Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Γιατί άραγε κανένας δεν αναδεικνύει το χρέος ως κορυφαίο ζήτημα;

Παραμονές της συνάντησης των Παρισίων, όπου υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες θα διαπραγματευτούν την "βιωσιμότητα" του ελληνικού δημόσιου χρέους και το παραμύθι δίνει και παίρνει. Πρώτα και κύρια δεν πρόκειται να γίνει καμιά διαπραγμάτευση. Απλά θα μπουν οι τελικές υπογραφές στη νέα συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία προετοιμάζεται από τις αρχές του χρόνου.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα είναι ότι χειρότερο για την Ελλάδα και τον λαό της. Μπροστά της οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων ετών θα μοιάζουν παιδική χαρά. Το κύριο αντικείμενο της συμφωνίας είναι το πώς θα αλλάξει χέρια η δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύεται ένα σχέδιο bail in, δηλαδή "διάσωσης εκ των έσω" σαν κι αυτό της Κύπρου, όπου ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων συστημικών εγχώριων τραπεζών, δηλαδή το δημόσιο, οι καταθέτες και οι δανειολήπτες θα φορτωθούν το κόστος μιας νέας ανακεφαλαίωσης, αλλά και τις επισφάλειες των "κόκκινων" δανείων.


Να γιατί βιάζεται ο Δένδιας να ρυθμίσει τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου αφενός να απεγκλωβίσει τους μεγαλοφειλέτες, δηλαδή τους ολιγάρχες και να σβήσει τα θαλάσσοδάνειά τους. Και αφετέρου να διευκολύνει την εκποίηση από τις τράπεζες των μικρομεσαίων και ελευθεροεπαγγελματιών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Είναι το πρελούδιο της νέας συμφωνίας με τον ΕΜΣ, δηλαδή της συμφωνίας των Παρισίων.

Όσο για την "βιωσιμότητα" του χρέους, ότι λέγεται είναι για εσωτερική κατανάλωση. Άλλωστε, οι δανειστές της Ελλάδας το έχουν ξεκαθαρίσει. Γι' αυτούς "βιώσιμο" γίνεται το χρέος από την στιγμή που η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει μόνιμα στις αγορές προκειμένου να δανειστεί. Βέβαια, ένα "βιώσιμο" χρέος που εξυπηρετείται με νέα δάνεια από τις αγορές δεν είναι παρά ο ορισμός της χρεοκοπίας. Αλλά τους δανειστές δεν τους ενδιαφέρει, όσο μπορούν να εισπράτουν τα τοκοχρεωλύσια του χρέους και να κρατούν σιδηροδέσμια την χώρα.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν τολμά να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το δημόσιο χρέος και για το τι μπορεί να γίνει. Κουβέντα για το τι είναι εν τέλει "βιώσιμο" χρέος, δηλαδή πότε είναι εξυπηρετήσιμο χωρίς να ματώνει ο λαός και η χώρα. Λέξη για το πώς μπορεί να διαγραφεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του. Αντίθετα, μιλάνε για εικονικές αναδιαρθώσεις, για εθελοντική μείωση από τους δανειστές, επειδή απ' ότι φαίνεται είμαστε καλά παιδιά, κοκ.

Όταν ο κ. Τσίπρας περί άλλων τυρβάζει

Μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας με τους οικονομικούς επιτελείς του πηγαίνουν στην Αργεντινή για υψηλού επιπέδου συζητήσεις, ώστε να διδαχθούν από την εμπειρία της στη διαγραφή χρέους. Αν όντως ισχύει αυτή η πληροφορία, το μόνο που μπορούμε να του ευχηθούμε είναι να περάσει καλά. Το Μπουένος Άιρες αυτή την εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα για τουρισμό, μιας και δεν μπορούμε να φανταστούμε τι έχει να συζητήσει ένας Τσίπρας με τους επιτελείς της κυβέρνησης της Αργεντινής.

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του θα προσφέρουν μοναδικές στιγμές ευθυμίας και ιλαρότητας στα στελέχη της κυβέρνησης της Αργεντινής, μόλις τους εξηγήσουν την πρότασή τους για Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη σαν του Λονδίνου το 1953. Άλλωστε τι έχει να διδαχθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από την Αργεντινή, όταν εκ προοιμίου έχει αποκλείσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μια πραγματική διαγραφή χρέους χωρίς αποικιοκρατικά ανταλλάγματα για τους δανειστές.

Η διαγραφή του χρέους απαιτεί μονομερή ενέργεια μιας κυβέρνησης που επικαλείται την εθνική κυριαρχία και τις ασυλίες που προκύπτουν από αυτήν. Όπως ακριβώς έκανε η Αργεντινή. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει αποκλείσει τις μονομερείς ενέργειες γι' αυτό και έχει παραπέμψει το όλο ζήτημα στις ευρωπαϊκές καλένδες, όπου κάπως, κάπου, κάποτε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι ηγέτες, άγνωστο γιατί και πώς, θα αποφασίσουν να διαγράψουν συνολικά τα χρέη της ευρωζώνης. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, που λέει κι ο λαός μας.

Όσο για την εθνική κυριαρχία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτεται να την θέσει καν ως θέμα. Εδώ αρνείται ότι υπάρχει αποικιοκρατική κατοχή, ζήτημα εθνικής κυριαρχίας θα θέσει; Ακόμη και την αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση δεν σκέφτεται ούτε καν να την καταγγείλει, αλλά μόνο να την διαπραγματευτεί. Δεν θέλει να απαλλάξει την χώρα και τον λαό της από το αποικιοκρατικό καθεστώς, απλά θέλει να διαπραγματευτεί τους όρους της δουλοπαροικίας του χρέους. Άλλωστε, οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ ακούνε πατρίδα, εθνική ανεξαρτησία, εθνική αυτοδιάθεση και βγάζουν φλύκταινες. Αυτοί είναι του αδρά επιδοτούμενου ευρωπαϊκού αποικιοκρατικού "διεθνιστικού" ολοκληρωτισμού.

Τι έχουν να διδαχθούν από έναν λαό που διαδηλώνει με συνθήματα Patria o Buitros και μια κυβέρνηση που έχει σαν αφετηρία της την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας; Απολύτως τίποτε. Πέρα από τις δημόσιες σχέσεις, όλα αυτά είναι για το θεαθήναι, για εγχώρια κατανάλωση έτσι ώστε να μην φανεί πόσο θεόγυμνοι είναι στις προτάσεις τους για το χρέος.

Άλλωστε αν ήθελαν σοβαρό διάλογο για το τι μπορεί να γίνει με το χρέος, θα τον ξεκίναγαν εδώ. Αλλά ποιός έχασε την δημοκρατική του ευαισθησία για να την βρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πότε η επίσημη αριστερά, κάποιο από τα κόμματά της, ή τις συνιστώσες της θέλησε τον ανοιχτό και χωρίς σκοπιμότητες πολιτικό διάλογο; Ποτέ!

Η ζωή εν τάφω στον Περισσό

Το ΚΚΕ βέβαια δεν ασχολείται με τόσο πεζά πράγματα. Έχει ανάγει τα πάντα στον τρισκατάρατο καπιταλισμό, που τον αντιλαμβάνεται όπως οι Καθαροί του μεσαίωνα αντιμετώπιζαν τον επίγειο κόσμο, που κατά το θεολογικό τους δόγμα ήταν βουτηγμένος στην ακολασία και τα θανάσιμα αμαρτήματα. Μόνο όποιος μετανοούσε, δεχόταν να βαπτιστεί Καθαρός και σταμάταγε να ασχολείται με τα εγκόσμια, γλύτωνε την αιώνια καταδίκη. Έτσι συμβαίνει και με το ΚΚΕ. Η ζωή εν τάφω σ' όλο της το μεγαλείο.

Όμως, κακώς ανησυχείτε. Θα διαγράψει το χρέος το ΚΚΕ. Είναι απολύτως σίγουρο. Μας το διαβεβαίωνει ο Περισσός κι ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Πότε; Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Πώς; Όταν θα φτιάξει την δική του διακυβέρνηση στο όνομα του λαού. Υπό ποιές συνθήκες; Με λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου λαός θα έχει δεχθεί να είναι υποτελής και υπεξούσιος σ' εκείνους που, ελέω δόγματος, ξέρουν καλύτερα από τον ίδιο το συμφέρον του.

Το ΚΚΕ σκέφτεται όπως σκεφτόταν ο Χαλίφης Ομάρ. Όταν το 642 μ. Χ. η Αλεξάνδρεια κατακτήθηκε για το χαλιφάτο από τον στρατηγό του Ομάρ, Αμρ ιμπν αλ αας, διατυπώθηκε το αίτημα να διασωθεί η πολύτιμη βιβλιοθήκη της πόλης. Ο Αμρ απάντησε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του και έγραψε στον Χαλίφη Ομάρ, ο οποίος του απάντησε: "Αν αυτά τα βιβλία συμφωνούν με το Κοράνι είναι περιττά, αν εναντιώνονται στο Κοράνι είναι βλαβερά. Όλα στην πυρά!"

Με τον ίδιο τρόπο σκέφτεται κι ο Περισσός. Η διαγραφή του χρέους στον καπιταλισμό είναι ανέφικτη και στον σοσιαλισμό περιττή. Γιατί να ασχοληθεί κανείς; Το ίδιο και για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία στον καπιταλισμό είναι επίσης ανέφικτη, ενώ στο σοσιαλισμό περιττή. Γιατί να παλαίψει κανείς για δαύτην; Όλα θα τα λύσει η "λαϊκή συμμαχία" του ΚΚΕ με τον εαυτό του, όπως η  πυρά έλυσε το δίλλημα του Χαλίφη Ομάρ.

Μέχρι τότε μην τολμήσει κανείς και προσπαθήσει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλατύτατου δημοκρατικού παλλαϊκού κίνηματος για την μονομερή διαγραφή του χρέους, γιατί θα έχει να κάνει με τον Περισσό. Άλλωστε, η ετυμηγορία είναι εκ προοιμίου δεδομένη. Ότι δεν βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΚΚΕ και δεν υποτάσσεται σ' αυτό, είναι εξαρχής καταδικασμένο, είναι μία από τα ίδια, είναι χάσιμο χρόνου.

Βέβαια, αποτελεί αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι κατόρθωσε να ελέγξει το ΚΚΕ ήταν και είναι επίσης καταδικασμένο. Δεν υπήρξε ποτέ κίνημα που να έλεγξε το ΚΚΕ και να μην ξεψύχησε, ή να μην μετατράπηκε σε φάρσα. Μόνο και μόνο για να μείνει απλή σφραγίδα προς χρήση του Περισσού και των πιστών του. Η "ταξική" παράνοια και θρησκοληψία στην υπηρεσία της δουλοπαροικίας του χρέους.

Γι' αυτό και σήμερα, σε μια εποχή που οφείλει να υπάρξει πανστρατιά του λαού με βάση εθνικοαπελευθερωτικά αιτήματα, η πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ σήμερα, αποτελεί εγγύηση για το αποικιοκρατικό καθεστώς ότι δεν πρόκειται να απειληθεί από ένα νέο ΕΑΜ. Το έχει διαβεβαιώσει ρητά η κ. Παπαρήγα: ο λαός δεν θα ενωθεί όπως τότε στο ΕΑΜ, γιατί θα ηττηθεί! Πώς να μην είναι γαλαντώμο στις χρηματοδοτήσεις του το καθεστώς προς το ΚΚΕ έπειτα από τέτοιες διαβεβαιώσεις;

Δεν είναι καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα υποφέρει από το χειρότερο αποικιοκρατικό καθεστώς που της έχουν επιβάλλει σ' ολόκληρη την ιστορία της, το ΚΚΕ αρνείται μετά βδελυγμίας ότι υπάρχει κατοχή, δηλαδή άσκηση φυσικής εξουσίας πάνω στον λαό και στην χώρα από ξένες δυνάμεις και κέντρα με την βοήθεια του εγχώριου δοσιλογισμού. Φυσικά, προς μεγάλη παρηγοριά του καθεστώτος, που έχει μετατρέψει τον Περισσό σε βασικό μάρτυρα υπεράσπισής του.

Όχι ρε παιδιά δεν υπάρχουν δοσίλογοι, εθνοπροδότες και αποικιοκρατική κατοχή, μας λένε εν χορώ όλοι, από τους κυβερνώντες, εγχώριους και ξένους, έως τους αριστερούς εκ Περισσού και Κουμουνδούρου. Έτσι γίνεται στον καπιταλισμό σήμερα. Αποδεχτείτε το! Κι έτσι το μόνο που απομένει είναι η γνωστή λογική του Χαλίφη Ομάρ. Η πατρίδα στον καπιταλισμό είναι αποκλειστικό προνόμιο αυτών που την πουλούν και την αγοράζουν, ενώ στον σοσιαλισμό είναι περιττή. Στην πυρά κι αυτή!

Μπορεί να διαγραφεί το χρέος μέσα στο ευρώ;

Υπάρχουν κι εκείνοι που υπόσχονται ότι μπορούν να διαγράψουν το χρέος μέσα στο ευρώ. Τα παραμύθια αυτά τα ακούμε κι από τους ΑΝΕΛ, αλλά και από την ΧΑ. Μάλιστα τελευταία ακούμε ότι χάρις στο Νότη Μαριά που πέτυχε την άρση της ασυλίας της τρόικας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαγραφή του χρέους μέσα στην ευρωζώνη. Αναρωτιέμαι, αν ξέρουν τι λένε και απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο, ή απλά είναι τόσο ανυπόφορα ανίδεοι και αδιάφοροι;

Κι αν δεν είναι, τότε γιατί δεν ανταποκρίνονται στα δικά μας απανωτά καλέσματα ανοιχτού δημόσιου διαλόγου για τα ζητήματα αυτά, ώστε να αναμετρηθούν επιχειρήματα; Γιατί σιωπούν; Γιατί δεν παίρνουν αυτοί την πρωτοβουλία κι εμείς να είναι σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε. Γιατί; Τι φοβούνται;

Πρώτα-πρώτα, τα περί άρσης της ασυλίας της τρόικας δεν είναι παρά μια στρακαστρούκα. Στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι παρά μια ευχή της οικείας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής της νομικής γνωρίζει ότι οι ασυλίες προκύπτουν από τις συμβάσεις. Τόσο τις δανειακές, όσο και τις συμβάσεις ίδρυσης του ευρωπαικού μηχανισμού και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μήπως το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων; Όχι βέβαια. Μήπως ζήτησε να αρθούν οι ασυλίες για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης; Ούτε κατά διάνοια. Ούτε βέβαια κανένας έλληνας, ή άλλος ευρωβουλευτής ζήτησε κάτι τέτοιο. Τότε πώς θα αρθεί η ασυλία της τρόικας;

Ας αφήσουμε λοιπόν τις πολιτικές στρακαστρούκες κι ας έρθουμε στο προκείμενο. Γιατί κανένας έλληνας ευρωβουλευτής, ειδικά από τους καινούργιους που μιλάνε για πατρίδα και τα σχετικά, δεν έθεσε καν το ζήτημα της επίσημης κατοχής της χώρας μας στο ευρωκοινοβούλιο; Γιατί αποσιώπησαν ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα; Γιατί, τουλάχιστον εκείνοι που λένε ότι θέλουν να διαγραφεί έστω μεγάλο μέρος του χρέους, δεν ζήτησαν από το ευρωκοινοβούλιο να αποδεχθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, που το ίδιο σώμα έχει κυρήξει παράνομο με την απόφασή του της 14ης Μαρτίου 2014; Γιατί τέτοιο τουμπεκί;

Να θυμήσουμε ότι στις 14/3/2014 το ευρωκοινοβούλιο με απόφασή του κήρυξε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των μνημονιακών πολιτικών ως παράνομο, γιατί παραβιάζει κατάφωρα το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τις συνθήκες ίδρυσής της. Δηλαδή, ότι συμβαίνει στην Ελλάδα με την τρόικα έχει χαρακτηριστεί παράνομο, ακόμη και με βάση το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Τότε γιατί θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τα δάνεια που αποτελούν προϊόν αυτού του παράνομου και καταχρηστικού με βάση το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, μηχανισμού;

Από πότε ένας οφειλέτης και μάλιστα κράτος, δηλαδή λαός, είναι υπόχρεος για δάνεια που έχουν κριθεί παράνομα και καταχρηστικά; Και τα οποία δεν ειναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Δελτίο του Δημόσιου Χρέους (Νο 74) οι οφειλές προς τον μηχανισμό στήριξης ανέρχονται σε 219,7 δις ευρώ, από σύνολο 322,4 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2014. Δηλαδή αποτελούν πάνω από το 68% του συνολικού δημόσιου χρέους.

Γιατί δεν τέθηκε το ζήτημα από κανέναν έλληνα ευρωβουλευτή; Γιατί μας κοροϊδεύουν με στρακαστρούκες και δεν θέτουν ξεκάθαρα την ανάγκη διαγραφής αυτού του ποσού, το οποίο είναι προϊόν ενός παράνομου και καταχρηστικού μηχανισμού;

Αντί να απαντήσουν σ' αυτά τα ερωτήματα, ορισμένοι ανακάλυψαν ξανά τον λογιστικό έλεγχο. Να κάνουμε πρώτα έναν λογιστικό έλεγχο στο χρέος για να αποφανθούμε πιο μέρος του είναι παράνομο και ύστερα να το διαγράψουμε. Έτσι μας λένε.

Πρόκειται φυσικά, στην καλύτερη περίπτωση, για υπεκφυγή. Προσπαθούν απλά να διαφύγουν από τα καίρια ερωτήματα του ζητήματος. Αλήθεια, τι λογιστικός έλεγχος χρειάζεται για να αποφανθεί κανείς ότι το 68% του χρέους της Ελλάδας είναι εξ ορισμού παράνομο και καταχρηστικό; Όποιον ορισμό κι αν πάρει κανείς για το απεχθές (odious) χρέος, που υφίσταται στη διεθνή νομολογία, οι οφειλές από τις αποικιοκρατικές δανειακές συμβάσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα καταργώντας ασυλίες, εθνική κυριαρχία και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι παράνομες και καταχρηστικές.

Γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε το χρέος;

Πάμε παρακάτω. Το υπόλοιπο δημόσιο χρέος, που δεν αφορά σε δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, ανέρχεται σε 102,7 δις ευρώ. Από αυτά γύρω στα 25 δις ευρώ είναι στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με μέση ληξιπρόθεσμη διάρκεια 3,4 χρόνια. Τα ομόλογα αυτά τα έχει αποκτήσει η ΕΚΤ αποκλειστικά από τη δευτερογενή αγορά και της αποφέρουν ετήσια κέρδη γύρω στο μισό δις ευρώ μόνο σε πληρωμές τόκων. Επίσης τα ομόλογα αυτά είναι αποκλειστικά σε εθνικό δίκαιο της Ελλάδας.

Τι κάνουμε μ' αυτά; Γιατί δεν απαιτούμε να τα διαγράψει η ΕΚΤ; Το κάνει ήδη για ομόλογα με εμπράγματες εγγυήσεις χωρίς απόδοση για τις ιδιωτικές τράπεζες. Γιατί να μην απαιτήσουμε να το κάνει και για την Ελλάδα; Στο κάτω-κάτω μπορούμε να αρνηθούμε μονομερώς να τα πληρώσουμε. Τι θα κάνει η ΕΚΤ; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απευθυνθεί στα εγχώρια δικαστήρια κατά της κυβερνητικής απόφασης. Καλή της τύχη. Και μέχρι να τελεσιδικίσει η διαφορά, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η Ελλάδα δεν θα πληρώνει.

Ένα άλλο μέρος του δημόσιου χρέους γύρω στα 26 δις ευρώ το κατέχουν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες. Ερώτημα. Γιατί να μην απαιτήσουμε το σβήσιμο των ομολόγων που κρατούν οι εγχώριες τράπεζες ώστε να ξεχρεώσουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις που τους έχουν γίνει με δημόσιο χρήμα; Αντί το κράτος να παίρνει μετοχές δίχως αντίκρυσμα για το χρήμα των φορολογουμένων που δίνει στις τράπεζες, να απαιτήσει το ισοφάρισμα με διαγραφή των ομολόγων που κατέχουν από πριν.

Το υπόλοιπο μέρος του δημόσιου χρέους περί τα 51 δις ευρώ διακινείται κυρίως από επαγγελματίες κερδοσκόπους, διαχειριστές κεφαλαίων, hedge funds, που συνδέονται και με τα κομματικά ταμεία των κυβερνώντων. Αν ανοίξουμε τα κιτάπια τους, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εικονικούς λογαριασμούς και πρόσωπα απ' όπου ξεπλένεται χρήμα πολιτικό, επιχειρηματικό και οργανωμένου εγκλήματος.

Να ξέρετε ότι οι τρεις πτυχές αυτές του χρήματος, πολιτικό, επιχειρηματικό και εγκλήματος, είναι τόσο ταυτόσιμες στις κορυφές της πολιτικής και της οικονομίας στην Ελλάδα, όσο σε λίγες χώρες στον κόσμο. Όταν βγουν όλα στην επιφάνεια θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι οι μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοπολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα αφεντικά στον κόσμο του εγκλήματος. Έτσι συνέβαινε πάντα σ' αυτόν τον τόπο, αλλά ποτέ όσο σήμερα.

Το κρίσιμο όμως ζήτημα και σ' αυτό δεν απαντά κανείς, είναι άλλο. Ας υποθέσουμε ότι μια κυβέρνηση που δεν είναι δοσιλογική μπορεί να τα καταφέρει να διαγράψει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του χρέους με τους τρόπους που αναφέραμε μέσα στην ευρωζώνη. Εκβιάζοντας πολιτικά και απαιτώντας με βάση το δίκαιο. Ας υποθέσουμε ότι μπορεί να γίνει κι ας υποθεσουμε επίσης ότι το τραπεζικό καρτέλ που κάνει κουμάντο στην ευρωζώνη δεν θα σε απειλήσει με κατάρρευση της οικονομίας σου από την στιγμή που ελέγχει απόλυτα την κυκλοφορία του χρήματος.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής: Για να γλυτώσεις από την χρεοκοπία και το χρέος θα πρέπει όχι μόνο να διαγράψεις το χρέος, αλλά και να μην είσαι αναγκασμένος να δανειστείς εκ νέου από τις αγορές. Αν η Αργεντινή είχε ανάγκη να βγει στις διεθνείς αγορές να ξαναδανειστεί, η διαγραφή του χρέους της δεν θα είχε κανένα, μα κανένα νόημα. Θα είχε ξαναγυρίσει στα ίδια χωρίς καν να το καταλάβει. Πώς θα τα καταφέρει μια χώρα εντός της ευρωζώνης να μην δανείζεται, από την στιγμή που θα πρέπει να αγοράζει το χρήμα που χρειάζεται για την οικονομία της; Πώς θα αυτοχρηματοδοτηθεί χωρίς δικό της νόμισμα;

Όποιος λέει ότι μπορεί να γίνει, είτε είναι επικίνδυνα ανίδεος, είτε υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Ο μόνος τρόπος να αυτοχρηματοδοτηθεί μια οικονομία εντός ευρωζώνης είναι μέσα από στυγνές πολιτικές λιτότητας και οριζόντιων περικοπών που θα εξασφαλίζουν όχι απλά πρωτογενή, αλλα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Οι ολιγάρχες θα διαφεύγουν τις περιουσίες τους ελεύθερα σε φορολογικά καταφύγια, μιας και στην ευρωζώνη υπάρχει πλήρης ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, ενώ ο κόσμος της δουλειάς θα πληρώνει με τη ζωή του τα αναγκαία πλεονάσματα.


Να γιατί δεν μπορείς να διαγράψεις χρέος και να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο του δανεισμού, χωρίς να απελευθερωθείς από τα δεσμά της ευρωζώνης. Να και γιατί κανένας από τους δελφίνους της εξουσίας, που δηλώνουν αντιμνημονιακοί, δεν τολμούν ούτε καν να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους σ' έναν ανοιχτό δημόσιο πολιτικό διάλογο. Να γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί σε κανένα κάλεσμα που έχει γίνει για ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Θα προδοθούν οι αληθινές προθέσεις, οι κρυφές ατζέντες και το πολιτικό παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από τα κούφια αντιμνημονιακά συνθήματα.

28 σχόλια:

  1. Δημητρη μπορεις να μας δωσεις περισσοτερες πληροφοριες για την αποφαση του ευρωκοινοβουλιου στις 14/03/2014? Υπαρχει καπου επισημο κειμενο της αποφασης αυτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο σύνδεσμο θα βρεις την ελληνική μετάφραση του τελικού κειμένου, αλλά αξίζει να δει κανείς και τα συνοδευτικά κείμενα από την Επιτροπή Οικονομικών και την Επιτροπή Συνταγματικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.
      http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2014-0240+0+DOC+XML+V0//EL

      Διαγραφή
    2. κι εδω σε pdf σελ 113-140 το πορισμα
      http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0CFcQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.ergasiakanea.gr%2F%25CE%25A4%25CE%2591%2520%25CE%25A8%25CE%2597%25CE%25A6%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2591%2520%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A5%2520%25CE%2595%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%25A9%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259D%25CE%259F%25CE%2592%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2520%25CE%2593%25CE%2599%25CE%2591%2520%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%259D%2520%25CE%25A4%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2591.pdf&ei=Pab9U8KmJ6bA0QXw3IH4DQ&usg=AFQjCNG_qSTnNIIt-OrQSAobM9aKIsu1Ow&bvm=bv.74035653,d.bGE

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους, είχες καιρό να γράψεις τόσο πλήρες ολοκληρωμένο κείμενο. Άψογο.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενημερωτικο αρθρο και ελπιζω οτι οι συνηθεις ΑΑ δεν θα εχουν τιποτα να πουν πλεον. Τωρα φαινεται καθαρα γιατι κατι πολιτικα και οικονομικα φρουτα σε αποφευγουν σαν ο διαολος το λιβανι ..... διοτι θα τους ξεβρακωσεις.

    Σου ευχομαι καλο κουραγιο μια και αυριο φευγω για διακοπες στα δωδεκανησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη γεια σου, σου γραφω εδώ γιατι δεν ξερω που και πως μπορω να επικοινωνησω μαζι σου. Από Κυπρο σου γραφω και επειδη τις τελευταιες μερες εχει παραγινει μπαχαλο η κατασταση σχετικα με το νομοσχεδιο για τις εκποιησεις και επειδη ολοι οσοι ξερω στη καθημερινοτητα μου το ιδιο -μπορει και περισσοτερο- μπερδεμενοι με μενα ειναι, ρωταω εσενα αν μπορεις να μου πεις. Αν παλι δεν μπορεις ή δεν το ηξερες και θα σου είναι μεγαλος κοπος δεν πειραζει, απλα εδώ μας εχουν τρελανει ολοι. Κυβερνηση, κομματα αντιπολιτευσης, δημοσιογραφοι, ολοι !
    Θα γραψω ότι ξερω και πιστευω ότι ξερω. Δεν λεω πως ότι γραφω είναι αληθεια, γιατι ειμαι νεος και ασχετος στα οικονομικα….
    Λοιπον, η κυβερνηση μας λεει οτι αν δεν ψηφιστει το νομοσχεδιο δεν θα παρουμε την δοση. Λενε επισης οτι αν δεν παρουμε την δοση οι τραπεζες Κυπρου και Λαικη (για τις αλλες δεν ξερω, ουτε ξερω αν η λαικη υπαρχει και λειτουργει κανονικα) δεν θα περασουν τα Stress tests. Αναρωτιεμαι ομως αν ειναι οντως τοσο συνδεδεμενο το stress test των τραπεζων με το νομοσχεδιο, γιατι παραλα αυτα που μας λενε οτι με την δοση θα ανακεφαλαιοποιηθουν οι οποιες αναγκες, θυμαμαι και την μετοχοποιηση που εγινε πριν καιρο, που στην οποια θυμαμαι υπηρξαν καποια παραπονα απο τους παλιους μετοχους. Συγκεκριμενα αν δεν κανω λαθος, για την τραπεζα κυπρου τα παραπονα αφορουσαν την εισοδο ξενων και τη μικροτερη δυνατοτητα αγορας μετοχων από τους ηδη υπαρκτους μετοχους. Κατι για τους Ρωσσους μετοχους της τραπεζας κυπρου λεχθησαν. Τωρα αν δεν κανω λαθος αμερικανος είναι αυτος που μεγαλυτερο μερος του πακετου μετοχων. Εκεινα τα λεφτα δεν ηταν αρκετα για το stress test ? Τι γινεται αν δεν τα περασουν οι τραπεζες ? Μπορεις να μου πεις ? Την ιδια απορία εχω και για την δοση αν συμβει κατι αναλογο.

    Εγω νομιζω ότι τα λεφτα που μας λενε ότι παρουν από τις εκποιησεις οι τραπεζες και με αυτά θα βοηθηθουν θα τα παρουν μελλοντικα, πως γινεται λοιπον να εχει τοση σημασια ? Είναι σημαντικο ή ειναι επειδη είναι στις δεσμευσεις της χωρας εναντι της τροικας.

    Να αναφερω ότι στις εκποιησεις που θα γινουν -δεν ξερω, δεν ειμαι σιγουρος για αυτό- η διαφορα της εκποιησης-χρεους θα διαγραφεται. Καποιοι υποστηριζουν πως κατι τετοιο δεν θα γινει. Η κυβερνηση δεν ξερω τι λεει. Επισης την αξιολογηση θα την κανει ιδιωτης και όχι το κτηματολογιο και ότι, αν φτασουμε εκει, θα χανει αξια, 50 %, στη δευτερη δημοπρασια.

    Η κυβερνηση απειλει οτι τελικα θα πληρωσουν οι φορολογουμενοι τις αναγκες αν δεν ψηφισθει το νομοσχεδιο. Μεχρι τωρα και μετα την βραδινη εξαγγελια του ΔΗΚΟ δεν φαινεται να το ψηφιζει και ο νομος να μην περνα. Πολλοι στο facebook κατηγορουν το ΔΗΚΟ, όπως και τα αλλα κομματα που λενε πως δεν θα το ψηφισουν, γιατι λενε πως το κανουν για κομματικα συμφεροντα και λαικιζουν επικινδυνα,
    Για την προστασια της πρωτης κατοικιας και των ευαλωτων ομαδων η κυβερνηση μας λεει οτι εχει παρει ολα τα μετρα. Τα κομματα της αντιπολιτευσης λενε οτι κατι τετοιο δεν ισχυει. Ποιον να πιστεψω δεν ξερω.... Ο κ. Λιλληκας μας λεει οτι οι τραπεζες θα μπορουν να πωλουν τα δανεια του κοσμου σε ξενους. Σε funds αναφερθηκε, κατι όπως ισχυριζεται το γραφει το μνημονιο. Οταν κι εαν γινει κατι τετοιο, τα μετρα που ανειγγηλε η κυβερνηση για την προσφυγει στο δικαστηριο θα ισχυουν ? Σχετικα με αυτά ο κ. Λιλληκας καταγελλει ότι είναι ο δανειοληπτης αυτος που θα πρεπει να παρει την τραπεζα στα δικαστηρια και στη συνεχεια να κερδισει τη δικη ώστε να μην προχωρησει αμεσα σε εκποιηση η περιουσια του. Αυτό λεγεται ότι θα αρχισει από την πρωτη μερα του 2015, όπως και λεγεται ότι με την προσφυγει στο δικαστηριο θα παγωνουν ολες οι διαδικασιες ως οτου τελειωσει η δικη.

    (http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/215355/ti-leei-to-symvoulio-oikonomias-gia-ta-ns-ekpoiiseon)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειτα η τραπεζα κυπρου σημερα μας ειπε οτι σκοπευει να προβει σε μετρα στηριξης των ευαλωτων ομαδων, των ανεργων και εκεινων που μειωθηκαν τα εισοδηματα τους. Για τα 10 ευρω το μηνα ειπαν. Τοσα θα καταβαλλουν οι δανειοληπτες για 15 μηνες αρχικα και αν υπαρχει ακομη αναγκη για ακομη αλλους 10. Απορρια εχω ομως, αν μετα απο αυτο το χρονικο διαστημα ο δανειοληπτης συνεχισει να αδυνατει να πληρωνει τις υποχρεωσεις του, τοτε θα του παρει η τραπεζα το σπιτι... ? Αλλα και αυτους τους 15 και μετα 10 μηνες τα 10 ευρω θα είναι για το κεφαλαιο και συν οι τοκοι ή θα είναι 10 ευρω συνολο? Γι αυτό δεν απαιτω να ξερεις, σημερα ανακοινωθηκε.
    (http://www.laimitomos.com/2014/08/%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B1-%CE%BC/)
    Το ιδιο και για ολα οσα λενε, τραπεζες και κυβερνηση, οτι θα υπαρξουν πρωτα συνομιλιες δανειοληπτων-δανειστων, μετα αναδιαρθωσεις ή κατι τετοιο τελος παντων και μετα αφου αυτά τελειωσουν οι εκποιησεις. Όλα αυτά θα είναι ακολουθα ή αν η συμφωνια είναι καλη για τον δανειολυπτη και ανταπροκρηθει θα αποφευχθει η εκποιηση ?
    Και γιατι πρεπει να οδηγηθουν σε εκποιησεις, οι εγγυητες δεν υπαρχουν ? Αν αυτό το νομοσχεδιο ψηφισθει στη βουλη δεν θα είναι αναδρομικο καθως θα προσθεσει ορους και νομους σε ηδη υπαρχουσες συμφωνιες, αναιρωντας τις παλιες ? Στις παλιες ξερω ότι η τραπεζα μπορουσε να προχωρησει σε εκποιησεις, τωρα τι αλλαζει ? Γραφει καποιος ότι για τα κοκκινα δανεια επιρρεαζουν και είναι κινδυνος για τις καταθεσεις του κοσμου στις τραπεζες…. Ετσι είναι ? Εγω ξερω ότι τα δανεια δινονται αφου πρωτα η τραπεζα δανειστει από τις ευρωπαικες τραπεζες και μετα δανεισει την κοινωνια και το κρατος. Όταν ξοφληθουν τα χρεη, τα λεφτα καταστρεφονται. Τι συμβαινει ?

    Ας κανω καποιες αντιγραφες για να δεις για τι λεω :
    - Τα δανεια ειναι οι καταθεσεις οσων αποταμιευαν τον κοπο και τον ιδρωτα τους. Δεν υπαρχουν 'δανεικα κι αγυριστα'. Και οι καταθετες εχουν ψυχη
    - Ενα σημαντικο ποσοστο των δανειων προερχεται απο τις καταθεςεις οι οποιες και πρεπει να προςτατευτουν. Οι υπολοιπες καταθεςεις πανε σε αλλες επενδυςεις των τραπεζων και περιπου το 9-10% των καταθεςεων μενει ρευςτοποιημενο. Το οτι και οι τραπεζες δανειζονται, οτι η συντριπτη κινηση χρηματος γινεται με πλαστικο χρημα η με πραξεις σε λογισμικα ηλ. υπολογιστων δεν σημαινει πως δικαιολογει τα κοκκινα δανεια. Θες να πεις οτι για ολα φταιει το συστημα; Με αυτο το συστημα η Κυπρος μεσουρανουσε οικονομικα μεχρι και πριν απο μερικα χρονια, ελκυοντας τους Κυπριους αλλα και ξενους καταθετες. Τωρα που τα καναμε μανταρα θυμηθηκαμε πως δεν μας κανει;
    Τελος, υπαρχουν κομματα όπως είναι η ΕΔΕΚ που λεει ότι καποια νομοσχεδια που θα είναι μαζι με αυτό είναι καλα.
    (http://www.sigmalive.com/news/local/155769)

    Ελπιζω να αφιερωσεις λιγα λεπτα για να διαβασεις αυτά που εγραψα και ευχομαι να εχεις για καποια απαντησεις…. Συγχωραμε αν υπαρχουν ορθογραφικα και συντακτικα λαθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία στην Κύπρο επαναλαμβάνει το τρομοσήριαλ που ζούμε στην Ελλάδα. Εν συντομία θα σου έλεγα τα εξής. Η διάσωση των τραπεζών δεν σημαίνει διάσωση και των καταθέσεων. Θυμίσου ότι στην Κύπρο διέπραξαν κάτι που ήταν αδιανόητο για τη διεθνή τραπεζική πρακτική, δήμευσαν μέρος των καταθέσεων με το έτσι γουστάρω. Γιατί λοιπόν να ενδιαφερθούν για τις καταθέσεις του κοσμάκη όταν ήδη τις έχουν μετονομάσει επίσημα από αποταμιεύσεις σε επενδύσεις;
      Τα stress test είναι μια παροδία. Αν ψάξεις από την αρχή της κρίσης τα test που έχουν γίνει δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρόφαση για ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από το δημόσιο ταμείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι απέφυγαν τις καταρρεύσεις, όπως έγινε πρόσφατα στην Πορτογαλία και παλιότερα στο Βέλγιο. Έστω κι αν οι τράπεζες αυτές είχαν περάσει τα test. Θυμήσου επίσης ότι και η Τράπεζα Κύπρου είχε περάσει ανάλογα test, αλλά κατέρρευσε.
      Δεύτερο, τα δάνεια που φόρτωσαν στην Κύπρο δεν τα έχει ανάγκη το νησί, αλλά το τραπεζικό κύκλωμα. Γιατί λοιπόν δεν γίνεται μια αντικειμενική αποτίμηση των τραπεζών για να δούμε την κατάστασή τους; Και αντικειμενική αποτίμηση δεν γίνεται από ιδιώτες συμβούλους, ούτε από εκκαθαριστές της κεντρικής τράπεζας που μέσα στο ευρώ δεν υπηρετεί την χώρα, αλλά την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Αντικειμενική αποτίμηση σημαίνει ελεγκτές του δημοσίου και ανακριτές υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα και της Βουλής της Κύπρου διενεργούν εξονυχιστικό δημόσιο έλεγχο στα ενεργητικά και τα παθητικά όλων των τραπεζών με στόχο να βρεθεί επακριβώς που πήγε έως και το τελευταίο ευρώ. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο υπό το φως της πλήρους διαφάνειας και δημοσιότητας, γιατί θα πρέπει να φορτωθεί ο μέσος Κύπριος δάνεια και εκποιήσεις;
      Δεν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο γιατί απλούστατα θα αποκαλυφθεί σ' όλο το μεγαλείο, η πολιτική θαλασσοδανείων και ρεμούλας που έφερε τις τράπεζες σ' αυτή την κατάσταση. Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για προστασία των καταθέσεων, αν πρώτα δεν διευλευκανθεί η δανειακή πολιτική των τραπεζών; Δηλαδή σε ποιους έδιναν τα δάνεια, με ποια κριτήρια, πόσα δανεικά κι αγύριστα έδωσαν, πώς έπαιξαν στα καζίνο της διεθνούς αγοράς τις καταθέσεις των Κυπρίων, κοκ. Γνωρίζω ότι μόνο ο όμιλος Βγενόπουλου έχει φορτώσει με χρέος τις τράπεζες πάνω από 4 δις ευρώ. Γιατί τα δικά του χρέη να τα πληρώσει ο μέσος καταθέτης και ο μικρός δανειολήπτης;
      Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση ελέγχου πολλοί τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης δεκαετιών για όλα αυτά που έχουν κάνει. Κατάλαβες τώρα γιατί δεν τολμάνε να ανοίξουν δημόσια των κιτάπια των τραπεζών; Στο αλισβερίσι να είσαι σίγουρος είναι μπλεγμένα όλα τα κόμματα, ειδικά αυτά που άσκησαν διοίκηση. Και προκειμένου οι ηγεσίες τους να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα, οδηγούν το νησί και τους Κυπρίους στην σφαγή.
      Τέλος, είναι παραμύθι ότι με εκποιήσεις προστατεύονται οι τράπεζες και οι καταθέσεις. Μπορούν αντί να προχωρήσουν σε εκποιήσεις να αναπροσαρμόσουν τα δάνεια στην παρούσα αξία τους. Δηλαδή να ρυθμίσουν τις δανειακές υποχρεώσεις κάθε οφειλέτη στο επίπεδο εκείνο που θα κάνει το δάνειο και πάλι εξυπηρετίσιμο. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί θέλουν να βάλουν στο χέρι την ιδιωτική και δημόσια περιουσία του νησιού. Ότι γίνεται αυτή την στιγμή και στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών δημιουργήθηκε λόγω του "κουρέματος" των καταθέσεων και της επιβολής καθεστώτος περιορισμένης πρόσβασης σ' αυτές. Γιατί έγινε το "κούρεμα"; Αφενός, για να φορτωθούν στους καταθέτες τα θαλλασοδάνεια των ολιγαρχών και αφετέρου για να συντριβεί ολοκηρωτικά η κυπριακή οικονομία προκειμένου να βγει στο σφυρί. Δεν πρέπει να το ξεχνάς αυτό. Αναλυτικότερα σε σχέση μ' αυτό, δες σε παλιότερα κείμενά μου που ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το γιατί χυτπήθηκε η Κύπρος με "κούρεμα" καταθέσεων. Θα δεις ότι όλες οι εκτιμήσεις μου τότε έχουν επαληθευθεί, δυστυχώς, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

      Διαγραφή
  6. Πετρος Καλογεροπουλος27 Αυγούστου 2014 στις 8:43 π.μ.

    ΟΚαζακης δεν ειναι το ΕΠΑΜ και το ΕΠΑΜ δεν ειναι ο Καζακης. Τελος . Ομως,πώς αλλιως μπορει να γινει,οταν ο ανθρωπος αυτος,μεσα απο τις καθαρες και διεξοδικες αναλυσεις του,δινει προοπτικη και θεμελιωνει προταση για την πολιτικη και κοινωνικη αναγεννηση της πατριδας?(φυσικα,με την οικονομια στο επικεντρο). Για οσους εχουν "αναπτυξει" μια διαθεση αντιπαραθεσης προς το προσωπο του,πλην,κινουνται απο αγνα ελατηρια,ας μου επιτραπει να προτεινω την αναληψη πρωτοβουλιας(-ών) εκ μερους τους ειτε απο κομματικους φορεις,ωστε να ξεκινησει ενας ευρυς διαλογος στην πολιτικη σκηνη.Το ΕΠΑΜ,απλως,θα συμμετασχει. Ας ειμαστε βεβαιοι,συνελληνες,οτι εδω ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ . Θα προωθησουμε εναν ουσιωδη και γνησιο διαλογο,ανταξιο της εννοιας, με σκοπο να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ. Μανιφεστο-καλεσμα για τον πολιτικο Αγωνα ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Eυρωπαϊκή KAI ΠAΓKOΣMIA ANAγέννηση θα ΞEKINHΣEI AΠO THN ΕΛΛAΔA* !!!

    * THN ΠPAΓMATIKH KAI AΛHΘINH ... ΕΛΛAΔA !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μόνος ξεκάθαρος και θεμελιωμένος λόγος,που ακούγεται τόσα χρόνια- σε αυτιά μη ακουόντων!Πώς κάποιοι ακούνε,κι άλλοι κωφεύουν;Πώς δε βλέπουμε την πλεκτάνη,που έχει στηθεί,κι ακόμα ακούμε τα φερέφωνα του κομματικού καθεστώτος κατοχής,που καταφέρνουν να πείσουν με σοφίσματα,ψέματα και σκορπώντας τον τρόμο;Φυσικά και δεν είμαστε ούτε ακαμάτηδες,ούτε ανόητοι.Είμαστε θύματα της μαύρης προπαγάνδας των κομματικών "στρατών",που ως άλλοι "μάγοι"μας πείθουν να παραμένουμε ραγιάδες για να γλιτώσουν το δικό τους "πόστο"και όσους τους χρηματοδοτούν και για να μη βγουν στο φως οι "αμαρτίες"-τα εγκλήματα,που συντελούνται τόσα χρόνια σε βάρος μας.Είναι ξεκάθαρο πλέον το πόσο εθελόδουλοι και οσφυοκάμπτες είναι στο σύνολό τους οι περιώνυμοι "σωτήρες"και τα παπαγαλάκια των επικυρίαρχων.Όσο κι αν "μακιγιάρουνε"τον άνευρο και υποκριτικό τους λόγο,όσοι υπηρετούν τις κατοχικές "συχνότητες",κι όσο κι αν έχει στηθεί "αριστοτεχνικά"ο επικοινωνιακός τους βόρβορος,θα έρθει στιγμή,που ο λόγος τους θα ακουστεί "παράφωνα"στ'αυτιά των περισσότερων Ελλήνων,φτάνει από στόμα σε στόμα να διαδώσουμε όλοι μας την αλήθεια,πριν είναι πολύ αργά...Αυτοί εκτελούν συντεταγμένα την "αποστολή"τους,γιατί και δεν πιστεύουν στη δύναμη του λαού(σε εμάς),και επέλεξαν από την αρχή να είναι με τις κατοχικές "δυνάμεις".Εμείς με ποιους είμαστε,όταν κατηγορούμε ο ένας τον άλλον ή πέφτουμε στη λούμπα να κατηγορούμε συλλήβδην τους Έλληνες με περίσσιο ναρκισσισμό;Τι ακριβώς μας "χωρίζει"εμάς τους εργαζόμενους,τους απλούς πολίτες,τη στιγμή που όλους μας αφανίζουν;Δε χωράνε πια διαχωρισμοί και ιδεοληψίες,αλλά μόνο ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη κι εμπιστοσύνη για τον κοινό μας στόχο.Εμείς δεν έχουμε τίποτα να "χωρίσουμε",γιατί δεν έχουμε τίποτα πια να χάσουμε,ενώ αυτοί που ελέγχουν το "παιχνίδι"σίγουρα έχουν πολλά να "χωρίσουν"και να χάσουν...κι εκείνη τη στιγμή πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για την "έξοδο"στο "φως"...Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε οτι τοπικους αγωνες γινονται να ειμαστε μεσα να μη σνομπαρουμε τους αλλους αγωνιστες πχ της ανταρσυα του δεν πληρωνω των συνελευσεων της γειτονιας ολοι μαζι παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενα γραφικό συνονθύλευμα είναι

      Διαγραφή
    2. Κυριε Καζακη έχετε αναφέρει πολλές φορές οτι οι σημερινές σπουδες στα πανεπιστήμια οικονομικών / finance βγάζουν λοβοτομημενους χωρίς πραγματικές γνώσεις. Έχετε δίκιο...

      Τυχαίνει να σπουδάζω μεταπτυχιακό finance σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
      Εκτός οτι προωθείται ιδεολογική γραμμή υπέρ ιδιωτικοποιήσεων (κατα αυτούς είναι "efficient") και χαρακτηρίζουν τις πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού οτι κάνουν "recovery from communism" , λες και είχαν κάποια αρρωστια ...

      Διαγραφή
  10. Αποχωρηση απο ΕΕ και ευρω με μονομερη διαγραφη ολου του χρεους και εισαγωγη νεου εθνικο κρατικο νομισμα ειναι η μονη λυση.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Καζάκη διάβασα πως αυτές της μέρες γίνεται ένα παγκόσμιο συνέδριο Τευτόνων στον Μαραθώνα.Προσωπικά δεν πιστεύω καθόλου σ'όλες αυτές τις συνωμοσιολογίες που θέλουν τους Εβραίους να θέλουν να κυριεύσουν τον κοσμο ή πως πίσω απο καθετί κρύβονται οι μασόνοι και άλλα τέτοια,όμως επειδή δεν το έχω ψάξει και πολύ το θέμα με όλες αυτές τις οργανώσεις δεν ξέρω αν υπάρχει και η πιθανότητα τέτοιου είδους αδελφότητες να αποτελούντε απο μέλη της ελίτ ή πιόνια της και απλώς να κάνουν μυστικές συνεδριάσεις τύπου Λέσχης Mπιλντερμπεργκ και Τριμερούς Επιτροπής.Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζεται τίποτα για την παραπάνω είδηση και αν υπάρχουν όντως τέτοιες μυστικές οργανώσεις ή αποτελούν απλώς κομμάτι των διαφόρων συνωμοσιολογιών.Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργος Γρυμπογιάννης28 Αυγούστου 2014 στις 11:33 π.μ.

    Επισημαίνω (έπρεπε εξ΄αρχής) πως τα 750 δισ τα χρωστάμε εμείς οι πολίτες δεδομένου ότι το χρέος του εγχώριου τραπεζικοπιστωτικού συστήματος που εκτιμάται σε 238 δις ευρώ σύμφωνα με τα παρακάτω αδιάσειστα στοιχεία έχει ήδη φορτωθεί στον Ελληνικό λαό:
    Πώς οι τράπεζες πήραν 238 δις από τα μνημόνια:

    http://www.inewsgr.com/62/pos-oi-trapezes-piran-238-dis-apo-ta-mnimonia.htm

    Το άρθρο είναι αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας και έρευνας, και αποτελεί το καλύτερο μέχρι στιγμής εγχειρίδιο έρευνας για το πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας πήραν 238 δις ευρώ από την πίσω πόρτα!
    του Σταύρου Τσίπρα, Δικηγόρου
    Άρα το ύψος του Ελληνικού χρέους είναι 400/% του ΑΕΠ και βέβαια αν έχει αξία ο λογιστικός έλεγχος, πρόκειται για την τιμωρία των ενόχων για τα μνημόνια και την δημιουργία/εξακοντισμό του χρέους και γιατί τρέμουν οι Ε.Ε.-ΔΝΤ πως "αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς" και θα διεκδικήσουμε και αποζημίωση από Ε.Ε.-ΔΝΤ, αφού ΠΡΩΤΑ θα διαγράψουμε μονομερώς το χρέος και φυσικά θα βγούμε από το ευρώ με μεθοδευμένο τρόπο (με άμεση έναρξη διαδικασίας έξι μηνών περίπου) για τεχνικοοικονομικούς λόγους .
    Τώρα γιατί ολόκληρη η αντιπολίτευση κάνει γαργάρα τα παραπάνω, μπορεί να απαντηθεί, αλλά δεν πρέπει να κάνω κατάχρηση της ιστοσελίδας του Δημήτρη.Περιορίζομαι, στις επισημάνσεις του Δημήτρη για το ότι "ούτε λόγος να γίνεται στη δήθεν Ελληνική Βουλή για Εθνοκτόνο Κατοχή", να προσθέσω, πως τριακόσια ιδιοτελή με τον ένα ή άλλο τρόπο άτομα με όλο τον ατομικό και κομματικό ατομικισμό τους, αρνούνται έστω και να αναγνώσουν τις μηνύσεις εσχάτης προδοσίας που ο Άρειος Πάγος έχει διαβιβάσει στα χέρια τους, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΝ ΕΠ΄ΑΥΤΩΝ.george.griboyiannis@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τωρα με τον ενφια να γινουν συνελευσεις στις γειτονιες να βγουν κειμενα που να λενε δεν πληρωνουμε και να πεσει η κυβερνηση και να αποφασιστουν κλεισιματα σε εφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ανάλυση της αντικειμενικής κατάστασης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι απαραίτητη και εκεί είσαι αναντικατάστατος Δημήτρη. Αλλά για μένα εξ ισου κρισιμο ερώτημα είναι και τούτο: σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σε επίπεδο συνείδησης ως κοινωνία; Όταν φερ'ειπείν ο Αδ. Γεωργιάδης βγαίνει και λέει οτι η Ελλάδα είναι σε απείρως καλύτερη κατάσταση απο περσυ τετοιες μέρες αυτό που θέλει να πει είναι: ο κόσμος είναι ακόμα πιο ήσυχος κι ακίνδυνος απο πέρσυ τέτοιες μέρες.
    Και έχει δίκιο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανοιχτό μέτωπο πλέον για τη κυβερνηση με εξαίρεση όσα αφορούν κουκιά και συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στο σύστημα (πχ εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας).
    Θυμάμαι τον Ιούνιο του '12 όταν, με τις λαϊκές κινητοποιησεις των δυο προηγουμενων ετων πρόσφατες στη μνήμη, έλεγες κι έγραφες οτι είναι αδύνατον να κρατηθεί ο Σαμαράς στην εξουσία πάνω απο μερικούς μήνες, οτι θα τον έπνιγε η λαϊκή οργή. Και να μαστε 2 χρόνια μετά να ευχόμαστε να μη τους βγουν οι κουκιά μπας και πάμε σε εκλογές αρχές του '15. Ο αντιμνημονιακός χώρος εξ ισου διασπασμένος και ακομα πιο αδύναμος απο τότε, μοιρασμένος ανάμεσα σε υποκριτες δελφίνους της εξουσίας και σέχτες της κρατικής χρηματοδότησης ή καποιου χιλιαστικού οράματος. Τα νούμερα και τα επίσημα στοιχεία πλέον χειραγωγούνται σε οργουελιανό βαθμό. Εσύ αποκλεισμένος απο οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης με εξαίρεση καποια περιφερειακα ή κάποια πολύ ύποπτα "αντιμνημονιακά" πάνελ που μαλλον σε καλούνε για να σε σταμπάρουν.
    Στο διεθνές στερέωμα ήδη εν πολλοις έχει κατασκευαστεί ο νέος παγκοσμιος "μπαμπούλας" για να κρατα μαντρωμένη τη κοινή γνώμη της "πολιτισμένης δύσης". Ακόμα κι εδώ κυκλοφορούν όλως τυχαίως φήμες για τζιχαντιστές που ταχα στρατολογούνται στην Ελλάδα. Όλως τυχαίως. Κι έτσι πάλι ακούμε τα χιλιοειπωμένα για τους μουσουλμάνους που "μας πνίγουν" τους "λαθρομετανάστες" κλπ.
    Κοντολογίς, εσύ διαβλέπεις τάσεις μέσα στη κοινωνία που να δείχνουν προς την ανατροπή; Μπορεί να το θεωρήσεις υποκειμενισμό αλλά δεν πιστεύω οτι η οργάνωση και η ανατροπή θα προέλθει αυτόματα και εξ αντικειμένου απο την διαρκώς αυξανόμενη εξαθλίωση. Αυτή η τελευταία απο ενα σημείο και μετά μπορεί να έχει, και έχει, το αντίθετο αποτέλεσμα. Απο πού θα έρθει αυτή η συνείδηση που χρειάζεται για να αλλάξει ο ρους των πραγμάτων ;

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πού είναι τα "ελεύθερα" blogs για να δημοσιοποιήσουν το κείμενο,ώστε κάθε Έλληνας πολίτης να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους άλλους πολίτες αυτής της χώρας και να πάψει να ομφαλοσκοπεί;Η παγίδα στήθηκε από όλο τον πολιτικό συρφετό των ληστοσυμμοριτών-πολιτικών παράσιτων και όποιος δέχεται ένα παράνομο χρέος-έστω και μερικά-είναι το ίδιο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ με τους κυβερνώντες δοσίλογους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι οικονομικοί νόμοι δεν είναι προαιρετικοί – αλλά, όπως ακριβώς οι νόμοι της Φυσικής, αμετάβλητοι και ανελέητοι. Είναι βέβαια λιγότερο ακριβείς, όσον αφορά το «χρονοδιάγραμμα» και τις επιπτώσεις τους – επειδή ασχολούνται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι με αυτήν των φυσικών σωματιδίων.

    Η αιτία είναι το ότι, τα ανθρώπινα όντα μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους, για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες – ενώ τα φυσικά σωματίδια δεν το κάνουν, με βάση τουλάχιστον τις σημερινές γνώσεις.

    Η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων, καθώς επίσης το ένστικτο επιβίωσης που διαθέτουν, τους οδηγεί σε προβλέψεις που αφορούν το μέλλον τους – επηρεάζοντας και καθορίζοντας τη σημερινή συμπεριφορά τους.

    Εν τούτοις, οι νόμοι παραμένουν αμετάβλητοι, γεγονός που γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι οικονομολόγοι – όπως στο παράδειγμα της ανάπτυξης, η οποία είναι αδύνατη εάν δεν προηγηθούν επενδύσεις.

    Χωρίς ανάπτυξη δε είναι εντελώς ουτοπική η πληρωμή των δημοσίων και ιδιωτικών οφειλών, η μη περαιτέρω χρέωση, η καταπολέμηση τυχόν διδύμων ελλειμμάτων κοκ. – οπότε είναι αδύνατη η έξοδος από την κρίση και η αποφυγή της χρεοκοπίας.

    Δυστυχώς, αρκετοί θεωρούν πως οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι εσφαλμένες – συγκρίνοντας τις δηλώσεις τους στο παρελθόν, με την εκάστοτε τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

    Ξεχνούν όμως ότι, η επιστήμη έχει καταληφθεί από την Πολιτική, πως την υπηρετεί έμμισθα δηλαδή - με την Πολιτική να υποδεικνύει, να επιβάλλει καλύτερα τις δημόσιες δηλώσεις των οικονομολόγων που αφορούν το μέλλον.

    Στα πλαίσια αυτά, εάν θέλει κανείς να κρίνει την Οικονομία ως επιστήμη, με κριτήριο τις σωστές ή μη προβλέψεις της για το μέλλον (για τις οποίες όμως δεν μπορεί να απαιτείται ακριβές χρονοδιάγραμμα, όπως τεκμηριώσαμε παραπάνω), θα πρέπει να αγνοεί κάθε οικονομολόγο που εμπλέκεται στην Πολιτική – να μην τον λαμβάνει καθόλου υπ” όψιν του.

    Συμπεριλαμβανομένων φυσικά αυτών που δεν απασχολούνται άμεσα, αλλά έμμεσα από την εκάστοτε κυβέρνηση – όπως τους καθηγητές με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου στα Πανεπιστήμια, τους οικονομολόγους που συνεργάζονται στενά με δημόσιους οργανισμούς ή με συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα «επιστημονικά» στελέχη κομμάτων κλπ.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι βέβαια έχουν «καταληφθεί» από την οικονομική εξουσία, η οποία υπηρετείται από την Πολιτική, καθώς επίσης από αρκετά ΜΜΕ – γεγονός που σημαίνει πως πρέπει επίσης να αγνοούνται, αφού οι δήθεν «ελεύθερες απόψεις» τους εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως και αυτές των «διατεταγμένων» στο κράτος επιστημόνων.

    Στο σημείο αυτό συμπεραίνουμε αβίαστα ότι, η επιλογή των «πηγών ενημέρωσης ή άντλησης γνώσης», είναι πολύ πιο σημαντική από την ίδια την ενημέρωση ή τη γνώση – με τη χειραγώγηση τους να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ελεύθερη αγορά, η οποία λειτουργεί πράγματι με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα, αλλά μόνο όταν δεν χειραγωγείται. Για παράδειγμα, η ύπαρξη «μονοπωλιακών δομών» αναιρεί τον αυτόματο καθορισμό των τιμών – γεγονός που παρατηρείται και στα χρηματιστήρια, τα οποία, ως εκ τούτου, έχουν μετατραπεί πια σε τυχερά παιχνίδια (καζίνο).

    Ολοκληρώνοντας, αυτό που προβλέπεται σήμερα από την Οικονομία ως επιστήμη, είναι η αναπόφευκτη καταστροφή, η κατάρρευση, το κραχ. Ο χρόνος που θα συμβεί είναι φυσικά αβέβαιος – αλλά οι πιθανότητες είναι σήμερα κατά πολύ μεγαλύτερες, από ότι ήταν το 2007, με κριτήριο τους ανελέητους και αμετάβλητους οικονομικούς νόμους.

    Απαιτείται βέβαια ο ανάλογος «συγχρονισμός» - η συντονισμένη εμφάνιση κάποιων χρηματοπιστωτικών, οικονομικών ή/και γεωπολιτικών γεγονότων. Το απολύτως βέβαιο όμως είναι πως θα συμβεί νομοτελειακά – ενώ, όσο καθυστερεί, τόσο οδυνηρότερες θα είναι δυστυχώς οι συνέπειες.

    Ακόμη υπάρχει χρόνος για τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις – δεν υπάρχουν όμως ούτε η πολιτική βούληση, ούτε οι απαιτούμενες κινητοποιήσεις των Πολιτών, οι οποίες θα επέβαλλαν την απαραίτητη αλλαγή πορείας.

    http://viliardos.analyst.gr/?p=832

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΗΜΗΤΡΗ επιγοντως θελουμε ενημερωση για τη Συρια...Μου φαινεται οτι οι αμερικανοι μπαινουν απ την πισω πορτα στη Συρια με πολιορκητικο κριο τους τζιχαντιστες και τους αμερικανους σε ρολο ελευθερωτη..Επισης μου κανει εντυπωση που δεν εχουμε δει ουτε μια φραση απ την κυβερνηση Ασαντ...Κανει δηλωσεις και δεν ακουγονται η εχει πεσει σιωπη απ τα ΜΜΕ;;Και η Ρωσια φαινεται αποτραβηγμενη απ τη Συρια..

    Το αρθρο σου καταπληκτικο ...κατα τ αλλα

    Ακαμωτακης Αποστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. TO "EΛΛHNIKO KPATOΣ" (;;;) ΔEIXNEI .... AMEPIΣTH YΠOστήριξη που Eπιδείκνυε στην KATAστροφική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και τις Eπιχειρούμενες Eξορύξεις Xρυσού αποτυπώνονται όμως ήδη με τον πιο TPAγικό TPOπο στις Zωές των κατοίκων και κυρίως στην Yγεία τους. (KATAΣTPOΦHΣ OΛHΣ, TOYΛAXIΣTON, THΣ KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ !!!)

    Έγγραφο με ημερομηνία 4/8/2014 της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο δημοσιεύει σήμερα το alterthess.gr προκαλεί νέα αναστάτωση στους κατοίκους του Νεοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς αποδεικνύει ότι όλο το υπόγειο υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» το οποίο τροφοδοτεί με νερό το ΝEOχώρι και τα γύρω χωριά είναι MOλυσμένο από APσενικό και MOλυβδο. (KAI OXI ... MONO !!!)*

    *ΓIATI ΔEN MIΛOYN OI EΠIΣTHMONEΣ THΣ XΩPAΣ ;;; EXEI H XΩPA (ΓENIKA EΠIΣTHMONEΣ ) EΠIΣTHMONEΣ ;; ΓIA ΦYΓAN ... OYΛOI TOYΣ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταπέλτης Eναντίον του Eλληνικού λαού ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ την Πέμπτη: «Κάθε Zωντανός Oργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, πεθαίνει!» διακήρυξε ωμά ο Σαμαράς. Το μήνυμα που υπονοεί ο πρωθυπουργός είναι ωμό και κυνικό, αλλά σαφέστατο: Όποιος Έλληνας αρνείται ή δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη φτώχεια και τη μιζέρια του Μνημονίου θα πεθάνει! Μνημόνιο ή θάνατος!!!!!!!!

    Ήταν Eνας Aπερίγραπτος, Kοινωνικά Aκροδεξιός, πολιτικός Kαραγκιόζης ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αυτή, την οποία πρέπει να διαβάσουν όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, για να σιχαθούν τον Σαμαρά μια για πάντα, ακόμη πιο πολύ από όσο τον μισεί σήμερα ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα! (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ)

    «Κάποιοι είχαν πει ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία “σοβιετική οικονομία”» είπε το άτομο, αναφερόμενο προφανώς στον εαυτό του και σε κάποιον βδελυρό συρφετό ομοϊδεατών του σαν τον Μάνο, τον Στουρνάρα και άλλα τέτοια πολιτικά υποκείμενα ακροδεξιών πεποιθήσεων στα οικονομικά θέματα. Πόσο γελοίος πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός για να χαρακτηρίζει το ρουσφετολογικό όργιο της ελληνικής οικονομίας που δημιούργησαν οι δικοί του άνθρωποι και εν μέρει και ο ίδιος ως υπουργός μαζί με τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ… σοβιετική οικονομία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο του Economist «The Big Rethink of Europe, the Big Turning Point for Greece»
      12-07-2014 | θεματικές : O Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, Ομιλίες, Πρωθυπουργός, Τελευταία Νέα

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
      Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014..εδω η ομιλια του.http://www.primeminister.gov.gr/2014/07/12/12889

      Διαγραφή
  20. κ. Καζάκη θα ήθελα να μου αποστείλετε τη βιβλιογραφία του επιμορφωτικού σεμιναρίου για το νόμισμα κλπ. στο e mail: simongou2000@gmail.com. Διάβασα σε κάποιο σχόλιό σας ότι δεν μπορείτε να τη δημοσιεύσετε λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τί είδους πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν σε μια απλή παράθεση τίτλων βιβλίων και εκδοτικού τους οίκου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθευτούμε νομίμως.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. H βιβλιογραφία που δόθηκε στους κύκλους αυτομόρφωσης, δεν ήταν μόνο τίτλοι, αλλά το σύνολο των βιβλίων που προτάθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή. Σύνολο βιβλίων 117, 1,7 GB. Γι' αυτό και αφενός του όγκου του ηλεκτρονικού αρχείου, αλλά και το γεγονός ότι τα βιβλία δίνονται στο σύνολό τους, ο μόνος τρόπος που μπορείς να τα παραλάβεις είναι στη διεύθυνση των κύκλων αυτομόρφωσης με ένα στικάκι των 2 GB. Σύντομα πάντως θα ξεκινήσει η σχολή με νέους κύκλους αυτομόρφωσης και θα δοθεί νέα βιβλιογραφία μαζί με την παλιά. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει θα μπορεί να παραλάβει και τη βιβλιογραφία με τον τρόπο που είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή