Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ουαί φαρισαίοι και γενίτσαροι υποκριταί...

Ο κ. Παύλος Τσίμας, ο γνωστός θεράπων της διατεταγμένης δημοσιογραφίας από την εποχή που βρισκόταν στον Ριζοσπάστη έως σήμερα, δήλωσε στο κανάλι του Αλαφούζου ότι η αναφορά στο ΕΑΜ μας φαίρνει πίσω στην εποχή του εμφυλίου και αυτό είναι απαράδεχτο. Η δήλωση αυτή που εξισώνει το ΕΑΜ, δηλαδή την εθνική αντίσταση, με τον εμφύλιο πόλεμο, έγινε με αφορμή την ανάκρουση του ύμνου του ΕΑΜ κατά την μαθητική παρέλαση στο Δήμο Χαλανδρίου.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Συνεχίζεται ο κύκλος αυτομόρφωσης

Θέμα: Το εμπόρευμα και η αγορά. Εισηγητής: Δημήτρης Καζάκης

Αθήνα: Σάββατο και Κυριακή 1 & 2/11/2014, Ελευθερίου Βενιζέλου (ή Θησέως) 4, 4ος όροφος, Καλλιθέα και ώρα 10:00 π.μ.. 

Μαρούσι: Δευτέρα, 3/11/2014. Σαλαμίνος 36 στο Μαρούσι και ώρα 7:00 μ.μ..

Για τους αμφιβάλοντες περί των τεστ αντοχής...


Καταλαβαίνω ότι σ' έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι όλοι, μα όλοι τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Του φαίνεται απίθανο συμπολίτευση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ, Στουρνάρας και κάθε λογής απατεώνας δημοσιογράφος του λένε ένα τόσο μεγάλο ψέμα, ότι οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το ψέμμα και η αλήθεια για τα τεστ αντοχής των τραπεζών

Οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής. Αυτό διατυμπανίζουν άπαντες στο εσωτερικό της χώρας. Από τις ξεφωνημένες του αδελφάτου των μέσων μαζικής εξαπάτησης μέχρι το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας απέτυχαν παταγωδώς στα τεστ αντοχής, αλλά εδώ στο εσωτερικό της χώρας έχει επιβληθεί μια αδίστακτη χούντα ενημέρωσης, που μπροστά της η θεσμοθετημένη λογοκρισία της επταετίας ωχριά. Το μαύρο έγινε άσπρο γιατί αυτό συμφέρει το καθεστώς κατοχής.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πάλι με λεφτά δικά μας πάνε να σώσουν τράπεζες και χρηματιστήριο

Με τα λεφτά των ελλήνων ασφαλισμένων και φορολογουμένων οι κυβερνώντες προσπαθούν να αναχαιτήσουν την κερδοσκοπία των επενδυτικών κεφαλαίων, που οδήγησε σε μίνι κραχ το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και τη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων. Να θυμήσουμε ότι οι ίδιοι οι κυβερνώντες εμφάνισαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στα "ψόφια" ελληνικά ομόλογα και στο "ψόφιο" χρηματιστήριο από ξένα επενδυτικά κεφάλαια κυρίως υψηλού ρίσκου, που αναζητούν γρήγορες και υψηλές αποδόσεις, ως "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών".

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Συνεχίζεται ο κύκλος αυτομόρφωσης με εισηγητή τον Δημήτρη Καζάκη.

Πάτρα: Τετάρτη, 22/10/2014 στην Ρήγα Φεραίου 100, 1ος όροφος και ώρα 07:00 μ.μ.

Ηράκλειο Κρήτης: Σάββατο, 24/10/2014 στην Θερίσσου 36 και ώρα 11:00 π.μ..

Μαρούσι: Δευτέρα, 27/10/2014, Σαλαμίνος 36 στο Μαρούσι και ώρα 7:00 μ.μ.

Αθήνα: Σάββατο και Κυριακή 1 & 2/11/2014, Ελευθερίου Βενιζέλου (ή Θησέως) 4, Καλλιθέα, 4ος όροφος. Θέμα: Το εμπόρευμα και η αγορά.

Έρχεται ένα νέο παγκόσμιο κραχ

Οι παγκόσμιες αγορές φλερτάρουν με ένα νέο κραχ. Την τελευταία εβδομάδα πάνω από 5 τρις δολάρια "χάθηκαν" από τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων παγκόσμια. Κυρίως από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Η κατάσταση συνολικά των χρηματαγορών μπορεί εύκολα να συγκριθεί με την εβδομάδα πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ και το κραχ του Οκτωβρίου 2008 που ακολούθησε.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Παραμένει ο κίνδυνος για παγκόσμιο κραχ τις επόμενες ημέρες

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών παραμένουν νευρικές σήμερα Πέμπτη, με τις μετοχές στην Ασία να παρακολουθούν το ξεπούλημα που κορυφώθηκε χθες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και στη Νέα Υόρκη. Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, με τον περιφερειακό δείκτη αναφοράς να οδεύει προς τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Αν και οι ευρωπαικές αγορές άνοιξαν σήμερα το πρωί υψηλότερα από χθες, που υποδηλώνει εξωτερική χρηματοδοτική παρέμβαση, ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου κραχ δεν έχει ακόμη αποφευχθεί. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις παγκόσμιες αγορές.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πάμε ολοταχώς για παγκόσμιο κραχ με πρώτο θύμα την Ελλάδα

Έξι χρόνια μετά το μεγάλο παγκόσμιο κραχ του 2008, οι χρηματαγορές κινούνται ξανά στον ρυθμό του κραχ. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μόλις είχε την χειρότερη ημέρα του με κάθετη πτώση των τιμών του. Η χειρότερη των τελευταίων τριών χρόνων. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο είναι σε ή κοντά σε "διόρθωση" με πτώση που κινείται άνω του 10% την Τετάρτη, εν μέσω αδυναμίας στην Ευρώπη, απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την γεωστρατηγική και το βάθαιμα της παγκόσμιας ύφεσης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση άνω του 35,75% μέσα σε μια μέρα. Την μεγαλύτερη που καταγράφηκε παγκόσμια. Ακολουθεί το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας με πτώση 35,11%. Κατόπιν το χρηματιστήριο της Ιταλίας με πτώση 18,45%, της Γαλλίας με πτώση 14,38%, ο DAX της Γερμανίας με πτώση ανάλογης τάξης 14,25%. Της Ισπανίας σημείωσε πτώση 12,9%.

Αρχίζει ο κύκλος αυτομόρφωσης με θέμα την οικονομία

Σάββατο 18/10: Μεθοδολογία και ορισμοί της οικονομίας
Κυριακή 19/10: Πότε η οικονομία γίνεται επιστήμη;

Ώρα προσέλευσης: 10:00 π.μ. και τις δυο ημέρες. Ελευθερίου Βενιζέλου 4, 4ος όροφος, Καλλιθέα.

Το Σάββατο 25/10 και ώρα 10:00 π.μ. θα επαναληφθεί ο κύκλος στο Ηράκλειο της Κρήτης στην οδό Θερίσσου 36.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τολμήστε να ξέρετε!

Αυτοί που μας τάζουν ότι θα φύγουμε από το μνημόνιο δεν λένε κουβέντα για το μόνιμο καθεστώς της "νέας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης" με βάση την οποία το κράτος-μέλος δεν μπορεί ούτε καν να συντάξει τον δικό του προϋπολογισμό. Η αποικιοκρατία τώρα δικαιώνεται. Μια αποικιοκρατία απρόσωπη, υπερεθνική, αλλά και ως εκ τούτου ακόμη πιο αδίστακτη και προκλητική για το μέσο νου.

Λέμε για το μέσο νου, γιατί το πρώτο βήμα προς την ελευθερία ήταν πάντα η τόλμη στην σκέψη. Sapere aude, έγραφε ο Οράτιος το 20 μ. Χ. "Στοχάσου, και αρκεί" επαναλάμβανε στο προοίμιο της “Ελληνικής Νομαρχίας, ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας” ο Ανώνυμος Έλληνας το 1805. Το 1784 ο Ιμμάνουελ Καντ απάντησε περίπου με τον ίδιο τρόπο όταν του ζήτησαν να απαντήσει στο ερώτημα, τι είναι διαφωτισμός;

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μνημόνιο ή προτεκτοράτο;

Βγαίνουμε ή μένουμε στο μνημόνιο; Το δίλλημα αυτό αποδεικνύεται όλο και πιο παραπλανητικό, όπως αποδεικνύει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης εκ μέρους της κυβερνώσας συμμορίας. Πάντως για τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά και τις αγορές, η απάντηση είναι δεδομένη. "Οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση σε κεφάλαια διάσωσης το επόμενο έτος, ακόμη και καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει ένα σχεδόν ισορροπημένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος," αναμετάδωσε το Bloomberg (6/10).

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Βρείτε τις διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης...

Αφενός μια αδίστακτη δοσιλογική κυβέρνηση και αφετέρου μια ανίκανη, τρομοκρατημένη και απόλυτα συμβιβασμένη αντιπολίτευση.

Οι κυβερνώντες μετά και τις τελευταίες επαφές τους με τα μεγάλα αφεντικά, φαίνεται να έχουν λάβει εντολή να μείνουν όσο μπορούν περισσότερο. Να εξαντλήσουν δηλαδή το πεντάμηνο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο όπου θα τεθεί επί τάπητος η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί; Προφανώς το Βερολίνο θέλει να δεσμεύσει την όποια επόμενη κυβέρνηση στη δημοσιονομική πολιτική που οι αποικιοκράτες δανειστές επιτάσσουν. Θέλει να κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός από τους Σαμαρά-Βενιζέλο ώστε να δεσμευτεί στην υλοποίησή του το όποιο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρξει.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς πραγματική αύξηση της αγοραστικής δύναμης του λαού δεν υπάρχει διέξοδος

Οι αναλυτές, τα επιτελεία και οι κυβερνήσεις μπορεί να μας τα έχουν πρήξει με την πορεία του ΑΕΠ, των χρηματιστικών αγορών, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, των επενδύσεων, αλλά αλλού βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Η εισοδηματική ανισότητα και η πόλωση ανάμεσα σε πλούτο και φτώχεια ποτέ δεν ήταν σε χειρότερο επίπεδο από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης στις απαρχές του 19ου αιώνα. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό είναι που έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε πλήρη αδυναμία να βρει διέξοδο από την χρόνια ύφεση, την οποία πυροδότησε το κραχ του 2008, αλλά και οι πολιτικές διάσωσης των χρηματαγορών.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Νέος κύκλος αυτομόρφωσης φθινόπωρο-χειμώνας 2014-2015.

Οι εγγραφές για το νέο κύκλο αυτομόρφωσης θα ξεκινήσουν το Σάββατο 11/10/2014 και ώρα 10:00 π.μ. στην Ελ. Βενιζέλου (Θησέως, Καλλιθέα) 4, στον 4ο όροφο.

Οι κύκλοι αυτομόρφωσης θα αφορούν τρεις θεματικές ενότητες:
- Σπουδή στη Δημοκρατία
- Εισαγωγή στην επιστήμη της οικονομίας
- Νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Στους κύκλους μπορεί να συμμετάσχει όποιος ενδιαφέρεται, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Μαζί με την εγγραφή θα δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με τις συνεδριάσεις των θεματικών κύκλων, την απαιτούμενη βιβλιογραφία, τους χώρους διεξαγωγής των συνεδριάσεων και τους επικεφαλής των θεματικών ενοτήτων.

Οι συνεδριάσεις των θεματικών ενοτήτων θα επαναλαμβάνονται σε διαφορετικούς χώρους στην περιοχή της Αττικής, αλλά θα γίνει προσπάθεια να επαναλαμβάνονται και σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

Υπεύθυνος: Δημήτρης Καζάκης

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Νέα κοινοβουλευτική πρόζα με τη γνωστή διανομή ρόλων

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ποια πρόφαση; Την έναρξη της νέας Συνόδου.

Με το βλέμμα στο εσωκομματικό μέτωπο

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει πρωτίστως εσωτερικά προβλήματα συνοχής της κυβερνώσας συμμορίας. Είναι το γάντι προς όλους τους "αμφισβιτίες" της κομματικής διαρχίας Σαμαρά-Βενιζέλου. Απευθύνεται λοιπόν πρώτα και κύρια προς το εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από την κομματική ηγεσία και αποδόμησης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

«Τι προέχει; Οι προσωπικές µας διαφορές ή η πατρίδα και ο λαός;»

Συνέντευξη του Δημήτρη Καζάκη στο Χωνί (7/9/2014)

Θα µπορούσε να είναι άλλη µια ραδιοφωνική εκποµπή ΑΕ. Ή άλλη µια συνάντηση των τριών µας, από εκείνες του Μαρτίου του 2012, ενόψει της έκδοσης της εφηµερίδας µας. Οµως, από τότε άλλαξαν πολλά. Κυρίως για την πατρίδα, που όπως πιστεύει ο ∆ηµήτρης Καζάκης, ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση στην ιστορία της. Για αυτό και τρέξαµε (κυριολεκτικά) στο γραφείο του Γενικού Γραµµατέα του ΕΠΑΜ, µόλις διαβάσαµε το µήνυµα sos, που εξέπεµψε ουσιαστικά η Πολιτική Γραµµατεία του κινήµατος µεσοβδόµαδα.