Το δημοψήφισμα είναι μια φυσιολογική απάντηση στην αυθόρμητη ανάγκη του απλού κόσμου να φωνάξει: «πότε με ρωτήσατε γι’ αυτά που κάνετε;» Από την άλλη το δημοψήφισμα είναι μια πράξη της λαϊκής βούλησης μόνο μέσα στα πλαίσια μιας αληθινής δημοκρατίας όπου ο λαός έχει τον πρωταρχικό λόγο. Διαφορετικά είναι μια μεθόδευση χειραγώγησης του λαού και πειθαναγκασμού του σε επιλογές που έχουν ήδη αποφασιστεί από την εξουσία. Όπως π.χ. το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν θα το κάνει ή όχι.
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
«Μεσοπρόθεσμη» απάτη
Θα δοθεί η 5η δόση ή δεν θα δοθεί; Ιδού η απορία! Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της χώρας, σε μια παράσταση απίστευτου κάλλους και γελοιότητας, ανακοίνωσε χρηματοδότηση - μαμούθ για τη ρύθμιση του κύριου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα φαίνεται να πιέζει τη Μέρκελ για την Ελλάδα, ενώ το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να μην μπορεί να καταλήξει πουθενά.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο στο facebook
Ανέβηκε ήδη στο facebook η σελίδα του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου. Όποιος επιθυμεί να την επισκεφθεί, βρίσκεται εδώ: Ε.ΠΑ.Μ. FACEBOOK
Κυριακή 19 Ιουνίου 2011
Μοντέλο η Νορβηγία!
Ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου. Αφού οι διεθνείς τοκογλύφοι έφεραν σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική οικονομία και κοινωνία με τις πολιτικές του μνημονίου, ήρθε η ώρα να βάλουν χέρι σταασημικά του σπιτιού. Πουλήστε, αν θέλετε να γλυτώσετε, μας λένε φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι. Πουλήστε ό,τι έχετε και δεν έχετε. Τη φιλοσοφία της τρόικας αποτύπωσε με εξαιρετική σαφήνεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 17.5:
«Δεν θα απέκλεια εντελώς μια μορφής αναδιάταξης (του χρέους), αλλά αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη απάντηση. Πρώτα χρειαζόμαστε νέα μέτρα από την Ελλάδα για να φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. Έπειτα πρέπει να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα φτάσει σε έναν ικανοποιητικό για εμάς όγκο. Ύστερα θα δούμε αν χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα. Και μόνο τότε, αν εκπληρωθούν όλοι αυτοί οι όροι, μπορούμε να συζητήσουμε θέμα αναδιάταξης. Δεν είναι αναδιάταξη ή τίποτα. Είναι μέτρα, μέτρα και μέτρα και μετά ίσως αναδιάταξη».
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011
Κάλεσμα για την άμεση συγκρότηση Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.Πα.Μ.) .
Κάτω από το βάρος των δραματικών εξελίξεων, με την επιβίωση της ίδιας της χώρας και του λαού της να έχει τεθεί πλέον ολοφάνερα στην ημερήσια διάταξη, αλλά και με μεγάλο μέρος της εργαζόμενης κοινωνίας να κινητοποιείται μαζικά ενάντια στο καθεστώς, πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα η αγανάκτηση των πολιτών να μετατραπεί σε πολιτική απόφαση. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Στην αδιαλλαξία και την αποκτήνωση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, πρέπει να αντιτάξουμε την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: με την συγκρότηση ενός μετώπου της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ικανό να κερδίσει τον αγώνα που ήδη έχει ξεκινήσει με τις μαζικές κινητοποιήσεις στην πλατεία συντάγματος και αλλού μέσα στην χώρα.
Εμείς που υπογράφουμε το παρών κάλεσμα αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ) . Στόχος του Μετώπου είναι η πολιτική οργάνωση της αποφασιστικότητας που αποδεικνύει στην πράξη σήμερα ότι έχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
Βασικές άμεσες επιδιώξεις του Μετώπου είναι:
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011
Θα γλυτώσει την επίσημη πτώχευση η Ελλάδα;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην αναρωτιέται αν θα πτωχεύσει η χώρα. Κι όσο περισσότερο προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, τόσο περισσότερο μπερδεύεται. Από τη μια έχεις μια κυβέρνηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί σε τίποτε, αλλά συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι επιλογές της είναι μονόδρομος. «Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη πολιτική», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στις 23/5 ο υπουργός οικονομικών και ανάγγειλε για μια ακόμη φορά ότι χωρίς την εκταμίευση της 5ης δόσης τον Ιούνιο, η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών. Μα καλά πότε και πώς θα σταματήσει αυτό; Μπορεί να σταματήσει, ή εσαεί θα έχουμε κάποιον Παπακωνσταντίνου να μας λέει κάθε τρεις και λίγο ότι τα λεφτά σώθηκαν, καιρός να πουλήσουμε και να πουληθούμε;
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Πτώχευση βήμα – βήμα
Mήπως ήρθε η ώρα για την πτώχευση της Ελλάδας; Αυτό φαίνεται να συζητούν στα επιτελεία της ευρωζώνης σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια. Τι σημαίνει τεχνική πτώχευση;
Ο Γιώργος Κοφινάκος της Enolia PremiumCapital έγραψε πρόσφατα στην «Ισοτιμία» (2/6): «Το να γίνει μία αναδιάρθρωση χρέους λέγοντας "Κύριοι, δεν έχουμε να πληρώσουμε, σας δίνουμε π.χ. μόνο το 50%", φαίνεται πολύ καλό στα χαρτιά. Όμως θα καταστήσει χειρότερα τα πράγματα για την οικονομία μακροπρόθεσμα. Θα περάσουν δεκαετίες για να καταφέρει πάλι η Ελλάδα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και να αντλήσει πάλι χρηματοδότηση από τις αγορές. Αν φθάσουμε στο αμήν, η έσχατη λύση θα ήταν το λεγόμενο τεχνικό default (τεχνική χρεοκοπία): να δώσεις στον πιστωτή, ειδικά σ' αυτόν που κατέχει ομόλογα διάρκειας έως πέντε ετών, την επιλογή ανταλλαγής με πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα συνοδεύονται από πιο ελκυστικούς όρους. Αυτό, για να μεταφέρεις την πίεση των δόσεων του χρέους στο μέλλον. Για να ξεκινήσει βέβαια μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να καταλαγιάσουν τα πράγματα στις αγορές».
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011
Τι θα γίνει με την επιστροφή στη δραχμή;
Προφανώς θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα ή Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν πριν μπει στο ευρώ. Διότι, αν δεν με γελά η μνήμη μου, η Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε την ημέρα ένταξης στο ευρώ. Ήξερε να πορεύεται και πριν έρθει το παντοδύναμο ευρώ. Είχε διεθνείς σχέσεις και πριν το ευρώ και μάλιστα καλύτερες, με περισσότερες χώρες και πιο προσοδοφόρες. Και παρά το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα, δηλαδή τη δραχμή, την μεταχειρίζονταν οι κυβερνήσεις με κύριο σκοπό να διευκολυνθεί η κερδοσκοπία και να αυξηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα με διαρκείς υποτιμήσεις, είχε ορισμένα τρελά αποτελέσματα:
• Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Μάλλον ήταν αδιάφορο σ’ όλους όσοι εμπορεύονταν με την χώρα η κατάσταση της δραχμούλας.
• Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Μάλλον ήταν αδιάφορο σ’ όλους όσοι εμπορεύονταν με την χώρα η κατάσταση της δραχμούλας.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Ένα καθ’ όλα πραγματικό δίλημμα
Με το ευρώ και ξερό ψωμί ή επιστροφή στη δραχμή;
Αμέσως μετά την μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο στις 6/5, η οποία αποκαλύφθηκε από διατεταγμένο δημοσίευμα του Der Spiegel, άρχισε ένα πραγματικό όργιο προπαγάνδας. Η κατακλείδα: «μας διώχνουν από το ευρώ»! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι καμμιά τέτοια πρόθεση ή σκέψη δεν υπάρχει από μέρους των ισχυρών της ευρωζώνης, των ευρωκρατών και των τραπεζιτών της. Κι αυτό γιατί ξέρουν πολύ καλά τις συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το ευρώ για να σταθεί ως νόμισμα χρειάζεται περισσότερο οικονομίες σαν της Ελλάδας, παρά σαν της Γερμανίας. Χρειάζεται τα εξωτερικά και παραγωγικά ελλείμματα της Ελλάδας για να μπορούν να υπάρχουν τα πλεονάσματα της Γερμανίας.
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Υπάρχει ζωή και μετά το ευρώ!
Μπορεί να επιβιώσει η χώρα χωρίς το ευρώ; Για να απαντήσει κανείς σ' αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στο αν μπορεί να επιβιώσει η χώρα με το ευρώ. Αν έχετε προσέξει, όλοι οι απολογητές του ευρώ και της Ε.Ε., από τους διατεταγμένους προπαγανδιστές του επίσημου δωσιλογισμού έως τα «παπαγαλάκια» τους στην Αριστερά, αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναφερθούν στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Αρκούνται μόνο σε μια απίστευτη καταστροφολογία για το τι δήθεν θα γίνει, αν τυχόν η χώρα απαλλαγεί από τον χαλινό του ευρώ. Ενώ όταν αναγκάζονται να μιλήσουν για το τι μας έχει «προσφέρει» το ευρώ, τότε απογειώνονται από τον μάταιο τούτο κόσμο της κοινής λογικής και αναζητούν καταφύγιο στη νεφελοκοκκυγία του παραλόγου. Εκεί δηλαδή όπου τα εξωτερικά ελλείμματα είναι απόδειξη αναπτυξιακής δυναμικής κι όχι παραγωγικής αποσύνθεσης.
Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
" ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ή ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ; (ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜ.ΚΑΖΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ!)
Την Δευτέρα 13 Ιουνίου,ώρα 9 μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οδός Νεάρχου 23 (νότια του δημοτικού κήπου) ο Όμιλος Χανίων για τον Πολιτισμό και την Πολιτική, καλεί όλους τους ελεύθερα και απροκατάληπτα σκεπτόμενους συμπολίτες στην παραπάνω εκδήλωση. Ο Δημήτρης Καζάκης,είναι πασίγνωστος για την εντελώς διαφορετική διέξοδο που προτείνει (μαζί με άλλους κορυφαίους "αιρετικούς" οικονομολόγους) από όσες ακούγονται ένθεν κι ένθεν.Πασίγνωστος, μέσα από τις τακτικές, υψηλής επιστημονικής τεκμηρίωσης και ταυτόχρονα εκλαϊκευτικές, οικονομικοπολιτικές αναλύσεις του (περιοδ. "Hellenic Nexus", εφημ."Ποντίκι" ) και ακόμα περισσότερο μέσω των δεκάδων άρθρων, διαλέξεων, συνεντεύξεών του σε πολλά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, όσο και μέσω της Κίνησης ενεργών πολιτών "Σεισάχθεια". Πριν λίγο καιρό,είχε σπάσει κάθε ρεκόρ ακροαματικότητας,παρά τον μακρό χρόνο που διήρκεσε,σχετική με το παραπάνω θέμα συνέντευξή του στον Σαχίνη,στο "Κρήτη TV".Πολλές βιντεοσκοπημένες ομιλίες και συνεντεύξεις του (και αυτή στον Σαχίνη) κυκλοφορούν ευρύτατα στο διαδίκτυο.Οι απόψεις που πρεσβεύει υιοθετούνται από μεγάλο μέρος του ενημερωμένου κοινού,μα και απορρίπτονται από πολλούς,ενώ οι περισσότεροι "ψάχνονται" προβληματιζόμενοι σοβαρά από αυτές και άλλες παρεμφερείς (π.χ, του καθηγ.Λαπαβίτσα,του London School of economics,εκατοντάδων επιστημόνων και πολιτών ευρέος πολιτ.φάσματος που έχουν από πέρυσι κυκλοφορήσει σχετικό κείμενο στο διαδίκτυο,κλπ).
-Ως Όμιλος για τον Πολιτισμό και την Πολιτική λοιπόν, κρίναμε ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη μια διεξοδική συζήτηση των απόψεων αυτών και στα Χανιά.Όχι για να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Αλλά για να προσπαθήσουμε να ακούσουμε μα και να πούμε,να υποβάλλουμε στην δημιουργική βάσανο συμφωνιών,αποριών και αντιρρήσεων όλα τα πιθανά υπέρ και κατά αυτής της άποψης που από άλλους εμφανίζεται καταστροφική,από άλλους σωτήρια υπό προϋποθέσεις...
-Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επιτακτικά αναγκαία λοιπόν,αυτή η ανάλυση και συζήτηση. Ας είμαστε όλοι και όλες εκεί! Με τα ερωτηματικά, τις όποιες ενστάσεις και διαφορετικές ακόμα απόψεις μας.Επιτέλους να συζητήσουμε και την "άλλη" άποψη,που αντικειμενικά θέτει το μέγα-αποκαλυπτικό ερώτημα:ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ,ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;;;
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011
Το χρονικό των χρεοκοπιών του ελληνικού κράτους και η κρίση σήμερα
Η πρώτη μας χρεοκοπία, γνήσια χρεοκοπία σαν ελληνικό κράτος, συνέβη στα 1827. Η πρώτη πράξη που έκανε ο κυβερνήτης τότε ήταν να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των λεγόμενων "δανείων ανεξαρτησίας" που ούτε δάνεια ήταν, ούτε για την ανεξαρτησία της χώρας δόθηκαν και το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 που συνέταξαν οι μεγάλες δυνάμεις, ερήμην φυσικά των Ελλήνων, προσδιόριζε με το άρθρο 6 ότι οι μεγάλες δυνάμεις επειδή ακριβώς τους χρωστάνε οι Έλληνες μπορούν να μπαίνουν όποτε γουστάρουν στη χώρα και να κάνουν ότι γουστάρουν σ' αυτή τη χώρα.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΕΚΔΉΛΩΣΗ - ΣΥΖΉΤΗΣΗ
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΉΤΡΗ ΚΑΖΆΚΗ
Η κρίση του χρέους
Παρασκευή 3 Ιουνίου
11:00
Στο μεγάλο αμφιθέατρο του κτιρίου της πρυτανείας (Α/Α)
Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Παν. Πατρών
Επιτροπή αγώναΤην Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας,
ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Νησιών Αργοσαρωνικού διοργανώνει:
Ομιλία-συζήτηση: «Από το μνημόνιο ως το σύμφωνο του Ευρώ»
Ομιλητής Δημήτρης Καζάκης οικονομολόγος-
αρθρογράφος εφημερίδας «Ποντίκι»