Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Το στημένο παιχνίδι του πενταετούς ομολόγου

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να εισπράττει € 3 δισ. μέσω ενός πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην τιμή των 99.133 με την μέθοδο reoffer και απόδοση 4,95%. Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο, το οποίο θα διαθέτει ετήσιο κουπόνι του 4,75% προσέλκυσε το ενδιαφέρον 600 επενδυτών και οι προσφορές έφτασαν σχεδόν τα 20 δις ευρώ. Ο τίτλος θα καταστεί ληξιπρόθεσμος στις 17 Απριλίου 2019, οπότε και θα πρέπει να καταβληθούν τα 3 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Μέχρι τότε θα έχει κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, πάνω από 783 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

Το ομόλογο αυτό πλασαρίστηκε από τις εξής τράπεζες που οργάνωσαν την πώληση: Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley. Οι τράπεζες αυτές το μεταπώλησαν σε τιμή μικρότερη με άνοιγμα βιβλίου προσφορών στους δικούς τους πελάτες. Με τον τρόπο αυτό εγγυητής του συγκεκριμένου ομολόγου δεν εμφανίζεται η Ελλάδα, έστω κι αν καλείται να το πληρώσει, αλλά οι τράπεζες, που είχαν κάθε συμφέρον να μεταπωλήσουν το ομόλογο σε προσυμφωνημένες τιμές.


Το κύριο στοιχείο με βάση το οποίο τα παπαγαλάκια προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν τον κόσμο και να θολώσουν τα νερά, ήταν οι προσφορές. Δηλαδή τα 20 δις ευρώ περίπου που έφτασαν οι προσφορές για ένα ομόλογο 3 δις ευρώ. Φαντάσου την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, λένε και ξαναλένε όσοι έχουν ως επάγγελμα την εξαπάτηση της κοινής γνώμης.

Αν κάποιος είναι αρκούντως αφελής και απληροφόρητος μπορεί εύκολα να πέσει στην παγίδα. Να δεχθεί, δηλαδή, ότι οι προσφορές αποτελούν δείχτη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα. Είναι έτσι; Όχι βέβαια. Οι δυσανάλογες προσφορές είναι δείχτης άκρατου κερδοσκοπικού πυρετού των αγορών σε μια συγκυρία όπου πολλά επενδυτικά κεφάλαια αποσύρονται από τα κορεσμένες ήδη μεγάλες χρηματιστικές αγορές και δοκιμάζουν την τύχη τους σε κάθε λογής τοποθέτηση.

Να θυμίσουμε ότι στις 26 Ιανουαρίου 2010 είχε τιμολογηθεί η νέα κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 20 Αυγούστου 2015. Η ονομαστική αξία του ομολόγου ήταν 8 δις ευρώ και δόθηκε με επιτόκιο 6,30%. Πόσες προσφορές συγκέντρωσε; Γύρω στα 20 δις ευρώ. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια πάλι ζητωκραύγαζαν.

Να τι έγραφε η Financial Times εκείνη την ημέρα: «Ο διεθνής συναγερμός για την κρίση χρέους στην Ελλάδα υποχώρησε τη Δευτέρα, όταν οι επενδυτές συνέρρεαν για να αγοράσουν την πρώτη για φέτος έκδοση ομολόγων της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι [η Ελλάδα] μπορεί να έχει λιγότερα προβλήματα από ό,τι αναμενόταν για την εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της. Οι επενδυτές τοποθέτησαν περίπου 20 δις € (28 δις $, £ 17 δισ.) σε παραγγελίες για το πενταετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου, τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει.»

Η τελευταία έκδοση ομολόγου της κυβέρνησης εκείνη την χρονιά ήταν στις 4 Μαρτίου με ένα δεκαετές αξίας 5 δις ευρώ και επιτόκιο 6,25%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δις ευρώ. Η κυβέρνηση ξανά πανηγύριζε για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές. Να τι έγραφε η Ναυτεμπορική (7/3/2010): «Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά ανακτά την αξιοπιστία της, προσθέτοντας ότι η χθεσινή έκδοση 10ετών τίτλων προσανατολίστηκε κατεξοχήν σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.»

H επιτυχής προσφορά ομολόγων θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στην κυβέρνηση, ενώ αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να ολοκληρώσει το έτος χωρίς να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, ανέφερε το Dow Jones Newswires (4/3/2010). «Η προσφορά έδειξε ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην ελληνική αγορά ομολόγων», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 7/3/2010. «Είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Όλοι αναπνέουν με μεγαλύτερη ευκολία τώρα».

Η κυβέρνηση τότε υποσχόταν ότι θα ακολουθήσουν άλλες δυο ή τρεις εξίσου πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων με τις οποίες η Ελλάδα θα ανακτούσε πλήρως την «αξιοπιστία» της στις αγορές. Αντί γι’ αυτές στις 23 Απριλίου ο τότε φερόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Η κόλαση άρχιζε για τον ελληνικό λαό.

Όπως βλέπετε πρόκειται για το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι. Τα ίδια και τα ίδια. Βέβαια την επομένη από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, δηλαδή την Παρασκευή 11 του μηνός, οι περίφημοι επενδυτές που υποτίθεται τόσο εμπιστοσύνη τρέφουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φρόντισαν να το ξεφορτωθούν, δηλαδή να το πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά. 

Να τι αναφέρει το Reuters (11/4/2014): «Οι αποδόσεις του νέου ελληνικού πενταετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 18 bp έως 5,13%, σύμφωνα με τα στοιχεία Tradeweb, καθώς οι διαπραγματευτές ανέφεραν εκτεταμένες πωλήσεις από τους επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογα. "Είναι προφανές ότι πολλοί από τους τύπους που αγόρασαν το ομόλογο δεν ανήκαν στο είδος buy-and-hold [μακροπρόθεσμων επενδυτών]. Πήγαν για μια γρήγορη μπάζα", δήλωσε ένας διαπραγματευτής της αφοράς.»

Οι επενδυτές που αγόρασαν το νέο πενταετές ομόλογο το πούλησαν την επομένη ημέρα, έστω και με μικρή χασούρα, γιατί ο στόχος τους ήταν να κερδοσκοπήσουν με την άνοδο των ελληνικών ομολόγων που είχαν ήδη στα χέρια τους. Κυρίως των δεκαετών. Θυμίζουμε ότι τα ομόλογα αυτά τα έχουν αποκτήσει σε αξία χρησιμοποιημένου χαρτιού υγείας από την δευτερογενή μετά την περίφημη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με PSI.

Με την αμέριστη βοήθεια της κυβέρνησης, της τρόικας, κυρίως της ΕΚΤ και της ΕΕ, αλλά και των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι κερδοσκόποι έστησαν ένα ωραίο παιχνίδι για να ανεβάσουν τεχνητά την τιμή των ελληνικών ομολόγων που αγόρασαν κοψοχρονιά στη δευτερογενή αγορά. Το παιχνίδι αυτό λέγεται «δημιουργία προσδοκιών».

Φανταστείτε ότι αγοράσατε δεκαετή ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά το 2012 γύρω στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Τόσο ήταν η τιμή τους τότε στην δευτερογενή. Τον Ιανουάριο του 2013 η τιμή τους στη δευτερογενή αγορά είχε φτάσει το 51,7% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου το 65,4%. Τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 67,3% και τον τελευταίο δίμηνο ξεκινά μια ανοδική πορεία που φέρνει την τιμή του στις 10/4/2014 στο 80,75% της ονομαστικής του αξίας. Κι όλα αυτά χάρις στην επιχείρηση «έξοδος στις αγορές».

Έτσι οι επενδυτές, δηλαδή οι κερδοσκόποι που αγόρασαν το νέο πενταετές, το έκαναν πρωτίστως για να εκμεταλλευτούν τις ανοδικές τιμές στη δευτερογενή των παλιών ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ήδη. Στις 11 του μηνός άρχισε το γενικό ξεπούλημα, όχι μόνο του νέου πενταετούς, αλλά και των παλαιότερων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Γι’ αυτό και οι τιμές τους στη δευτερογενή άρχισαν να πέφτουν.


Να γιατί άνοιγαν σαμπάνιες στο City και στην Wall Street οι κερδοσκόποι με τη νέα έκδοση πενταετούς από την ελληνική κυβέρνηση. Κέρδισαν τρελά δις και θα κερδίσουν πολλά περισσότερα όσο έχουμε κυβερνήσεις που εξασφαλίζουν την πληρωμή του χρέους.     

20 σχόλια:

  1. Να τι γράφουν οι εφημερίδες 13 /4/2013
    "Οριστική λύση για βιώσιμο χρέος πριν τις Ευρωεκλογές - Συγκεκριμένο πλαίσιο συμφώνησαν Μέρκελ και Σαμαράς - Η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων θα ανακοινωθούν πριν από τις ευρωεκλογές" .

    Σίγουρα πάμε και για νέο δάνειο 16-20 Δις, αυτή είναι η οριστική λύση Ή αλλιώς «ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ» που ήταν η κωδική ονομασία των Ναζί για την εσκεμμένη, προσεκτικά σχεδιασμένη εξολόθρευση -ή γενοκτονία- όλων των Εβραίων της Ευρώπης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση είναι η σχεδιασμένη εξολόθρευση -ή γενοκτονία- όλων των νοτίων χωρών της Ευρώπης με οικονομικά μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη ποια η άποψη σου για όσα συνέβησαν σήμερα με όσους διαμαρτύρονταν για τα ανοιχτά καταστήματα; Τα ματ έδειραν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν αναιτια και οι γνωστες φυλλάδες (εθνος, lifo) ήδη γράφουν ψέμματα οτι ταχα ομαδες αγνώστων έσπρωχναν τους καταναλωτές. Μήπως το επαμ είναι κάπως περισσότερο προσανατολισμένο στους μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχους και λιγώτερο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που ζουν καινούριο μεσαίωνα; Θέλω να πω, γράφεις και μιλάς (και πολύ σωστά) είτε για τον επερχόμενο εθνικό ακρωτηριασμό είτε για την ευρύτερη (συγχώρεσε τον όρο) οικονομική κατάσταση (μακροοικονομικά δεδομένα). Ξέρω, άνθρωπος είσαι και δε μπορείς να γράφεις για όλα συνεχώς αλλά μήπως ξεχνάμε λίγο τα μικρά πράγματα ; Ο καθένας μας διαβαζει, ζει ή έχει στο περιβάλλον του ιστορίες να πει τέτοιας μισθωτής δουλείας και τρέλας που με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως το κάλεσμα για πατριωτισμό και ενότητα ακούγεται κενό σ' αυτον που δε μπορεί ούτε να βήξει χωρίς να κινδυνεύει να απολυθεί.
    Καλή επιτυχία στις ευρωεκλογές κι αν προλαβεις γράψε μια μικρή απάντηση.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο: έχω αναφερθεί επανειλλημένα στην κατάσταση των εργαζομένων. Το ΕΠΑΜ είναι το μόνο που μιλά για πλήρη αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και συνθηκών με όρους ανελαστικότητας των εργασιακών σχέσεων, από το πρώτο εικοσιτετράωρο ως μια από τις βασικές αφετηρίες αντιμετώπισης της ανεργίας.
      Δεύτερο: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ενότητα του μισθωτού με τον ελευθεροεπαγγελματία και τον μικρομεσαίο χωρίς την ανάδειξη του πατριωτικού καθήκοντος; Ο Μαρξ έγραφε από την εποχή της Γερμανικής Ιδεολογίας πώς το προλεταριάτο ως τάξη "πρέπει πρώτα να κατακτήσει για τον εαυτό του την πολιτική εξουσία με σκοπό να παρουσιάσει με τη σειρά της τα συμφέροντά της σαν το γενικό συμφέρον". Για να το κατορθώσει αυτό θα πρέπει να αναδείξει το κοινό συμφέρον όλων των στρωμάτων και καταπιεσμένων τάξεων του λαού, όπου το προλεταριάτο αποδεικνύεται ο πιο συνεπής κι ασυμβίβαστος αγωνιστής. Η διεκδίκηση της χώρας προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού στη βάση της πιο ανοιχτής δημοκρατίας, συνιστά το μόνο τρόπο όπου το επιμέρους αίτημα ή ανάγκη του μισθωτού, του προλετάριου, μετατρέπεται σε "γενικό συμφέρον" του λαού και του έθνους. Χωρίς ένα τέτοιο δέσιμο το προλεταριάτο, οι μισθωτοί, υποβιβάζονται σε κοινωνικά υποζύγια χωρίς συνείδηση και προοπτική.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Καλή δύναμη.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Καζάκη, θα σας παρακαλούσα θερμά, σε κάθε ομιλία σας, σε κάθε εκπομπή σας, σε κάθε ευκαιρία να αναφέρετε τα λόγια του
    αντιπρόεδρου της Βουλής και εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, που επέλεξε να στείλει προς την γερμανική πλευρά ένα «μήνυμα» με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό όσον αφορά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όσον κληθεί να κυβερνήσει:

    «Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης», είπε απευθυνόμενος προς τους γερμανούς βουλευτές. «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ (-τα ίδια δεν έλεγε και ο ΓΑΠ?), ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης»

    Γιατί σας το ζητάω αυτό.
    Διότι οι Γερμανοί (αυτοί που κάνουν κουμάντο στην Ε.Ε) έχουν πάρει ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΌΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΎΝ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ με την τωρινή κυβέρνηση. ΤΙΠΟΤΑ δεν θα αλλάξει (άντε να σου κάνουν κούρεμα με μορφή επιμήκυνσης τωρινών δανείων και με μηδενικά επιτόκια για 50 χρόνια και αυτό θα το πουν επιτυχία, οι "κύριοι"του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα για να το ΕΝΙΣΧΥΣΩ το επιχείρημα θα πω ότι σύμφωνα με το σημερινό Reuters, η ΕΕ ετοιμάζεται για την «Μεγάλη Επιμήκυνση» από 30 έως 50 χρόνια !!!) και είναι κρίμα να γίνει ΚΑΠΗΛΕΥΣΗ της λαϊκής εντολής για τελείωμα του μαρτυρίου (έτσι είχε κάνει και ο Αντωνακης με το Ζαπειο Ι&ΙΙ και είδατε τι έγινε μετά).
    Κατά την άποψή μου η επανάληψη για 10 λεπτά της παγίδας του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία, μαζί με τις 5 βασικές αρχές εξοδου από την κρίση επιγραμματικά θα βοηθήσουν.

    Σημείωση: Είναι αλήθεια ότι άκουσα σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ κάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν αρκεί να ΑΠΟΚΥΡΗΞΟΥΝ το σύνολο του χρέους? Αλήθεια, τι θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ? Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει την πάπια και θα το γυρίσει στην υπόθεση Μπαλτακου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχετε άδικο. Απλά το πρώτιστο καθήκον είναι να πειστεί ο λαός ότι μπορούμε να σβήσουμε το χρέος. Αρκεί να αντιληφθούμε τα νομικοπολιτικά όπλα που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ως λαός, ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Κι αυτό προϋποθέτει οπωσδήποτε σύγκρουση με την ευρωζώνη και την ΕΕ προκειμένου να κατακτήσουμε την δυνατότητα να απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος κι όχι ως επαρχία, ή τιμάριο της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" όπως συμβαίνει σήμερα.
      Γι' αυτό που λέτε για τους ΑΝΕΛ αμφιβάλω. Ο κ. Καμμένος στην Καλαμάτα πριν λίγες εβδομάδες αναφέρθηκε στο χρέος λέγοντας ότι αναγνωρίζει το χρέος που δημιουργήθηκε από τον μηχανισμό στήριξης και ότι θα πρέπει να τον πληρώσουμε. Η θέση αυτή δημιούργησε τέτοια αναστάτωση στους ΑΝΕΛ της περιοχής, ώστε είχαμε πλήθος αποχωρήσεις από το συγκεκριμένο κόμμα. Επίσης γνωρίζω - και είναι διαπιστωμένο - ότι ο κ. Καμμένος παρακαλάει στα παρασκήνια τον Τσίπρα για να τον δεχθεί προκειμένου να συζητήσουν πιθανή συνεργασία.

      Διαγραφή
  4. Διάβαζα το άρθρο του κ. Κασιμάτη σχετικά με την κριτική του Ευρ, Κοινοβουλίου για τα μνημόνια. Στην παράγραφο 105 του κειμένου του ΕΚ γράφει " το γεγονός ότι η σύσταση του ΕΤΧΣ και ΕΜΣ εκτός του πλαισίου των θεσμικών οργάνων της Ένωσης αποτελεί οπισθοδρόμηση στην εξέλιξη της Ένωσης, ιδίως εις βάρος του Κοινοβουλίου, Ελεγ. Συνεδρίου και του Δικαστηρίου." Επίσης στην παρ. 80 γράφει ότι " τα προγράμματα δεν δεσμεύονται από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε. ούτε την ΕΣΔΑ και τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και ότι τα προγράμματα αυτά δεν βασίζονται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης."
    Η ερώτηση μου είναι η εξής, αφού το Ευρ. Κοινοβούλιο λέει ότι τα προγράμματα αυτά ( Μνημόνια) δεν αποτελούν πρωτογενές δίκαιο, άρα αποτελούν παράγωγα ενωσιακών οργάνων, δεδομένου ότι κάθε πράξη του παράγωγου ενωσιακού δικαίου που προσκρούει σε διεθνή συνθήκη καταρτισθείσα από την Ένωση ( Συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συνθήκη λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) είναι άκυρη, μήπως τελικά μπορούμε να καταργήσουμε τα μνημόνια με τα όπλα που μας δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και μπορούμε. Οι παρανομίες αυτές μας δίνουν το όπλο όχι μόνο να αρνηθούμε τα μνημόνια, αλλά να αρνηθούμε και το χρέος που μας φόρτωσαν. Για σκεφτείτε το.

      Διαγραφή
  5. Εχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσετε τι λέει ο γνωστός οικονομολόγος Richard Wolff σε συνέντευξη στον Μιχάλη Νευραδάκη και το «Διάλογς Media» στις 15 Μαρτίου 2014. Ουσιαστικά είναι ο «Αμερικανός Καζάκης» ακούστε το , νομίζω ότι αξίζει τον χρόνο σας (29 λεπτά)

    https://www.youtube.com/watch?v=d1jB_-TUuKY

    Καλή δύναμη κ. Καζακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κυριε καζακη για ποιο λογο υπαρχει τοσο πολυ αναπτυξη στα μαγαζια χρυσου.σημαινει κατι? αναμενεται κατι? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι τώρα πια τα μαγαζιά χρυσού βρίσκονται σε ανάπτυξη. Τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα αρχίζουν να υποχωρούν καθώς η προσφορά χρυσού και άλλων πολύτιμων ειδών από τα νοικοκυριά έχει αρχίσει και στερεύει.

      Διαγραφή
  7. Έχω μια απορία, γνωρίζουμε ότι με την έναρξη της κρίσης, τα ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, όπως εσείς λέτε, είχαν ''αξία χρησιμοποιημένου χαρτιού υγείας'', γιατί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε κάποια κρατική τράπεζα, για αγορά τέτοιων ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, ώστε με τεχνητό τρόπο να μειώσει, το εξωτερικό μας χρέος;
    Λένε ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί απευθείας να κάνει τέτοιες αγορές, είναι δυνατόν να μην υπήρχε κάποιος τρόπος, προς αυτό το σκοπό; Δηλαδή θα μπορούσαν μέχρι και offshore εταιρείες να χρησιμοποιήσουν, μιας και γνωρίζουμε ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό υπήρχαν μυστικά κονδύλια, μιλάω δηλαδή αν υπήρχε δυνατότητα, με έξυπνο τρόπο, να ''εξαφανίσουν'' τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας δραστικά το εξωτερικό μας χρέος. Πάντα είχα αυτή την απορία και επειδή όπως έχω ξαναπεί δεν γνωρίζω από οικονομικά, θέλω να ξέρω αν αυτά που λέω έχουν κάποια βάση.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αναφέρομαι από την απαρχή της κρίσης, αλλά για μετά το PSI τον Μάρτιο του 2012. Αν θυμάστε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, έγινε επαναγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 31 δις ευρώ περίπου με δανεικά από τον EFSF αξίας 11,5 δις ευρώ. Ήταν η μοναδική φορά που κατόρθωσε το ελληνικό κράτος να μειώσει σημαντικά την ονομαστική αξία του δημοσίου χρέους. Κι ο λόγος που το έκανε ήταν για εμφανίσει στις 31/12/2012 το δημόσιο χρέος της χώρας μειωμένο έναντι του αντίστοιχου στις 31/12/2011. Διαφορετικά θα φαινόταν ότι το PSI αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος, το αύξησε κατά 5 δις ευρώ.
      Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεφτιλιστεί στη δευτερογενή αγορά, από το Μάρτιο 2012 έως τον Σεμπτέβριο του 2012, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει. Τα διαθέσιμα τότε ήταν γύρω στα 90 δις ευρώ. Για να τα επαναγοράσει θα χρειαζόταν γύρω στα 18 δις ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι οι τιμές αγοράς τους κυμαίνονταν τότε γύρω στα 20% της ονομαστικής τους αξίας. Που θα τα έβρισκε αυτά τα κεφάλαια; Είτε θα έπρεπε να δανειστεί από τον EFSF, δηλαδή τον μηχανισμό στήριξης κι επομένως οι κερδοσκόποι θα την παίρνανε χαμπάρι τη δουλειά κι έτσι θα αύξαναν τις τιμές. Είτε θα έπρεπε να τα βρει από πηγή ή του εσωτερικού, π.χ. τράπεζες, ή του εξωτερικού εκτός ΕΕ και ΔΝΤ. Για να κάνει όμως τέτοιες κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ και την τρόικα. Υπήρξε έστω και μια κυβέρνηση που κοίταξε το συμφέρον της χώρας και του λαού, έναντι των δανειστών και της ΕΕ; Ούτε μία.

      Διαγραφή
    2. Κυρίως ήθελα να αναδείξω την ανωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος. Ήδη ήταν ολοφάνερα τα πράγματα επί κυβερνήσεως Καραμανλή που οδηγούνταν η κατάσταση, τότε λοιπόν θυμάμαι κάποιες συνεχείς διασκέψεις των πολιτικών αρχηγών, που είχε συγκαλέσει ο τότε πρωθυπουργός, τι άλλο παρά την στρατηγική εξόδου από τη μελλούμενη δυσχερή κατάσταση θα έπρεπε να σχεδιάζουν; Αντί λοιπόν να επικεντρωθούν στις αρμόζουσες τεχνικές χειραγώγησης εκ μέρους μας της κατάστασης, αιφνιδιάζοντας τους τοκογλύφους, ο ένας έλεγε λεφτά υπάρχουν, ο άλλος δεν θεωρούσε σκόπιμο να ασχοληθεί με τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος και η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπο να απαλλαγεί από την ευθύνη που όριζε ο θεσμικός της ρόλος. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο οδηγηθήκαμε, βήμα-βήμα στην σημερινή μας κατάσταση. Φυσικά και δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης, αν περιμένεις να εξελιχθούν τα πράγματα ακολουθώντας τον προγραμματισμό των τοκογλύφων. Την έλλειψη κάθε σχεδιασμού και στρατηγικής την βλέπει κανείς και στον ''ελπιδοφόρο΄΄ κατά πολλούς κυβερνητικό διάδοχο, δηλαδή τον Σύριζα. Ακόμα λοιπόν και σήμερα, τσακώνονται για την επιλεγόμενη πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν, μια μερίδα επιζητεί την έξοδο από την Ε.Ε., ενώ η πλειοψηφία θεωρεί πως θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί εντός αυτής και μάλιστα μερικά στελέχη του Σύριζα, είναι περήφανα για το επίπεδο του ενδοκομματικού τους διαλόγου, θεωρούν δηλαδή ότι την κρίσιμη στιγμή του κυβερνητικού τους έργου θα υπάρξει η αρμόζουσα σύνθεση των διάφορων απόψεων για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, βαπτίζουν το αλαλούμ που επικρατεί στο κόμμα τους, υψηλή δημοκρατική κατάκτηση! Η έλλειψη στρατηγικής και προνοητικότητας χαρακτηρίζει την σημερινή αντίληψη των παλαιών κομματικών σχηματισμών, όλο αυτό περικλείεται καθαρά στη γνωστή φράση που επικαλείται η πλειοψηφία των πολιτικών, όταν λένε -- δεν απαντούμε σε υποθετικές ερωτήσεις-- , όταν θα έπρεπε κατεξοχήν ένας πολιτικός να προνοεί για όλες τις μελλοντικές πιθανές καταστάσεις.
      Φυσικά και συμφωνώ με την δική σας οπτική, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση, εάν αυτή δεν συμπεριλαμβάνει την έξοδό μας από την Ε.Ε. και έκδοση εθνικού νομίσματος, όλα αυτά όμως θα ήταν πολύ εύκολα εάν αποτελούσαν πρωταρχικό εθνικό σχεδιασμό από την εποχή του κουρασμένου Καραμανλή, διότι τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από τότε, αλλά η αμέλεια του πολιτικού μας συστήματος ήταν εγκληματική. Την ίδια αμέλεια δείχνουν και σήμερα, για αυτό ας μην ελπίζει κανείς, ότι κάποιος από τους προϋπάρχοντες σχηματισμούς των ‘’μεγάλων ’’ κομμάτων μπορεί να αποτελέσει κάποια εναλλακτική απάντηση στην υπάρχουσα κρίση. Μου είναι δύσκολο με την μορφή σχολίων να εκφράσω ακριβώς τι εννοώ, ελπίζω πάντως ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί έγκαιρα την λύση της σημερινής κατάστασης και να μην παγιδευτεί στα ψευτοδιλλήματα που προβάλλονται από το πολιτικό κατεστημένο.

      Διαγραφή
  8. Καλημερα Δημητρη

    Θυμασαι που σε προηγουμενο σχολιο.... ειπα: "Απο οτι μου ειπανε, χθες βραδυ, οι φιλοι μας στο CITY του Λονδινου ανοιξανε Σαμπανιες.....σημερα θα κονομισουν.....πολλα!"

    Το Σαββατοκυριακο..... εκανα παρεα με τα λεβεντοπαιδα ... και μου ειπανε πολλα "καλα" πραγματα και τι καλες δουλειες κανανε και ακομη περιμενουν να κανουν. :)

    Εσυ παντως, Δημητρη, εισαι πολυ κακο παιδι ..... δεν εχεις τιποτα αλλο να κανεις, Κυριακατικα, και γραφεις αρθρο και κουτσομπολευεις τα καλα παιδια ........

    Ενα λεβεντοπαιδο χαμογελωντας μου ειπε.... οτι τωρα το Πασχα πιστευει οτι θα παρει δωρο γυρω στις 50Κ λιρες.... για τον κοπο του!

    Κατα τα αλλα ... μπραβο για το επικαιρο αρθρο........ και καλη επιτυχια στις Ευρωεκλογες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κύριε Καζάκη, για να συνεχίσω την κουβέντα σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) προς τους Γερμανούς βουλευτές, σήμερα 14/4/2014, υπάρχει πρόταση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ όπου ο κ.Λαφαζάνης κατάθεσε ένα ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ σχέδιο, επείγουσας επιλογής στην περίπτωση που δεν πάει καλά η νέα διαπραγμάτευση του χρέους και εκβιαστεί από τους δανειστές(πράγμα 99% σίγουρο). Αυτό το σχέδιο είναι ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟ, ή να πω καλύτερα προσεκτικά σχεδιασμένη έξοδο από το ευρω.
    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αριστερή πλατφόρμα σε σχετικό κείμενό της «θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».

    Ξέρετε κ.Καζακη προς το αντιμετώπισαν ?

    Στην παρέμβαση Λαφαζάνη απάντησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς ο οποίος τόνισε ότι «το δίλημμα ‘‘ευρώ ή δραχμή’’, είναι το δίλημμα που έθετε ο Αντώνης Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του Μνημονίου. Αν επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει, ας μη το κάνουμε. Η πρόταση εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική».

    Θέλω να ρωτήσω τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι των προγραμμάτων μερικής απασχόλησης, αν καταλαβαίνουν το ίδιο που καταλαβαίνει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς (μάλλον θα έχει κάποια λίγα"χρήματα σε ευρω στο εξωτερικό απο ότι φαίνεται ή τον ενδιαφέρει να πληρώνεται σε 5000 ευρω μισθό σε καμία υπουργική θέση κοροϊδεύοντας τον κόσμο)

    κ.Καζάκη πως μπορείτε να εξηγήσετε στον απλό κόσμο τι σημαίνει νέο εθνικό νόμισμα (ΟΧΙ ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΧΜΗ) σε ένα ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ( νέο σύνταγμα, εθνοσυνευλευση, δημοψηφισματα κτλ). Δώστε παραδείγματα πχ της Ελβετίας που για την προμήθεια ενός νέου μαχητικού έκαναν δημοψήφισμα (ψαχτε το στο intenet -Αριστεροί και Πράσινοι στην Ελβετία, έχουν συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές κατά της αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών Gripen από την Σουηδία! Και υποστηρίζουν την αγορά ρωσικών Su - 35- , ή την περίπτωση της Νορβηγίας που έχει συνδέσει τα έσοδα από το δικό της πετρέλαιο, με το συνταξιοδοτικά ταμεία και οι άνθρωποι εκεί έχουν καλά γερατειά?)

    Θυμίζουν όνειρα θερινής νυχτός και ονειρώξεις κατά πολλούς τα παραπάνω ενδεικτικά οφέλη. Μάλιστα πριν μερικές ημέρες σας ρώτησε ο κ.Φυντανίδης σε ένα "παράθυρο" πόσοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν την εκτροπή που έχει γίνει και άρχισε να μετράει τον αριθμό των ονομάτων που του λέγατε καταλήγοντας ότι είναι λίγοι άρα έχουν άδικο!!(ΤΙ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΉ είναι αυτή!!)
    Λες και δεν ξέρει τι σημαίνει παγκόσμιες αγορές και τι σημαίνει να πει κάποιος ότι υπάρχει και άλλη λύση (δεν θα ξαναβρεί δουλεία ποτέ, ούτε αυτός ούτε τα παιδιά του) άλλωστε και στον Γαλιλαίο ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, στις 31 Οκτωβρίου του 1992, ζήτησε δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο Γαλιλαίος από την παντοδύναμη «Η Ιερή Εξέταση», για την ηλιοκεντρική θεωρία του. Βέβαια για τον Γαλιλαίο, είχε πεθάνει ακριβώς 350 χρόνια νωρίτερα και μάλλον του ήταν αδύνατο να δεχτεί αυτή τη συγνώμη και κατά αντιστοιχία όταν ο μελλοντικός ιστορικός θα ζητάει συγνώμη από τους Ελληνες για ότι υπήρχε και άλλη λύση, η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ για να ακούσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Δημήτρη
    Μπορείς σε παρακαλώ να σχολιάσεις τα παρακάτω ; (το μεταφέρω σε περισσότερα από ένα μηνύματα)
    Ευχαριστώ
    Α.Π.


    Το προφίλ του Χρέους



    Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας, ο ΟΔΔΗΧ σπεύδει να παρατηρήσει ότι «δεν εξαρτάται μόνο από τον λόγο του μεγέθους χρέους προς το εθνικό προϊόν, αλλά και από άλλες παραμέτρους, όπως η μέση ωριμότητα- ληκτότητα του χρέους, η ύπαρξη και η συχνότητα χρεολυσίων, η απαίτηση του δανειστή και ο τρόπος που αυτή οργανώνεται νομικά κλπ». Αναφέρει επίσης ότι «ο όρος βιωσιμότητα δεν είναι αντικειμενικός όρος, αλλά έχει διαφορετική ερμηνεία πχ για το ΔΝΤ, για τον επενδυτή ή για τον οφειλέτη. Για παράδειγμα, το συνολικό ποσό μιας μεγάλης οφειλής, η οποία δεν είναι απαιτητή για 50 χρόνια και δεν φέρει τόκους ή χρεολύσια, διαμορφώνει ίσως ένα πολύ «υψηλό» Debt/GDP ratio, αλλά είναι άνευ σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών. Ένα άλλο παράδειγμα που ο δείκτης δεν είναι «ακριβής» είναι το χρέος πχ της Ιαπωνίας ή της Ιταλίας, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα υψηλοί δείκτες Debt/GDP, αλλά το χρέος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό "εσωτερικό"».



    Στην πραγματικότητα, το κρίσιμο μέγεθος για να αποφανθεί κάποιος αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι είναι η δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετεί εμπρόθεσμα και ομαλά τις υποχρεώσεις του (στις οποίες συνήθως περιλαμβάνονται χρεολύσια και τόκοι), αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, παρατηρώντας ότι «σε ένα σύνηθες χρονοδιάγραμμα λήξεων χρέους, με μεσοσταθμική φυσική διάρκεια 5- 7 χρόνια (όπως ήταν το ελληνικό πριν το PSI και όπως είναι ακόμη το γαλλικό και το γερμανικό, αλλά και αυτά των περισσότερων χωρών), με χρεολύσια που δημιουργούν απαιτήσεις για πληρωμές πέραν των τόκων, και όπου οι δανειστές είναι πρωτίστως ιδιώτες με ομοιόμορφη νομική προστασία και την οποίαν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης της οφειλής, πράγματι ο δείκτης Debt/GDP είναι αυτός που προσδιορίζει καθοριστικά τη δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετεί εμπρόθεσμα και ομαλά τις υποχρεώσεις του».

    Βελτιώθηκαν οι παράμετροι του xρέους



    Όπως ωστόσο σπεύδει να υπογραμμίσει ο ΟΔΔΗΧ, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο δημόσιο χρέος της χώρας από το 2012 και εφεξής, είχαν σαν αποτέλεσμα να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της χώρας να μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Η ικανότητα αυτή προκύπτει από τη μεγάλη βελτίωση των βασικών παραμέτρων του χρέους που είναι:



    - Η μείωση του ονομαστικού ύψους του χρέους, από 365 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, σε 321 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.



    - Η μείωση του μέσου σταθμικού κόστους εξυπηρέτησης, από 4,75% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011, σε λίγο πάνω του 2% σήμερα.



    - Η αύξηση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειάς του, από περίπου 6,6 έτη που ήταν, σε 16,02 έτη.



    - Η πτώση του ποσοστού αναχρηματοδότησης σε βάθος πενταετίας, που από 51,4% τον Δεκέμβριο του 2011, μειώθηκε σε 23,75% τον Δεκέμβριο του 2013.



    - Η μεγάλη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να σταματήσει να δημιουργείται νέο χρέος.



    - Η αλλαγή στο προφίλ του δημόσιου χρέους της χώρας μας αναφορικά με τους κατόχους- πιστωτές της, αλλά και ως προς την εμπορευσιμότητά του, γεγονός που επηρεάζει τη μεταβλητότητα του χρέους ως προς τις κινήσεις της αγοράς. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2010, το 86% του χρέους διακρατούνταν από ιδιώτες πιστωτές και ήταν εμπορεύσιμο χρέος, με το 14% να διακρατείται από τον λεγόμενο «επίσημο τομέα» και ήταν μη εμπορεύσιμο, ενώ στο τέλος του 2013, αυτή η σχέση ανεστράφη, με το 85% του χρέους να διακρατείται πλέον από τους «επίσημους» πιστωτές και το 15% από ιδιώτες.


    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (συνέχεια)


    Πόροι για την ανάπτυξη



    «Από όλα τα προηγούμενα, γίνεται φανερό ότι, ήδη, έχει συντελεστεί μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, τόσο αναφορικά με τις δαπάνες τόκων, όσο και με την αποπληρωμή των χρεολυσίων για τα επόμενα έτη» τονίζει ο ΟΔΔΗΧ και προσθέτει ότι, εξαιτίας των παραπάνω, οι δαπάνες τόκων για το 2014 (αλλά και για τα έτη που ακολουθούν) αναμένεται πλέον να ανέλθουν, σε ταμιακή βάση, σε περίπου 6 δισ. ευρώ, αντί των άνω των 17 δισ. ευρώ που θα ήταν το 2012 και μετέπειτα, εάν δεν είχε προηγηθεί η προαναφερόμενη σημαντική αναδιάρθρωση.



    «Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν ήδη διασφαλιστεί τεράστια ποσά πόρων που μπορούν πλέον να δοθούν στην ανάπτυξη. Είναι αντιληπτό επίσης ότι το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που αφορούν την αποπληρωμή του χρέους εξαιτίας και μόνον της χρονικής επιμήκυνσης της ληκτότητας του, αλλά και της σε απόλυτο μέγεθος μείωσής του, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των ετών 2010- 2013, τα οποία καλύφθηκαν με νέο χαμηλότοκο δανεισμό από δάνεια της Τρόικας. Η εικόνα αυτή αναφορικά με τις δαπάνες για το χρέος αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα» αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ και σημειώνει ότι «η μέχρι στιγμής μεγάλη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και η συνεπαγόμενη διασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη έγινε σε εθελοντική βάση αναφορικά με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας μας και με τη συμφωνία και την αμέριστη στήριξη των εταίρων μας και του επίσημου τομέα».



    Ο ΟΔΔΗΧ δεν παραλείπει εξάλλου να υπογραμμίσει ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά το PSI, έχει πραγματικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Debt/GDP ratio ανεπαρκή δείκτη για τη βιωσιμότητά του, τουλάχιστον όσον αφορά τα κρίσιμα χρονικά σημεία αξιολόγησης του 2020- 2013. Επιπλέον, το συντριπτικά μεγάλο μέρος του χρέους θα είναι στα χέρια των εταίρων μας, με τους οποίους μας ενώνουν κοινοί στόχοι και κοινές προοπτικές. Οι πληρωμές, έτσι όπως προσδιορίζονται αυτή τη στιγμή, για το άμεσο μέλλον είναι μικρότερες από το 3% του ΑΕΠ».



    Οι επενδυτές



    «Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ήδη γίνει αντιληπτά από τους επενδυτές, οι οποίοι αποφαίνονται ότι το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί απειλή για τις επενδύσεις τους, ιδίως συγκρινόμενο με αυτά χωρών που αποτελούν οιονεί "ανταγωνιστές" μας» αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ και υπενθυμίζει ότι, μετά την επιβεβαίωση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, θα ξεκινήσει εκ νέου μια συζήτηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα κατοχυρώσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητά του, κάτι για το οποίο οι εταίροι μας έχουν ήδη δεσμευθεί, μέσω των αποφάσεων τους, από τα τέλη του 2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω γράψει επανειλλημένα για όλα αυτά. Και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ως βάση σύγκρισης τις 31/12/2011 λέει πολλά για το παπαγαλάκι που τα γράφει όλα αυτά. Δεν αναφέρει καν την αναγωγή του χρέους και κυρίως την εξυπηρέτησης του ούτε στο ΑΕΠ, ούτε στο εθνικό εισόδημα. Τα υπόλοιπα είναι τα ίδια και τα ίδια. Οι ίδιες ανοησίες που μας λένε χρόνια τώρα. Ψάξτε το να δείτε. Κάθε φορά που το χρέος ξέφευγε πέρα από κάθε όριο, προχωρούσαν σε νέο δανεισμό που εμφάνιζαν ως μέγιστη επιτυχία. Ο Μητσοτάκης, υπουργός του Καραμανλή το 1977, δήλωνε ότι δεν υπάρχει καλύτερο κριτήριο αξιοπιστίας της Ελλάδας προς τους ξένους επενδυτές, από την ουρά που κάνουν οι διεθνείς τράπεζες να δανείσουν την χώρα μας. Αυτή η λογική και πρακτική μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Την χειρότερη χρεοκοπία που έχει υποστεί ποτέ το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για την ιδεολογία της ξεπούλας, όπως έλεγε ο Σκαρίμπας που διαπνέει από τη φύση του πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.

      Διαγραφή
  12. Κύριε Καζάκη,
    Μπορείτε παρακαλώ να θυμίσετε τι σημαίνει πρωτογενής και τι δευτερογενής αγορά ομολόγων;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή