O Ambrose Evans-Pritchard της Βρετανικής Telegraph την Πέμπτη, 2/4 (http://www.telegraph.co.uk/…/Greece-draws-up-drachma-plans-…) έγραψε: "Η Ελλάδα χαράζει δραστικά σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσουν τους λογαριασμούς, εκτός εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και μαλακώσει τα αιτήματά της."
Την επόμενη ημέρα η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ρωσίας Βεστιφινάνς (http://www.vestifinance.ru/articles/55567), με τη σειρά της έγραψε: "Η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για να εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος." Πηγή; Goldman Sachs.
Μην παραπλανιέστε με το εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό που εννοούν είναι εθνικοποίηση των ζημιών και των κόκκινων δανείων για να φορτωθούν στο δημόσιο ταμείο. Όπως και κούρεμα υποχρεώσεων των τραπεζών προς ιδιώτες δανειστές και καταθέτες.
Τα δημοσιεύματα αυτά δεν είναι χωρίς σημασία. Μιας και οι πηγές τους δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ούτε και το γεγονός ότι η Goldman Sachs κυκλοφόρησε την Δευτέρα που μας πέρασε μια υποτιθέμενη ανάλυση γιατί δήθεν η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές. Το σημείωμα αυτό, όπως κι όλα αυτού του είδους γράφονται για να πρωωθήσουν τις θέσεις της GS.
To τελευταίο τρίμηνο ιδιαίτερα η GS, ειδικά το κεφάλαιο που διαχειρίζεται "αναδυόμενες αγορές" με έδρα το Λονδίνο, έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις, (την έκθεσή της, όπως λένε στην αργκό των χρηματαγορών) σε ελληνικά ομόλογα και άλλους τίτλους. Ενώ έχει προσλάβει αρκετούς ελληνόφωνους γιάπις, απ' αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο ότι τους λέει η Εταιρεία, για να κρατά στενές επαφές με τη νέα κυβέρνηση.
Αυτή λοιπόν η GS με το βαρύ και ποινικά παρελθόν εμπλοκής της με την χρεοκοπία της χώρας τουλάχιστον από την εποχή Σημίτη, βγήκε να μας αποκλείσει τη δυνατότητα μιας καθαρής λύσης, δηλαδής της εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος. Όμως δεν απέκλεισε την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος με το ευρώ, που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί δραχμή.
Όλα αυτά μυρίζουν άσχημα. Γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2010 κυκλοφορεί μελέτη με πηγή την αμερικανική Fed για εισαγωγή διπλού, παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. Ήμουν ο πρώτος που είχα μιλήσει και γράψει τότε δημόσια γι αυτό το ενδεχόμενο και φυσικά το είχα καταδικάσει απερίφραστα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν χειρότερο ακόμη κι από το ευρώ.
Σήμερα, υπάρχουν ορισμένοι στην κυβέρνηση που φλερτάρουν ανοιχτά μ' αυτή τη λύση. Ένας απ' αυτούς είναι ο κ. Μάρδας, που μάλιστα έχει προτείνει κι ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγου παράλληλης κυκλοφορίας με υποθήκη ακίνητη περιουσία. Την προκλητική αυτή πρόταση είχε υιοθετήσει προεκλογικά κι ο μέτρ του είδους Γιάννης Δραγασάκης. Στην χώρα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν καταφτάσει ξένες εταιρείες από Ολλανδία κι αλλού, που ειδικεύονται σε έτοιου είδους αρπαχτές.
Δεν γνωρίζω αν όλο αυτό είναι ένα θέατρο για τους αφελείς, ή αν όντως μας ετοιμάζουν για διπλό παράλληλο νόμισμα, ώστε να φανεί πώς η κυβέρνηση έρχεται σε ρήξη. Πάντως κανείς έχων σώας τας φρένας και γνωρίζοντας από οικονομία δεν θα μπορούσε ποτέ να προτείνει διπλή παράλληλη κυκλοφορία. Μόνο αλαφροίσκιωτοι, ή αδίστακτοι κερδοσκόποι.
Προσωπικά ελπίζω να είναι όλο ένα θέατρο. Γιατί αν μας πάνε σε διπλή παράλληλη κυκλοφορία νομίσματος και μάλιστα με προτάσεις σαν του Μάρδα, τότε θα μάθουμε τι σημαίνει ξεπούλημα στην πράξη, τι σημαίνει κατοχική πείνα και τι αποκαλούσαν οι παλιοί ράλλικα ή γκοτζαμάνικα λεφτά. Θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί η περίοδος του Πάσχα προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Πάντως αν είχα να διαλέξω ευρώ, ή παράλληλο νόμισμα, με κλειστά μάτια θα διάλεγα ευρώ με σκοπό να το ανατρέψω για να εισαχθεί αληθινό εθνικό νόμισμα. Καθαρά πράγματα. 'Οσοι προπαγανδίζουν το διπλό νόμισμα, μοιάζουν μ' εκείνους που προετοίμαζαν τα θύματα των κρεματορίων λίγο πριν τα βάλουν στη γραμμή για τα ντους αερίων.
Καλά κύριε Καζάκη, τον τράουλλον τον Πισσαρίδη που είναι άνθρωπος με δοκτοράτο, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που πήρε και νόμπελ, γιατί κάθεται και μας λέει για διπλή κυκλοφορία; Είναι ξεπουλημένος ο τράουλλος; Αν είναι έτσι να αρχίσω να κτυπιέμαι στον τοίχο μπας και εξιλεωθώ από την μάστιγα της μαλακίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα γράψω αναλυτικά για το θέμα, γιατί έχει καταντήσει σήμερα να θεωρούμε ως μέγα θεώρημα την μεγαλύτερη μαλακία. Αρκεί να την λέει κάποιος από το Χάρβαρντ. Η διπλή κυκλοφορία νομίσματος μας ταλαιπωρεί από την αρχαιότητα. Ο Αριστοφάνης στους Βάτραχους (στίχοι 720-723) βάζει το χορό να λέει: "Πολλές φορές η πόλη μας έπαθε τα ίδια με τους καλούς της πολίτες, ό,τι έχει πάθει και με τα παλιά νομίσματα σε σχέση με τα νέα. Τα παλιά και γνήσια και γνωστά και τιμημένα και ολοκάθαρα κομμένα ηχούν κουδουνιστά και σ' όλους έχουν πέραση, Έλληνες και ξένους, μα εμείς τα αποφεύγουμε, ζητάμε τα μπρούτζινα τα κομμένα προχτές, πεταχτά και πρόχειρα." Κάθε φορά που ήθελε η Αθήνα να υποτιμήσει τις χρυσές δραχμές της, έκοβε μπρούτζινες ευτελούς αξίας και τις έθετε σε παράλληλη κυκλοφορία για τις εσωτερικές συναλλαγές. Από τότε μέχρι σήμερα τα ίδια και τα ίδια.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντηση κύριε Καζάκη. Με απλά λόγια όπως το διατυπώσατε, η διπλή κυκλοφορία νομίσματος είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και απέτυχε.
ΔιαγραφήΕρώτηση: Που θα βασιστεί μια μονομερής κήρυξη του χρέους ως παράνομο; Σε ποιο συγκεκριμένο νόμο του διεθνούς δικαίου; Αρκούν μόνο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να αναχαιτίσουν τους δανειστές που θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πρεπει να απασχολει εμας ποιος είναι ο νόμος, διότι δεν θα προσφυγουμε εμείς αλλά οι δανειστές. Εμείς λέμε "κύριοι τέρμα τα διφραγκα". Αυτοι ειναι που μετα θα τρέξουν (αν τρέξουν). Και όπως σε αλλες περιπτώσεις μονομερούς διαγραφής χρέους, τα διεθνή δικαστήρια θα τους πουν τα κακά μαντάτα: "κύριοι παιξατε και χάσατε".
ΔιαγραφήΤις απαντήσεις -και μάλιστα πολύ αναλυτικά- θα τις βρεις εδώ σε διάφορα άρθρα που αφορούν στο χρέος.
ΔιαγραφήΩστόσο, μια πιο κωδικοποιημένη - συγκεντρωτική απάντηση στο ζήτημα θα τις βρεις στα δύο παρακάτω άρθρα:
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/04/blog-post_97.html
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/11/blog-post_960.html
http://www.elzoni.gr/html/ent/817/ent.14817.asp
ΔιαγραφήΤο «δόγμα Calvo»: H Μονομερής διαγραφή του εξωτερικού χρέους στο Ελληνικό και Διεθνές Δίκαιο
https://en.wikipedia.org/wiki/Calvo_Doctrine
http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/Calvo+Clause
Calvo Clause
http://opil.ouplaw.com/view/10.1093/law:epil/9780199231690/law-9780199231690-e689
Calvo Doctrine/Calvo Clause
Αυτό που θέλω να ακούω από το ΕΠΑΜ ,εκτός από την υπέρ εθνικού νομίσματος ξεκάθαρη θέση του - που προσωπικά έχω εμπεδώσει -είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Αν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας , πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα ; Δε θέλω να ακούω για ανάπτυξη , γιατί μυρίζει αρπακτικά. Πιο ανθρώπινο μου φαίνεται αυτό το αποανάπτυξη , που κάποιοι προτείνουν. Θα ήθελα την άποψή σας . Θα θέσω μερικά ερωτήματα και αν βρείτε το χρόνο απαντήστε μου. Αν τελικά επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα , που θα κόβουμε εμείς και δε θα το δανειζόμαστε, θα συνεχίσει να υπάρχει η ανεργία; Αν οι τιμές των προιόντων πρώτης ανάγκης εκτοξευθούν, θα μπορεί ένας συνταξιούχος να συντηρεί τα άνεργα παιδιά του; Η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε κατά δύο ώρες το εβδομαδιαίο ωράριο των εκπαιδευτικών , μειώνοντας τις θέσεις εργασίας. Μπορεί με αντίστροφη κίνηση να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας; (εννοείται χωρίς μείωση μισθών )και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα; Υπάρχει κανένας θεσμός ή οργανισμός , που θα το απαγόρευε; Γιατί το οκτάωρο - που με αγώνες κατακτήθηκε- καταστρατηγήθηκε με ελαστικά ωράρια και εθελούσιες υπερωρίες; Το «πλασματικό» 1.500.000 ανέργων με μείωση του ωραρίου κατά 3 ώρες την ημέρα θα μπορούσε να λυθεί; Αν μπορούσε να μειωθεί έτσι η ανεργία , γιατί η εργατική τάξη κοιμάται και δεν το διεκδικεί; Ποιος εργαζόμενος θα πει ότι θέλει να δουλεύει περισσότερο , ποιος άνεργος θα αρνηθεί να δουλέψει για να ζήσει αξιοπρεπώς κι όχι με ταπεινωτικά επιδόματα; Πόσα χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Σικάγο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα ακριβώς για να ξεφύγουμε από την καταδίκη της μόνιμης μιζέριας και της φτώχειας διεκδικούμε την άρνηση αναγνώρισης του χρέους και την καθιέρωση εθνικού κρατικού νομίσματος. Επειδή με το δικό μας νόμισμα θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε άμεσα μαζικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη γρήγορη εξάλειψη της ανεργίας, εκμεταλλευόμενοι όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτός ο τόπος, απελευθερωμένοι ταυτόχρονα από τις δουλείες που μας έχουν επιβληθεί μέσω τις συμμετοχής μας σε μια τόσο ετεροβαρή οικονομικοπολιτική ένωση (ΕΕ).
ΔιαγραφήΕίναι γεγονός, ότι με την εκτίναξη της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας και των νέων μεθόδων παραγωγής απελευθερώνεται τεράστιος Ελεύθερος Χρόνος, ο οποίος οδηγεί όλες τις χώρες της καπιταλιστικής δύσης σε μεγάλα ποσοστά ανεργίας, επειδή -πέραν της μετανάστευσης των επιχειρήσεων στις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους της ανατολής-, καμία σύγχρονη επένδυση δεν μπορεί να δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας όσες είναι αυτές που χάνονται λόγω της συνεχούς αύξησης της παραγωγικότητας. Αντίθετα καινοτόμες επενδύσεις έρχονται να μειώσουν δραστικά τις θέσεις εργασίας χρησιμοποιώντας π.χ. τη ρομποτική. Έτσι, κι επειδή στο σύνολο δεν μπορούν να καταναλώνονται περισσότερα από όσα παράγονται σε ένα κλειστό κύκλωμα, όπως είναι ο πλανήτης, αλλά -στις μέρες μας- μπορεί να παράγεται πολλαπλάσιο προϊόν από όσα υπάρχει δυνατότητα να καταναλώνεται, δημιουργήθηκε αυτό το «μπούκωμα» που μοιάζει με κρίση υπερπαραγωγής σε διεθνές επίπεδο, αφού και οι νέες αναδυόμενες αγορές των χωρών του τρίτου κόσμου φτάνουν ταχύτατα τα όρια κορεσμού, από την άποψη καταναλωτικής δυνατότητας.
Συνεπώς η απάντηση εδώ είναι η ορθολογική διαχείριση του χρόνου εργασίας και του ολοένα αυξανόμενου ελεύθερου χρόνου. Λιγότερες ώρες εργασίες την ημέρα, λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, μεγαλύτερα διαστήματα διακοπών το χρόνο και λιγότερα χρόνια εργασίας μέχρι τη συνταξιοδότηση, προκειμένου να δοθεί ο χώρος και ο χρόνος σε νέους ανθρώπους να μπουν στην παραγωγή, να αποκτήσουν εμπειρία και να προσφέρουν στον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο. Πολύ σωστά λοιπόν, ο ελεύθερος χρόνος είναι σήμερα το κατ’ εξοχή διακύβευμα της ταξικής πάλης.
Ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στηριγμένο στις ίδιες τις δυνάμεις μας, οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψη του το παραπάνω γεγονός και να προχωρήσει εξισορροπώντας το χρόνο εργασίας με τον ελεύθερο, δίνοντας έτσι αποφασιστικό χτύπημα στην ανεργία, μέχρι την τελική της εξάλειψη, όπου μαζί με την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου του πληθυσμού, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκτηση της εσωτερικής αγοράς και θα αποτελούν ισχυρό κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις.
Αλλά αυτό προϋποθέτει συνολική αλλαγή κατεύθυνσης και γι’ αυτό εμείς επιμένουμε στη ρήξη....
Αν η εργατική τάξη «κοιμάται», αυτό οφείλεται επειδή οι φορείς της λειτουργούν ακόμα με τις προσλαμβάνουσες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και δεν προσαρμόζουν τα αιτήματα και τους τρόπους διεκδίκησής τους στις σύγχρονες εξελίξεις, που τους έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο!
Όθωνας Κουμαρέλλας
Δημόσιες κρατικές επενδύσεις, μείωση ωραρίου, φορολογικά κίνητρα ελαφρύνσεων (διετών) για μικρομεσαίους και αγρότες, χαμηλοτοκα δάνεια απο τις νέες τράπεζες ειδικου σκοπού, μείωση της γραφειοκρατίας για ιδιωτικές επενδύσεις, διακρατικές συμφωνίες για μεγάλα επενδυτικά έργα στην χώρα με όρους λαικου συμφέροντος. Ανελαστικές εργασιακές σχεσεις. Θα ακολουθήσει νέο εργατικό δίκαιο ως παράρτημα του νέου συντάγματος που θα φτιαχτεί από τον λαό.
Διαγραφήθα σου βρει ο κοσμάς από πάνω δουλειά, ελληνική με αφεντικά έλληνες σαν το μιχαλολιάκο να σου δίνει 3 ευρώ μεροκάματο να λες ευχαριστώ και γιαβόλ χερ κομαντάντ.
ΔιαγραφήΚυρια Βαρβαρα τον ιδιο προβληματισμο ειχα και εγω και μετα που διαβασα τις πρωτες 100 ημερες μετα την αναληψη τις διακυβερνησης απο το ΕΠΑΜ καταλαβα καποια πραγματα καλυτερα. Υπάρχει αναρτημενο σε όλα τα μπλοκ του ΕΠΑΜ μπορειτε να το διαβασετε και ειμαι σιγουρος οτι θα βρειτε τις απαντησεις που ψαχνετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη γνωρίζεις εαν οι ΗΠΑ βρίσκονται ή κινδυνεύουν να μπουν σε δίνη αποπληθωρισμού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Ιανουάριο του 2015 η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε πτώση τιμάριθμου -0,1% σε ετήσια βάση. Η κατάσταση επιδεινώνεται και η οικονομία των ΗΠΑ όλο και πλησιάζει σε δίνη αποπληθωρισμού.
ΔιαγραφήΠέρα από εργασία και ανεργία, ζείς. Μήν περιμένεις να σου αναγνωρίσει κάποιος εργασία ή οτιδήποτε άλλο γιά να ζήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιά λύση που προτείνω εγώ είναι ζωτικός χώρος για τον καθένα ή ζωτικός χώρος για κάθε οικογένεια. Όπου κάποιος θα παράγει βιολογικά την τροφή του όποτε το επιλέξει, και ως προς αυτό χρειάζεται ευαισθησία μαζί με γνώση. Ο ζωτικός χώρος δεν θα πουλιέται, μπορεί να όμως να αλλάξει.
Ο ζωτικός χώρος θα είναι ένα από τα θεμέλια, μετά τα θεμέλια η εργασία, για την τελευταία ο Δημήτρης και ο Όθωνας και άλλοι του ΕΠΑΜ έχουν πολύ καλές προτάσεις.
Ένα άλλο θεμέλιο που διαφεύγει από τους περισσότερους, παρόλο που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είναι η ελευθερία των ανθρώπων όλων των ηλικιών να επιλέγουν αυτοί οι ίδιοι σε τι διδασκαλία θέλουν να συμμετέχουν και το πότε. Αναφέρομαι σε συμμετοχή και συνεργασία ελευθέρων σε διδασκαλία και εκπαίδευση. Όπως καταλάβατε το πρόβλημα είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση, ρίζα ενός σωρού τραυματικών εμπειριών της ανθρωπότητας.
Κάτι άλλο, έχεις παρατηρήσει ότι οι διαδεδομένες επιστήμες δεν έχουν ξεκάθαρη κατεύθυνση ή σπάνια αναρρωτιόμαστε για την κατεύθυνση; Χώρια ότι είμαστε εύπιστοι στο επιστημονικό.
Σύμφωνα με πιά κατεύθυνση έχουν νόημα αυτά πού έγραψα παραπάνω; Η κατεύθυνση είναι ελευθερία για όλους και γιά τον καθένα.
Ηλίας Α. Λυμπέρης
Κύριε Λυμπέρη, ο Χρόνης Μίσιος σε μια συνέντευξή του ,λίγο πριν πεθάνει, είχε δηλώσει ότι ,αν είχε παιδί δε θα το έστελνε στο σχολείο , αλλά θα του μάθαινε ο ίδιος γραφή ,ιστορία, λογοτεχνία, ποίηση ... Ξέρεις, ως εκπαιδευτικός, πόσο ντράπηκα; Δυστυχώς είχε δίκιο. Τα σχολεία τα τελευταία χρόνια κατάντησαν παρκιγκ ψυχών και οι δάσκαλοι -στην πλειοψηφία τους -μαριονέτες του συστήματος. Οι λίγοι που αντιστέκονται χάνουν τον ύπνο τους . Ποια ελευθερία θα διδάξουν οι φοβισμένοι , συμβιβασμένοι και ανελεύθεροι δάσκαλοι;
ΔιαγραφήΦίλοι μου, μερικά από τα ερωτήματά μου , ήταν μάλλον ρητορικά . Tα σχόλιά σας αναμενόμενα , γιατί τα προτάγματα του ΕΠΑΜ είναι απόλυτα κατανοητά. Επειδή όμως υποτιμητικά αποκαλείται «κόμμα της δραχμής» και επειδή η αναθεώρηση των στερεότυπων που μας έχουν κολλήσει είναι δύσκολη σε θεωρητικό επίπεδο, έχω την αίσθηση ότι πρέπει να επιμείνουμε στη μείωση του ωραρίου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών . Θα μας πουν ότι αυτό δεν γίνεται. Θα μας την «πέσουν» τα Χάρβαρντ και με επιστημοφανή επιχειρήματα θα μας χαρακτηρίσουν αιθεροβάμονες και γραφικούς . Ο κ. Καζάκης, που εκλαίκευσε για χάρη μας το φαινόμενο της κρίσης, έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε αυτούς που κερδίζουν το έδαφος που εμείς χάνουμε , γιατί μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου. Σταδιακά δε μειώνεται η ανεργία. Κάποιοι θα πεθάνουν στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Η ανεργία μειώνεται με ρήξη, όπως λέτε. Υπερωρίες να επιτρέπονται ,μόνο αν η ανεργία φτάσει στο 0%. Χρόνια πριν, (και πριν την κρίση υπήρχε ανεργία) τις απόψεις μου αυτές τις έλεγα σε μαθητές μου και σε συναδέλφους και μειδιούσαν . Ξέρετε ήταν και τα ιδιαίτερα μαθήματα , με τα οποία κάποιοι διπλασίαζαν και τριπλασίαζαν το μισθό τους . Πάντα υποστήριζα ότι, ακόμα και για την ενισχυτική διδασκαλία , που ο νόμος μας επέτρεπε να εργαστούμε επι πλέον ώρες, έπρεπε να δουλεύουν νέοι αδιόριστοι και όχι εμείς. Όχι από τεμπελιά , ούτε από ολιγάρκεια. Ήθελα ελεύθερο χρόνο, για να διαβάζω, για να γράφω, για να σκέπτομαι, για να μαθαίνω , για να ζω, χωρίς να κοιτάω το ρολόι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένε ότι , αν μειωθεί το ωράριο εργασίας, θα αυξηθεί η ζήτηση προιόντων , θα ανεβούν οι τιμές και ο μισθός μας θα υποτιμηθεί τόσο, που θα πεινάσουμε. Εγώ λέω ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και αυτή είναι η πραγματική ανάπτυξη. Για παράδειγμα , αν δεν έχω χρήματα για να πληρώσω τον εργάτη να κλαδέψει τις λίγες ελιές μου , θα μειωθεί η παραγωγή μου . Μόλις θα επαρκεί για την ετήσια ανάγκη της οικογένειάς μου. Αν έχω χρήματα και πληρώσω για το κλάδεμα, η παραγωγή μου θα αυξηθεί , το περίσσευμά μου θα διακινηθεί στην αγορά , θα φορολογηθεί, ο εργάτης που θα πληρωθεί από εμένα θα αυξήσει την αγοραστική του δύναμη , το χρήμα θα κινηθεί κλπ κλπ. Μπορούμε έτσι απλά να εξηγήσουμε ότι αν υπάρχει βούληση μπορούμε να ανατρέψουμε τα στερεότυπα; Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και συγγνώμη ,αν τα δικά μου σχόλια είναι τόσο απλο ι κά. Καιρός να βγούμε απ τα κλουβιά μας. Κυρίως από αυτά που μόνοι μας κατασκευάσαμε.
Η Ελλαδα οδευει να εχει τη τυχη των χωρων του Ανατολικου μπλοκ και της πρωην ΕΣΣΔ μετα τη διαλυση του υπαρκτου σοσιαλισμου. Εαν κατι κραταει καπως τα πραγματα ειναι οτι πολλοι ζουν με τις συνταξεις γονιων και παππουδων. Για ποσο ακομα ομως ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι γνωστα τα τραγικα και καταστροφικα γεγονοτα που εγιναν στην Αν. Ευρωπη με τη μαζικη φτωχοποιηση, τεραστια αυξηση ανεργιας, μεγαλη αυξηση θνησιμοτητας και δραματικη μειωση γεννησεων, καταστροφη κοινωνικων και οικογενειακων δομων, εγκληματικοτητα, φαινομενα πορνειας και δραματικης αυξησης χρησης ναρκωτικων, αλλα και ελεγχο της οικονομιας απο μαφιοζικα κυκλωματα. Ακριβως τα ιδια γινονται και εδω.
Ειναι απιστευτο παντως πως εγινε ετσι σκατα η Ελλαδα. Τετοιο χαλι δεν υπηρχε ποτε, και ας υπηρχε φτωχεια τις παλιοτερες εποχες.
Και πολυ φοβαμαι οτι μπορει να γινει μη αναστρεψιμη η κατασταση.
To ΕΠΑΜ πρέπει να τοποθετηθεί με δελτιο τύπου στο ζήτημα των Σκουριών όπου έχουν βάλει σε εμφυλιο τους εργαζομενους και τους κατοίκους. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου; Εγω νομίζω οτι ειναι προμήνυμα του μελλοντος για ολόκληρη τη χώρα. Θα ήθελα πολύ μια γνώμη για αυτό και να πάρει θέση το Μέτωπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα όσα λες κ. Καζάκη, μπορεί να τα κανει και ο Σύριζα. Που μάλιστα είναι στην εξουσία. Ενω εσένα σε έχουν στο περιθώριο και συρικνωνεις το ΕΠαΜ με την λάθος τακτική σου βρίζοντας και γκρεμίζοντας γέφυρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜείνε εσύ να περιμένεις το ΣΥΡΙΖΑ κι άσε εμάς να βρίζουμε και να κόβουμε γέφυρες. Αυτή είναι η διαφορά του πουλημένου τομαριού, του κηφήνα, του ραγιά που περιμένει γιατριά απ' αυτούς που τον πουλάνε με εκείνους που δεν βάζουν νερό στο κρασί τους. Βλέπεις η ιστορία πρωχορά μπροστά μόνο απ' αυτούς που γκρεμίζουν τις γέφυρες και δεν είναι τόσο χυδαίοι ώστε να βάζουν τα σάπια μαζί με τα ώριμα. Οι υπόλοιποι μένουν πίσω καταδικασμένοι ανώνυμοι του όχλου να "ψηρίζουν την μαϊμού" του Κωλέτη. Το παράδειγμά σου χαρακτηριστικό αυτών που μας έφτασαν σ' αυτήν την κατάντια.
ΔιαγραφήΟ Πάνος Καμμένος χθες βράδυ (6/4/2015) για το ενδεχόμενο ρήξης:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=wytk4jWryT4&spfreload=10
Αυτός ή μιλάει για άλλη χώρα ή δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται.
Ενας συνοδοιπόρος στο σάιτ μου, έγραψε εδώ http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic.php?p=252004#p252004 τα ακόλουθα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλοι,
τά εξαιρετικά γεγονότα πού συμβαίνουν τίς μέρες αυτές στό κοινοβούλιο, μέ τήν εναρκτήρια συνεδρίαση τής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου τού Χρέους, αποτελούν ιστορικές στιγμές για τήν Ελλάδα, ίσως και γιά ολόκληρη τήν Υφήλιο.
Πραγματικά μέ έχουν ενθουσιάσει.
Γίνεται αντιληπτό ότι μέ τήν πρωτοβουλία τής Ζωής Κωνσταντοπούλου καί τής Σοφίας Σακοράφα γιά τήν σύσταση τής Επιτροπής, επιχειρείται νά ανακτηθεί από τήν Βουλή ο ρόλο πού τό Σύνταγμα τής ορίζει, ως ενός εκ τών τριών πόλων εξουσίας, αντί προέκτασης τού πρωθυπουργικού γραφείου, όπως ήταν συνηθισμένο τίς τελευταίες δεκαετίες καί νά μήν αφεθεί ο πλήρης έλεγχος τής πορείας τής χώρας στά χέρια τής Εκτελεστικής εξουσίας (υπό τόν Βαρουφάκη καί τόν Τσίπρα). Αυτή τήν στιγμή η Ελλάδα μού θυμίζει νά έχει δύο (μάλλον αντιθέτους) πόλους εξουσίας:
Εκείνου τής Εκτελεστικής εξουσίας υπό τήν ηγεσία τού Βαρουφάκη, πού μόλις χθές (5/4/2015) διαβεβαίωσε τήν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θά εκπληρώσει στό ακέραιο τίς υποχρεώσεις της http://www.naftemporiki.gr/finance/story/935887/g-baroufakis-i-ellada-tha-ekplirosei-oles-tis-upoxreoseis-tis
καί εκείνου τού Κοινοβουλίου, όπου κάθε νέος ομιλητής προσθέτει ένα επιπλέον επιχείρημα (νομικό, πολιτικό, οικονομικό) πρός τήν κατεύθυνση τής απόδειξης ότι τό χρέος ήταν προϊόν καλοστημένης απάτης καί σύμφωνα μέ τήν διεθνή νομολογία δέν υπάρχει υποχρέωση εξυπηρέτησής του από τήν Ελλάδα.
Η εικόνα τού κοινοβουλίου αυτές τίς μέρες, φαντάζει σάν νά έχουν εισβάλει οι πρό ετών εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες από τήν παρακείμενη πλατεία, καί νά εκθέτουν μέ σαφήνεια καί παρρησία τά επιχειρήματά τους εναντίον τών "προαγωγών" καί "δουλοκτητών" τής κοινωνίας.
Δεκάδες έλληνες καί ξένοι εμπειρογνώμονες, πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομικοί καί άλλοι, στελέχη οργανισμών ή ιδιώτες ανέλαβαν νά στοιχειοθετήσουν καί αποδείξουν τό αυτονόητο: Ότι τά μνημόνια δέν στοχεύουν στήν «διάσωση» τής Ελλάδος, αλλά στό «δέσιμό» της χειροπόδαρα στό διηνεκές, υπό τό έλεος τών δανειστών.
Παρακολουθήστε αυτές τίς μέρες απ’ ευθείας τήν συζήτηση από τό κανάλι τής Βουλής https://parltv.live.grnet.gr/webtv/ ώστε νά αναπτερωθείτε πώς δέν υπάρχει μόνο η προπαγάνδα καί ο εκφοβισμός τών συστημικών ΜΜΕ, αλλά η αρχή τής αποκάλυψης καί η κατάρρευση όλης αυτής τής σκευωρίας τών Μνημονίων.
http://olympia.gr/2015/04/06/%CE%BF%CE% ... BD-%CF%85/
https://www.youtube.com/watch?v=aX1tBJx6vRc
https://www.youtube.com/watch?v=v6Km-uu2EOQ
https://www.youtube.com/watch?v=YjHDpwW1zFg
----
Επειδή παρακολούθησα κι εγώ κάτι "κυρίους" (στο ΣΚΑΙ συγκεκριμένα) να μιλάνε απολύτως απαξιωτικά, αποκαλώντας "τυχάρπαστους" τους ομιλητές στη βουλή, θα ήθελα πολύ τη δική σου θέση, κ. Καζάκη, επ'αυτών που αναγράφονται στο παραπάνω άρθρο. Το παραπάνω το ποστάρησα και χθες, αλλά για κάποιο λόγο δεν εμφανίστηκε (και δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν το ενέκρινες) γι'αυτό το ξαναποστάρω, αναμένοντας σχολιασμους σου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Προσωπικά απογοητεύτηκα με τη συνεδρίαση της επιτροπής. Γενική θεωρητική συζήτηση από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι καλούνται να κάνουν. Η μόνη σοβαρή τοποθέτηση ήταν του Βατικιώτη, ο οποίος απ' ότι έμαθα παραιτήθηκε μετά από αυτό το "σόου". Πρόκειται για γελοιοποίηση του όλου θέματος.
ΔιαγραφήΔημήτρη καλημέρα. Έχω μια απορία: Τα αποτελέσματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου είναι μαχητά; Μπορεί για παράδειγμα ένας πολιτικός, νομικός ή άλλος φορέας να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της ΕΛΕ; Μπορεί π.χ το ΕΠΑΜ να καταγγείλει την ΕΛΕ ότι δεν συμπεριέλαβε στον έλεγχο του χρέους τα 49,4 δις ευρώ swap που έκανε η παρούσα κυβέρνηση; Και αν ναι, τότε τι γίνεται;
ΔιαγραφήΚύριε Καζάκη νομιζω ότι πρέπει να γράψετε ένα αναλυτικό άρθρο για την ΕΛΕ, με προτάσεις και καλοπροαίρετη κριτική. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι όλα τα κομματα έχουν σκυλιάσει με αυτήν την επιτροπή; Δεν είναι δείγμα ότι πατάει σε πολλούς κάλους; Επίσης που μάθατε ότι ο Βατικιώτης παραιτήθηκε; Στην ιστοσελίδα του δεν υπάρχει καμία αναφορά, το αντίθετο, υπάρχει ένα πολύ θετικό άρθρο για την επιτροπή.
ΔιαγραφήΟμως στο α' τρέιλερ της βουλής, μαζί με τη φωνη της Σακοράφα, υπάρχει και αυτή του Βατικιώτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Βουλευτής Β' Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος προσκεκλημένος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο στις 05-04-2015 αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να βγει στις «αγορές».
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρωμάει στημένη υπόθεση (Κύριος οίδε με ποιους όρους) όπως η περσυνή των Σαμαροβενιζέλων: Η δήλωση στο 3ο λεπτό:
https://www.youtube.com/watch?v=uv-TZSzlDJ4
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι, τα αποτελέσματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου μπορούν να αξιοποιηθούν στην τελική διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές που θα διεξαχθεί από τον Ιούνιο. Στην τελική διαπραγμάτευση, είπε, θα τεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους και παράλληλα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το πώς διογκώθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή, αν κατάλαβα καλά, όλη η ιστορία είναι να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία μετά τον Ιούνιο. Καμιά καταγγελία του χρέους, διαγραφή του παράνομου μέρους κλπ. Μόνο καλύτερη συμφωνία μετά τα αποτελέσματα της ΕΛΕ (επειδή…μπορεί να μας λυπηθούν…ή να τους δημιουργήσουμε τύψεις ή κάτι τέτοιο;).