e8

      Ο κύριος Καζάκης αυτή την εποχή την περιέγραψε με τον όρο "ξαναμοίρασμα της τράπουλας",προφανώς γιατί έχει την ελπίδα πως θα επιβιώσει απο την καταστροφή

      Όπως πολύ καλά έλεγε ο κύριος
      Καζάκης,λοιπόν,αγαπητέ σύντροφε και συναγωνιστή, οι πρώτοι που θα αρχίζουν να κατεβάζουν τζαμαρίες
      είναι αυτοί που κοιμούνται και θα ξυπνήσουν την στιγμή της κανονιάς.

      Για αυτό καλύτερα να συνδέσεις τον όρο "μοιρασμα της τράπουλας" με την καταστροφή,παρά με την ευτυχία και την υλική ευδαιμονία.

      Διότι αν αστοχήσεις στην σύνδεση,οι συναγωνιστές και τα συντρόφια θα σπάνε τις τζαμαρίες της επιχειρησής σου και του σπιτιού σου για να βρουν τροφή και μπικικίνια

      Διαγραφή
    3. Τα νουκλεοτίδια δεν έχουν εθνικότητα. Η ζωή (η ζωή της Βιολογίας) όμως πρέπει να αμυνθεί Μελά και να μην ενδώσει στα σφάλματα που ορισμένοι ζωντανοί οργανισμοί διαπράσσουνε. Και όλες τις προσπάθειες και τις γνώσεις του ειδικώς εδώ Καζάκη εγώ τις ερμηνεύω σοβαρά να τείνουν προς τα εκεί. Μπορεί κάποιος να διαμαρτυρηθεί που οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμπεράνουν άμεσα για το δέον μεταχειρίζομενοι την εκτός Αλέκας επιστήμη. Τι σημαίνει "μάζα" Μελά; Δεν υπάρχει μάζα. Απλώς ζούμε σε μέρες που κυριαρχούν ακόμη οι διάφοροι φιλόσοφοι και διαφεντεύουν την επιβολή της δυστυχίας οι διάφοροι φιλόσοφοι και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από τον Λιαντίνη γιατί φοβάσαι και μισείς να λύσεις καμιά άσκηση με κανένα mol. Δεν είναι ούτω;

      Διαγραφή
  14. Ο Γιάννης Αθανασιάδης1 σκέπτεται ναζιστικά:

    "οι φιλόσοφοι μόνο εξηγούν τον κόσμο. το ζήτημα είναι να αλλάξει".

    Τι είναι ο κόσμος; Είναι τα άτομα; Είναι το φαινόμενο της ζωής; Δεν μου λέει τι είναι ο κόσμος. Αυτό τον κόσμο εξηγούν οι φιλόσοφοι. Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος του Τζόνυ και των φιλοσόφων, ως σύλληψη και ως εξήγηση κόσμου, είναι ένας κόσμος ψεύδους και κόσμος ανυπόστατος και η χαζομάρα ταυτοποιημένη ως χαζομάρα. Αυτό τον κόσμο θέλει να τον αλλάξει. Με ποια εργαλεία θα τον αλλάξει; Αναγκάζοντας την σκέψη να παραδέχεται το αφύσικο και το ψεύδος, ότι οι φιλόσοφοι εξηγούν τον κόσμο; Ότι ο Καντ και ο Μαρξ εξηγούν τις πρωτεΐνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή